Hyra ut hus

Utskriftsvänlig PDF

Om du inte använder ditt hus året om är det perfekt att hyra ut det för att få in lite extra pengar. Att hyra ut sitt hus i andra hand är dock inte lika vanligt som att hyra ut sin lägenhet. När det skrivs om andrahandsuthyrning görs det därför ofta med just en lägenhet i åtanke. I den här guiden fokuserar vi helt på vad du bör ha i åtanke och hur du går tillväga när du ska hyra ut ett hus.

1. Ta reda på vad som är en skälig hyra

Innan du hyr ut ditt hus måste du beräkna vilken hyra som är skälig att ta ut. Du får inte ta ut vilken hyra som helst utan den ska vara baserad på kostnaderna du har för huset samt kapitalkostnader, som räntekostnader och liknande. För att beräkna skälig hyra för ditt hus kan du ta del av vår guide om skälig hyra.

2. Annonsera om att du hyr ut ditt hus

Det finns många olika uthyrningstjänster du kan använda dig av om du vill hyra ut ditt hus. Ska du hyra ut huset i kortare perioder kan det vara ett alternativ att hyra ut via Airbnb, en tjänst som låter dig lägga upp en annons och hitta en tillfällig hyresgäst.

Tips! Ska du själv annonsera uthyrningen av ditt hus kan du lägga upp annonsen på sidor som Blocket.se och även på Facebook. I så fall kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du lägger upp en annons.

När du har hittat en lämplig hyresgäst kan det vara bra att be om referenser och att personen ska ta en kreditupplysning på sig själv att visa dig. På så sätt kan du säkerställa att hyresgästen är pålitlig och att han eller hon kan betala hyran. Detta är särskilt viktigt om du ska hyra ut ditt hus under en längre period.

Annonsera säkert med hjälp av en uthyrningstjänst

  • Granskning av alla hyresgäster
  • Signera hyresavtal digitalt och säkert
  • Garanterad hyresutbetalning varje månad
Lägg upp annons

3. Se över försäkringsskyddet

När du ska hyra ut ditt hus är det viktigt att din hemförsäkring täcker detta. Om du ska hyra ut huset någon helg då och då kan din ordinarie hemförsäkring omfatta det, men om du ska hyra ut en längre period bör hyresgästen teckna en egen hemförsäkring.

Det är oerhört viktigt att ha en hemförsäkring eftersom skador som kan uppkomma i ditt hus vid uthyrning kan bli dyra att reparera. Om det är så att hyresgästen måste teckna en egen hemförsäkring bör du påpeka detta innan personen i fråga flyttar in.

4. Upprätta ett omfattande andrahandskontrakt

Innan hyresgästen flyttar in bör du upprätta ett omfattande andrahandskontrakt som skyddar både dig och hyresgästen. Andrahandskontraktet är utgångspunkten om det skulle uppstå en eventuell tvist mellan parterna eller om något skulle hända med huset. Du som hyresvärd är ansvarig för att upprätta ett hyreskontrakt. Vad som är viktigt att ha med i kontraktet kan du läsa om i vår guide om hur du skriver andrahandskontrakt.

5. Gör besiktning vid inflytt

Om det skulle uppstå några skador i eller på ditt hus under hyresperioden är det ditt ansvar att bevisa att skadan skedde när hyresgästen bodde där. Vid inflyttning bör du därför göra en besiktning av huset och föra ett protokoll över alla redan existerande skador.

När hyresgästen flyttar in ska han eller hon själv besiktiga huset och skriva på protokollet. På så sätt har ni bevis på vilka skador som fanns när hyresgästen flyttade in. Det kan vara bra att ta med foton för att ha så många bevis som möjligt.

6. Betala skatt på dina inkomster från uthyrningen av huset

Alla inkomster från andrahandsuthyrning måste redovisas som inkomst av kapital i din deklaration. Det finns dock vissa avdrag du kan göra, särskilt vid uthyrning av fritidshus (vilket räknas som “småhus”). Läs mer på Skatteverkets hemsida om beskattning vid uthyrning av bostad på eller kontakta dem på 0771- 567 567. Vi svarar inte på frågor om skatter i kommentarsfältet utan hänvisar direkt till Skatteverket.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen