Bostadstillägg
Uppdaterad: 12 mars, 2024
Bostadstillägg är en form av stöd till pensionärer och dig som lever på sjukersättning eller aktivitetsersättning. Tillägget används för att hjälpa till att betala dina boendekostnader. Du kan få bostadstillägg oavsett om du bor i bostadsrätt, hus eller hyr din bostad.
Pensionärer ansöker om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten, medan personer med sjuk- eller aktivitetsersättning ansöker om bostadstillägg hos Försäkringskassan. Oavsett var du ansöker är bostadstillägget helt skattefritt.
Innehåll
- Pensionärer ansöker hos Pensionsmyndigheten
- Du som har sjukersättning eller aktivitetsersättning ansöker hos Försäkringskassan
- Så beräknas ditt bostadstillägg
- Vad är skillnaden mellan bostadstillägg och bostadsbidrag?
- Bostadstillägget kan gälla utomlands i upp till ett år
- Vanliga frågor om Bostadstillägg
- Läs även våra artiklar
Pensionärer ansöker hos Pensionsmyndigheten
För att kunna ansöka om bostadstillägg för pensionärer behöver du vara över 65 år, bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension.
Bara halvpension eller premiepension räcker alltså inte för att få bostadstillägg. Inte heller förtidspensionärer har rätt till något bostadstillägg.
Du kan göra en preliminär beräkning av bostadstillägg på Pensionsmyndighetens hemsida för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg och hur mycket pengar du kan få.
Tips! Pensionsmyndigheten prövar också om du har rätt till äldreförsörjningsstöd. Det kan du ha rätt till om du är helt utan pension, eller har så låg pension att du inte har råd med en skälig levnadsnivå.
Om din totala pension är lägre än 19 000 kronor i månaden efter skatt, kan det vara en idé att kolla upp om du kan få bostadstillägg. Med en högre pension än så har du i regel inte rätt till bostadstillägg.
Den högsta summan som du kan få i bostadstillägg är 7 290 kronor i månaden. Är du gift eller sambo gäller halva den summan vardera, eftersom bostadskostnaderna delas lika mellan er.
Höjt bostadstillägg för pensionärer sedan 1 januari 2020
Från och med den 1 januari 2020 höjdes det maximala bostadstillägget för pensionärer. Höjningen innebar också ändringar i hur bostadstillägget räknas ut, vilket gör att fler kan ha rätt att få bostadstillägg än tidigare.
Än så länge gäller denna höjning bara för pensionärer, inte för den med sjukersättning eller aktivitetsersättning.
Tänk på! Höjningen av bostadstillägget gäller bara för pensionärer, inte om du har sjukersättning eller aktivitetsersättning.
Du som har sjukersättning eller aktivitetsersättning ansöker hos Försäkringskassan
Lever du på sjukersättning eller aktivitetsersättning och har svårt att betala kostnaderna för ditt boende kan du ansöka om bostadstillägg hos Försäkringskassan. Kriterierna är att du bor i Sverige, är under 65 år och har låg inkomst.
Det finns ingen tydlig definition av vad som räknas som en tillräckligt låg inkomst. Men en tumregel är att en ensamstående med en inkomst på mindre än 15-18 000 kronor i månaden efter skatt åtminstone bör kolla upp möjligheten till bostadstillägg.
Det maximala bostadstillägget från Försäkringskassan ligger på 6 550 kronor per månad, om du är ensamstående. Är du gift eller sambo kan var och en av er få upp till hälften av denna summa.
Tips! När du ansöker prövar Försäkringskassan alltid om du har rätt till särskilt bostadstillägg. Det är en extra summa du kan få om du har svårt att betala andra levnadskostnader, utöver kostnader för bostaden.
Du kan beräkna ditt bostadstillägg på Försäkringskassans hemsida för att få en uppskattning av hur mycket pengar du kan få i bostadstillägg.
Så beräknas ditt bostadstillägg
Hur mycket bostadstillägg du kan få beror på dina bostadskostnader, dina inkomster och din förmögenhet. Även din levnadssituation spelar in i beräkningen, till exempel om du bor själv, tillsammans med någon annan, eller har en inneboende hemma hos dig.
Tips! Både Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan har beräkningsverktyg för bostadstillägg på sina respektive hemsidor.
När du ansöker behöver du stärka vissa uppgifter med dokument och handlingar, till exempel din hyresavi och utbetalningsbesked.
Tänk på! Om dina bostadskostnader eller inkomster ändras måste du genast anmäla det till den myndighet du får bostadstillägget av. Samma sak gäller om din partners inkomst skulle förändras.
Bostadskostnad
När myndigheterna ska räkna ut vad du får i bostadstillägg börjar de med att lägga ihop vilka bostadskostnader du har. Hur bostadskostnaderna räknas ut beror på om du hyr eller äger din bostad.
Kostnader för olika bostadsformer
- Hyresrätt. Bostadskostnaden beräknas utifrån din månadshyra om du hyr din bostad.
- Bostadsrätt. Månadsavgiften till föreningen räknas som din bostadskostnad. Har du ett bolån med bostadsrätten som säkerhet räknas även räntekostnaden till bostadskostnaden.
- Eget hus. Om du bor i ett eget hus består dina bostadskostnader av din fastighetsavgift och räntekostnader för bolånet på huset. Även drift- och uppvärmningskostnader ingår. Betalar du någon avgift för tomten där huset står ska den också tas med i beräkningen.
Tänk på! Det finns ingen uttalad gräns för hur hög hyra eller månadsavgift som du kan söka bostadstillägg för.
Är du gift eller sambo fördelas hushållets bostadskostnader lika mellan er båda. Det spelar alltså ingen roll vem som betalar vilka kostnader i praktiken, utan ni får båda tillgodoräkna er hälften av bostadskostnaderna.
Har du en inneboende som bor hos dig dras hyran du tar ut bort från din bostadskostnad, om ni har ett avtal om hyra. Har ni inget avtal om hyra fördelas bostadskostnaderna mellan dig och din inneboende, och då är det bara din del av bostadskostnaden som ska tas med när du ansöker om bostadstillägg.
Tänk på! Om du har en inneboende får du bara tillgodoräkna dig din del av bostadskostnaden när du ansöker om bostadstillägg.
Inkomst
Från dina bostadskostnader drar myndigheterna bort en del av din årsinkomst. Förutom din pension, sjukersättning eller aktivitetsersättning finns det flera andra inkomster som tas med i den beräkningen.
Inkomster som räknas med
- Inkomst av tjänst. Inkomster som grundar sig i arbete är till exempel lön, tjänstepension, avtalspension, arbetslöshetsersättning och privat pensionsförsäkring.
- Inkomst av näringsverksamhet. Inkomster från exempelvis aktiebolag och handelsbolag räknas med när du ansöker.
- Inkomst av kapital. Om du hyr ut privata tillgångar eller säljer tillgångar med vinst ska de inkomsterna räknas med. Aktieutdelning eller vinst när du säljer dina tillgångar ska också tas med i beräkningen.
Skattefria inkomster som räknas med
- Studiemedel i form av studiebidrag och studiestartstöd
- Stipendier på mer än 3 000 kronor i månaden
- Etableringsersättning
- Utländsk pension eller livränta
Förmögenhet
När du ansöker ska du också ange om du har någon förmögenhet. Det kan till exempel vara sparade pengar eller värdepapper. Som förmögenhet räknas sådana tillgångar på mer än 100 000 kronor för ensamstående och mer än 200 000 kronor för gifta och sambor.
Tips! Det är möjligt att få bostadstillägget retroaktivt. Du kan söka bostadstillägg för max tre månader tillbaka i tiden. Hos Försäkringskassan kan du i vissa fall få bostadstillägg längre tillbaka än så.
Vad är skillnaden mellan bostadstillägg och bostadsbidrag?
Bostadstillägget är inte samma sak som bostadsbidrag. De är båda stöd som betalas ut av Försäkringskassan, men de har olika kriterier för vem som kan få stöd.
Bostadstillägget ska ses just som ett tillägg till din pension, sjukersättning eller aktivitetsersättning. Bostadsbidrag ges i stället till barnfamiljer och unga låginkomsttagare under 29 år som har svårt att betala sina bostadskostnader.
Tips! Det går att få både bostadstillägg och bostadsbidrag. Om du till exempel lever på sjukersättning och har fått bostadsbidrag till barnfamiljer kan du även ha rätt till bostadstillägg.
Bostadstillägget kan gälla utomlands i upp till ett år
Om man har rätt till bostadstillägget i utlandet eller inte beror på hur länge man tänker stanna. För utlandsvistelser inom EU/EES eller Schweiz har man rätt att behålla sitt bostadstillägg förutsatt att man har kvar sin svenska bostad, betalar kostnaden för den och inte ska vara borta från Sverige i mer än ett år.
Tänk på! Är du borta i mer än ett år anses du inte vara bosatt i Sverige och förlorar därmed ditt bostadstillägg.
Om man besöker länder utanför EU/EES gäller samma regler men då endast i sex månader.
Vid permanent flytt upphör bostadstillägget månaden efter att flytten har ägt rum.
Vanliga frågor om Bostadstillägg
Särskilt bostadstillägg är ett extra tillägg till personer som har så låg inkomst att de inte räcker till andra levnadskostnader, utöver bostadskostnaden. När du ansöker om bostadstillägg hos Försäkringskassan prövar de alltid om du också har rätt till särskilt bostadstillägg, så du behöver inte skicka någon mer ansökan. Pensionärer kan i stället få äldreförsörjningsstöd om pensionen inte räcker till.
Att ge bort pengar med syftet att få rätt till bostadstillägg är inte att rekommendera. Bostadstillägget är till för dem som inte har tillräcklig ekonomi för att betala bostadskostnaderna. Har du sparade pengar som räcker till att betala dina bostadskostnader finns det därför ingen anledning att ge bort dem för att få rätt till bostadstillägg.
Ja, du kan få bostadstillägg om du är student, så länge du har antingen sjukersättning eller aktivitetsersättning.
Ja, bostadstillägget är skattefritt.
Att vara sjukpensionär är samma sak som att få sjukersättning, och då kan du alltså ansöka hos Försäkringskassan om bostadstillägg. Försäkringskassan själva använder inte längre begreppet sjukpension utan kallar det för sjukersättning.
Ja, du kan få rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten om du bor på äldreboende. Då ska du ange äldreboende som din boendeform i ansökan, och de bostadskostnader som du betalar för själva boendet. Vårdkostnader och mat ska du dock inte räkna med.
Ja, du kan få bostadstillägg om du har en funktionsnedsättning, så länge du har antingen sjukersättning eller aktivitetsersättning.
Ja, du kan få bostadstillägg som inneboende. Då beräknas bostadstillägget efter den hyra du betalar enligt ditt inneboendekontrakt. Om du inte har ett kontrakt fördelas bostadskostnaden mellan alla som bor i bostaden, och bostadstillägget räknas då ut utifrån din del av den kostnaden.
Kommentarer