Reparationsfond / underhållsfond – bostadsrätt
Uppdaterad: 21 april, 2023
En bostadsrättsförening har vanligtvis en yttre reparationsfond/underhållsfond och ibland även inre reparationsfonder för varje enskild bostadsrätt. Dessa fonder används för att finansiera inre och yttre renoveringar av bostadsrättsföreningens fastighet.
Innehåll
Inre och yttre underhållsfond/reparationsfond
Den yttre underhållsfonden är föreningens egna underhållsfond som används för att finansiera renoveringar av föreningens fastighet. Ett vanligt missförstånd är att den yttre reparationsfonden innehåller pengar men det gör den inte. Den är egentligen bara en redovisningstekniskt åtgärd som görs i bokföringen.
Tänk på! även om en förening har mycket pengar avsatta i den yttre underhållsfonden är det inte säkert att det finns pengar i föreningens kassa att renovera för. Det kan då krävas att föreningen tar lån för renoveringarna vilket kan göra att månadsavgifterna måste höjas. Den yttre fonden är som sagt bara en redovisningsteknisk åtgärd så kolla istället hur mycket lån föreningen har och hur mycket pengar som finns i kassan när du analyserar en bostadsrättsförenings ekonomi inför köp.
Den inre underhållsfonden/reparationsfonden är ett sparande som varje enskild bostadsrätt har och som används till att finansiera reparationer i bostadsrätten, exempelvis byte av golv, byte av vitvaror, ommålning osv. I denna fond finns det pengar och det är du som äger bostadsrätten som har rätt att plocka ut dessa pengar för att använda de till renoveringar av din bostadsrätt. Pengarna plockas ut genom att du tar kvittot från renoveringen och lämnar det till föreningen. Kontakta din förening för att få veta hur mycket som finns i den inre fonden för din bostadsrätt.
Den inre fonden finansieras via månadsavgiften
Det är inte alla föreningar som har inre underhållsfonder. De som har det tar en liten del av månadsavgifterna och avsätter de pengarna in i de inre reparationsfonderna varje månad.
Den inre fonden byter ägare med lägenheten
Om du köper en bostadsrätt och denna har en reparationsfond så tillfaller även denna dig vid köp. Om inget annat avtalats kommer alltså du att överta det kapital som finns sparat där (om det finns något). Vanligtvis står detta specificerat i avtalet. Om inte annat avtalats får du överta hela beloppet och den förra ägaren förlorar rätten att använda kapitalet.
Inre reparationsfonder blir mer och mer ovanliga
Andelen bostadsrätter som har en inre reparationsfond minskar för varje år. Det beror på att administrationen av fonderna kostar pengar. Föreningarna avvecklar därför fonderna och låter bostadsrättsinnehavarna spara pengar till renoveringar själva istället.

Kommentarer
Hej!
Min 90-åriga mamma bor i en bostadsrätt. Jag undrar vad som gäller…
Nu har plötsligt kakelplattorna på den mycket sparsamt använda gästtoaletten börjat bukta- de får inte plats på väggen längre- det är som om hela väggen har sjunkit ihop på något mysko sätt. Grannen under har gjort en omfattande renovering på sin lägenhet men jag vet inte vad eller hur mycket. Styrelsen står handfallen. Jag har bett dem göra en undersökning av väggen men det har nog inte kommit till stånd än. Nu säger de att mamma får betala själv för renovering just därför de inte vet eller förstår vad som hänt. Är det rätt?
Vad ska jag göra. Mamma har jobbat som undersköterska och har ingen hög pension?
Är detta korrekt?
Vad gäller för inre reparationsfond för SKB vid överlämnande av lägenhet ? Fonden är på ett mycket stort belopp.
Hej! Har en fd hyresgäst i vår bostadsrättsförening som tog bort ett element i köket. Den nuvarande som köpte lägenheten klagade på värmen och då upptäcktes att elementet var borttaget och det monterats skåp där i stället. Min fråga är om man kan anmäla den fd hyresgästen och be honom återställa elementet då det i våra dåvarande stadgar stod att man inte får ändra på dessa saker. Mäklarna har blivit hörda men svarar att det inte går att göra något nu då det gått 2 år och att köpet var ”i befintligt skick”. Inte lätt för en köpare att veta att det skulle finnas ett element istället för skåp. Tacksam för svar om det går.
Hälsningar
Marie Nylund
Hej igen!
Har talat med skatteverket och man får inte som privatperson sätta in pengar i den inre repfonden. Får bara göras av föreningen och då endast det belopp eller procentsats som finns angivet. Nu undrar jag hur man kan avsluta repfond. Måste man ha alla medlemmars godkännande eller kan styrelsen göra detta. Vi slutade för ca 15-20 års sedan att avsätta något i denna fond. Har några medlemmar som har lite pengar kvar där. Kan vi bara betala ut dessa till dem efter beslut i styrelsen eller måste vi ha alla medlemmars godkännande?
Hälsningar
Marie Nylund
Hej!
Har en liten ovanlig fråga som jag inte kan hitta svar på. Är ordförande i en BRF i Borås och nu vill en medlem sätta in nästa 50.000:- i sin inre repfond. Sedan många år tillbaka avsätter vi inte något till inre repfond utan vill avveckla dessa. Kan jag neka denna att sätta in dessa pengar på sin repfond. Verkar vara lite av skatteskäl också. Kan inte se någonstans att någon frågat detta innan.