Byta bostad

Guide för dig som vill göra ett bostadsbyte

Att byta bostad innebär i regel att du byter förstahandskontrakt med någon. Det kan vara aktuellt om du behöver en större lägenhet eller fått ett nytt jobb och behöver anpassa din bostadssituation. Vid byte av bostad är det viktigt att allt går rätt till. Det gäller särskilt med kontrakt och att kommunicera med hyresvärden.

Hur byter man bostad?

Ett bostadsbyte går i korta drag till så här:

  1. Lägg upp en annons. Du kan annonsera om att du är intresserad av att byta bostad på till exempel Lägenhetsbyte.se. Annons är allmänt lik en köpes- eller säljes-annons – förutom att det såklart är tydligt specificerat att du är intresserad av ett byte.
  2. Hitta intressanta bostäder. Leta runt bland annonser (till exempel via samma sajt) tills du hittar en bostad som du är intresserad av att byta till. Förhoppningsvis är ägaren av denna bostad också intresserad av att byta med just dig.
  3. Kontakta ägaren. Du och den andra intressenten kontaktar varandra och respektive hyresvärd. Gör därefter en bytesansökan hos hyresvärden och se till att skriva avtal på själva bytet.

Olika sätt man kan byta bostad på

Det finns 3 huvudsakliga begrepp som du bör förstå när du letar runt bland olika bytesannonser.

  1. Direktbyte. Du och en annan person byter bostad rakt av. Du flyttar in i dennes lägenhet och denne flyttar in i din.
  2. Triangelbyte. En byteskedja mellan tre personer. Du flyttar in i person A:s lägenhet, person A flyttar in i person B:s lägenhet och person B flyttar in i din.
  3. Flerpartsbyte. Om du lägger till ytterligare en eller flera parter i ett triangelbyte så blir byteskedjan längre och kallas då för flerpartsbyte.

Kom ihåg att rent statistiskt så är risken för att någon drar sig ur större ju fler parter det är i byteskedjan. Ofta är det dock svårt att hitta ett direktbyte där båda blir nöjda och i brist på en sådan “perfect match” är faktiskt triangelbyte det som oftast fungerar.

På annonssajter kan man i princip bygga kedjor av intresseanmälningar och på vis skapa en potentiell byteskedja. Se till att vara aktiv på sajten och hitta andra som också är aktiva. När en kedja är skapad, se till agera snabbt och hålla visningar för varandra. Ring helst till de andra intressenterna eller i andra hand, skriv personliga mail. De kommer märka att du är driven och det kommer öka dina chanser till att bostadsbytet går igenom.

4 saker att tänka på när man byter bostad

  1. Betala aldrig andra parten för bytet. Att betala pengar för ett byte av hyreslägenheter är olagligt. Både att du betalar pengar eller tar emot pengar. Det finns nästan inget sätt att ta betalt lagligt och ni riskerar att bli av med era kontrakt. Det kan också leda till upp till två års fängelse då det är jämförbart med att ta betalt för ett hyreskontrakt.
  2. Besiktiga lägenheten innan utflytt. Gör en noggrann besiktning, både av din egen och den nya bostaden. Ha koll på eventuella skador på lägenheten. Annars kan det leda till att du blir ersättningsskyldig i efterhand.
  3. Se över din hemförsäkring. Vid vissa byten råder krav på din hemförsäkring. Du ska dessutom alltid anmäla din flytt till ditt försäkringsbolag. Kolla om du kan föra över din nuvarande hemförsäkring eller om det kanske lönar sig bättre att teckna en ny.
  4. Ha alla dokument i ordning. Ha alla papper klara redan när du ansöker om bytet. Du behöver en bytestalong från fastighetsägaren, folkbokföringsbevis, kopia på kontraktet och giltiga skäl för ett byte.

Se till att bytet går snabbt och smidigt

Om ni alla är överens om bytet, agera snabbt. Det är inte ovanligt att någon får kalla fötter i sista stund. Hör av dig till hyresvärden för bostaden du ska flytta till och fråga vilka blanketter du ska fylla i. Se till att den som ska flytta in i din bostad gör detsamma, och ge dem kontaktuppgifter till din hyresvärd.

Tänk på! Ibland skriver ni båda nya kontrakt med nya hyresvärden men i vissa fall kan det röra sig om en gemensam överlåtelse där ni tillsammans skriver under ett kontrakt.

Alla parter ska lämna in en bytesansökan till sin hyresvärd. Om någon får nej på denna ansökan kan denne ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden, men då krävs ofta synnerliga skäl. Själva flytten i ett bostadsbyte skiljer sig egentligen inte markant från någon annan sorts bostadsflytt, så länge du och den du byter med strukturerar upp det tillräckligt i förhand.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

49 Relaterade frågor & svar

Anette Helleberg skriver:

Hej, jag skall göra ett bostadsbyte av hyresrätt från Öland – Stockholm och undrar om vi som skall byta med varandra kan skriva hyreskontrakt med varandra nu innan årskiftet 2021 och kan komma överens om inflyttnings datum någon månad senare efter kontrakt skiftet ?

Evelina skriver:

Hej Anette,

Prata med hyresvärdarna i fråga om ni kan lägga upp bytet på det sättet. Går hyresvärdarna med på saken och både du och den andra hyresgästen har kommit överens om att bestämma inflyttningsdatum senare, ser jag inget problem i det.

P.k skriver:

Hej om jag vill byta hyresrätt med en annan och allt blir godkännt av hyresvärden med allt vad de innebär. När får jag säga upp min lägenhet som jag byter till om de blir så av nån anledning? Kan hyresvärden neka de?

Evelina skriver:

Hej,

När du byter hyresrätt med någon tar du över förstahandskontraktet för lägenheten du byter till. Då gäller samma regler för att säga upp kontraktet som i vanliga fall. Till exempel behöver du följa den uppsägningstid som gäller hos din nya hyresvärd.

Hyresvärden kan inte neka dig att säga upp kontraktet på andra grunder än för andra hyresgäster.

Erika skriver:

Jag har förstått att det är mycket mer striktare regler vad gäller att byta sin hyresrätt, att man ska ha ”beaktansvärda skäl” till bytet. Då undrar jag om vårt skäl till byte kommer godkännas? Vi önskar större boendeyta, kvadratmässigt (ej fler rum). Tacksam för svar!

Evelina skriver:

Hej Erika,

Det är i första hand hyresvärden som avgör om ni har skäl nog att byta lägenhet, och de kan ha olika strikta riktlinjer. Det är framför allt om ni får nej och behöver vända er till hyresnämnden som ni måste ha beaktansvärda skäl för bytet.

Beaktansvärda skäl för att byta till en större bostad brukar vanligtvis vara ändrade familjeförhållanden, till exempel om ni har fått tillökning i familjen. Bytet ska inte heller innebära någon olägenhet för hyresvärden, vilket betyder att ni som hyresgäster ska vara skötsamma och kunna betala hyran.

Här är några exempel på vad beaktansvärda skäl kan innebära:

– Ändrade ekonomiska förhållanden, exempelvis ­önskemål om lägre hyra.
– Ändrade familjeförhållanden, till exempel tillökning, separation eller att två personer vill flytta ihop.
– Du kan få en väsentligt bättre boendestandard genom att byta lägenhet.
– Flytten behövs på grund av studier eller ändrad arbetsplats.

Elisabeth skriver:

Hej, en fråga angående byte. I mitt hyreskontrakt står det som särskilda villkor att ”…samt vid avflyttning det endast är hyresvärden som tillsätter ny hyresgäst.” Innebär det att jag inte kan byta lägenheten?

Vad har jag för rättigheter? Tacksam för svar!

Evelina skriver:

Hej Elisabeth,

Det behöver inte vara ett hinder för att byta lägenheten. Det villkoret brukar syfta på att du inte själv får lägga ut lägenheten t.ex. på Blocket för att hitta en ny hyresgäst, utan att det bara är hyresvärden som får lägga ut lägenheten till uthyrning. Har du hittat någon att byta lägenhet med bör du ändå kunna ansöka om bytet hos hyresvärden.

Tuuli.H skriver:

Hej, jag funderar på att flytta fr[n Stockholm till Helsingfors, kan man byta ett förstahandskontrakt mellan länder?

Evelina skriver:

Hej Tuuli,

Ja, det går att byta förstahandskontrakt mellan länder så länge båda hyresvärdarna går med på det. Går det vidare till hyresnämnden behöver det däremot finnas särskilda skäl till bytet. Där kan det vara bra att kolla vilka regler som gäller för detta i Finland och om de skiljer sig från Sverige.

A skriver:

Hej,

Kan man som inneboende (skriven på adressen), tillsammans med personen som står på förstahandskontraktet byta 1 mot 2 lägenheter?

Evelina skriver:

Hej,

Ja, om ni hittar någon part som går med på det och också får tillstånd för bytet av alla inblandade hyresvärdar ska det gå bra.

Lena Hultman skriver:

En fråga om byte;
Två parter ansöker om bostadsbyte, Under processens gång blir den ena personen erbjuden en annan lämplig lägenhet den ena av bytesparterna hellre vill ha,
Man vill ju inte orsaka problem eller så för den man hade ett avtal med,
Kan man acceptera nya lägenheten från den helt nya partern, skriva på det kontraktet och samtidigt genomföra bytet i bemärkelsen att den man sökte byte med får den lägenheten man ska säga upp hur som helst?

Gissar det är lättare efter värdarna godkänt bytet men kan det även vara möjligt om man enbart hunnit skicka in ansökningshandlingarna för bytet till värdarna och det ej hunnit bli godkänt ännu (men skulle blivit det om ena partern inte hade hittat en för denne bättre fristående utanför bytet lägenhet?)

Liksom inga konstigheter men vi är ett par som kanske vill gå vidare i en bytesprocess så vi tänkte det är bra att veta då jag kanske kan bli erbjuden en lägenhet av annan värd som inte alls har med vårt byte att göra.
Det är alltså ingen plan att vi SKA göra så utan vi undrar om det skulle hända om personen som vill byta till sig min lägenhet kan få den trots att det faktiskt bytet inte hunnit ske ännu,

Evelina skriver:

Hej Lena,

Jag tror att det är upp till hyresvärden att avgöra om ni får göra så eller inte. Överenskommelsen innebär ju att båda parterna ska ta över den andras lägenhet, och om den ena parten då inte gör detta kan det tänkas påverka hyresvärden för den lägenheten negativt då ni förmodligen kommer att säga upp lägenheten så fort bytet har skett. Så jag rekommenderar att ni i så fall får höra med den hyresvärden som påverkas om hur ni ska lösa saken.

Lisa skriver:

Jag vill byta min lägenhet (hyresrätt) till en hyresrätt i en annan stad, eftersom jag ska börja studera där. Jag har aktivt försökt i 2 månader men inte hittat något byte. Jag har nu hittat en studentlägenhet jag endast får bo i under studietiden. Kan jag hyra ut min vanliga lägenhet i andra hand och ändå få byta den när jag hittat ett byte? Jag har bott och varit folkbokförd i lägenheten ca 8 år.

Daniel skriver:

Hej Lisa,

Spontant tror jag inte att det ska vara några problem. Dock rekommenderar jag dig att vända dig till din hyresvärd för att höra hur de ser på saken. Lycka till!

Birgitta skriver:

Har ett direktbyte av bostad på gång. Både måste inkomma med bl a kopia på anställning. Jag har en egen enskild firma som nu efter drygt ett år börjar ta form (Har haft timanställning i ca 1,5 år parallellt men är just nu jakt efter något annat extrajobb 1 dag/veckan) Vilka papper räknas som likvärdiga/ behöver jag inkomma med gällande min egen firma istället för anställningskontrakt?
Registreringsbevis/inkomster per månad via Izettle..?
Vad gäller?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Birgitta,

Jag skulle tro att det är samma dokument som brukar efterfrågas när du får förstahandskontrakt på bostäder. Hyresvärden brukar då kunna fråga efter dessa saker:
– Registreringsbevis
– Bokslut
– Någon slags handling som visar dina taxerade inkomster
– Senaste deklaration
– Aktuell balans- och resultatrapport
– Intyg från revisor

Anne skriver:

Hej,
Hur går det till vid övertagande av kontrakt när man byter 1 stor lägenhet mot 2 små? Exempelvis om en förälder som har förstahandskontrakt på den större lägenheten kan få lägga till sin son/dotter att överta förstahandskontraktet på en av de mindre lägenheterna?

Evelina skriver:

Hej Anne,

Att byta en större hyresrätt till två mindre går till på samma sätt som vid övriga bostadsbyten. Det innebär alltså att alla hyresgäster som är inblandade i bytet måste få tillstånd för bytet av sina hyresvärdar.

Lars skriver:

Hej,

Vad innebär ”överlåtelse av lägenhet”? I det här fallet hyresrätt?

Evelina skriver:

Hej Lars,

Vi har skrivit en annan sida här på sajten om vad det innebär att överlåta en bostad. Där finns troligtvis svaret på din fråga.

Anja skriver:

Hej!
Min far bor i en stor hyresrätt som han nu vill byta för att komma ner i hyra. Finns det någon möjlighet att på lagligt sätt byta hans stora hyresrätt till två mindre hyresrätter där jag, hans dotter, skulle kunna få bo i den ena bytes-hyresrätten? Jag har ingenting att byta med då jag bor i en bostadsrätt idag., som jag i så fall skulle sälja. Kan han stå på kontraktet till två hyresrätter och hyra ut till mig i andra hand? Om detta inte är möjligt, finns det några andra vägar att gå för att få ut ”mer” av hans stora hyresrätt?
Mvh Anja

Evelina skriver:

Hej Anja,

Ja, det är möjligt att byta en större hyresrätt till två mindre. Du går då tillväga på samma sätt som vid övriga bostadsbyten. Det innebär alltså att både du och den andra parten måste få tillstånd för bytet av era hyresvärdar.

Det är också hyresvärden som måste godkänna om din far kan stå på båda hyreskontrakten och hyra ut den ena hyresrätten till dig i andrahand. 

Anita Liimatainen skriver:

löneutmätning tar mina hyrespengar vad gör jag? har möjlighet att få förstahands kontrakt /att få en husvagn på avbetalning?

Filip Svensson skriver:

Hej Anita,
Dessvärre tror jag det blir både svårt att få förstahandskontrakt eller köpa husvagn på avbetalning om Kronofogden har utmätt din lön. Vad du bör göra kan vi tyvärr inte svara på.

Lena skriver:

Hej!

Jag och min sambo ska separera och önskar därför byta vår lägenhet (förstahandskontrakt i Stockholm) till två mindre. Det är dock bara jag som står på kontraktet, men vi skaffade lägenheten tillsammans och han har varit folkbordförd på adressen sedan dag ett – liksom jag.

Min fråga är om det kommer att gå att byta lägenheten till två mindre och skriva honom på den ena, då han ju egentligen inte ”har ett kontrakt att byta med”, eftersom bara mitt namn står där?

Filip Svensson skriver:

Hej Lena,
Om ni skaffade lägenheten tillsammans utgör den samboegendom även fast det bara är du som står på kontraktet. Rimligtvis bör det vara tillräckligt för att både du och din sambo ska kunna byta till er två hyresrätter. Jag är dock inte helt säker och skulle därför rekommendera dig att rådfråga en jurist med bättre koll på vad som gäller.

Lycka till!

Sara skriver:

Kan byta jag min andrahandskontrakt med annan person som hade förstahandskontrakt ?

Filip Svensson skriver:

Hej Sara,
Det är svårt för oss att svara på om ni får byta bostäder med varandra. Det ni får göra är att prata med respektive hyresvärd för att höra om det är möjligt. Lycka till!

Felix skriver:

Hej!

Jag bor (och är folkbokförd) i en lägenhet där min pappa har förstahandskontrakt. Han har flyttat ihop med sin sambo i en annan lägenhet och vi vill nu byte hans lägenhet mot en mindre till mig.
Vi har hittat en person som vi har kommit överens med om ett byte.

Min fråga är alltså; har jag som folkbokförd på adressen men som inte står på kontraktet rätt att stå på kontraktet för lägenheten vi byter till?

Peter skriver:

Hej Felix,

Jag tror att det enklaste är att din pappa först överlåter sitt förstahandskontrakt till dig. Därefter genomför du ett byte med personen som ni kommit överens med. Tänk dock på att din pappas hyresvärd måste gå med på överlåtelsen och bytet samt att den andra personens hyresvärd också måste gå med på ett byte.

Lycka till!

Love skriver:

Hej,
En vän ska säga upp sitt förstahandskontrakt på sin lägenhet och jag funderar då på om det går att byta mitt försthandskontrakt mot deras, och att de sedan säger upp lägenheten jag byter med? Dvs de säger upp ”min” lägenhet istället för deras?

Hanna skriver:

Hej Love,

Det är tillåtet att byta förstahandskontrakt med en annan hyresgäst som har ett förstahandskontrakt så länge både din och din väns hyresvärdar går med på bytet. Om en eller båda hyresvärdarna inte går med på bytet kan ni försöka att överklaga beslutet hos Hyresnämnden.

Enligt 35 § Hyreslagen ska tillstånd lämnas, om hyresgästen har beaktansvärda skäl för bytet och detta kan äga rum utan påtaglig olägenhet för hyresvärden samt inte heller andra särskilda skäl talar emot byte. Det här betyder att om hyresvärden ser er plan som ett skäl som talar emot ett byte är det inte säkert att denne går med bytet.

Hugo Mila skriver:

Hej

Jag har ett första handkontrakt hyreslägenhet och vill gärna byta till en annan första hand hyreslägenhet men jag har betalningsanmärkningar! Så jag undrar kan man bytta lägenhet när man har betalningsanmärkning?

Tusen tack om ni kan hjälpa mig med svaren

Det är upp till den nya hyresvärden att bedöma din finansiella situation men rent generellt hindrar inte betalningsanmärkningar ett lägenhetsbyte.

hugo mila skriver:

Tusen tack för informationen
Ps. Jag hoppas att det är många hyresvärdar som man kan byta med även med betalningsanmärkning

Martha R skriver:

Hej!

Har en väninna som har ett förstahandskontrakt. Kan jag byta min BR mot hennes kontrakt? Och ev skriva ett avtal om mellanskillnaden då min BR är mer värd en hennes kontrakt. Måste värden då godkänna?

Martha

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, värden måste alltid godkänna ett byte och det är i praktiken mycket svårt att byta en bostadsrätt mot ett hyreskontrakt. Dels ur skatteperspektiv för bostadsrättsinnehavaren men också för att det är mycket ovanligt att hyresvärden godkänner bytet.

Lavin skriver:

Hej
Vi er en familj två vuxna och två barn 15 månader och 1månad som bor på en etta 48kvm frågan är finns något regl som säga att vi har rätt att få större lägenhet av hyresrätten?

Evelina skriver:

Hej,

Ja, om er familjesituation innebär att ni behöver större lägenhet ska hyresvärden gå med på detta, så länge det inte innebär någon påtaglig olägenhet för hyresvärden. Ni måste dock själva leta reda på en lägenhet att byta till, och sedan ansöka om bytet hos hyresvärden. Hyresvärden är inte skyldig att själv hitta en större lägenhet.

Hans skriver:

Hej,
Jag har ett torp i Norrland som jag vill hyra ut när jag flyttar till Sthlm. Jag har nu en en vän som har ett förstahandskontrakt i Sthlm och hon undrar om vi kan göra ett byte. Hon vill hyra mitt torp och jag tar över hennes förstahandskontrakt. Funkar det?
MVH,
Hans

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Min gissning är att detta förmodligen inte kommer godkännas av hennes hyresvärd då det blir ett lägenhetsbyte mellan ett förstahandskontrakt mot ett andrahandskontrakt.

Jessica skriver:

Hej!

Jag har ett förstahandskontrakt på en lägenhet och min bror har ett förstahandkontrakt på en annan. Båda är små lägenheter och jag önskar byta båda dessa till en större. Min bror behöver inte sin då han hyr ut den just nu och bor hos sin tjej, så jag får använda båda till ett byte. Fungerar detta, att jag själv får den, och står själv skriven på den potentiella nya lägenheten? Eller måste både jag och min bror bli skrivna på den? Tack!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Jessica,

Jag tror att din bror måste bli skriven på den nya lägenheten då det annars bara blir en överlåtelse av kontraktet för honom och inte ett byte. Din brors hyresvärd kommer nog inte vilja att han ger bort sitt förstahandskontrakt om det inte är i samband med ett byte. De har ju säkert andra som står på kö om han inte är intresserad av den.

Det borde dock inte vara omöjligt att ni båda ”flyttar in” i den nya lägenheten och sen, efter en tid, skriver din bror bort sig från kontraktet.

Felicia skriver:

Hej!
Jag undrar vad som räknas som ett avtal?
Jag och min sambo hade ett byte på gång. Vi och den andra parten skrev på papper och skickade in till våra hyresvärdar. Hyresvärdarna godkände hela bytet och allting kändes klart. Dagen innan vi skulle och skriva på hos hyresvärdarna drog sig den andra parten ur och inget byte blev därmed av.
Jag undrar om det skriftliga avtalet (ansökan till hyresvärdarna) vi skrev med varandra är giltigt som ett bindande avtal?
/ Felicia

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag har tyvärr inte den juridiska expertisen för att kunna svara ordentligt på en sån fråga. Jag skulle dock gissa att det inte räknas som ett avtal då det egentligen inte är ett avtal där de förbinder sig att byta, utan endast är en ansökan.

Ö skriver:

Hejsan!

Vill först och främst säga, tack för en mycket bra hemsida som kommer till användning!

Nu till min fråga: Det är så att jag har en bostadsrätt i Stockholm stad. Lägenheten är en etta och jag vill byta denna mot en annan lägenhet tillfälligt, kanske i 12månader. Måste jag skriva något speciellt i kontraktet när jag gör bytet? Till exempel om jag byter min bostad mot en annan bostad som någon tidigare hyrde i första hand, då är det väl en självklarhet att denna personen inte FÅR min bostadsrätt utan endast får rätt att bo i min lägenhet under samma tidsperiod som jag får bo i hans lägenhet?

Började bli nojig över hur detta fungerar då jag inte vill byta bort min bostadsrätt mot en hyresrätt. Jag tycker att det låter jävligt dumt om detta ens skulle vara möjligt att göra, men jag är inte helt 100 på hur lagen och det juridiska kring detta ämne fungerar så det är därför jag väljer att vända mig till er! 🙂

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag har ingen juridisk utbildning men visst låter det som en självklarhet att personen inte får överta bostadsrätten. En vanlig paragraf brukar vara att ”Hyresperioden är från YYYY-MM-DD till och med YYYY-MM-DD. Vid hyresperiodens slut ska hyresgästen flytta utan upppsägning.”. Om du vill ha ett vattentätt kontrakt kan du alltid kolla med Avtal24.se, en jurist eller kanske juridikfokus.se.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen