Villa

Allt om att bo i villa och vad det innebär

Utskriftsvänlig PDF

För många är villa den bostadstyp de helst skulle vilja bo i. Anledningen är i vanliga fall att det ger en stor frihet till egna val och att inte behöva anpassa sig. Det kan även kännas harmoniskt att ha en egen trädgård att kunna spendera tid i. Att bo i villa medför däremot en hel del arbete, något som många inte vet om förrän de själva flyttat till en villa.

Fördelar med att bo i villa

Att bo i en villa kan kännas harmoniskt och lugnt, i och med att det är ditt alldeles egna boende och du bestämmer. Detta är bara en av fördelarna med att bo i en villa, fler tillkommer

  • Stor frihet till renoveringar och förändringar av villan.
  • Ofta tillgång till trädgård.
  • Trädgården och tomten går att förändra i princip hur du vill, t.ex. om du vill bygga en pool eller ett soldäck.
  • Du behöver inte anpassa dig till grannar eller omgivning lika mycket, t.ex. när det kommer till att spela hög musik, i och med att villorna är fristående.
  • Du behöver inte ta hänsyn till några regler vad gäller husdjur.
  • Tillgång till allt nödvändigt finns och du behöver inte dela detta med grannar, exempelvis tvättstuga.

Nackdelar med att bo i villa

Trots att villaägande kan kännas rogivande då du inte behöver anpassa dig till andras regleringar, krävs det en del av villaägare. Att äga en villa kan vara jobbigare än du tror. Därför följer en del nackdelar med att bo i en villa.

  • Det krävs mycket jobb för att hålla både villan och tomten i skick, i och med att dessa ofta är mycket större än vid andra boendeformer.
  • Det finns ingen hyresvärd att förlita sig på om något skulle gå sönder, utan du får själv stå för reparation och kostnader.
  • Det är dyrt att bo i villa. Den är både dyrare att köpa, samt genererar till högre driftskostnader i och med att de ofta är större än t.ex. hyresrätter och radhus.

Det krävs stora underhåll av villor

Oavsett hur ditt hus är utformat och när det är byggt kommer det kräva underhåll. Detta behövs för att det ska klara av att användas bättre, både invändigt av dig och utvändig påverkan som klimat. Dessutom kan du hålla villan snygg och behålla eller öka värdet på bostaden om du tar hand om den på rätt sätt. Det finns många saker som kommer med ägandet av villa som enkelt glöms bort. Tänker du som villaägare på att rensa takrännor varje höst efter att löven fallit? Om du inte gör dessa samlas löven i rännan, vilket kan leda till översvämning.

Tips! Se hellre över villans olika delar en gång för mycket än en gång för lite. Detta för att slippa behöva betala för reparationer eller nytt material när något förstörs på grund av dålig skötsel.

Mycket av underhållen behövs för att alla delar av villan ska bibehålla sitt skick. Om du ignorerar att se över underhållet under vissa perioder kommer det till slut orsaka förstörelse. Du kommer därmed få betala mycket pengar för nytt material istället för att behandla det gamla materialet rätt så det kunde hållit längre. Vanliga skador på villor orsakas av fukt och vatten. Vattenledningar kan spricka, felinstallerade diskmaskiner kan leda till fuktskador i kök och läckage i tak kan bildas. Ofta täcker inte hemförsäkringar detta och därför kan det även vara bra att teckna en villaförsäkring.

Kostnader för villor kommer från många olika håll

Att äga en villa är inte bara kostsamt för att du behöver lägga en stor summa pengar på att köpa huset och behöva betala ränta på ett eventuellt lån. Alla driftskostnader kommer även uppgå till ett högt belopp. Förutom de vanliga kostnaderna som vatten, el och värme, kommer även kostnader för kabel-tv, bredband, sophämtning och liknande tillkomma.

Tänk på! Förutom de vanliga kostnaderna som vatten, el och värme, kommer även kostnader för kabel-tv, bredband, sophämtning och liknande tillkomma.

I bostadsrätter och hyresrätter ingår detta i många fall i månadshyran och är därför redan fixat. I villor måste du stå för detta själv och försöka hitta det alternativ som passar bäst för din villa och dina behov.

Ska du köpa en villa kan du läsa vår stora guide om att köpa bostad.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen