Hyra ut hus

Utskriftsvänlig PDF

Om du inte använder ditt hus året om är det perfekt att hyra ut det för att få in lite extra pengar. Att hyra ut sitt hus i andra hand är dock inte lika vanligt som att hyra ut sin lägenhet. När det skrivs om andrahandsuthyrning görs det därför ofta med just en lägenhet i åtanke. I den här guiden fokuserar vi helt på vad du bör ha i åtanke och hur du går tillväga när du ska hyra ut ett hus.

1. Ta reda på vad som är en skälig hyra för hus

Innan du hyr ut ditt hus bör du beräkna vilken hyra som är skälig att ta ut. Du får inte ta ut vilken hyra som helst utan den ska vara baserad på kostnaderna du har för huset samt kapitalkostnader, som räntekostnader och liknande.

Räkna ut skälig hyra för hus

Välj typ av bostad
Hyresrätt
Bostadsrättt
Villa/Radhus
Rum
Räknar ut hyran
I samarbete med

Om du själv vill beräkna skälig hyra för ditt hus kan du läsa vår guide om skälig hyra.

2. Annonsera om att du hyr ut ditt hus

Det finns många olika uthyrningstjänster du kan använda dig av om du vill hyra ut ditt hus. Ska du hyra ut huset i kortare perioder kan det vara ett alternativ att hyra ut via Airbnb, en tjänst som låter dig lägga upp en annons och hitta en tillfällig hyresgäst.

Tips! Ska du själv annonsera uthyrningen av ditt hus kan du lägga upp annonsen på sidor som Blocket.se och även på Facebook. I så fall kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du lägger upp en annons.

När du har hittat en lämplig hyresgäst kan det vara bra att be om referenser och att personen ska ta en kreditupplysning på sig själv att visa dig. På så sätt kan du säkerställa att hyresgästen är pålitlig och att han eller hon kan betala hyran. Detta är särskilt viktigt om du ska hyra ut ditt hus under en längre period.

Tips!

Samtrygg – Annonsera om uthyrning trygg och säkert

  • Sveriges tryggaste marknadsplats för uthyrning av bostäder
  • Garanterad hyresutbetalning varje månad
  • Personlig hyreskonsulent som hjälper dig
Lägg upp annons

3. Se över försäkringsskyddet

När du ska hyra ut ditt hus är det viktigt att din hemförsäkring täcker detta. Om du ska hyra ut huset någon helg då och då kan din ordinarie hemförsäkring omfatta det, men om du ska hyra ut en längre period bör hyresgästen teckna en egen hemförsäkring.

Det är oerhört viktigt att ha en hemförsäkring eftersom skador som kan uppkomma i ditt hus vid uthyrning kan bli dyra att reparera. Om det är så att hyresgästen måste teckna en egen hemförsäkring bör du påpeka detta innan personen i fråga flyttar in.

4. Upprätta ett omfattande andrahandskontrakt

Innan hyresgästen flyttar in bör du upprätta ett omfattande andrahandskontrakt som skyddar både dig och hyresgästen. Andrahandskontraktet är utgångspunkten om det skulle uppstå en eventuell tvist mellan parterna eller om något skulle hända med huset. Du som hyresvärd är ansvarig för att upprätta ett hyreskontrakt. Vad som är viktigt att ha med i kontraktet kan du läsa om i vår guide om hur du skriver andrahandskontrakt.

5. Gör besiktning vid inflytt

Om det skulle uppstå några skador i eller på ditt hus under hyresperioden är det ditt ansvar att bevisa att skadan skedde när hyresgästen bodde där. Vid inflyttning bör du därför göra en besiktning av huset och föra ett protokoll över alla redan existerande skador.

När hyresgästen flyttar in ska han eller hon själv besiktiga huset och skriva på protokollet. På så sätt har ni bevis på vilka skador som fanns när hyresgästen flyttade in. Det kan vara bra att ta med foton för att ha så många bevis som möjligt.

6. Deklarera dina hyresintäkter

Alla inkomster från andrahandsuthyrning måste redovisas som inkomst av kapital i din deklaration. Det finns dock vissa avdrag du kan göra, särskilt vid uthyrning av fritidshus (vilket räknas som “småhus”). Läs mer på Skatteverkets hemsida om beskattning vid uthyrning av bostad på eller kontakta dem på 0771- 567 567. Vi svarar inte på frågor om skatter i kommentarsfältet utan hänvisar direkt till Skatteverket.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Johan skriver:

Hej, fråga kring förutsättningar vid uthyrning.

Vi vill hyra ut tre rum på övervåningen i vår villa, gästerna kommer dela på toalett och kök. Den uthyrda ytan är mindre än 50% av bosytan och därför bör det inte klassas som näringsfastighet? Men då det är mer än 1st lägenheter, har jag läst att det klassas som näringsverksamhet. Eller kan man ha mer än en person som inneboende och fortfarande nyttja privatuthyrningslagen?
Kommer vi kunna hyra ut under privatuthyrningslagen och kunna skatta normal inkomstskatt på hyres betalningarna eller måste det ske på annat sätt?

När jag pratat med vissa företag så har dom varit osäkra hur det blir med tre separata kontrakt.

Ha det gott

//Johan

Evelina skriver:

Hej Johan,

Hyr ni ut tre olika rum räknas det mycket riktigt som tre olika uthyrningar, så då räknas det normalt som näringsverksamhet. I det fallet gäller inte privatuthyrningslagen alls utan ska beskattas som näringsverksamhet. Ni skulle kunna prata med Skatteverket om vad detta skulle innebära för er skattemässigt.

Erik Kihlskog skriver:

När jag läser er förklaring om ”skälig” hyra får jag uppfattningen om att det är min privata lånegrad på bostaden som till viss del ska vägas in. Om jag ärvt bostaden utan lån, får jag då inte ta ut samma hyra som om jag hade lånat till den? Låter konstigt, marknadsanpassad hyra borde väl gälla för alla ?? Som hyresgäst ska man väl inte heller behöva betala oskäligt i hyra bara för att fastighetsägaren har höga lånekostnader??

Evelina skriver:

Hej Erik,

Som vi skriver på vår sida om Skälig hyra beräknas kapitalkostnaden som en avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Läs gärna mer på den sidan om vad det är som räknas in i hyreskostnaden.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen