Hyra ut bostad till företag
Uppdaterad: 13 maj, 2022
Att hyra ut en bostad till ett företag fungerar på samma sätt som att hyra ut till en privatperson. Du behöver, likt andrahandsuthyrning till privatperson, godkännande från din bostadsrättsförening eller hyresvärd för att få hyra ut din bostadsrätt eller hyresrätt till ett företag. Om det är ett hus som skall hyras ut behövs inget tillstånd. Det finns både för- och nackdelar med att hyra ut din bostad till ett företag.
Innehåll
Fördelar och nackdelar med att hyra ut till företag
Att hyra ut sin bostad till ett företag har både fördelar och nackdelar. När du fått tillstånd att hyra ut din bostad kan det därför vara bra att göra en avvägning om du ska gå vidare med företaget du hittat eller om du istället ska vända dig till en privatperson. Detta kan då vara bra att tänka på:
Fördelar 👍
- Du får oftast bättre betalt av företag, dock måste du alltid ta ut en skälig hyra
- Företag har oftast bättre betalningsförmåga
- Ofta hyr företag bostäder åt veckopendlare som endast bor där på vardagar. Detta kan innebära mindre slitage på din bostad
Nackdelar 👎
- Om det skulle uppstå en tvist kan ett företag vara en väldigt kraftfull “motståndare”
- Det kan vara svårt att veta vem som faktiskt ska bo i bostaden
1. Ansök om tillstånd att hyra ut bostaden
Innan du kan hyra ut din bostadsrätt eller hyresrätt krävs det att du får tillstånd att hyra ut. Beroende på vilken sorts bostad du planerar att hyra ut kan tillståndet fås på olika sätt. Vad som generellt gäller för alla bostäder som kräver tillstånd att hyra ut är att du har giltiga skäl. Du kan läsa mer om hur du ordnar ett tillstånd för uthyrning i vår guide om andrahandsuthyrning för respektive bostadsform:
- Hyra ut bostadsrätt (tillstånd av bostadsrättsförening krävs)
- Hyra ut hyresrätt (tillstånd av hyresvärd krävs)
- Hyra ut hus (tillstånd behövs inte)
Vad som kan vara bra att tänka på vid uthyrning till företag är att vissa hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar vill veta vem som ska bo i bostaden. Kontakta den du ansöker om tillstånd hos eller hör med företaget du planerar att hyra ut till.
Tänk på! Om du hyr ut din bostadsrätt eller hyresrätt utan tillstånd riskerar du att bli vräkt. Om du hyr ut en hyresrätt utan tillstånd och dessutom tar ut en oskäligt hög hyra riskerar du böter eller fängelse i upp till 2 år.
2. Bestäm en rimlig hyra
Det finns regler kring hur mycket hyra du kan ta ut. Det gäller även vid uthyrning till företag. Skulle du ta ut en för hög hyra när du hyr ut en hyresrätt i andrahand kan du i värsta fall bli återbetalningsskyldig för överhyran i upp till två år retroaktivt.
Se hur hög hyra du kan ta ut
3. Annonsera att du hyr ut din bostad till företag
Det är i regel inte särskilt svårt att hitta en privatperson att hyra ut din bostad till. Att hitta ett företag kan däremot vara lite knepigare. Förutom att höra runt bland vänner och bekanta kan du också vända dig till bostadsförmedlingssidor som specialiserat sig på att hyra ut just företagslägenheter.
4. Skriv ett omfattande andrahandskontrakt
Om du väljer att gå vidare med din uthyrning måste du skriva ett hyreskontrakt mellan dig och företaget. Vissa företag har särskilda mallar för detta men du bör utgå från dig själv och vad du tycker är viktigt att ta med i avtalet. Det som står i hyreskontraktet är i de allra flesta fall avgörande när det uppstått en tvist mellan två parter, därför bör du vara noggrann med hur du utformar det.
Tips! Vi har samlat allt du måste tänka på i en guide om andrahandskontrakt som kan vara till hjälp.
När avtalet är påskrivet kan du lämna över nycklarna och företaget kan då börja nyttja bostaden. Tänk på att du får inte besöka bostaden oannonserat om inte detta står i avtalet. Trots att det är en veckopendlare som bor i din bostad endast på vardagar får du alltså inte använda bostaden på helger när du tror att ingen är där.
Skatt vid uthyrning
När du hyr ut en bostad skall du betalar skatt på en del av hyresintäkterna. Detta gör du via din deklaration. Läs vår artikel om skatt vid uthyrning av bostad och använd de smidiga kalkylatorerna som finns i artikeln.

Kommentarer
Hej. jag har radhus i sätra önskar att hyra ut den. kan jag få hjälp?
Hej, jag betalar idag ca 15.000 i månaden i ränta och amortering för min villa. Om jag hyr ut den för 15.000 kommer det påverka skatten jag ska betala trots att jag tekniskt sett inte tjänar något på affären?
Tack.
Jag bor i en hyresrätt och har tänkt att använda ett av rummen som behandlingsrum för mitt aktiebolag. Vad är reglerna kring detta?
Behöver jag hyresvärdens godkännande?
Kan jag skriva ett avtal med mitt egna företag för att kunna fakturera företaget för rummet som används?
Med vänlig hälsning, Paulina
Möjligtvis ’off topic’ men är det tillåtet att, som privatperson, hyra ut en del av sin trädgård till ett företag?
Om jag hyr ut min villa privat till ett AB som hyr ut bostäder, får företaget då i sin tur hyra ut villan som bostad till privatpersoner med mitt godkännande?
Hej!
Om ett företag hyr ett rum hos mig (hyresrätt) och inte hela, kan jag då dra av en del av hyran för utrymmet? Hur mycket och vilken dokumentation krävs?
Om företag hyr bostad förstår vi det som att företaget måste ha ansvarsförsäkring som inkluderar hyrd bostad. Räcker det att de i avtalet förbinder sig att ha ansvarsförsäkring som inkluderar hyrd bostad, eller bör det förtydligas ytterligare?
Jag har ett fritidshus jag hyr ut ibland för att att täcka kostnaderna för det. nu hörde ett företag av sig som vill hyra det under ett par veckor då dom ska göra ett tillfälligt jobb i vår by. hur gör man rent praktiskt. vi håller oss under gränsen för vad man får hyra ut för utan att skatta men dom ska ju betala moms 12 %. vem är det som betalar den? gör dom det? hur ska vi skriva en faktura mot ett företag så att det blir rätt för dom och oss.
Jag Förstår inte riktigt de här med ”skälig hyra”, Får man inte tjäna pengar på att hyra ut sitt hus? Jag har försökt räkna ut skälig hyra online, och jag får de bara till att jag enligt lag kanske bara skulle gå några hundra i vinst varje månad, stämmer verkligen det?
Hur hittar jag ett företag som vill hyra en 3 rummage I Goteborg
Jag hyr ut min bostadsrätt till ett företag, som vi kan kalla ”firman”, nu har dom bytt namn till ”bolaget” utan att meddela mig, gäller då det gamla avtalet??????
Tacksam för svar.