Boende

Guide till olika boendeformer

Utskriftsvänlig PDF

Under ditt liv kommer du säkerligen ha olika typer av boenden. Beroende på vilken sorts bostad du bor i finns det en del saker som du bör tänka på. Olika situationer och regler kan nämligen variera en hel del från boende till boende.

Avgör vilket boende som passar dig

Det finns många boendetyper som kan vara till för alla eller enbart en viss målgrupp. Om du har rätt att bo i en viss bostad kan bero på faktorer som både ålder och livssituation. Det finns många valmöjligheter när det kommer till bostadsformer. Nedan finner du de flesta boendetyperna:

  • Ägarbostad – En bostad som ägs direkt, istället för att ha en andel i en förening som egentligen äger bostaden.
  • Kollektiv – En delad bostad där du tillsammans med dina grannar tar ansvar för huset eller byggnaden.
  • Studentbostad – Bostäder som är utformade enbart för studenter.
  • Fritidshus – Ett hus, en stuga eller ett torp på landsbygden som ofta är utformade efter att bara bo i under vissa perioder. De kan vara energisnåla och anpassade utefter klimatet på landstället, allt från kustklimat till fjällklimat.
  • Radhus – Bostadshus som är sammanlänkade i ytterväggarna och har en större boyta än 50 kvadratmeter.
  • Äldreboende – Ofta en egen lägenhet eller rum med tillgång till gemensamma utrymmen som matsal, vardagsrum, trädgård och uteplats.
  • Bostadsrätt – En bostad som du har rätt att nyttja mot en andel som du köper i bostadsrättsföreningen.
  • Hyresrätt – En bostad du själv inte äger, utan hyr av hyresvärden som äger bostaden.
  • Villa – Ett friliggande bostadshus med en eller två bostäder och tillhörande tomt.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

5 Relaterade frågor & svar

A skriver:

Hej! Jag undrar om man kan se vem som har bott tidigare i min lägenhet?

Peter skriver:

Hej A,

På rak arm kan jag tänka mig två sätt att ta reda på detta, det kanske finns något ännu enklare sätt jag inte tänker på. Antingen kan du höra dig för med hyresvärden/bostadsrättsföreningen eller kontakta Skatteverket och begära en lista på vilka personer som varit folkbokförda på din adress, det borde de kunna ta fram. Lycka till!

Sesen skriver:

Hejsan!
Jag läste på eran råd och jag tycker det är interessant tack. Men jag har en specifik fall där en kompis för 6 år sedan hade lovat att göra ett kontrakt för ett rum i läcenheten. Men han så jag ska resa och kan aldrig tillbaka, vet inte vad han är men sedan fick bag höra att han kommer inte tillbaka till sverge egen. jag gick för att ta reda på om jag kan ta på förtahandskontraktet från hyresvärd, och de så att jag inte står på kontraktet. Han har säkert lurat mig men hur som helst jag vill veta om jag på nåt sätt kan ta förtahandskontraktet. Jag skulle bli tacksam om ni ge mig råd att få den här förtahandskontraktet tack.

Ebba skriver:

Hej,

Det går inte att ta över ett förstahandskontrakt från någon annan trots att man bott i lägenheten under en lång tid. Däremot kan fastighetsägaren välja att låta dig ta över förstahandskontraktet om du ansöker om det, detta är dock helt och hållet upp till fastighetsägaren.

Sesen skriver:

tusen tack för svaret.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen