Fastighetsbeteckning
Uppdaterad: 11 oktober, 2024
Fastighetsbeteckning är en unik beteckning (namn) som varje enskilt mark- eller sjöområde i Sverige har. Den tomt som en fristående bostad står på har exempelvis en egen fastighetsbeteckning.
Enklaste sättet att kontrollera fastighetsbeteckningen är via Lantmäteriets E-tjänst ”Min karta”, vilken beskrivs utförligare nedan.
Innehåll
Vad är fastighetsbeteckning?
Samtliga fastigheter i Sverige har en unik beteckning. I Sverige är det Lantmäteriet som har till uppgift att mäta upp, kartlägga och registrera fastigheterna. Dessa registreras sedan via Fastighetsregistret. Genom att söka upp en fastighet i detta register går det bland annat att se:
- Gällande detaljplan
- Om fastigheten är utmätt
- Om det finns servitut
- Om den ligger inom en samfällighet
- Köpeskilling vid tidigare försäljning
- Antalet och storleken på inteckningar
Med fastighet menas alltså ett markområde medan bostaden är själva byggnaden på detta markområde. Bostäder, staket, kompletteringsbyggnader och annat på tomten klassas som fastighetstillbehör.
Så tolkas fastighetsbeteckningens delar
Fastighetsbeteckningen är uppbyggd utifrån fasta delar vilka förklaras utförligt nedan.

Kungälv – Kommunnamn – Kommunen som fastigheten är belägen inom.
Olseröd – Traktnamn – Namnet på det lokala området. Kan exempelvis vara en mindre stadsdel.
1 – Blocknummer – Fastighetens nummer inom traktnamnet.
11 – Enhetsnummer – Om fastigheten Kungälv Olseröd 1 styckas upp i 10 delar kommer dessa ha namnen Kungälv Olseröd 1:12, 1;13 osv upp till 1:21. Enhetsnummer visar därmed på att det är en fastighet som har styckats upp. Skulle 1:11 därefter styckas upp skulle den nya fastigheten få kommande ledigt enhetsnummer. I detta fall alltså 1:22
Hur hittar man fastighetsbeteckningen?
Fastighetsbeteckningen kan antingen ses i dokument som är knutna till fastigheten eller via digitala söktjänster. De olika vägarna beskrivs nedan.
Dokument
Vart du kan hitta fastighetsbeteckningen beror primärt på vilket bostadstyp det gäller:
Villa
För de som bor i friköpt bostad kan fastighetsbeteckningen hittas på köpekontraktet eller låneavtalet.
Bostadsrätt
Inom en bostadsrätt äger bostadsrättsföreningen bostaden medan bostadsrättsinnehavaren äger rätten att bo där. Samtliga bostäder inom föreningen finns inom samma fastighet och dess fastighetsbeteckning kan hittas i årsredovisningen. Det brukar däremot vara enklare att använda någon av E-tjänsterna som presenteras nedan eller att kontakta styrelsen och fråga.
De olika bostäderna blir däremot tilldelade ett nummer av Skatteverket samt av föreningen. Detta för att enklare hålla isär dem. Dessa nummer har alltså inget med fastighetsbeteckningen att göra.
Ägarlägenhet
Ägarlägenhet innebär att lägenheten ägs, likt en villa, men är belägen i ett flerfamiljshus likt hyresrätter. Dessa klassas som enskilda fastigheter vilket alltså betyder att lägenheterna i ett flerfamiljshus i detta fall kan ha olika fastighetsbeteckningar. Beteckningen hittas på köpeavtalet eller låneavtalet.
Hyresrätt
Ett flerfamiljshus (hyresrätt) har flera lägenheter men enbart en fastighetsbeteckning. Det är däremot vanligt att lägenheterna får lägenhetsnummer. Detta på ett liknande sätt som vid bostadsrätter.
Boendes i hyresfastigheter bör kunna se fastighetsbeteckningen på hyresavin. Ofta finns den även nämnd på entréplan på exempelvis informationstavlor eller liknande.
Lantmäteriets E-tjänst
Via Lantmäteriets E-tjänst går det att få en mängd information om olika fastigheter och områden. Följ dessa steg för att nå informationen.
1. Gå till minkarta.lantmateriet.se
2. Sök upp fastigheten
Scrolla, dubbelklicka eller använd zoomreglaget till vänster för att zooma in på kartan. Tryck ner vänster musknapp och dra åt sidan för att byta kartposition. Sök upp den fastighet du vill veta fastighetsbeteckningen på.
3. Byt till fastighetskarta
Till höger på skärmen finns ikonen som visas på bild nedan. Klicka på den välj ”Fastighetskarta”.

4. Se information
Klicka, med vänster musknapp, på fastigheten varpå en ruta med information kommer att visas. Informationsrutan innehåller fastighetsbeteckning, koordinater, höjd och länk till eventuella historiska kartor från samma plats. Se bild nedan.

Hitta.se erbjuder en karttjänst
Hitta.se har en liknande karttjänst som Lantmäteriet. Däremot ges mindre information om de olika fastigheterna. Exempelvis presenteras inte fastighetsbeteckningen lika tydligt. I tjänsten skrivs kommunnamnet separat så som bilden visar nedan.

När krävs fastighetsbeteckningen?
Som visas ovan kan fastighetsbeteckningen användas för att enkelt nå information om en specifik fastighet. Detta så som ägare, köpeskilling, koordinater m.m. De flesta privatpersoner behöver däremot bara denna uppgift vid en bostadsaffär. Detta för att förtydliga vilken fastighet det är som ska förmedlas inom affären. Andra tillfällen då fastighetsbeteckning krävs är:
Pantbrev och lagfart
Ansökan om både pantbrev och lagfart sker till Lantmäteriet. I ansökan ska fastighetsbeteckningen anges vilket därmed anger vilken fastighet som ärendet gäller. Detta kommer sedan att automatiskt registreras i fastighetsregistret.
Bygglov
Vid ansökan om bygglov eller marklov behöver fastighetsbeteckningen anges i ansökan. Detsamma gäller andra ansökningar till myndigheter som gäller ett specifikt markområde. Att enbart ange adressen kan bli missvisande då det exempelvis kan finnas flera adresser inom samma fastighet.
ROT-avdrag
För att kunna göra ROT-avdrag, för arbete på friköpt bostad, krävs att fakturerande företag har tillgång till kundens fastighetsbeteckning. Sker arbete på en bostadsrätt anges i stället bostadsrättsföreningens organisationsnummer och lägenhetsnumret.
Vanliga frågor om Fastighetsbeteckning
Tjänsten ”Min karta” på Lantmäteriets hemsida rekommenderas. Välj fastighetsvy, sök upp fastigheten och klicka sedan med vänster musknapp på den varpå information kommer att visas i en ruta.
Som privatperson går det gratis att kontrollera vem som äger en fastighet via Lantmäteriets tjänst ”Vem äger fastigheten?”. Det som krävs är att personen har E-legitimation samt tillgång till fastighetsbeteckningen.
Ja, fastighetsregistret är offentligt och därmed tillgängligt för allmänheten. Grundläggande information går att få ut genom att bara ange sin mailadress. En del information faller däremot inom GDPR vilket innebär att Lantmäteriet behöver kontaktas inför att uppgifterna eventuellt lämnas ut.
