Folkbokföring

Allt om folkbokföring och när den ska ändras

Utskriftsvänlig PDF

Folkbokföring är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige och styrs av Folkbokföringslagen. När du ska flytta, byta namn eller gifta dig ska du vända dig till Skatteverkets folkbokföring. Många rättigheter och skyldigheter beror på om du är folkbokförd och var, exempelvis när det kommer till olika bidrag, var du ska rösta och betala skatt.

Kontakta Skatteverket för frågor om folkbokföring

Det är Skatteverket som har hand om folkbokföring och alla frågor gällande det. Har du en fråga om vilken adress du ska folkbokföra dig på, hur du ändrar i folkbokföringen eller något annat problem är det därför Skatteverket du ska kontakta.

Tänk på! Du kan kontakta Skatteverket på telefon, mail eller genom ett besök. Kontaktuppgifter hittar du på Skatteverkets hemsida.

På denna sida kan du läsa allmänt om hur folkbokföring fungerar. Däremot kan Boupplysningen inte hjälpa till med enskilda fall och därför hänvisar vi alla specifika frågor till Skatteverket.

Du ska vara folkbokförd där du bor

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Vad som klassas som bosatt är där du regelbundet spenderar din dygnsvila. I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du hyr i andrahand eller är inneboende, utan att du bor på den specifika platsen.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Beroende på var du är folkbokförd är det den orten du betalar din skatt via. Detta kan påverka dig, då olika kommuner har olika skattesatser. Det kan skilja flera procentenheter mellan två kommuner. Din skattesats går dock inte att påverka i och med att du måste vara folkbokförd där du bor. Orten där du är folkbokförd på påverkar även saker som bostadsbidrag, barnbidrag och sjukvård.

När du flyttar ska du byta du folkbokföringsadress

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan, och det är via denna du ändrar din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket. Det går även att göra en flyttanmälan vid Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende. I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

När du byter folkbokföringsadress ändras dina uppgifter hos centrala myndigheter. Sådana stora myndigheter kan vara:

  • Migrationsverket
  • CSN
  • Försäkringskassan
  • Lantmäteriet

Du kan inte räkna med att din nya adress uppdateras hos alla företag som gör utskick till dig. Därmed är eftersändning relevant för adressändringen. Du kan beställa tillfällig eftersändning av din post från en adress till en annan. Under den bestämda perioden skickas all post som tidigare skickats till din gamla adress, till din nya. Det brukar sägas att det tar ungefär ett år innan alla företag som gör utskick till dig har uppdateras om din nya adress. Därefter behöver du inte längre eftersändning än så. Eftersändning är en tilläggstjänst vid flytt som kostar pengar.

Du behöver inte ändra folkbokföringen vid tillfällig flytt

Om du bor någonstans under en kortare tid behöver du inte ändra din folkbokföringsadress. Du får däremot göra det om du vill. Definitionen av kortare tid är ungefär ett år. Om du därmed bor på en plats längre än ett år bör du byta folkbokföringsadress.

Har du ett tillfälligt boende som du vill få din post till, men inte ändra folkbokföringsadress till, kan du anmäla adressen till Skatteverket som särskild postadress. Du måste bo på adressen under minst 6 månader. Därmed får du all din post skickad dit, precis som med eftersändning. Samtidigt innebär det inte att du byter folkbokföringsadress.

Folkbokföring gäller även vid andrahandsuthyrning

Vid andrahandsuthyrningar rekommenderas det att hyresgästen är folkbokförd i den bostaden som den hyr, även om personen inte äger bostaden själv. Du som hyresvärd påverkas inte av att någon annan är folkbokförd på din adress.

Tänk på! Du som hyresvärd påverkas inte av att någon annan är folkbokförd på din adress.

Du behöver alltså inte vara rädd för att medlemskap i bostadsrättsföreningen försämras, att du riskerar att förlora ditt förstahandskontrakt eller liknande. Folkbokföringen är enbart en skattemässig registrering för personen som ska bo i din bostad. På samma sätt ska även du, om du är inneboende eller hyr en bostad i andrahand, folkbokföra dig i den bostaden.

Felaktig folkbokföring ska anmälas till Skatteverket

Om någon har folkbokfört sig på din adress, oavsett om det är av misstag eller avsiktligen, kan du anmäla detta till Skatteverket. Detta är egentligen inte olagligt och Polisen kan därför inte göra något åt saken (om inte brott påvisas). Däremot kan man säga att det är lagstridigt eftersom personen i fråga inte bor i bostaden.

Tips! Om någon har folkbokfört sig på din adress ska du kontakta Skatteverket. Det gör du enklast genom att ringa Skatteupplysningen som har hand om folkbokföringsfrågor.

Om du tror att någon är inkorrekt folkbokförd på din adress bör du anmäla detta till Skatteverket. Denna process kan ta några veckor för att Skatteverket måste göra en utredning, söka upp personen och be denne anmäla sig på rätt adress. Om Skatteverket efter den utredning som genomförs inte kan konstatera var personen faktiskt bor så kan de ändra folkbokföringen till ”utan känd hemvist”. På så sätt blir du av med någon som folkbokfört sig på din adress.

Mer exakta bestämmelser om folkbokföring går att läsa i Folkbokföringslagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

96 Relaterade frågor & svar

Hans Jonsson skriver:

En demenssjuk som bor på ett särskilt boende ska alltså vara skriven där men posten ska gå till närmast anhörig t ex maka som ju är skriven på en annan adress.
Då blir frågan kan man vara folkbokförd på en adress men ha en annan postadress dit all post ska gå?

Peter skriver:

Hej Hans,
Ja, man kan ansöka om något som heter särskild postadress, då skickas posten till en annan adress än folkbokföringsadressen. Detta görs hos Skatteverket. Lycka till!

Johan Ahrle skriver:

Hej. kan man vara inneboende och vara skriven på den adressen?

Tack

Johan

Peter skriver:

Hej Johan,
Ja du kan vara inneboende och skriven på adressen. Grundregeln att utgå ifrån är att man ska vara folkbokförd där man är bosatt.

Nils Wemmenhed skriver:

Hej!

Jag skulle vilja veta nuvarande adress och namn på tre gamla kvinnliga studiekamrater. De kan ha bytt namn pga giftermål. Jag har deras fullständiga personnummer. Hur beter jag mig?

Hälsningar
Nils Wemmenhed

Peter skriver:

Hej Nils,
Då folkbokföringsuppgifter är offentliga handlingar skulle jag rekommendera dig att vända dig till Skatteverket för att få svar på deras nuvarande adresser. Lycka till!

Alice skriver:

Jag ska flytta ut ur min lägenhet som jag hyr och är folkbokförd på. Tyvärr har jag ingen bostad att flytta till och ska därför bo några månader på vandrarhem på annan ort och jag vet inte vart jag sedan ska ta vägen. Vad ska jag göra med min folkbokföring och adressändring? Jag kan inte vara folkbokförd på vandrarhemmet och inte heller använda den adressen för att få min post eftersänd.

Peter skriver:

Hej Alice,
Jag skulle rekommendera dig att kontakta Skatteverket som har hand om folkbokföringen. De kan ge dig allra bäst råd på hur du ska gå till väga. Lycka till!

Eva skriver:

Hej!
Behöver en person, som äger en bostadsrätt (en etta) och om vill dela sin lägenhet med sin
kompis, meddela det till sin bostadsrättsförening? Eller kan kompisen bara göra en flyttanmälan, och that’s it?

Peter skriver:

Hej Eva,
Nej du behöver inte meddela att ni flyttar ihop. Däremot kan det vara bra att göra ändå.

Darko Dekic skriver:

Hej!
Min sister tänkte bokföra sig på min adress. Flyttar till Goteborg, ksll bo hos mig. Behöver jag gå med henne när hon bokför sig på Skatteverket? Typ behöver jag närvara personligen. Just nu är jag på semester utomlands och kan inte följa med henne?
tacksam för svar.

Peter skriver:

Hej Darko,
Nej du behöver inte vara närvarande om din syster skall folkbokföra sig hos dig. Det kan hon enkelt göra på Skatteverkets hemsida. Lycka till!

Lars Hedlund skriver:

Vi har en bostadsrätt på 106 kvm. Vi ser att det står på merinfo.se och på hitt.se att vi har 77 kvm. Hur kan vi få detta ändrat så att offentliga uppgifter blir riktiga?

Peter skriver:

Hej Lars,
Det råd vi kan ge är att du vänder dig till merinfo och hitta.se och ber om hjälp. Lycka till!

Matthew skriver:

Jag undrar vad som gäller om jag hyr en lägenhet i 2:a hand på annan ort på grund av provanställning där, och samtidigt folkbokför mig där. Har min hyresvärd rätt att säga upp mitt 1:a-handskontrakt om de märker att jag är folkbokförd på orten där jag fått nytt jobb? Självklart hyr jag inte ut min gamla lägenhet under tiden, utan behåller båda under provanställningen.

Peter skriver:

Hej Matthew,
En hyresvärd kan säga upp ett förstahandskontrakt om ingen bor i bostaden. I ditt fall handlar det dock om en provanställning vilket inte borde utgöra grund för någon uppsägning. En rekommendation är dock att prata med hyresvärden för att få besked vad som gäller. Lycka till!

Veronica skriver:

Hej, jag har en fråga kring utlands studier – skolpeng. Skolkontoret säger att de inte kan ge skolpeng mer än 1 år. För efter 1år utomlands så räknas man som utflytad… Finns det någon gräns på hur länge man får studera utomlands innan man räknas som utflyttad?
Mvh Veronica

Peter skriver:

Hej Veronica,
Ska du studera utomlands i mer än ett år ska du meddela detta till Skatteverket. Du räknas då som utflyttad. Det gäller även om du flyttar utomlands kortare tid än ett år men förlänger din vistelse till ett år eller mer. Hoppas du fick det svar du sökte.

Ann-Tove Johansen skriver:

Hej. Jag undrar om det är lagligt att bo i Thailand 8 månader om året, skriven o har lägenhet i Sverige?

Peter skriver:

Hej Ann-Tove,
Det är svårt att svara på var du ska vara skriven någonstans. Har du dubbel bosättning och tillbringar fler än 52 dagar i vardera land (Sverige och Thailand) får en enskild bedömning avgöra var du ska vara skriven. Det är flera faktorer som påverkar denna bedömning. Mitt råd till dig är därför att höra av dig till Skatteverket för vidare information. Lycka till!

Angelica skriver:

Hej,

Om man köper en bostadsrätt, vem meddelar detta till skatteverket så att man t.ex kan få ta ut rot-avdrag? Mäklaren? Styrelsen? Den nya medlemmen?

Peter skriver:

Hej Angelica,

Vid flytt är det du som köpare som meddelar Skatteverket genom att fylla i en flyttanmälan. Enligt lag ska du vara folkbokförd där du bor och därför är det ditt ansvar att fylla i en flyttanmälan. Hoppas du fick svar på din fråga.

Martin skriver:

Tänkte arbeta på en båt som är skriven på Marschall öarna, om jag skriver ut mig från SVerige och kommer tillbaka om 2 år måste jag då beskatta min inkomst från båten jag jobbat på`?

Peter skriver:

Hej Martin,

Ska du jobba över ett år utomlands är du oftast befriad att betala skatt i Sverige. Jag skulle dock rekommendera dig att höra av dig till Skatteverket för att få rådgivning om din specifika situation. Lycka till!

Veronika N. Andersson skriver:

Hur listar man sitt mobil nummer?

Peter skriver:

Hej Veronika,

Jag rekommenderar dig att kontakta Skatteverket för detta. Kontaktuppgifter hittar du på Skatteverkets hemsida. Lycka till!

Ulf borg skriver:

Hej! Jag bor i Thailand i princip hela året med undantag för mina barns födelsedag,
och eventuella skol avslutningar och andra eventuella större händelser, Jag bor på antingen hotell eller vandrarhem om det finns i närheten av var dom bor, Jag får inte ha körkort på grund av Epelepsi, Min adress är fortfarande efter 7 år inte ändrad fast skattemyndiheten vet allt detta. vad ska jag göra för att ordna till detta dilemma.

Peter skriver:

Hej Ulf,

Jag råder dig att kontakta Skatteverket med den här typen av frågor.

Här finns lite mer information om vad du behöver göra för att Skatteverket ska registrera att du flyttat utomlands. Lycka till!

Anneli Backman Trast skriver:

Hej.
Jag har inte råd att bo kvar i min lägenhet utan måste flytta ut i en husvagn på en camping. Får jag vara skriven på campingadressen då.? Jag har kollat med en camping och de sa att jag inte kunde vara skriven där.

Peter skriver:

Hej Anneli,

Detta är en fråga du måste ta med Skatteverket.

Hoppas det löser sig.

George Edström skriver:

Är i Sverige på sommaren och utomlands 183 dagar, men har ingen bostad i Sverige. Har varit skriven hos oöika vänner, men kommer att köpa husvagn nästa sommar och alltså inte ha någon fast adress. Hur gör man gentemot skatteverket etc. ??

Peter skriver:

Hej George,

Detta är en fråga som du måste ställa till Skatteverket.

Lycka till!

Arne Hassler skriver:

Hej!
Ungefär hur lång tid brukar det ta att bli skriven på en ny ort? Dagar/veckor/månad?
Bästa hälsningar!

Peter skriver:

Hej Arne,

Det kan vi tyvärr inte svara på då det kan variera från fall till fall. Jag rekommenderar att du kontaktar Skatteverket för att få svar på din fråga!

Hannah skriver:

Hej, jag har en liten fråga. Hur är det om en släkting hyr ut en lägenhet till en själv och en kompis, t.ex. om min moster skulle hyra ut en lägenhet till mig och min kompis, kan vi båda då stå på kontraktet eller kan det bara vara kompisen som inte har någon koppling till släktingen som kan står på kontraktet? Och hur är det med folkbokföring, kan både jag och min kompis vara skrivna på denna adress även om det är min moster som har hyrt ut den till mig?

Tack på förhand
Hannah

Peter skriver:

Hej Hannah,

Jag förutsätter att din släkting har tillstånd att hyra ut bostaden och då kan ni båda stå på hyreskontraktet. Ni kan t.ex. ta hjälp av Boupplysningens mall för andrahandskontrakt där det finns utrymme för två hyresgäster. Det går även bra att du står på andrahandskontraktet och att du tecknar ett inneboendeavtal med din kompis.

Om ni ska bo i lägenheten längre än ett år ska ni även ändra folkbokföringsadress. Återigen förutsätter detta att din moster har tillåtelse att hyra ut bostaden.

Tellus skriver:

Jag arbetar i ett annat Efta land i sex månader, jag har min bostad kvar i Sverige, jag är även skriven i Sverige. Jag arbetar fält staten i Efta land och betalar skatt där. Jag har läst att man inte behöver betala dubbelskatt men även läst att man blir dubbelbeskattad och ska äcven betala skatt i Sverige under den här tiden. Stämmer detta. Märk väl att det handlar om annat Efta land ( ej Norge dock)

Peter skriver:

Hej!

Skattefrågor är generellt mycket svåra att svara på utan att ha all information tillgänglig. I ditt fall är det därför troligtvis enklast att kontakta skatteverket och förklara din situation.

Hoppas detta hjälpte dig!

Felicia skriver:

Hej! Jag har en lägenhet i Malmö som jag hyr ut i andra hand och är folkbokförd på, men jag bor i Stockholm sen ett år tillbaka men min hyresvärd vill inte att jag skriver mig på den andra hands-lägenheten i Stockholm. Tänker att jag skriver mig hos min mamma istället så att hon kan hantera min post (eftersändning har visat sig fungera dåligt), riskerar jag på något sätt att förlora min lägenhet i Malmö då? När jag inte längre är folkbokförd där fast jag fortfarande har kontrakt och hyr ut?

Peter skriver:

Hej Felicia!

Generellt ska du alltid vara folkbokförd där du bor och att du din hyresvärd inte vill att du skriver dig där verkar konstigt. Att du förlorar din lägenhet i Malmö till följd av att du inte är folkbokförd där låter inte troligt, då du hyr ut lägenheten och därmed inte bor där för närvarande.

Däremot relegerar folkbokföringen flera andra viktiga saker som skatt. Därför ligger det i ditt intresse att vara folkbokförd där du faktiskt bor. Kanske kan du fråga din hyresvärd varför han motsäger sig detta?

Hoppas det här svaret hjälpte dig!

Lise-Lotte Berggren Adlergård skriver:

Hej! Jag o min man har en bostadsrätt i stan som jag knappt vistas i samt ett fritidshus som jag bor mest i. T.ex har jag bott över i bostadsrätten 5 ggr det senaste halvåret. Jag vill folkbokföra mej i huset vilket känns mest rätt. Egentligen bor min man också här mest (men vill vi behålla vår bostadsparkering utan att betala för varje timme när vi är där) -alltså ”måste” han ha sin folkbokföring kvar! Förändrar detta något annat för oss?

Peter skriver:

Hej Lise-Lotte!

Du ska alltid vara folkbokförd i den bostad där du spenderar din dygnsvila, vilket förenklat betyder där du sover. Beroende på hur mycket tid din man spenderar i lägenheten kan det med andra ord vara så att han också ska vara skriven på ert fritidshus.

Folkbokföringen påverkar flera saker som rätten till bostadsbidrag, skatt och var du ska rösta. För att undvika framtida missförstånd kan det alltså vara klokt att kolla upp detta med skatteverket eller läsa mer på skatteverkets hemsida.

Hoppas detta svar hjälpte er!

Värd skriver:

Hej!
Jag planerar att hyra ut min lägenhet i andra hand, och hyresgästen tror att han kommer att bo där i cirka fyra månader. Han är nu folkbokförd i en annan andrahandslägenhet och kommer inte från Stockholm, så det är enda stället han kan vara bokförd på (han vill va skriven i Stockholm för skatten är lägre här)

Går det bra för honom att inte folkbokföra sig i min lägenhet, men stå kvar som folkbokförd på sitt tidigare andrahandsboende, och ändå få sin post via särskild postadress till min lägenhet? Det stod att han bara kunde få särskild postadress till ett ställe om han ska bo där i 6 månader, men just nu vet vi ju inte hur länge han ska bo (kortare trodde han).

Peter skriver:

Hej!

Om jag förstår det rätt så vill din hyresgäst vara skriven i en annan kommun för att skatten är lägre där. Generellt ska du alltid vara folkbokförd där du regelbundet tillbringar din dygnsvila, eller med andra ord där du sover. Har han planerat att ha dubbelt boende så är det en fråga för skatteverket att avgöra var han ska vara folkbokförd. I övriga fall ska han alltid vara folkbokförd där han bor.

Hoppas detta svar hjälpte dig!

Verkligensurpåsoc. skriver:

Min 27 åriga som är hemlös sedan april och bostadslös pga arbetslöshet , k.f och konstaterade sjukdomar som adhd och Aspbergers och nu får han vara hos mig äta och sova men jag får inga pengar eftersom han inga har.
Men han är idag folkbokförd i annan kommun , eftersom han vill bo där och senast inneboende i bostad var där.
Nu ska han bli inneboende hos pappan i den kommunen , men pappans fru vill troligen inte att han skriver sig på deras adress och förhoppningsvis är det bara några månaders boende tills han kan få ny egen bostad.

Måste han skriva sig hos dem?
Soc ställer det kravet för att betala ut ersättning men det bör ju räcka med ett kontrakt . De kan inte tvinga människor att få folk skrivna gos DRM mot deras vilja. Och då det är tillfälligt vore det ovidkommande tycker jag.
Han är redan skriven på en adress i samma kommun hos brodern, och de vägrar ändå ge honom ek. Bistånd för han vistats hos mig mycket i annan kommun. Men de hjälper inte så han får bostad. Ska vi kasta IT honom på gatan för ingen av oss vill skriva honom på vår adress som soc vill tvinga honom till?
Jag uppfattar som det fanns ett spann på upp till ett år innan ny folkbokföring bör göras???

Peter skriver:

Hej!

När det kommer till var din son ska vara folkbokförd, är grundregeln att han ska vara folkbokförd där han är bosatt. Det spelar ingen roll vad det är för boendetyp, i detta fall spelar det ingen roll att din son kommer vara inneboende hos denna familj du nämner. Att vara folkbokförd på denna familjs adress har ingen påverkan på deras äganderätt av bostaden, eller liknande. Frun behöver därför inte oroa sig över några konsekvenser gällande detta.

Om din son bara ska på hos familjen under en kortare tid, behöver han inte ändra sin folkbokföringsadress. Definitionen av kortare tid är ungefär ett år. Om han däremot bor hos dem längre än ett år, bör han byta folkbokföringsadress.

Jag hoppas att detta svar hjälpte dig! Om du vill veta mer om folkbokföring kan du läsa mer på Skatteverkets hemsida, de har hand om dessa ärenden.

Caroline skriver:

Hej, jag har en fråga, jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand och undrar om jag kan skriva mig bort från den adressen utan att det blir problem? Eller måste jag stå kvar på den eftersom det är jag som äger lägenheten?

Peter skriver:

Hej!

Du ska vara folkbokförd där du bor för tillfället och därför ska du ändra din folkbokföringsadress när du flyttar ifrån din bostadsrätt. Att din hyresgäst skriver sig på din adress har ingen påverkan på din äganderätt eller liknande och du kan därför vara lugn.

Hoppas att detta svaret hjälpte dig!

Björn Andersson skriver:

Hej, jag kommer ev. få en inneboende i min hyreslägenhet i Solna Stad i c:a 6 månader. Inneboenden behöver ett parkeringstillstånd i Solna och reglerna gäller att man måste vara folkbokförd/skriven i Solna Stad. Kan min inneboende slippa bli skriven ändå och få ett parkeringstillstånd?

Hälsn., Björn Andersson

Peter skriver:

Hej Björn!

Det blir nog mycket svårt att få ett parkeringstillstånd utan att uppfylla de krav som gäller, men det är alltid värt att fråga den som sköter hanteringen av parkeringstillstånd. Det verkar dock tyvärr som att din inneboende skulle behöva skriva sig hos dig för att kunna få ett parkeringstillstånd.

Hoppas det här svaret hjälpte dig och att din inneboende får sitt parkeringstillstånd.

Jenny skriver:

Hej !
Hur lång tid tar det innan det går igenom när man har gjort en adressändring ?
Ska flytta hemifrån och skulle beställa en grej på nätet men min gamla bokföringsadress är den som kommer upp just nu.

Mvh

Peter skriver:

Hej Jenny!

Om du gör din flyttanmälan innan eller inom en vecka efter att du flyttat ska den nya adressen gälla från inflyttningsdatum. Har du ändrat folkbokföringen och fortfarande har din gamla adress beror det troligen på handläggningstiden hos myndigheten.

Hoppas det här svaret hjälpte dig och att din adressändring snart går igenom!

Sisko skriver:

Jag bor i en hyresrätt (privat hyresvärd) och nu vill min son flytta in till mig och bo med mig (istället för sin pappa). Innan jag skrev på kontraktet med hyresvärden meddelade han mig via e-post att min son inte får bosätta sig i min lägenhet. Lägenheten är 51 kvm (stor 1:a) och enligt beskrivningen avsedd för högst 2 personer. Har hyresvärden rätt att neka att min son flyttar in till min lägenhet?

Peter skriver:

Hej Sisko,

I hyreslagen står inget om hur många personer som får bo i en lägenhet. Det enda som nämns är i 41 § där följande står: ”Hyresgästen får inte inrymma utomstående personer i lägenheten, om det kan medföra men för hyresvärden”. I ditt fall är det din son som knappast kan räknas som ”utomstående” och som troligtvis inte heller medför men för hyresvärden i och med sin bosättning.

Vår bedömning är att hyresvärden inte har rätt att neka dig detta. Skulle hyresvärden stå på sig rekommenderar jag dock att du kontaktar en jurist med större kunskap i dessa frågor, vars besked såklart väger tyngre i frågan.

Anna skriver:

Hej Anna,
I samband med en utredning för brott av lägsta misstankegraden, raderades ett av mina förnamn under 2015 Det hela var återställt ett år senare, allt kom tillbaka efter min kontakt med Skatteverket. Undrar vilka som har behörigheten i landet till den typen ändringar.

Peter skriver:

Hej,

I Sverige är det Skatteverket som har hand om ärenden som gäller namn och namnbyte. Vi skulle rekommendera att du kontaktar dem med eventuella frågor kring detta.

Sandra skriver:

Bor just nu i Portugal men kommer att flytta till Sverige snart, jag fårr tillgång till min lägenhet den 1 november. Jag är dock inte folkbokförd i Sverige men jag är Svensk Medborgare. Jag ska öppna en enskild firma i Sverige, men för att göra detta så måste jag vara folkbokförd i Sverige. Kan jag folkbokföra mig på den adress jag kommer att få den 1 november, redan nu?

Peter skriver:

Hej Sandra!

För att kunna bli folkbokförd måste du först och främst anmäla att du vill flytta till Sverige, trots att du är svensk medborgare. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. I och med att du inte är folkbokförd i Sverige, kan du inte göra en flyttanmälan, vilket går att göra innan du flyttat. Tjänsten gäller alltså enbart vid flytt inom Sverige. I ditt fall gäller ett besök på Skatteverkets servicekontor, dit du tar med pass, födelsebevis samt handlingar som styrker om ditt civilstånd har ändrats sedan du senast bodde i Sverige, till exempel ett utländskt vigselbevis. Hos Skatteverket kan jag tänka mig att du får du vidare information. Jag skulle även kunna tänka mig att därefter är det möjligt att göra någon slags flyttanmälan.

Hoppas mitt svar hjälpte! Vill du läsa mer finns det ytterligare information på Skatteverkets hemsida.

Emmie skriver:

Om min pojkvän äger en bostadsrätt och jag folkbokför mig hos honom, visst gör det inte att jag efter sex månader också äger bostaden? Utan om jag också ska äga bostadsrätten måste nya kontrakt skrivas?

Peter skriver:

Hej Emmie!

För att du ska stå som ägare av bostadsrätten krävs att du köper in dig i lägenheten – med andra ord att kontrakt skrivs mellan dig och den nuvarande ägaren (din pojkvän). Kontraktet lämnas sedan till föreningens styrelse som vanligtvis har hand om register över ägare och medlemmar av fastigheten.

Anna-Lisa Pettersson skriver:

vårt barnbarn 17 år Född i Mexico, skall under två år bo hos oss (morföräldrar) för att studera i Sverige. Hon har dubbelt medborgarskap då mamman är svensk.
Vilka kontakter tar vi till att börja med?
Mv H mormor

Daniel skriver:

Hej Anna-Lisa!

Jag rekommenderar er att i första hand vända er till Skatteverket, de kan förmodligen hjälpa er med det mesta i de här frågorna. Här har Skatteverket skrivit lite om vad en ska tänka på när en bosätter sig i Sverige. Stort lycka till!

Peter Tillawi skriver:

Vilka rättigheter riskerar man att förlora om man saknar känt hemvist. Tänker främst på olika bidrag samt sjukvård och liknande.

Ebba skriver:

Hej Peter,

Det här med känt hemvist ligger utanför vårt kunskapsområde på Boupplysningen. Jag rekommenderar att du läser om detta på Skatteverkets hemsida alternativt kontaktar Skatteverket för att få svar på dina frågor.

Sarah skriver:

Jag och min man har bott i ett hus i ett område 20 km utanför Göteborg ( gammal sommarstuga område). Min man reser väldigt mycket och jag kan absolut inte tänka mig vara ensam i huset under perioder han är bortrest.
sedan 10 månader tillbaka har jag äntligen fått en hyreslägenhet i Göteborg ( efter 6 år väntetid på Boplats) där jag och min dotter ( från ett tidigare äktenskap) bor tillsammans då min man inte är på tjänsteresor samt då jag inte vill åka hem till huset efter långa slitsamma besök hos min mycket cancersjuka mor som bor i Göteborg.
Sammanlagd tillbringar jag minst hälften av min ” dygnsvila”/ månaden i lägenheten.
Jag hade inte folkbokfört mig på den nya adressen ( lägenheten) fram till mitten av juli 2017 nu har jag fått ett uppsägningsbrev från Bostadsbolaget där de påstår att eftersom jag inte var folkbokförd har hyrt ut lägenheten i andra hand vilket inte stämmer alls.

Undrar om Bostadsbolaget kan säga upp pga. försenad folkbokföring?
MVH Sarah

Ebba skriver:

Hej Sarah,

Att säga upp en hyresgäst enbart för denne inte varit folkbokförd på adressen borde inte vara möjligt. Däremot kan jag tänka mig att Bostadsbolaget tror att du faktiskt hyrt ut lägenheten i andrahand just eftersom du inte varit folkbokförd där. Jag rekommenderar att du kontaktar Bostadsbolaget och förklarar din situation. Kanske kan du bevisa att du faktiskt bott i bostaden och förklara varför du inte folkbokfört dig där förrns i juli. Du kan även kontakta Hyresnämnden för att få hjälp med hur du gör för att invända mot uppsägningen.

Förhoppningsvis är Bostadsbolaget hjälpsamma om du helt enkelt förklarar din situation. Hoppas det ordnar sig!

Jonny Johansson skriver:

Hej,
Vilket flyttdatum under året avgör viken kommunalskatt jag ska betala flyttåret om jag byter kommun?

det

Ebba skriver:

Hej,

Där du bor 1 november avgör vilken kommunalskatt du betalar året därpå. Du kan adressändra en vecka efter du flyttat. Du behöver alltså anmäla en adressändring hos Skatteverket senast den 7:e november för att det ska räknas. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.

Peter skriver:

Ska köpa en lägenhet i en annan ort och spendera helger o semestrar där. Kan jag skriva mig på den adressen – vilka nackdelar finns det ?

Johan skriver:

Hej Peter,

Enligt Folkbokföringslagen bör en person vara folkbokförd på den adress där personen i fråga ”regelmässigt tillbringar .. sin dygnsvila”. Lagen säger vidare att ”Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist.”

En lägenhet där helger och semestrar spenderas räknas enligt lagens mening inte som ”egentlig hemvist” och du bör därför inte folkbokföra dig där.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Peter skriver:

¨Bör¨ – är det olagligt eller kan man bli påförd skatt i efterhand ?

Johan skriver:

Hej igen,

Rätt ord ska var ”anses” vara folkbokförd, inte ”bör”. Skatteverket kan därför, om de anser att din riktiga folkbokföringsadress är på annan ort än den du ansett och anmält, förelägga dig att göra en ändring i din folkbokföringsadress. Om föreläggandet inte följs kan du straffas med vite. Samtidigt upphävdes den särskilda straffbestämmelsen i folkbokföringslagen 1 januari 2014 vilket gör folkbokföringslagen till en rent reglerande lag utan straff.

Att medvetet folkbokföra på ”fel” adress är alltså inte enligt lagen (= olagligt). Dock saknas direkta påföljder och som jag tolkar Skatteverkets bestämmelser kan du heller inte bli påförd skatt i efterhand.

Peter skriver:

OK, det låter ju ok.
Är det vid ansökan som man kan bli nekad eller är det om ¨någon¨anmäler – eller vet du hur de granskar detta ?

Johan skriver:

Vid ansökan adressändring krävs inga bevis på var/varför du adressändrar till en viss adress. Som jag förstår det krävs omständigheter där Skatteverket granskar just dig och din bostadsort, alternativt att någon anmäler dig för att felaktig folkbokföring ska upptäckas.

Jag måste passa på att påpeka att min rekommendation, som du säkert förstår, är att du folkbokför dig på den adress där lagen säger att bör vara folkbokförd.

Dag Wassberg skriver:

Är Förvaltare för en person som har hyrt på LSS boende i Eksjö och folkbokförd där. Nu har jag sagt upp lägenheten. Är alltså bostadslös nu.
Personen kommer att under överskådlig tid vara inskriven på psykavd. i Halland och har ingen egen bostad. Hur var folkbokför jag personen. Som förvaltare har jag c/o adress till mig men den adressen är ju inte Huvudmannens riktiga adress
Tacksam för svar.
Dag Wassberg
Förvaltare

Johan skriver:

Hej Dag,

Enligt folkbokföringslagen (10 §) bör vård inte föranleda ändring av folkbokföringsadress till avdelningen i fråga. Lagen säger istället att personen du är förvaltare åt ”anses bosatt på den fastighet som han eller hon med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses ha sin starkaste anknytning till.”

Personen bör med andra ord, enligt min tolkning, folkbokföras på samma adress som dig. Alternativt hos den familjemedlem/släkting/annan person som personen i fråga har starkast anknytning till.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Eva skriver:

Vad gör man när den ena partnern vägra ändra adress när den inte bor kvar längre?

Johan skriver:

Hej Eva!

Enligt folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd på den adress där man spenderar sin dygnsvila. Så verkar inte vara fallet med din utflyttade partner.

Du bör kontakta Skatteverket som i sin tur kan förlägga personen i fråga att göra en anmälan om adressändring. Om partnern fortfarande vägrar kan Skatteverket förlägga personen med vite.

Förhoppningsvis löser det situationen. Lycka till!

Manou skriver:

Hej,
I har varit borta från Sverige och ska bosatt mig igen i Sverige (Göteborg), jag ska bo i en hotell tills jag får min egen lägenhet, men innan bokföring jag kan inte få min första hand lägenhet ( jag har varit medlem hos Boplats för några år) och kan inte heller registrera mig hos Arbetsförmedlingen.
är det möjligt att registrera mig hos skatteverket när jag bor på hotell ?
vad skulle jag göra?
Tack

Johan skriver:

Hej Manou,

Som jag tolkar det är du för närvarande inte folkbokförd i Sverige och behöver en folkbokföringsadress för att kunna få lägenhetskontrakt och för att kunna söka arbete.
Skatteverket har inga skriva regler emot att folkbokföra sig på ett hotell, dock kan det vara så att hotellet i fråga inte tillåter detta. Vi rekommenderar att du istället kontaktar Skatteverket för hjälp med din fråga, förhoppningsvis kan ni tillsammans hitta en bättre, mer långsiktig lösning.

Sara Johansson skriver:

Hej! Vi har en gammal tant folkbokförd på vårat hus fast hon inte bor där. Köpte huset för snart ett år sedan (dödsbo) men tanten är under förvaltare och bott på boende sen länge. Har tagit upp detta med förvaltaren men inget händer. Hur kan vi gå vidare?

Johan skriver:

Hej Sara!

Kvinnan i fråga är uppenbart felaktigt folkbokförd då reglerna för folkbokföring säger att folkbokföringsadressen ska sammanfalla med ”den fastighet där man regelmässigt tillbringar sin dygnsvila”. Det du kan göra är att upprätta en anmälan hos Skatteverket. Skatteverket kan då, enligt 34 § i folkbokföringslagen, förelägga personen (i detta fall sannolikt förvaltaren) att göra en rättelse.

George Edström skriver:

Fråga ? Är pensionär, jobbar utomlands från september till april. Har ingen bostad i Sverige, bor hos vänner, släktingar, hyr korttidsboende under sommaren (maj-september. Hur ska jag hantera folkbokföringen ?? Hur ska jag hantera min post ??

Johan skriver:

Hej George!

Här gäller reglerna för s.k. dubbel bosättning. I dessa fall är det Skatteverket som avgör var du bör vara folkbokförd. Läs mer på länken nedan:

https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/attvarafolkbokford/boparattadress.4.3810a01c150939e893fffb3.html

Vi rekommenderar att du kontaktar Skatteverket för vidare information och hjälp.

Hoppas svaret var till viss hjälp!

Gustav skriver:

Min gravida brasilianska fru har just fått 2-årigt uppehållstillstånd i Sverige. Hur lång tid tar det nu att bli folkbokförd i Sverige? Behöver ju ske innan förlossningen om vi ska få subventionerad vård.

Daniel skriver:

Hej Gustav,

Jag kan inte ge något generellt svar på hur lång tid själva handläggningen av ett folkbokföringsärende tar när det gäller ”nya” folkbokföringar. Det skiljer sig förmodligen lite åt från kontor till kontor. För att få ett mer precist svar än så råder jag er att höra er för i samband med besöket på Skatteverkets servicekontor. Deras handläggare bör ha koll på handläggningstiderna på deras kontor.

Lycka till!

Johan skriver:

Hej! En fråga om tillfälligt boende: kommer att ha ca 1 månads lucka mellan två boenden och undrar om man kan vara folkbokförd på adressen man frånträder tills man tillträder det nya boendet? Eller ska man folkbokföra sig i två omgångar, dels på boendet man bor på tillfälligt (1 månad), samt sen på det nya boendet?

Johan skriver:

Hej Johan!

I paragraf 8 i folkbokföringslagen står det: ”Om en person under en på förhand bestämd tid av högst ett år regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på en annan fastighet än den där han eller hon har sin egentliga hemvist, anses detta inte leda till ändrad bosättning.”.

Om du bor i mindre än ett år på en adress så behöver du med andra ord inte ändra din folkbokföringsadress. Du kan istället göra som du själv föreslog, alltså vara folkbokförd på adressen du frånträder till dess att du tillträder det nya boendet.

Glöm dock inte att göra en adressändring (ej samma sak som byte av folkbokföringsadress) så att du får din post till rätt bostad.

Lycka till med flytten!

Anna Sellén skriver:

Hej, arbetar som samordnare på ett kommundrivet stödboende där hemlösa personer bor under en kortare tid medan de går i behandling. vi ser att det blir väldiga svårigheter om en person som bor hos oss i ca 3-8 månader folkbokför sig på vår adress. Hur ska man tackla detta. Vi får i dagsläget fortfarande post till personer som inte har bott hos oss på ca 9 år. Vi uppmuntrar alla att använda sig av poste restante och fråga om de kan folkbokföra sig hos släkt, men de har oftast dålig kontakt med sitt nätverk. Har ni några kloka ord om detta?

Daniel skriver:

Hej Anna,

Som du kanske vet regleras folkbokföring juridiskt i folkbokföringslagen. Det är ju en självklarhet att personer som inte bott hos er på nio år är felaktigt folkbokförda. Det ni kan göra är att anmäla detta till Skatteverket som kan ta upp saken för prövning enligt 34 §, folkbokföringslagen. Om Skatteverket håller med er om felaktigheten kan de förelägga personen att göra en rättelse hos Skatteverket. Att personer varit felaktigt folkbokförda är ett välkänt problem som det motionerats om i riksdagen de senaste åren men någon direkt lösning har inte presenterats. Eftersom Skatteverket är beroende av att enskilda och myndigheter rapporterar felaktigheter till dem skulle jag råda er att sätta i system att rapportera felaktiga folkbokföringar till dem så att de kan ta upp frågorna för prövning.

Felix skriver:

Hej,

1. Är det ett giltigt skäl att hyra ut en hyresrätt till sin mamma eftersom man vill hjälpa henne med ett boende och man själv hittat ett annat boende?

2. Om jag hyr ut min hyresrätt i andra hand till min mamma, räcker det med att hon står folkbokförd på adress och jag kan stå folkbokförd på min andra adress?

Hoppas ni kan hjälpa mig!

Johan skriver:

Hej Felix,

Att du hittat ett annat boende räknas normalt sett inte som ett giltigt skäl till att få hyra ut en hyresrätt. Vad som räknas som giltiga skäl kan du läsa om i vår artikel om andrahandsuthyrning. Du kan prova att ansöka om tillstånd till uthyrning hos din hyresvärd, men om denne säger nej är sannolikheten liten att Hyresnämnden skulle godkänna din överklagan.

Om du hyr ut hyresrätten utan tillstånd riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt. Eftersom du inte kommer bo i lägenheten kommer det förmodligen räknas som att din mamma haft självständig rätt till lägenheten. Därigenom har du på ett otillåtet sätt upplåtit lägenheten i andrahand och kan därför förlora ditt hyreskontakt.

Om din mamma är folkbokförd på adressen och du på en annan adress kommer detta antyda att du faktiskt inte bott i bostaden. Det skulle då kunna användas som bevis för att du otillåtet hyrt ut den i andrahand.

Jenny skriver:

Hej,
Jag äger och bor i en bostadsrätt.
Min vän ska hyra en lägenhet i andra hand och hävdar att man kan inte folkbokföra sig på en lägenhet man hyr i andra hand. Det kan väl inte stämma?
Hon har frågat om hon kan folkbokföra sig hos mig även om hon bor i 2:ndra hands lägenheten. Jag blir lite osäker.
Kan det bli problem för mig? Jag har inga bidrag. Kan hon hävda besittningsrätt till min bostadsrätt om hon står folkbokförd hos mig?

Hanna skriver:

Hej Jenny,

I Folkbokföringslagen regleras frågor kring folkbokföring och i 6 § framgår det att man ska folkbokföra sig där man kan anses vara bosatt. Vidare framgår det enligt 7 § i samma lag, att en person anses vara bosatt på den fastighet där den regelmässigt tillbringar, eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila.

Det verkar alltså inte finnas något som säger att din vän inte kan folkbokföra sig på den adress hon bor på, även om hon hyr lägenheten i andra hand, snarare tvärt om. Enligt Folkbokföringslagen bör hon folkbokföra sig i lägenheten om det inte är så att hon inte planerar att bo kvar i lägenheten i mer än 1 år, enligt Folkbokföringslagens 8 §.

Jw skriver:

Vi kommer flytta till annat EU land .
Men jag vill behålla mun hyresrätt om det inte fungerar .
Redan fått godkänt av hyresvärd .
Dock funderar jag på detta med utskrivningen från Sverige .hur påverkar detta min hyresrätt ???
Förlorar jag den då jag blir folkbokförd i andra EU landet ?

Ebba skriver:

Eftersom detta är en ganska unik situation är det svårt att svara exakt vad som gäller. Om din hyresvärd godkänner att du behåller lägenheten trots att du är folkbokförd utomlands borde det inte vara några problem. Det kan dock vara bra att skriva ett avtal med hyresvärden så du kan bevisa detta om en eventuell tvist skulle uppstå.

Min rekommendation är att du kontaktar Skatteverket för att ta reda på om du verkligen måste folkbokföra dig utomlands samt Hyresnämnden för att ta reda på vad detta kan innebära för din hyresrätt. Du får gärna återkomma om du får ett mer konkret svar!

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen