Hyra lägenhet

Utskriftsvänlig PDF

Genom att hyra en lägenhet i första hand kan du oftast bo i lägenheten utan tidsbestämmelse. Det innebär att du hyr lägenheten direkt av fastighetsägaren. Att hyra lägenhet i Sverige är fördelaktigt för dig som hyresgäst eftersom det finns många regleringar som skyddar dig. Dock kan det vara svårt att få tag på en lägenhet att hyra.

1. Ställ dig i bostadskö

Det första du i 9 av 10 fall måste göra för att hitta en lägenhet att hyra är att registrera dig hos de olika bostadsförmedlingarna. En registrering innebär i regel att du får uppge förnamn, efternamn, telefonnummer och e-post. När du får ställa dig i en bostadskö varierar men idag är det vanligt att du kan skriva upp dig som tidigast när du 15-18 år.

Kösystemen kan fungera olika

 • Kötiden börjar räknas från den tidpunkten du registrerar dig. Ett vanligt sätt att beräkna sin kötid är att beräkna hur många dagar som gått sedan du registrerat dig hos bostadsförmedlingen. Hos många förmedlingar baseras antalet poäng du har på hur många dagar, veckor eller månader du har stått i kö.
 • Du måste uppdatera din köplats. Oavsett hur köpoängen beräknas kan du gå miste om hela poängpotten om du inte uppdaterar din köplats. Tidigare var detta inte något som alla bostadsförmedlingar använde men då efterfrågan på förstahandskontrakt blir allt större har det blivit allt mer förekommande. Se därför till att uppdatera din bostadskö i tid.
 • Ingen särskild rangordning hos privata hyresvärdar. I vissa bostadsköer kan det gå snabbare än andra. Privata hyresvärdar kan nämligen lägga störst vikt vid din intresseanmälan, därför kan det vara klokt att testa dessa om du behöver en bostad snabbt.

2. Betala in din köavgift

Idag har nästan alla bostadsförmedlingar där det förekommer ett kösystem en avgift som du måste betala för att få stå i bostadskön. Första inbetalningen till bostadsförmedlingen sker i samband med att du registrerar dig. Efter det är det betalar du in köavgiften en gång per år.

Tänk på! Glöm inte att betala in köavgiften för att inte gå miste om dina köpoäng.

Har inte bostadsförmedlingen mottagit din betalning innan köavgiftens förfallodatum blir du “vilande” i kön. Detta betyder att dina eventuella intresseanmälningar på olika hyresbostäder tas bort och att du inte längre kan anmäla ditt intresse för nya lägenheter. Så fort du betalar köavgiften aktiveras din plats åter i bostadskön.

Dina köpoäng upphör om du inte betalar

Om betalningen av köavgiften uteblir i mer än 6 månader kommer du automatiskt avregistreras från bostadskön och tappar alla dina köpoäng. Om du skulle anmäla dig till kön igen börjar du alltså om på noll köpoäng. För att undvika detta är ett tips att be om e-faktura på köavgiften.

3. Leta aktivt efter lägenheter att hyra

När du har stått i bostadskön ett tag och börjat samla på dig köpoäng kan du börja söka lägenheter. För att hitta vilka bostäder som är aktuella för uthyrning kan du gå in på bostadsförmedlingens hemsida. De flesta bostadsförmedlingar har en sökfunktion där du kan filtrera din sökning gällande storlek, hyra och läge.

När du hittat en eller flera lägenheter du är intresserad av måste du utföra en intresseanmälan på bostaden. Hur många intresseanmälningar du kan göra samtidigt är olika beroende på bostadsförmedling. Vanligen brukar du kunna ha högst tre pågående intresseanmälningar eller visningsinbjudningar samtidigt. Undantaget för detta brukar vara för nybyggda bostäder eller seniorboenden.

Få hjälp att hyra en lägenhet

Qasa
 • Hjälper dig att hitta lägenhet
 • Kostnadsfritt för dig som hyresgäst
 • Enkel signering med digitala hyresavtal
Till Qasa

4. Gå på visningar för lägenheter

När du skickat en intresseanmälan till bostadsförmedlingen är det hyresvärden som bestämmer vilka av de intresserade som får en inbjudan till visningen. Visningen är din möjlighet som hyresgäst att få besöka bostaden innan du bestämmer dig om du vill skriva kontrakt om du skulle få ett erbjudande.

Tips! Genom att tacka ja till så många visningar som möjligt för bostäder du finner intressanta ökar du dina chanser att få erbjudande om förstahandskontrakt.

Ett tips är att gå på så många visningar som du kan för bostäder du är intresserad av. Vad som dock kan vara bra att veta är att du har ett begränsat antal chanser att tacka nej till ett erbjudande om förstahandskontrakt. Vanligtvis brukar det röra sig om cirka sex chanser. Om du tackar nej eller låter bli att svara på ett erbjudande sex gånger eller mer under sex månader blir du vilande i kön.

5. Försök ta genvägar i bostadskön

Att komma in på bostadsmarknaden kan vara svårt när det förekommer långa kötider. Det finns dock kryphål på hur du kan hyra en lägenhet trots få köpoäng och orättvisa kösystem.

 • Var aktiv och snabb i bostadskön. Grundregeln för att få tag på ett förstahandskontrakt är att vara aktiv i bostadskön. Det finns många exempel på hyresgäster som trots kort kötid och få köpoäng har fått ett förstahandskontrakt genom att ständigt hålla sig uppdaterad på vilka lägenheter som ligger ute.
 • Ta reda på var det byggs nya hyresrätter. På grund av den stora bostadsbristen i Sverige och framförallt i de större städerna byggs det flitigt nya hyresbostäder. De nya hyresbostäderna brukar ha en lite högre hyra, men kan för många vara ett bra alternativ.
 • Ligg på under sommaren. Det är många som är mindre aktiva i bostadskön under sommaren. Det vill säga, många är inte lika flitiga med att skicka in intresseanmälningar och glömmer allt för ofta att komma på en visning de fått en inbjudan till. Se därför till att vara extra aktiv under sommaren om du har en kortare kötid.
 • Först-till-kvarn-lägenheter. Vissa bostadsförmedlingar hyr även ut så kallade “först-till-kvarn”-lägenheter. När du anmäler ditt intresse för en sådan hyresbostad har vanligtvis inte din kötid eller köpoäng någon betydelse. Inbjudan till visning brukar iställer gå till de som snabbast visar sitt intresse för bostaden.
 • Ta över ett förstahandskontrakt. En hyresgäst som har ett förstahandskontrakt och som av någon anledning inte längre behöver sin bostadslägenhet kan överlåta bostaden till en närstående som hyresgästen permanent varit sambo med.

Vanligtvis kan du inte ta över ett förstahandskontrakt av exempelvis en kompis eller familjemedlem. Inte ens om du har bott inneboende hos förstahandshyresgästen under en längre tid. I vissa fall kan privata hyresaktörer tillåta en överskrivning av kontraktet men vanligtvis har hyresvärden en kölista som de går efter.

6. Se till att det upprättas ett hyreskontrakt

När du erbjuds ett förstahandskontrakt är det viktigt att du tecknar ett skriftligt hyreskontrakt, vilket du enligt hyreslagen har rätt till. I kontraktet bör det uppges storleken på hyran, vad som ingår i hyreskostnaden samt bestämmelser om avtalstid och uppsägningstid.

Kom ihåg! Som hyresgäst har du alltid rätt att bo kvar i tre månader efter det att avtalet sagts upp. Tänk dock på att inkludera regler om uppsägningstid i kontraktet.

Om hyreskontraktet ingår för obestämd tid måste avtalet skriftligt sägas upp för att det ska sluta att gälla. Om det dock finns en bestämd tid för när avtalet går ut slutar avtalet automatiskt gälla vid det bestämda datumet.

7. Se till att hyran är skälig

Som hyresgäst betalar du ingen insats för sin hyresbostad och du står inte själv för underhåll av lägenheten. Du betalar dock hyra för bostaden samt för övriga tjänster.

Tänk på! Gå inte med på att betala en hyra som överstiger den lagstadgade skäliga hyran för att hyra lägenhet.

Den del av hyran som utgör kostnaden för själva bostaden bestäms utifrån bruksvärdessystemet och brukar vanligtvis förhandlas genoma kollektiva förhandlingar mellan hyresgästföreningen och bostadsförmedlingen. Du ska alltså inte behöva betala mer i hyra än vad som är rimligt för din lägenhet. För mer information om vilken hyra som är rimligt kan du läsa vår artikel om skälig hyra.

8. Att tänka på när du ska hyra en lägenhet

 • Du måste ha fast inkomst. På grund av den växande bristen på bostäder, framförallt i storstäderna, så har många hyresvärdar höjt kravet för att få ett förstahandskontrakt. Inte bara behöver du idag ha en fast månadslön för att bli erbjuden ett förstahandskontrakt du bör även ha en årsinkomst som är 3-4 gånger så stor som årshyran.
 • Det kan tas en kreditupplysning. Många hyresvärdar vill se över den eventuella framtida hyresgästens ekonomiska bakgrund. Var därför beredd på att hyresvärden kommer att få be om att få göra en kreditupplysning på dig.
 • Det kan bli svårt att hyra en lägenhet och samtidigt äga en bostadsrätt. Det är fullt lagligt att ha flera bostäder samtidigt. Dock kan en fastighetsägare eller hyresvärd säga upp avtalet om denne inte tror att du som hyresgäst bor i bostaden. Ett exempel på detta kan vara om du har en bostad och hyr en annan i samma stad. Om du har en bostad som du samäger, exempelvis en sommarstuga, är detta inte en skälig anledning för hyresvärden att säga upp avtalet.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen