Boupplysningen
Generic selectors
Boupplysningen logotyp Gå till startsidan
  • Köpa
  • Sälja
  • Hyra
  • Hyra ut
  • Byta
  • Flytta
  • Bolån
  • Tjänster
    • Jämföra och välja mäklare
    • Kontantinsatslån
    • Bredband
    • Elavtal
    • Flytthjälp
    • Hantverkare
    • Hemförsäkring
    • Hyra förråd
    • Larm
    • Städhjälp
Start » Köpa bostad » Hyrköp

Hyrköp

Uppdaterad: 12 januari, 2023

Hyrköp innebär att du hyr en bostad samtidigt som du har ett avtal med fastighetsägaren att bostaden kan köpas efter en viss tidsperiod. Du har rätten, men inte skyldigheten, att genomföra detta köp.

Boendeformen kan exempelvis användas av personer som inte hunnit spara ihop till kontantinsatsen eller för tillfället inte kan få bolån. Hyrköp erbjuds både på bostadsrätter och friköpta villor. 

Innehåll

  • Så fungerar hyrköp i praktiken
    • Alternativ 2 – Hyra som tillgodoräknas vid köp
    • Alternativ 3 – Dela, köp halva, hyra halva
  • Tid att spara ihop till kontantinsats
    • Inbetalning under tiden
  • Kan privatpersoner erbjuda hyrköp?
  • Fördelar med hyrköp
  • Nackdelar med hyrköp
  • Tänk på
  • Vanliga frågor om Hyrköp

Så fungerar hyrköp i praktiken

  1. Hyr bostaden – med köpoption

Hyrköp är en boendeform som regleras av ett avtal bestående av två delar. Den första delen är det hyresavtal som gäller från och med att personen flyttar in. Avtalet anger att bostaden är en hyresrätt och att därmed ansvarsfördelningen mellan fastighetsägaren och den boende fördelas utifrån detta. 

Den andra delen är en köpoption. Med köpoption menas att du har juridisk rätt att få köpa bostaden vid ett senare tillfälle, exempelvis efter 2 år.  Däremot finns inget krav på att köp måste ske. 

  1. Köp efter X år

Efter förutbestämd hyresperiod har du nu rätten att köpa bostaden. Det sker då till det pris som anges i avtalet som skrevs på när du flyttade in i lägenheten. Det kan vara en fast summa men är i regel uppjusterat utifrån exempelvis konsumentprisindex (KPI). 

En stor fördel är alltså att du redan från början vet vad bostaden kommer att kosta och kan följa värdeutvecklingen. Därmed blir det även lättare att skapa en budget så att kontantinsatsen kan sparas ihop. 

  1. Eller flytta – eller bo kvar…

Om bostaden inte önskas köpas finns två alternativ. Antingen sägs avtalet upp och du flyttar eller så fortsätter bostaden att hyras. Den fortlöper därmed att vara en hyreslägenhet. 

Hitta lägsta bolåneräntan & bästa lånelöftet

Hitta lägsta bolåneräntan & bästa lånelöftet
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Till Lånekoll.se

Alternativ 2 – Hyra som tillgodoräknas vid köp

Ett annat alternativ på hyrköp är att hyresbeloppet till fullo får tillgodoräknas vid framtida köp. Om exempelvis 8000 kronor betalas i månadshyra, under 2 år, kommer totalt 192 000 kronor betalats under denna period. När sedan köpet genomförs räknas denna summa som förskottsbetalning på köpeskillingen. 

Detta upplägg är alltså extra förmånligt för den boende. Skulle beslut tas att bostaden köps efter hyresperioden har du ”bott gratis” under de tidigare två åren.  

(HSB Dela)

Alternativ 3 – Dela, köp halva, hyra halva

År 2020 och 2021 lanserades ytterligare ett hyrköpsalternativ. Detta utifrån det norska konceptet ”Deleie” (deläga). Primärt köps minst halva bostaden medan resterande del är hyres. 

Hur stor andel som kan köpas initialt varierar mellan olika fastighetsägare. En del kräver exakt 50 % medan andra ger möjlighet till insats på 50, 60, 70, 80 eller 90 %. Inom en längre tidsperiod, exempelvis 10 år, kan ytterligare insats läggas in upp till att bostaden helt är friköpt. Alternativt betalas hela resterande insats efter att hyrperioden är över. 

Det innebär därmed både lägre bolån och kontantinsats. Att bolånet kan hållas nere innebär även att det extra amorteringskravet inte aktiveras lika ofta. Ett krav som enbart gäller de personer som lånar mer än 4,5 gånger sin årsbruttoinkomst. 

Exempel på Brf-områden med hyrköp via Obos

Exempel på Brf-områden med hyrköp via Obos
(Bildkälla: Obos.se)

Tid att spara ihop till kontantinsats

En av de stora fördelarna med hyrköp är att tillgång ges till nyproducerade lägenheter även till personer som ännu inte hunnit spara ihop till kontantinsatsen. Under hyresperioden, exempelvis 36 månader, finns möjlighet att spara ihop denna summa och därefter köpa loss lägenheten.

Inbetalning under tiden

Hur sparandet till kontantinsatsen sker kan variera mellan olika hyrköpslösningar. I vissa fall avsätts en del av månadshyran till ett personligt sparande. På detta sätt är parterna säkra på att det finns en tillräckligt stor kontantinsats när väl bostaden förväntas köpas. 

Ett annat alternativ (se alternativ 3 ovan) är att hela hyran kan räknas in i köpeskillingen vid köpet. I detta fall kan därmed kontantinsatsen sparas ihop via hyresinbetalningar. 

Finns det ingen ”inbyggt” system för att spara till framtida kontantinsats behöver det ske via ett privat sparande. 

Kan privatpersoner erbjuda hyrköp?

Hyrköp får enbart erbjudas av företag och kan alltså inte erbjudas av privatpersoner. Orsaken är att privatpersoner juridiskt inte kan skriva in ett optionsavtal i ett köpekontrakt eller överlåtelseavtal. Det finns visserligen lösningar på detta problem men ingen är har exakt samma struktur som hyrköp. 

  1. Sälj med tillträdesdatum långt fram

Lägenheten säljs till personen som vill genomföra hyrköp och tillträdesdatum skrivs exempelvis 2 år i framtiden. Det enda som betalas är handpenningen. 

Därefter tecknas ett separat hyresavtal på 2 år mellan parterna. Därmed kommer personen först att ha hyrt lägenheten i 2 år och därefter vara ägaren. 

Nackdel – Med hyrköp har du möjlighet att flytta från lägenheten, eller välja att bo kvar i en hyreslägenhet, efter hyresperioden. I exemplet ovan är du däremot tvungen att ta över bostaden enligt påskrivet köpekontrakt. Det går visserligen att bryta köpekontraktet men då behöver ersättning betalas till säljare för ökade försäljningskostnader. 

  1. Köpa via företag 

Ett annat alternativ är att bostaden säljs, till företag som erbjuder hyrköp, och sedan hyrs av dem till en annan privatperson. Två privatpersoner kan därmed komma överens om att ett hyrköpsföretag går in som ägare under en viss period. I Stockholm finns exempelvis fastighetsföretaget Bodil som erbjuder denna lösning. 

I korthet innebär det att Bodil gör en besiktning och värdering av bostaden samt en bedömning av din ekonomiska situation. Utifrån detta anger de hur högt de kan gå i budgivningen samt vilken månadshyra detta skulle innebära för dig som vill utnyttja hyrköp. 

Om företaget vinner budgivningen kan du hyra bostaden av dem under en viss period. När hyresperioden är över köps bostaden till marknadsvärde men ”aldrig till ett lägre pris än vad Bodil köpte bostaden för”. Möjligheten finns även att fortsätta hyra eller flytta. 

Nackdel – Bostaden kommer att köpas till ett pris utifrån aktuellt marknadsvärde. Har värdet gått upp mycket kan det bli betydligt dyrare än väntat. 

  1. Löfte

Det tredje alternativet är att hyra bostaden med ett muntligt eller skriftligt löfte från fastighetsägaren att köp får ske efter en förutbestämd period. Detta löfte/avtal kommer däremot inte räknas som juridiskt bindande. 

Nackdel: Eftersom avtalet inte är juridiskt bindande kan fastighetsägaren välja att inte sälja bostaden när hyresperioden är över. Detta upplägg kräver därmed att köparen helt litar på säljaren. 

Fördelar med hyrköp

  • Tid att spara ihop till kontantinsats

Den största fördelen med hyrköp är möjligheten att spara ihop till kontantinsatsen under hyresperioden. Det blir därmed ett sätt för unga att lättare komma in på bostadsmarknaden långt innan de haft möjlighet att spara ihop eget kapital till kontantinsats.

  • Valfrihet och trygghet

Hyrköp skapar stor valfrihet för dig som boende. Under, eller efter, hyresperioden (beroende på hur optionsavtalet är utformat) kan bostaden köpas. Du kan även välja att bo kvar som hyresgäst när hyresavtalet löpt ut eller när som helst flytta därifrån. Det finns därmed inte några krav – bara möjligheter. 

Under hyresperioden kan du exempelvis känna av omgivningen samt fundera på om hyra eller köpa är bäst för din ekonomiska situation. Detta samtidigt som tryggheten finns att köpeskillingen oftast är förutbestämd i förväg. 

  • Fastighetsägare kan snabbare få ut lägenheterna (fastighetsföretaget)

För fastighetsföretagen är hyrköp ett sätt hyra ut, och sälja, bostäder som annars inte hade blivit sålda. Det kan även vara ett sätt att nå en yngre målgrupp som inte ännu hunnit spara ihop till kontantinsats eller blivit beviljad bolån. 

Hitta lägsta bolåneräntan & bästa lånelöftet

Hitta lägsta bolåneräntan & bästa lånelöftet
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Till Lånekoll.se

Nackdelar med hyrköp

  • Kan bli dyrare än att köpa direkt

Hyrköp kan bli dyrare än andra alternativ utifrån två aspekter. Det första tillfället är om hyrköp väljs utifrån att du inte har sparat ihop pengar till en kontantinsats. Vid dessa tillfällen är privatlån ett alternativ. En bostad, som finansieras med bolån och privatlån, kan eventuellt skapa en lägre månadskostnad än vid hyrköp. Samtidigt är det alltid svårt att ställa kostnaden för att äga mot att hyra.  

Det andra tillfället är om marknadsvärdet kraftigt sjunkit under hyresperioden. Eftersom köpeskillingen är förutbestämd kan köpet ske till ett överpris. Visserligen har du rätt att fortsätta hyra, eller flytta, men om önskemål finns att äga bostaden och bo kvar innebär det en värdeförlust.

  • Litet utbud

Utbudet av hyrköpsbostäder är fortfarande mycket litet i Sverige. Önskas denna boendeform blir det alltså ett mycket begränsat utbud att välja på. 

  • Ekonomisk risk (fastighetsföretaget)

Eftersom priset på bostaden anges vid inflyttning tar bostadsföretaget den ekonomiska risken som uppstår utifrån kommande värdeförändring. Skulle värdet gå upp mycket kommer företaget gå miste om denna värdeökning. Går priset ner kan hyresgästen välja att flytta eller låta lägenheten övergå till hyreslägenhet. Det är därmed bostadsföretaget som tar den ekonomiska risken.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg
Till Samtrygg.se

Tänk på

Förtur – Det är vanligt att bostadsföretag ger förtur till hyrköpslägenheter till sina medlemmar. Finns önskemål om detta boendealternativ är det alltså en fördel att bli medlem hos flera företag. Det kan även finnas ytterligare krav för att få förtur, exempelvis att du bospar hos dem.  

Begränsat antal – Det är sällan som samtliga lägenheter inom en bostadsrättsförening erbjuds via hyrköp. Exempelvis anger Riksbyggen att ”max 10 % av lägenheterna i en bostadsrättsförening” kommer att säljas på detta sätt. 

Åldersgräns – Det kan finnas begränsningar gällande vilka åldersgrupper som erbjuds lägenheter via hyrköp. Både Riksbyggen och HSB erbjuder detta alternativ enbart till unga personer. HSB har exempelvis gränsen på 18 – 29 år.  

Läs och förstå villkoren – Som visas ovan finns flera olika upplägg på hyrköp. Detta med hyrköp på allt från bostadsrättslägenheter till villor. Det finns inte heller något standardavtal som används vid denna boendeform. Därmed är det extra viktigt att läsa igen och förstå villkoren innan något skrivs under. 

Vanliga frågor om Hyrköp

Hur går ett hyrköp till?

Ett hyrköp innebär att du först hyr en bostad under en viss period, exempelvis 2 år, och därefter får rätten att köpa den till ett förutbestämt pris. 

Finns det hyrköp på radhus?

Ja, hyrköp kan erbjudas på både lägenheter, radhus och villor. Främst erbjuds hyrköp på lägenheter.  

Måste jag köpa bostaden när hyrestiden löpt ut?

Nej, en fördel med hyrköp är att du alltid kan flytta från bostaden, både under och efter hyrestiden. 

Gäller hyrköp enbart bostäder?

Nej, begreppet används även inom andra områden. Exempelvis finns det bemanningsföretag som erbjuder hyrköpslösningar för sina kunder. I detta fall hyrs först kompetens ut varpå kunden har option på att anställa personen efter hyresperioden är slut. 

Går det att hyrköpa en sommarstuga?

Ja, förutsatt att det är ett företag som äger fritidshuset kan hyrköp erbjudas.  

Relaterade sidor

  • Bostadsannonser
  • Byggvaruhus
  • Handpenning
  • Inredning
  • Köpa bostad utan mäklare
  • Köpa bostad utomlands
  • Köpa fritidshus
  • Köpa nyproduktion
  • Köpa ombildning till bostadsrätt
  • Köpa vitvaror
  • Köpeskilling
  • Luftvärmepump
  • Möbler
  • Servitut
  • Solpaneler
  • Strategi för budgivning
  • Trädgårdsmöbler
  • Upplåtelseavtal
Joakim Ryttersson
Joakim Ryttersson Boendeskribent [email protected]
Boupplysningen
Boupplysningen
  • Hojjo Sverige AB
  • Ytterbyvägen 5
  • 442 30 Kungälv
  • Org nr: 559122-2780
Sidor
  • Partners
  • Tjänster
  • Om Boupplysningen
  • Press och media
  • Kontakta oss
Följ oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Användarvillkor
  • Cookies
  • Integritetspolicy
Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse

Vi använder cookies för att kunna se hur sajten används, göra det lättare för besökare att använda sajten och för att hålla sajten säker. Cookies gör även att besökare får mer relevant innehåll och reklam. Du kan själv ändra dina inställningar och läsa mer om vår cookiepolicy här.
AnpassaGodkänn
Manage consent

Sekretessöversikt

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa cookies lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera. Vi använder också cookies från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies. Men om du väljer bort vissa av dessa cookies kan det påverka din surfupplevelse.
Nödvändiga
Alltid aktiverad
Cookies som är absolut nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Denna kategori innehåller endast cookies som garanterar grundläggande funktioner och säkerhetsfunktioner på webbplatsen. Dessa cookies lagrar ingen personlig information.
Prestanda
Cookies som används för att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna. Dessa cookies hjälper även till att förstå och analysera de viktigaste delarna på webbplatsen.
Analysverktyg
Cookies som används för att förstå hur besökare använder webbplatsen. Dessa cookies hjälper till att ge information om antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla m.m.
Marknadsföring
Cookies som används för att visa mer relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa cookies samlar in information om besökare över webbplatser för att kunna visa anpassade annonser.
Övriga
Okategoriserade cookies som ännu inte har klassificerats i en kategori.
Spara & Acceptera