Föräldrar hjälper sin son med första bostaden

Tips & råd

Dagen då dina barn vill frigöra sig kommer så småningom komma. Dagen då de väljer att packa ihop sitt rum och flytta hemifrån. Jakten på den första bostaden är däremot lång och svår. Bostadsmarknaden är en uppförsbacke med höga försäljningspriser och långa bostadsköer. Vill du förenkla för dina barn kan du ha en stor roll i att de lyckas få en lägenhet i framtiden.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Sparande från födsel kan generera kapital i framtiden

Ju tidigare du börjar spara, desto större kapital kommer du ha i framtiden. Om du börjar spara redan när dina barn är små kommer de vara tacksamma när de blir äldre. Att spara på konton eller i fonder ger ränta-på-ränta-effekter. Detta gör att små besparingar blir betydligt större. Det kanske inte räcker till för att finansiera hela bostaden. Däremot kan det gott och väl vara nog med pengar till en kontantinsats. Detta är något som underlättar för dina barn otroligt första gången de ska köpa bostad. Att samla ihop en kontantinsats i äldre år, när det finns fler utgifter, kan vara en utmaning.

Spara pengar i bostadsförening och få plats i bostadskö

Att spara pengar med åren går att kombinera med ett så kallat bosparande. Ett bosparande ger dessutom dubbla fördelar. Dels får ditt barn ett sparkapital men får samtidigt även en plats i bostadskön. I många bostadsföreningar krävs det ofta att du sparar en viss summa per månad. När du har betalt in detta kan du välja vart du vill placera resten av ditt sparkapital. Om det ger bättre avkastning kanske fonder är ett bättre alternativ. Annars finns möjlighet att spara allt på samma ställe.

Tips! Bosparande gör att du sparar pengar på ett samlat ställe och samtidigt får en plats i bostadskö.

Något att tänka på gällande bostadsköer och sparande i bostadsföreningar, är i vilken stad det sker i. I storstädernas centrala delar krävs det betydligt fler år i kö än vad du har när du vill flytta hemifrån. I Stockholms innerstad kan du kassera in ett förstahandskontrakt på en trea när du är 40 år och har stått i kö sedan födsel. I mindre orter, eller i storstädernas ytterområden, kan det däremot vara lägre kötid. Var därför beredd på att sänka standarden.

Gratis bostadsköer är ett enkelt alternativ

Kommunala bostadsköer är för många föräldrar ett måste att ställa sina barn i. De kostar ingenting och kan i framtiden ge en lägenhet. Sådana typer av bostadsköer är enkla att gå med i och du behöver dessutom inte minnas några deadlines för medlemsavgifter eller liknande.

Tänk på! Det är viktigt att inte glömma att ställa dina barn i de kommunala bostadsköerna. Dessa är gratis, och kan i senare år leda till en lägenhet.

Vissa byggbolag och hyresvärdar har egna köer. Dessa kan ibland vara gratis att stå. Att söka runt bland dessa hyresvärdar kan vara en väl spenderad tid. Ofta kan dessa vara lite mer undangömda och kötiderna är därför inte lika långa.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Studier på annan ort kan leda till studentbostäder

I studentstäder finns det ofta system med studentbostäder. Om ditt barn väljer att flytta hemifrån för att plugga, till en studentstad, kan detta vara ett alternativ. Däremot gäller köer likaså här. Skillnaden är att de enda som kvalificerar sig för bostäderna är just studenter.
Detta är dock problematiskt i de större studentstäderna, exempelvis Uppsala och Lund. De har tusentals studenter men kan bara erbjuda ett fåtal bostäder. Där kan du behöva stå i kö i flera terminer innan du lyckas få något. Därför är det viktigt att påminna ditt barn om att ställa dig i kö så fort det är möjligt. I en del andra städer kan du ha turen att de garanterar bostad till alla studenter.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]