När ska man sälja?

Utskriftsvänlig PDF

Självklart vill du få ut så mycket som möjligt vid din bostadsförsäljning. En av de stora frågorna är då när försäljningen ska ske. För att bestämma tidpunkt för en försäljning kan det vara bra att veta vilka faktorer som påverkar bostadsmarknaden och din försäljning.

Undvik storhelger och semestertider

Mäklarbyråerna är förhållandevis eniga om att storhelger och semestertider bör undvikas när det kommer till försäljning av bostäder. Enligt många fastighetsmäklare är den sämsta tiden på året att sälja din bostad under maj-juni då utbudet på marknaden tenderar att vara som störst då. Om flertalet andra bostäder i ditt område ligger ute till salu under samma tid så innebär det att det genomsnittliga antalet intresserade och budgivare för varje bostad blir lägre.

Fler budgivare innebär oftast högre pris

Ju fler budgivare som är med och budar på din bostad, desto högre pris kan du räkna med att din bostad i slutändan kommer gå för. För att locka så många köpare som möjligt till att buda på din bostad gäller det att du får den att stå ut från andra bostäder på marknaden.

Det finns olika sätt du kan gå tillväga för att locka till fler köpare till just din bostad. Ett tips är att du innan du annonserar ut bostaden till försäljning tittar över vad du kan göra för att öka bostadens värde utifrån köparens perspektiv. Du kan exempelvis genom homestyling öka intresset för bostaden och locka fler budgivare.

Försök inte förutspå marknadsutvecklingen

De senaste åren är det många som gjort stora vinster på bostadsmarknaden. Vissa talar om en bostadsbubbla medan andra menar att det vi ser är en naturlig prisökning till följd av tillväxt och inflation. Vem som har det rätta svaret är omöjligt att säga. På grund av osäkerheten i marknaden är det svårt att säga hur den ser ut om 1, 2, 5 eller 20 år. Möjligheterna att göra vinster finns fortfarande men risken att gå med förlust kan vara minst lika stor.

Tänk på! Att chansa eller “tro” att marknaden kommer att svänga åt ett visst håll är i princip omöjligt. Dock bör du försöka hålla dig uppdaterad om hur bostadsmarknaden ser ut i dagsläget genom att läsa nyheter och följa andra försäljningar.

3 faktorer att ha i åtanke

  1. Andra säljare tänker precis som du. Får du för dig att en försäljning om ett halvår är den bästa taktiken för att maximera försäljningspriser så finns sannolikt andra personer som tänker exakt likadant. Detta leder till att utbudet blir stort vilket i sin tur pressar ned priserna då det ger köpare fler alternativ.
  2. Marknaden påverkas av oförutsägbara omvärldsfaktorer. Bostadsmarknaden påverkas, precis som aktiemarknaden och valutamarknaden, av oförutsägbara omvärldsfaktorer. En ekonomisk eller politisk kris kan leda till stora svängningar i bostadsmarknaden.
  3. Ofta handlar det om lånade pengar. I de allra flesta fall handlar bostadsköp- och försäljningar om lånade pengar. Att ta risker på lånade pengar inser de flesta är en dålig idé som kan leda till skuldsättning och betalningssvårigheter.

Om du är osäker, hyr ut boendet tillfället

Om marknadsläget är osäkert och du har ett annat boende, kan du hyra ut din boende tillfälligt. Det gör att du kan sälja boendet senare när marknadsläget är mer gynnsamt.

Se hur mycket du kan få i hyra

Välj typ av bostad
Hyresrätt
Bostadsrättt
Villa/Radhus
Rum
Räknar ut hyran
I samarbete med

Köpa eller sälja först? Värdera din bostad inför försäljning

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

marina skriver:

hej! vi valde att köpa först och sälja sen. nu är det så att budgivningen har inte varit som vi hade tänkt oss och verkar gå i förlust .så vi funderar på att hyra bostadsrätten i andra hand (styrelsen går med på det)och sälja när vi får det vi betalat i alla fall. har den ”gamla ” bostaden med bank A och den nya med bank B, kan den sistnämnda kräva att den gamla blir såld? tack på i förhand

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag utgår ifrån att du menar att ni ska hyra ut er gamla bostadsrätt i väntan på försäljning. Jag vet inte hur er ”nya” bank ställer sig till det men det står förmodligen angivet i de lånepapper ni skrivit under. De kan nog inte kräva att ni säljer er gamla bostadsrätt (som de inte har någon befogenhet över) men de kanske kan dra in lånet för er nya bostadsrätt i såna fall. Det lån ni fått för er nya bostad lär väl vara baserat på att ni bara har en bostad och så är ju inte fallet. Notera att detta är rent spekulativa resonemang jag för här, jag vet exakt inte hur det förehåller sig.

Sen bör ni också överväga ert beslut att behålla den gamla bostaden. Ni försätter er i en riskfylld position med två bostäder, utan att veta vad ni har för privatekonomi i övrigt så kan det ju vara så att ni kanske inte kan hyra ut er gamla bostad när de nuvarande flyttar ut. Har ni då råd att betala omkostnaden för de båda bostäderna? Ni bör också överväga vilka faktorer som pekar på att ni faktiskt skulle få mer betalt vid nästa försäljningstillfälle.

Bostäder har inte en evig prisuppgång även om det kan tyckas så om man gav sig in i bostadsmarknaden på 2000-talet. Det kan kännas riktigt jobbigt att sälja med förlust, framförallt om ens vänner etc sålt med vinst under alla dessa år, men ibland kanske det är det säkraste alternativet.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen