Skriva samboavtal

Hur ett avtal mellan sambos skrivs och vad det används till

De flesta som lever i ett samboförhållande har inte ett samboavtal och omfattas därför av sambolagen. Många upplever dock att sambolagens sätt att fördela egendom inte passar dem och då finns alternativet att skriva ett eget samboavtal. Med ett eget samboavtal bestämmer du tillsammans med din partner vad som ska, och vad som inte ska, ingå i en eventuell framtida bodelning.

Saker att tänka på när du skriver ett samboavtal

Eftersom samboavtal rör din och din partners gemensamma ekonomi går det inte att skriva ett samboavtal som fungerar perfekt för alla – det beror helt på hur er gemensamma ekonomiska överenskommelse ser ut och vad ni tycker är ett rättvist sätt att dela på.

5 viktiga saker i ett samboavtal

  1. Skriv noggrant upp vilken egendom som ska bodelas och vilken egendom som ska tillfalla vem.
  2. Se till att ni har var sin kopia av avtalet och att de båda versionerna är likadana
  3. Skaffa vittnen till ert undertecknande. Det är inget krav men vid eventuell tvist skadar det aldrig att ha ett vittne ni båda litar på som kan bekräfta att allt gått rätt till.
  4. Passa på att skriv ett testamente samtidigt. Eftersom sambor inte ärver varandra kan det vara rimligt att skriva ett testamente så att den ena inte lämnas utan tillgångar vid ett eventuellt dödsfall.
  5. Ta hjälp av en jurist om du inte känner dig säker på att själv författa juridiska avtal. Samboavtal är knepigare än man kan tro och det skadar inte att få hjälp så att allt går rätt till.