Förbered för visning

Utskriftsvänlig PDF

När du har tagit beslutet om vilken mäklare du ska anlita är det dags att sätta sig ner och börja planera och förbereda inför visning av bostaden. Med rätt förarbete kan du skapa större intresse för bostaden och kanske även få ett högre slutpris.

Homestyling av bostaden

Inför en försäljning kan det vara bra att se över ditt hem och genomföra mindre eller större ändringar som kan öka bostadens värde. Vissa mäklare har samarbeten med företag som genomför homestyling och detta kan då ingå. Du kan själv även genomföra homestyling som ökar bostadens värde.

4 steg för att förbereda inför visningen

 1. Planera. Ett tips är att du innan du börjar fixa och pynta ditt hem sätter dig ner och gör en plan över hur du ska styla ditt hem, rum för rum. Mäklare är erfarna av visningar och vet vad som går hem och inte. Rådfråga din mäklare och eventuellt en extern inredare för att få tips.
 2. Vad saknas? Skriv en lista på vad som saknad i ditt hem för att göra det så attraktivt som möjligt. För att inte behöva spendera massa pengar på nya möbler och prylar är ett tips att höra med vänner och bekanta om de har något att låna ut. Ett annat tips är att besöka loppisar för att billigt kunna införskaffa det som saknas.Tips! Gör en budget inför homestylingsprocessen så att du har koll på hur mycket pengar du lägger på vad!
 3. Röj undan! Det kanske snarare är så att du har alldeles för många möbler och prylar i bostaden. Se till att du innan du påbörjar stylingen av ditt hem röja undan allt som inte ska vara i bostaden under visningen och fotografering. Stuva undan saker i byråer eller förvaringslådor eller om du behöver ännu mer plats kan det vara bra att hyra ett förråd under försäljningsperioden.
 4. Renovera. Behövs det ytrenoveras någonstans är det hög tid att göra det nu! Kanske är det en vägg i din bostad som skulle behövas målas om eller ett gammalt hål i väggen efter en tavelkrok som skulle behövas fyllas igen. Om inte en större renovering är nödvändig är det dag att ta tag i städningen av bostaden. En visning kräver i regel en omfattande städning som ger kliniskt resultat. Det är inte helt lätt att själv uppnå det resultatet så om möjlighet finns är ett tips att anlita en städfirma som kan göra visningsstädningen åt dig.

8 saker att tänka på när du stylar ditt hem inför en visning

När bostaden är städad och eventuellt renoverad är det bara själva stylingen som står mellan dig och visningarna. Att styla och i många fall style om sitt hem kan kännas överväldigande men det finns några tips man kan tänka på.

 1. Lita inte på spekulantens egna fantasi. Om du använder ett rum i din bostad på ett lite annorlunda sätt eller har väldigt speciella möbler bör du inte räkna med att spekulanterna själva kommer föreställa sig hur rummet kommer användas och se ut. Styla därför din bostad så att fleras fantasi väcks.
 2. Första rummet ger starkast intryck. Tänk på att det är rummet precis innanför huvudingången som skapar det starkaste intrycket hos spekulanterna. Ett tips är därför att lägga lite extra tid och styling på just det utrymmet.
 3. Berätta ytterst lite om dig själv. Spekulanterna vill besöka ett hem de kan relatera till och fantisera om. Ju mer “DU” det finns i bostaden desto svårare kommer det bli för spekulanterna att se sig själva leva i bostaden. Det är därför bra om du plockar bort de mest personliga sakerna inför fotografering och under visningen.
 4. Vem säljer du till? Bestäm dig för vilken köpare du säljer till. Hör med mäklaren och anpassa inredningen och rummens användningsområden efter det.
 5. Skapa en harmonisk miljö. Försök att skapa ett lugn i bostaden, det vill säga undvik att mixmatcha för många färger och mönster i de olika rummen. En bra regelmått är att hålla sig till max två mönster i samma rum. Detsamma gäller möblerna.
 6. Visa möjligheterna! Använd gärna din kreativitet och visa prov på hur man kan använda sig av svårmöblerade utrymmen i bostaden. Håll gärna garderoberna öppna för att visa hur ni har optimerat utrymmet eller hur man på bästa sätt kan använda den lilla trappavsatsen som läshörna.
 7. Detaljer är A och O! Genom att jobba med detaljerna som drar ögon åt sig, till exempel en iögonfallande tavla, vas eller lampa kan du fånga spekulantens uppmärksamhet och hjälpa denna att upptäcka hela ditt hem.
 8. Glöm inte trädgården. Det spelar ingen roll vilken tid på året det är, finns det en tillhörande trädgård till bostaden är det bra om du ser till att den ser så bra ut som möjligt så att spekulanterna lätt kan se vilka möjligheter den erbjuder.

Styla även inför fotografering

Mäklaren kommer behöva fotografier både utvändigt och invändigt av bostaden för att kunna skapa en så snygg och trovärdig annons som möjligt. Boka därför gärna en fotograf så fort du och mäklaren har signerat uppdragsavtalet för att inte försäljningen ska dröja alltför länge. Många mäklarfirmor har kontrakt eller erfarenhet av frilansande fotografer. Prata ihop dig med din mäklare när du ska boka fotografering av bostaden.

När det är dags för fotograferingen är det bra om du har förberett hemmet genom att städa samt styla bostaden. Bunkra gärna upp med neutrala blommor såsom tulpaner och gröna krukväxter för att skapa en fräsch och hemtrevlig känsla i bilderna.

Tips! Tänd gärna eldstaden om en sådan fungerar och finns för att skapa ett hemtrevligt ljus.

Vi har fått hjälp av en lägenhetsfotograf för att skriva ned det viktigaste du bör tänka på vid fotografering av en lägenhet. Där kan du hitta många nyttiga tips om hur du förbereder inför en fotografering och även hur du själv fotar din lägenhet inför försäljning.

Då börjar visningarna hållas

Nästa steg i försäljningsprocessen efter homestyling och fotografering av bostaden är att mäklaren annonserar ut bostaden på bostadssidor samt till potentiella köpare i sin kundkrets som varit intresserade av liknande bostäder tidigare.

Hur lång tid det tar från den dagen bostaden annonseras ut och första visningen är olika från fall till fall. Det är du och din mäklare som tillsammans får sätta er ner och planera visningsprocessen ska se ut. Inför den första visningen finns det ett antal dokument såsom bostadsrättsföreningens senaste årsredovisning, bostadsrättsföreningens stadgar samt ett prospekt med den mest relevanta informationen om bostaden, som du bör ha skrivit ut för att kunna dela ut under visningen.

Anlita mäklare Följ budgivningen

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

6 Relaterade frågor & svar

Sara skriver:

Ska till och sälja vår tvåa och har en fråga gällande vad jag som säljare är skyldig till att berätta för köpare. Det är så att vårt sovrum är väldigt litet, så litet att du inte får plats med en normallång säng. 190 cm. lång är vad du max får in och de flesta sängar är ju som bekant 200 cm långa.
Detta upptäckte vi när vi köpt och skrivit vilket gjorde att vi var tvungna att specialbeställa en måttanpassad säng för dyra pengar.

Hur är det nu när vi ska sälja? Är vi skyldiga att berätta för köparen att det inte går in en normallång säng i sovrummet? Räknas det som ett fel eller brist eller är det upp till köparen att kolla detta innan kontraktsskrivning?

Kalle Borgström skriver:

Hej Sara,

Självklart är det så att köparen har en undersökningsplikt. Köparens undersökningsplikt väger tyngre än säljarens upplysningsplikt. Tycker dock att den informationen bör framkomma, om inte i text så bör mäklaren berätta det på visningen.

Sofia skriver:

Hej
Vi har köpt en
Lägenhet. Säljaren har en garderob som
Hon själv monterat in och som inte ingår i lägenheten, men hon undrar om vi
Vill köpa den. Annars måste hon montera ner den och den sitter fast i både golv och vägg. Då det är skjutdörrar. Hon får självklart ta med sig garderoben. Men får hon verkligen lämna kvar det fula hål och
Märken som kommer bli
I golvet och väggen då? Måste inte hon åtgärda det skadorna? Då vi har skrivit under kontrakt på hur lägenheten såg ut i befintligt skick. Och då ståt garderoben där.’tar hon bort den så
Blir det fula hål. Och då är väl inte lägenheten i befintligt skick?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Ledsen för sent svar då jag var tvungen att ta hjälp i denna fråga. Grundprincipen är att bostadsrätten säljs i befintligt skick, dvs så som den såg ut vid en undersökning av köparen innan kontrakt.

Jag ser egentligen tre frågor i din fråga.

1. Är garderoben faststruvad i golv och vägg och ditmonterad för ”stadigvarande bruk” ska den anses vara en del av lägenheten. Dvs, den ska stanna kvar till köparen, utan kompensation.

2. Har det däremot påvisats innan kontraktskrivning att garderoben inte ingår i köpet får säljaren ta den med sig.

3. Borde ni som köpare haft anledning att räkna med skador såsom skruvhål i vägg och golv vid en kontraktskrivning har säljaren inget ansvar att återställa.

Linn skriver:

Hej!

Vi anlitade en mäklare och fick lägenheten såld innan visnig för ett pris över utgångspris. Mäklaren har därför varken haft utgifter för annonser eller visningstid eller budgivning. Kan en sådan summa då prutas ner från arvodet?

Linn

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det beror nog på vad som står i ert avtal med mäklaren men jag skulle absolut försöka, framförallt försöka få bort kostnader för annonseringen.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen