Hyra ut via Airbnb

Airbnb är en webbtjänst som blir allt mer populär att använda för att hyra ut sin bostad. De flesta andra förmedlingar för andrahandsuthyrning förmedlar främst andrahandsuthyrning på längre sikt, från ett par månader och längre. Med Airbnb kan du till exempel hyra ut din bostad när du är på semester eller bara borta över helgen.

Hur du hyr ut din bostad med Airbnb

Airbnb är ett smidigt sätt för dig som vill hyra ut din bostad under en kortare tid. Ska du hyra ut bostaden under en längre tid kan det dock vara bättre att ta hjälp av andra externa tjänster som förmedlar andrahandsuthyrningar.

Tänk på! Innan du hyr ut via Airbnb bör du få ett godkännande från din bostadsrättsförening eller hyresvärd, precis som vid vanlig andrahandsuthyrning.

Airbnb har en försäkring, utöver din hemförsäkring, som hjälper dig om något går sönder eller liknande under gästens vistelse i bostaden. Trots att du oftast hyr ut till turister kan försäkringen göra att uthyrningen känns något tryggare.

1. Lägg upp en annons på Airbnb

Airbnb har en del för dig som vill hyra ut och en annan för de som hyr. När man ska hyra ut så får man svara på en rad olika frågor om lägenheten och sedan kan man välja när, till vilket pris, och under vilka omständigheter man vill hyra ut.

Airbnb:s verktyg gör det enkelt att skapa en annons. Dock måste du själv beskriva och fota lägenheten, vilket inte alltid är så lätt. Med hjälp av vår guide om hur du utformar en bostadsannons får du tips på allt du bör tänka på.

Tips!

Airbnb – Hjälp att skapa och lägga upp en annons

  • Världens största förmedlare av privatbostäder
  • Erbjuder ett stort urval av unika privata boenden
  • Billigare än att bo på hotell
GÅ TILL AIRBNB

2. Få förfrågningar från gäster

När du får en förfrågan från en gäst på Airbnb har du sedan 24h på dig att svara. Du kan då se recensioner av denna gäst från tidigare boenden (om gästen har nyttjat Airbnb tidigare) och skapa dig en uppfattning om vem det är.

Därefter kan du välja om du vill hyra ut till denne eller ej. Observera att om man tackar nej för ofta eller inte svarar på förfrågningar i tid så får man en sämre ranking hos Airbnb och hamnar längre ner när gäster söker efter bostad i ditt område.

3. Gästen anländer till din bostad

När gästen anländer är det ditt jobb att se till att det är städat, att det finns rena lakan och så vidare. Du kan själv sätta upp husregler som styr vad gästen får och inte får göra i lägenheten (t.ex. röka, ta med husdjur eller ha fester) och exempelvis att du förväntar dig att gästen grovstädar efter sig.

Det vanligaste är att du som värd städar, tvättar etc. efter att gästen lämnat och du kan också ta ut ett pris specifikt för detta. Detta pris kan du också använda om du själv vill anlita en städservice.

Fördelar och nackdelar med Airbnb

Airbnb kan inte riktigt jämföras med andra uthyrningstjänster eftersom det är en något annorlunda typ av tjänst (främst riktad åt korttidsboende). Det finns dock vissa fördelar, och även nackdelar med att hyra ut via Airbnb:

Fördelar

  • Du kan hyra ut under korta perioder.
  • Du kan hyra ut ett rum (eller del av lägenhet/hus) i din bostad.
  • Det är mycket smidigt och enkelt. Du får också mycket stöd och råd från sajten om exempelvis prissättning.
  • Du kan läsa recensioner om gästen från tidigare boenden.

Nackdelar

  • Airbnb tar ut en serviceavgift som bekostar både värden och gästen.
  • Det är eventuellt större risk med korttidsboende jämfört med långtidsboende, då korttidsgäster inte alltid visar samma respekt som långtidsgäster.

Tillåter inte din bostadsrättföreningen uthyrning via Airbnb?

De flesta bostadsrättsföreningar tillåter inte uthyrning genom Airbnb. Det finns dock andra tjänster som hjälper dig att hitta hyresgäster till ditt boende, t.ex. Samtrygg. Se här vad du kan få i hyra för ditt boende:

Välj typ av bostad
Hyresrätt
Bostadsrättt
Villa/Radhus
Rum
Räknar ut hyran
I samarbete med

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Arash GhareChaie skriver:

Hej Filip!
Hur länge kan man hyra ut på det här viset? Hur räknar man skatten?tack//MVH

Evelina skriver:

Hej Arash,

Det beror på om du själv har tänkt på kvar i lägenheten under tiden eller inte. Om du själv bor kvar räknas din hyresgäst som inneboende, och då finns ingen direkt gräns för hur länge du kan hyra ut. Om du inte bor kvar under uthyrningen behöver du ansöka om tillstånd hos din hyresvärd eller bostadsrättsförening, och då får du hyra ut under den tidsperiod som de godkänner.

Du betalar skatt på uthyrningen om du får in 40 000 kronor eller mer i hyra under året. Det blir alltså bara aktuellt om du hyr ut regelbundet eller längre perioder. Tänk på att hyran som du tar ut ska följa reglerna för skälig hyra.

Hoppas att det var svar på dina frågor!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen