Dubbelt boende
Uppdaterad: 19 september, 2022
Dubbelt boende eller tillfälligt arbete innebär att man på grund av sitt arbete har varit tvungen att skaffa nytt boende på en ny arbetsort.
Dubbelt boende och tillfälligt arbete betyder att man har tvingats flytta långt ifrån sin boendeort på grund av arbetet. När det gäller tillfälligt arbete handlar det om en tillfällig flytt medan det rör sig om en permanent flytt vid dubbelt boende. Enligt lagen om dubbel bosättning och tillfälligt arbete kan man få göra avdrag på de extra kostnaderna som flytten innebär.
Innehåll
Dubbel bosättning och tillfälligt arbete innebär behov av två bostäder
Enkel bosättning innebär att en individ bor i en bostad och är folkbokförd där. Personen ska spendera majoriteten av sin dygnsvila (lediga tid) i bostaden.
För att få avdrag för dubbel bosättning eller tillfälligt arbete krävs det att personen spenderar minst en sjundedel av sin dygnsvila på en annan adress än den hen är folkbokförd på. Dubbel bosättning och tillfälligt arbete innebär därmed att en individ har behov av bostad på två olika orter.
Exempel: Henrik har blivit befordrad. Han bor just nu med sin familj i Stockholm, men den nya tjänsten kräver att Henrik är på plats på huvudkontoret. Familjen kommer att bo kvar, men Henrik kommer att bo i Göteborg var fjärde vecka. Det innebär en ökad boendekostnad: Henrik har rätt till avdrag för dubbel bosättning.
Behovet av två bostäder kan bero på arbete, nuvarande boendeform eller familjerelationer.
Kriterier för att beviljas avdrag med dubbelt boende
För att ha rätt till avdrag måste flytten innebära ökade levnadskostnader för den som flyttar. Man kan till exempel få kompensation för olika småutgifter, som mat. Även logiutgifter räknas hit.
För att en person ska beviljas avdrag för dubbel bosättning behöver hen uppfylla ett antal kriterier.
1. Personen har flyttat till en ny bostad på grund av en ny arbetsort.
Avdrag för dubbel bostad ges bara om personen flyttar till en ny bostadsort på grund av arbetet, exempelvis för en befordran eller en kontorsflytt. Avdrag för dubbel bosättning ges därmed inte till alla som arbetar på en annan ort än de bor.
2. Personen eller familjen behåller bostaden i hemorten.
Antingen behåller personen bostaden själv, eller för en partner eller ett barn som regelbundet vistas i hemorten. Det kan exempelvis innebära att ett barn går i skolan eller att en partner har ett arbete som hen inte kan lämna.
Skulle personen i fråga hyra ut den tidigare bostaden räknas detta inte som dubbel bosättning.
3. Personen måste övernatta på den nya orten.
För att få avdrag för dubbelt boende måste det finnas ett behov för den anställde att övernatta på orten. Att pendla ger alltså inte rätt till avdrag.
4. Avståndet mellan bostad och jobb måste vara över 50 km.
Avståndet mellan den gamla bostadsorten och arbetsorten måste vara minst 50 km.
Kriterier för att beviljas avdrag med tillfälligt arbete
För att beviljas avdrag för tillfälligt arbete krävs det att man uppfyller flera krav. Många krav är detsamma för dubbel bosättning men det finns vissa skillnader.
- Övernattning måste ske på arbetsorten.
- Avståndet mellan arbetsorten och bostadsorten måste vara längre än 50 km.
Utöver det måste någon av följande förutsättningar uppfyllas:
- Arbetet är under en kortare period.
- Arbetet är inte kortvarigt men tidsbegränsat.
- Arbetet kräver en fast anknytning till bostadsorten.
- Arbetet sker på olika platser.
- Det finns ingen skälig anledning att flytta till arbetsorten.
Tänk på! Om en tjänstresa har pågått längre än tre månader tillämpas reglerna om tillfälligt arbete.
Får göra avdrag för småutgifter, logiutgifter och hemresor
Hur mycket avdraget ligger på är individuellt. Det beror mycket på hur många aspekter av bidraget som godkänns och vad de ökade levnadskostnaderna faktiskt ligger på.
Merkostnadsavdrag – ersättning för måltider
En av de saker man kan få avdrag för är måltider och småutgifter under första månaden. Går det att visa exakt hur mycket extraavgifter det blir får man avdrag för hela beloppet. Annars appliceras ett schablonavdrag per dag.
Logiavdrag – ersättning för bostäder
Vid dubbel bosättning eller tillfälligt arbete får man göra avdrag för utgiften för boendet på den nya orten. Avdrag för dubbel bosättning för göras under som längst två år. Sambor och gifta kan dock få göra avdrag i fem år om den dubbla bosättningen beror på sambons, makens eller makans förvärvsverksamhet. Om familjen följer med vid dubbel bosättning blir arbetsorten den nya huvudhemvisten. Då ges i stället avdraget för den tidigare bostaden.
Vid tillfälligt arbete finns ingen definitiv gräns för hur länge man får göra avdraget. Ofta talar man dock om att arbete som pågår längre än två års tid inte är att betrakta som kortvariga. Även om familjen bor på den tillfälliga arbetsorten med den skattskyldige får man bara dra av kostnaderna för den skattskyldiges boende.
Måste kunna uppvisa kvitto
För att få göra avdrag måste personen kunna visa sina exakta boendekostnader, exempelvis genom att visa hyresräkning eller olika typer av kvitton.
Kan personen inte visa vad boendet har kostat kan hen inte göra något avdrag för dubbel bosättning. Den som vill göra avdrag för tillfälligt arbete och saknar kvitto kan dock göra det. Avdrag medges då enligt schablon.
Reseavdrag – ersättning för resor
Den som arbetar på en annan plats än där den egentligen bor har rätt till avdrag för hemresor en gång i veckan (tur och retur). Även resor mellan arbetet och hemmet räknas in.
- Resor med bil
Kör man till jobbet med bil finns det villkor för att det ska beviljas avdrag.
Sammanlagt måste minst två timmar per dag sparas in på att bilen används jämfört med att åka kollektivt. Det ska även vara längre än fem kilometer mellan arbetsplatsen och hemmet.
Olika avdrag ges beroende på om bilen ägs privat eller av företaget. För en personbil beviljas 18:50 kronor per mil, och för en tjänstebil ges 6:50–9:50 kronor per mil, beroende på drivmedel.
- Resor med kollektivtrafik
För att få avdrag för resor i kollektivtrafiken måste avståndet mellan hem och arbete vara minst två kilometer.
Den årliga kostnaden måste överstiga 11 000 kronor för att avdrag ska beviljas. Denna summa anses vara en privat utgift.
Tips! Den årliga kostnaden för kollektivtrafiken måste överstiga 11 000 kronor. En årsbiljett hos SL kostar drygt 10 000 kronor för en vuxen utan rätt till rabatterat pris. Detta täcks därmed inte av reseavdraget.
Skulle kostnaden överstiga denna summa betalas överskottet i form av avdrag. Reseavdraget för kollektivtrafik kan därmed ses ungefär som ett högkostnadsskydd.
Arbete i utlandet
Förutsättningarna är desamma utomlands som de är i Sverige. För att avdrag ska kunna göras vid utlandsvistelse gäller det dock att inkomsten beskattas i Sverige.
Merkostnadsavdrag
Merkostnadsavdraget kan antingen ges utifrån de faktiska, dokumenterade kostnaderna eller ett schablonavdrag.
Avdraget för merkostnader beräknas annorlunda utomlands än det gör i Sverige. De beräknas procentuellt utifrån ett så kallat normalbelopp.
Info! Normalbelopp för utlandstraktamente är framtaget för att matcha kostnadsnivån i landet. Skatteverket har en lista över vad som anses vara ett normalbelopp för vardera land. Finns landet inte med specifikt på listan gäller normalbeloppet för ”övriga”, det vill säga 373 kronor.
Du får gör avdrag för måltider och småkostnader som motsvarar 30 procent av det aktuella landets normalbelopp för dubbel bosättning och 50 procent för tillfälligt arbete. Avdraget ges bara den första månaden.
Logiavdrag
Om logiavdrag får ges beror på vilket land skatten betalas i. Betalas skatten i Sverige gäller villkoren för tid och avstånd på samma sätt utomlands som hemma. Betalas skatten utomlands får man däremot inte göra något avdrag.
Var skatten betalas beror på hur länge arbetet pågår i utlandet. Rör det sig om mindre än ett halvår betalas skatten i Sverige, men överstiger tiden detta betalas den i det aktuella landet.
Resor utomlands
Dessa reseavdrag gäller inte tjänsteresor utan personliga resor.
Exempel: Stephen kommer från Sverige, men leder ett projekt i Tyskland under ett halvår. Därför bor han i en lägenhet där medan hans man och dotter är kvar i Sverige. Han är ledig varannan helg och väljer därför att åka hem till sin familj då. Tåget mellan Berlin och Stockholm är det billigaste färdsättet – Stephen får reseavdrag för dessa resor.
I den här situationen bekostas det billigaste möjliga färdmedlet och färdvägen. I vissa undantagsfall kan flyg bekostas, även om det inte alltid är det billigaste alternativet.
Resan måste ske inom EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) eller Schweiz och röra sig om minst 50 kilometer. Resan får som mest göras tur och retur en gång i veckan.
Arbete och studier
Studenter lämnar ofta studieorten på sommaren för att ha semester hemma eller jobba på en annan ort. Då finns det rätt till avdrag.
När det kommer till studenter och sommarjobb appliceras samma avdrag som för övriga arbetslivet. Det innebär att merkostnadsavdraget är detsamma. Den som studerar kan även få avdrag för logiutgifter på arbetsorten om den hyr eller äger en bostad på studieorten. Det är dock viktigt att ingen annan hyr bostaden av dig i andra hand; då har du inte rätt till avdrag.
Kriterierna utöver det är samma som för icke-studerande.
Folkbokföring
Den som har dubbelt boende eller tillfälligt arbete bör vara folkbokförd på den adress där största delen av dygnsvilan spenderas. Här avses därmed den primära bostaden, det vill säga den som inte ges avdrag för.
Ska man arbeta på orten i mindre än ett år är måste man inte ändra folkbokföringen, men det är tillåtet. Det är viktigast att informera Skatteverket om mer permanenta boendelösningar.
Tips! Läs mer om vilka regler som finns gällande folkbokföring.
Deklaration
Avdraget som ges vid dubbel bosättning måste deklareras.
Dokumentation av utgifterna ska inte skickas in med deklarationen. Dock har Skatteverket rätt att begära bevis i form av exempelvis kvitton senare, om de skulle vilja granska uppgifterna du har angett.

Kommentarer
Hej
Jag har en lägenhet på annan ort där min pojk går gymnasiet.
Jag själv bor ca 25mil därifrån. I mitt arbete så reser jag mycket och bor på hotell.
Kan jag göra avdrag de nätter jag bor i lägenheten där istället för på hotell på orten?
Har bott där i arbetet 12 nätter. Jag står som ägare på lägenheten.
Hej
Vår son går ett idrottsgymnasium 25 mil hemifrån. Är skriven hos oss och vi betalar hans hyra. Kan man dra av för dubbelt boende i deklarationen?
Min man bor sedan 2020 på ett omsorgsboende med en hyra 10.119:-
Han har en pension på 17.185:-
Jag (84+) bor kvar i lägenheten med en hyra på 15.027:- (= el, garage, vatten…)
Tillsammans betalar vi hyror på 25.146:-
Av min pension på 16.601 kr blir det kvar ca 1.500:- … som inte räcker till för att betala mat.. mediciner… samt övriga levnadsomkostnader….
Så länge min man lever så har jag ”några tusen” att använda från hans pensionsinkomst samt knapra på sparad slant – som snart inte räcker till begravningen…
Finns det ingen möjlighet för pensionärer till ”avdrag för dubbla bostäder?
Hej, kan en student göra avdrag för dubbelt boende? Min son har en bostadsrätt i hemstaden och en studentlägenhet på studieorten som ligger tio mil hemifrån.
Hej! Jag är anställd i mitt företag och ska jobba på ett annat ort i 2 månader. Nu undrar jag vem ska faktura för tillfällig boende stå för att kunna göra ett dubbelboendeavdrag, på företag eller anställd?
Hej,
Förlåt om det här är en dum fråga, men jag undrar hur man rent praktiskt går tillväga? Är det arbetsgivaren som gör avdraget eller är det Skatteverket? Hur ansöker man i så fall?
Hej
Man kan bli berättigad ersättning för dubbelt boende om man har det på grund av arbetet står det. Om tex kontoret har flyttat till ny ort. Men om man som jag har sökt en helt by tjänst på annan ort än där jag bor är jag inte berättigad det då? Jobbar heltid inom vården ca 90 km hemifrån.
// mvh Anna
Jag ska arbeta tillfälligt 4 månader på annan ort än där jag har min permanentbostad. Arbetsgivaren kommer betala hyran för boendet på arbetsorten men jag skall ta upp det som förmån. Hur skall jag deklarera det?
Hej! Jag blir inte klok på en sak. I vårt fall kan dubbelt boende bli aktuellt för mig som maka. Min man har fått jobb på ny ort och vi har flyttat familjen dit. Just nu är jag föräldraledig men planerar att återgå till mitt arbete på den gamla orten efter ledigheten. Eftersom det är möjligt att jobba på distans numera kommer jag kunna behålla jobbet och bara vara där 1-2 dagar/vecka, dock behöver jag kunna övernatta då. Kan min man i sådant fall göra avdrag för boende på hotell eller måste vi de facto ha en konkret bostad? Eftersom vi hade en stor och dyr bostad på en förra orten innan vi flyttade och fick barn gjorde vi oss av med den. Betyder det att vi måste fixa oss en ny bostad när jag väl börjar jobba eller funkar det att jag bor på hotell eller vandrarhem och gör avdrag för det? OBS, avståndet mellan orterna överstiger 50 km väsentligt.
Hej!
Jag har lite funderingar kring dubbelt boende.
Jag ska eventuellt bli sambo med min partner och funderar nu på att byta tillbaka min egna hyresrätt till en bostad i min hemstad jag ursprungligen kommer ifrån.
Detta vill jag göra för att underlätta boende när jag (och sambon) vill hälsa på hos mina släktingar osv. Tanken är att jag i så fall ska dela detta boende med en släkting, vara fortsatt folkbokförd i staden jag jobbar i men åka till boendet i min hemstad ungefär kvartalsvis.
Jag har försökt googla mig fram men hittar inte så mycket information om en kan ha boende på detta sätt? Jag är inte intresserad av information kring avdrag, men blir lite fundersam på detta med att en ska spendera minst en 7 del av sin tid i båda boendena. Gäller detta även om en inte tänkt göra några avdrag?
Finns det några regler kring hur en måste disponera denna tid eller kan jag själv bestämma hur tiden ska disponeras? Exempelvis kvartalsvis som jag nämnt ovan?
Får en överhuvudtaget ha dubbel bosättning på detta sättet?
Är tacksam för svar!
Hej!
Som student har jag boende på annan ort med ett anställningsavtal (på en annan ort, över 50km) som sträcker sig året runt men dyker enbart upp ibland (när tid finns till) och jobbar extra, i dessa fall får jag hyra en boda
Min fråga är hur det egentligen ligger till i detta fall med ersättning, under sommaren kör jag heltid på jobbet på annan ort och hyr bodan men min fråga var hur mycket ersättning jag har rätt till?
Är medveten om min rätt till 110 kr ersättning under sommaren första månaden för utgifter samt 110 kr ersättning för boende kostnad under hela perioden samt transportskostnader till hemort billigaste alternativet 1 gång per vecka
Men frågan min var hur det ser ut resterande del av året? Med tanke på att det varit covid har jag kunnat göra mer av mina studier på valfri plats och därmed kunnat jobba mer under terminernas gång så i detta fall har jag då också rätt till 110kr per dag varje gång jag flyttar till annan ort i igen för boende samt 110kr för övriga utgifter (om jag är där mindre än 1 månad) samt transport en gång i veckan?
Tack på förhand
HeJ! Jag arbetar sedan två år på en ort och bor ca 2,5 mil därifrån. Nu ska jag flytta ihop med min pojkvän och då han inte har möjlighet att flytta på sig kommer jag att behöva flytta till min hemstad ca 10 mil bort och skaffa en övernattningslägenhet på orten jag arbetar. Har jag rätt att göra avdrag för dubbelt boende trots ingen förändring på arbetet?
Hej, jag arbetar sedan 3 år 30 mil från bostaden där jag bor och är skriven. På arbetsorten hyr jag ett övernattningsrum m köksvrå och toalett m dusch. Jag åker hem varje helg. Måste jag vara skriven på adressen där rummet/lgh jag hyr ligger? Eftersom att jag söker avdrag för dubbeltboende och hemreser efter mera än två år , måste jag lämna in dokumentation för att visa att min sambo måste jobba på hemorten.Han har eget företag, hur visar , dokumentera jag detta? Mvh Monica
Hej,
jag bor i Stockholm med min familj och skall nu börja jobba halvtid i Malmö med ett projekt där under minst två år. Jag behåller min anställning på samma företag. Jag kommer nu köpa en liten bostadsrätt i Malmö för detta ändamål och göra avdrag för dubbelt boende. Jag önskar få en bekräftelse från Skattemyndigheten på att detta avdrag kommer godkännas. Den årliga kostnaden blir under schablonbeloppet.
Hej, jag och min sambo bor och är folkbokförda i Göteborg men jag arbetar och har en övernattningslägenhet i Åmål. Jag åker alltså till Åmål på måndagen och hem till Göteborg på fredagen. Jag undrar om jag har rätt att göra avdrag för både dubbelt boende och resor? Eller går det bara att göra avdrag för en av grejerna?
Hej! Jag och min sambo studerar för tillfället i Umeå där vi även har vår bostad. I sommar har vi fått arbete i Skellefteå och kommer behöva bo där i två månader och därför hyra en ny bostad i andra hand. Tror du vi har rätt till ersättning för dubbelt boende under den perioden?
Hej, jag har en förstahandslägenhet i Göteborg, men jag fick ett nytt jobb i Västerås som börjar den 1 januari. Jag har sagt upp mitt kontrakt för en lägenhet i Göteborg men på grund av uppsägningstiden är min sista dag den 1 februari, så jag måste betala dubbel hyra i en månad. Kan jag kräva de pengarna från Skatteverket?
Hej,
Jag har i år flyttat ifrån den orten jag arbetar i och kommer få ny primärbostad dvs men behöver ha kvar lägenheten i min arbetsort eftersom jag har mitt arbete kvar, jag vet inte hur länge denna situation pågår pga covid. Bör jag söka då för tillfälligt dubbelt boende? Bör jag även folkbokföra mig på min nya primärbostad även fast det är oklart i nuläget om det kommer vara tillfälligt eller ej? är det avgörande i beslutet om att få avdrag dvs.
Hur går man tillväga för att göra avdrag för dubbelt boende? Vad ska lämnas in och vart?
Hejsan. Jag studerar i en stad och har nu blivit tilldelad en praktik i ett halvår i en stad ca 27 mil därifrån och kommer alltså behöva flyta till den staden. Jag delar lägenhet med min sambo vilket gör att jag ej kan hyra ut den. Har jag med hänsyn till detta rätt till bidrag för dubbelt boende?
Hej
Min fru har fått en tjänst i Spanien och vi har flyttat ner dit. Jag arbetar för ett svenskt företag och beskattas i Sverige. Vi hyr en lägenhet i Spanien samt har ett hus i Sverige. Har jag rätt att göra avdrag för dubbelt boende?