Hyra rum som inneboende

Utskriftsvänlig PDF

Idag kan det vara svårt att få tag på en helt egen bostad att hyra. Därför blir det vanligare att hyra in sig som inneboende i en lägenhet eller ett hus. Att bo inneboende innebär att du hyr ett rum eller en del av en bostad. Det brukar vanligtvis vara billigare att hyra som inneboende än att hyra i första- eller andrahand.

 • 100 % fokus på bostadsförmedling
 • Noggrann granskning av uthyrare
 • Sök tillsammans med andra
Hitta bostad
Samtrygg
 • Trygg och seriös andrahandsförmedlare
 • Stöd under hela uthyrningsperioden
 • Färdigskrivna avtal minskar risken
Hitta bostad
 • En av de största förmedlingssidorna
 • Enkelt att filtrera sökningar
 • Förstahandsvalet för många uthyrare
Hitta bostad

1. Fundera på vilken typ av boende du är ute efter

Att hyra rum inneboende kan vara allt från att hyra en säng i vardagsrummet, till att ha ett eget rum, till att ha en större del av bostaden helt för sig själv. I regel finns det två olika sätt att hyra rum som inneboende.

Hyr ett rum och dela bostaden med hyresvärden

Det vanligaste alternativet är att du hyr privat av en privatperson som har ett eller flera rum ledigt för uthyrning i deras bostad. När du vill hyra ett rum av en privatperson sker kontakten vanligast direkt mellan dig som hyresgäst och personen som hyr ut. Det är sällan en bostadsförmedling involverad i processen.

Tänk på! Det är viktigt att du kommer överens med din hyresvärd om ni även ska dela bostaden.

När du hyr av en privatperson är det en viktig aspekt att ni fungerar tillsammans då ni ska dela bostad. Därför kan det vara bra att kontakta den privata hyresvärden direkt för att känna av läget. Om allt känns bra kan en snabb inflyttning också ske smidigare än om det var en bostadsförmedling involverad i processen.

Hyr en separat del i en bostad

I vissa fall kan det vara så att bostadsägaren hyr ut en större del av sin bostad till en inneboende. Det kan exempelvis vara att du som inneboende får hyra två rum och badrum med toalett i en större bostad.

Frågan om vad som är skillnaden mellan att hyra som inneboende och i andra hand kan i dessa fall vara förekommande. Vad som vanligen brukar tyda på att det snarare rör sig om ett andrahandskontrakt och inte att hyra som inneboende är om den delen av bostaden du hyr har eget kök och egen ingång.

2. Hör med vänner och bekanta

När du kommit underfund med vad det är för typ av inneboende du är ute efter är ett tips att du hör med vänner och bekanta om de i sin tur har vänner eller familjemedlemmar som hyr ut till inneboende. Kanske det finns personer i din närhet som tidigare inte tänkt på att ha en inneboende men när frågan ställs börjar överväga möjligheten.

“Jag flyttade in i ett rum hos en äldre kvinna när mitt förra hyreskontrakt tog slut. Vi har jätteroligt ihop! Hon är som min extra-mormor.” – Frida

När du går ut med att du söker ett rum eller en del av en bostad att hyra var då även tydlig med om du vill hyra ett rum som är möblerat eller ej. Om du planerar att endast hyra som inneboende under en begränsad tid innan du fått tag på ett annat typ av kontrakt eller om du bara ska befinna dig i stan under en viss period kan det underlätta om du slipper tänka på möblemanget.

3. Se till att hyran är skälig för ett inneboende

När du hyr som inneboende hos en privatperson är det inte samma regleringar för hyran som gäller som när du hyr i andra hand. Om du hyr ett rum eller en del av en bostadsrätt är det istället istället “Lagen om uthyrning av egen bostad” som gäller. Detta betyder att din uthyrare och du är fria att själva avtala fram hyran storlek. Med det sagt betyder det inte att din hyresvärd kan ta ut en orimligt stor månadshyra.

Tips! Ett bra sätt att inte betala för mycket som inneboende är att jämföra andra annonser och jämföra!

Du har rätt att kräva en skälig hyra i förhållande till hur stor yta av bostaden du bor på, exempelvis om du hyr halva bostaden som inneboende bör du betala halva hyran. Andelen bostadsyta beräknas vanligtvis per kvadratmeter och du bör betala för det antal kvadratmeter du kommer använda. Vill du lära dig mer om vad som är skälig hyra och inte så kan du läsa vår artikel om skälig hyra.

4. Att tänka på innan du flyttar in

Som inneboende har du dessvärre inte lika stora rättigheter som om du hade hyrt bostad via ett första- eller andrahandskontrakt. Men det finns sätt för dig att skaffa större rättigheter som inneboende. Du måste bara vara noga med att i förväg se till att hyresvärden går med på det.

 • Se till att du kommer överrens med din hyresvärd. Om din hyresvärd är någon du inte känner bör du alltid kontrollera om din hyresvärd har för avsikt att bo i samma bostad. Annars kan det se ut som att din hyresvärd hyr ut till dig svart. I värsta fall kan det leda till att du och din hyresvärd blir vräkta från bostaden.
 • Kräv ett skriftligt avtal. Om du accepterar ett muntligt inneboendeavtal är du ute på hal is – speciellt om du inte känner hyresvärden. Innan du flyttar in i bostaden är det bra att du ser till att du och din hyresvärd formulerar ett skriftligt kontrakt där det tydligt framgår vad det är som hyrs ut och dess storlek, hyrans storlek i kronor och vad som ingår i denna samt den avtalade hyresperioden.
 • Teckna hemförsäkringar. Du bör skaffa en egen hemförsäkring. Även om du inte har många värdefulla ägodelar kan en hemförsäkring hjälpa dig oerhört mycket. Om du till exempel har sönder något som tillhör hyresvärden som kostar dyra pengar att ersätta, eller om du vållar skada på fastigheten oavsiktligt är det fördelaktigt att vara försäkrad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 Relaterade frågor & svar

Anna skriver:

Hej! Jag bor som inneboende (hyresrätt) i ett vardagsrum utan dörr ca:20-25kvadratmeter som jag har
möblerat själv! Jag betalar en kallhyra på 4500kr vilket jag anser är väldigt högt! Visserligen så är lägenheten belägen centralt i centrum och nära högskola men inte i någon storstad! Min fråga är om det är en orimligt hög hyra?

Filip Svensson skriver:

Hej Anna,
Om det är en rimlig hyra eller inte kan jag tyvärr inte svara på då det är så många faktorer som spelar roll. Jag skulle rekommendera dig att kontakta hyresnämnden som kan göra en bedömning om det är en rimlig hyra eller inte.

yahya skriver:

Hej boupplysningen.se,
Jag ska hyra ett rum av en förstahands hyrasgäst i en 2.a lägenhet . Den personen hyrade sin lägenhet av bostadsföretaget. jag tror jag blir som inneboende (hyrasgästs hyrasgäst). och han vill att vi ska dela alla kostnader per två. Min fråga är den att har han rätt att hyra ut eller dela sin lägenhet med mig? eller vi måste fråga bostadsföretaget angående den? jag vill också att jag blir fölkbokförd i lägenheten. tack på förhand!

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om du flyttar in och bor tillsammans med honom kommer du räknas som inneboende. Det behövs inget tillstånd för detta utan det är bara att flytta in. Angående hyran bör ni endast dela lika om du får ta del av lika stor del av lägenheten som honom. Du folkbokför dig på adressen genom Skatteverkets hemsida.

Lycka till!

Nicole skriver:

Hej!

Jag hyr ett rum på en lägenhet. Mitt hyresavtal är tillsvidare med 3 månader uppsägningstid. Min hyresvärd är förstahandshyresgäst (hyresrätt) och jag är inneboende (hyresgäst). Jag såg upp mitt hyreskontrakt den 21:a juli för att jag flyttar ut den 20:e augusti och flyttar till en annan stad pga studier. Jag har också hittat ett ny lägenhet i den nya staden och börjat med att betala hyra från den 20:e aug.

1) Om min hyresvärd inte hittar någon annan att bo i mitt rum under de 3 månaderna betalar jag de 3 mån + min nya ränta. Stämmer det?

2) Om min hyresvärd hittar en annan inneboende som kommer att bo där under de 3 månader (min uppsägningstid) fortsätter jag betala i alla fall? Dvs hur kan jag undvika att min hyresvärd får dubbel ränta båda från mig och den nya personen?

3) Hur kan jag veta om min hyresvärd har hittat en annan inneboende?

Tack på förhand!

Filip Svensson skriver:

Hej Nicole,
Som hyresgäst har du rätt att bo kvar i bostaden under hela uppsägningstiden. Om du trots det väljer att flytta ut tidigare kommer du behöva betala hyra för både din nya bostad och din tidigare bostad under den kommande tremånadersperioden.
I och med att du flyttar blir rummet ledigt och det finns därmed inget som hindrar din hyresvärd från att hyra ut det igen. Hyresvärden kommer under den kommande tremånadersperioden kunna få in hyra från både dig och den nya hyresgästen. Tyvärr för din del finns det ingen bestämmelse som kan befria dig från din skyldighet att betala hyra.

Vad gäller din tredje fråga vet jag inte om det är möjligt för dig att ta reda på.

Alexander skriver:

Hej,
Jag har en lägenhet som finns bara 1 rum, 36 m2.
Jag undrar om jag kan skriva ett kontrakt inneboende till min kompis? Det är bara hon som ska bo där. Vi bor inte tillsammans.
Mvh
Vu

Peter skriver:

Hej,
Nej, det kan du inte. För att hon ska få bo inneboende hos dig måste även du bo kvar i lägenheten. Det du kan göra är att överväga att hyra ut bostaden i andra hand. Då krävs dock först att du har fått godkännande från hyresvärden/bostadsrättsföreningen. Lycka till!

Karin skriver:

Ni skriver i avsnitt om inneboende:
”Frågan om vad som är skillnaden mellan att hyra som inneboende och i andra hand kan i dessa fall vara förekommande. Vad som vanligen brukar tyda på att det snarare rör sig om ett andrahandskontrakt och inte att hyra som inneboende är om den delen av bostaden du hyr har eget kök och egen ingång.”

Jag vill veta mer. Finns rättsfall/ eller rättsliga uttalanden av ngt slag/ praxis/ avseende sk ”uthyrningsdel” av bostads- och hyresrätter? Är det andrahandsuthyrning när egen ingång och kök/pentry + bad finns och den delen nyttjas helt separat. Inget i vardagen delas med ”hyresvärden” i avskiljd del av samma lgh? Ev dörr mellan lgh är alltid låst, (ev dold bakom hyllor el likn, men om dörr syns el ej spelar väl ej roll?)

Rättslig status för sk uthyrningsdelar m eget bad/toa o ingång, ibland med pentry eller kök? se de alltid som del av annan lgh? Kan de ha eget lghnr? Andra aspekter?

Peter skriver:

Hej Karin,

Vi har tyvärr inte resurser att svara ingående på den här typen av juridiska frågor men jag kan rekommendera dig att läsa Hyreslagen – En kommentar av Leif Holmqvist och Rune Thomsson alternativt höra av dig till en jurist för rådgivning. Lycka till!

Linnea skriver:

Hej!
Jag är inneboende hos en tjej i Stockholm, och jag ska börja plugga här, och måste då folkbokföra mig här. Men min hyresvärd har sagt att hon inte vill att jag ska göra det för då får jag rättigheter till lägenheten. Tycker det låter väldigt konstigt, och jag måste ju kunna folkbokföra mig i den staden jag bor i och har planerat att bo i väldigt länge. Hur funkar det?

Peter skriver:

Hej Linnea,

Att du skulle få rättigheter till lägenheten genom att folkbokföra dig på adressen stämmer så vitt jag vet inte. Förklara att du enligt lag ska vara folkbokförd på adressen du bor på. Är hon fortfarande osäker kan hon alltid ringa till Skatteverket så kan de förklara närmre vad folkbokföring innebär. Lycka till!

Anna L skriver:

Hej!
Jag har ett inneboendekontrakt med en uppsägningstid på tre månader. Jag har efter ca 6mån fått ett oväntat erbjudande på ett förstahandskontrakt. Jag har därför sagt upp mitt ”inneboende”. När jag gjorde det så var jag och min hyresvärd överens om att försöka hitta en lösning som innebär att jag kan undvika iallafall en dubbelhyra (det blir annars två).

Nu har min hyresvärd ändrat sig och vill vänta ut de månader jag betalar. Det har han såklart rätt till men det sätter mig i en omöjlig ekonomisk situation.

Min fråga är:

Har jag möjlighet att exempelvis låta en kompis ta mitt rum (eller ett av de rummen jag betalar för) under två månader?

Mitt kontrakt är inte specificerat med detaljer kring vem som nyttjar rummen eller andra regler.

Tacksam för svar!

Peter skriver:

Hej Anna,

Enligt 12 kap 39 § jordabalken får en andrahandshyresgäst inte utan hyresvärdens samtycke hyra ut eller på annat sätt upplåta lägenheten i andra hand till någon annan. Rimligtvis borde detta gälla även dig som hyr som inneboende men lagtexten ger inte helt och hållet svar på detta. Jag råder dig att kontakta en jurist för den här typen av luriga frågor. Lycka till!

Sara Gudmundsson skriver:

Hej
Är inneboende just nu. Bor i ett litet rum på 5 kvm i en lägenhet på 72 kvm, som har en hyra på ca 7600 -7700 kr på lgh, och jag betalar 3330 kr för mitt rum. Jag betalar ingen hushållsel eller liknande, men jag vet att 300 av min hyra går specifikt till del av wifi. På mitt kontrakt står det inget om el eller något annat omfattas av hyran.
Dessutom så hyrde jag rum av henne tidigare och följde med på flytten till denna nya hyreslgh. Innan när hon förklarade det nya rummet så fick jag intrycket att jag skulle ha en dörr till mitt rum, men jag fick ingen dörr till rummet förrän flera månader efter vi hade flyttat in. Att ha dörr står inte specifikt i kontraktet heller och kontraktet sattes upp flera månader senare då jag äntligen lyckades få henne att skriva ett kontrakt för ett rum för denna lgh. Är detta något som kan klassas som oskälig hyra eller är det bara en dum hyresgäst och dålig uthyrare?

Peter skriver:

Hej Sara!

Beroende på vilken bostadsform det rör sig om gäller lite olika regler. Om det rör sig om en hyresrätt som i ditt fall så gäller reglerna i Hyreslagen. Det innebär att hyran du betalar baseras på hur mycket din hyresvärd betalar i hyra och hur stor del av lägenheten du hyr, med visst påslag för möbler och liknande. Med detta sagt så låter det som att du betalar en stor hyra för en liten del av lägenheten.

Det du kan göra i detta fall är dels att prata med din hyresvärd och få hennes bild av det hela. Kommer ni inte fram till något kan du även kontakta Hyresnämnden som kan göra individuella bedömningar. Har du ytterligare frågor eller om du vill räkna på en skälig hyra rekommenderar jag att du läser vår sida om skälig hyra.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Emil skriver:

hej
jag har en hyresrätt 4,a på 90 kvm och undrar hur mycket får jag ta i hyra om jag hyr ut ett rum på ca 13 kvm utan möbler ?

Daniel skriver:

Hej Emil,

Det finns en artikel om skälig hyra här på BoUpplysningen.se, vi rekommenderar att du läser den för vägledning.

Anne skriver:

Hej!

Får man som andrahandshyresgäst i bostadsrätt ha en inneboende? Om ja, måste man få godkänt från hyresvärd och/eller brf?

Tack på förhand!

Daniel skriver:

Hej Anne,

Huvudregeln vad gäller inneboende finns i 12 kap. 41 § Jordabalken. Där står att en hyresgäst i allmänhet har rätt att ha inneboende utan särskilt tillstånd. Om det riskerar att medföra men för hyresvärden måste dock tillstånd införskaffas hos hyresvärden. Vill du vara säker på att allt går rätt till bör du höra av dig och fråga om tillstånd hos din hyresvärd – om denne godkänner kan du vara säker på att det är tillåtet.

Lycka till!

Linn skriver:

Hej!

Jag har hittat en hyresvärd som jag var avtalat att bo hos. Hon verkar seriös och vi har pratat på telefon/mail och jag har sett bilder på lägenheten. Jag flyttat om en månad men hon vill ha hyra nu. Finns det något jag kan göra för att försäkra mig om att hon inte tar min hyra och har ”fakat” lägenheten mer än att skriva kontrakt? Hon bor långt bort så jag hinner inte kolla på lägenheten innan och det kostar lika mycket att åka dit som själva hyran. Tacksam för snabbt svar! 🙂

Om du skriver ett ordentligt kontrakt så är det ju det som skyddar dig. Se till att få ta del av legitimation och dubbelkolla att hon äger lägenheten hon hyr ut. Sen tycker jag dock att det låter konstigt att hon vill ha hyran såpass lång tid i förskott. Ett kontrakt bör vara tillräckligt för att säkerställa att hon kan vara säker på att få lägenheten uthyrd.

Kanske känner du någon, tex via Facebook, som kan hjälpa dig att titta på lägenheten. Annars kan en annorlunda lösning vara att anlita någon via appen Yepstr som får som ”jobb” att åka dit och titta på lägenheten?

Haroon skriver:

Hej!

Hej!
Jag undrar om man studerar utomlands och kommer flera gånger under ett år hem till sverige.
Kan man ha inneboende och samtidigt behålla sin lägenhet?
kan någon i släktingarna bo där medan man studerar utomlands?

Med vänliga Hälsningar

Hej,

Även om ”inneboende” är lite av en gråzon så skulle jag nog inte tolka det som att dina släktingar är just inneboende hos dig. Det blir ju snarare som att de bor i lägenheten och att du kommer och hälsar på. Jag tror inte att din hyresvärd skulle tolka det annorlunda men man vet aldrig.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen