Boupplysningen
Generic selectors
Post Type Selectors
Boupplysningen logotyp Gå till startsidan
  • Köpa
  • Sälja
  • Hyra
  • Hyra ut
  • Byta
  • Flytta
  • Bolån
  • Tjänster
    • Jämföra och välja mäklare
    • Kontantinsatslån
    • Elavtal
    • Flytthjälp
    • Hantverkare
    • Hemförsäkring
    • Skatter och juridik
    • Städhjälp
Start » Boende » Villa » Attefallshus

Attefallshus

Uppdaterad: 27 februari, 2023

Attefallshus

Attefallshus är en kompletterande byggnad, på max 30 kvm, som får byggas utan bygglov. Däremot krävs oftast en bygganmälan. 

Nedan beskrivs vilka regler som gäller för att en byggnad ska klassas som ett Attefallshus. Dessutom beskrivs skillnaden på komplementbostad och komplementbyggnad. 

1. Komplement till bostadshus

Ett attefallshus klassas antingen som komplementbostad eller komplementbyggnad. Skillnaden beskrivs utförligare längre ner i texten. Oavsett är alltså ett attefallshus alltid en kompletterande byggnad till ett en- eller tvåbostadshus. 

Det finns däremot inte något krav på hur stort detta bostadshus behöver vara. Det kan i teorin vara mindre än det attefallshus som därefter byggs upp på tomten. Detta en- eller tvåbostadshus måste även ha fått ett slutbesked av kommunen vilket visar på att det är färdigbyggt enligt gällande bygglov. 

Inte på obebyggd fastighet

Eftersom regelverket anger att det måste finnas ett bostadshus på tomten kan inte ett attefallshus vara det första hus som byggs på tomten. Detta utifrån att det första huset som byggs aldrig kan klassas som en komplementbyggnad. Skulle ett attefallshus ställas på en tomt, utan bostadshus, kommer det klassas som huvudbostad, vilket alltid kräver bygglov. 

Det är alltså inte möjligt att ställa ett attefallshus på en tomt med tanken att använda det under tiden som huvudbostaden byggs upp. 

Räknas inte som en- eller tvåbostadshus

Kolonistugor klassas inte som ett en- eller tvåbostadshus. Därmed kan inte ett attefallshus ställas upp på kolonilotten. Detsamma gäller för stugor ”som ingår i en hotellanläggning, semesterstugby eller liknande…” (Boverket.se)

Ej vid olovligt bostadshus

Om ett en- eller tvåbostadshus har byggts upp utan bygglov kan inte reglerna för attefallshus tillämpas. Detta även om preskriptionstiden har löpt ut för bostadshuset och det därmed inte behöver rivas i efterhand. 

För att ett attefallshus ska få byggas krävs att bostadshuset har byggts med ett bygglov. Vid preskription på byggnation av olovligt bostadshus behöver ansökan om bygglov till bostadshuset ske i efterhand. Ges inte detta bygglov kan inte heller attefallshuset ställas upp. 

2. Storlek på ett attefallshus

Det finns ett par regler som anger vilka mått ett attefallshus får ha:

Höjd

Från marken upp till taknocken får det maximalt vara 4 meter. Det är vanligt att hela höjden utnyttjas vilket innebär att ett loft, eller övervåning, byggs för att optimera boytan. 

Markyta

Ett attefallshus får maximalt vara på 30 m2. Det är däremot möjligt att bygga flera attefallshus vilka tillsammans når upp till denna nivå, exempelvis ett på 10 kvadrat och ett på 20 kvadrat. 

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Till Lånekoll.se

3. Plats

Till största delen regleras platsen, där ett attefallshus får ställas upp, av samma regler som för övriga byggnader. Men det finns även specifika regler för attefallshusen.  

Fristående

Ett attefallshus ska alltid vara fristående från andra byggnader på tomten. Det kan därmed inte byggas som en tillbyggnad till huvudbyggnaden eller tätt bredvid en friggebod. 

Nära till bostadshuset

Ett attefallshus förväntas ”uppföras i bostadshusets omedelbara närhet” (Boverket.se). Det framgår däremot inte lagtexten hur långt från bostadshuset som ”omedelbar närhet” är. Det finns däremot domar som ger vissa riktlinjer. Det finns exempelvis en dom där en friggebod inte fick ställas 75 meter från bostadshuset samt en dom som nekade ett avstånd på 31,2 meter. En annan dom gav personen rätt att placera byggnaden 26 meter från bostadshuset. 

Det går däremot inte att dra tydliga slutsatser då det även framkommit att platsen är avgörande, dvs om byggnaderna upplevs vara i omedelbar närhet eller inte. 

Närhet till tomtgräns

I likhet med andra byggnationer finns även en regel gällande hur nära tomtgränsen som ett attefallshus får ställas upp. Sker detta närmare än 4,5 meter krävs grannlov, dvs. ett intyg på att grannarna godkänner byggnationen. 

Strandskydd, järnväg, m.m. 

Om huset önskas ställas mindre än 100 meter från vatten, exempelvis sjö eller hav, kan det krävas speciella tillstånd. Detsamma gäller om en plats önskas nära en järnväg eller en allmän väg. Attefallshuset får inte heller byggas på platser som är ”särskilt värdefulla” enligt kommunen. Det kan exempelvis vara utifrån ett historiskt, miljömässigt eller kulturhistoriskt perspektiv. Vid osäkerhet bör en handläggare kontaktas i aktuell kommun. 

Beroende på byggnad

Det finns även platser där attefallshus får byggas som komplementbyggnad – men inte som komplementbostadshus. Läs mer om skillnaden mellan dessa två alternativ vid rubriken ”Användning och byggregler”. 

Exempel på platser som omfattas av denna regel är platser ”av riksintresse för totalförsvaret och som är flygplatser, övnings- eller skjutfält”. I detta fall får de alltså bara byggas som en komplementbyggnad. 

4. Användning & byggregler

Det finns inte några regler som anger vad ett attefallshus får, eller inte får, användas till. Det kan därmed exempelvis användas som förråd, gäststuga eller permanentbostad. Hur det används påverkar däremot vad det ska klassas som för byggnad. Det i sin tur påverkar vilka byggregler som måste följas. 

Komplementbostad

Om det är byggt för att användas som en självständig bostad klassas det som komplementbostad. Det kan därmed användas som permanentbostad eller exempelvis hyras ut året runt. I detta fall behöver fler byggnadstekniska regler följas än om attefallshuset i stället klassas som komplementbyggnad (se nedan). 

Komplementbyggnad

Om det inte är byggt som en permanentbostad klassas det i stället som komplementbyggnad. Detta i likhet med exempelvis en friggebod. Eftersom det är en kompletterande byggnad får den inte användas till för exempelvis en bilverkstad, butik eller annan affärsverksamhet. Detta oavsett om den är inredd för att enbart användas delar av året. 

Det kan visserligen vara möjligt att sova över i attefallshuset men dess funktion är inte att vara permanentbostad.  Fördelen är att färre regler behöver följas gällande byggnationen. 

5. Byggregler

Oavsett om attefallshuset byggs som komplementbostadshus eller komplementbyggnad förväntas Boverkets regelverk följas. Regelverket är däremot betydligt hårdare om det är ett bostadshus. Ett exempel är att dessa attefallshus behöver uppfylla vissa specifika bostadsfunktioner. Bland annat innebär det att ”utrymmen för matlagning och personlig hygien och möjlighet att förvara saker” (Boverket.se) ska finnas.  Det förväntas även byggas så att det är tillgängligt för personer med nedsatt rörelseförmåga. I det fall som attefallshuset byggs som ett fritidshus finns däremot vissa undantag från dessa krav. 

Det är inte alltid uppenbart om byggnaden ska klassas som komplementbostad eller komplementbyggnad. Generellt går byggnadsnämnden på uppgiftslämnarens önskemål men kan, om de anser det finns starka skäl att tro annat, besluta att det är komplementbostad även om anmälaren valt att ansökan om byggnad. 

Enbart byggnadens storlek, vilka funktioner som finns eller byggnadens standard bör dock inte vara tillräckliga skäl för ett ifrågasättande. /Boverket.se

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Till Lånekoll.se

6. Kräver alltid bygganmälan

Attefallshus kan byggas utan bygglov. Däremot krävs nästan alltid att en bygganmälan skickas in till kommunen varpå de ska ge ett startbesked innan byggnationen påbörjas. I detta fall betalas även en avgift. Bygganmälan krävs vid:

  • Uppförande eller tillbyggnad på attefallshus
  • Ändring av attefallshus från komplementbyggnad till komplementbostadshus. 

Om byggnation påbörjas

Om byggnationen påbörjas innan kommunen har get startbesked kan det resultera i att byggsanktionsavgift måste betalas. Detta utöver att byggnaden kan behöva monteras ned. Därefter kan anmälan skickas in, startbesked ges och attefallshuset återigen byggas upp. Det är alltså inte möjligt att ansöka om bygglov i efterhand. 

Undantag då bygglov krävs

Det finns ett undantag då bygglov alltid krävs för attefallshus. Det är om kommunen har infört en utökad bygglovsplikt i detaljplanen. I det fall som detaljplanen antagits före 2 juli 2014, och beslut finns om utökad bygglovsplikt för friggebodar, gäller detta utökade krav även för attefallshus. Detta utifrån att regler kring attefallshus för första gången infördes 2014.  

Undantag då bygganmälan inte krävs

Den generella regeln är att bygganmälan och startbesked måste finnas innan byggnationen påbörjas. Men det finns även undantag från denna regel. Anmälan behöver inte ske om attefallshuset byggs som en komplementbyggnad och placeras ”utanför samanhållen bebyggelse där det behövs en anmälan med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen”

7. Hyra ut Attefallshuset

Det finns fina fina pengar att tjäna på att hyra ut sitt Attefallshus. Det finns dock regler som man behöver förhålla sig till. Man måste exempelvis ta ut en ”skälig hyra”.

  • Läs mer i vår artikel som handlar om att hyra ut Attefallshuset

Vanliga frågor om Attefallshus

Kan attefallshus byggas vid ett fritidshus?

Ja, ett fritidshus kan klassas som ett en- eller tvåfamiljshus och därmed kan attefallshus byggas på tomten. 

Kan attefallshus ha källare?

Ja, det går att bygga källare förutsatt att det är lämpligt utifrån geotekniska aspekter. 

Kan attefallshus strida mot gällande detaljplan?

Ja, attefallshuset behöver inte följa kommunens detaljplan. Detta utifrån att det är en komplementbyggnad. Det innebär exempelvis att den kan ställas på en tomt som, enligt detaljplanen, redan har maximalt antal bostäder. 

Får man bo permanent i ett attefallshus?

Ja, om det är klassat som komplementbostad är det godkänt att bo där året runt. 

Läs mer på:

  • Boverket.se

Relaterade sidor

  • Avstyckning av fastighet / tomt
  • Dränering
  • Fastighetsbeteckning
  • Fastighetsskatt & fastighetsavgift
  • Husbesiktning
  • Inteckning
  • Lagfart
  • Pantbrev
  • Taxeringsvärde
Joakim Ryttersson
Joakim Ryttersson Boendeskribent [email protected]
Boupplysningen
Boupplysningen
  • Hojjo Sverige AB
  • Ytterbyvägen 5
  • 442 30 Kungälv
  • Org nr: 559122-2780
Sidor
  • Partners
  • Tjänster
  • Om Boupplysningen
  • Press och media
  • Kontakta oss
Följ oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Användarvillkor
  • Cookies
  • Integritetspolicy
Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse

Vi använder cookies för att kunna se hur sajten används, göra det lättare för besökare att använda sajten och för att hålla sajten säker. Cookies gör även att besökare får mer relevant innehåll och reklam. Du kan själv ändra dina inställningar och läsa mer om vår cookiepolicy här.
AnpassaGodkänn
Manage consent

Sekretessöversikt

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa cookies lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera. Vi använder också cookies från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies. Men om du väljer bort vissa av dessa cookies kan det påverka din surfupplevelse.
Nödvändiga
Alltid aktiverad
Cookies som är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.
Prestanda
Cookies som används för att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna. Dessa cookies hjälper även till att förstå och analysera de viktigaste delarna på webbplatsen.
Analysverktyg
Cookies som används för att förstå hur besökare använder webbplatsen. Dessa cookies hjälper till att ge information om antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla m.m.
Marknadsföring
Cookies som används för att visa mer relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa cookies samlar in information om besökare över webbplatser för att kunna visa anpassade annonser.
Övriga
Okategoriserade cookies som ännu inte har klassificerats i en kategori.
Spara & Acceptera