Hyra ut hus

Utskriftsvänlig PDF

Uthyrning av hus är ett perfekt sätt för dig som inte använder ditt hus året om att få in lite extra pengar. Att hyra ut sitt hus i andra hand är dock inte lika vanligt som andrahandsuthyrning av lägenhet. När det skrivs om andrahandsuthyrning görs det därför ofta med just en lägenhet i åtanke. I denna guide fokuserar vi helt på vad du bör ha i åtanke och hur du går tillväga när du ska hyra ut ett hus.

1. Ta reda på vad som är en skälig hyra

Innan du hyr ut ditt hus måste du beräkna vilken hyra som är skälig att ta ut. Du får inte ta ut vilken hyra som helst utan denna ska vara baserad på de kostnader du har för huset samt kapitalkostnader, så som räntekostnader och liknande. För att beräkna skälig hyra för ditt hus kan du ta del av vår guide om skälig hyra.

2. Annonsera om att du hyr ut ditt hus

Om du använder dig av Samtrygg.se kan du enkelt utforma en annons direkt på deras sida. Ska du hyra ut ditt hus i kortare perioder kan det vara ett alternativ att hyra ut via Airbnb, en tjänst som låter dig lägga upp en annons och hitta en tillfällig hyresgäst.

Tips! Ska du själv annonsera uthyrning av ditt hus kan du lägga upp annonsen på sidor som Blocket.se och även på Facebook. I så fall kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du lägger upp en annons.

När du hittat en lämplig hyresgäst kan det vara bra att be om referenser samt om att personen ska ta en kreditupplysning på sig själv att visa dig. På så sätt kan du säkerställa att hyresgästen är pålitlig samt att denna har god ekonomi för att kunna betala hyran. Detta är särskilt viktigt om du ska hyra ut ditt hus under en längre period.

Annonsera säkert med hjälp av en uthyrningstjänst

Med hjälp av en uthyrningstjänst kan du vara säker på att uthyrningen av din bostad går rätt till. Få hjälp med att hitta pålitliga hyresgäster, avtalsskrivning och skydd mot bedrägerier.

  • Granskning av alla hyresgästerd
  • Signera hyresavtal digitalt och säkert
  • Garanterad hyresutbetalning varje månad
Lägg upp annons

3. Se över försäkringsskyddet

När du ska hyra ut ditt hus är det viktigt att din hemförsäkring täcker detta. Om du ska hyra ut en helg då och då kan din ordinarie hemförsäkring omfatta detta men om du ska hyra ut en längre period bör hyresgästen teckna en egen hemförsäkring. Att ha en hemförsäkring är oerhört viktigt då skador som kan uppkomma i ditt hus vid uthyrning kan bli dyra att reparera. Om det är så att hyresgästen måste teckna en egen hemförsäkring bör du påpeka detta innan personen i fråga flyttar in.

4. Upprätta ett omfattande andrahandskontrakt

Innan inflyttning bör du upprätta ett omfattande andrahandskontrakt som skyddar både dig och hyresgästen. Andrahandskontraktet är utgångspunkten om det skulle uppstå en eventuell tvist mellan parterna eller om något skulle hända med huset. Du som hyresvärd är ansvarig för att upprätta ett hyreskontrakt och vad som är viktigt att ta med kan du läsa om i vår guide om hur du skriver andrahandskontrakt.

5. Gör besiktning vid inflytt

Om det skulle uppstå några skador i eller på ditt hus under hyresperioden är det ditt ansvar att bevisa att skadan skett då hyresgästen bodde där. Vid inflyttning bör du därför göra en besiktning av huset och föra ett protokoll över alla redan existerande skador.

När hyresgästen flyttar in ska denne själv besiktiga huset och skriva på protokollet, och på så sätt har ni bevis på vilka skador som fanns och inte vid inflyttning. Det kan vara bra att inkludera foton för att ha så pass mycket bevis som möjligt.

6. Betala skatt på dina inkomster från uthyrning av hus

Alla inkomster från andrahandsuthyrning måste redovisas som inkomst av kapital i din deklaration. Det finns dock vissa avdrag du kan göra, särskilt vid uthyrning av fritidshus (vilket räknas som “småhus”). Läs mer på Skatteverkets hemsida om beskattning vid uthyrning av bostad på eller kontakta dem på 0771- 567 567. Vi svarar inte på frågor om skatter i kommentarsfältet utan hänvisar direkt till Skatteverket.