Hyra ut bostad till företag

Att hyra ut en bostad till ett företag fungerar på samma sätt som att hyra ut till en privatperson. Du behöver, likt andrahandsuthyrning till privatperson, godkännande från din bostadsrättsförening eller hyresvärd för att få hyra ut din bostad till ett företag. Det finns både för- och nackdelar med att hyra ut din bostad till ett företag.

Fördelar och nackdelar med att hyra ut till företag

Att hyra ut sin bostad till ett företag har både fördelar och nackdelar. När du fått tillstånd att hyra ut din bostad kan det därför vara bra att göra en avvägning om du ska gå vidare med företaget du hittat eller om du istället ska vända dig till en privatperson. Detta kan då vara bra att tänka på:

Fördelar

  • Du får oftast bättre betalt av företag, dock måste du alltid ta ut en skälig hyra
  • Företag har oftast bättre betalningsförmåga
  • Ofta hyr företag bostäder åt veckopendlare som endast bor där på vardagar. Detta kan innebära mindre slitage på din bostad

Nackdelar

  • Om det skulle uppstå en tvist kan ett företag vara en väldigt kraftfull “motståndare”
  • Det kan vara svårt att veta vem som faktiskt ska bo i bostaden

1. Ansök om tillstånd att hyra ut bostaden

Innan du kan hyra ut din bostad krävs det att du får tillstånd att hyra ut i andrahand. Beroende på vilken sorts bostad du planerar att hyra ut kan tillståndet fås på olika sätt. Vad som generellt gäller för alla bostäder som kräver tillstånd att hyra ut är att du har giltiga skäl. Du kan läsa mer om hur du ordnar ett tillstånd för uthyrning i vår guide om andrahandsuthyrning för respektive bostadsform:

Vad som kan vara bra att tänka på vid uthyrning till företag är att vissa hyresvärdar eller bostadsrättsföreningar vill veta vem som ska bo i bostaden. Kontakta den du ansöker om tillstånd hos eller hör med företaget du planerar att hyra ut till.

2. Bestäm din hyra

Det finns regler kring hur mycket hyra du kan ta ut. Det gäller även vid uthyrning till företag. Skulle du ta ut en för hög hyra kan du i värsta fall bli återbetalningsskyldig.

Se hur hög hyra du kan ta för företag

Välj typ av bostad
Hyresrätt
Bostadsrättt
Villa/Radhus
Rum
Räknar ut hyran
I samarbete med

3. Annonsera att du hyr ut din bostad till företag

Det är i regel inte särskilt svårt att hitta en privatperson att hyra ut din bostad till. Att hitta ett företag kan däremot vara lite knepigare. Förutom att höra runt bland vänner och bekanta kan du också vända dig till bostadsförmedlingssidor som specialiserat sig på att hyra ut just företagslägenheter.

4. Skriv ett omfattande andrahandskontrakt

Om du väljer att gå vidare med din uthyrning måste du skriva ett andrahandskontrakt mellan dig och företaget. Vissa företag har särskilda mallar för detta men du bör utgå från dig själv och vad du tycker är viktigt att ta med i avtalet. Det som står i andrahandskontraktet är i de allra flesta fall avgörande när det uppstått en tvist mellan två parter, därför bör du vara noggrann med hur du utformar det.

Tips! Vi har samlat allt du måste tänka på i en guide om andrahandskontrakt som kan vara till hjälp.

När avtalet är påskrivet kan du lämna över nycklarna och företaget kan då börja nyttja bostaden. Tänk på att du får inte besöka bostaden oannonserat om inte detta står i avtalet. Trots att det är en veckopendlare som bor i din bostad endast på vardagar får du alltså inte använda bostaden på helger när du tror att ingen är där.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

12 Relaterade frågor & svar

Joel skriver:

Hej!

Om ett företag hyr ett rum hos mig (hyresrätt) och inte hela, kan jag då dra av en del av hyran för utrymmet? Hur mycket och vilken dokumentation krävs?

Evelina skriver:

Hej Joel,

Ja, när du betalar skatt för uthyrningen får du göra avdrag för den del av din hyra som avser det rum som du hyr ut. Det är vad Skatteverket skriver på sin hemsida.

Undantaget är ifall företaget är din egen eller någon närståendes arbetsgivare, eller ditt eget bolag.

Lotta skriver:

Om företag hyr bostad förstår vi det som att företaget måste ha ansvarsförsäkring som inkluderar hyrd bostad. Räcker det att de i avtalet förbinder sig att ha ansvarsförsäkring som inkluderar hyrd bostad, eller bör det förtydligas ytterligare?

Evelina skriver:

Hej Lotta,

Precis, en ansvarsförsäkring behövs för att skydda bostaden mot eventuella skador, precis som en privat andrahandshyresgäst bör ha en hemförsäkring för bostaden. Om ni tar med ansvarsförsäkring för hyrd bostad i kontraktet bör det vara tydligt nog, men jag råder er också att säga till företaget direkt att ni vill att de har en ansvarsförsäkring som inkluderar den hyrda bostaden.

Hannah skriver:

Jag har ett fritidshus jag hyr ut ibland för att att täcka kostnaderna för det. nu hörde ett företag av sig som vill hyra det under ett par veckor då dom ska göra ett tillfälligt jobb i vår by. hur gör man rent praktiskt. vi håller oss under gränsen för vad man får hyra ut för utan att skatta men dom ska ju betala moms 12 %. vem är det som betalar den? gör dom det? hur ska vi skriva en faktura mot ett företag så att det blir rätt för dom och oss.

Evelina skriver:

Hej Hannah,

Skatteverket har utförlig information om hur det ska gå till när du när du hyr ut till företag. På Skatteverkets sida om fakturering kan du läsa om hur du fakturerar och även hur du räknar ut momsen.

Angående momsen är det du som hyr ut fritidshuset som lägger på moms på hyran om det är aktuellt. Närmare information om vilken moms som är aktuell kan du också få hos Skatteverket.

Eric skriver:

Jag Förstår inte riktigt de här med ”skälig hyra”, Får man inte tjäna pengar på att hyra ut sitt hus? Jag har försökt räkna ut skälig hyra online, och jag får de bara till att jag enligt lag kanske bara skulle gå några hundra i vinst varje månad, stämmer verkligen det?

Peter skriver:

Hej Eric,

Det stämmer, reglerna om skälig hyra innebär att det finns ett tak på hur mycket man som privatperson kan tjäna på att hyra ut sin bostad i andra hand.

Mvh,
Daniel

Birgittafarinelli skriver:

Hur hittar jag ett företag som vill hyra en 3 rummage I Goteborg

Evelina skriver:

Hej Birgitta,

Ett tips är att annonsera ut din bostad på bostadsförmedlingar som hyr ut till företag. Exempelvis Qasa och Bostad Direkt är sådana förmedlingstjänster.

Ronny skriver:

Jag hyr ut min bostadsrätt till ett företag, som vi kan kalla ”firman”, nu har dom bytt namn till ”bolaget” utan att meddela mig, gäller då det gamla avtalet??????
Tacksam för svar.

Evelina skriver:

Hej Ronny,

Det ska inte påverka avtalet om företaget har bytt namn. Troligen är organisationsnumret fortfarande detsamma, så det går att visa i bolagsregistret att det handlar om samma firma.

Om du vill att det ska framgå extra tydligt att avtalet fortfarande gäller kan du be företaget om en skriftlig bekräftelse på att det har bytt namn.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen