Driftkostnad

Vad driftkostnad är och vad som ingår

Utskriftsvänlig PDF

Driftkostnad är kringkostnaderna för att bo i en bostad. Det kan vara utgifter för el, vatten, försäkring och sophämtning. Driftkostnaden varierar mellan olika boendeformer och ju fler som bor i hushållet, desto högre blir driftkostnaderna.

Vad som ingår i driftkostnaden varierar mellan boendeformer

Vilka utgifter som ingår i bostadens driftkostnad varierar mellan olika boendetyper. Driftkostnaden är i regel som högst i villa eller hus medan den är som lägst i hyresrätter och bostadsrätter.

Beräkna driftkostnad

kr / månad
kr / månad
kr / månad
kr / månad
kr / månad
kr / år
kr / år
kr / månad
kr / månad

Boendekostnad

Driftkostnad för hyresrätt och bostadsrätt

I hyresrätter och bostadsrätter brukar driftkostnaden bestå av hemförsäkring och el. I de flesta bostadsrättsföreningarna brukar föreningen ansvara för exempelvis sophämtning och snöröjning, men det kan skilja sig åt mellan olika föreningar.

Driftkostnadens storlek beror på bostaden och hushållets storlek

Hur stor driftkostnaden för en bostad är kan skilja sig kraftigt åt. Främst beror det på hur stor bostaden är och hur många som har bott i den. Driftkostnaderna är i regel högre om bostaden är stor och hushållet består av många personer.

Även bostadens läge och hushållets livsstil påverkar driftkostnaderna.

Driftkostnaden anges vid köp av bostad

I samband med bostadsköp ska säljaren uppge hur stora driftkostnaderna är. Vanligtvis anges driftkostnaderna per år. Mäklaren tittar alltid igenom siffrorna så att de ser rimliga ut. Säljaren kan dock ha missat att ange en utgift, och därför måste köparen alltid försäkra sig om att uppgifterna stämmer.

Köparen bör därför be mäklaren att specificera vilka kostnader som ingår i driftkostnaderna. Det är även viktigt att ta reda på hur många som bodde i bostaden eftersom det påverkar driftkostnaderna.

Tänk på! Även om uppgifterna som säljaren lämnar stämmer kan hushållens livsstil, och därmed även driftkostnad, skilja sig åt. Som köpare bör man därför ha marginaler när man räknar på kostnaden för ett boende.

Driftkostnaden utgör del av hyra vid andrahandsuthyrning

En bostadsägare eller förstahandshyresgäst har rätt att inkludera en del av driftkostnaderna i hyran vid andrahandsuthyrning.

Tänk på! Det är alltid förstahandshyresgästen som är ansvarig för att hyran betalas i tid. Därför bör hyran, inklusive driftkostnaden, alltid betalas av uthyraren för att inte riskera att få en påminnelseavgift på grund av att räkningarna betalas för sent.

Varför är det viktigt att känna till bostadens driftkostnader?

Som köpare är det viktigt att ha koll på bostadens driftkostnader. Det gör det lättare för köparen att räkna ut sina totala kostnader och hur mycket det finns att röra sig med varje månad. Risken med att köpa en bostad med höga kostnader är att man tvingas spendera mer pengar på bostaden än man först hade räknat med.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen