Hyra rum som inneboende

Utskriftsvänlig PDF

I dag kan det vara svårt att få tag på en helt egen bostad att hyra. Därför blir det vanligare att hyra in sig som inneboende i en lägenhet eller en villa. Att bo inneboende innebär att du hyr ett rum eller en del av en bostad. Det brukar vanligtvis vara billigare att hyra som inneboende än att hyra i första eller andra hand.

1. Bestäm vilken typ av boende du är ute efter

Att hyra rum som inneboende kan vara allt från att hyra en säng i vardagsrummet, till att ha ett eget rum, till att ha en större del av bostaden helt för sig själv. Innan du börjar söka är det bra om du har en bild av vilken typ av boende du är ute efter

 • Vill du hyra ett rum och dela resten av bostaden? Det vanligaste alternativet är att du hyr ett rum av en privatperson som har ett rum ledigt för uthyrning i sin bostad. Då delar du resten av bostaden med hyresvärden, såsom kök, badrum och vardagsrum.
 • Vill du hyra en större del i en bostad? I vissa fall kan det vara så att bostadsägaren hyr ut en större del av sin bostad till en inneboende. Det kan exempelvis vara att du som inneboende får hyra två rum och badrum med toalett i en större bostad.
 • Vill du hyra rummet möblerat eller inte? Om du planerar att bara hyra som inneboende under en begränsad tid kan det underlätta om du slipper ordna med egna möbler.

Tänk på! Om den del av bostaden som hyrs ut har eget kök och egen ingång är det troligt att rummet kan behöva hyras i andra hand med tillstånd, i stället för att räknas som inneboende. Kontrollera därför om hyresvärden har koll på vad som gäller.

2. Hitta ett rum att hyra som inneboende

När du har en bild av vilken typ av boende du är ute efter är det dags att börja söka. Ett tips är att höra med vänner och bekanta om de känner någon som hyr ut till inneboende. Kanske finns det också personer i din närhet som inte har tänkt på att ha en inneboende tidigare, men börjar överväga möjligheten när frågan ställs.

Du kan också leta efter ett rum bland bostadsannonser på nätet. Det finns ett stort antal annonssajter där hyresvärdar kan lägga upp tillgängliga rum. Du kan också göra en egen annons där du skriver att du söker ett rum som inneboende och berättar lite om dig själv.

Oavsett hur du går till väga, var tydlig med vad det är du söker, till exempel om rummet ska vara möblerat.

Tips!

Qasa – Hitta rum att hyra tryggt och säkert

 • Enklaste sättet att hyra i andra hand
 • Chatta direkt med hyresvärdar
 • Digitala och färdigskrivna hyresavtal
Hitta rum

3. Se till att du kommer överens med din hyresvärd

När du hyr av en privatperson är det viktigt att ni fungerar tillsammans eftersom ni ska dela bostad. Därför kan det vara bra att kontakta den privata hyresvärden direkt när du hittar ett rum, för att känna av läget. 

Om din hyresvärd är någon du inte känner bör du alltid kontrollera om hyresvärden tänker bo i samma bostad. Annars kan det nämligen räknas som att hyresvärden hyr ut bostaden i andra hand utan tillstånd. I värsta fall kan det leda till att både du och din hyresvärd blir vräkta från bostaden.

4. Skriv ett hyreskontrakt för inneboende

Innan du flyttar in som inneboende bör du se till att du och din hyresvärd formulerar ett skriftligt kontrakt. Det gör att du alltid har något att falla tillbaka på om det skulle uppstå problem eller konflikter. Att acceptera ett muntligt inneboendeavtal innebär alltid en stor risk – speciellt om du inte känner hyresvärden.

I kontraktet ska det tydligt framgå vad det är som hyrs ut och hur stort rummet eller uthyrningsdelen är. Det ska också stå vilken hyra du ska betala, vad som ingår i hyran och den avtalade hyresperioden. Mallar för sådana kontrakt finns att hitta hos Hyresgästföreningen och andra sidor på nätet.

Tänk på! Som inneboende har du rätt till tre månaders uppsägningstid. Detta gäller oavsett om ni har skrivit kontrakt eller inte.

Utöver vad som behöver stå i kontraktet är det bra om ni också tydligt formulerar vilka förhållningsregler som gäller för dig som inneboende. Till exempel kan det handla om din tillgång till andra rum i lägenheten, städning av gemensamma utrymmen och var i bostaden du får ha gäster på besök.

Uppsägningstid

I första hand är det din och hyresvärdens avtalade uppsägningstid som gäller. Har ni inte bestämt något avgörs uppsägningstiden beroende på vilken typ av bostad det rör sig om och vilken typ av kontrakt ni har tecknat.

 • Bostadsrätt eller villa. Tre månaders uppsägningstid gäller om hyresvärden säger upp kontraktet, och en månads uppsägningstid om du som inneboende säger upp det. Om ni har skrivit något annat i kontraktet gäller det som är mest gynnsamt för den inneboende.
 • Hyresrätt med tillsvidarekontrakt. Både du och hyresvärden har tre månaders uppsägningstid.
 • Hyresrätt på bestämd tid. Uppsägningstiden styrs av hur lång hyresperioden är:
  • Om hyrestiden är som längst två veckor är uppsägningstiden en dag.
  • Om hyrestiden är mellan två veckor och tre månader är uppsägningstiden en vecka.
  • Om hyrestiden är längre än tre månader är uppsägningstiden tre månader.

5. Se till att hyran är skälig

Du har rätt att kräva en skälig hyra i förhållande till hur stor yta av bostaden du bor på. Om du exempelvis hyr halva bostaden som inneboende bör du betala halva hyran. Ett visst påslag brukar läggas på hyran om du hyr rummet möblerat.

Vill du lära dig mer om vad som är skälig hyra för ett rum i hyresrätt respektive bostadsrätt eller villa kan du läsa vår artikel om skälig hyra.

Tips! Jämför hyran för rummet med hyran för liknande boenden i andra annonser. På så sätt kan du se till att du inte betalar för mycket som inneboende.

6. Tänk på detta innan du flyttar in som inneboende

 • Ta reda på dina rättigheter. Se till att du och hyresvärden är överens om vilka rättigheter du har som inneboende. Till exempel har hyresvärden inte rätt att gå in i rummet som du hyr utan din tillåtelse. Dina rättigheter att använda gemensamma utrymmen och vilka ordningsregler som gäller behöver du och hyresvärden komma överens om.
 • Teckna hemförsäkring. Som inneboende bör du skaffa en egen hemförsäkring. Även om du inte förvarar några värdefulla ägodelar i rummet kan en hemförsäkring hjälpa dig oerhört mycket. Du kan till exempel få ersättning om du har sönder något som tillhör hyresvärden som kostar dyra pengar att ersätta, eller om du av misstag orsakar en skada på fastigheten.
 • Skriv dig som inneboende. Om du bor större delen av din tid som inneboende bör du också folkbokföra dig på den adressen, precis som om du bodde där ensam. Om du däremot hyr ett rum under vissa dagar i veckan men har ditt huvudsakliga boende någon annanstans ska du vara skriven på den andra adressen.

Vanliga frågor om att hyra rum som inneboende

Kan jag söka bostadsbidrag som inneboende?

Om du som inneboende har barn som bor där med dig kan du ha rätt till bostadsbidrag. I annat fall kan du inte få bostadsbidrag som inneboende, eftersom du inte står på kontraktet till själva boendet.

Vad gäller för uppsägning för inneboende?

När du ska säga upp bostaden bör du lämna en skriftligt uppsägning till din hyresvärd. Det bör du göra för att det ska bli så tydligt som möjligt att du har sagt upp rummet och när uppsägningstiden börjar gälla.

Vilka rättigheter har jag som inneboende?

Som inneboende har du inte riktigt samma rättigheter som en första- eller andrahandshyresgäst. Till exempel har du inte något besittningsskydd. Däremot har du rätt att få ha ditt rum för dig själv utan att hyresvärden går in där. Du ska också ha rätt till en avtalad uppsägningstid.

Dina övriga rättigheter att använda bostaden behöver du komma överens om med hyresvärden.

Evelina Grenehed

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

44 Relaterade frågor & svar

Catarina skriver:

Jag hyr en stuga på hyresvärdens tomt och det kontrakt jag fick skriva på var ett ”inneboend-kontrakt”. Jag tyckte det var konstigt för jag är aldrig någonsin inne i hyresvärdens bostad. Finns det ngt ekonomiskt skäl till att föredrog ett ”inneboendekontrakt” och inte ett vanligt hyreskontrakt ? Men nu till mitt största problem. Hyresvärden har börjat att alltmer inskränka mina möjligheter att tvätta i tvättstugan (som ligger i källaren på deras hus med separat ingång utifrån). Jag har nyckel till källardörren som leder till tvättstugan men de har nu börjat låsa inifrån när de reser bort. På ett halvår har jag inte kunnat tvätta på helgerna och nu under sommaren kan det gå flera veckor utan att jag får tillgång till tvättstugan. Får de göra så? Har man inte rätt till tvättmöjligheter när man är inneboende? Det har inte varit så här hela tiden heller dessutom utan under första året fick jag gå in utifrån med min egen nyckel och tvätta även när de inte var hemma. Jag har aldrig glömt att låsa så de har ingen anledning att inte lita på mej. Jag har inte fått ngn förklaring till varför de ”låser mej ute” från tvättstugan när de är ute och reser.

Evelina skriver:

Hej Catarina,

1. Varför hyresvärden har valt att teckna inneboendekontrakt kan jag inte svara på. En möjlig fördel att föredra inneboendeformen är att det inte kräver något tillstånd från eventuell bostadsrättsförening eller förstahandshyresvärd, till skillnad från andrahandsuthyrning.

2. Inneboende ska ha rätt att använda tvättstugan och andra gemensamma utrymmen, och detta är troligtvis även inräknat i hyran du betalar. Jag skulle uppmana dig att i första hand fråga hyresvärden och försöka lösa saken mellan er. Kan ni inte komma överens om saken skulle du kunna vända dig till hyresnämnden för att försöka få klarhet i situationen.

Catarina skriver:

Tack! Jag har redan förklarat för hyresvärden att det är ohållbart att jag inte får tvätta när ja behöver. Jag får ju bara tvätta när de är hemma och de reser mycket. Hyresvärden äger själv fastigheten så de förslag du gav på varför de valt inneboendekontrakt faller därmed bort. Är det iställeet för att kunna neka mej div. förmåner? Jag har t.ex. inte fått ngt eget förråd. Jag får inte ens nyttja det förråd som tillhör stugan utan även detta använder hyresvärden. Jag har inte heller tillgång till trädgården, får inte vistas eller ställa ngt på en grön-yta i trädgården. Jag måste ha allt jag äger på altanen som hör till huset, även cykel och utemöbler.

Daniel skriver:

Hej Catarina,

Jag förstår! Som Evelina skrev ovan råder jag dig att kontakta Hyresnämnden om du och hyresvärden inte kan komma överens.

Matilda skriver:

Hej. Jag hyr ett rum med egen ingång (är alltså inneboende). Min hyresvärd har vid flera tillfällen låst upp min dörr och gått in när jag inte har varit hemma utan att meddela mig innan. Han har även öppnat och stigit in en morgon när jag låg i sängen. När jag påpekade att det inte är okej svarar han att ”han får gå in när han vill om han känner att han har ett ärende i rummet” Ärendet denna morgon var att han ville byta ut ett bord. Får han göra såhär?

Evelina skriver:

Hej Matilda,

Nej, hyresvärden får inte gå in i rummet utan din tillåtelse. Rummet du hyr ska betraktas som din privata bostad. De enda tillfällena då hyresvärden går gå in i rummet är vid akuta behov som riskerar att skada bostaden.

Eva Berg skriver:

Hej!
Hej!
Kan jag ha en inneboende i 1.5 månad eller räknas det som kortidsuthyrning?
Frågan rör en kvinna som kommer för att praktisera på annan ort och söker ett rum under praktikperioden.

Finns det någon specifik tidsram för att ha inneboende?

Evelina skriver:

Hej Eva,

Ja, det ska gå bra att ha en inneboende under 1,5 månad. Så länge du själv bor kvar i bostaden behöver du inget tillstånd för att hyra ut ett rum till en inneboende. Därför finns inte heller någon angiven tidsram.

David skriver:

Hej. Jag är inneboende hos en vän, han vill säga upp första hands kontrakt, kan jag ta över den, jag har jobb och inkomst, ingen anmärkning. Det är en Telgebostäder lägenhet. Jag har nu bott med honom i 6 månader.

Evelina skriver:

Hej David,

Ja, som inneboende kan det vara möjligt för dig att ta över en hyresrätt. Det som avgör är ifall hyresvärden som äger fastigheten går med på att teckna ett nytt förstahandskontrakt med dig då din väns kontrakt har upphört.

Om hyresvärden inte tillåter detta kan du dessvärre inte överklaga det till Hyresnämnden, eftersom du måste räknas som närstående till den som hyr lägenheten och ha bott tillsammans med personen i åtminstone tre år.

En vän tillI inneboende skriver:

Vad gäller om hyresvärden är påväg att bli vräkt och inneboende måste flytta

Evelina skriver:

Hej,

Eftersom den inneboende har sitt kontrakt med hyresvärden bör det vara så att även den inneboende måste flytta i samband med att hyresvärden ska lämna lägenheten. Om du vill vara säker på vilka regler som gäller i din väns situation rekommenderar jag dig att kontakta en jurist.

Jag kan också tipsa om vår sida om vad som gäller vid Vräkning.

Anna skriver:

Hej!

Jag är på väg att skriva under ett avtal för inneboende. I kontraktet står inget om att el, vatten och wifi ingår men det stod tidigare i annonsen (nu borttagen då jag sagt att jag kommer ta rummet). Är detta något jag borde kräva innan jag skriver under kontraktet?

Filip Svensson skriver:

Hej Anna,
Ja, jag skulle rekommendera dig att kontakta hyresvärden och få det inskrivet i kontraktet. Risken är annars att du får betala det i efterhand.

Carina skriver:

Hej,
Jag är inneboende hos min vän. Delar på lght som är hans förstahandskontrakt. Senaste tiden har han bott här lite mindre vilket gjort att jag betalat lite mer. Nu har någon i området här påstått att jag nyttjar lghtn i större grad och att min vän inte alls bör här. Vi har således fått besked fr hyresvärden att min vän måste säga upp sitt förstahandskontrakt. Ord står mot ord. Kan de verkligen göra så endast på ” rykten” och ”skvaller”?
Mvh Carina

Filip Svensson skriver:

Hej Carina,
Jag har svårt att se att din vän ska förlora sitt förstahandskontrakt utan att få någon tillsägelse först. I hyreslagen står det nämligen att en hyresrätt kan anses förverkad om ”hyresgästen utan behövligt samtycke eller tillstånd överlåter hyresrätten eller annars sätter någon annan i sitt ställe eller upplåter lägenheten i andra hand och inte efter tillsägelse utan dröjsmål antingen vidtar rättelse eller ansöker om tillstånd och får ansökan beviljad.” I detta fall verkar din vän dock inte ha fått någon tillsägelse först.

Det jag skulle rekommendera din vän att göra är att kontakta en jurist för att se vad man kan göra i detta läget.

Nike skriver:

Hej min son är inneboende hos en kille som bara slängde ut honom och sa att kom inte till lägenheten mer. Sonen hämtade sina saker dagen efter och flyttade hem nu vill killen han va inneboende hos ha tre månads hyror. Vad gäller finns inga avtal mellan dom

Filip Svensson skriver:

Hej Nike,
Om det inte fanns anledning att avbryta hyresförhållandena i förtid har din son rätt till en uppsägningstid. Hur lång den är beror på hur länge hyresförhållandena varat och det framgår i hyreslagen eller privatuthyrningslagen. Jag utgår dock ifrån att det är tre månaders uppsägningstid som gäller och det är därför som hyresvärden vill ha de tre månadshyrorna. Men om din son inte får bo kvar i bostaden under uppsägningstiden har jag väldigt svårt att se att hyresvärden ska ha rätt till några månadshyror. Istället låter det mer som att hyresvärden gjort sig skyldig till kontraktsbrott. Det jag skulle rekommendera din son att göra är att rådfråga en jurist om vad som gäller och hur han bör gå till väga om hyresvärden börjar kräva honom på pengar.

Lycka till!

Anna skriver:

Hej! Jag bor som inneboende (hyresrätt) i ett vardagsrum utan dörr ca:20-25kvadratmeter som jag har
möblerat själv! Jag betalar en kallhyra på 4500kr vilket jag anser är väldigt högt! Visserligen så är lägenheten belägen centralt i centrum och nära högskola men inte i någon storstad! Min fråga är om det är en orimligt hög hyra?

Filip Svensson skriver:

Hej Anna,
Om det är en rimlig hyra eller inte kan jag tyvärr inte svara på då det är så många faktorer som spelar roll. Jag skulle rekommendera dig att kontakta hyresnämnden som kan göra en bedömning om det är en rimlig hyra eller inte.

yahya skriver:

Hej boupplysningen.se,
Jag ska hyra ett rum av en förstahands hyrasgäst i en 2.a lägenhet . Den personen hyrade sin lägenhet av bostadsföretaget. jag tror jag blir som inneboende (hyrasgästs hyrasgäst). och han vill att vi ska dela alla kostnader per två. Min fråga är den att har han rätt att hyra ut eller dela sin lägenhet med mig? eller vi måste fråga bostadsföretaget angående den? jag vill också att jag blir fölkbokförd i lägenheten. tack på förhand!

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om du flyttar in och bor tillsammans med honom kommer du räknas som inneboende. Det behövs inget tillstånd för detta utan det är bara att flytta in. Angående hyran bör ni endast dela lika om du får ta del av lika stor del av lägenheten som honom. Du folkbokför dig på adressen genom Skatteverkets hemsida.

Lycka till!

Nicole skriver:

Hej!

Jag hyr ett rum på en lägenhet. Mitt hyresavtal är tillsvidare med 3 månader uppsägningstid. Min hyresvärd är förstahandshyresgäst (hyresrätt) och jag är inneboende (hyresgäst). Jag såg upp mitt hyreskontrakt den 21:a juli för att jag flyttar ut den 20:e augusti och flyttar till en annan stad pga studier. Jag har också hittat ett ny lägenhet i den nya staden och börjat med att betala hyra från den 20:e aug.

1) Om min hyresvärd inte hittar någon annan att bo i mitt rum under de 3 månaderna betalar jag de 3 mån + min nya ränta. Stämmer det?

2) Om min hyresvärd hittar en annan inneboende som kommer att bo där under de 3 månader (min uppsägningstid) fortsätter jag betala i alla fall? Dvs hur kan jag undvika att min hyresvärd får dubbel ränta båda från mig och den nya personen?

3) Hur kan jag veta om min hyresvärd har hittat en annan inneboende?

Tack på förhand!

Filip Svensson skriver:

Hej Nicole,
Som hyresgäst har du rätt att bo kvar i bostaden under hela uppsägningstiden. Om du trots det väljer att flytta ut tidigare kommer du behöva betala hyra för både din nya bostad och din tidigare bostad under den kommande tremånadersperioden.
I och med att du flyttar blir rummet ledigt och det finns därmed inget som hindrar din hyresvärd från att hyra ut det igen. Hyresvärden kommer under den kommande tremånadersperioden kunna få in hyra från både dig och den nya hyresgästen. Tyvärr för din del finns det ingen bestämmelse som kan befria dig från din skyldighet att betala hyra.

Vad gäller din tredje fråga vet jag inte om det är möjligt för dig att ta reda på.

Christina Edelmann skriver:

Kunde jag få lagrum till det ovannämnda svaret.
Tack för svaret på förhand
Mvh
Christina

Daniel skriver:

Hej Christina,

12:4 Jordabalken innehåller regler om hyresgästens skyldighet att betala hyra under uppsägningstiden.

Mvh,
Daniel

Alexander skriver:

Hej,
Jag har en lägenhet som finns bara 1 rum, 36 m2.
Jag undrar om jag kan skriva ett kontrakt inneboende till min kompis? Det är bara hon som ska bo där. Vi bor inte tillsammans.
Mvh
Vu

Peter skriver:

Hej,
Nej, det kan du inte. För att hon ska få bo inneboende hos dig måste även du bo kvar i lägenheten. Det du kan göra är att överväga att hyra ut bostaden i andra hand. Då krävs dock först att du har fått godkännande från hyresvärden/bostadsrättsföreningen. Lycka till!

Karin skriver:

Ni skriver i avsnitt om inneboende:
”Frågan om vad som är skillnaden mellan att hyra som inneboende och i andra hand kan i dessa fall vara förekommande. Vad som vanligen brukar tyda på att det snarare rör sig om ett andrahandskontrakt och inte att hyra som inneboende är om den delen av bostaden du hyr har eget kök och egen ingång.”

Jag vill veta mer. Finns rättsfall/ eller rättsliga uttalanden av ngt slag/ praxis/ avseende sk ”uthyrningsdel” av bostads- och hyresrätter? Är det andrahandsuthyrning när egen ingång och kök/pentry + bad finns och den delen nyttjas helt separat. Inget i vardagen delas med ”hyresvärden” i avskiljd del av samma lgh? Ev dörr mellan lgh är alltid låst, (ev dold bakom hyllor el likn, men om dörr syns el ej spelar väl ej roll?)

Rättslig status för sk uthyrningsdelar m eget bad/toa o ingång, ibland med pentry eller kök? se de alltid som del av annan lgh? Kan de ha eget lghnr? Andra aspekter?

Peter skriver:

Hej Karin,

Vi har tyvärr inte resurser att svara ingående på den här typen av juridiska frågor men jag kan rekommendera dig att läsa Hyreslagen – En kommentar av Leif Holmqvist och Rune Thomsson alternativt höra av dig till en jurist för rådgivning. Lycka till!

Linnea skriver:

Hej!
Jag är inneboende hos en tjej i Stockholm, och jag ska börja plugga här, och måste då folkbokföra mig här. Men min hyresvärd har sagt att hon inte vill att jag ska göra det för då får jag rättigheter till lägenheten. Tycker det låter väldigt konstigt, och jag måste ju kunna folkbokföra mig i den staden jag bor i och har planerat att bo i väldigt länge. Hur funkar det?

Peter skriver:

Hej Linnea,

Att du skulle få rättigheter till lägenheten genom att folkbokföra dig på adressen stämmer så vitt jag vet inte. Förklara att du enligt lag ska vara folkbokförd på adressen du bor på. Är hon fortfarande osäker kan hon alltid ringa till Skatteverket så kan de förklara närmre vad folkbokföring innebär. Lycka till!

Anna L skriver:

Hej!
Jag har ett inneboendekontrakt med en uppsägningstid på tre månader. Jag har efter ca 6mån fått ett oväntat erbjudande på ett förstahandskontrakt. Jag har därför sagt upp mitt ”inneboende”. När jag gjorde det så var jag och min hyresvärd överens om att försöka hitta en lösning som innebär att jag kan undvika iallafall en dubbelhyra (det blir annars två).

Nu har min hyresvärd ändrat sig och vill vänta ut de månader jag betalar. Det har han såklart rätt till men det sätter mig i en omöjlig ekonomisk situation.

Min fråga är:

Har jag möjlighet att exempelvis låta en kompis ta mitt rum (eller ett av de rummen jag betalar för) under två månader?

Mitt kontrakt är inte specificerat med detaljer kring vem som nyttjar rummen eller andra regler.

Tacksam för svar!

Peter skriver:

Hej Anna,

Enligt 12 kap 39 § jordabalken får en andrahandshyresgäst inte utan hyresvärdens samtycke hyra ut eller på annat sätt upplåta lägenheten i andra hand till någon annan. Rimligtvis borde detta gälla även dig som hyr som inneboende men lagtexten ger inte helt och hållet svar på detta. Jag råder dig att kontakta en jurist för den här typen av luriga frågor. Lycka till!

Sara Gudmundsson skriver:

Hej
Är inneboende just nu. Bor i ett litet rum på 5 kvm i en lägenhet på 72 kvm, som har en hyra på ca 7600 -7700 kr på lgh, och jag betalar 3330 kr för mitt rum. Jag betalar ingen hushållsel eller liknande, men jag vet att 300 av min hyra går specifikt till del av wifi. På mitt kontrakt står det inget om el eller något annat omfattas av hyran.
Dessutom så hyrde jag rum av henne tidigare och följde med på flytten till denna nya hyreslgh. Innan när hon förklarade det nya rummet så fick jag intrycket att jag skulle ha en dörr till mitt rum, men jag fick ingen dörr till rummet förrän flera månader efter vi hade flyttat in. Att ha dörr står inte specifikt i kontraktet heller och kontraktet sattes upp flera månader senare då jag äntligen lyckades få henne att skriva ett kontrakt för ett rum för denna lgh. Är detta något som kan klassas som oskälig hyra eller är det bara en dum hyresgäst och dålig uthyrare?

Peter skriver:

Hej Sara!

Beroende på vilken bostadsform det rör sig om gäller lite olika regler. Om det rör sig om en hyresrätt som i ditt fall så gäller reglerna i Hyreslagen. Det innebär att hyran du betalar baseras på hur mycket din hyresvärd betalar i hyra och hur stor del av lägenheten du hyr, med visst påslag för möbler och liknande. Med detta sagt så låter det som att du betalar en stor hyra för en liten del av lägenheten.

Det du kan göra i detta fall är dels att prata med din hyresvärd och få hennes bild av det hela. Kommer ni inte fram till något kan du även kontakta Hyresnämnden som kan göra individuella bedömningar. Har du ytterligare frågor eller om du vill räkna på en skälig hyra rekommenderar jag att du läser vår sida om skälig hyra.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Emil skriver:

hej
jag har en hyresrätt 4,a på 90 kvm och undrar hur mycket får jag ta i hyra om jag hyr ut ett rum på ca 13 kvm utan möbler ?

Daniel skriver:

Hej Emil,

Det finns en artikel om skälig hyra här på BoUpplysningen.se, vi rekommenderar att du läser den för vägledning.

Anne skriver:

Hej!

Får man som andrahandshyresgäst i bostadsrätt ha en inneboende? Om ja, måste man få godkänt från hyresvärd och/eller brf?

Tack på förhand!

Daniel skriver:

Hej Anne,

Huvudregeln vad gäller inneboende finns i 12 kap. 41 § Jordabalken. Där står att en hyresgäst i allmänhet har rätt att ha inneboende utan särskilt tillstånd. Om det riskerar att medföra men för hyresvärden måste dock tillstånd införskaffas hos hyresvärden. Vill du vara säker på att allt går rätt till bör du höra av dig och fråga om tillstånd hos din hyresvärd – om denne godkänner kan du vara säker på att det är tillåtet.

Lycka till!

Linn skriver:

Hej!

Jag har hittat en hyresvärd som jag var avtalat att bo hos. Hon verkar seriös och vi har pratat på telefon/mail och jag har sett bilder på lägenheten. Jag flyttat om en månad men hon vill ha hyra nu. Finns det något jag kan göra för att försäkra mig om att hon inte tar min hyra och har ”fakat” lägenheten mer än att skriva kontrakt? Hon bor långt bort så jag hinner inte kolla på lägenheten innan och det kostar lika mycket att åka dit som själva hyran. Tacksam för snabbt svar! 🙂

Om du skriver ett ordentligt kontrakt så är det ju det som skyddar dig. Se till att få ta del av legitimation och dubbelkolla att hon äger lägenheten hon hyr ut. Sen tycker jag dock att det låter konstigt att hon vill ha hyran såpass lång tid i förskott. Ett kontrakt bör vara tillräckligt för att säkerställa att hon kan vara säker på att få lägenheten uthyrd.

Kanske känner du någon, tex via Facebook, som kan hjälpa dig att titta på lägenheten. Annars kan en annorlunda lösning vara att anlita någon via appen Yepstr som får som ”jobb” att åka dit och titta på lägenheten?

Haroon skriver:

Hej!

Hej!
Jag undrar om man studerar utomlands och kommer flera gånger under ett år hem till sverige.
Kan man ha inneboende och samtidigt behålla sin lägenhet?
kan någon i släktingarna bo där medan man studerar utomlands?

Med vänliga Hälsningar

Hej,

Även om ”inneboende” är lite av en gråzon så skulle jag nog inte tolka det som att dina släktingar är just inneboende hos dig. Det blir ju snarare som att de bor i lägenheten och att du kommer och hälsar på. Jag tror inte att din hyresvärd skulle tolka det annorlunda men man vet aldrig.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen