Hyresförmedlare – andrahandsuthyrning
Uppdaterad: 16 september, 2024

Att hyra, eller hyra ut, en bostad i andrahand via en hyresedlare har flera fördelar. Främst skapas en större säkerhet för både hyresgästen och hyresvärden. En säkerhet som uppnås via exempelvis hyresgaranti, verifierade användare och juridiskt korrekta hyreskontrakt.
Denna guide går igenom steg-för-steg hur det fungerar för hyresvärden och hyresgästen, fördelar och nackdelar samt viktiga saker att tänka på.
- Läsa om att hyra ut – Gå direkt ner till rubriken ”Hyra ut via hyresförmedlare”
- Läs om att hyra – Gå direkt ner till rubriken ”Hyra via hyresförmedlare”
Innehåll
- Hyresförmedlare & Andrahandsuthyrning
- Hyra ut via hyresförmedlare
- Fördelar och trygghet för hyresvärden
- Nackdelar och avgifter
- Att tänka på
- Hyra via hyresförmedlare
- Så gör du – Steg för steg
- Fördelar och säkerhet för hyresgästen
- Nackdelar och avgifter
- Att tänka på
- Bostadsförmedlare / hyresförmedlare av andrahandskontrakt
- Vanliga frågor om Hyresförmedlare – andrahandsuthyrning
Hyresförmedlare & Andrahandsuthyrning
Hyresförmedlare – Företag som erbjuder enklare och säkrare uthyrning, och hyra, av andrahandslägenheter. De står exempelvis för verifiering av användarna, digitala kontrakt och administrerar alla betalningar.
Andrahandsuthyrning – Privatpersoner som hyr ut sin hyresrätt, bostadsrätt eller villa i andrahand. Denna guide har enbart fokus på andrahandsuthyrning av bostäder under längre perioder, oftast flera månader.
Hyra ut via hyresförmedlare
Via hyresförmedlare kan privatpersoner hyra ut sina bostäder, eller delar av bostäder, och utnyttja de olika tjänster och säkerhetsfunktioner som förmedlaren erbjuder.
Följande exempel utgår från att uthyrning sker via Samtrygg.se. Generellt sker det på liknande sätt hos andra förmedlare även om vissa funktioner, avgifter och geografiska områden kan skilja sig åt.
Så gör du – Steg för steg

(Bildkälla: Samtrygg.se)
- Skapa ett gratis konto
Att skapa ett konto är alltid gratis och sker enkelt med personuppgifter och mail. Med ett konto går det lätt att se de olika tjänsterna som plattformen erbjuder.
(Se guider och artiklar)
Känner du dig osäker på hur andrahandsuthyrning sker, vilken hyra du kan ta eller vill ha tips? Lägg lite tid på att läsa artiklar och se filmer som finns publicerade på förmedlarnas hemsidor.
- Skapa en annons
Via steg-för-steg guider kan en bostadsannons nu skapas. Utöver adress, rum och bostadsyta kan det behöva anges olika bekvämligheter som finns tillgängligt. Det kan exempelvis vara tvättmaskin, bastu eller badkar. Självklart ska även bilder laddas upp så att boendet presenteras så tydligt som möjligt.
Läs gärna: Skapa en attraktiv bostadsannons🔗 (artikeltips)
- Uthyrningsperiod och hyra
Ange när du vill hyra ut din bostad i andrahand och vilken hyra du vill ha. På förmedlarnas hemsidor finns uträknare som kan användas för att beräkna vilken andrahandshyra du har rätt att ta ut. En säkerhet så att du inte tar ut oskälig hyra. Annonsen kommer sedan att granskas av förmedlaren innan den publiceras på plattformen.
- Visning och välja hyresgäst
De som är intresserade av din bostad kommer anmäla sitt intresse via hyresförmedlarens hemsida. Nu finns möjlighet att kontakta dem för frågor, genomföra visningar och kontrollera att ni är överens om villkoren. Du som hyresvärd väljer sedan fritt vem som ska få hyra.
- Signera avtalet
Avtalet signeras av, och gäller mellan, hyresvärd och hyresgäst. Signering sker vanligtvis med BankID via hyresförmedlarens hemsida. Därmed verifieras även identiteten hos parterna och avtalet finns alltid tillgängligt digitalt hos förmedlaren.
- Överlämning av nycklar och besiktning
Hyresvärd och hyresgäst kommer överens om var och när nycklar ska överlämnas och nyckelkvittens signeras. En fördel är att göra det i bostaden och vid detta tillfälle gå igenom ett besiktningsprotokoll som bägge parter signerar. Ett protokoll som anger eventuella skador som fanns vid inflyttning.
(Träffa uthyraren Cricke – Samtrygg Stories)
Fördelar och trygghet för hyresvärden
Vilka tjänster som erbjuds kan självklart variera något mellan olika hyresförmedlare. Som hyresvärd kan det därför vara bra att jämföra alternativen och söka en förmedlare som har de tjänster som önskas. Under bilden beskrivs några av de vanligaste tjänster som gör uthyrningen enklare och säkrare för hyresvärden.
Exempel på vad som ingår i Samtryggs trygghetspaket:
- Hyresgaranti – upp till 12 månaders garanterad hyra, oavsett om hyresgästen betalar eller inte.
- Specialanpassad Trygghetsförsäkring.
- Personlig service och hjälp.
- Verifierade hyresgäster.
- Juridisk rådgivning.
- Trygga hyresavtal.
- Kostnadsfri marknadsföring av objekt – Ex på Blocket och Facebook utöver den egna plattformen.
Hyresgaranti
Hyresgaranti innebär att hyresvärden kan vara säker på få betalning under en pågående uppsägningstid. Skulle inte hyresgästen betala kommer hyresförmedlaren att stå för denna ersättning. Ett exempel är om en hyresgäst säger upp avtalet och sedan flyttar direkt utan att betala för kvarvarande uppsägningstid.
Hyresgaranti kan även gälla om hyresgästen inte flyttar ut vid uppsägning. I detta fall kan det krävas avhysning av Kronofogden och hyresgarantin kan då gälla fram till att avhysningen är genomförd. En process om kan ta 6 – 12 månader.
Andrahandsförsäkring
Statistik som bostadsförmedlaren Qasa presenterar anger att ”1 av 7 hyresvärdar råkat ut för hyresgäster som inte betalar för skador i bostaden”. Det är alltså ett vanligt problem som till stor del kan lösas via andrahandsförsäkring eller uthyrningsförsäkring. En försäkring som kan ge ersättning vid tillfällen då hemförsäkringen generellt inte ger ersättning. Bland annat kan den täcka hyresförluster vid skada på bostaden samt ersätta skada på lösöre vid ”uppsåtlig skada”.
Verifierade hyresgäster
hyresförmedlarna verifierar alltid identiteten på hyresgästerna. Det kan exempelvis ske via BankID samt att en kreditupplysning tas på personen. Därmed säkerställs både identitet och betalningsförmåga.
Juridisk rådgivning & trygga avtal
hyresförmedlaren har juridiskt korrekta avtal för andrahandsuthyrning. Dessa kan även anpassas utifrån hyresvärdens unika behov och önskade avtalsvillkor. Det kan dessutom ingå viss juridisk rådgivning.
Kostnadsfri marknadsföring
Utöver att annonsen publiceras på hyresförmedlarens hemsida kan det ingå gratis marknadsföring via exempelvis Blocket eller Facebook. En marknadsföring som både förmedlaren och hyresvärden tjänar på eftersom förmedlaren enbart tjänar pengar om uthyrningen blir av.
Betalningsgaranti
Betalningsgaranti kan innebära att hyresförmedlaren garanterar att hyran betalas i tid varje månad. Detta genom att betalningarna sker via förmedlarens tjänst.
(Samtrygg – Trygghetspaketet)
Nackdelar och avgifter
Utöver eventuella avgifter finns ingen direkt nackdel att hyra ut via hyresförmedlare. Hos många förmedlare betalas dessutom avgiften av hyresgästen vilket gör att det är gratis för hyresvärden att få den ökade säkerheten.
De nackdelar som finns, för hyresvärden, är främst att hyresförmedling inte passar vid samtliga uthyrningstillfällen.
- Inte kortare perioder – Det kan exempelvis finnas gräns för att uthyrning måste ske minst en månad.
- Inte lokaler – Hyresförmedlare kan sällan användas för att hyra ut garage, lokaler eller liknande. De är specialiserade på andrahandsuthyrning av bostäder.
- Kan kräva BankID – Ofta krävs BankID så att parterna kan identifiera sig. Men det gör även att vissa grupper i samhället inte får tillgång till denna andrahandsuthyrning.
Vad kostar det att använda en hyresförmedlare?
Kostnaden beror både på vilken förmedlare som anlitas samt om eventuella tilläggstjänster väljs. Tre exempel är följande:
- Hos Samtrygg är kostnaden 15% på hyran. Detta betalas av hyresgästen och läggs därmed på aktuell hyra.
- Hos Qasa är kostnaden 4,95% av hyran. Denna summa dras av från det belopp som hyresgästen betalar innan resterande belopp betalas ut till hyresvärden. Detta på samma sätt som hos Samtrygg.
- Hos Bostadsagentur (enbart Stockholm) betalar hyresvärden 750 kronor om bostaden blir uthyrd. Därefter betalar hyresgästen 1500 kronor som ett påslag på månadshyran.
(Priserna ovan är från 2024 och är inte inklusive eventuella tilläggstjänster)
Att tänka på
- Skatt vid hyresinkomst
Hyresinkomster behöver redovisas vid punkt 7:3 i inkomstdeklarationen. (Se Skatteverkets guide här). Räkna ut hur mycket skatt du behöver betala med våra kalkylatorer🔗.
Sedan januari 2023 har hyresförmedlare lagkrav på sig att skicka in uppgifter till Skatteverket. Detta för att minska eventuellt fusk. Däremot behöver fortfarande inkomsterna deklareras manuellt.
- Lägg tid på annonsen
Fokusera på att göra en så bra bostadsannons som möjligt med foton, beskrivningar och tydliga villkor. Det blir då lättare och tydligare för hyresgästerna att få en bild över boendet.
- Besittningsskydd efter två år
Besittningsskydd innebär att hyresgästen har juridisk rätt att bo kvar även när hyresperioden löpt ut. Vid andrahandsuthyrning av hyresrätter gäller detta vid två års uthyrning. Det går däremot att förhandla bort i hyresavtalet. Generellt gäller inte besittningsskyddet vid uthyrning av bostadsrätt eller villa förutsatt att uthyrningen sker av en privatperson.
- Överväg Trygghetspaket & Tillägg
Hyresförmedlarna erbjuder ofta ”Trygghetspaket” och tilläggstjänster som kan göra uthyrningen både enklare och säkrare. Det kan vara allt från hyresgarantier till säker överlämning av nycklar samt besiktning av bostaden som hyrs/hyrs ut. Läs på vilka tjänster som erbjuds och vilken kostnad dessa medför.
- Använd besiktningsprotokoll och inventarielista
Besiktningsprotokoll är ett protokoll som hyresgästen och hyresvärden tillsammans går igenom och gör noteringar på gällande eventuella skador på bostaden vid inflyttning. Därmed undviks tvister vid utflytt kring vad som ska återställas eller inte. Sker uthyrning av möblerad bostad bör även en inventarielista upprättas och skrivas under av bägge parter.

Hyra via hyresförmedlare
Att hyra bostad, i andrahand, via hyresförmedlare har flera fördelar för dig som hyresgäst. Det ger på flera sätt en säkrare och enklare hyresperiod. För denna ökade säkerhet betalas oftast en viss procent av hyran som avgift till förmedlaren.
Så gör du – Steg för steg
I följande guide visas hur du steg-för-steg skapar ett konto och söker efter andrahandsbostad via en förmedlare. Guiden utgår från att konto skapas hos Samtrygg men det är liknande process hos de flesta liknande plattformar.
- Registrera ett konto via hemsidan
Registrering är gratis och sker via hyreförmedlarens hemsida. Kontrollera först att bostäder erbjuds i den stad där du vill hyra i andrahand.
- Skapa en tydlig profil
Det är viktigt att skapa en så komplett profil som möjligt med information om dig som bostadssökande. Det kan exempelvis vara information om sysselsättning, eventuella husdjur och fritidssysselsättning.
Orsaken är att hyresvärden fritt kan välja vem som ska få hyra och till stor sannolikhet kommer granska profilerna hos de som söker.
- Sök andrahandsbostad
Med ett konto kan du söka andrahandsbostäder på plattformen, anmäla ditt intresse samt ställa frågor till kundtjänst om du undrar över något. Det går även att skapa bevakningar och få mail när passande bostäder publiceras.
- Gå på visning & anmäl intresse
Boka visning på de bostäder du har intresse för. Visningstider visas antingen direkt i annonsen eller bokas individuellt. Om bostaden passar dina kriterier sker intresseanmälan online. Det är sedan upp till hyresvärden att välja vem som ska få andrahandskontraktet.
- Kreditbedömning
Väljer hyresvärden att du ska få hyra bostaden kommer hyresförmedlaren genomföra en kreditbedömning. Detta för att säkerställa att du kan hantera den kommande hyreskostnaden.
Vid ingen, eller dålig, kredithistorik
Är du ung, har låg inkomst eller på annat sätt dålig kreditvärdighet? En lösning kan vara att en förälder eller vän blir borgensman för dig. Det innebär att den personen juridiskt åtar sig att betala hyran i det fall som du inte gör det. Att bli borgensman innebär däremot en viss ekonomisk risk vilket gör att det främst är föräldrar som brukar vara detta för sina barn.
- Avtal, nycklar, besiktning
Avtalet signeras digitalt av både hyresvärden och hyresgästen. Det finns sedan tillgängligt inloggad på hyressförmedlarens hemsida för bägge parter. Överlämning av nycklar sker efter överenskommelse. Ofta sker det i bostaden då även ett besiktningsprotokoll kan skapas som påvisar eventuella skador som finns redan vid inflyttning.
Betalning och uppsägningstid
Betalning sker till hyresförmedlaren som i sin tur betalar till hyresvärden. Betalda och aktuella fakturor går därmed att se inloggad på webbplatsen.
Uppsägning ska ske skriftligt på det sätt som förmedlaren anger. När bägge parter har bekräftat uppsägningen skickas bekräftelse till parterna från förmedlaren.
Fördelar och säkerhet för hyresgästen
För hyresgästen finns stora fördelar med att hyra via en hyresförmedlare. Främst handlar det om ökad trygghet då risken för bedrägerier och ”ockerhyror” nästan helt undviks. Den ökade tryggheten nås bland annat via följande tjänster:
- Trygga depositioner
- Inga förskottsbedrägerier
- Hemförsäkring
- Trygga hyresavtal
- Personlig service och hjälp
- Kontroll av annonser
- Juridisk rådgivning
Trygga depositioner
Det vanligaste är att deposition inte krävs vid andrahandsuthyrning via hyresförmedlare. Det kan däremot förekomma om hyresgästen exempelvis har svag kreditvärdighet eller inget svenskt personnummer. En deposition kan exempelvis vara ett belopp som motsvarar 2 eller 3 månadshyror som betalas till förmedlaren vid hyresperiodens början.
Förmedlaren kommer sedan att återbetala beloppet när hyresgästen flyttar. Detta förutsatt att hyresgäst och hyresvärd är överens om att boendet är i samma skick som vid inflyttning.
Ingen förskottsbetalning
Vid hyra i andrahand, via hyresförmedlare, behöver inte någon förskottsbetalning ske av flera månadshyror. Hyresvärden får tryggheten att hyrorna betalas via exempelvis hyresgaranti och deposition. Att någon förskottsbetalning inte måste ske är en, av flera, säkerhetsfaktorer som minimerar risken för bedrägeri.
Hjälp med hemförsäkring
I vissa fall ingår hemförsäkring den första, eller de första, månaderna. Därefter kan försäkringen förlängas eller sägas upp. Det är däremot viktigt att alltid ha en hemförsäkring, även för de som bor i andrahand.
Trygga hyresavtal
Att använda juridiskt korrekta hyresavtal är viktigt för att uthyrningen ska bli tydlig och säker. Hyresförmedlaren har mallar som kan användas samt anpassas efter den unika hyressituationen. Support kan även ges vid frågor kring avtalet.
Kontroll av annonser
Hyresgästen kan känna sig säker på att de annonser som är publicerade på förmedlarens hemsida är korrekta utifrån svensk lag och förmedlarens regler. Det innebär exempelvis att risken för ”ockerhyror” minskas betydligt.
Nackdelar och avgifter
De nackdelar som finns med att hyra via hyresförmedlare är samma för hyresgästen och hyresvärden. Se därför rubrik ”nackdelar och avgifter” högre upp i denna text.
Att tänka på
- Besiktning och inventarielista
Be alltid om ett besiktningsprotokoll, inventarielista (vid möblerad lägenhet) samt nyckelkvittens. Det är viktigt att bägge parter är överens om vad som överlämnats och bostadens skick vid inflyttning.
- Skapa flera konton
Skapa konto, och sök bostad, via flera plattformar. Ett sätt att nå fler annonser och även få erfarenhet av detta sätt att hitta bostad.
- Om du inte har svenskt personnummer
Om du inte har svenskt personnummer kan det vara svårare att hyra via hyresförmedlare. Men det är inte omöjligt. En lösning kan exempelvis vara att du har någon som kan gå i borgen för hyran.
- Be om digital visning
Är det många mil till ditt nya boende? Be om en digital visning då hyresvärden går omkring med mobilen och filmar i bostaden. Ett enkelt sätt att få en tydlig bild över hur det ser ut.
Bostadsförmedlare / hyresförmedlare av andrahandskontrakt
I Sverige finns ett flertal bostadsförmedlare med inriktning mot andrahandsuthyrning. En del erbjuder sina tjänster enbart i vissa städer medan andra kan anlitas över hela Sverige.
Exempel på hyresförmedlare:
- Samtrygg
- Qasa
- Bostadsagenturen
- Residensportalen

Samtrygg
Samtrygg är en svensk bostadsförmedlare som grundades 2013. De erbjuder privatpersoner att hyra, eller hyra ut, bostäder i andrahand över hela landet och har blivit en av de största aktörerna på marknaden.
För ökad säkerhet har Samtrygg exempelvis identifiering via BankID, kontroll av samtliga annonser, andrahandsförsäkring och hyresgaranti. Hemsidan finns både på svenska och engelska.
”Vi grundade Samtrygg för att skapa bättre villkor på en dysfunktionell marknad och samtidigt bli en naturlig mötesplats för människor som efterfrågar en trygg och smidig andrahandsuthyrning”
Hemsida: Samtrygg.se

(Bildkälla: Samtrygg.se)

Bostadsagenturen
Bostadsagenturen har specialiserat sig på andrahandsuthyrning i Stockholm. Via hemsidan kan både privatpersoner och fastighetsägaren publicera annonser om uthyrning. Till skillnad mot exempelvis Samtrygg går det även att erbjuda korttidsuthyrning, på bara några dagar eller veckor.
Med en helhetslösning erbjuds bland annat anpassade avtal, hyresgaranti, besiktning och löpande underhåll.
Bostadsagenturen erbjuder en helhetslösning med trygga avtal, stabila hyresgäster, garanterade hyresinbetalningar och löpande underhåll.
Hemsida: Bostadsagenturen.se

(Bildkälla: Bostadsagenturen.se)

Qasa
Qasa har ett bredare utbud än många andra bostadsförmedlare. Detta genom att ha både förstahands- och andrahandskontrakt samt semesterbostäder. Via samarbete med fastighetsbolag kan förstahandskontrakt erbjudas i flera städer. Webbplatsen finns på svenska och engelska.
Säkerhet för bägge parter uppnås via exempelvis verifierade hyresvärdar, andrahandsförsäkring och digitala hyresavtal.
Qasa är det moderna sättet att hyra och hyra ut en bostad. Alla hyresvärdar är verifierade och vi hjälper dig att fixa ett schysst hyresavtal.
Hemsida: Qasa.se

(Bildkälla: Qasa.se)
Residensportalen
Residensportalen har förmedlat uthyrning sedan 2003. Här kan både privatpersoner och företag publicera annonser. Med flera olika tilläggstjänster kan även uthyrningen anpassas helt utifrån den unika behoven.
Dessa tilläggstjänster är vad som primärt skiljer Residensportalen mot dess konkurrenter. Detta genom att de inte tar någon procentuell avgift på hyran utan istället tar en avgift per tjänst som hyresvärden önskar använda.
Hos oss kan du känna dig säker på att du får hela hyran som hyresvärd och att du som hyresgäst inte betalar mer än nödvändigt
Hemsida: Residensportalen.se

(Bildkälla: Residensportalen.se)
Vanliga frågor om Hyresförmedlare – andrahandsuthyrning
Kostnaden för andrahandsuthyrning, via en bostadsförmedlare, varierar mellan olika företag. Ett exempel är Samtrygg där kostnaden är 15% på den totala månadshyran. Avgiften betalas av hyresgästen.
Vanligtvis skrivs kontrakt mellan hyresgäst och hyresvärd. Därmed är det personen som hyr ut bostaden som är hyresvärd.
Ja, hyresgästen har samma juridiska rättigheter oavsett om uthyrningen sker helt privat eller via en bostadsförmedlare.
