Korttidsuthyrning
Uppdaterad: 18 september, 2024
Korttidsuthyrning innebär att hela, eller delar av, det egna boendet hyrs ut under kortare tidsperioder. Ett exempel på korttidsuthyrning är att hyra ut via Airbnb och på detta sätt få en extrainkomst. Det är däremot viktigt att veta vilka regler som måste följas, eftersom du annars riskerar att bli vräkt.
Läs vår artikel och lär dig om regler, hyresbelopp, skatt och tips vid korttidsuthyrning. Vi presenterar även de vanligaste plattformarna som kan användas för att hyra ut boendet på ett säkert sätt.
Innehåll
Regler vid korttidsuthyrning
Generellt gäller samma regelverk vid korttidsuthyrning som vid övrig andrahandsuthyrning. Däremot är lagarna om andrahandsuthyrning främst reglerade utifrån längre uthyrningsperioder vilket i vissa fall kan göra det svårtolkat vid kortare uthyrning.
Det primära att förhålla sig till är att godkännande krävs vid uthyrning av hyresrätt eller bostadsrätt, vilket förklaras under kommande rubrik.
Kräver godkännande
Om du behöver ett skriftligt godkännande, eller inte, beror på boendeform. Kom även ihåg att ett godkännande kan vara tidsbegränsat vilket gör att du eventuellt behöver skicka in en ansökan vid varje enskilt uthyrningstillfälle:
- Hyresrätt – Ansök om godkännande från din hyresvärd
- BRF – Se i stadgarna om andrahandsuthyrning är accepterat alternativt fråga styrelsen. Om andrahandsuthyrning godkänns har föreningen rätt att ta ut en avgift vid varje tillfälle.
- Villa – Något godkännande krävs inte då du äger din bostad
Obs! Om du bor i bostaden och hyr ut till inneboende behövs inget tillstånd.
Får inte bedriva hotellverksamhet
Oavsett om hyresrätt, bostadsrätt eller villa hyrs ut via korttidsuthyrning får detta enbart ske tillfälligt. Sker det regelbundet, och i stor omfattning, kan det klassas som hotellverksamhet vilket innebär att uthyrningen regleras av andra lagar än vid andrahandsupplåtelse. Det kan även innebära att uthyrningen klassas som näringsverksamhet vilket innebär bokföringskrav och andra juridiska krav.
(Video -tänk på det här innan du hyr ut)
Om du ändå hyr ut i andrahand
Många hyresgäster, och ägare av bostadsrätter, tror att de kan hyra ut i andrahand utan att något godkännande krävs. Vid de flesta tillfällen är det alltså okunskap som gör att otillåten andrahandsuthyrning uppstår. Oavsett orsak har styrelsen i en bostadsrättsförening alternativt hyresvärden rätt att agera.
Bostadsrätt
Om styrelsen i en bostadsrättsförening upptäcker otillåten andrahandsuthyrning ska de agera genom att kontakta personen och påpeka att det inte är godkänt förfarande. Personen ska då ha möjlighet att rätta sig efter detta och avsluta pågående uthyrning samt inte göra samma fel igen. Det ska alltså alltid finnas en möjlighet till rättelse.
Hyresrätt
Via en lagändring, från oktober 2019, har rätten stärkts för fastighetsägare som upptäcker otillåten andrahandsuthyrning. Det krävs därmed inte längre att hyresgästen får möjlighet att ändra sitt agerande – som med bostadsrätt (se ovan). Hyresvärden kan alltså säga upp avtalet direkt.
Sker olovlig andrahandsuthyrning till oskälig hyra kan till och med personen även få böter och fängelse upp till två år. Även detta enligt lagändringen från 2019.
Rätt begrepp
Korttidsuthyrning – Uthyrning av bostaden, mot betalning, under en kortare tid.
Korttidsupplåtelse – Att låta en annan person upplåta bostaden under kort tid. Detta oavsett om ersättning utgår eller inte.
Andrahandsupplåtelse – Samtlig upplåtelse i andrahand, oavsett om det sker under kort eller längre tid samt oavsett ersättning eller inte. Detta regleras av lagar kring andrahandsupplåtelse.
Lösning – Hur ut rum under kort tid
Som förklaras ovan får inte en hyresrätt eller bostadsrätt hyras ut i andrahand utan tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse. Detta oavsett om det handlar om några dagar eller flera månader.
En lösning är att hyra ut ett rum, vilket kallas för att ha en inneboende. Det kräver däremot att du själv bor i bostaden så att inte hyresgästen har ”självständigt brukande” av bostaden. Om du, vid varje tillfälle för korttidsuthyrning, bor på annat ställe kan detta klassas som andrahandsuthyrning vilket alltså kräver tillstånd. Detta bör däremot inte missbrukas och utnyttjas i stor omfattning då det kan upplevas störande av grannar, fastighetsägare och förening.
Om du bara vill hyra ut en del av lägenheten till en inneboende och du själv också bor kvar i den, behöver du inte fråga hyresvärden om lov. Men hyresvärden kan reagera om det uppstår problem kring uthyrningen, till exempel om den inneboende stör grannarna. /Domstol.se
Exempel:
Bilden nedan är från Airbnb och visar en annons som gäller eget rum i en villa i Norrköping. Gästen får även del av gemensamma utrymmen. En natt kostar cirka 530 kronor.
Avtal och försäkring vid uthyrning
Oavsett längd på uthyrning av bostaden bör skriftligt avtal användas. Vi har skapat färdiga mallar för hyresavtalen:
Bostadsrätt | Hyresrätt |
Ladda ner mall som Word-fil 🗎 Ladda ner mall som PDF-fil 🗎 | Ladda ner mall som Word-fil 🗎 Ladda ner mall som PDF-fil 🗎 |
Vi tar inget juridiskt ansvar för de avtals-mallar vi erhåller. Använd mallarna på eget ansvar.
Försäkring vid uthyrning av bostad
Ofta krävs tilläggsförsäkringar eller speciella ”andrahandsförsäkringar” vid uthyrning. Detta eftersom ersättning från hemförsäkringen inte alltid utgår vid stöld eller skada på din egendom av den som hyr. Kontakta därför ditt försäkringsbolag för att hitta en passande lösning.
Har hyresgästen en egen hemförsäkring kan eventuellt denna ersätta för skador men självklart inte för stölder som sker av denna person.
Enklare och säkrare via uthyrningsportal
Det är både enklare och säkrare att hyra ut via en uthyrningsportal, exempelvis Airbnb, än att göra det med egna avtal. Detta utifrån flera perspektiv:
- Färdiga avtal – Avtalet är anpassat till den korttidsuthyrning som sker. De godkänns av bägge parter innan tillträde.
- Försäkring – Hyresvärden omfattas av exempelvis egendomsskydd och kan få ersättning vid skador på bostaden eller egendom.
- Betalning – Betalning sker säkert via uthyrningsföretaget.
Lönsamhet vid korttidsuthyrning
Vilken lönsamhet som kan uppnås vid korttidsuthyrning beror bland annat på boendeform, läge, storlek samt marknadsvärde på boendet. Utöver dessa faktorer är det även avgörande om uthyrningen sker sällan eller regelbundet samt om det är möblerat eller inte.
Teoretiskt får hyresvärden bara ta ut en ”skälig hyra” i likhet med övrig andrahandsuthyrning som regleras i hyreslagen och lagen om uthyrning av egen bostad. I praktiken tas däremot ofta oskäligt höga hyror ut vid korttidsuthyrning.
🔗 Läs mer om hur man räknar ut skälig hyra
Hyresrätt
Hyr man hela eller delar av en hyresrätt och betalar en så kallad ockerhyra kan man gå via Hyresnämnden och kräva pengar tillbaka. Trots detta är det väldigt vanligt att hyresvärdarna chansar och tar ut ockerhyror vid korttidsuthyrning.
Bostadsrätt eller villa
Om hyresgästen anser att uthyrning har skett till oskälig hyra kan det anmälas till Hyresnämnden. Däremot kan inte några pengar betalas tillbaka retroaktivt. Det enda Hyresnämnden kan avgöra är att hyresvärden inte får ta ut detta belopp i framtiden från denna hyresgäst.
Så mycket kan du tjäna – Exempel från Guestit
En bostadsrätt på 75 kvm hyrs ut i centrala delarna av en medelstor stad. Guestit beräknar att hyran kan vara på cirka 1000 kronor per natt.
Så mycket kan du tjäna – Exempel Airbnb
Nedan visas en annons från Airbnb med en centralt belägen 2:a i Norrköping. Kostnad per natt är cirka 1100 kronor.
Skatt på korttidsuthyrning
Skattereglerna för korttidsuthyrning är exakt samma som vid annan andrahandsupplåtelse. Det innebär att om den totala inkomsten, över ett kalenderår, är över 40 000 kronor kan skatt behöva betalas. Så länge som inkomsten är under denna nivå behöver alltså inte inkomsten deklareras och beskattas.
TIPS – Använd vår skattekalkylator här
Uthyrningsplattformar – en jämförelse
Som förklarats tidigare i artikeln finns stora fördelar med att hyra ut via en uthyrningsplattform. Visserligen betalas en viss kostnad för denna tjänst men då ingår bland annat försäkringar, säkra betalningslösningar och marknadsföring.
Hyra ut via Airbnb – Hyra ut till turister
Airbnb är en av världens största aktörer inom korttidsuthyrning. De har över 5 miljoner värdar över hela världen och är för många turister det självklara alternativet för semesterboende.
Att hyra via Airbnb är betydligt vanligare i andra delar av Europa än i Sverige vilket delvis är orsaken till att plattformen passar perfekt vid önskemål om att hyra ut till turister.
Via recensioner på hyresgäster och hyresvärdar, säkra betalningar samt försäkrade vistelser är det ett mycket fördelaktigt sätt att hyra ut sin bostad under kortare perioder.
Läs mer – Airbnb.se🔗
(How to become a host in AirBnb)
Hyr ut via Guestit – Stockholm, Göteborg, Åre
Guestit startades 2018 av svenskarna Fredrik Hjelm, Elias Högmark och Olof Kernell. Sedan dess har de vuxit till en stor uthyrningsplattform för korttidsuthyrning i upp till 6 månader. År 2024 hade de verksamhet i Stockholm, Göteborg och Åre.
Guestit har ett egenutvecklat prisverktyg som hjälper hyresvärden att maximera sin inkomst. Det ingår även försäkring på upp till 8 miljoner kronor.
Läs mer – Guestit.se🔗
Blocket – Hyra ut inom Sverige
Via Blocket kan bostäder hyras ut under kortare eller längre perioder. Det är exempelvis en populär plattform för att hyra ut sommarstugor och andra semesterboenden. Via samarbete med Qasa erbjuds Trygghetspaket som innebär säker betalning, försäkring och personlig service.
Läs mer –Blocket.se🔗
Hyra ut via Samtrygg – Minst en månad
Samtrygg erbjuder främst andrahandsuthyrning under längre perioder då kortaste uthyrningsperioden är 1 månad. Det kan däremot vara ett alternativ för längre tids uthyrning under egen semester eller utlandsvistelse.
Företaget erbjuder flera säkerhetsfunktioner såsom verifiering av användarna, inloggning med BankID, hyresgaranti och försäkring.
Läs mer – Samtrygg.se🔗
Vanliga frågor om Korttidsuthyrning
Det är samma lagar som gäller för korttidsuthyrning som för längre tids andrahandsuthyrning. Det regleras av hyreslagen (kap 12 i jordabalk) samt Lag om uthyrning av egen bostad.
Det finns ingen övre gräns för hur mycket man får tjäna på att hyra ut sin bostad. Däremot kan man behöva betala skatt om hyresinkomsten är på över 40 000 kronor per år.
Ja, sedan första januari 2023 måste uthyrningsplattformar rapportera in information om uthyrare och dess intäkter.
Enklaste sättet att se hyr mycket du kan hyra ut din bostad för är att använda hyresplattformarnas kalkylatorer.