Fastighetsskatt & fastighetsavgift
Uppdaterad: 8 juli, 2024
Kommunal fastighetsavgift betalas för de flesta färdigställda hus som används som bostad. Det kan exempelvis vara villa, fritidshus eller radhus. Undantag finns exempelvis för nybyggnationer. Avgiften är 0,75 % av taxeringsvärdet och maximalt upp till taxeringsårets takbelopp.
Inkomstår | Fastighetsavgiftens takbelopp |
2021 (deklareras 2022) | 8 524 kr |
2022 (deklareras 2023) | 8 874 kr |
2023 (deklareras 2024) | 9 287 kr |
2024 (deklareras 2025) | 9 525 kr |
Statlig fastighetsskatt betalas för obebyggda tomter, ej färdigställda småhus samt fastigheter som inte används till bostäder. Skattens nivå beror på fastighetens syfte och varierar mellan 0 – 1 % av taxeringsvärdet.
Denna artikel har primärt fokus på att förklara fastighetsskatt och fastighetsavgift som privatpersoner betalar. För företag kan det alltså tillkomma ett flertal andra regler och lagar.
Innehåll
Skillnad på fastighetsavgift eller fastighetsskatt
För fastigheter betalas antingen statlig fastighetsskatt eller kommunal fastighetsavgift. I vissa fall kan bägge dessa behöva betalas. Denna situation uppstår exempelvis om en hyresfastighet både har bostäder och lokaler för andra ändamål. För privatpersoner sker det däremot ytterst sällan.
Avgift – till kommun
Fastighetsavgiften är 0,75 % av taxeringsvärdet och som mest betalas takbeloppet. Takbeloppet ändras årligen utifrån en indexuppräkning. Avgiften betalas för färdigställda bostäder.
Vid vilka tillfällen som kommunal fastighetsavgift betalas presenteras under rubriken ”Beräkna fastighetsskatt eller fastighetsavgift?”
Skatt – till staten
Fastighetsskatten är en procentuell del av taxeringsvärdet och har i regel ingen övre beloppsgräns. Skatt betalas exempelvis för obebyggda tomter samt småhus under uppförande. För exempelvis obebyggda småhustomter betalas 1 % i fastighetsskatt på tomtens taxeringsvärde.
Vid vilka tillfällen som statlig fastighetsskatt betalas presenteras under rubriken ” Beräkna fastighetsskatt eller fastighetsavgift?”
Vem betalar fastighetsskatt?
Det är den juridiska person som står som ägare på fastigheten den första januari som kommer att behöva betala fastighetsskatt eller fastighetsavgift uträknat på taxeringsvärdet föregående år. Vid flera ägare kommer summan att fördelas på dessa utifrån deras ägarandel.
Fastighetsavgift för pensionärer
För att inte pensionärer ska behöva sälja sin bostad, för att ha råd att betala fastighetsavgiften, finns ett speciellt kostnadstak för dem. Det innebär att du som pensionär aldrig behöver betala mer än ”4 procent av din inkomst i fastighetsavgift för din permanentbostad, om den är ett småhus” (Skatteverket.se). Med total inkomst menas i detta fall både inkomst via pension och näringsverksamhet samt kapitalinkomst så som räntor och aktieutdelningar.
Dessutom finns ett spärrbelopp, dvs. lägsta summa att betala oavsett inkomst. Spärrbeloppet för taxeringsåret 2023 var 3 585 kr.
Utöver att vara pensionär krävs att personen varit ägare av småhuset under hela taxeringsåret samt varit folkbokförd där under den tiden. Eftersom Skatteverket har tillgång till inkomst, personuppgifter och var en person är folkbokförd beräknas skattereduktionen automatiskt och presenteras på inkomstdeklarationen.
Fastighetsskatt bostadsrätt
En bostadsrättsförening betalar fastighetsskatt för sin fastighet. Denna kostnad fördelas ut på bostadsrättsägarna via månadsavgiften. Som bostadsrättsägare betalar man ingen fastighetsskatt eller liknande utöver den summa som är inkluderad i månadsavgiften.
Beräkna fastighetsskatt eller fastighetsavgift
Nedan beskrivs vid vilka olika tillfällen som fastighetsskatt respektive fastighetsavgift betalas. Vid varje rubrik finns även nivåer som gäller för taxeringsår 2022, 2023 och 2024. Först visas en sammanfattande tabell för olika fastigheter och därefter utförligare beskrivning.
Färdigställt småhus
Ägare av färdigställda småhus betalar en kommunal fastighetsskatt. Med småhus menas exempelvis villa, fritidshus eller radhus där den boende äger bostaden. Detta till skillnad mot hyresrätt eller bostadsrätt där den boende enbart äger rätten att bo där.
Har huset inget taxeringsvärde, eller om det är lägre än 50 000 kronor, beräknas fastighetsavgiften enbart på tomtens taxeringsvärde.
Avgift:
- Inkomstår 2022, dvs. deklaration 2023 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2022. Takbelopp på 8 874 kronor.
- Inkomstår 2023, dvs. deklaration 2024 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2023. Takbelopp på 9 287 kronor
- Inkomstår 2024, dvs. deklaration 2025 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2024. Takbelopp på 9 525 kronor
Takbelopp = Det högsta belopp som behöver betalas i fastighetsavgift.
Nybyggda småhus och ägarlägenheter
Under de första 15 åren betalas ingen fastighetsavgift för nybyggda småhus och ägarlägenheter. Detta förutsatt att värdeåret är 2012 eller senare. Är värdeåret 2011 eller tidigare betalas full avgift dvs. 0,75 % v taxeringsvärdet men max upp till takbeloppet.
Värdeår = Det år som byggnaden kunde tas i bruk. Det behöver därmed inte vara samma som byggnadsår. Registrerat värdeår går att se under ”Mina Sidor” på Skatteverkets hemsida förutsatt att fastighetstaxering skett tidigare år.
Småhus under uppförande
Under den tid som ett småhus är under uppförande betalas statlig fastighetsskatt. När bostaden är färdigställd lämnas en fastighetsdeklaration in till Skatteverket varpå bostaden får ett värdeår (se förklaring ovan).
Skatt:
Fastighetsskatten är 1 % av taxeringsvärdet. Därefter betalas varken skatt eller avgift i 15 år och därefter betalas kommunal fastighetsavgift på 0,75 %. Se mer under rubriken ”Färdigställt småhus”.
Flera bostadsbyggnader på samma tomt
Det är primärt bostadsbyggnaden som fastighetsavgiften är kopplad till. Det innebär i praktiken att om det finns flera bostadsbyggnader, på samma tomt, kommer avgift betalas för varje byggnad. Beräkning av fastighetsavgift sker alltså separat för varje byggnad.
Finns det exempelvis tre bostadsbyggnader, och takbeloppet är på 9287 kronor, kan totala summan som behöver betalas i avgift totalt uppgå till 27 861 kronor.
Småhus på ofri grund
Om ett småhus står på ”ofri grund” betyder detta att byggnaden står på en tomt som någon annan äger (arrendetomt). Den som äger bostaden betalar vanligtvis tomtarrende till den som äger tomten. Ägaren av småhus på ofri grund betalar kommunal fastighetsavgift.
Avgift:
- Inkomstår 2022, dvs. deklaration 2023 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2022. Takbelopp på 4 437 kronor.
- Inkomstår 2023, dvs. deklaration 2024 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2023. Takbelopp på 4 643 kronor
- Inkomstår 2024, dvs. deklaration 2025 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2024. Takbelopp på 4 762 kronor
Halvt takbelopp = Avgiften för småhus på ofri grund kan aldrig uppgå till mer än ett halvt takbelopp.
Arrendetomter
En arrendetomt är en tomt som någon annan hyr. Se exempelvis rubriken ovan ”Småhus på ofri grund” där bostadsägaren hyr rätten att få ha sitt hus på tomten.
Avgift:
- Inkomstår 2022, dvs. deklaration 2023 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2022. Takbelopp på 4 437 kronor.
- Inkomstår 2023, dvs. deklaration 2024 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2023. Takbelopp på 4 643 kronor
- Inkomstår 2024, dvs. deklaration 2025 – Avgift betalas med 0,75 % av taxeringsvärdet 2024. Takbelopp på 4 762 kronor
Halvt takbelopp = Avgiften för småhus på ofri grund kan aldrig uppgå till mer än ett halvt takbelopp.
Obebyggda småhustomter
Ägare av småhustomter, som inte är bebyggda, betalar 1 % i statlig fastighetsskatt.
Skatt:
- Inkomstår 2022, dvs. deklaration 2023 – Avgift betalas med 1 % av taxeringsvärdet 2022 utan övre maxtak.
- Inkomstår 2023, dvs. deklaration 2024 – Avgift betalas med 1 % av taxeringsvärdet 2023 utan övre maxtak.
- Inkomstår 2024, dvs. deklaration 2025 – Avgift betalas med 1 % av taxeringsvärdet 2024 utan övre maxtak.
Övriga byggnader och fastigheter
Lantbruk – Skatt eller avgift uppstår om det finns bostadsbyggnader inom lantbruksområdet samt tillhörande tomtmark. Reglerna gäller därmed utifrån vad som presenteras ovan.
Ägarlägenheter – Skatt eller avgift betalas i likhet med småhus.
Hyreshus – Ägare av hyreshuset betalar kommunal fastighetsavgift för eventuella bostäder samt statlig fastighetsskatt för lokaler och liknande samt om tomtmarken är obebyggd. Se Skatteverkets hemsida för detaljerad uträkning. Denna artikel fokuserar primärt på avgift och skatt för privatpersoner.
Nybyggda hyreshus (bostadshus) – Se regler under rubriken ”Nybyggda småhus och ägarlägenheter”. Däremot är skatt och avgift på annan nivå.
Industri – Industrienheter beskattas med statlig fastighetsskatt på 0,5 % av taxeringsvärdet.
Täktmark – Samma beräkning som industri, se ovan.
Elproduktion – Fastighetsskatt på 0,5 % av taxeringsvärdet betalas för vattenkraft och värmekraft. För vindkraft gäller 0,2 % – 0,5 %.
Specialenheter – Specialenheter är byggnader som uppfyller ”samhällsnyttiga ändamål”. Det kan exempelvis vara förskolor, skolor, sjukhus m.m. Dessa fastigheter genererar varken avgift eller skatt.
Hur och när betalas skatt eller avgift?
Någon egen uträkning av fastighetsskatt eller fastighetsavgift behöver inte ske. Skatteverket har tillgång till all information vilket innebär att summan är förtryckt på inkomstdeklarationen.
Någon specifik betalning sker inte heller då skatt och avgift sammanställs med inkomster och avdrag på deklarationen och därmed påverkar personens slutgiltiga skatt att betala.
Vanliga frågor om Fastighetsskatt & fastighetsavgift
Nej, dödsbon betalar ordinarie avgift och skatt. Detta utifrån att fastighetsägaren måste ha ägt fastigheten, samt varit skriven där, under taxeringsåret för att skattereduktionen ska kunna utnyttjas.
Det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheterna och därmed betalar skatt eller avgift för dem. De boende betalar därmed inget för detta. Däremot betalar de boende indirekt för denna kostnad via månadsavgiften.
Belopp som ska betalas i skatt eller avgift framgår på inkomstdeklaration som skickas ut i mars. Skatt och avgift påverkar därmed personens slutgiltiga skattebelopp som ska betalas. Någon separat inbetalning för dessa behöver alltså inte ske.
I de fall där det finns flera delägare ska var och en betala sin andel av fastighetsskatten eller fastighetsavgiften. Samtliga ägare är skatteskyldiga, såväl fysiska som juridiska personer.