Folkbokföring

Allt om folkbokföring och när den ska ändras

Utskriftsvänlig PDF

Folkbokföring är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige och styrs av Folkbokföringslagen. När du ska flytta, byta namn eller gifta dig ska du vända dig till Skatteverkets folkbokföring. Många rättigheter och skyldigheter beror på om du är folkbokförd och var, till exempel olika bidrag, var du ska rösta och betala skatt.

Du ska vara folkbokförd där du bor

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Du betalar skatt till den ort du är folkbokförd på. Det kan påverka dig eftersom olika kommuner har olika skattesatser. Det kan skilja flera procentenheter mellan två kommuner.

Din skattesats går inte att påverka i och med att du måste vara folkbokförd där du bor. Orten där du är folkbokförd påverkar även saker som bostadsbidrag och barnbidrag.

Däremot kan du söka sjukvård på vilken ort du vill, oavsett var du är folkbokförd. Till exempel kan du lista dig på en vårdcentral som tillhör en annan region än där du är folkbokförd.

Tänk på! Var du är folkbokförd spelar ingen roll för var du kan söka vård.

När du flyttar ska du byta du folkbokföringsadress

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

När du byter folkbokföringsadress ändras dina uppgifter hos centrala myndigheter. Sådana stora myndigheter kan vara

  • Migrationsverket
  • CSN
  • Försäkringskassan
  • Lantmäteriet.

Du kan inte räkna med att din nya adress uppdateras hos alla företag som gör utskick till dig. Därför kan det vara bra att eftersända din post. Du kan beställa tillfällig eftersändning av din post från en adress till en annan. Under den bestämda perioden skickas all post som tidigare har skickats till din gamla adress till din nya adress istället.

Det brukar sägas att det tar ungefär ett år innan alla företag som gör utskick till dig har uppdateras om din nya adress, så du behöver inte beställa längre eftersändning än så. Eftersändning är en tilläggstjänst vid flytt som kostar pengar.

Du behöver inte ändra folkbokföringsadressen vid tillfällig flytt

Om du bor någonstans under en kortare tid behöver du inte ändra din folkbokföringsadress. Du får däremot göra det om du vill. Definitionen av kortare tid är ungefär ett år. Om du däremot bor på en plats längre än ett år bör du byta folkbokföringsadress.

Har du ett tillfälligt boende som du vill få din post till, men inte ändra folkbokföringsadress till, kan du anmäla adressen till Skatteverket som särskild postadress. Du måste bo på adressen under minst sex månader. När du anmäler en särskild postadress får du all din post skickad dit, precis som med eftersändning, men utan att byta folkbokföringsadress.

Folkbokföring gäller även vid andrahandsuthyrning

Vid andrahandsuthyrningar rekommenderas det att hyresgästen är folkbokförd i bostaden som personen hyr, även om personen inte äger bostaden själv.

Du som hyresvärd påverkas inte av att någon annan är folkbokförd på din adress. Du behöver alltså inte vara rädd för att medlemskap i bostadsrättsföreningen försämras, att du riskerar att förlora ditt förstahandskontrakt eller liknande.

Folkbokföringen är enbart en skattemässig registrering för personen som ska bo i din bostad.

Det är olagligt att folkbokföra sig på fel adress

Att skriva sig på en adress där man inte bor är ett brott mot folkbokföringslagen, sedan en lagändring i juli 2018. Tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor, men reglerna skärptes för att motverka bidragsfusk och andra brott som görs genom att registrera sig på fel adress.

Den som medvetet folkbokför sig felaktigt riskerar i dag att straffas med böter, eller i värsta fall fängelse i högst sex månader. Vid grövre fall, som till exempel systematiska eller mycket omfattande folkbokföringsbrott, är straffet fängelse i upp till två år.

Felaktig folkbokföring ska anmälas till Skatteverket

Om någon har folkbokfört sig felaktigt på din adress, oavsett om det är av misstag eller avsiktligen, kan du anmäla detta till Skatteverket. Då söker Skatteverket upp personen och ber den att folkbokföra sig på rätt adress. Denna process kan ta några veckor eftersom de måste göra en utredning.

Tips! Om någon har folkbokfört sig på din adress ska du kontakta Skatteverket.

Om Skatteverket efter utredningen inte kan konstatera var personen faktiskt bor kan de ändra folkbokföringen till ”utan känd hemvist”. På så sätt blir du av med någon som har folkbokfört sig på din adress.

Skatteverket har en tjänst som du kan använda för att få reda på vilka som är folkbokförda på din adress. På så sätt kan du få reda på om någon är felaktigt folkbokförd hos dig och därmed meddela Skatteverket om detta. Tjänsten heter Visa folkbokförda på samma adress och du behöver logga in med e-legitimation för att använda tjänsten.

Medborgare i annat EU/EES-land får folkbokföra sig i landet om de har uppehållsrätt i minst ett år

För att du som medborgare i annat EU/EES-land ska få folkbokföra dig i Sverige krävs det att du tänker bo här i minst ett år och får uppehållsrätt för den tiden. Du kan få uppehållsrätt om du ska arbeta, studera eller med hjälp av egna medel kan försörja dig i Sverige.

Tänk på! Du kan få uppehållsrätt om du flyttar med eller till en familjemedlem som redan har uppehållsrätt som medborgare från ett annat EU/EES-land.

Som arbetssökande är det däremot svårare att folkbokföra sig i landet eftersom du inte kan få uppehållsrätt längre än sex månader. Istället krävs det att du beviljas uppehållstillstånd i minst ett år.

Viktigt! Du ansöker om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Din flytt till Sverige anmäler du på något av Skatteverkets servicekontor. Alla som flyttar till Sverige måste följa med till servicekontoret. Det gäller även barn.

Du behöver ta med dig olika handlingar till servicekontoret. Vilka handlingar som krävs beror på vad du ska göra i Sverige. Du kan läsa mer om vad just du behöver på Skatteverkets hemsida.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

365 Relaterade frågor & svar

Yakob skriver:

Hej,
Jag är gift och har två barn. Bor och jobbar i Linköping. Vi vill köpa en bostadsrätt lägenhet i Stockholm då vi brukar åka ditt cirka en gång per vecka. För att vara medlem i föreningen måste man vara folkbokförd i stockholm och enligt mäklaren är det ok att bo och jobbar i Linköping och vara folkbokförd i Stockholm så länge man kommer regelbundet till bostaden. Man kan även skaffa särskild postadress och alla brev går till hemmet i Linköping. Min fråga om det är ok att göra så eller är det olaglig ?

Evelina skriver:

Hej Yakob,

Enligt lag ska du ska vara folkbokförd där du huvudsakligen bor, vilket utifrån din beskrivning verkar vara Linköping. Som jag förstår det ska det i så fall inte vara okej att folkbokföra sig i Stockholm.

Har du flera bostäder kan folkbokföringen bero på hur mycket tid du tillbringar i varje bostad och var din familj huvudsakligen bor. Läs gärna mer om Skatteverkets information om dubbel bosättning, och kontakta dem om du undrar hur du ska folkbokföra dig.

Daliborka Topalovic skriver:

hej
jag bor och jobbar i Bosnien sedan 2012.ar svensk medborgare. Fosokte registrera mig pa en sida med mitt personnummer och fick besked tt det ffinns inte .ar jag fortforande svensk medborgre. Har svenskt pass som utgar 2022. Tack

Evelina skriver:

Hej Daliborka,

Ditt personnummer ska inte påverkas av att du flyttar utomlands, utan du behåller ditt svenska personnummer livet ut.

Du upphör inte heller att vara svensk medborgare när du flyttar utomlands. Om du en gång har ansökt om svenskt medborgarskap och fått det behåller du det livet ut.

Det är bara i ett enda fall då du kan upphöra att vara svensk medborgare. Det är om du varit svensk medborgare sedan du föddes men är född utanför Sverige, aldrig har bott i Sverige och inte har någon nära samhörighet till Sverige. I så fall kan du förlora ditt svenska medborgarskap när du fyller 22.

Daniel skriver:

Hej,
Jag arbetar sen en tid tillbaka för ett företag i Dalarna.
Min folkbokföringsadress är Sthlm. När jag får lön så använder företaget skattetabellen som gäller där kontoret finns.
Min fråga är om jag måste säga till att de ändrar den? Alternativt att jag medvetet betalar den skatten (vilket blir mer än vad jag ska göra med sthlms skattesats) och att jag vid deklarationen får tillbaka det jag betalat för mycket? Sköts sådant per automatik i så fall eller måste jag själv gå in och göra ändringar i deklarationen för att inte förlora massa pengar?
Tacksam för svar,
mvh.

Evelina skriver:

Hej Daniel,

Jag kan tyvärr inte hitta något klart svar på hur detta fungerar, utan måste hänvisa till Skatteverket.

Återkom gärna om du får svar. Det kan vara intressant för fler av våra besökare att veta.

Bruno Meneghetti skriver:

Jag är folkbokförd som gift fast jag skilde mig redan för 46 år sedan innan jag flyttade till Sverige från Uruguay. Jag visade skilsmässopappren för myndigheterna då men de sa att ”de inte kunde bestämma om de var äkta”. Det är lite absurd att jag står som gift trots att min före detta fru är redan omgift sedan 42 år och aldrig har varit i Sverige.
Finns det någon enkel sätt att lösa en sådant märklig situation?

Evelina skriver:

Hej Bruno,

Jag tror att Skatteverket bör kunna svara på hur det kan lösas. Vi på Boupplysningen kan tyvärr inte hjälpa till med detta.

Anna skriver:

Hej. En bekant till mig (svensk medborgare) bor ensam i sin lägenhet. För drygt ett år sedan lät hon 2 släktingar folkbokföra sig på hennes adress, vilket hon ångrade sen. Detta skulle bara var för en kort period. Hon har uppmanat dem flera gånger att skriva av sig från adressen själva, men inget har hänt. Nu vill hon kontakta Skatteverket för att avskriva dem från sin adress.

Det som hon funderar på är – kan hon på något sätt bli negativt påverkad av detta, eftersom hon tidigare har gått med på detta? De här personerna har inte bott i lägenheten med henne. Finns det någon risk att hon kan bli anklagad för något i samband med detta, som kan leda till rättsliga påföljder? Om det skulle vara så, vilka påföljder kan det leda till?

Tack på förhand för svar.

Evelina skriver:

Hej Anna,

Jag känner inte till några rättsliga påföljder som det skulle kunna leda till. Att folkbokföra sig på fel adress är ett brott, och att tillåta detta skulle därför kunna ses som medhjälp till brott. Men det går att folkbokföra sig på andras adresser även utan deras vetskap, och därför har jag svårt att se att det skulle innebära någon större risk för henne att be Skatteverket att avskriva dem från adressen.

Monica Sarson skriver:

Hej,
För kännedom tar det inte ”några veckor” för Skatteverket att göra en utredning om felaktig folkbokföring. Jag anmälde att fd ägaren till min lägenhet fortfarande stod skriven på min adress för nio månader sedan. Skatteverket har fortfarande inte påbörjat ärendet. Efter brev från kronofogden till vederbörande, kontakt från vederbörandes familjs advokat, uppgifter på div. ”personuppgiftstjänster” om att jag bor tillsammans med vederbörande etc. undrar jag nu om det finns något annat jag kan göra. Är det lönt att göra en polisanmälan för brott mot folkbokföringslagen t.ex?

Daniel skriver:

Hej Monica! Tråkigt att höra att det tagit så lång tid för Skatteverket att påbörja utredningen. En polisanmälan kan ju knappast skada, men jag kan inte säga att jag vet hur prioriterat ett sådant ärende skulle vara. Vad gäller personuppgiftstjänsterna kan du alltid höra av dig till dem och försöka få dem att ändra, men det varierar nog hur snabba de är på att rätta felaktiga uppgifter. Hoppas det ordnar sig för dig!

Olga skriver:

Man är bostadslös och folkbokförd på kommunen men hittar ett inneboende kontrakt på tre månader men möjligheten till förlängning. Är man skyldig att folkbokföra sig på den nya adressen eller kan ha kvar folkbokföringen på kommunen?

Evelina skriver:

Hej Olga,

Om du bara ska bo där tillfälligt, kortare än ett år, är du inte skyldig att folkbokföra dig där. Men ska du bo där på obestämd till eller får förlängt till mer än ett år är det rekommenderat att folkbokföra dig där. Skatteverket kan ge mer information om vad som gäller när du är folkbokförd på kommunen.

Fred skriver:

Hur ligger det till för EU-migranter som vill skriva in sig hos arbestförmedlingen för att få jobba i Sverige och som tänker vara inneboende i några månader, måste de ganska omedelbart folkbokföra sig där de är inneboende eller gäller nån tidsfrist på ca 1 år, vilken används för flera liknande situationer för personer som är folkbokförda i landet och t.ex. jobbar i annan kommun än hemorten eller hälsar på släktingar? Gäller det omvända för svenskar som vill arbeta (kanske i mindre än 1 år) i annat EU-land, måste vi ganska omedelbart folkbokföra oss i det andra EU-landet inom första månaden/månaderna för att få jobba där genom det landets arbetsförmedling och avskriva vår hemadress i Sverige eller kan man vara folkbokförd på båda?

Evelina skriver:

Hej Fred,

Enligt Skatteverket måste en EU-medborgare ha uppehållsrätt i Sverige i minst ett år innan de kan folkbokföra sig i landet. Som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen får man uppehållsrätt i högst sex månader. Det innebär att en EU-migrant behöver arbeta och få uppehållsrätt i ytterligare sex månader för att få folkbokföra sig i Sverige. Läs mer här: Skatteverket: Du ska söka arbete i Sverige

Även Migrationsverket skriver om detta på sin hemsida: Arbeta, studera eller bo i Sverige för EU-medborgare

Flyttar du utomlands och planerar att stanna där längre än ett år ska du avskriva dig från Sverige, enligt Skatteverket. För kortare tid än ett år behövs inte det. Vilken möjlighet som finns till folkbokföring då behöver du kolla upp för landet du flyttar till. Du kan bara vara folkbokförd i ett land åt gången. Läs mer här: Skatteverket: Flytta från Sverige

Peter skriver:

Hej

Vi har sålt vårt hus men får inte tillgång till vårt nya boende på en gång. Så vi kommer att bo på hotell som kan erbjuda en liten lägenhet. Perioden för detta är 2,5 månader.
Vi kan inte vara fortsatt skrivna i villan och någon ny adress har vi inte förrän vi får tillgång till lägenheten.
Hur gör vi med folkbokföringen och vår posten ?

Evelina skriver:

Hej Peter,

Ni skulle kunna folkbokföra er på kommunen där ni bor utan att ange någon särskild fastighet. Hör av er till Skatteverket om detta.

För posten kan ni anmäla en särskild postadress dit ni vill att posten ska skickas, till exempel till en vän eller bekant. Även detta kan Skatteverket hjälpa till med. Ett annat alternativ är att skaffa en postbox hos ett företag som erbjuder detta, där ni kan hämta posten själva.

Maya skriver:

Jag föll i ekonomiska problem på grund av Redeovisning fel i min foretag alla mina ägodelar såldes jag och mina barn kunde inte hitta någon plats att bo. Tyvärr jag Flyttade
till min van mitt och mina barn fltyttade till sin far. Jag försökte hyra bostad , även om ett rum, men det lyckades inte.efter min problem med kronofogden
min vän bad mej jag måste ändra min adress och flytta. Om det inte finns någon adress för mig, vad ska jag göra.
finns any lossning

Evelina skriver:

Hej,

Det tips jag kan ge är att söka bostad på alla sätt du kan. Om du inte kan få ett förstahandskontrakt kanske andrahandskontrakt är ett alternativ tills du hittat något annat. Här är några tips på bostadsförmedlingar för andrahandsbostäder: Bostad Direkt, Qasa, Renthia och Samtrygg.

Du kan även få viss hjälp från din kommun om du har svårt att få bostad. Så hittar du inget är mitt råd att vända dig dit. Har du kvar skulder kan det också vara bra att prata med en budget- och skuldrådgivare på kommunen.

Anna L. skriver:

Om man permanent flyttar in i en husbil och lever s.k. ”vanlife” och reser runt i Sverige (och i vissa perioder utomlands) undrar jag var man ska vara folkbokförd? Var man har sin huvudsakliga dygnsvila kan ju variera mycket.

Evelina skriver:

Hej Anna,

Här måste jag hänvisa till Skatteverket. De kan hjälpa dig med hur du ska folkbokföra dig på rätt sätt i det fallet.

Anna skriver:

Sonen ska studera på annan ort. Långt hemifrån, så han kommer endast hem på lov. Ska han vara folkbokförd på sin studieort då?

Evelina skriver:

Hej Anna,

Det beror på hur gammal din son är och vilken typ av studier det handlar om.

Är sonen över 18 år och ska studera på universitet, högskola eller liknande, ska han vara folkbokförd där han tillbringar det mesta av sin nattvila. Det är i det här fallet studieorten.

Är han under 18 år och flyttar för att studera på gymnasiet ska han fortsätta vara folkbokförd i föräldrahemmet. Det gäller så länge han fortfarande går gymnasiet, men längst till 21-årsdagen.

Elisabeth skriver:

Vi ska skilja oss, vi äger en bostadsrätt 50/50. Händer det något med min rätt till bostadsrätten om jag adressändrar? Jag blev tvingad att flytta (med våra två barn).

Evelina skriver:

Hej Elisabeth,

Adressändring påverkar inte din äganderätt till bostadsrätten. Är ni gifta bör det inte heller påverka framtida bodelning. Om ni däremot är sambor kan det ha viss påverkan på bodelningen om ni gör en sådan, eftersom ert samboförhållande kan anses ha upphört när du inte längre använder huyset.

Carin skriver:

Hyr ut till inneboende och vill att personen skriver C/O adress hos skattemyndigheten.
De säger dock att detta går inte längre och att personen måste sätta upp sitt namn på dörren.
Varför är det så?

Evelina skriver:

Hej Carin,

C/O innebär att personen som uppges efter c/o ska ta hand om posten för den som nämns först i adressen. Den ska till exempel användas när en god man ska ta hand om huvudmannens post, eller om ett myndigt barn ska ta hand om sina äldre föräldrars post.

Har du en inneboende ska c/o inte användas, eftersom du inte ansvarar för din inneboendes post. I stället ska den inneboende sätta sitt namn på dörren.

Asad skriver:

Hej alle,
Jeg skal til at arbejde i Danmark 4 dage om ugen.
Kan jeg folkbokföra mig i en SommerStuga?

mvh. Asad

Evelina skriver:

Hej Asad,

Du ska vara folkbokförd på den adress där du oftast sover. Om detta stämmer in på sommarstugan och du ska bo där permanent bör du kunna folkbokföra dig där.

Andreas Wennborg skriver:

Funderar på köpa husbåt (brf). I prospektet står att man inte folkbokföra sig på adressen (kajplats) utan föreslår vänner, familj eller postbox. Vänner och familj känns inte så aktuellt för mig. Postbox, funkar verkligen det?

Evelina skriver:

Hej Andreas,

Du kan inte folkbokföra dig på en postbox, utan bara få din post skickad dit. Då anger du den som särskild postadress. Gällande folkbokföring behöver du kontakta Skatteverket om hur du ska folkbokföra dig om du inte får göra det på din egentliga adress.

Sven skriver:

Hej! Det är så att jag har blivit utskriven ur folkbokföringen. Jag har bott utomlands 6mån per år, men pga Corona har jag inte kunnat komma tillbaka till Sverige i år. Vad innebär detta? Kan jag återigen bli folkbokförd?

Daniel skriver:

Hej Sven,

Är din avsikt att fortsättningsvis spendera hälften av din tid i Sverige kan du åter bli folkbokförd i Sverige. Kontakta Skatteverket för att reda ut frågan. Lycka till!

Sebastian skriver:

Hej,
Om man byter hus och vill man flytta till den andra huset och om man inte har bytt adress måste man betala igen hyran innan jag byder hus.

Daniel skriver:

Hej Sebastian! Du behöver betala hyra i enlighet med de hyresavtal du har. Folkbokföringen påverkar inte din skyldighet att betala hyra. Har du två hyresavtal ska du alltså betala hyra på bägge.

Ann skriver:

Hej,
Vad är man skyldig att göra när en handläggare på Skatteverkets folkbokföring gör sina egna personliga antaganden som är felaktiga och samlar in felaktiga person uppgifter som inte är korrekta och inte dokumenterade? Är jag skyldig till att reda ut all fel information som de hittar på? Är jag skyldig till att svara på all vidare undersökning som den felaktiga informationen bidrar till?
Tack för svar!

Evelina skriver:

Hej Ann,

Det är viktigt att Skatteverket har rätt information, som om uppgifterna inte stämmer tycker jag absolut att du ska meddela dem om detta. Hur saken reds ut kan jag tyvärr inte svara på utan måste hänvisa direkt till Skatteverket.

Mia skriver:

Hej! Jag har dubbelt boende, en tvårumslägenhet i kommunen där jag är skriven och en liten övernattningslägenhet i kommunen där jag jobbar. Vistas all min lediga tid (veckoslut, semestrar, jul/nyår mm) i lgh där jag är skriven. Jobbar även regelbundet någon dag per vecka hemifrån lgh där jag är skriven. Har mina rötter och min familj (föräldrar, syskon, syskonbarn) på orten där jag skriven. Vilken ort ska jag egentligen vara folkbokförd på när jag spenderar ungefär lika mycket tid på varje ort?

Evelina skriver:

Hej Mia,

Huvudregeln är just att du ska vara folkbokförd på den adress där du tillbringar mesta delen av dygnsvilan. Om det inte går att avgöra är det Skatteverket som ska bedöma var du har din egentliga hemvist, där de utgår bland annat från var familjen bor, vilken typ av boende det är och var du förvarar de flesta av dina ägodelar.

Jag rekommenderar därför att du kollar detta med Skatteverket. Här kan du läsa mer om vad som spelar in i bedömningen under rubriken Egentlig hemvist: Enkel eller dubbel bosättning

Lisa skriver:

Hej!
Två frågor: 1. Jag ska hyra ut min lägenhet i andra hand. Innebär det någon nackdel för mig att hyresgästen folkbokför sig i min lägenhet (hyresrätt)?
2. Min pappa avled och var vid dödstillfället inneboende och folkbokförd hos en kvinna som inte samarbetar med att eftersända posten. Skatteverket säger att de aldrig får ändra en avliden persons sista adress. Jag har helt tappat kontrollen över min fars post och känsliga uppgifter rörande hans ekonomi hamnar i fel händer. Eftersändningen fungerade endast delvis så jag fick pengarna tillbaka från svensk adressändring. Vad kan jag göra? Stämmer det att Skatteverket inte kan lägga in dödsboadressen (jag är dödsboägare) enbart och ta bort den inneboende adressen som strular till allt?
Mvh Lisa

Evelina skriver:

Hej Lisa,

1. Nej, så länge du har hyresvärdens tillstånd att hyra ut i andra hand påverkas du inte negativt av att hyresgästen folkbokför sig på din hyresrätt.

2. Skatteverket kan ändra postadress för dödsboets post från Skatteverket själva, enligt följande sida: Anmäl ny adress för dödsbo. För att ändra vart annan post skickas ska du anmäla särskild postadress hos Svensk Adressändring, som det låter som att du redan har haft kontakt med.

Inget av detta ändrar dock den avlidnas folkbokföringsadress. Folkbokföringen kan aldrig ändras efter dödsfallet, så det är förmodligen det Skatteverket menar. Många myndigheter och företag skickar posten till folkbokföringsadressen om inget annat anges. Något du kan göra om inte eftersändningen fungerar är att kontakta de aktörer som skickar posten, meddela att din pappa har avlidit och se om du kan ändra vart posten skickas direkt hos dem.

Anna skriver:

En vän som bor de närmsta månaderna på ett ställe där det inte finns någon brevlåda eller tillgång till en PostRestante i den kommunen, kan denna vän skriva sig hemma hos mig under denna tid så posten kan komma någonstans, trots att vännen inte bor där?
Vännen ska flytta till en annan del av landet om ett par månader så det är bara tillfälligt.

Evelina skriver:

Hej Anna,

Nej, det är inte tillåtet enligt lag att skriva sig på en adress där man inte bor. Det går dock att få sin post till en annan adress än till sin folkbokföringsadress. Din vän kan folkbokföra sig på adressen där personen bor tillfälligt men förslagsvis ange din adress som särskild postadress. Posten kommer då till den särskilda postadressen utan att ändra personens folkbokföringsadress. Skatteverket skriver mer om vad särskild postadress innebär, och det är där man anmäler särskild postadress.

Maia skriver:

Hej,
Jag har 2 st lägenhet ( olika städer ) jag är inskriven på en . kan föreningen till den andra lägenheten kräva att jag ska vara inskriven där ?

Evelina skriver:

Hej Maia,

Ja, bostadsrättsföreningen kan ha som krav i sina stadgar att du ska vara folkbokförd på lägenheten. Det förutsätter då också att du ska bo där större delen av din tid, eftersom du enligt lag vara folkbokförd där du bor större delen av din tid.

Det kan förstås innebära problem om det finns krav för båda lägenheterna att du är folkbokförd där, men har du anledning till att ha bostad på båda orterna kan det också gå att komma överens om en lösning med föreningen.

Lars-Uno Hamrin skriver:

Utlandsflytt utan känd adress
Funderar på en utlandsresa under ett halvår – permanent, i dessa coronatider har man dålig koll på vart man kan resa så svårt att ange ny address, har ingen address i Sverige att skriva mig på, Post om än försumlig kan skickas till kivra men hur gör man utan ny adress

Evelina skriver:

Hej Lars-Uno,

Om du ska resa utomlands i mindre än ett år och inte har någon anknytning till en bostad i Sverige kan du folkbokföras på kommunen som du har närmast anknytning till. Det skriver Skatteverket på sin hemsida. Meddela Skatteverket om dina planer så hjälper de dig att lösa folkbokföringen.

Maria skriver:

Jag är för närvarande registrerad på adressen där jag bodde, men nu byter jag rum varje månad, jag har inte en lägenhet längre, var jag kan registrera mig? kan jag registreras i kommunen? eller skatteverket anger en utan känd hemvist? och om det kan påverka ersatning jag får? Till exempel barnbidrag?

Evelina skriver:

Hej Maria,

Det kan vara på kommunen du ska skriva dig, men bäst är att kolla detta med Skatteverket. Angående bidragen ser det olika ut för olika bidrag om adressen spelar in. Där behöver du fråga Försäkringskassan om barnbidraget eller andra bidrag påverkas.

Johanna skriver:

Hej,
Om man bett skatteverket ta bort en person från sin adress, som inte längre bor där. Hur vet man när skatteverket slutfört ”utredningen”?

Evelina skriver:

Hej Johanna,

Du kan använda den här tjänsten för att se om personen fortfarande är folkbokförd på din adress: Visa folkbokförda på samma adress

Marko Jovic skriver:

Hej!

Vårt barn börjar förskolan i augusti. Vi beslutade dock att skicka barnet till vårt hemland Serbien för att gå i förskolan där och fortsätta med grundskolan.
Huruvida det räcker för att avskriva barnet från Folkbokföring och
hur gör man det om det är ens möjligt att bara barnet flyttar?

Evelina skriver:

Hej Marko,

Jag skulle råda er att höra direkt med Skatteverket om det är möjligt att folkbokföra barnet i ett annat land än er föräldrar och hur ni i så fall ska göra. På Skatteverkets hemsida finns information om reglerna kring barns folkbokföring och flyttanmälan för barn.

Linda skriver:

Hej!

Jag gick ur Svenska kyrkan för ett par år sedan. När jag flyttade till ny adress fick jag veta att jag tillhör en kyrka i mitt nya område? Är det bara allmän information eller ”tillhör” jag Svenska kyrkan nu? Innebär flytt att man automatiskt går med i kyrkan igen?

Evelina skriver:

Hej Linda,

Nej, en flytt innebär inte att du automatiskt blir medlem i Svenska kyrkan. Troligtvis syftar uppgiften på vilket församlingsdistrikt som du bor i, vilket är aktuellt för vart din begravningsavgift ska gå. Begravningsavgiften betalar alla som är folkbokförda i Sverige via skatten, oavsett medlemskap i Svenska kyrkan eller inte, så det är en helt annan sak än kyrkoavgiften för medlemmar.

Fram till 2016 blev man folkbokförd dels på en fastighet, dels i en församling i Svenska kyrkan. Men i dag blir blir du folkbokförd i din kommun i stället för i församlingen.

Emelie Boman skriver:

Hej! En fråga. Jag och min sambo med två barn ska flytta till en ny lgh i samma stadsdel, men vi har ett glapp på två månader där vi ska bo hon lite vänner etc. Måste vi folkbokföra oss någon annan stans eller kan vi stå kvar på vår gamla adress i två månader och bara eftersända vår post?
Jag är orolig att det blir strul med barnens dagisplats/skola om vi folkbokför oss i en annan stadsdel i två månader.

Vore guld om ni hinner svara på min fråga.

Evelina skriver:

Hej Emelie,

Det går bra bra att stå kvar på er gamla adress, eftersom det rör sig om en tillfällig flytt.

Lars skriver:

Hej,
Jag ska jobba utomlands lite mindre än 1 år och kommer hyra ut min LGH i andrahand.
Frågan är om jag kan ändra min folkbokföringsadress till mitt föräldrahem under denna tid fast jag ej bor där?
Även om det inte är ett måste att ändra folkbokföring vid andrahand så är frågan om det är ok?

Mvh
Lars

Evelina skriver:

Hej Lars,

Nej, du måste vara folkbokförd på den adress där du bor. Du får alltså inte folkbokföra dig i föräldrahemmet om du inte bor där.

Om du ska bo utomlands i mindre än ett år och har för avsikt att flytta tillbaka till din lägenhet efter detta, behöver du inte ändra folkbokföringsadress. Om detta inte är fallet råder jag dig att fråga Skatteverket hur du ska vara folkbokförd.

Sven skriver:

Jag har hittat en lägenhet där det i beskrivningen står att det är en Bostadsrättslokal. Den säljs som bostad och det är meningen att man ska bo där, men det sägs att man inte får skriva sig där. Finns det en sådan regel att man inte får skriva sig i en bostad som är registrerad som lokal? Då blir det ju omöjligt att följa lagen.

Evelina skriver:

Hej Sven,

Om lokalen uppfyller den lägsta godtagbara standarden för en bostad, som finns i hyreslagen 12 kap. 18a §, går det bra att bo där. I så fall måste det tydligt framgå i kontraktet att det rör sig om ett boende och inte någon verksamhet. Dock gäller i så fall också folkbokföringslagen, det vill säga att hyresgästen som hyr lokalen som bostad också ska skriva sig där.

Om lägenheten är registrerad som lokal och hyresgästen uppmanas att inte skriva sig där, låter det alltså inte som att uthyrningen följer lagen.

Eva Lange skriver:

Hej!
Om jag som pensionär vistas mer i mitt fritidshus än i min lägenhet, ska jag då folkbokföras i mitt fritidshus?

Evelina skriver:

Hej Eva,

I regel ska du vara folkbokförd där du tillbringar större delen av din dygnsvila. Så om du övernattar i fritidshuset större delen av året kan det tänkas att du behöver folkbokföra dig där. Dock spelar också storleken och standarden på fritidshuset in i detta, så jag kan inte säga säkert vad som gäller i ditt fall.

Eftersom byte av folkbokföringen kan påverka många saker, rekommenderar jag att du hör med Skatteverket för att vara säker på att du blir rätt folkbokförd.

Sören Lindblom skriver:

Var hittar jag upplysningar på vilken/vilka som är folkbokförda på min adress?

Evelina skriver:

Hej Sören,

Som privatperson verkar det inte gå att kolla upp vilka som är folkbokförda på din adress enligt folkbokföringsregistret, utan det är Skatteverket och andra myndigheter som kan ta del av det. Oftast märker du om någon är folkbokförd på din adress genom att du får post som är adresserade till någon annan, eller att någons namn kommer upp när du googlar på din adress.

Folke skriver:

Skatteverket har sedan några månader en ny tjänst där du kan se vilka som är folkbokförda på din adress. Anser du att någon är felaktigt folkbokförd på din adress kan du i samma tjänst meddela detta till Skatteverket
Tjänsten hittar du här https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttanmalan/visafolkbokfordapasammaadress.4.7eada0316ed67d7282abee.html
Den kräver e-legitimation.

Evelina skriver:

Tack Folke för ditt tips! Det ska vi genast lägga till i texten ovan 🙂

Malin skriver:

Efter flera år utomlands vill vi flytta hem till Sverige. Vi kommer bo på vår husbåt, i alla fall till att börja med, men där finns ingen brevlåda och ingen exakt postadress. Hamnföreningen har dock inget emot att vi bor där mer eller mindre permanent. Kan vi vara folkbokförda där?

Alexandra skriver:

Hej Malin,
Det är fullt möjligt att vara folkbokförd på en husbåt om de befinner sig på en fastighet.
Om husbåten inte har någon koppling till en viss fastighet går det att skriva sig i den församlingen där man ska folkbokföras. Då är man alltså skriven på församlingen. Det står i folkbokföringslagen som du kan läsa mer om här https://lagen.nu/1991:481

Emma skriver:

Hej!

Jag ska flytta in i en delad lägenhet med tre andra. Jag har en pojkvän som delvis kommer bo med mig och delvis i en annan lägenhet som han hyr. Vi vill vara skrivna på samma adress för att officiellt ses som sambos. Är det fel om han folkbokför sig på min adress också även om han hyr en annan lägenhet? Kommer de andra i mitt boende påverkas av att han är folkbokförd på samma adress?

Tacksam för svar!

Evelina skriver:

Hej Emma,

Enligt lag ska man vara folkbokförd där man tillbringar större delen av sin nattvila. Om din pojkvän sover på din adress är det alltså där han ska folkbokföra sig. Sover han däremot oftast i sin hyreslägenhet är det där han ska folkbokföra sig.

Det är inte olagligt att hyra en lägenhet utan att huvudsakligen bo där. Dock är det inte alla hyresvärdar som tillåter att någon hyr en lägenhet där man inte är folkbokförd. Därför rekommenderar jag att din pojkvän kollar upp så att han inte riskerar att förlora sitt hyreskontrakt om han byter folkbokföringsadress.

De andra boende på din adress kan framför allt påverkas om de får någon typ av bidrag eller ersättning, där boendekostnader eller antalet folkbokförda i bostaden spelar in i beslutet av hur mycket pengar de får.

Hoppas att det var svar på dina frågor!

Emil skriver:

Hej,

En viss hyresvärd kräver att man är folkbokförd i Solna kommun. Kan jag, som inte bor där tillfälligt folkbokföra mig i Solna på någon slumpmässig address för att ha chans på hyreskontrakt?

Jag förstår att det inte är ”tillåtet” men om jag förstår det rätt är det ändå inte olagligt?

Evelina skriver:

Hej Emil,

Felaktig folkbokföring är olagligt. För en tid sedan skärptes reglerna så att konsekvenserna för felaktig folkbokföring kan bli större än tidigare. Om du medvetet folkbokför dig felaktigt kan det straffas med böter och i värsta fall fängelse.

Jag har uppdaterat vår text ovan för att förtydliga att felaktig folkbokföring är olagligt.

Martina skriver:

Hej
Min son som är 16 , svensk medborgare och bor i Australien har kommit in på en svensk gymnasieskola som erbjuder internatboende. Under helgerna kommer han att bo hos sina morföräldrar i närliggande stad. Kan han folkbokföra sig hos sina morföräldrar utan att någon av oss föräldrar är folkbokförda i Sverige?

Evelina skriver:

Hej Martina,

Ett barn kan vara folkbokförd på en annan adress än föräldrarna så länge båda vårdnadshavarna har godkänt det. Skatteverket kommer i det fallet att kontrollera med er varför barnet ska flytta till den andra adressen.

Däremot kan jag inte hitta någon information om vad som gäller när ni som föräldrar är folkbokförda utomlands. Jag rekommenderar därför att ni frågar Skatteverket vad som gäller i ert fall. Återkom gärna om ni får svar, det är intressant för oss på Boupplysningen att veta!

Amid skriver:

Hej,
Jag har en fråga som jag hoppas kan få svar på.
Det är så att jag har en hyresrätt i Stockholm men letar nu efter en lgh i Uppsala, pga jobb. Under tiden jag letar efter en lgh i Uppsala, har jag flyttat hem till familjen igen (Uppsala).
Jag tror dock inte att jag kommer bo hos föräldrarna så länge, därför har jag valt att göra en tillfällig adressändring (via adressandring.se).
Min fundering är nu; Ser myndigheter, såsom Skatteverket, att jag har en tillfällig adress? Eller se de fortfarande min folkbokföringsadress? Måste jag själv meddela respektive myndighet om min tillfälliga adress? Hur fungerar det?
Tacksam för svar

Evelina skriver:

Hej Amid,

Om du bara har anmält adressändring via adressändring.se och inte via Skatteverket, är du fortfarande folkbokförd på den gamla adressen. Det är helt okej att göra så vid en tillfällig flytt på högst ett år, utan att ändra folkbokföringen. Så det ska inte ställa till några problem för dig och du behöver inte meddela Skatteverket.

Som jag förstår det är det bara postleverantörerna som använder den adress som du har adressändrat till. Jag är därför inte säker på om myndigheterna kan se din nya adress, så om du vill att de känner till den kan du behöva meddela dem.

mujeeb skriver:

Hej jag har en fråga?
Det är så att jag äger en bostadsrätt, men har just skaffat en postbox då vi ska till och sälja lägenheten. Min fråga är om det spelar någon roll att jag som ägare av bostadsrätten har skaffat en postbox innan lägenheten är såld? Om jag förstår rätt har det ingen betydelse då jag är folkbokförd på adressen men har en annan postbox-adress? Är detta korrekt? Mycket tacksam för svar.

Evelina skriver:

Hej,

Det har ingen betydelse för försäljningen att du har en postbox någon annanstans än på bostadsrättens adress.

Eva skriver:

Hej boupplysningen,
Jag och min familj (make & två barn, 12 & 16)har tillfälligt flyttat till min makes land, Australien. Vi blir här ett par månader upp till max ett år. Under tiden hyr vi ut vårat hus till en person på 26 år. Jag har ordnat tillfällig adressändring för oss till min mors adress, boende i samma kommun, men vi alla fyra i familjen är fortfarande folkbokförda på vårat hus.
Personen som hyr vårat hus sa åt oss att vi måste ta bort oss från vårat hus- alltså inte vara folkbokförda där. Detta då hen avser att söka bostadsbidrag. Är detta verkligen nödvändigt? Jag är inte riktigt bekväm med detta och har ett antal frågor till i anslutning till det.
Om vi inte kan vara folkbokförda på vårat hus, i Sverige, vad händer då med
– vår socialförsäkring – rätten till akutvård utomlands.
-Dagar som jag ej hämtat ut än hos försäkringskassan, men anmält tidigare (vab, sjukdagar).
– Skolsystemet- vårat yngsta barn har blivit antagen till skola i vår hemkommun som han ska börja på vt 2021- blir det problematiskt?
Vår hemförsäkring och villaförsäkring?
Ser att jag ska anmäla särskild c/o adress, det går ju bra såvitt jag kan förstå.
när jag läser på Skatteverket hemsida så ser jag att de inte kräver ändring av folkbokföring för den tid det gäller (under ett år).
Vad är bäst i detta fall?
Tacksam för hjälp.
Mvh Eva

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Eva,

Det stämmer att ni inte behöver ändra folkbokföringen om ni ska bo utomlands i mindre än ett år.

Att ni är folkbokförda på huset kan påverka hyresgästens möjlighet till bostadsbidrag, om Försäkringskassan tolkar det som att personen delar hushåll med er. Dock bör personen i fråga kunna visa för Försäkringskassan att den bor själv i bostaden, till exempel genom ert hyresavtal, och därmed kunna söka bostadsbidrag utan att ni behöver ändra folkbokföringsadress.

Angående hur en folkbokföring utomlands skulle påverka socialförsäkringen och vab- och sjukdagar får jag hänvisa dig till Försäkringskassan. De har bäst koll på vad som gäller i er specifika situation. Gällande antagningen till skolan i Sverige rekommenderar jag att fråga kommunen i fråga, ifall det blir aktuellt att ändra folkbokföring.

Azar skriver:

Hej,
Jag har börjat yrkesutbildning som tungfordonsförare och det var grundläggande nivå föra året i Nybro och nu ska jag börja på trafikskolan på gymnasiet nivå som finns också i Nybro där jag är bokförd. men nu fick jag en lägenhet i Kalmar och vill inte bo längre hos min vän i Nybro. frågan är : kan min utbildning påverkad i Nybro trafikskolan om jag har ändrat min adress till Kalmar, och om Nybro kommun vill inte längre ta ansvar för min plats i Nybros trafikskolan , kan Kalmar kommun tacka ja till min utbildning och låta mig försätta mina studier i Nybro?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Azar,

Jag tror inte att folkbokföring i en annan kommun bör påverka den utbildning som du redan har blivit antagen till, så länge du fortfarande kan gå utbildningen trots flytten. Det är dock säkrast att du kontaktar skolan eller kommunen och kontrollerar saken.

Maria skriver:

Hej! Vi och en av våra grannar i bostadsrättsföreningen har upptäckt att bådas familjer är bokförda i samma lägenhet pga felaktigt lägenhetsnummer på ena lägenheten (vår) som måste ha blivit felaktigt uppgivet någon gång i tidernas begynnelse. Hur ändrar man en sådan detalj utan att göra flyttanmälan etc? Vi har ju bott och ägt samma lägenhet sedan 2004?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Maria,

Kontakta bostadsrättsföreningens styrelse angående det felaktiga lägenhetsnumret. För att lösa folkbokföringen råder jag er att kontakta Skatteverket och fråga hur ni ska göra.

Hesham Rezakamel skriver:

Får jag vara folkbokförda I Örebro samtidig jobba, bor tillfällig och ha postadress i Göteborg

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Hesham,

Det beror på hur länge du ska bo i Göteborg. I upp till ett år kan du vara folkbokförd på din adress i Örebro trots att du bor tillfälligt på en annan ort. Om du ska bo i Göteborg längre än så behöver du dock folkbokföra dig på den adress där du faktiskt bor.

Henrik skriver:

Hej!
Om jag ska flytta till en kommun och bo runt hos kompisar och bor någon vecka här och någon vecka där, under ett år. Hur ska jag då skriva mig i kommunen, eller hur ska jag då ange ny adress? Kan jag skriva mig ”på kommunen” ( på församlingen) ?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Henrik,

Ja, du kan skriva dig på kommunen utan någon särskild adress. För att göra detta ska du kontakta Skatteverket.

Mattias Persson skriver:

Jag kollade min trappuppgång om någon skrivit sig hos mig. Ser då att i en lägenhet där jag vet att det bara bor två vuxna och ett barn är det fem vuxna skrivna varav två sedan ett år. Var vänder jag mig för att få detta utrett?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Mattias,

Det är Skatteverket som gör kontroller av folkbokföring, så du kan vända dig till dem.

Joakim Hermansson skriver:

Hur länge kan möbler etc. stå kvar i hus och förråd utan att hämtas innan de räknas som att de är borta, eller att de inte går att hämta längre?? Jocke

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Jocke,

Vad jag känner till finns det ingen uttalad gräns för hur länge sakerna kan stå kvar. Det avgörande är i stället om ägaren till möblerna kan anses ha avsagt sig äganderätten för dem eller inte.

Om någon annans ägodelar står kvar i ditt hus eller ditt förråd och inte blir hämtade trots att du har bett ägaren göra det, kan du höra av dig till Kronofogden för att få hjälp. Då riskerar du inte att bli anklagad för att olovligt ha gjort dig av med någon annans egendom.

AS skriver:

Min mamma är inlagd på sjukhus och jag vill att hon efter utskrivning ska kunna få rehab/vårdboende i min hemkommun, inte i den kommun där hon är folkbokförd. Kan vi skriva henne på vår adress? Vi är hennes enda anhöriga.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej,

Nej, om din mamma inte bor hos dig är det inte tillåtet att hon folkbokför sig där. Däremot ska det gå att ordna så att din mamma får rehabilitering i en annan kommun än där hon är folkbokförd, om jag har förstått saken rätt. Jag skulle råda er att prata med den ansvariga läkaren och med vårdgivarna i vardera kommun eller landsting om hur ni kan ordna detta.

T.D. skriver:

Om man jobbar mycket på olika orter och bor tillfälligt på antingen hotell eller arbetsplats, hur ska man folkbokföra sig? Räcker det att ha en postbox eller finns det någon annan lösning när det inte finns någon motivering till att skaffa en egen bostad?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej,

Om du kan anses ha din hemvist i en viss kommun kan Skatteverket folkbokföra dig som ”på kommunen skrivna”. Oavsett om det går att säga vilken kommun du är mest hemma eller inte, rekommenderar jag att du kontaktar Skatteverket och tar hjälp av dem med att ordna din folkbokföring.

Har du ingen fast adress kan du skaffa en särskild postadress som din post går till.

Madeleine skriver:

Hej,

Vi kommer sälja och flytta ur vår lägenhet i Januari 2020 men har inte inflytt i nya huset förrän Mars 2020. Under en månads tid kommer vi bo inneboende hos släktingar i annan kommun. Hur gör vi med folkbokföringen under denna tid?

Mvh
Madeleine

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Madeleine,

Eftersom ni bara kommer att bo hos släktingarna tillfälligt så behöver ni inte ändra folkbokföringen under den tiden. Det gör ni i stället från att ni flyttar till det nya huset.

Lennart Ersgaard skriver:

Ett par bestämde sig i vredesmod över en grannes störiga beteende att flytta ut till sin sommarstuga och ändrade folkbokförings adress men dagen innan de skulle flytta så fick de det glädjande beskedet att den hopplöse grannen hade vräkts så paret beslutade att bo kvar. Det är väl inga problem för dom att bara ändra tillbaka till den folkbokföringsadressen?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Lennart,

Nej, det ska inte vara några problem att ändra tillbaka sin folkbokföring, så länge de står på den adress där de kommer att bo.

Björn Eriksson skriver:

En bekant till mig har köpt ett hus där det tidigare fanns ett företaget registrerat. Det företaget har av okänd anledning undlåtit att göra adressändring. Hur tvingar man dem att adressändra?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Björn,

Anmäl saken till Skatteverket så söker de upp företaget och ber dem att ändra sin adress.

Veronica skriver:

Hej,

Jag och min sambo funderar på att spendera en längre tid att resa runt utomlands. Jag har läst att om man bor mindre än 52 dagar per år i Sverige så måste man anmäla flytt utomlands. Vi hade dock tänkt resa runt och inte bosätta oss i något annat specifikt land. Vi har en lägenhet som vi då tänkte hyra ut under tiden, så vi har fortfarande en address här i Sverige. Vad är det som gäller då? Kan inte hitta någon info kring det.

Tack på förhand!

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Veronica,

Jag rekommenderar att ni kontaktar Skatteverket för att höra hur ni ska göra med folkbokföringen för att allt ska bli rätt.

Andreas Åström skriver:

Hur läser jag bäst följande: Min mor bor på ett vård- och omsorgsboende för dementa. Hon är folkbokförd på boendet. Men jag vill att hennes post ska komma till mig – jag är hennes som och sköter hennes post, ekonomi, etc. Jag vill att hennes post kommer till mig. Jag tror att vidareförmedling av post enbart är temporär och kanske ett (1) år i taget.

Min fråga: Kan jag ordna en permanent adressändring för min mor till min adress?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Andreas,

Jag tror inte att det är möjligt att göra adressändring åt någon annan. Kanske är det möjligt ifall du har fullmakt för din mor. Jag skulle rekommendera att du kontaktar Adressändring.se och frågar om det är möjligt att göra en permanent adressändring åt din mor.

Bengtsson skriver:

Hej, jag har ett nytt jobb i annan kommun och båda barnen följer med. Min avsikt är inte att bo i den nya kommunen mer än ett år. Barnen har fått plats på skolor i den nya kommunen och skolorna kräver nu såklart att de ska vara skrivna här. Vi veckopendlar och tillbringar ganska mycket tid i vår hemmakommun där vi då också är folkbokförda. Barnen kan ju inte skrivas på nya adressen utan att jag är skriven där. Jag vill ju ges möjligheten till avdrag för dubbel bosättning och resor mellan de olika arbetsplatserna vilket ju går förlorat om jag ska vara skriven i den nya kommunen. Gör ju inget formellt fel för jag jobbar på olika orter (olika arbetsgivare med jobb helgtid o lediga veckor på skolan) och barnen kan inte gå i skolan i vår hemmakommun för skolplikten är ju 5 dagar i veckan så av den orsaken behöver vi vara i den nya kommunen mån morgon – fre em utom lov och ledighet samt vid sjukdom. Och kortsiktigt behöver man ju inte ändra folkbokföringsadress ? Hur ska jag rimligen gå till väga för att göra rätt?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej,

Eftersom fler faktorer verkar binda dig till den nya orten skulle jag tro att det är där du ska folkbokföra dig. Det är vad jag kan utläsa från Skatteverkets information om enkel eller dubbel bosättning och att vara folkbokförd på rätt adress. För att vara säker skulle jag dock rekommendera att du kontaktar Skatteverket och frågar var du ska folkbokföra dig för att allt ska bli korrekt.

Ronnie Karlsson skriver:

Hejsan.
Jag är lite nyfiken på vilka ställen jag har bott på under min uppväxt. Var kan jag se det någonstans?

Evelina skriver:

Hej Ronnie,

Dina tidigare folkbokföringsuppgifter sparas i Skatteverkets databas. Testa därför att kontakta Skatteverket för att se om du kan få ut uppgifter på var du har bott.

Filip skriver:

Jag har hamnat i konstig situation och måste få bort min folkböring adress genast så att min mamma kan få den hjälpen som behövs men jag har ingen annan adress jag kan skriva in mig på finns det andra alternativ?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej,

Nej, det enda alternativ som folkbokföringslagen tillåter är att du vara skriven på den bostad där du tillbringar större delen av nattvilan.

jalle skriver:

hej jag undrar om man byter folkbokföring till västerås från stockholm hem till sin partner men har genom gått en stor operation som kräver rehab men ej påbörjat för att det ej finns bostad att bo stockholm kan man då bli nekad rehab från västerås sjukhus eller bistånd inte ges från den nya kommun under tiden man e på rehab sambon lever själv på soc

Evelina skriver:

Hej Jalle,

Som jag förstår det ska din folkbokföring inte påverka var det är möjligt att söka vård någonstans. Säkrast är dock att du kontaktar sjukhuset för att se om det är möjligt att få rehab därifrån, och den nya kommunen angående bistånd.

Linus skriver:

Hej, hjälpsam artikel! Jag har endast en fråga.

Jag undrar om ni vet om det är okej att folkbokföra sig på en tillfällig adress under tiden jag hyr ut en hyresrätt i andrahand?

Tack!

Evelina skriver:

Hej Linus,

Ja, det är ingen fara i att tillfälligt folkbokföra sig på en annan adress när du hyr ut i andra hand. Gäller den tillfälliga flytten mindre än ett år behöver du dock inte byta folkbokföringsadress.

Fredde skriver:

Hej!
Behöver jag ha en fast adress innan jag kan bli folkbokförd i Sverige? Funderar på att flytta från Finland till Sverige……

Ps, tacksam för svar

Evelina skriver:

Hej Fredde,

För att kunna bli folkbokförd måste du först ha anmält att du har flyttat till Sverige. Du behöver alltså ha någonstans att bo och får ange denna fastighet och adress när du ska folkbokföra dig.

Mer info om hur det går till att flytta till och folkbokföra sig i Sverige finns på Skatteverkets hemsida.

John Arvid Bruserud skriver:

Hej när jag blir ett folkbokfort i Sverige och får bekräftelse av skattekontoret på det kommer jag då att få personligt bevis eller inte eller måste jag beställa det efteråt och logga in på skattekontoret med kodberäknare och beställ personbevis ?

Evelina skriver:

Hej,

Om behöver visa ett personbevis måste du själv beställa personbevis från Skatteverket. Det kan då hända att du behöver logga in om du vill skriva ut personbeviset via e-tjänsten.

Madelene skriver:

Hej
Jag har nyligen sålt min lägenhet och ska flytta ut i slutet av oktober men har ännu inte gjort klart med nytt boende.

Är det OK att jag skriver mig hos min bror, där jag ska bo tills dess jag köpt ny lgh, även om det bara är för 1-2månader? För att sen, vid tillträde till min nya lgh skriva mig där?

Tacksam för svar!

Evelina skriver:

Hej Madelene,

Ja, det går bra att du skriver dig hos din bror om du ska bo där som inneboende en tid. Du behöver dock inte folkbokföra dig där eftersom flytten bara är tillfällig. För att få din post dit kan du i så fall ordna med eftersändning eller anmäla särskild postadress hos Skatteverket.

Robert skriver:

Hej kan man folkbokföra sig på lägenhetshotell

Evelina skriver:

Hej Robert,

Rent teoretiskt är det möjligt att folkbokföra sig på ett lägenhetshotell, förutsatt att du bor där under lång tid, det vill säga ett år eller mer. Däremot kan troligtvis såväl hotellet som Skatteverket ifrågasätta varför du väljer att folkbokföra dig där.

Camila skriver:

Hej!
Det är så att jag är folkbokförd i min hemkommun som är i Norrköping, men har alltså flyttat ner till Malmö! Dock så bor jag hos min flickvän, där hon står på sin adress och är folkbokförd. Hon bor i en studentlägenhet. Kan jag folkbokförda mig i hennes adress trots att det är en studentlägenhet? Hon studerar medans jag är arbetssökande.

Evelina skriver:

Hej Camila,

Ja, så länge det är din flickvän som står på studentlägenheten tror jag inte att det ska vara några problem att du folkbokför dig på hennes adress.

Gjenis skriver:

Hej, vad händer ifall ens barn bott hos dig under en period du fått underhållsstöd, men du glömt folkbokföra, och du får ett brev några år senare för att betala tillbaka en summa till försäkringskassan. Vad är det enklaste att bevisa att det hela bara är ett misstag?

Evelina skriver:

Hej,

Tyvärr kan jag inte svara på om det går att lösa i efterhand. Jag rekommenderar dig därför att kontakta Försäkringskassan och förklara situationen. Mer information om vad som gäller för underhållsstöd när barnet bor hos dig respektive när barnet inte bor hos dig finns på Försäkringskassans webbplats.

Thomas Bergstam skriver:

Hej,
Hur gör jag för att bli av med en person som står skriven i min bostadsrätt men inte bor här? Jag har bott här i 6 år och personen ifråga bodde före mig inneboende med en annan person som dock numera har försvunnit från min adress. (Flyttat till annan del av Stockholm och skrivit sig där). Personen det handlar om har ett utlandsklingande namn och ”kan” ha försvunnit ut ur landet. Vad gör man då?

Har tre gånger kontaktat Skatteverket men det händer inte så mycket/inget alls. Jag kanske gör något fel?

Evelina skriver:

Hej Thomas,

Du har gjort rätt i att kontakta Skatteverket. De är de som kan ta reda på var personen i fråga finns och be den ändra folkbokföringen, alternativt ändra personens folkbokföring till ”utan känd hemvist”. Tyvärr händer det att dessa ärenden nedprioriteras, så kanske är det därför ingenting har hänt ännu. Om den felaktiga orsakar dig några särskilda problem rekommenderar jag att du påpekar detta för Skatteverket.

Malin skriver:

Hej, om man ska flytta in som inneboende i en lägenhet (hyra ett rum). Måste jag då ha någon form av godkännande från den jag hyr av för att kunna skriva mig på adressen?

Daniel skriver:

Hej Malin,

Jag känner inte till att det skulle krävas något sådant godkännande. Man ska vara folkbokförd där man bor och hyr du ett rum bor du ju på adressen.

Mvh,
Daniel

Lasso skriver:

Min son bor med flickvän i studentlägenhet i en annan kommun än den jag och min fru (hans mamma) bor i. Jag och min fru har en hyresrätt på 4:a rum, 1:a hand.

Sonen o hans flickvän har bra köplats på bostad.stockholm.se där det då och då finns ungdomslägenheter att söka. För att söka vissa av dessa lägenheter krävs att man är folkbokförd i den kommun vi föräldrar bor i, dvs annan kommun än sonen och hans flickvän är skrivna i.

Frågor:

1. Kan sonen och hans flickvän säga upp sin studentlägenhet och folkbokföra sig på vår adress, dvs bo hos oss under en kortare period i väntan på att sökbar ungdomslägenhet dyker upp? Kräver detta vår hyresvärds tillstånd?
2. Måste vi ta ut ”hyra för inneboende” av son och dennes flickvän i detta fall, eller kan de bo gratis hos oss? Vad är skatteverkets regler i detta fall?
3. Måste vi upprätta ett hyreskontrakt för inneboende i detta fall?
4. Ungdomslägenheterna sonen och hans flickvän söker är för personer mellan 18 och 27 år. Om de får lägenhet; blir de av med kontraktet när de fyller 27 eller kan de bo kvar den tid hyreskontraktet stipulerar (i detta fall 4 år)?
5. Är det något vi missar att ta i beaktning när vi på detta sätt försöker hjälpa våra ungdomar att få lägenhet?

Daniel skriver:

Hej Lasso,

1. Att ha inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens tillstånd. Det kan vara en bra idé att vända dig direkt till bostad.stockholm.se och höra dig för innan så att din son uppfyller kraven genom att bo hos er.
2. Nej, du måste inte ta ut någon hyra. Vad jag vet bör Skatteverket inte ha några synpunkter på det, men vill du vara säker skadar det inte att ringa dem och dubbelkolla.
3. Nej, du måste inte upprätta ett hyresavtal om du inte vill. Vanligtvis upprättar man avtal för att reglera de ekonomiska aspekterna av uthyrningen, men om din son och hans respektive ska bo hos er gratis ser jag inte att det finns något större behov av det.
4. Den här frågan föreslår jag att du ställer till den framtida hyresvärden, det kan jag tyvärr inte svara på.
5. Jag kommer inte på något på rak arm, men vill du vara helt säker på att allt går rätt till är mitt tips alltid att kontakta en jurist som kan titta på omständigheterna i ditt fall. Lycka till!

Mvh,
Daniel

AB skriver:

Hej! Jag skulle behöva hjälp! Jag skulle få förlängt underhålltsstöd men jag är inte folkbokförd på samma adress med min mamma. Hur ska jag göra då? Jag bor just nu tillsammans med min bonus pappa som är min mammas sambo och en lillebror som är halv svensk och utländskt. Jag har studerat andra året på gymnasiet och ska nu börja på trean. Men frågan är finns det nåt jag kan göra åt eftersom jag är inte nöjd med det beslut som försäkringkassan beslutade.

Evelina skriver:

Hej,

Vad du kan göra beror på varför Försäkringskassan beslutade att inte förlänga underhållsstödet. Det du kan göra är att ta reda på anledningen och sedan kontakta Försäkringskassan eller överklaga om du inte tycker att det stämmer med de villkor som Försäkringskassan har:

Underhållsbidrag och förlängt underhållsstöd
Underhållsstöd när barnet bor hos dig

Håkan Kroon skriver:

Jag känner till ett fall där personen bor i annat
land men är skriven hos andra personer i Sverige
Besöker Sverige högst ett par veckor per år
Vedebörande betalar dock skatt i landet där personen
verkligen bor
Gör dessutom inte personerna ett brott som låter detta fortgå
år efter år

Evelina skriver:

Hej Håkan,

Det är inte straffbart att vara folkbokförd i Sverige när man bor utomlands, även om man bör göra detta enligt folkbokföringslagen. Dock är det just gällande skatten som det kan få konsekvenser. Detta finns det mer att läsa om hos Skatteverket.

Jag kan inte heller se att personerna som den utlandsboende är skriven hos riskerar något straff. Däremot kan det få konsekvenser om personen kan tolkas som en inneboende som därmed bidrar till deras inkomst, t.ex. om de ska söka bostadstillägg eller andra bidrag som baseras på deras inkomst. Det är därför inte rekommenderat att ha någon skriven på sin adress som inte bor där.

Elin Abrahamsson skriver:

Kan man vara folkbokförd på en kommersiell lokal?

Evelina skriver:

Hej Elin,

Nej, du ska vara folkbokförd på den adress där du bor och sover den största delen av tiden. Därför bör det inte vara möjligt att vara folkbokförd på en kommersiell lokal.

Betty skriver:

Hej!

Hur kan det fungera om en person bor i ett annat EU-land och jobbar i Sverige utan adress.
Hur mycket skat betalar då?

Evelina skriver:

Hej Betty,

Det finns särskilda regler om inkomstskatt för dig som arbetar i Sverige och bor utomlands. Dem kan du läsa om hos Skatteverket.

I regel gäller att du betalar skatt i Sverige för den inkomst som grundar sig på arbete i Sverige.

I vilket land du ska betala vilken skatt beror också på om du anses vara begränsat eller obegränsat skatteskyldig. Om du övernattar i Sverige regelbundet varje vecka är du troligen obegränsat skatteskyldig. Om du inte alls vistas i Sverige är du begränsat skatteskyldig.

För att du inte ska behöva betala dubbel skatt kan det vara bra att prata med Skatteverket om vad som gäller i din situation.

Lisa skriver:

Hej
Kan man flytta och skriva sig på en annan adress men ha kvar en hyreslägenhet som hyrs genom en bostadsrättsförening och låta någon annan bo i lägenheten?

Evelina skriver:

Hej Lisa,

Nej, hyreskontraktet på lägenheten gäller dig som har skrivit på det. Om du folkbokför dig någon annanstans och bostadsrättsföreningen upptäcker att du inte bor i lägenheten riskerar du att förlora ditt kontrakt om du upplåtit den utan tillstånd.

Ifall det är ett förstahandskontrakt du har kan du ansöka om att hyra ut lägenheten i andrahand om du vill flytta därifrån. Men då måste du ha ett giltigt skäl till uthyrning och ansöka om tillstånd. Det gäller oavsett om det är en hyr ut en hyresrätt eller bostadsrätt.

Om det är så att du hyr lägenheten i andrahand har du inte rätt att överlåta lägenheten till någon annan. Detta bör framgå i kontraktet.

Henrik E skriver:

Om det finns ett företag (som är satt i konkurs) skrivet på adressen jag flyttat in på? En Hyreslägenhet. Adress samt lägenhetsnr står det ett företag på som jag inte är inblandad i öht. Kan det innebära några bekymmer för mig?
Kan jag göra något för att det ska försvinna?

Evelina skriver:

Hej Henrik,

Kontakta Skatteverket och berätta att företaget inte längre finns på adressen, så kan de ordna så att folkbokföringen ändras. Det som kan hända om företaget är skrivet på din adress är att du kan bli kontaktad av personer som vill nå företaget, eller får företagets brev.

John Arvid Bruserud skriver:

Hei hva skal jeg medbringe når jeg skal bli folkbokfört hos Skatteverket ? og hvor lang tid tar det for og bli folkbokfört ? og er det forskjellige ventetid fra skatteverket en levere inn söknad om folkbokföring fra by til by ?

Evelina skriver:

Hej,

Du ska ta med dig pass eller id-kort när du besöker Skatteverket, samt uppgifter som visar på hur du ska försörja dig i Sverige. Det kan även behövas uppgifter på om du är eller har varit gift. Du kan läsa mer om vad du ska ta med dig på Skatteverkets webbplats.

Hur lång tid folkbokföringen tar kan mycket riktigt variera mellan olika orter. Därför rekommenderar jag att du frågar Skatteverket när du besöker deras lokala kontor för att få veta deras specifika handläggningstider.

Jamal skriver:

Hej,

Att hyra ut sin bostadsrätt i två eller flera år med bostadsförenings godkännande till samma hyresgäst, kan detta påverka bostadsägaren?

Filip Svensson skriver:

Hej Jamal,
Nej, det kommer inte påverka bostadsägaren på något sätt så länge bostadsrättsföreningen ger sitt godkännande till uthyrningen.

Lena Hultman skriver:

Hej , om man vårdas på sjukhus i en annan kommun än där man är folkbokförd , är det då okej att ändra folkbokföringsadress under pågående vårdtid för att kunna ta del av vård och omsorg i den region/kommun man vistas i ?
Har för mig att det är folkbokföringskommunen som är ansvarig att planera de insatser som krävs inför utskrivning. ”Den kommun där den enskilde är folkbokförd
ska ansvara för samtliga stöd- och hjälpinsatser enligt socialtjänstlagen under kriminalvård i anstalt och vård på sjukhus samt inför
avslutningen av sådan vård. ”/ Lotta

Filip Svensson skriver:

Hej Lena,
Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor. Att din vård ska påverkas av vilken kommun du är skriven i känner jag dock inte till. Det jag skulle rekommendera dig att göra är att kontakta Socialstyrelsen och fråga vad som gäller och om du kan få ta del av vården utan att vara folkbokförd i den kommunen.
Lycka till!

Marie Strömblad skriver:

Hej
Min far hyr en lägenhet i en kommun men är inte folkbokförd på adressen han har haft lägenheten i 20 år utan problem
Nu kom ett brev om att han måste flytta från lägenheten eller göra en förändring inom 3 v
för han inte är skriven på adressen
Är detta möjligt att man får göra så?
/Mia

Filip Svensson skriver:

Hej Mia,
Det är inget krav att man måste vara folkbokförd på den adress där man hyr en bostad. Hyresvärden har alltså ingen rätt att säga upp din pappa enbart på grund av det. Det är dock möjligt att det hade kunnat vara grund för uppsägning om det stått i hyreskontraktet att din pappa måste vara folkbokförd i bostaden.

Anita Jansson skriver:

Jag söker uppgifter på min mor.
Vart vänder jag mig?

Filip Svensson skriver:

Hej Anita,
Om du söker folkbokföringsuppgifter är det Skatteverket du ska kontakta.

Ebenezer skriver:

kan jag hjälpa en van ta emot hans brev till min adress när han har flyttat annan ort söker Jobb?

Filip Svensson skriver:

Hej Ebenezer,
Ja, det är fullt möjligt genom att din vän anmäler en särskild postadress med c/o-tillägg. Tillägget står för care of och betyder att någon annan (du i det här fallet) tar hand om posten. Särskild postadress används om din vän vill ha sin post till en annan adress under minst sex månader. Är det kortare tid än så ska han göra en tillfällig eftersändning.

Din vän kan anmäla särskild postadress hos Skatteverket och tillfällig eftersändning hos Svensk Adressändring.

Nathalie skriver:

Hej, jag ska hyra ut min lägenhet i ett år för att testa på sambolivet. Ska jag folkbokföra mig hos min sambo eller ska jag ha c/o och använda hans adress som särskild postadress. Om hyresgästen folkbokför sig på min adress men jag är skriven på någon annan – kan hon ta över lägenheten då? Enligt hyresvärd får hon endast använda sig av c/o hos mig men måste inte jag stå skriven där för att det ska funka? Superförvirrad!

Filip Svensson skriver:

Hej Nathalie,
Jag skulle rekommendera dig att folkbokföra dig hos din sambo men så länge det bara gäller ett år behöver du inte byta folkbokföringsadress. Grundregeln är trots allt att man ska vara folkbokförd där man bor. Detsamma gäller din hyresgäst som bör skriva sig i din lägenhet. Det finns dock inga möjligheter för din hyresgäst att ta över lägenheten bara för att hon folkbokför sig där.

Enligt folkbokföringslagen har man rätt att folkbokföras på den fastighet/lägenhet där man bor och det kan inte hyresvärden förhindra.

Roger skriver:

Om man är hemlös, hur/vart ska man folkbokförda sig?

Filip Svensson skriver:

Hej Roger,
Som bostadslös kan man antingen folkbokföras ”utan känd hemvist” eller ”på kommunen skrivna”. Vad som avgör är om den som är bostadslös har anknytning till en viss kommun eller inte. För mer information skulle jag rekommendera dig att kontakta Skatteverket som ansvarar för folkbokföringen.

carina skriver:

Jag ska ut på en långresa och säga bort min lägenhet. Var ska jag då stå skriven?

Filip Svensson skriver:

Hej Carina,
Om du hade behållit din bostad hade du kunnat fortsätta stå skriven där men i och med att du inte ska göra det är jag osäker. Jag skulle rekommendera dig att prata med Skatteverket om var du ska vara skriven.

Tobias skriver:

Vår gemensamma dotter söker till gymnasiet nu och för att inte hamna som reserv på intagningen behöver hon vara skriven i samma stad som skolan är. Vi har fått rådet att skriva henne på orten, men rent praktiskt måste någon av oss föräldrar skriva sig där.
Vi har några bekanta vi skulle kunna skriva oss hos, men jag undrar om man gör något olagligt eller om det ställer till problem för oss att vara skriven på annan adress under gymnasietiden.

Filip Svensson skriver:

Hej Tobias,
Ja, att folkbokföra sig på en annan adress än där man bor är olagligt, det är däremot inte straffbart.

Kalle skriver:

Hej. Jag vet att en nära släkting som lever ensam som jag inte umgåtts med på 60 år som bott på samma adress i Stockholm i många år har flyttat till en ödebygd i Skåne, men det går inte att tyda om hon bor på nya adressen i Skåne, eller kvar i Stockholm. Borde inte den gamla adressen försvinna när man mantalsskriver sig på ny adress. När jag söker på hennes namn så står båda adresserna.

Filip Svensson skriver:

Hej Kalle,
Jag är tyvärr inte säker på vad som gäller och skulle därför rekommendera dig att kontakta Skatteverket och fråga. De bör rimligtvis kunna ge dig svar på din fråga.

Dana skriver:

Hej!
Vi bor i en hyresrätt just nu och vi vill hyra ut vår lägenhet i ett år i andra hand. Jag min fru har köpt ett hus i en annan kommun och ska flytta in snart. Det gick för snabbt och vi hade inte tid för uppsängningen. Vi vill helst inte säga upp denna lägenhet nu, vill behålla den i ett år för att känna att allt fungerar för oss med nya huset, skolor för barnen, jobb osv. Vi är osäkra om hyresvärden kan godkänna denna anledning för att godkänna en hyresgäst vi redan hittat. Är detta ett skäl? Vi vill inte få avslag och sedan tvingas säga upp lägenheten och hamna med dubbla kostnader i 3 månader. Tack på förhand!

Filip Svensson skriver:

Hej Dana,
Tyvärr kan inte jag svara på om det är ett tillräckligt skäl för att få hyra ut bostaden eller inte. Det jag skulle rekommendera dig att göra är att först prata med din hyresvärd och förklara situationen. Om inte hyresvärden godkänner andrahandsuthyrningen så tycker jag du ska vända dig till hyresnämnden som kan ta ett beslut i ärendet.

Lycka till!

Jessica Carlson skriver:

Hej!
Hur gör man om man vill flytta till sin båt och ha en postbox istället för en adress?

Filip Svensson skriver:

Hej Jessica,
Jag är inte helt säker på hur du går till väga så jag skulle rekommendera dig att kontakta Skatteverket som ansvarar för folkbokföringen i Sverige.

Sara skriver:

Hej!

Jag vet att CSN får information från Skatteverket om en person flyttar in och ut från Sverige samt vart i Sverige personen är folkbokförd.

Kan CSN få information från utländska myndigheter om personer med studieskulder som är folkbokförda i utlandet?

Med vänlig hälsning
Sara Andersson

Filip Svensson skriver:

Hej Sara,
Ja, CSN kan få reda på om personer folkbokförda i utlandet har studieskulder. CSN har på senare år börjat arbeta allt mer med driva in skulder från personer i utlandet.

Daniel skriver:

Hej,
Kan man ha två adresser som går att skicka post och paket till?

Jag bor i norge (folkbokförd där och får normal post dit), men ska ta över ett dödsbo i sverige. Jag vill behålla det huset och vill kunna beställa paket (för renovering) och tidningsprenumerationer (på svenska tidningar som inte skickar utomlands) etc. dit i mitt namn. Går det?

Normalt studsar ju post till ”fel” adress, även om mitt namn skulle stå på brevlådan. Eller?

Filip Svensson skriver:

Hej Daniel,
Jag känner tyvärr inte till om det finns någon sådan lösning. Det du kan göra är att kontakta post- och transportföretagen för att se vad som är möjligt att göra.

Lycka till!

Tommy skriver:

Hej,

Måste man ha en brevlåda?
Det finns digitala lösningar för handlingar, och om någon behöver ta kontakt med mig direkt så har jag mobiltelefon nummer. Kommer förmodligen ha en mobilt boende om något år.

Filip Svensson skriver:

Hej Tommy,
Jag kan inte hitta någon information om att du ”måste” ha en brevlåda. Den post du får kommer troligtvis lagras på närmaste utdelningsställe där du får hämta den.

Camilla Näslund skriver:

Hej!
Om en person är folkbokförd i en bostad som hen tidigare ägt och som nu är såld på exekutiv aktion, och personen saknar ny fast adress. Var ska hen folbokföra sig? Hen vistas inte längre i den kommun där hen är folkbokförd.

Filip Svensson skriver:

Hej Camilla,
Om en person utan fast adress har anknytning till en viss kommun ska personen folkbokföra sig på kommunen. Om personen inte har någon anknytning till någon kommun kan personen folkbokföras utan känd hemvist. Jag skulle rekommendera den det gäller att kontakta Skatteverket som ansvarar för folkbokföringen i Sverige.

Stig-Arne Hansson skriver:

Hej i mitt namn har bindestrecket försvunnit i offentliga register hur får jag tillbaks det ?

Filip Svensson skriver:

Hej Stig-Arne,
Jag vet tyvärr inte hur du gör för att få tillbaka bindestrecket men jag skulle rekommendera dig att kontakta Skatteverket och fråga.

Lycka till!

Ben. skriver:

Hej !!!
Jag skulle vilja veta vilket datum jag blev folkbokförd i Sverige, eller har fått uppehållstillstånd att bo i Sverige?
Med vänliga hälsningar

Filip Svensson skriver:

Hej Ben,
Hur du gör för att få reda på när du blev folkbokförd i Sverige vet jag inte. Jag skulle dock rekommendera dig att kontakta Skatteverket och fråga. Det är nämligen Skatteverket som har hand om folkbokföringen i Sverige.

Michael skriver:

Hej!
Jag och min partner ska flytta från varsin lägenhet ihop till en lägenhet som vi kommer hyra i andra hand. Den vi hyr av vill inte att vi folkbokför oss på adressen utan bara kör på c/o. Min partner är iaf folkbokförd i samma kommun hos sina föräldrar som bor i närheten, men jag flyttar rätt långt. Hur ska jag göra om jag inte får folkbokföra mig på nya adressen?

Filip Svensson skriver:

Hej Michael,
Hur du bör göra är en svår fråga. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor och hyresvärden kan inte hindra dig från att folkbokföra dig på adressen där du nu bor. Det kan däremot bli en känslig balansgång mellan rätten till folkbokföring och möjligheten att nyttja bostaden. Risken är ju att hyresvärden inte vill hyra ut om du ändå folkbokför dig på adressen.

Jag skulle nog rekommendera dig att kontakta Skatteverket som har hand om folkbokföringen i Sverige. De bör rimligtvis ha ett bra svar på vad som är bäst att göra.

Lycka till!

Anja skriver:

Hej, jag ska hyra ut min lägenhet (hyresrätt) i andra hand, ca ett år. Ska jag då ändra min folkbokföringsadress till den bostad jag bor i istället eller räcker det med att bara adressändra?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Grundregeln är att man ska vara folkbokförd där man bor men om flytten bara gäller för en kortare period (under ett år) behöver man inte byta folkbokföringsadress. Det förutsätter dock att man har för avsikt att flytta tillbaka till sin tidigare bostad.

Ellinor Koda Sander skriver:

Hej!
Jag äger en lägenhet i Stockholm, där jag är skriven för tillfället.
Nu studerar jag i Umeå och vill skriva mig här; men har en hyresgäst som också är skriven i Stockholm. Kan jag förlora min rätt till bostaden om jag skriver över mig på en hyresrätt här (studentlägenhet)?

Filip Svensson skriver:

Hej Ellinor,
Nej, du kan inte förlora din lägenhet för att du folkbokför dig på din studentlägenhet. Grundregeln är att man alltid ska vara folkbokförd där man tillbringar sin dygnsvila. Under tiden du studerar är det Umeå och då är det även där du ska vara folkbokförd.

Oskar E skriver:

Hej
Jag ringde Skatteverket idag, då två personer skrivit sig på mitt företags adress där jag är VD. De sa att ”från den 1 juli är det ett brott att skriva sig på fel adress” och jag frågade om vi då skulle polisanmäla detta. Det svarade de på ”att det kan ni göra” eller så gör ni en… sen minns jag inte… men att vi som företag kunde skicka in en blankett om ”boendeutredning” ”bostadsutredning” eller nåt liknande. Har letat ihjäl mig på Skatteverkets hemsida där handläggaren hänvisade mig till, men hittar INGENTING om det… Kan ni hjälpa mig? Det börjar dyka upp post från Kronofogden till denna stackars människa, och de vill inte vi ha.

Filip Svensson skriver:

Hej Oskar,
Det du kan göra är att anmäla detta till Skatteverket som då kan starta en utredning. Vart du hittar en sådan blankett vet jag dock inte och därför skulle jag rekommendera dig att kontakta Skatteverket igen.

Jonas Augustsson skriver:

Hej jag håller på med släktforskning.
Så min fråga är om det går att hitta tidigare adresser till en person än den han är folkbokförd på nu och hur gör man..

Filip Svensson skriver:

Hej Jonas,
Jag är faktiskt inte helt säker på hur man går till väga för att få reda på sådan information. Jag skulle rekommendera dig att kontakta Skatteverket och fråga.

Å skriver:

Hejsan, jag har särskild postadress – vad händer när jag nu måste ändra min folkbokföring men ändå ha kvar min särskilda postadress?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Ingenting kommer att hända, du kommer att ha kvar din särskilda postadress precis som vanligt. Den ändras inte automatiskt när du byter folkbokföringsadress.

Ernst skriver:

Hej,

Min sambo ligger på sjukhus i sin barndomskommun nära sina föräldrar. Nu säger sjukhuset att sambon ska flyttas till sin folkbokföringskommun. Hon vill dock stanna kvar tills behandlingen är klar. Kan hon ändra folkbokföringsadressen så att hon kan stanna kvar tills hon blir frisk? Jag bor kvar i huset som vi båda är skrivna på.

Filip Svensson skriver:

Hej,
Grundregeln är att man ska vara folkbokförd där man bor.
Om din sambo skulle få stanna kvar på sjukhuset om hon byter folkbokföringsadress kan jag tyvärr inte svara på.

Liza skriver:

Hej!
Vart kommer vårt ännu ofödda barn bli skrivet om vi föräldrar (som är gifta) är skrivna i olika kommuner?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Barn under 18 år ska folkbokföras på samma sätt som vuxna, det vill säga på den adress där de tillbringar flest nätter.

Martin Ståhl skriver:

Om jag har flyttat utomlands och min utlandsadress är registrerad hos skatteverket, var kommer då min post? Kommer den till min adress i utlandet? Står som utvandrad och min utlandsadress står på Skatteverkets sida.

Filip Svensson skriver:

Hej Martin,
Skatteverket samarbetar med en rad olika myndigheter och banker och meddelar dem din nya folkbokföringsadress (inom Sverige) för att du ska kunna få din post. Exempel på en sådan myndighet är CSN. När det gäller att få sin post till utlandet kan det se lite annorlunda ut. Exempelvis kan inte CSN hämta din utlandsadress hos Skatteverket utan du måste själv kontakta dem. Om detsamma gäller för andra myndigheter och banker vågar jag inte svara på. Det bästa är om du hör av dig till Skatteverket och frågar.

För post från exempelvis organisationer eller om du prenumererar på någon tidning så måste du själv meddela dem din nya adress.

Mohamud Essa Osmaan skriver:

Hej!

Får man bli folkbokföring i en kommun medan hen bor i en annan kommun?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Grundregeln att utgå ifrån är att du ska vara folkbokförd där du bor. Du ska alltså inte folkbokföra dig i en annan kommun än den du bor i. Vid kortare flytt behöver du inte ändra folkbokföringsadress. Med kortare tid menas ungefär ett år.

Hans Brandt skriver:

Fråga.
Jag söker adressen till en i Frankrike bosatt svensk. Vem/vilken myndighet har denna info?

Filip Svensson skriver:

Hej Hans,
Den informationen bör Skatteverket ha. När man flyttar utomlands ska man göra en flyttanmälan till Skatteverket. Även vid en flytt till ny adress i utlandet kan man välja att anmäla detta till Skatteverket.

Antonio skriver:

Hej, Jag bor utomlands sedan 2005, och nu har jag gift mig utomlands.
Kan jag förändra min status i folkbokföringen så att jag inte är Singel längre? Hur registrerar jag min äktenskap om jag inte bor i Sverige?

Filip Svensson skriver:

Hej Antonio,
Vill du att äktenskapet ska registreras i folkbokföringen rekommenderar vi dig att kontakta Skatteverket. De kan hjälpa dig med hur du går tillväga och vilka uppgifter och dokument du måste visa upp. Lycka till!

mark Boya skriver:

Hej, en okänd person har folkbokfört sig på mina föräldrars lägenhet. vi har kontaktat myndigheterna men vi får bara tillsvars att de inte kan göra något. vi får fortfarande brev som är skickade till Den personen som inte verkar så skötsam. Vad kan vi göra mer? hur påverkar det de som faktiskt är folkbokförda på den adressen? Tack på förhand!

Filip Svensson skriver:

Hej,
Det enda ni kan göra, vad jag känner till, är att kontakta Skatteverket och upplysa dem om problemet. Skatteverket kan då göra en utredning och därefter plocka bort personen från dina föräldrars adress.
Att någon folkbokför sig på någon annans adress kan faktiskt påverka den boende. Exempelvis kan en person med bostadsbidrag få det indraget om någon annan folkbokför sig på dennes adress.

Mops skriver:

Om jag är bostadslös vart ska jag folkbokföra mig då?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om du är bostadslös kan du vända dig till Skatteverket och folkbokföra dig ”På kommunen skrivna”. Lycka till!

Matilda skriver:

Jag ska flytta till en annan ort och studera. Kommer att hyra en lägenhet i andra hand från Augusti 2018 till januari 2019, vet inte om jag kommer bo kvar där eller flytta vidare sen. Ska jag ändra min folkbokföring dit ändå? Eller ska jag vänta tills i Januari när jag vet mer vart jag kommer bo längre permanent sen?

Filip Svensson skriver:

Hej Matilda,
Ja, du bör folkbokföra dig på den nya adressen även om du kommer flytta vidare sen. Lycka till!

hanna skriver:

hej! jag ska flyta till en annan kommun och jag vill komma igång med mina studier så fort som möjligt, hur länge tar det tills jag blir folkbokförd i denna kommun och kommer in i systemet

Filip Svensson skriver:

Hej Hanna,
Om du använder Skatteverkets e-tjänst för att byta folkbokföringsadress tar det bara några minuter innan ändringen slår igenom.
Du kan även göra flyttanmälan i förväg och skriva in det datum då du vill att den nya adressen ska börja gälla. Lycka till!

Björne skriver:

Hej! Jag och min sambo bygger en villa som kommer att vara klar 3 månader efter det att vi måste lämna vårt nuvarande boende. Under de 3 månaderna kommer vi att bo i en sommarstuga 1 km från vårt bygge. Fråga: Kan vi skriva oss på den adress där vårt bygge pågår?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om ni inte flyttat in huset bör ni inte heller folkbokföra er där. Istället kan ni folkbokföra er i sommarstugan under tiden. Man ska vara folkbokförd där man tillbringar sin huvudsakliga dygnsvila.

Peter Södergran skriver:

Hej Bo. Jag har själv bott utomlands och hade samma problem när jag kom tillbaka. Tyvärr är det så att du fr o m ditt ankomstdatum måste vara folkbokförd i Sverige i 1 år innan du kan få ett telefon eller tv abonemang eller någon typ av kredit. Surt men sant!

Bo Pettersson skriver:

Bott utomlands, ändrat folkbokföringsadressen. När slår ändringen in hos kreditupplysningen? Jag kan inte beställa internet o. mobilabonemang pga något med kreditupplysningen.

Filip Svensson skriver:

Hej Bo,
Den ändringen borde gå igenom rätt omgående. Min rekommendation är att du hör av dig till Skatteverket för att försäkra dig om att din folkbokföringsadress ändrats och höra dig för om de spridit din adress till det aktuella kreditupplysningsföretaget. Lycka till!

Stefan Berndtsson skriver:

Kommer att starta ett kommunalt provboende, där man kan bo upp till 6 månader. En del av de som kan bo där har egna lägenheter, en del är bostadslösa. hur gör man med folkbokföringen? Skall de skriva sig på provboende adressen?

Filip Svensson skriver:

Hej Stefan,
Är vistelsen på adressen under ett år, vilket det är i det här fallet, behöver man inte ändra folkbokföringsadress, förutsatt att man flyttar tillbaka till sin ursprungliga lägenhet. Men grundregeln är annars att man ska vara folkbokförd där man bor.

De som är bostadslösa bör, efter att ha bott på provboendet, folkbokföras ”På kommunen skrivna” eller ”Utan känd hemvist”.

Annica Söderström skriver:

Om en person som hyrt ut sitt hus i många år fortfarande är folkbokförd på den adress men denne bor inte där utan hos sin sambo några hus längre bort är det ok?????

Filip Svensson skriver:

Hej Annica,
Nej, man ska vara folkbokförd där man är bosatt. Det är alltså inte okej att folkbokföra sig på en felaktig adress, men tyvärr är det vanligt förekommande.

Sven-Erik Mellkvist skriver:

Om man vill bo i husbil och bo i Portugal eller i Spanien på vintern.Resa runt i Sverige under sommar halvåret .Var skriver man sig då.

Filip Svensson skriver:

Hej,
Du bör skriva dig där du i huvudsak är bosatt. Bor du både i Sverige och utlandet kan du anses ha dubbel bosättning om du tillbringar minst en sjundedel av din tid i vardera land. Då gör Skatteverket en bedömning om var du ska vara skriven. Jag skulle rekommendera dig att kontakta Skatteverket för vidare hjälp.

Nathalie K skriver:

Om jag hyr ut min lägenhet i Uppsala men ska flytta ihop med min kille i Stockholm. Kan jag vara bokförd i Sthlm eller måste jag fortfarande va skriven i Uppsala ?

Filip Svensson skriver:

Hej Nathalie,
Om du flyttar till din kille i Stockholm bör du även vara folkbokförd där. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor.

Weronica Bergström skriver:

När blir man folkbokförd i Sverige om man kom från t.ex SYRIEN som flykting 2015,och fick uppehållstillstånd 2017?

Filip Svensson skriver:

Hej Weronica,
När man fått uppehållstillstånd måste man själv folkbokföra sig i Sverige. Detta gör man hos Skatteverket.

Isabelle Björklund skriver:

En godeman har folkbokfört huvudmannen på sin egen hemadress.
Personen är godeman åt flera men endast denne huvudman är folkbokförd hos godemannen.
Vad skulle hända om huvudmannen skulle avlida ? Det är samma kommun men en annan församling. Vad kan jag som anhörig göra?

Filip Svensson skriver:

Hej Isabelle,
Huvudregeln är att man ska vara folkbokförd där man tillbringar sin dygnsvila.
Om huvudmannen avlider kommer godmanskapet att upphöra. Samtliga tillgångar ska även lämnas över till eventuellt dödsbo eller kommunens boutredningsenhet. Om du har fler frågor eller funderingar kring den gode mannen kan du kontakta överförmyndaren för vidare hjälp. Lycka till!

Dylan skriver:

hur många personer kan registreras på en 65m 2-rums lägenhet i sverige?

Filip Svensson skriver:

Hej Dylan,
Några regler för hur många som kan vara folkbokförda på en adress finns inte. Däremot krävs det att man faktiskt är bosatt där man är folkbokförd.

Helena skriver:

Hej,

Jag har bott i min lägenhet i 4 år men har varit folkbokförd annanstans då jag spenderar en del av min tid där också (det är även där jag bodde tidigare). Vilket datum vill ni att jag ska skriva när jag nu vill skriva mig på adressen i fältet inflyttningsdatum, det för 4 år sedan eller dagens datum för folkbokföringsflytten?

Filip Svensson skriver:

Hej Helena,
Då du redan bor i lägenheten ska inflyttningsdatumet vara samma datum som när du skickar in din flyttanmälan till Skatteverket. Den nya folkbokföringsadressen kommer då gälla från dess att Skatteverket får in anmälan.

anonym skriver:

Hej, min pappa gick bort nyligen och jag och mina 2 andra syskon har ärvt hans stora fastighet med mycket skog och ett hus. Vi har svårt att dela upp detta men kommer förmodligen bli att vi delar allting så vi får en tredjedel var. Har jag någon fördel till själva huset eftersom jag är den enda som är folkbokförd där? Om inte till huset, finns det någon annan fördel med att vara folkbokförd på adressen när man ska dela upp en fastighet?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Nej, du kommer inte ha någon fördel för att du är folkbokförd på adressen.

Matilda skriver:

Hej!
Jag är folkbokförd och bor i Borås tillsammans med min dotter och min man. Under ca 3 månaders tid ska jag gå en kurs i Stockholm och har planerat att bo hos en kompis under veckodagarna den perioden. Jag vill inte flytta eller folkbokföra mig men jag skulle vilja att min post kommer dit istället för min befintliga adress under den perioden.
Kan jag ha en tillfällig adress? och i sådana fall, finns det några konsekvenser man bör känna till?
Min man som ej är biologisk far till min dotter kommer tillsammans med henne vara skrivna på vår folkbokförda adress. Kan detta påverka min dotters skolgång på något sätt? Att jag har en tillfällig adress någon annanstans tillfället eller räknas det på var just hon är skriven? Även fast min man inte har någon vårdnad över henne mer än att vi är gifta? Jag kan även tillägga att jag har ensamvårdnad om dottern.

Filip Svensson skriver:

Hej Matilda,
Istället för att byta adress skulle jag rekommendera dig att skaffa tillfällig eftersändning under den tremånadersperioden du är borta. Lycka till!

Emmy skriver:

Hej,
Min pojkvän ansöker om visum på grund av att hans studier kommer ta längre tid än planerat. Hans lägenhetskontrakt går ut innan han är klar med sitt examensarbete och och då kommer han att flytta in hos mig. Migrationsverket har frågat honom vart han kommer bo efter lägen hetskontraktet, kan jag på något vis intyga att han skall bo hos mig? Just nu har vi bara folkbokfört honom på min adress från datumet kontraktet går ut.

Filip Svensson skriver:

Hej Emmy,
Jag är inte helt säker på hur Migrationsverket gör sina bedömningar. Men att din pojkvän inte är klar med studierna borde vara skäl nog för att få stanna. Om han sagt till Migrationsverket att han ska bo hos dig bör det vara tillräckligt. Men är ni osäkra tycker jag ni ska vända er till Migrationsverket och prata med dem. Då kan ni få ett tydligare besked. Lycka till!

Fawad Aman skriver:

hej,
om man är student utomlands (inom EU), men man är också i Sverige under sommaren, jul lovet och andra lediga dagar. Kan man fortfarande vara folkboksförd i sverige?

Filip Svensson skriver:

Hej Fawad,
Om du ska studera i utlandet i mer än ett år ska du anmäla flyttning till utlandet hos Skatteverket. Det kan möjligtvis vara så att du har dubbel bosättning, det beror på hur mycket tid du spenderar i Sverige. I sådana fall gör Skatteverket en bedömning var du ska vara folkbokförd.

Stojne skriver:

Jag har en ärande hus Förvaltning på grund av socialtjänsten skapade en situation då jag var tvungen att lämna lägenheten som jag hyrde i andra hand . Lägenheten jag hyrde var från en bekant av en min vän som hittade lägenheten för mig , eftersom jag lyder av sjukdom och har svårt att hytta lägenhet . Sedan dess tvingat mig socialtjänsten att söka mig till bekanta och vänner att bo på olika platser och har inte någon fast lägenhet . Nu dom kräver att jag ska skriva mig på något som kallas ” Kommunens adress ” ?!

Jag förstår inte var och hur ?

Tacksam för svar

Filip Svensson skriver:

Hej,
I Sverige ska man vara folkbokförd där man tillbringar sin huvudsaklig dygnsvila. Men då du flyttar runt och bor hos olika vänner och bekanta anser socialtjänsten att du ska folkbokföra dig på kommunen istället. Personer som inte är kopplad till en särskild fastighet men har anknytning till ett visst område får folkbokföra sig på kommunen. Detta gör du genom att ta kontakt med Skatteverket som ansvarar för folkbokföringen i Sverige. Lycka till!

elise skriver:

Jag jobbar på ett vandrarhem som har många boende via socialtjänsten, alltså ”akuta sovplatser” som i snitt handlar om att familjer bor hos oss i ett år, upp till två år (inte ovanligt). Vi låter alla boende skriva sig på vår adress, eftersom det är här de sover, äter, leker, spenderar sina dagar (alltså bor), men nu har kommunen ringt oss och sagt att man inte får stå skriven på ett vandrarhem. Jag läser över allt att folkbokföringsadressen ska vara där man har sin huvudsakliga dygnsvila, om vi godkänner att de skriver sig hos oss är det väl inget förbjudet?

Filip skriver:

Hej Elise,

Det finns inget i Folkbokföringslagen som säger specifikt att man inte får stå skriven på ett vandrarhem. Det är helt korrekt som du skriver att man ska vara folkbokförd där man har din huvudsakliga dygnsvila.

I Folkbokföringslagen står att ”Om en person under en på förhand bestämd tid av högst ett år regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på en annan fastighet än den där han eller hon har sin egentliga hemvist, anses detta inte leda till ändrad bosättning”. Jag tänker att det kanske är detta kommunen ser som problematiskt? Samtidigt så förstår jag det som att det handlar om fall där det inte är på förhand bestämt att personen/personerna ska stanna i högst ett år (vilket gör att kommunen inte kan använda ovanstående citat som argument).

Min rekommendation blir att fråga kommunen vad de baserar sitt påstående på och se om ni tillsammans kan komma fram till en smidig lösning som fungerar för alla.

jeimy eriksson skriver:

jag bor varannan vecka på två olika bostäder och vill folkbokföra mig på den andra adressen för att vården på den länet är bättre än där jag är folkbokförd nu. kan jag göra det? bor lika mycket på båda ställen, kanske tillbringar mer tid där jag vill folkbokföra mig men har mitt jobb där jag är folkbokförd nu.

Peter skriver:

Hej Jeimy,
Enligt folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd där man regelmässigt tillbringar sin dygnsvila. Med det sagt skulle du alltså kunna folkbokföra dig på den nya adressen. Men när det kommer till dubbel bosättning, som detta kallas, är det Skatteverket som gör en bedömning om var du ska folkbokföra dig. Man kommer då ta hänsyn till hur din livssituation ser ut. Till exempel hur ofta du vistas i vardera bostad, var du arbetar eller hur boendestandarden är på respektive plats. Jag skulle därför rekommendera dig att ta kontakt med Skatteverket så de kan göra en bedömning av din situation. Lycka till!

Shilan skriver:

Hej,

Av vad jag har förstått av ovanstående information så kan jag inte påverkas av att ha en person folkbokförd på min bostadsrätt trots att hen inte bor där längre ? Det finns alltså ingen risk att jag blir av med min bostadsrätt? Jag har gjort en anmälan om bosättningskontroll hos skatteverket och avvaktar skatteverkets utredning och beslut. Jag har vid upprepade tillfällen kontaktat forna hyresgästen om begärt att hen ska ändra adress, men detta är ej gjort. Ge gärna utförligt svar.

Peter skriver:

Hej Shilan,
Du behöver inte vara orolig att bli av med din bostad eller någon annan egendom till följd av att någon folkbokför sig hos dig. Däremot kan du exempelvis bli nekad bostadsbidrag, eller andra inkomstbaserade bidrag i och med att någon folkbokför sig hos dig. I lagens mening är det nämligen inte olagligt att folkbokföra sig på någon annans adress, däremot är det inte lagligt att folkbokföra sig på fel adress. Det kan rendera i böter. Att du anmält detta till Skatteverket är rätt väg att gå. Lycka till!

Pontus Öjefelt skriver:

Hej!

Jag har precis börjat att pendla. Äger en lägenhet i Borlänge och är folkbokförd där. Har också från och med 1 mars en lägenhet i Surahammar där jag jobbar. Spenderar snarlikt mycket tid i bägge bostäderna, ca 3/4. Har gjort en adressändring till Surahammar då jag spenderar fler mån-tors i Sura. Också osäker på om jag kommer bo kvar mer än ett år i Sura pga arbetet. Bör jag folkbokföra mig i Sura då jag tekniskt sett spenderar med tid där?

Peter skriver:

Hej Pontus,
Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du regelbundet spenderar din dygnsvila. Spenderar du något mer tid i Surahammar bör du folkbokföra dig där. Men jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med Skatteverket, de kan ge dig ett klart besked på hur du ska göra. Lycka till!

Elisa skriver:

Hej,
Jag har bostadsrätt men tänker att flytta till andra plats för 0,5-1 år närmare jobbet och hyra ut min lägenhet. Får jag ändra folkbokföring då? ska det påverka mina rättigheter till bostaden jag redan har?

Peter skriver:

Hej Elisa,
Ja, du får ändra din folkbokföring om du vill, däremot är inte det ett måste om du bara flyttar under en kortare period, d.v.s. cirka 1 år. Flytten skulle inte påverka dina rättigheter till din bostad.

Kiril Söderlund skriver:

Hej,
Jag ska bli flytta till en annan stad och hyra ett rum som inneboende. Hyresvärden vill inte att jag är folkbokförd eller skriven på adressen utan står skriven som C/O. Kan jag hyra en postbox och skrivas på den för att få min post?

Peter skriver:

Hej Kiril,
Det kan finnas flera skäl till att hyresvärden inte vill att du ska folkbokföra dig på adressen. Däremot har du rätt att folkbokföra dig på adressen och det är inget hyresvärden kan förhindra. Det kan dock vara en känslig balansgång mellan rätten till folkbokföring och möjlighet att nyttja bostaden. Du kan hyra en postbox för att få din post dit, men du kan inte vara skriven på boxen. Lycka till!

Anna skriver:

Hej,

Jag kommer att flytta till en ny adress och folkbokföra mig där. Jag kommer dock inte hinna göra mig av med min nuvarande bostad (kommer bli utköpt ur en gemensamt ägd bostadsrätt). Kommer något att påverkas om jag folkbokför mig på en annan plats innan utköp är löst?

Peter skriver:

Hej Anna,
Det ska inte påverka någonting, det man ska utgå ifrån när det gäller folkbokföring är att vara folkbokförd där man bor. Lycka till!

Emelie Andersson skriver:

Hej! Jag ska hyra en lägenhet i andrahand tillsammans med min pojkvän. Hon jag ska hyra lägenheten har gått med på att vi båda ska bo där, och det är jag som står på andrahandkontraktet. Men hon vägrar att låta min pojkvän adressändra dit, har hon rätt att göra detta?

Peter skriver:

Hej Emelie,
Nej det har hon inte rätt att göra. När man flyttar ska man göra en flyttanmälan, det spelar ingen roll om man hyr i andra hand eller är inneboende. Då vet Skatteverket exempelvis hur mycket skatt man ska betala, men även till vilken kommun man ska betala skatten.

Hans Jonsson skriver:

En demenssjuk som bor på ett särskilt boende ska alltså vara skriven där men posten ska gå till närmast anhörig t ex maka som ju är skriven på en annan adress.
Då blir frågan kan man vara folkbokförd på en adress men ha en annan postadress dit all post ska gå?

Peter skriver:

Hej Hans,
Ja, man kan ansöka om något som heter särskild postadress, då skickas posten till en annan adress än folkbokföringsadressen. Detta görs hos Skatteverket. Lycka till!

Johan Ahrle skriver:

Hej. kan man vara inneboende och vara skriven på den adressen?

Tack

Johan

Peter skriver:

Hej Johan,
Ja du kan vara inneboende och skriven på adressen. Grundregeln att utgå ifrån är att man ska vara folkbokförd där man är bosatt.

Nils Wemmenhed skriver:

Hej!

Jag skulle vilja veta nuvarande adress och namn på tre gamla kvinnliga studiekamrater. De kan ha bytt namn pga giftermål. Jag har deras fullständiga personnummer. Hur beter jag mig?

Hälsningar
Nils Wemmenhed

Peter skriver:

Hej Nils,
Då folkbokföringsuppgifter är offentliga handlingar skulle jag rekommendera dig att vända dig till Skatteverket för att få svar på deras nuvarande adresser. Lycka till!

Alice skriver:

Jag ska flytta ut ur min lägenhet som jag hyr och är folkbokförd på. Tyvärr har jag ingen bostad att flytta till och ska därför bo några månader på vandrarhem på annan ort och jag vet inte vart jag sedan ska ta vägen. Vad ska jag göra med min folkbokföring och adressändring? Jag kan inte vara folkbokförd på vandrarhemmet och inte heller använda den adressen för att få min post eftersänd.

Peter skriver:

Hej Alice,
Jag skulle rekommendera dig att kontakta Skatteverket som har hand om folkbokföringen. De kan ge dig allra bäst råd på hur du ska gå till väga. Lycka till!

Eva skriver:

Hej!
Behöver en person, som äger en bostadsrätt (en etta) och om vill dela sin lägenhet med sin
kompis, meddela det till sin bostadsrättsförening? Eller kan kompisen bara göra en flyttanmälan, och that’s it?

Peter skriver:

Hej Eva,
Nej du behöver inte meddela att ni flyttar ihop. Däremot kan det vara bra att göra ändå.

Darko Dekic skriver:

Hej!
Min sister tänkte bokföra sig på min adress. Flyttar till Goteborg, ksll bo hos mig. Behöver jag gå med henne när hon bokför sig på Skatteverket? Typ behöver jag närvara personligen. Just nu är jag på semester utomlands och kan inte följa med henne?
tacksam för svar.

Peter skriver:

Hej Darko,
Nej du behöver inte vara närvarande om din syster skall folkbokföra sig hos dig. Det kan hon enkelt göra på Skatteverkets hemsida. Lycka till!

Lars Hedlund skriver:

Vi har en bostadsrätt på 106 kvm. Vi ser att det står på merinfo.se och på hitt.se att vi har 77 kvm. Hur kan vi få detta ändrat så att offentliga uppgifter blir riktiga?

Peter skriver:

Hej Lars,
Det råd vi kan ge är att du vänder dig till merinfo och hitta.se och ber om hjälp. Lycka till!

Matthew skriver:

Jag undrar vad som gäller om jag hyr en lägenhet i 2:a hand på annan ort på grund av provanställning där, och samtidigt folkbokför mig där. Har min hyresvärd rätt att säga upp mitt 1:a-handskontrakt om de märker att jag är folkbokförd på orten där jag fått nytt jobb? Självklart hyr jag inte ut min gamla lägenhet under tiden, utan behåller båda under provanställningen.

Peter skriver:

Hej Matthew,
En hyresvärd kan säga upp ett förstahandskontrakt om ingen bor i bostaden. I ditt fall handlar det dock om en provanställning vilket inte borde utgöra grund för någon uppsägning. En rekommendation är dock att prata med hyresvärden för att få besked vad som gäller. Lycka till!

Veronica skriver:

Hej, jag har en fråga kring utlands studier – skolpeng. Skolkontoret säger att de inte kan ge skolpeng mer än 1 år. För efter 1år utomlands så räknas man som utflytad… Finns det någon gräns på hur länge man får studera utomlands innan man räknas som utflyttad?
Mvh Veronica

Peter skriver:

Hej Veronica,
Ska du studera utomlands i mer än ett år ska du meddela detta till Skatteverket. Du räknas då som utflyttad. Det gäller även om du flyttar utomlands kortare tid än ett år men förlänger din vistelse till ett år eller mer. Hoppas du fick det svar du sökte.

Ann-Tove Johansen skriver:

Hej. Jag undrar om det är lagligt att bo i Thailand 8 månader om året, skriven o har lägenhet i Sverige?

Peter skriver:

Hej Ann-Tove,
Det är svårt att svara på var du ska vara skriven någonstans. Har du dubbel bosättning och tillbringar fler än 52 dagar i vardera land (Sverige och Thailand) får en enskild bedömning avgöra var du ska vara skriven. Det är flera faktorer som påverkar denna bedömning. Mitt råd till dig är därför att höra av dig till Skatteverket för vidare information. Lycka till!

Angelica skriver:

Hej,

Om man köper en bostadsrätt, vem meddelar detta till skatteverket så att man t.ex kan få ta ut rot-avdrag? Mäklaren? Styrelsen? Den nya medlemmen?

Peter skriver:

Hej Angelica,

Vid flytt är det du som köpare som meddelar Skatteverket genom att fylla i en flyttanmälan. Enligt lag ska du vara folkbokförd där du bor och därför är det ditt ansvar att fylla i en flyttanmälan. Hoppas du fick svar på din fråga.

Martin skriver:

Tänkte arbeta på en båt som är skriven på Marschall öarna, om jag skriver ut mig från SVerige och kommer tillbaka om 2 år måste jag då beskatta min inkomst från båten jag jobbat på`?

Peter skriver:

Hej Martin,

Ska du jobba över ett år utomlands är du oftast befriad att betala skatt i Sverige. Jag skulle dock rekommendera dig att höra av dig till Skatteverket för att få rådgivning om din specifika situation. Lycka till!

Veronika N. Andersson skriver:

Hur listar man sitt mobil nummer?

Peter skriver:

Hej Veronika,

Jag rekommenderar dig att kontakta Skatteverket för detta. Kontaktuppgifter hittar du på Skatteverkets hemsida. Lycka till!

Ulf borg skriver:

Hej! Jag bor i Thailand i princip hela året med undantag för mina barns födelsedag,
och eventuella skol avslutningar och andra eventuella större händelser, Jag bor på antingen hotell eller vandrarhem om det finns i närheten av var dom bor, Jag får inte ha körkort på grund av Epelepsi, Min adress är fortfarande efter 7 år inte ändrad fast skattemyndiheten vet allt detta. vad ska jag göra för att ordna till detta dilemma.

Peter skriver:

Hej Ulf,

Jag råder dig att kontakta Skatteverket med den här typen av frågor.

Här finns lite mer information om vad du behöver göra för att Skatteverket ska registrera att du flyttat utomlands. Lycka till!

Anneli Backman Trast skriver:

Hej.
Jag har inte råd att bo kvar i min lägenhet utan måste flytta ut i en husvagn på en camping. Får jag vara skriven på campingadressen då.? Jag har kollat med en camping och de sa att jag inte kunde vara skriven där.

Peter skriver:

Hej Anneli,

Detta är en fråga du måste ta med Skatteverket.

Hoppas det löser sig.

George Edström skriver:

Är i Sverige på sommaren och utomlands 183 dagar, men har ingen bostad i Sverige. Har varit skriven hos oöika vänner, men kommer att köpa husvagn nästa sommar och alltså inte ha någon fast adress. Hur gör man gentemot skatteverket etc. ??

Peter skriver:

Hej George,

Detta är en fråga som du måste ställa till Skatteverket.

Lycka till!

Arne Hassler skriver:

Hej!
Ungefär hur lång tid brukar det ta att bli skriven på en ny ort? Dagar/veckor/månad?
Bästa hälsningar!

Peter skriver:

Hej Arne,

Det kan vi tyvärr inte svara på då det kan variera från fall till fall. Jag rekommenderar att du kontaktar Skatteverket för att få svar på din fråga!

Hannah skriver:

Hej, jag har en liten fråga. Hur är det om en släkting hyr ut en lägenhet till en själv och en kompis, t.ex. om min moster skulle hyra ut en lägenhet till mig och min kompis, kan vi båda då stå på kontraktet eller kan det bara vara kompisen som inte har någon koppling till släktingen som kan står på kontraktet? Och hur är det med folkbokföring, kan både jag och min kompis vara skrivna på denna adress även om det är min moster som har hyrt ut den till mig?

Tack på förhand
Hannah

Peter skriver:

Hej Hannah,

Jag förutsätter att din släkting har tillstånd att hyra ut bostaden och då kan ni båda stå på hyreskontraktet. Ni kan t.ex. ta hjälp av Boupplysningens mall för andrahandskontrakt där det finns utrymme för två hyresgäster. Det går även bra att du står på andrahandskontraktet och att du tecknar ett inneboendeavtal med din kompis.

Om ni ska bo i lägenheten längre än ett år ska ni även ändra folkbokföringsadress. Återigen förutsätter detta att din moster har tillåtelse att hyra ut bostaden.

Tellus skriver:

Jag arbetar i ett annat Efta land i sex månader, jag har min bostad kvar i Sverige, jag är även skriven i Sverige. Jag arbetar fält staten i Efta land och betalar skatt där. Jag har läst att man inte behöver betala dubbelskatt men även läst att man blir dubbelbeskattad och ska äcven betala skatt i Sverige under den här tiden. Stämmer detta. Märk väl att det handlar om annat Efta land ( ej Norge dock)

Peter skriver:

Hej!

Skattefrågor är generellt mycket svåra att svara på utan att ha all information tillgänglig. I ditt fall är det därför troligtvis enklast att kontakta skatteverket och förklara din situation.

Hoppas detta hjälpte dig!

Felicia skriver:

Hej! Jag har en lägenhet i Malmö som jag hyr ut i andra hand och är folkbokförd på, men jag bor i Stockholm sen ett år tillbaka men min hyresvärd vill inte att jag skriver mig på den andra hands-lägenheten i Stockholm. Tänker att jag skriver mig hos min mamma istället så att hon kan hantera min post (eftersändning har visat sig fungera dåligt), riskerar jag på något sätt att förlora min lägenhet i Malmö då? När jag inte längre är folkbokförd där fast jag fortfarande har kontrakt och hyr ut?

Peter skriver:

Hej Felicia!

Generellt ska du alltid vara folkbokförd där du bor och att du din hyresvärd inte vill att du skriver dig där verkar konstigt. Att du förlorar din lägenhet i Malmö till följd av att du inte är folkbokförd där låter inte troligt, då du hyr ut lägenheten och därmed inte bor där för närvarande.

Däremot relegerar folkbokföringen flera andra viktiga saker som skatt. Därför ligger det i ditt intresse att vara folkbokförd där du faktiskt bor. Kanske kan du fråga din hyresvärd varför han motsäger sig detta?

Hoppas det här svaret hjälpte dig!

Lise-Lotte Berggren Adlergård skriver:

Hej! Jag o min man har en bostadsrätt i stan som jag knappt vistas i samt ett fritidshus som jag bor mest i. T.ex har jag bott över i bostadsrätten 5 ggr det senaste halvåret. Jag vill folkbokföra mej i huset vilket känns mest rätt. Egentligen bor min man också här mest (men vill vi behålla vår bostadsparkering utan att betala för varje timme när vi är där) -alltså ”måste” han ha sin folkbokföring kvar! Förändrar detta något annat för oss?

Peter skriver:

Hej Lise-Lotte!

Du ska alltid vara folkbokförd i den bostad där du spenderar din dygnsvila, vilket förenklat betyder där du sover. Beroende på hur mycket tid din man spenderar i lägenheten kan det med andra ord vara så att han också ska vara skriven på ert fritidshus.

Folkbokföringen påverkar flera saker som rätten till bostadsbidrag, skatt och var du ska rösta. För att undvika framtida missförstånd kan det alltså vara klokt att kolla upp detta med skatteverket eller läsa mer på skatteverkets hemsida.

Hoppas detta svar hjälpte er!

Värd skriver:

Hej!
Jag planerar att hyra ut min lägenhet i andra hand, och hyresgästen tror att han kommer att bo där i cirka fyra månader. Han är nu folkbokförd i en annan andrahandslägenhet och kommer inte från Stockholm, så det är enda stället han kan vara bokförd på (han vill va skriven i Stockholm för skatten är lägre här)

Går det bra för honom att inte folkbokföra sig i min lägenhet, men stå kvar som folkbokförd på sitt tidigare andrahandsboende, och ändå få sin post via särskild postadress till min lägenhet? Det stod att han bara kunde få särskild postadress till ett ställe om han ska bo där i 6 månader, men just nu vet vi ju inte hur länge han ska bo (kortare trodde han).

Peter skriver:

Hej!

Om jag förstår det rätt så vill din hyresgäst vara skriven i en annan kommun för att skatten är lägre där. Generellt ska du alltid vara folkbokförd där du regelbundet tillbringar din dygnsvila, eller med andra ord där du sover. Har han planerat att ha dubbelt boende så är det en fråga för skatteverket att avgöra var han ska vara folkbokförd. I övriga fall ska han alltid vara folkbokförd där han bor.

Hoppas detta svar hjälpte dig!

Verkligensurpåsoc. skriver:

Min 27 åriga som är hemlös sedan april och bostadslös pga arbetslöshet , k.f och konstaterade sjukdomar som adhd och Aspbergers och nu får han vara hos mig äta och sova men jag får inga pengar eftersom han inga har.
Men han är idag folkbokförd i annan kommun , eftersom han vill bo där och senast inneboende i bostad var där.
Nu ska han bli inneboende hos pappan i den kommunen , men pappans fru vill troligen inte att han skriver sig på deras adress och förhoppningsvis är det bara några månaders boende tills han kan få ny egen bostad.

Måste han skriva sig hos dem?
Soc ställer det kravet för att betala ut ersättning men det bör ju räcka med ett kontrakt . De kan inte tvinga människor att få folk skrivna gos DRM mot deras vilja. Och då det är tillfälligt vore det ovidkommande tycker jag.
Han är redan skriven på en adress i samma kommun hos brodern, och de vägrar ändå ge honom ek. Bistånd för han vistats hos mig mycket i annan kommun. Men de hjälper inte så han får bostad. Ska vi kasta IT honom på gatan för ingen av oss vill skriva honom på vår adress som soc vill tvinga honom till?
Jag uppfattar som det fanns ett spann på upp till ett år innan ny folkbokföring bör göras???

Peter skriver:

Hej!

När det kommer till var din son ska vara folkbokförd, är grundregeln att han ska vara folkbokförd där han är bosatt. Det spelar ingen roll vad det är för boendetyp, i detta fall spelar det ingen roll att din son kommer vara inneboende hos denna familj du nämner. Att vara folkbokförd på denna familjs adress har ingen påverkan på deras äganderätt av bostaden, eller liknande. Frun behöver därför inte oroa sig över några konsekvenser gällande detta.

Om din son bara ska på hos familjen under en kortare tid, behöver han inte ändra sin folkbokföringsadress. Definitionen av kortare tid är ungefär ett år. Om han däremot bor hos dem längre än ett år, bör han byta folkbokföringsadress.

Jag hoppas att detta svar hjälpte dig! Om du vill veta mer om folkbokföring kan du läsa mer på Skatteverkets hemsida, de har hand om dessa ärenden.

Caroline skriver:

Hej, jag har en fråga, jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand och undrar om jag kan skriva mig bort från den adressen utan att det blir problem? Eller måste jag stå kvar på den eftersom det är jag som äger lägenheten?

Peter skriver:

Hej!

Du ska vara folkbokförd där du bor för tillfället och därför ska du ändra din folkbokföringsadress när du flyttar ifrån din bostadsrätt. Att din hyresgäst skriver sig på din adress har ingen påverkan på din äganderätt eller liknande och du kan därför vara lugn.

Hoppas att detta svaret hjälpte dig!

Björn Andersson skriver:

Hej, jag kommer ev. få en inneboende i min hyreslägenhet i Solna Stad i c:a 6 månader. Inneboenden behöver ett parkeringstillstånd i Solna och reglerna gäller att man måste vara folkbokförd/skriven i Solna Stad. Kan min inneboende slippa bli skriven ändå och få ett parkeringstillstånd?

Hälsn., Björn Andersson

Peter skriver:

Hej Björn!

Det blir nog mycket svårt att få ett parkeringstillstånd utan att uppfylla de krav som gäller, men det är alltid värt att fråga den som sköter hanteringen av parkeringstillstånd. Det verkar dock tyvärr som att din inneboende skulle behöva skriva sig hos dig för att kunna få ett parkeringstillstånd.

Hoppas det här svaret hjälpte dig och att din inneboende får sitt parkeringstillstånd.

Jenny skriver:

Hej !
Hur lång tid tar det innan det går igenom när man har gjort en adressändring ?
Ska flytta hemifrån och skulle beställa en grej på nätet men min gamla bokföringsadress är den som kommer upp just nu.

Mvh

Peter skriver:

Hej Jenny!

Om du gör din flyttanmälan innan eller inom en vecka efter att du flyttat ska den nya adressen gälla från inflyttningsdatum. Har du ändrat folkbokföringen och fortfarande har din gamla adress beror det troligen på handläggningstiden hos myndigheten.

Hoppas det här svaret hjälpte dig och att din adressändring snart går igenom!

Sisko skriver:

Jag bor i en hyresrätt (privat hyresvärd) och nu vill min son flytta in till mig och bo med mig (istället för sin pappa). Innan jag skrev på kontraktet med hyresvärden meddelade han mig via e-post att min son inte får bosätta sig i min lägenhet. Lägenheten är 51 kvm (stor 1:a) och enligt beskrivningen avsedd för högst 2 personer. Har hyresvärden rätt att neka att min son flyttar in till min lägenhet?

Peter skriver:

Hej Sisko,

I hyreslagen står inget om hur många personer som får bo i en lägenhet. Det enda som nämns är i 41 § där följande står: ”Hyresgästen får inte inrymma utomstående personer i lägenheten, om det kan medföra men för hyresvärden”. I ditt fall är det din son som knappast kan räknas som ”utomstående” och som troligtvis inte heller medför men för hyresvärden i och med sin bosättning.

Vår bedömning är att hyresvärden inte har rätt att neka dig detta. Skulle hyresvärden stå på sig rekommenderar jag dock att du kontaktar en jurist med större kunskap i dessa frågor, vars besked såklart väger tyngre i frågan.

Anna skriver:

Hej Anna,
I samband med en utredning för brott av lägsta misstankegraden, raderades ett av mina förnamn under 2015 Det hela var återställt ett år senare, allt kom tillbaka efter min kontakt med Skatteverket. Undrar vilka som har behörigheten i landet till den typen ändringar.

Peter skriver:

Hej,

I Sverige är det Skatteverket som har hand om ärenden som gäller namn och namnbyte. Vi skulle rekommendera att du kontaktar dem med eventuella frågor kring detta.

Sandra skriver:

Bor just nu i Portugal men kommer att flytta till Sverige snart, jag fårr tillgång till min lägenhet den 1 november. Jag är dock inte folkbokförd i Sverige men jag är Svensk Medborgare. Jag ska öppna en enskild firma i Sverige, men för att göra detta så måste jag vara folkbokförd i Sverige. Kan jag folkbokföra mig på den adress jag kommer att få den 1 november, redan nu?

Peter skriver:

Hej Sandra!

För att kunna bli folkbokförd måste du först och främst anmäla att du vill flytta till Sverige, trots att du är svensk medborgare. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. I och med att du inte är folkbokförd i Sverige, kan du inte göra en flyttanmälan, vilket går att göra innan du flyttat. Tjänsten gäller alltså enbart vid flytt inom Sverige. I ditt fall gäller ett besök på Skatteverkets servicekontor, dit du tar med pass, födelsebevis samt handlingar som styrker om ditt civilstånd har ändrats sedan du senast bodde i Sverige, till exempel ett utländskt vigselbevis. Hos Skatteverket kan jag tänka mig att du får du vidare information. Jag skulle även kunna tänka mig att därefter är det möjligt att göra någon slags flyttanmälan.

Hoppas mitt svar hjälpte! Vill du läsa mer finns det ytterligare information på Skatteverkets hemsida.

Emmie skriver:

Om min pojkvän äger en bostadsrätt och jag folkbokför mig hos honom, visst gör det inte att jag efter sex månader också äger bostaden? Utan om jag också ska äga bostadsrätten måste nya kontrakt skrivas?

Peter skriver:

Hej Emmie!

För att du ska stå som ägare av bostadsrätten krävs att du köper in dig i lägenheten – med andra ord att kontrakt skrivs mellan dig och den nuvarande ägaren (din pojkvän). Kontraktet lämnas sedan till föreningens styrelse som vanligtvis har hand om register över ägare och medlemmar av fastigheten.

Anna-Lisa Pettersson skriver:

vårt barnbarn 17 år Född i Mexico, skall under två år bo hos oss (morföräldrar) för att studera i Sverige. Hon har dubbelt medborgarskap då mamman är svensk.
Vilka kontakter tar vi till att börja med?
Mv H mormor

Daniel skriver:

Hej Anna-Lisa!

Jag rekommenderar er att i första hand vända er till Skatteverket, de kan förmodligen hjälpa er med det mesta i de här frågorna. Här har Skatteverket skrivit lite om vad en ska tänka på när en bosätter sig i Sverige. Stort lycka till!

Peter Tillawi skriver:

Vilka rättigheter riskerar man att förlora om man saknar känt hemvist. Tänker främst på olika bidrag samt sjukvård och liknande.

Ebba skriver:

Hej Peter,

Det här med känt hemvist ligger utanför vårt kunskapsområde på Boupplysningen. Jag rekommenderar att du läser om detta på Skatteverkets hemsida alternativt kontaktar Skatteverket för att få svar på dina frågor.

Sarah skriver:

Jag och min man har bott i ett hus i ett område 20 km utanför Göteborg ( gammal sommarstuga område). Min man reser väldigt mycket och jag kan absolut inte tänka mig vara ensam i huset under perioder han är bortrest.
sedan 10 månader tillbaka har jag äntligen fått en hyreslägenhet i Göteborg ( efter 6 år väntetid på Boplats) där jag och min dotter ( från ett tidigare äktenskap) bor tillsammans då min man inte är på tjänsteresor samt då jag inte vill åka hem till huset efter långa slitsamma besök hos min mycket cancersjuka mor som bor i Göteborg.
Sammanlagd tillbringar jag minst hälften av min ” dygnsvila”/ månaden i lägenheten.
Jag hade inte folkbokfört mig på den nya adressen ( lägenheten) fram till mitten av juli 2017 nu har jag fått ett uppsägningsbrev från Bostadsbolaget där de påstår att eftersom jag inte var folkbokförd har hyrt ut lägenheten i andra hand vilket inte stämmer alls.

Undrar om Bostadsbolaget kan säga upp pga. försenad folkbokföring?
MVH Sarah

Ebba skriver:

Hej Sarah,

Att säga upp en hyresgäst enbart för denne inte varit folkbokförd på adressen borde inte vara möjligt. Däremot kan jag tänka mig att Bostadsbolaget tror att du faktiskt hyrt ut lägenheten i andrahand just eftersom du inte varit folkbokförd där. Jag rekommenderar att du kontaktar Bostadsbolaget och förklarar din situation. Kanske kan du bevisa att du faktiskt bott i bostaden och förklara varför du inte folkbokfört dig där förrns i juli. Du kan även kontakta Hyresnämnden för att få hjälp med hur du gör för att invända mot uppsägningen.

Förhoppningsvis är Bostadsbolaget hjälpsamma om du helt enkelt förklarar din situation. Hoppas det ordnar sig!

Jonny Johansson skriver:

Hej,
Vilket flyttdatum under året avgör viken kommunalskatt jag ska betala flyttåret om jag byter kommun?

det

Ebba skriver:

Hej,

Där du bor 1 november avgör vilken kommunalskatt du betalar året därpå. Du kan adressändra en vecka efter du flyttat. Du behöver alltså anmäla en adressändring hos Skatteverket senast den 7:e november för att det ska räknas. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.

Peter skriver:

Ska köpa en lägenhet i en annan ort och spendera helger o semestrar där. Kan jag skriva mig på den adressen – vilka nackdelar finns det ?

Johan skriver:

Hej Peter,

Enligt Folkbokföringslagen bör en person vara folkbokförd på den adress där personen i fråga ”regelmässigt tillbringar .. sin dygnsvila”. Lagen säger vidare att ”Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist.”

En lägenhet där helger och semestrar spenderas räknas enligt lagens mening inte som ”egentlig hemvist” och du bör därför inte folkbokföra dig där.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Peter skriver:

¨Bör¨ – är det olagligt eller kan man bli påförd skatt i efterhand ?

Johan skriver:

Hej igen,

Rätt ord ska var ”anses” vara folkbokförd, inte ”bör”. Skatteverket kan därför, om de anser att din riktiga folkbokföringsadress är på annan ort än den du ansett och anmält, förelägga dig att göra en ändring i din folkbokföringsadress. Om föreläggandet inte följs kan du straffas med vite. Samtidigt upphävdes den särskilda straffbestämmelsen i folkbokföringslagen 1 januari 2014 vilket gör folkbokföringslagen till en rent reglerande lag utan straff.

Att medvetet folkbokföra på ”fel” adress är alltså inte enligt lagen (= olagligt). Dock saknas direkta påföljder och som jag tolkar Skatteverkets bestämmelser kan du heller inte bli påförd skatt i efterhand.

Peter skriver:

OK, det låter ju ok.
Är det vid ansökan som man kan bli nekad eller är det om ¨någon¨anmäler – eller vet du hur de granskar detta ?

Johan skriver:

Vid ansökan adressändring krävs inga bevis på var/varför du adressändrar till en viss adress. Som jag förstår det krävs omständigheter där Skatteverket granskar just dig och din bostadsort, alternativt att någon anmäler dig för att felaktig folkbokföring ska upptäckas.

Jag måste passa på att påpeka att min rekommendation, som du säkert förstår, är att du folkbokför dig på den adress där lagen säger att bör vara folkbokförd.

Dag Wassberg skriver:

Är Förvaltare för en person som har hyrt på LSS boende i Eksjö och folkbokförd där. Nu har jag sagt upp lägenheten. Är alltså bostadslös nu.
Personen kommer att under överskådlig tid vara inskriven på psykavd. i Halland och har ingen egen bostad. Hur var folkbokför jag personen. Som förvaltare har jag c/o adress till mig men den adressen är ju inte Huvudmannens riktiga adress
Tacksam för svar.
Dag Wassberg
Förvaltare

Johan skriver:

Hej Dag,

Enligt folkbokföringslagen (10 §) bör vård inte föranleda ändring av folkbokföringsadress till avdelningen i fråga. Lagen säger istället att personen du är förvaltare åt ”anses bosatt på den fastighet som han eller hon med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses ha sin starkaste anknytning till.”

Personen bör med andra ord, enligt min tolkning, folkbokföras på samma adress som dig. Alternativt hos den familjemedlem/släkting/annan person som personen i fråga har starkast anknytning till.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Eva skriver:

Vad gör man när den ena partnern vägra ändra adress när den inte bor kvar längre?

Johan skriver:

Hej Eva!

Enligt folkbokföringslagen ska man vara folkbokförd på den adress där man spenderar sin dygnsvila. Så verkar inte vara fallet med din utflyttade partner.

Du bör kontakta Skatteverket som i sin tur kan förlägga personen i fråga att göra en anmälan om adressändring. Om partnern fortfarande vägrar kan Skatteverket förlägga personen med vite.

Förhoppningsvis löser det situationen. Lycka till!

Manou skriver:

Hej,
I har varit borta från Sverige och ska bosatt mig igen i Sverige (Göteborg), jag ska bo i en hotell tills jag får min egen lägenhet, men innan bokföring jag kan inte få min första hand lägenhet ( jag har varit medlem hos Boplats för några år) och kan inte heller registrera mig hos Arbetsförmedlingen.
är det möjligt att registrera mig hos skatteverket när jag bor på hotell ?
vad skulle jag göra?
Tack

Johan skriver:

Hej Manou,

Som jag tolkar det är du för närvarande inte folkbokförd i Sverige och behöver en folkbokföringsadress för att kunna få lägenhetskontrakt och för att kunna söka arbete.
Skatteverket har inga skriva regler emot att folkbokföra sig på ett hotell, dock kan det vara så att hotellet i fråga inte tillåter detta. Vi rekommenderar att du istället kontaktar Skatteverket för hjälp med din fråga, förhoppningsvis kan ni tillsammans hitta en bättre, mer långsiktig lösning.

Sara Johansson skriver:

Hej! Vi har en gammal tant folkbokförd på vårat hus fast hon inte bor där. Köpte huset för snart ett år sedan (dödsbo) men tanten är under förvaltare och bott på boende sen länge. Har tagit upp detta med förvaltaren men inget händer. Hur kan vi gå vidare?

Johan skriver:

Hej Sara!

Kvinnan i fråga är uppenbart felaktigt folkbokförd då reglerna för folkbokföring säger att folkbokföringsadressen ska sammanfalla med ”den fastighet där man regelmässigt tillbringar sin dygnsvila”. Det du kan göra är att upprätta en anmälan hos Skatteverket. Skatteverket kan då, enligt 34 § i folkbokföringslagen, förelägga personen (i detta fall sannolikt förvaltaren) att göra en rättelse.

George Edström skriver:

Fråga ? Är pensionär, jobbar utomlands från september till april. Har ingen bostad i Sverige, bor hos vänner, släktingar, hyr korttidsboende under sommaren (maj-september. Hur ska jag hantera folkbokföringen ?? Hur ska jag hantera min post ??

Johan skriver:

Hej George!

Här gäller reglerna för s.k. dubbel bosättning. I dessa fall är det Skatteverket som avgör var du bör vara folkbokförd. Läs mer på länken nedan:

https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/attvarafolkbokford/boparattadress.4.3810a01c150939e893fffb3.html

Vi rekommenderar att du kontaktar Skatteverket för vidare information och hjälp.

Hoppas svaret var till viss hjälp!

Gustav skriver:

Min gravida brasilianska fru har just fått 2-årigt uppehållstillstånd i Sverige. Hur lång tid tar det nu att bli folkbokförd i Sverige? Behöver ju ske innan förlossningen om vi ska få subventionerad vård.

Daniel skriver:

Hej Gustav,

Jag kan inte ge något generellt svar på hur lång tid själva handläggningen av ett folkbokföringsärende tar när det gäller ”nya” folkbokföringar. Det skiljer sig förmodligen lite åt från kontor till kontor. För att få ett mer precist svar än så råder jag er att höra er för i samband med besöket på Skatteverkets servicekontor. Deras handläggare bör ha koll på handläggningstiderna på deras kontor.

Lycka till!

Johan skriver:

Hej! En fråga om tillfälligt boende: kommer att ha ca 1 månads lucka mellan två boenden och undrar om man kan vara folkbokförd på adressen man frånträder tills man tillträder det nya boendet? Eller ska man folkbokföra sig i två omgångar, dels på boendet man bor på tillfälligt (1 månad), samt sen på det nya boendet?

Johan skriver:

Hej Johan!

I paragraf 8 i folkbokföringslagen står det: ”Om en person under en på förhand bestämd tid av högst ett år regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på en annan fastighet än den där han eller hon har sin egentliga hemvist, anses detta inte leda till ändrad bosättning.”.

Om du bor i mindre än ett år på en adress så behöver du med andra ord inte ändra din folkbokföringsadress. Du kan istället göra som du själv föreslog, alltså vara folkbokförd på adressen du frånträder till dess att du tillträder det nya boendet.

Glöm dock inte att göra en adressändring (ej samma sak som byte av folkbokföringsadress) så att du får din post till rätt bostad.

Lycka till med flytten!

Anna Sellén skriver:

Hej, arbetar som samordnare på ett kommundrivet stödboende där hemlösa personer bor under en kortare tid medan de går i behandling. vi ser att det blir väldiga svårigheter om en person som bor hos oss i ca 3-8 månader folkbokför sig på vår adress. Hur ska man tackla detta. Vi får i dagsläget fortfarande post till personer som inte har bott hos oss på ca 9 år. Vi uppmuntrar alla att använda sig av poste restante och fråga om de kan folkbokföra sig hos släkt, men de har oftast dålig kontakt med sitt nätverk. Har ni några kloka ord om detta?

Daniel skriver:

Hej Anna,

Som du kanske vet regleras folkbokföring juridiskt i folkbokföringslagen. Det är ju en självklarhet att personer som inte bott hos er på nio år är felaktigt folkbokförda. Det ni kan göra är att anmäla detta till Skatteverket som kan ta upp saken för prövning enligt 34 §, folkbokföringslagen. Om Skatteverket håller med er om felaktigheten kan de förelägga personen att göra en rättelse hos Skatteverket. Att personer varit felaktigt folkbokförda är ett välkänt problem som det motionerats om i riksdagen de senaste åren men någon direkt lösning har inte presenterats. Eftersom Skatteverket är beroende av att enskilda och myndigheter rapporterar felaktigheter till dem skulle jag råda er att sätta i system att rapportera felaktiga folkbokföringar till dem så att de kan ta upp frågorna för prövning.

Felix skriver:

Hej,

1. Är det ett giltigt skäl att hyra ut en hyresrätt till sin mamma eftersom man vill hjälpa henne med ett boende och man själv hittat ett annat boende?

2. Om jag hyr ut min hyresrätt i andra hand till min mamma, räcker det med att hon står folkbokförd på adress och jag kan stå folkbokförd på min andra adress?

Hoppas ni kan hjälpa mig!

Johan skriver:

Hej Felix,

Att du hittat ett annat boende räknas normalt sett inte som ett giltigt skäl till att få hyra ut en hyresrätt. Vad som räknas som giltiga skäl kan du läsa om i vår artikel om andrahandsuthyrning. Du kan prova att ansöka om tillstånd till uthyrning hos din hyresvärd, men om denne säger nej är sannolikheten liten att Hyresnämnden skulle godkänna din överklagan.

Om du hyr ut hyresrätten utan tillstånd riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt. Eftersom du inte kommer bo i lägenheten kommer det förmodligen räknas som att din mamma haft självständig rätt till lägenheten. Därigenom har du på ett otillåtet sätt upplåtit lägenheten i andrahand och kan därför förlora ditt hyreskontakt.

Om din mamma är folkbokförd på adressen och du på en annan adress kommer detta antyda att du faktiskt inte bott i bostaden. Det skulle då kunna användas som bevis för att du otillåtet hyrt ut den i andrahand.

Jenny skriver:

Hej,
Jag äger och bor i en bostadsrätt.
Min vän ska hyra en lägenhet i andra hand och hävdar att man kan inte folkbokföra sig på en lägenhet man hyr i andra hand. Det kan väl inte stämma?
Hon har frågat om hon kan folkbokföra sig hos mig även om hon bor i 2:ndra hands lägenheten. Jag blir lite osäker.
Kan det bli problem för mig? Jag har inga bidrag. Kan hon hävda besittningsrätt till min bostadsrätt om hon står folkbokförd hos mig?

Hanna skriver:

Hej Jenny,

I Folkbokföringslagen regleras frågor kring folkbokföring och i 6 § framgår det att man ska folkbokföra sig där man kan anses vara bosatt. Vidare framgår det enligt 7 § i samma lag, att en person anses vara bosatt på den fastighet där den regelmässigt tillbringar, eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila.

Det verkar alltså inte finnas något som säger att din vän inte kan folkbokföra sig på den adress hon bor på, även om hon hyr lägenheten i andra hand, snarare tvärt om. Enligt Folkbokföringslagen bör hon folkbokföra sig i lägenheten om det inte är så att hon inte planerar att bo kvar i lägenheten i mer än 1 år, enligt Folkbokföringslagens 8 §.

Jw skriver:

Vi kommer flytta till annat EU land .
Men jag vill behålla mun hyresrätt om det inte fungerar .
Redan fått godkänt av hyresvärd .
Dock funderar jag på detta med utskrivningen från Sverige .hur påverkar detta min hyresrätt ???
Förlorar jag den då jag blir folkbokförd i andra EU landet ?

Ebba skriver:

Eftersom detta är en ganska unik situation är det svårt att svara exakt vad som gäller. Om din hyresvärd godkänner att du behåller lägenheten trots att du är folkbokförd utomlands borde det inte vara några problem. Det kan dock vara bra att skriva ett avtal med hyresvärden så du kan bevisa detta om en eventuell tvist skulle uppstå.

Min rekommendation är att du kontaktar Skatteverket för att ta reda på om du verkligen måste folkbokföra dig utomlands samt Hyresnämnden för att ta reda på vad detta kan innebära för din hyresrätt. Du får gärna återkomma om du får ett mer konkret svar!

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hur lång tid tar det innan ändring av folkbokföringsadress går igenom för barn, där båda föräldrar är överens och har godkänt ansökan elektroniskt? Föräldrar bor isär, och barnen ska folkbokföras på den utflyttade förälderns adress.

Peter skriver:

Hej Jossan,

Handläggningstiden för ändrad folkbokföring varierar mellan Skatteverkets olika kontor. Jag skulle rekommendera att kontakta det lokala kontoret för att få information om hur lång tid ärendet kan ta.

Sonny skriver:

Hej, jag ska flytta från ett län till ett annat och det är från ett internat på en folkhögskola där dom vill att man ändrar så man inte är folkbokförd där när man lämnar.

Min fråga är då. Jag ska flytta till ett hus över sommaren och efter det flytta igen till hösten. Kan göra en full adressändring över dom 3 månaderna i sommar? För om man bara gör en tillfällig adress?

Evelina skriver:

Hej Sonny,

Ja, det går bra att byta folkbokföringsadress eller adressändra under de tre månaderna. Det är inget krav att byta folkbokföringsadress vid tillfälligt flytt, men du får göra det om du vill.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen