Kollektiv

Boendeformen kollektiv och vad den innebär

Utskriftsvänlig PDF

Kollektivboenden kan vara utformade på olika sätt. I grund och botten innebär kollektiv att du delar på vissa faciliteter i en bostad. I ett kollektiv har du ofta en egen lägenhet med ett litet kök och tillgång till gemensamt kök och matsal. Det krävs en hel del ansvar från de bosatta. Ett kollektiv kan därför vara väldigt speciellt för många att bo i.

Fördelar med att bo i kollektiv

Ett kollektiv är ett socialt boende och kan för många ses som trevligt att bo i. Det medför därför en del fördelar med kollektivboendet.

  • Mer boyta för pengarna. Du betalar för lägenheten som du skulle gjort om det var en hyresrätt, men i och med många delade ytor har du även tillgång till ytterligare några hundra kvadratmeter.
  • Kollektivboende medför ofta lokaler för aktiviteter. Det är inte ovanligt att hitta gemensamma lekrum för barn, pingisrum, bibliotek och bastu i ett kollektiv.
  • Socialt boende. Genom att bo i kollektiv får du chans att umgås mycket med dina grannar.

Nackdelar med att bo i kollektiv

I och med att ett kollektiv innebär delat boende, medför en del ansvar för boendet. För vissa kan det ses som bra, för andra dåligt. Det medför vissa nackdelar att bo i denna boendetyp.

  • Du måste anpassa dig till fler personer. Du kanske inte känner ett lika stort behov av att piffa upp trädgården, medan dina grannar vill lägga ner mycket tid på detta.
  • Delar av boendet är gemensamt. För den som vill ha ett mer privat och enskilt boende kan denna boendeform därför bli krävande.
  • Ansvar för bostaden. Större ansvar för kök och matsal i och med att de används av flera.
  • Mindre egenyta. Vissa lägenheter kan vara väldigt små och fungerar enbart som sovrum med en liten kokvrå. Det kan bli trångt för den som föredrar mer öppna och större ytor.

Individuella köer finns för lägenheter i kollektiv

Att få en lägenhet i ett kollektiv kan påminna om hyresrätter. Du blir medlem i föreningen som kollektivet tillhör, och ställer dig sedan i kö för att bo där. Ofta är det de kollektivboende som själva sköter förmedlingen och uppdelningen av lägenheterna.

Kollektiv kan stå under andra företag och organisationer som förmedlar boenden. I och med att kollektivlägenheter däremot inte förmedlas via bostadsförmedlingen ingår du inte i organisationens interna kö. Kön för kollektiv är en egen kö i sig. Det är alltså inte du som äger lägenheten i ett kollektiv, utan du får hyra en bostad.

Kollektiv medför ansvar och samarbetsvilja

Ett kollektivboende är annorlunda från boendetyper där du bor själv och därför kan ansvar för boendet även skilja sig. Din egna lägenhet är mycket upp till dig vad du vill lägga din energi på och inte. När det kommer till de gemensamma ytorna finns det ofta reglementen till hur de ska tas hand om.

Många kollektiv har arbetsgrupper med olika ansvar

I många kollektiv finns olika arbetsgrupper med olika ansvarsområden. Exempelvis tar trädgårdsgruppen hand om den gemensamma trädgården, medan reparationsgruppen utför enklare reparationer både i enskilda lägenheter och i de gemensamma utrymmena. Det är alla boendes ansvar att turas om att städa de gemensamma ytorna.

Tänk på! Ett kollektivboende är en speciell boendeform. Du som vill flytta in i ett kollektiv bör vara villig att lägga ner tid och engagemang på fastigheten, gemensamma aktiviteter och dina grannar.

När du är på väg att flytta in i ett kollektiv får du ofta besöka boendet och träffa dina grannar, för att de ska kunna försäkra dig om innebörden av boendeformen. Ett kollektiv medför stora ansvar och mycket hänsyn till de andra personerna i fastigheten.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Laila Aspenryd skriver:

Hej,
Rum, uthyrning,: mycket vanlig uthyrningsmetod. Vilka rättigheter har jag som hyrestagare? Skyldigheter? Vilket slags kontraktsmall bör användas?

Evelina skriver:

Hej Laila,

Vi har skrivit om detta på andra sidor på sajten. Där hittar du förhoppningsvis svar på dina frågor:

Information för uthyraren: Hyra ut rum
Information för hyresgästen: Hyra rum som inneboende

På den första sidan föreslår vi en mall för inneboendekontrakt. I stort sett samma regler gäller som för andrahandskontrakt, och dem kan du läsa om här: Andrahandskontrakt

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen