Köpa nyproduktion

Hur du går tillväga för att köpa en nyproducerad bostad

Utskriftsvänlig PDF

Att köpa en nyproduktion är ungefär samma process som vid köp av en befintlig bostad. Skillnaden är dock att köp av nyproduktion i regel är en mer utdragen process och det tar längre tid innan du faktiskt får tillträde till bostaden. Dock är det samma regler och lagar som tillämpas vid köp av nyproduktion.

8 steg till att köpa nyproduktion

1. Intresseanmälan

Nyproduktioner annonseras ofta ut på byggherrars hemsidor i ett väldigt tidigt skede. Genom att lämna en intresseanmälan kommer du att förvissa dig om att få så mycket förhandsinformation om framtida nyproduktioner som möjligt. Att lämna en intresseanmälan är inte bindande på något sätt.

2. Försäljningsstart

Om du anmält ditt intresse för nyproduktioner kommer du också att få information om när säljstarten äger rum. Det är nu som du får möjlighet att undersöka nyproduktionen lite mer detaljerat. Ofta är försäljningspriser och månadsavgifter satta vid det här laget och du har också möjlighet att diskutera nyproduktionen med den ansvarige mäklaren.

Tips! Eftersom du vid det här laget vet priset på nyproduktionen är det läge att kontakta din bank för att skaffa ett lånelöfte.

Ibland finns en visningslokal nära byggarbetsplatsen där byggherren presenterar ritningar och modeller av huset och bostadsrätterna. Om du vid det här stadiet är intresserad av att köpa ett prospekt kan du lämna en köpanmälan.

3. Bokningsavtal och avgift

Ofta finns det flera intressenter för nyproduktioner. Att göra en köpanmälan garanterar inte att du i slutändan får möjlighet att köpa bostaden. Det är när du blir erbjuden ett bokningsavtal och du betalat bokningsavgiften som du kan känna dig mer säker på att du kommer att få köpa. Bokningsavtalet är inte helt bindande men att bryta avtalet kan medföra rätt till skadestånd. Bokningsavgiften är en del av den totala köpeskillingen och dras av på slutbetalningen.

4. Förhandsavtal

När bostadsrättsföreningen har bildats kommer du att skriva ett förhandsavtal. Förhandsavtalet skrivs i regel långt innan själva inflyttningsdagen och är ett avtal mellan dig och bostadsrättsföreningen som säger att du kommer att skriva ett upplåtelseavtal med föreningen.

5. Tillval

Eftersom upplåtelseavtalet tillkommer innan bygget är helt färdigställt kommer du att få möjlighet att vara med och påverka hur din framtida bostad kommer att se ut. Detta genom att du får välja material till exempelvis tapeter, köksluckor, badrumsinredning och annat. När tillvalen bestäms får du ofta gå på visning och se hur materialen ser ut i en särskild visningslägenhet.

6. Upplåtelseavtal

När lägenheten är färdigbyggd och redo för inflyttning är det dags att ingå upplåtelseavtalet. Upplåtelseavtalet är det viktigaste avtalet i hela processen, eftersom det är detta som utgör det bindande köpeavtalet.

När du skrivit under upplåtelseavtalet förbinder du dig att betala hela köpesumman för bostadsrätten och bostadsrättsföreningen förbinder sig å sin sida att tillhandahålla dig bostadsrätten.

För att upplåtelseavtalet ska vara giltigt behöver det vara skriftligt och innehålla följande:

  • Parternas namn
  • Den lägenhet som upplåtelsen avser
  • De belopp som ska betalas som insats
  • Årsavgiften
  • Upplåtelseavgiften

7. Slutbesiktning

Innan tillträdet kommer din bostad att besiktigas av en opartisk besiktningsman. Det är en bra idé att som köpare vara närvarande vid slutbesiktningen för att se till så att alla dina tillval är på plats och att allt är i rätt ordning.

8. Tillträde och betalning

Formellt sett blir du ägare av bostaden först vid tillträdet av bostaden. Det är vid tillträdet som du betalar resterande andel av köpeskillingen och du blir juridiskt sett ansvarig för bostaden. Se till att ordna med hemförsäkringar så snart som möjligt för att undvika eventuella missöden.

Efter slutbetalningen får du ett kvitto som du kan visa upp för att hämta ut dina nycklar. Eftersom det ska ske inflyttningar i alla lägenheter i fastigheten får du en inflyttningsdag tilldelad till dig som du kan flytta in på.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Mikael Goldstein skriver:

Man kanske även bör ta upp den ökade risktagningen som man som privatperson tar vid köp i nyproduktion där man skriver på ett förhandsavtal om framtida köp? Det är att jämföra med att köpa en aktie och en aktieoption (termin), vilket är betydligt mera riskfyllt.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen