Samboavtal

Hur ett avtal mellan sambos skrivs och vad det används till

Utskriftsvänlig PDF

Enligt sambolagen ska all samboegendom delas lika när sambos separerar. Samboegendom är bostad och bohag som har införskaffats för gemensamt bruk, oavsett vem som har betalat för det. Hur egendom fördelas kan regleras genom att skriva ett samboavtal.

Hur samboegendom delas upp regleras med samboavtal

Bostad och bohag som i ett samboförhållande har införskaffats för gemensamt bruk ska enligt sambolagen delas lika när sambos separerar. Det spelar ingen roll vem som har betalat för soffan eller vem som står på kontraktet för hyresrätten, samboegendom ska alltid delas lika.

Tänk på! Mobiltelefoner, kläder och annat som inte köps för gemensamt bruk ska inte delas lika i en bodelning.

Hur samboegendomen ska delas upp kan regleras med ett samboavtal. I avtalet kan man exempelvis skriva att bostaden ska tillfalla den ena parten vid separation.

Tips!

Avtal24 – Skapa ett juridiskt korrekt samboavtal online

  • Skapar juridiskt korrekta samboavtal
  • Enkel och trygg hantering av uppgifter
  • Fast pris på alla samboavtal
Till Avtal24

Saker som har införskaffats innan samboförhållandet ska inte delas

Samboegendom avser endast bostad och bohag som har införskaffats i samboförhållandet.

En soffa, lägenhet, eller ett matbord som den ena parten har köpt innan förhållandet räknas inte som samboegendom och ska därför inte delas lika i en bodelning.

I vissa fall kan saker som har skaffats innan man flyttade ihop ingå i en bodelning. Det som avgör om egendomen ska ingå i bodelningen är om det skaffades i syfte att användas för gemensamt bruk.

Tips! Vill man dela på annat än samboegendom ska man upprätta ett gåvobrev.

Båtar, fritidshus, bilar, pengar på banken och företag är inte heller samboegendom. Detsamma gäller sådant som den ena sambon har fått i gåva eller genom arv med bestämmelsen att det inte ska delas.

Skuldebrev krävs om du har betalat mer i kontantinsats och vill ha tillbaka pengarna

När sambos köper hus eller bostadsrätt tillsammans är det inte ovanligt att båda står på lånet och kontraktet tillsammans men att en har betalat mer i kontantinsats. Om den sambon som har betalat mer i kontantinsats vill få tillbaka pengarna i en bodelning måste man skriva ett samboavtal och ett skuldebrev.

Skuldebrevet är ett dokument som reglerar en skuld mellan den som har lånat ut pengar och den som har lånat pengar. Anledningen till att det inte räcker med att skriva ett samboavtal för hur bostaden ska fördelas är att det enligt sambolagen inte är lagligt att avtala om omfördelningar i framtiden.

Det räcker inte heller med bara ett skuldebrev eftersom egendom utan samboavtal ska delas lika. Eftersom skuldebrevet är kopplat till egendomen förlorar det sin effekt om det inte finns ett samboavtal.

Att skriva samboavtal är inget krav

Det finns inget krav på att sambos måste upprätta ett samboavtal, men det kan vara bra att göra. Sambolagen kan i många fall upplevas som orättvis, men med ett samboavtal kan man anpassa samboskapet så att båda parter får som de vill.

Samboavtalet är bara giltigt om det är underskrivet

Samboavtalet blir giltigt när båda parter har skrivit under det. Om någon i framtiden vill ändra eller frångå något i avtalet krävs bådas tillåtelse. Det är inget som kan göras ensidigt.

Avtalet behöver varken bevittnas av någon utomstående eller registreras hos någon myndighet. Trots det kan det vara bra att ha någon utomstående med när man signerar avtalet som ser till att allt går rätt till. Då kan man även undvika framtida tvister där ena parten ifrågasätter samboavtalets äkthet.

Samboegendom tillfaller sambos släktingar vid dödsfall

Sambos ärver inte varandra vilket innebär att hälften av samboegendomen tillfaller den avlidnes släktingar.

Vill sambos ärva varandra måste man därför skriva ett testamente.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen