Strategi för budgivning

Utskriftsvänlig PDF

Det finns flera strategier för att vinna en budvigning. Vissa väljer att gå ut högt direkt medan andra är mer avvaktande. Innan du går in i en budgivning bör du ha lånelöftet klart. Det är även bra att ha ett maxtak för hur högt du kan gå.

1. Se till att du har ett giltigt lånelöfte

Innan budgivningen bör du ha ett lånelöfte klart. När du har ett lånelöfte vet du vilka ekonomiska ramar du har att förhålla dig till under budgivningen. De flesta långivare har en viss giltighetstid för lånelöften. Innan du börjar buda bör du därför dubbelkolla att ditt lånelöfte fortfarande är giltigt.

I regel tillåter inte mäklare att du lägger bud utan att ha ett lånelöfte. Tänk dock på att inte avslöja hur stort lånelöfte. Det vore att avslöja hur högt du kan gå för att ha råd med bostaden.

Tips!

Compricer – Ansök om lånelöfte inför budgivning

 • En ansökan – få svar från flera banker
 • Endast en kreditupplysning tas
 • Personlig service och hög kundnöjdhet
Ansök om lånelöfte

2. Förbered dig inför budgivningen

Budgivningar sker antingen öppet eller slutet. En öppen budgivning, vilket är det vanligaste, fungerar som en auktion. Budgivningen startar oftast vid utgångspriset men underbud är tillåtna. Varje köpare lägger sedan bud över varandra tills det står ett bud som ingen annan vill bjuda över. Denna köpare köper då bostaden för detta pris.

Tänk på! En säljare har alltid rätt att sälja till vilket bud han eller hon vill. I regel väljer säljaren det högsta budet, men andra faktorer kan också spela in.

Säljaren har rätt att sälja till vilket bud han eller hon vill. Det behöver inte vara det högsta budet utan säljaren kan fritt välja att acceptera ett visst bud. En köpare som kan flytta in på ett mer passande datum, eller som kan anses vara mer trolig att få en snabb affär med, kan få köpa bostaden trots att budet kanske inte är det högsta. Försök därför även att förbereda ett eventuellt inflyttningsdatum som passar dig.

Att tänka på innan du ger dig in i budgivningen:

 1. Mäklaren har egna taktiker för att få upp budet. Eftersom mäklaren oftast vill få upp priset så mycket som möjligt ligger det i ditt intresse att försöka genomskåda mäklarens taktik.
 2. Avslöja inte vad du har lånelöfte på. För att kunna delta i budgivningen krävs det att du har ett lånelöfte. Berätta dock inte för mäklaren vad du är beredd att ge i slutändan eller hur långt ditt lånelöfte sträcker sig.
 3. Berätta hellre för lite än för mycket. Du tjänar i allmänhet sällan på att berätta mer för mäklaren än vad han eller hon behöver veta, det vill säga vad ditt bud är och när du kan flytta in. Visa att du är seriös i ditt bud men avslöja inte att du är jätteintresserad.

Tänk på! Ett bud inte är bindande för varken köpare eller säljare. Du är inte bunden att köpa bostaden förrän du har skrivit på köpekontraktet.

3. Sätt ett tak på hur högt du kan gå

För att undvika att buda mer än du har råd med bör du sätta ett tak på hur högt du kan gå. Taket kan antingen vara prismässigt eller kostnadsmässigt per månad. Har du ett prismässigt tak är en rekommendation att inte ha ett jämnt tal. Det är bättre att ha ett ojämnt tal eftersom många andra köpare sätter gränsen i jämna siffror.

Tips! I stället för att sätta ditt pristak till ett jämnt tal som till exempel 1 400 000 kronor kan du sätta ditt tak på 1 410 000 kronor för att undvika att hamna på ett jämnt tal.

Av samma anledning är det oftast inte en bra idé att bjuda en summa som inbjuder till ett jämnt motbud. Om det är i slutet av en budgivning och du lägger ett bud som är väldigt nära ett jämnt tal finns det risk att den andra budgivaren kan sträcka sig till att lägga det jämna talet som ett sista bud.

8 strategier för budgivning som du bör känna till

Det finns en hel del strategier för en budgivning. Om någon strategi fungerar bättre än någon annan, eller om användandet av en strategi ens har någon inverkan, låter vi vara osagt. Det kan oavsett vara bra att känna till dem eftersom det åtminstone kan hjälpa dig att se om någon av de andra budgivarna använder sig av en sådan strategi.

1. Minihöjningen – att höja budet lite i taget

Den här strategin innebär att du svarar på ett bud med en liten höjning. Det här är ett säkert sätt att höja priset eftersom du aldrig tar risken att höja långt över marknadspriset. Det kan dock göra att många lockas in i budgivningen.

För- och nackdelar med minihöjning:

 • Du riskerar inte att buda över för mycket.
 • Många kan lockas in i budgivningen.

2. Avskräckningshöjningen – att lägga ett mycket högre bud

Det här är en stor prishöjning med avsikten att avskräcka köpare som är lite tveksamma. Den här taktiken kan fungera bra eftersom människor rent psykologiskt kan tänka mer och mer på prospektet och investera mer känslor för prospektet för varje bud. Du vill få de andra att tänka: ”Oj, den här lägenheten drar iväg, det är kanske bättre att jag fokuserar på mina andra objekt där konkurrensen är mindre.”

För- och nackdelar med avskräckningshöjning:

 • Konkurrenter kan bli avskräckta och hoppa av budgivningen.
 • Priset springer iväg snabbt, i värsta fall över vad bostaden är värd.

3. Slutprishöjningen – att lägga ditt maxbud direkt

Slutprishöjningen är en vågad budtaktik som bör användas varsamt och bara om du verkligen vill ha bostaden. Det innebär att du lägger ditt slutbud direkt som en sorts avskräckningshöjning. En slutprishöjning kan göras för fina lägenheter med mycket folk på visningarna som riskerar att dra iväg i pris.

För- och nackdelar med slutprishöjning:

 • Är ditt slutpris högre än vad andra kan tänkas betala vinner du budgivningen.
 • Om någon budar över ditt slutpris kan du inte gå högre.

4. Det tidiga budet – att buda innan visningarna är klara

Ett bud som kommer innan alla visningar är klara och som är en bra bit över utgångspriset. Syftet med ett sådant bud är att avskräcka de som kommer på visningarna efteråt så att de tappar intresset när de inser att de inte kommer att få lägenheten billigt.

För- och nackdelar med ett tidigt bud:

 • De som går på visning efteråt kan tappa intresset för att budgivningen redan har startat.
 • Du hinner inte känna efter vad de andra kan tänka sig ge för bostaden.

5. Sista minuten-budet – att buda precis innan kontrakt ska skrivas

Använder du den här taktiken lägger du ett bud när budgivningen nästan är över och kontraktet i princip är på väg att skrivas. Det kan skapa oro i budgivningen och leda till att den som hade högsta budet blir förbannad och hoppar av. Det kan dock vara svårt att tajma, och effekten är svår att uppskatta.

För- och nackdelar med sista minuten-bud:

 • Den som skulle skriva kontrakt kanske hade räknat med det priset och hoppar av i stället.
 • Det är svårt att veta när kontraktet ska skrivas på.

6. Det snabba svaret – att buda direkt efter att du har blivit överbudad

Att höja direkt efter att du har mottagit ett högre bud kan få andra budgivare att ge sig eftersom det inger känslan av att du inte tänker ge dig. Dessutom bryter du ”budringen”, och de som ligger trea eller fyra i budgivningen hamnar längre efter. Det gör det psykologiskt jobbigare för dem att buda.

För- och nackdelar med ett snabbt svar:

 • Du framstår som inställsam, vilket kan göra att andra hoppar av budgivningen.
 • Om någon budar tillbaka snabbt springer priset iväg.

7. Det ojämna budet – att buda över jämna bud

Om du har tänkt göra en större höjning är det bra att lägga ett ojämnt bud. Det beror på att de allra flesta har satt sin maxgräns på en jämn siffra. Bjuder du jämna siffror kan andra budgivare ofta känna att de kan gå lite längre ändå.

För- och nackdelar med ojämnt bud:

 • Du kan vinna över någon som exempelvis har ett slutpris på prick 2 000 000 kronor genom att buda över med några tusen.
 • Det kan kännas obekvämt att lägga ett ojämnt bud.

8.  Dold budgivning – att buda utan att meddela andra spekulanter

Något som har blivit allt vanligare är det som kallas dold budgivning. Dold budgivning innebär att en spekulant lämnar ett bud och ber mäklaren att bara framföra budet till säljaren och inga andra spekulanter. Förhoppningen är att säljaren ska vilja skriva kontrakt omgående.

För- och nackdelar med dolda bud:

 • Du kan vinna utan att priset skenar iväg, som det kan göra vid en öppen budgivning.
 • Säljaren kan troligtvis få mer betalt om budgivningen är öppen.

Uppskatta bostadens värde Skriva kontrakt

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

138 Relaterade frågor & svar

Johanna skriver:

Hej,

Jag och min sambo har kollat på en lgh som ligger ute för 3,995,000 vilket vi anser är ett överpris.
Mäklaren gav upp säljarens motiv med en gång och sa att hen har köpt en ny lägenhet och behöver flytta ut så snart som möjligt. Att hen vill bli av med lägenheten fort och slippa tänka på det.

Kan vi säga att vi lägger ett bud på 3,400,000 eller 3,500,000 och säga att vi kan skriva på på tisdag (1/12)? Hur tror du det kommer tas?

Evelina skriver:

Hej Johanna,

Det är tyvärr svårt för oss att svara på. Om det är något ni tror säljaren kan lockas av utifrån informationen ni har fått kan ni alltid testa. Men säljaren väljer själv om de vill acceptera ert bud eller inte.

Lycka till!

Johnny skriver:

Hej
Vi har just flyttat til Sverige från ett annat nordisk land och tänker att köpa lägenhet. Då vi inte får svensk personnummer tills våran flyttanmälan är färdig behandlad av folkbokförningen, får vi inget bolån i nuläget. Men efter att ha solgt vårat hus i hemlandet har vi kapital nog til at köpa en lägenhet utan att ta något lån. Denna kapital står på bankkonti i våran hemland. 1. Hur går vi fram för att lägga in bud som mäklare/sälgare kan acceptera? 2. Av strategiskäl önsker vi ju inte att meddela mäklaren just hur mycket kapital vi har till rådighet undervägs i budrunden. Hur kan vi endå bevisa att vi har den nödvendiga kapital? 3. Ifall vi nu köper en borätt utan att ta upp lån, är det da möjlig att söka bolån på denna borätt på en senare tidspunkt (så att inte en så stor andel av våra pengar är bundna i lägenheten)?

Daniel skriver:

Hej Johnny,

1 och 2. Mitt råd är att förklara situationen för mäklaren och fråga vilka rutiner hen har för försäljningar där bolån inte behöver tas. Det ska nog inte vara några konstigheter.
3. Ja, det är möjligt att ansöka om ett bolån efter att ni köpt bostaden. Vet ni redan nu vilken bank ni vill ansöka hos kan ni kontakta dem för att få vägledning i hur ni ska gå tillväga.

Lycka till!

Anders skriver:

Hej Kan man paketera/sockra ett bud med t.ex säljaren kan hyra ett fritidshuset för en symbolisk summa?

Evelina skriver:

Hej Anders,

Jag tror inte att det finns några hinder för det. Det är alltid säljaren som i slutänden väljer vilket bud hon eller han vill anta.

Ella skriver:

Hej,

Tack för en bra artikel. Vilken enligt dig är den bästa strategin om man endast är beredd att gå 100.000:- över utgångspris? Lägenheten ligger ute för 3.095.000:- men då säljaren är en väns vän vet jag att de kan tänka sig att släppa den för 3.050.000:-. Kan även tillägga att vi VERKLIGEN vill ha denna lägenheten.

Evelina skriver:

Hej Ella,

Vad roligt att sidan är till hjälp.

Det är tyvärr svårt för oss att svara på vad som är bästa strategin i just ditt fall. Det beror till stor del på var lägenheten ligger, vilka andra som budar på lägenheten och hur mycket de anser att bostaden är värd. Mitt råd är att noga väga de för- och nackdelar vi tar upp i texten, och utifrån ditt intryck av övriga budgivare och deras strategier avgöra hur du kan hålla nere priset.

Jonas skriver:

Hej! Jag och min sambo är intresserade av att köpa en bostadsrätt som ligger ute för 3 miljoner och som vi tror går upp kanske 400 000 eller dyl. Vårt problem är att vi endast har lånelöfte på 1,2 miljoner eftersom jag studerar – men vi äger en bostadsrätt värderad till 3,6 miljoner i attraktivt område som vi inte har några lån på. Vi har även pengar till handpenning. Vår bostad kommer ut på visning 1 vecka efter den vi vill buda på. Så i rena pengar är vi miljonärer, men har inte lånelöfte – kan vi ändå buda på lägenheten vi vill ha? Om allt går som det ska har vi ju alla pengar som behövs kontant ca 1,5 vecka senare. (Ps, detta rör sig om närförort i Stockholm)

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Jonas,

Eftersom ni har en plan för hur ni ska finansiera köpet bör ni ändå kunna buda på lägenheten. Mäklare brukar kräva att budgivare ska ha ett lånelöfte, men ni ska inte behöva avslöja hur stort det lånelöftet är. I regel är det bara handpenningen som ni betalar vid kontraktskrivningen, och resten av köpeskillingen på tillträdesdagen.

Blir det kontraktskrivning kan ni också se till att införa en klausul i villkoren om att köpet dras tillbaka om ni inte skulle få er förra bostad såld.

Bengt skriver:

Vi la utgångsbudet på en lägenhet och budet lades upp i budlistan på mäklarens hemsida. Då ingen bjöd över meddelade vi mäklaren att budet gäller till nästa dag för att påskynda ett avslut. Säljaren godtog inte vårt bud varvid vi meddelade mäklaren att vi drog tillbaka budet. Budet kvarstår dock i budlistan på mäklarens hemsida. Är mäklaren skyldig att meddela att budet är tillbakadraget på hemsidan eller kan de låta det stå kvar? Vi tänker att de låter det stå kvar för att locka andra till att lägga bud.

Bengt skriver:

Tilläggsfråga till ovan; Innan mäklaren noterat på hemsidan att vi dragit tillbaka vårt bud ringde mäklare och sa att ett nytt bud kommit in. Detta låg strax över vårt tillbakadragna bud. Hade då mäklaren då skyldighet att meddela budgivare 2 att det första budet hade dragits tillbaka? Eftersom det låg strax över kan man fundera om om budgivare 2 var medveten över att vårt bud inte längre gällde. Nu ligger vårt bud uppe som bud 1 utan notering samt bud 2.

Evelina skriver:

Hej Bengt,

Vad jag kan hitta gällande liknande fall har mäklare som anmälts till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) för att inte ha meddelat tillbakadragna bud ansetts bryta mot sin omsorgsplikt och god mäklarsed, och därmed fått en varning. Det verkar alltså som att Fastighetsmäklarinspektionen tycker att mäklaren har den skyldigheten.

Rinna skriver:

Hej,
Vi har varit på visning och utgångspris är 1 495 000 kr. I och med budgivning har det totala utgångspriset ökat till 1 515 000 kr. Nu har mäklaren hört av sig och meddelar att säljaren är inte beredd att sälja för under 1,6 som och att de kommer gå ut med nya visningar.

Får en säljare begära ett högre pris på detta vis?

Daniel skriver:

Hej Rinna,

Ja, en säljare bestämmer själv vilket pris hen är beredd att sälja för. Det är inte förrän köparen och säljaren har signerat ett köpeavtal som köpet av bostaden blir juridiskt bindande. Du kan läsa mer om det i nästa steg av vår bostadsköps-guide:
http://www.boupplysningen.se/kopa/skriva-kontrakt

Mvh,
Daniel

Martin skriver:

Hej,

Jag är på spaning efter lägenhet att köpa. Jag har sett en lägenhet där denna går snart till salu och har därför ingen utgångspris än. Jag har rätt bra koll på marknaden i området. Är det ovanligt att redan nu ge ett förhandsbud? Det kanske ger mig ett bra utgångsläge om säljaren vill sälja lägenheten snabbt då jag tror att priset kan skjuta upp när budgivningen börjar. Hur tycker du att jag ska spela mina kort?

Filip Svensson skriver:

Hej Martin,
Att lägga förhandsbud är absolut något du kan göra och relativt vanligt, framförallt i storstäderna. Det förekommer även förhandsbud redan i det här skedet, dvs innan det kommit ut någon annons på nätet. Genom att lägga ett förhandsbud kan du slippa konkurrensen. För att lyckas gäller det dock att du har bra koll marknaden. Har du det är förhandsbud absolut något du kan överväga. Tyvärr kan jag inte ge någon rekommendation gällande hur mycket du bör lägga i och med att du inte har något utgångspris att utgå ifrån. Ofta krävs det ett bud som är något högre än utgångspriset för att få säljarna att bli intresserade.

Sam skriver:

Hi everyone I have experienced the worst side of this bidding system. I was suppose to sign a contract for a couple of days back and just 2 hours before a higher bid came in from a person that decided to stop bidding for 2 days back. I got upset and didnt want to bid higher. The contract were signed the contract immediately.
Is this right? Legal?

Filip Svensson skriver:

Hi Sam,
Unfortunately it is legal. The broker is obligated to submit every bid to the seller and the seller is free to accept or reject the bid.

Niklas skriver:

Hej! Är med i en budgivning på en större mark med skog.
Jag har det ledande budet,grannen lägger samma bud som mig och säljaren godkänner detta. Men mäklaren meddelar inte mej om detta.
Jag kontaktade mäklaren och höjde 100 000.-
Vad skall jag göra?? Får mäklaren göra detta?

Fråga: Är detta lagligt?

Filip Svensson skriver:

Hej Niklas,
Enligt Fastighetsmäklarinspektionen som är den statliga myndighet som hanterar frågor kring fastighetsmäklare måste en mäklare vidarebefordra alla bud.
Hos FMI kan du anmäla en mäklare som du anser ha gjort fel. Lycka till!

Bush_de skriver:

Hej! Var precis part i en budgivning där vi och endast en till spekulant fanns kvar.
Gång på gång höjde vi. Flera miljoner extra blev det utöver det första budet – som kom från oss efter 2 månader på marknaden utan bud.

Frustrationen ökade. Och även känsla att såväl mäklare som säljare borde värdera vårt bud såpass mycket, att dem borde betala oss för det…
Alltså: Jag ringer mäklaren och berättar honom att jag är beredd att öka ytterligare med – till exempel – 100tkr, OM säljaren betalar mig 10tkr.
För säljaren är det en ökning av minst 90tkr, och för oss åtminstone ett plåster på såren om vi i slutändan förlorar budgivningen.
Om jag vore säljaren, skulle jag gärna ville betala någon 10% av ökade budet.

Fråga: Är detta lagligt?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Låt säga att du inte vinner budgivningen, då har du fått betalt av säljaren för att trissa upp priset på bostaden. Jag har inte koll på de exakta lagarna men kan inte tänka mig att det är lagligt. Det är inget jag skulle rekommendera er att göra.

Wicky skriver:

Hej!
Jag har en fråga. Jag och min partner är i full gång med att leta efter en bostadsrätt att köpa. Vi har ett lånelöfte från banken. Vi har fått lånlöfte på 1 800 000 och vi har tänk lägga 400 000 som kontantinsats. Min fråga är inför en budgivning. Kan vi buda 2 250 000 kr och därmed lägga till 50 000 kr i kontantinsats. Eller måste vi prata med banken först? Lånelöftet från bankens sida kommer vara detsamma

Vänliga hälsningar

Peter skriver:

Hej Wicky,

Det bör inte vara några problem eftersom storleken på ert bolån inte ökar. Om det är möjligt skulle jag dock rekommendera er att kolla med banken först, det är alltid bäst om ni som bostadsköpare och er bank är i samförstånd kring vilka summor ni planerar att köpa en bostad för.

Lycka till med bostadsköpet!

Patrik skriver:

Hej jag o sambon har hittat ett hus vi vill ha. Det är ett bud på de. och ifredags så skriver mäklaren att säljarna är villig att göra avslut på måndag. Så då ringer vi mäklaren o lägger ett högre bud, då drar budgivningen igång igen till 100 tusen över vårat o vi lägger 10000 över det i fredags kväll…sen har vi inte hört någonting! Vi har varit på mäklaren o undrar om de blir kontraktskrivning? Men vi får inget svar. Varit orolig hela helgen. Mäklaren tror att vi kommer att få ett motbud men då borde de ha kommit nu? Hur gör vi?

Johan skriver:

Hej!

Ursäkta för sent svar. Jag gissar att situationen redan har löst sig. I fall som dessa är det dock säljarna (ofta i samråd med mäklare) som väljer om de vill acceptera det bud som finns eller om de vill vänta in motbud. Det ni kan göra är att helt enkelt påpeka att ni kan tänka er att ta tillbaka ert bud om säljarna inte accepterar inom rimlig tid, och på så vis få säljarna att acceptera.

Hoppas det löste sig för er!

Jessica skriver:

Hej.
Måste alltid mäklaren lämna budet till säljaren och kan mäklaren avgöra om det är ett skambud eller inte??
Vad anser man är ett skambud

Mvh jessica

Det beror på vilken uppgörelse mäklaren och säljaren har men i normalfall kommunicerar mäklaren alla bud till säljaren. Ett ”skambud” är ju ett bud som är betydligt under vad man kan anse vara marknadspris och även dessa bör förstås kommuniceras till säljaren. Det är klart att om någon bjuder 1 kr för en bostad värd 1 Mkr kanske mäklaren inte anser att budet är seriöst och heller inte delger säljaren om det.

Man bör också skilja skambud (äkta bud som ligger långt under marknadsbudet) och felaktiga bud gjorda av personer som tex inte har backning (lånelöfte) för sitt bud. Det är mäklarens uppgift att ta reda på om budgivaren kan backa upp sitt bud.

Nilla skriver:

En kolonistuga som ingår i ett dödsbo skall säljas, jag träffar sonen som visar mig stugan och säger att de tänkt att gå ut med 895′ jag vill göra affär på studs och erbjuder honom en handpenning tills bouppteckningen är klar, han påstår att det inte är tillåtet då uppdraget gått till en mäklare, jag får numret till mäklaren, kontaktar denne och redan dagen efter ringer hon och vill visa stugan. Jag frågar om det ligger ett accepterat pris, hon säger då att hon fått ett bud på 1.100′ , jag misstänker nu att hon inte visste att jag fått veta utgångsbudet och frågar hur någon kan höja så mycket när huset inte ens kommit ut, hon svarar då att en grannes kompis råkat vara där när de fotograferade (flera dagar tidigare) och lagt budet men hon kan dessvärre inte komma ihåg vilken granne det var. Sonen borde ha sagt detta när vi pratade, tycker jag. Låter detta seriöst?

Kalle Borgström skriver:

Hej Nilla,

Man skulle kunna tycka att sonen skulle ha vetat budet då mäklaren bör ha informerat säljaren om det. Skulle kunna vara så att de hoppas på att det ska komma in fler bud över 1,1 miljon. Annars hade de sannolikt sålt det till budgivaren.

david skriver:

Är ägaren skyldig att sälja genom mäklar firman om lägenheten inte har annonserats ut, men finns som kommande försäljning på mäklar firmans hemsida.

Kalle Borgström skriver:

Hej David. Har ensamrättstiden i förmedlingsuppdraget kan det sägas upp. Att sälja via mäklare ger som regel högst pris jämfört med en privatförsäljning. Banker kan dessutom ha krav på att bostaden säljs via fastighetsmäklare för att godkänna finansiering.

Anders skriver:

Enligt mäklaren finns det ett bud på 1,5 miljon på en lgh med utgångspris 1 miljon en dag innan första visning. Är det här vettigt, hur kan det bli så?

Det är inte sällan man har så kallade VIP-visningar eller liknande där vissa spekulanter får komma tidigare och se lägenheten. Då kan de också lägga bud. Det är rimligtvis vad som har hänt och är helt normalt.

Britt-Marie Fagerholm skriver:

Hej! Jag bor i Finland och min dotter med familj bor i Sverige, Jag har för avsikt att köpa en bostadsrätt och flytta till Sverige och undrar om dottern, hennes man och jag kan köpa den tillsammans så att jag äger 1/2 och de äger den andra 1/2 .

Ja, det ska inte vara några problem.

Filip skriver:

Jag lade ett bud och mäklarens svar var ”detta är inget som säljaren kommer att sälja för och vi vill inte lägga ut det som ett bud heller”. Är det legalt att göra så?

Ja, lagligt är det. Att säljaren väljer att inte sälja för det är förstås också helt ok. Att de väljer att inte publicera budet kanske kan vara mer av en gråzon. Har mäklarföretaget en policy någonstans? Står det där att de publicerar alla bud, även under ett eventuellt acceptpris? Påpeka detta i såna fall.

Jag utgår ifrån att du gett ett bud under acceptpris och att säljaren inte vill att detta ska påverka andra att fortsätta låga bud. Min personliga syn på detta är dock att det, faktiskt, är ok. Det är ju egentligen endast bud som leder till en budgivning som är av vikt för andra att känna till. Grunden är ju annars att vem som helst ska kunna köpa bostaden till acceptpriset och då spelar det inte någon roll om någon bjudit under detta.

Louise Hård af Segerstad skriver:

Hej,
Jag är intresserad av en 4a där utgångsbudet var alltför högt enligt mig. Jag lade första budet rejält under, vilket säljaren tyckte var för lågt. Dock kom inga andra bud in, och knappt några intresserade kom på de 4 visningar som var under våren. Nu hade de återigen en visning och då berättar mäklaren att han tagit bort mitt bud då ”det var för långt från verkligheten”.

Är det korrekt att göra så?

Vänligen, LH

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

En ny visning innebär ju också en ny budgivning så det är korrekt att ta bort ert bud. Du kan ju alltid lägga samma bud igen, men resultatet kommer nog bli detsamma. Om säljaren inte går med på budet är nog effekten av detta bud försumbart.

Carina skriver:

Hej
Är det ok att lämna bud på ett objekt som man sedan inte kan backa upp – inte får lån till? Då höjer man ju priset för den/de andra spekulanterna.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, det är inte ok att lägga bud man inte kan backa upp. Det är inte olagligt men det kan resultera i att du inte får vara med i budgivningen alls.

Susanna skriver:

Hej,

Vi buda först 4.250000kr ”öppet” på ett hus som skulle kosta ex 4.495000kr. Säljarna var inte nöjda med det så efter ca 10dagar buda vi 4.400000kr som ett ”dolt” bud med tidsbegränsning o att om det inte accepteras anullerar vi båda våra bud. Det var de heller inte nöjda med. Då pratade vi med mäklaren att anullera vårt bud 4.250000kr på budlistan, men han har fortfarande inte tagit bort vårt bud på budlistan! Ist lägger de ut en ny visning, med vårt bud! Så kan man väl inte göra, det är ju i sådan fall ett ”fake bud” som ligger o det är ju inte rätt mot en köpare att de måste buda över 4.250000kr MEN det finns ju inte mer!! Vad gör vi? Mvh Susanna

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hur menar du med att de lägger ut en ny visning ”med ert bud”? Är utgångspriset 4.25 Mkr eller står det i annons eller liknande att ”bud på 4.25 Mkr finns” eller något liknande? I det senare fallet är det helt fel och jag skulle kontakta Fastighetsmäklarinspektionen.

hanna drugge skriver:

Hej!
Vi tänkte att vi skulle testa avskräckningsmetoden och när lägenheten låg ute för 1495000 så la vi ett tidigt bud innan allmän visning (vi hade gjort en privatvisning innan) på 1610000 vilket inte är orimligt pris med tanke på storlek samt läge men inte heller fynd. De som äger äger lägenheten har redan flyttat och har lägenheten som säkerhet för sitt nya hus. Om taktiken fungerar och ingen annan bjuder, kan vi då sänka vårat bud? Det vi vinner är kanske att få det lite billigare men samtidigt kanske vi inbjuder andra som inte varit intressanta tidigare eller så blir de sura och lägger ut en ny visning? VAd tror du är bäst att göra?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Teoretiskt sätt kan ni göra så men det är varken smart eller speciellt etiskt. Jag skulle inte bli förvånad om resultatet blir en omvisning och att ni inte är välkomna att lägga fler bud (då ni isf har visat att ni inte ger seriösa bud).

Mitt råd är att stå för de bud ni gör! Det du föreslår kommer med största sannolikhet varken att fungera eller ge er några fördelar.

Danilo skriver:

Mäklaren ringde och jagade mig på arbetstid efter första bud. Jag svarade kort och koncist att jag har ingen tid att prata i telefon och finns via sms. Jag avslutade samma sms med att höja budet. Därefter ringde han förmodligen igen utan att jag kunde svara. Väl hemma när jag tittar på internet märker jag att han annullerat mitt bud och gör vid samma tidpunkt en ny visning. Varför och får han verkligen göra så?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det verkar som att mäklaren valt att annullera ditt bud på grund av att han inte kunnat bekräfta det (över telefon). Kanske har han, eller mäklarfirman, det som policy för att se till att alla inkommande bud är korrekta. Det är upp till mäklaren att bedöma detta. Sett ur ett mäklarperspektiv skulle man kunna se det som att han, av hänsyn till andra potentiella budgivare, inte vill riskera att ta med bud som inte kan bekräftas. Mäklaren, och säljaren, har ju teoretiskt (och kortsiktigt) sett allt att vinna att ta in alla bud. Att de sedan också startar en ny visning så kort inpå tycker jag tyder på att de förmodligen inte hade accepterat ditt bud ändå.

Anne H skriver:

Hello, first and foremost – I hope it is okay that I write in english – you can answer in swedish no problem, I understand everything (just don’t write it well, yet).

Thank you for a nice series on articles on the matter, they are very informative.

My swedish husbond and I are planning to move to Sweden with our kids, and we found our dream home… (older farm on 5000 sq/m ’tomt’ inside of a villa-area. But we feel it is to expensive by far, also when comparing the m2 prices with the neighbours – it is set high.

The house (a run down old farm that is described as in need of renovation) has been on the market for 531 days now.

No offers has been made, and no open houses for the last 3-4 months where we have had our attention on that particular house.

Its taxeringvärde is: 2.224.000 and the asking price is 3.995.000.

It is obvious that all roofs on the 3 buildings have to be remade – fast, and we will have to take with us a ’besiktnings mann’ to identify other problems (which we are quite sure there will be).

We have never bid on a house before – but we find it odd that such an old house should be able to sell for more than a few hundred thousands above the taxeringsvärde.

We thought about offering 2,5 million SEK, and feel we are willing to go up to 2,85 mil SEK – but we would really like to know if we are being overly critical about the price? Any opinion or guidance you are willing to offer will be most appreciated.

With thanks and Regards
Anne H.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Houses are unfortunaly not my speciality and I am reluctanct to answer questions without any confidence. To the extent of my knowledge though, I believe that taxeringsvärde really does not have too much to do with the actual market value, and should not be used as a good indicator. I encourage other visitors here, who may know, more to comment!

Anne H skriver:

Thank you for your reply. It seems we were not to far off the price.

Less than a week ago the property was sold for 2.995.000,- before we even put in our bid… what are the chances after 540+ days that we will miss our chance with less than 14 days.

Was devastated the first few days – now just angry at ourselves for being so slow at it… that will teach us for next time.

With thanks and regards
Anne

Beata skriver:

Hej! Vi tänker köpa fritidshus som egentligen är hus för permanent boende och ligger utanför stad osv. Det ligger på hemmet 250 dagar och det är ingen som ska kolla på den när vi har visning. Om ingen Budar kan vi prata med mäklaren om lägre pris? Och i så fall hur gör man det?
Tack

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, absolut. Ring mäklaren och ge ert bud så får mäklaren och säljaren ta ställning till detta.

Melli skriver:

Hej,
hoppas Du kan hjälpa mig med följande problem:

Den 1:a november 2013 har jag skrivit på kontraktet i Mäklarens kontor för att köpa ett hus, varvid säljaren var ej närvarande, då han bor utomlands utanför Europa. Tillträdesdagen 1 mars 2014.

Tillsammans med en vän och mäklaren har vi besiktigad huset med hjälp av SBR-ansluten besiktingsman och man konstaterade följande brister:

Platonlisterna sitter lösa mot fasaden, varvid en del fattas.
Inte alla elementerna var varma och golvvärmen var bara lite gran varm .
Flyttstädningen var inte utförd.
Vid en senare besiktning konstaterades också att terassdörrhandtaget sitter löst.

Säljaren fick kännedom av dessa brister via min mejl den 28 november 2013 och jag har bett säljaren om att åtgärda dessa brister till och med tillträdesdagen. Enligt mäklaren har säljaren lovat att åtgärda dessa brister.

Nu emotsätter sig säljaren att jag får se huset till och med tillträdesdagen, dvs. varken mäklaren eller jag kan se/kolla om dessa brister är åtgärdade. Vad gäller uppvärmingen, så uppger säljaren att den fungerar och att den har alltid fungerat, men han har varken visat mäklaren eller mig hur uppvärmingsanläggningen i huset fungerar. Enligt säljaren ska det finnas en bruksanvisning, men vi hade inget sådant när vi besiktigade huset vid överlåtelsebesiktningen.

Säljaren förväntar sig av mig att jag betalar hela köpeskillingen, och EFTERÅT kan vi kontrollera om bristerna finns kvar.

Mina frågor:

1) Har jag rätt att kolla att samtliga brister är åtgärdade INNAN betalning av köpeskillingen?

2) När jag inte får se huset innan tillträdesdagen och inte kan konstatera att bristerna är åtgärdade, kan jag då behålla den delen av köpeskillingen som motsvarar kostnaderna för att åtgärda bristerna?

Tack så jättemycket för din hjälp och med vänliga hälsningar,
melli

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Melli,

Detta är tyvärr ingenting jag kan tillräckligt om för att kunna svara dig ordentligt men jag, och du också verkar det som, anar ju både ugglor i mossen och hundar begravna här. Det är ju förstås mycket konstigt att säljaren inte vill att du ser över huset innan du betalar köpeskillingen. Jag skulle ta alla försiktighetsåtgärder som finns i detta fall och kontakta professionell juridisk hjälp för att veta till 100% vad som gäller innan du spenderar en halv förmögenhet på huset!

Alina skriver:

Hej
Vi budade på en lgh, den låg ute för 2850000:- eller högstbjudande. Vi lade sista budet på 2920000:-
Mäklaren sa sedan att det blir en ny visning eftersom säljarna inte var nöjda. Vi sa då att vi tar tillbaka våra bud.
Mäklaren ringde idag efter den ”nya” visningen och sa att budet ligger nu på 2930000:- och undrar om vi vill buda vidare.
Hur går det ihop när vi drog tillbaka våra bud? Fusk?
Tacksam för svar.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är inte omöjligt att budgivningen dragit upp priset med 80.000 kr efter en ny visning. Sånt händer såklart, om inte så skulle ju ingen chansa på en andra visning. Sen finns det förstås en risk att mäklaren angett ert bud från första visningen som ett bud i den andra visningen – vilket självklart är helt fel! Jag skulle definitivt vilja se budgivningsutdraget från denna andra budgivning. Kan ni få tag på den? De allra flesta mäklarföretag erbjuder detta numera.

Alina skriver:

Tack så mycket för ditt svar.
Pga mäklarens ”skumma förfarande” tror jag att vi säger stopp nu.
Ska be om ett utdrag.
Återigen tack för ditt svar.
Mvh

Nilas skriver:

Hej,

Jag och min sambo är intresserade och har lagt en bud på ett hus i ett av de bättre villaområdena i ”staden”.

Utg.pris ligger på 1 595 000,00 sek.
Huset har legat ute för försäljning i snart 4 månader utan framgång.
Huset är besiktigat och har akuta behov av renovering av taket, källaren(dränering) och badrummet(vattenskada) och i allmänhet väldigt mycket 70-tal, så vårat bud lade vi på 1,2milj för 3 veckor sedan och inget annat bud har kommit in på huset sedan dess.

Mäklaren ringer/mailar/smsar nästan varje dag och påtalar att säljaren inte är beredd att släppa huset för det priset och frågar om vi har för avsikt att höja vårat bud.

Hur tycker du att vi ska göra, avvakta och vänta på ett motbud eller höja vårat bud ytterliggare? Risken finns ju också att det kommer in fler budgivare.

Tack för svar!
/Nilas

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag tycker absolut att ni ska hålla på ert bud. Mäklaren får säkert påtryckningar från säljaren att få ett högre bud men utan att veta vad huset egentligen är värt finns det ingen anledning för er att höja ert bud. Om det kommer ytterligare köpare så lär ni få reda på det. Om ni verkligen vill ha det kan ni förstås höja lite men gör det då klart för dem att de får kort betänketid, och att ni sen återgår till ert nuvarande bud.

Nilas skriver:

Tack för svaret!

Nilas skriver:

Hej igen Christoffer,

Vi går fortfarande och håller på vårat bud på 1,2milj, men nu hör vi inget från mäklaren längre.
Det sista vi hörde var ett mejl som jag svarade på och gav en utförlig beskrivning om varför och på vad vårat bud är grundat, men inte ett ord från mäklaren sedan dess.

Vi vet att de har visat huset några gånger för andra intresserade, men vårat bud är fortfarande det enda budet.

Hur tycker du vi ska gå vidare nu?

MVH/ Nilas

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

På ett sätt har situationen egentligen inte förändrats. Det finns egentligen tre scenarion som jag ser det: 1. Säljaren råkar få bostaden såld till begärt pris. 2. säljaren tröttnar och/eller börjar bli stressad över att sälja bostaden och kan tänka sig att gå ner mot era prisnivåer 3. Ni tröttnar själva och lägger ett bud som är i paritet med det säljaren begär.

Det är alltså en fråga om vem som tröttnar först, men under tiden kan ju säljaren ha tur att hitta rätt köpare. Det är lite av en gambling som ställer er vilja att köpa mot säljarens nödvändighet att sälja. Ni måste helt enkelt ställa er frågan, hur villiga är ni att köpa bostaden. Är det värt x antal kronor mer i bud för att stänga affären, eller har ni tid och möjlighet att vänta och eventuellt hitta andra prospekt?

Niklas skriver:

Tack för en underbar artikel! Ska buda på en lägenhet nästa vecka, den ska jag absolut ha och ligger långt under mitt lånelöfte så jag har en god marginal. Återigen tack för tipsen!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är otroligt roligt att höra, tack!

Karin skriver:

Hej!
Jag och min kille har hittat en lägenhet som i gärna vill köpa. vi har varit de enda intresserade efter första visningen som var den enda inlagda hos mäklaren. dock så har vi dragit ut lite på budgivningen eftersom vi har pratat med banken och så och är nu villiga att lägga ett bud. priset ligger på 995000 vilket är i överkant för området (men den är nyrenoverad) och vi funderade därför på att lägga ett bud under utgångspriset, ca 950000. mäklaren verkade öppen för detta när vi pratade innan det var helt klart med banken. nu när vi precis skulle ringa och buda ser vi att mäklaren lagt in en ny visning i nästa vecka, och vi blir därför lite rädda för att ifall vi budar under kommer säljaren vänta till visningen och det låga budet då dra till sig fler köpare… hur ska vi göra? vi skulle kunna tänka oss att lägga utgångspriset direkt om vi får köpet garanterat utan ny visning. Men samtidigt är vi inte säkra på att en ny visning kommer generera nya intressenter med tanke på bostadsmarknaden just nu, och isåfall kanske vi kan få lägneheten billigare i slutändan om vi avvaktar. Svårt beslut! vi får känslan av att mäklaren lagt in denna visning för att sätta press på oss, vilket man heller inte vill falla för…
vad är bäst att göra här? avvakta, buda utgångspriset eller buda under?

tack för en jättebra sida 🙂
//Karin

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Karin,

Det är ett intressant problem ni ställs inför och det är fullt möjligt att det är två taktiker som ställs mot varandra. Utifrån mäklarens/säljarens sida finns det nästan bara fördelar med att ha en ny visning. De har idag inte ett bud som når upp till deras krav och ni verkar tillräckligt intresserade för att även köpa efter en ny visning.

Utifrån ert perspektiv behöver ni kontra detta med att sätta press tillbaka på säljaren. Detta kan ni göra genom att sätta ett villkorat bud. Ert bud på 950 tkr gick inte igenom idag och det tänker sig nog säljaren som ett ”Ok, det vet vi att vi får ut i alla fall!”. Ni behöver ta bort denna säkerhet hos säljaren och säga att. Vårt bud på 950 tkr gäller förutsatt att det inte blir nån visning. Om det blir en visning kommer vi inte att bjuda mer än 925 tkr. Punkt slut.

Detta gör att säljaren helt plötsligt får en risk/kostnad/nackdel med att ha en ny visning. Det är dock viktigt att ni är tydliga och står på er om detta så att de inte tror att ni bara snackar strunt. Lämpligast är dock att gå säljaren lite till mötes genom att höja ert bud något och kommunicera detta: ”Vi är intresserade av huset men vi vill inte att ni har en ny visning. Vi kan tänka oss att höja priset till 960 tkr och då köper vi det omedelbart. Väljer ni att ha en ny visning då sjunker vårt erbjudande till 925 tkr och vi kommer inte, under några omständigheter, att gå över det.”

Ert övre och undre pris kan ni välja själva, det viktigaste är att ni står på er.

Olivia skriver:

Hej!

Jag undrar om man kan lägga ett bud och sedan dra tillbaka det?
Jag är intresserad av en lägenhet men märklaren vill inte ge någon förhandsvisning. Så jag funderar lite på att lägga ett bud och säga jag kan betala det här för den om jag får se den den här veckan. Och om jag då inte gillar den tar jag tillbaka budet.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Rent lagligt finns det inget som hindrar dig att lägga ett bud och sedan dra tillbaka det. Jag förstår dock inte riktigt vad du är ute efter, ska du lägga ett bud innan du sett den för att få se den (och eventuellt köpa den) innan alla andra? Jag tycker det låter som ett konstigt upplägg från mäklarens sida i såna fall, att man måste buda för att få komma på förhandsvisning.

Det är långt ifrån populärt att dra tillbaka ett bud så räkna med att mäklaren kan komma att bli upprörd.

Melli skriver:

Hej!
Vi är ensam budgivare till ett hus som inte motsvarar till hundra våra föreställningar, men läget är toppen (vid havet, bara 60 m till kustlinjen). Huset ligger ute på nätet till salu sedan 3 år tillbaka. Utgångspriset är 3,595 mio. Vi har lagt bud med 2,8 mio, men säljaren vägrar att svara på denna bud, han vill bara sälja till utgångspris. Hur vet vi att hans pris är berättigad resp. rätt pris? Hur mycket kan eller ska vi upp med nästa bud? Kanske en konstig fråga, men vi har aldrig gett bud förut, så vi är helt oerfaren, hur man beter sig vid köp av en sådant dyr sak.

Tack för svar och vänliga hälsningar,
Melli

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det är en svår fråga att svara ordentligt på. När marknaden inte har tillräckligt många köpare och/eller säljare blir prissättningen svårare (jämför med äpplen på en marknad som har många köpare och många säljare = lätt att vet rätt pris). Det går inte att förlita sig på vad andra köpt för tidigare eller vad grannen sålt för.

Det enda sättet man kan förstå värdet är egentligen i jämförelse med liknande hus i regionen. Kolla med mäklarbyrån vad olika hus i regionen sålts för innan, även om det var ett par år sedan. Ni kan sedan korrigera med hur värdeökningen / värdeminskningen varit sedan dess. Säg tex att två hus såldes vid havet 2010 för 3.2 M styck och sen har priserna gått upp 5% sedan dess (generellt sett). Då kan det vara en rimlig jämförelse att ta 3.2M *1,05 = 3,36 M. Har ni ingen som helst information om tidigare sålda hus så är det mycket svårt att göra detta.

I såna fall får ni helt enkelt förlita er på vad ni själva känner att huset är värt. Ett sätt att se på det är i månadskostnader, räkna om huspriset till månadskostnader. Det kan ofta vara lättare att förhålla sig till ”är detta hus värt 11.000 kr / mån för oss” än ”är detta värt 3 miljoner”. Detta kan ge er en riktlinje för vad ert nästa bud bör vara, jag tycker dock att ni ska ha is i magen och inte bjuda de 3.6 M som säljaren begär, med tanke på att det inte finns andra köpare.

Therese skriver:

Hej!
Såg att det var ett tag sedan detta inlägg var aktuellt. Men jag har lite frågor ändå och hoppas på att få svar!

Jag och min sambo har varit på flera visningar det senaste. Vi har budat på två olika radhus hittills. Det första gick det över vårt ”maxbud”. Det andra var inte lika fint men de ville ha samma summa som för grannhuset (samma kvarter nämligen) men vi tyckte inte det var värt det och de var inte intresserade av vårt bud. NU till det intressanta. Idag hittade vi ÄNNU ett hus på samma gata, dock mycket finare men utgångspriset låg bara på 495.ooo kr och de andra har legat på 595.ooo kr. Är detta för att de hoppas att låga utgångspriser triggar igång en budgivning? Eller vill de helt enkelt ha sålt det fort? Vi är villiga att lägga 570.000-580.000 som maxbud (men det säger vi inte såklart). Första visningen är på tisdag nästa vecka och vi frågade om en tidigare visning (känns bra att va först) Vilken bud-teknik tycker du man ska ha på detta hus med tanke på utgångspris och vårt max-bud?… Vi vill verkligen ha det!

Mvh
Therese

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det är förstås svårt att säga varför de har lagt budet så lågt. Det låter som att det är lite av ett lockpris. Mäklaren bör känna till vad de andra i området slutat på men de är möjligt att hen inte har den informationen och helt enkelt bedömt priset som så.

Jag skulle nog lägga ett bud som är någonstans mitt emellan husen. Lågt nog att ni känner att ni gör en bra deal men ändå högt nog att de andra budande inte blir alltför suktade.

En faktor som påverkar är också hur många det varit på visningarna av husen. Har det varit relativt få kan ni lägga budet lägre, har det varit fler bör ni kanske lägga det högre. Det är mycket svårt att sia om men så skulle nog jag gjort.

Therese skriver:

Första visningen är på tisdag 21/5. Jag har läst om att folk hör av sig direkt till säljaren och ger ett lite högre bud och säger att det står kvar tills budgivning påbörjas. För att undvika budgivning och helt enkelt få kontraktet direkt. Funkar detta bra? Eller visar man bara att man är väldigt desperat? Detta är vårt allra första husköp. Vi är 20 och 22 år gamla jag och min sambo så vi är väldigt unga för husköp och ibland oroar jag mig för att vi inte ska tas lika seriöst. Men det kanske vi gör eftersom vi har lånelöfte och hela den biten. Har du några tips inför visningen och budgivningen som ger oss fördelar och större chans att vinna? Finns det inga fula knep att ta till? 🙂

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Alla de ”knep” som jag känner till har jag försökt få med i denna artikel så jag har inget äss i rockärmen tyvärr. Jag tror generellt på att lägga ett bud ganska tidigt som är en bit under vad man kan tänkas ge för bostaden, förutsatt att man ”kan marknaden” efter att ha undersökt prisbilden för liknande bostäder innan. När man lagt ett bud så har man emotionellt knutit sig lite närmare objektet och vill man verkligen ha bostaden ska man försöka få så få budgivare som möjligt, vilket ofta blir fallet om man ger ett relativt ok bud tidigt.

Jag har dock inte gjort någon forskning på detta, utan det är mer min personliga teori som också bekräftats av de mäklare jag varit i kontakt med. Man får aldrig en bostad till ett vrakpris på detta sätt men det får man sällan annars heller ändå.

Selma skriver:

Hej, bra information!
Jag är intresserad av att köpa en lägenhet med min make. Det har börjat på 1,6 miljoner och nu har det höjts till 1.670. Det finns 4-5 anbudsgivare och budgivaren 1 verkar använda ”snabba svar” taktik. Vi anser också att det är mäklaren honom själv eller en vän av säljaren. Vad skulle vara din råd om detta? Jag tror att om det går mer än 1750 det verkligen kommer att bli dyrt. Ledsen för min svenska!

Tack!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Man kan förstås aldrig utesluta att det sker fusk i budgivningen men man kan nog säga att det sker betydligt mer sällan än vad många tror. Jag vet inte varför ni tror att det fuskas men tänk på att alla inte agerar rationellt i budgivningen. Det kan vara på grund av taktik eller bara nervositet. Jag skulle nog bara fortsätta med budgivningen som planerat.

Karin Eriksson skriver:

Hej

Jag och min sambo har hittat ett hus som ligger ute för 685 000 kr. Det har legat ute för försäljning i drygt 35 dagar och ingen har tittat på det innan vi gjorde det igår tisdag. Vi är intresserade och mäklaren sa att hon då vill ha ett bud senast i morgon torsdag förmiddag för hon ska ha en andra visning för ett annat par i morgon torsdag kväll.

Första frågan: Får mäklaren säga att hon ska ha en till visning om det inte är sant? Funderar på att det inte funnits något intresse tidigare men nu helt plötsligt så är det inbokat 1 visning till direkt efter att vi har tittat på den.
Kan det vara en taktik från mäklarens sida så vi tror att det finns fler intressenter när det inte gör det?

Fråga 2: Vi är ju intresserade men då trycket inte varit stort för huset (ligger även i en by där inte många flyttar in) så vill man inte börja på utgångsbudet. Så vilket bud ska vi lägga?

Jätte tacksam för svar!
MVH Karin

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Karin,

1. Jag vet inte vad lagen säger om hur en mäklare får uttrycka sig men det handlar nog mer om affärsetik än lag i detta fall. Det är förstås inte OK av en mäklare att vilseleda köpare men jag tycker definitivt att man bör utgå ifrån att en mäklare talar sanning, men inte basera all sin information från mäklaren. I ert fall spelar det egentligen inte någon roll skulle jag säga, ni kan ju ge ett motsvarande ultimatum tillbaka. Jag skulle vara försiktig med att basera ett bud på vad mäklaren dikterar, framförallt när denna knappast är i en position att diktera villkor med en så bevisat svårsåld bostad.

2. Exakt vad ni ska ge för bud är förstås jättesvårt att säga. Har ni undersökt vad motsvarande bostäder kostar och beräknat vad ni själva tycker att den är värd? Ett utgångspris är satt utifrån vad säljaren vill ha och positionerat i pris så att det ska sälja. Med det sagt så bör ni förmodligen ge ett underbud, baserat på den informationen ni gett.

Karin Eriksson skriver:

Tack för svar!

Det visade sig att mäklaren ”ljög” för det var aldrig inbokat någon mer visning.

Vi är ensamma budgivare och la ett bud på 605 000 vilket de sa nej till. Vi måste nu bestämma oss för vilket andra bud vi ska lägga.

Statistiken säger att bostäderna som är ungefär lika som denna går för runt 660 000 kr i området.
Det behöver dräneras, lagas skorsten, göra radonmätningar etc så vi vill gärna att priset går under utgångspris.

Jess skriver:

Hejsan!
Jag och min pojkvän har hittat vår
Drömlägenhet,
Den har legat ute i 112 dagar och kostar 1,596000kr, inga lagda bud på lägenheten och inga planerade visningar.
Vi hade velat ha den för 1,500000
Finns de något vi kan göra för att få den för detta priset? Några tips osv, vi har allt
Med lån färdigt

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det beror förstås väldigt mycket på hur desperat säljaren är. Vissa är inte speciellt desperata utan kan vänta och vänta tills de får rätt pris. Tiden är självklart till er favör i det här fallet.

Det är inte mycket ni kan göra annat än att ge ett bud och stå fast vid det. Ni kan eventuellt ge ett ännu lägre bud och förhandla upp det till 1.5 Mkr. Annars handlar det bara om att vara tålmodig och vänta tills säljaren blir mer villig att sälja.

Molly skriver:

Hej!

Jag och min kille har hittat den perfekta lägenheten allt stämmer vilket är svårt att hitta nu förtiden, det accepterade pris/utgångspriset är 1,495,000 kr. problem är bara att vi kan endast lägga 1,500,000 kr( max 1,600,000 kr), det är min killes föräldrar som ska köpa den åt oss… men ja hur går vi till väga, funderar på att mejla mäklaren och föreslå en snabb säker affär innan jul och nyår, kanske säljaren nappar. visningen är nämligen inte förens 6/1-13. Vi vill verkligen försöka allt fast vi inte har den tjockaste plånboken, förslag någon? har du några tips boupplysningen-Christoffer?

tack på förhand!!
Molly

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej, så kan ni absolut göra. Det viktigaste, tycker jag, är att ni ger mäklaren något att ta ställning till. Tex att ni säger att ”om du säljer den till oss nu kan vi tänka er att betala 1.510 000 kr (lägg på 10.000 kr för att smörja säljaren) men om vi väntar in visningen så kommer vi högst lägga 1.475.000 kr, eller liknande. Då måste säljaren ta ställning till om de ska ”casha hem” nu eller chansa och vänta in visningen och då risker att få 35.000 kr mindre.

ady skriver:

Hej!
vi har lagt ett bud på ett hus som accepterades av säljaren, så vi gick igång med hela processen med att kontakta banken och allt nödvändigt vi har till och med bokat besiktning av huset idag 1 dag innan besiktningen ringer mäklaren och berättar att några gamla budgivare har lagt ett högre bud på 50 tsk vad ska jag ta mig till

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Detta händer då och då och det är tyvärr helt enligt reglerna även om det inte är speciellt trevligt gjort av säljaren och mäklaren. Jag vet en som råkade ut för något motsvarande och blev så förbannad att han gjorde samma sak tillbaka. Han avvaktade till samma dag som kontraktsskrivningen och höjde sedan budet igen. Säljaren avbröt då, igen, kontraktsskrivningen för att gå på det budet. När de sedan skulle skriva kontrakt på detta nya bud så drog han tillbaka sitt bud (vilket är ”helt enligt reglerna men inte speciellt trevligt gjort”). Den andra köparen var då inte längre intresserad så säljaren tvingades till omvisning.

Nu är det inte någon taktik jag rekommenderar men det belyser lite svårigheterna i de situationer som kan uppkomma där etik och pengar blandas. För att återkomma till din fråga så har ni inte så många andra alternativ än att antingen höja ert bud eller dra er ur. En annan sak ni kan göra är att sänka ert bud, om den nya budgivaren av någon anledning skulle dra sig ur (efter besiktning eller liknande) så har ni gjort en markering mot säljarens taktik.

Erika skriver:

Hej!
Vilken bra sida med superbra tips!
Vi hittade ett hus i Stockholmstrakten i helgen som vi verkligen vill ha. Visningarna var söndag + måndag med 5-8 par totalt varav 4 skrev upp sig som spekulanter. Acceptpriset är 3 975 000 och mäklaren säger nu att det finns två spekulanter förutom vi men ingen vill lägga första budet och att säljaren inte är beredd att sänka acceptpriset. Vi är väldigt osäkra på om vi ska lägga acceptpris ifall ingen annan vill köpa till det priset. Vi vill också vara försiktiga så vi inte triggar igång en hetsig budgivning. Mäklaren hotar med omvisning men vi svarar med att vi tittar på andra hus i helgen… Frågan är om man ska våga lägga första budet och i så fall vilket? Eller ska man vara iskall och vänta på att de andra drar sig ur?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Tack!

Det finns några saker att tänka på i den här frågan. Mäklaren gör förstås vad han eller hon kan för att få ut högsta möjliga köpesumma så ta mäklarens ord med en viss nypa salt. Det andra ni bör tänka på är hur gärna ni vill ha huset. Känns priset relevant jämfört med liknande hus ni tittat på? Kan ni tänka er att betala det priset? I såna fall så behöver ni inte ta så stor hänsyn till vad ni tror de andra spekulanterna kommer göra. Om alla ligger och väntar på att någon ska ta initiativet är det mycket svårt att förutse vad som kommer hända. Hade det varit för 2-3 år sedan (då lockpriser var standard snarare än acceptpriser) hade jag rekommenderat att gå in och ”ta befälet” och bjuda det man kan tänka sig att betala minus 5-10%. Nu är de inte lika självklart.

Oavsett om säljaren tänker sälja till under acceptpris eller inte så skulle jag nog ändå bjuda under acceptpris. Att det finns tre spekulanter på huset men ingen bjuder är ju inget som talar för säljaren. Självklart drar också mäklaren ”omvisning”-kortet och det är möjligt att de har omvisning, det är möjligt att det kommer locka fler spekulanter men det är också möjligt att det kommer bli lika dåligt drag på visningen vilket försätter säljaren i en något sämre sits.

Ett motspel mot ”omvisning”-kortet är att säga att vi ger 3.900.000 kr nu men vid nästa visning kommer vårt bud ligga på 3.850.000 kr så att säljaren ser en ”kostnad” och risk med att ta omvisning. Visa att ”two can play that game”.

Lycka till!

Asha skriver:

Hejsan!

Vi håller på att buda på ett radhus och har lett budgivningen hela vägen o i fredags ringde mäklaren o sa att de andra tvekade att gå vidare o om det skulle vara aktuellt om vi kunde träffa mäklaren i nästa vecka o skriva kontrakt etc. Vi sa ja till detta men sent på söndagen (2 dagar senare) kommer en ny budgivare in i bilden och drar upp priset över det vi e beredda att lägga.
Jag ringde då mäklaren o sa att detta var ju trist och att vi ställt in oss på husköp nu i veckan o att vi ville påpeka att vi är flexibla vad gäller tillträdesdagen etc men att vi ej går över 3,11 miljoner.
Mäklaren förklarar var denna nya budgivare kommer ifrån o sa att det var bra för henne att veta vår ståndpunkt o att man aldrig vet vad som händer. hon sa också att säljaren ville sälja till barnfamilj eller i alla fall yngre par (vilket vi är.)

min fråga är är det ok eller oetiskt att kontakta säljaren med ett brev där vi förklarar vilka vi är etc för att förbättra våra chanser till köp…priset vi vill ge är ändå 200000 över utgångsbud

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, inte alls. Men var beredda på att det kanske inte kommer betyda så mycket. En säljare kanske föredrar att sälja till en viss typ av köpare men hur mycket är detta värt för säljaren? Om de andra bjuder 50.000 kr över, tex, så kanske det inte betyder så mycket. Handlar det om mindre summor KAN det påverka. Skriv gärna ett brev men håll förväntningarna lågt.

Fredrik skriver:

Hej,

Mäklaren ringer och frågar den banken där jag har lånelöfte för att se att jag har täckning för budet. Men har han rätt att fråga om var mitt tak går? Han kanske kan fråga men får banken lämna ut den infomrationen utan mitt godkännande?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, han kommer inte kunna få ta del av detta på grund av banksekretessen.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Lara, nej det tror jag absolut inte. Jag skulle nog säga att det allra vanligaste är nog att man är öppen gentemot mäklaren och berättar allt – helt enkelt för att man inte vet bättre. Worst case-scenariot är inte speciellt ödesdigert heller, det handlar bara om att mäklaren får det lättare att få dig att buda mot en annan budgivare. I slutändan kanske det betyder ett något högre pris. Att hålla ”onödig” information inne för mäklaren är bara en del av många saker och långt ifrån något avgörande.

Jag kan tänka mig att det är svårt att använda sig av kunskapen ibland på mindre orter. I framtiden ska jag försöka täcka in mer av detta. BoUpplysningen är för närvarande vinklad mer åt storstäderna eftersom det är där det omsätts flest bostäder.

Marta skriver:

Hej,tack för jättebra sida för en nybörjare.Jag ville kolla om jag förstår rätt det med ”att aldrig gå med på att betala senaste högsta bud”när motparten helt dragit sig ur.Kan Du ge ett exempel?
Om lånelöfte: jag har fått lånelöfte men hur mycket av det ska mäklaren se?Det känns inte bra att mäklaren ska hela uppläggningen.Jag har också fått ett mail där det står att jag har fått lånelöfte räcker det med det?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Angående budgivningen: Säg att det finns tre budgivare:
A bjuder 1.8 Mkr
B bjuder 1.9 Mkr
C bjuder 2.0 Mkr
B bjuder 2.1 Mkr
C bjuder 2.2 Mkr och vinner

Sen drar sig C ur. Då ska du inte B gå med på att köpa för 2.1 Mkr eftersom det budet är lagt med avseende på att C däremellan bjöd 2.0 Mkr. Istället ska B lägga ett nytt bud som matchar/överskrider A’s bud, tex 1.9 Mkr igen.

Mäklaren behöver inte se lånelöftet, bara veta om att du har ett och att du endast kommer att buda så långt som lånelöftet sträcker sig. Det är allt. Sen måste du förstås kunna backa upp det när det väl blir kontraktsskrivning!

Sofia skriver:

Hej!
Tack för en bra och mkt lärorik sida. Jag har hittat ett hus jag vill köpa. Det har legat ute för visning i flera omgångar utan att det blivit sålt, trots många intressenter. Startpriset ligger högt om man jämför med liknande hus i området. Dessutom är det en del yttre renovering som mäklaren rekommenderar köparen att göra (kostnad ca 170 000).

Jag vill verkligen ha huset. Läget, storleken, stilen är perfekt. Men jag vill inte köpa till överpris. Hur ska jag tänka och göra?

Jag vet att säljaren lagt ner mkt tid och pengar på huset för att göra det fint (o kanske köpte huset till ett för högt pris) och att de säljer för att de behöver ett
större hus.

Om jag lägger ett för lågt bud är jag rädd att priset skenar iväg för att alla intressenter kommer vilja vara med på tåget ett tag…

Jag är beredd att låta säljaren bestämma inflyttndatum, strunta i flyttstädning och allt sånt. Jag är ingen petig typ. Kan det användas på ngt vis?

Tacksam för alla råd!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är svårt att säga i detta specifika fall. Just hus har ju oftast inte lika många intressenter som lägenheter och budgivningarna kan vara lite annorlunda där. Jag tror dock att det generellt är bäst att sätta ett pris något under vad man är beredd att betala och vad man fortfarande skulle känna är ett ”bra pris” om än kanske inte ett kap. Detta gäller framförallt i det läget du är i, när du verkligen vill ha huset!

Just inflyttningsdatum etc spelar nog mindre roll när det gäller hus också, men det är värt att poängtera för säljaren.

Linda skriver:

Kan jag lita på värderobot på Booli? Jag tänker lägga ett bud baserad på den.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag vet inte hur exakt den är men det är nog farligt att lägga ett bud baserat på denna typ av estimat, för det är inte annat än ett estimat. Det är viktigt att du själv lär dig prissättningen på den typ av bostäder du är intresserad av, på det sätt som beskrivs här på BoUpplysningen. Sen har Booli mycket bra redskap för att få ännu mer information och för att skapa sig en än bättre uppfattningn om priser. Men använd aldrig ett liknande estimat som enda källa för ditt bud.

Anna skriver:

Vilken jättebra sida! Men jag förstår inte riktigt följande mening: ”Mäklaren kan i värsta fall då agera i en moralisk gråzon där han eller hon kanske inte pressar en budgivare som verkar omogen då alla bud ger högre pris och därmed högre provision – vilket knappast är varken vanligt eller troligt.”

Vad är det som inte är troligt: att mäklaren pressar en ”omogen” budgivare (=någon som inte kan/vill köpa?).

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du har rätt, det var lite luddigt skrivet (har ändrat det nu). Det jag menar är att om en budgivare tex inte har ett lånelöfte, verkar oseriös eller bara inte verkar ha full koll på vad denne gör så bör en seriös mäklare försöka skapa sig en bra uppfattning om det är ett seriöst bud. Om det verkar som att budgivaren inte kommer backa upp sitt bud så bör inte mäklaren ta med budet i budgivningen heller. Detta är ju en bedömningsfråga för mäklaren som ibland kan vara riktigt svår. För de som misstror en mäklare att acceptera oseriösa bud i budgivningen kan det vara värt att notera att mäklaren också har mycket att riskera med oseriösa bud. Om ett oseriöst bud vinner budgivningen så kommer budgivningen behöva ”backas” och eventuellt göras om, i värsta fall med nya visningar osv, vilket ofta är negativt ur mäklarens perspektiv.

Anna skriver:

Hej, jag vill köpa en lght med utgångspris på 1 895 000 och jag har lagat ett bud på 1 800 000. Då mailade mig mäklaren och frågade om jag vill verkligen lägga det bud eftersom vanligtvis lägger man ett bud på utgångspris eller högre.

Får man inte lägga ett lägre bud?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jodå, det går alldeles utmärkt. Det är dock vanligt att mäklare vill få dig att känna dig obekväm med det för att undvika detta.

Anna skriver:

ok men behöver inte mäklaren svara på mitt bud? Alltså, mitt bud är 1 800 000 men jag ar ej fått någon feedback.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är väldigt dåligt av mäklaren att inte svara och jag tycker att du borde kontakta honom eller henne igen. Det minsta mäklaren kan göra är att säljaren inte är intresserad av bud lägre än utgångsbudet. Varken mäklaren eller säljaren gillar ju underbud men i slutändan kan det ju vara dem de måste ta hänsyn till. Däremot om det är budgivning på gång och det högsta budet ligger över dina 1.8 Mkr då bör du nog inte förvänta dig något svar.

Nybörjaren skriver:

Hej,
Det här är verkligen en fantasktisk bra sida. Jag blir så glad av att jag kan hitta så mycket information här och det är lättläst och välskrivet! Tack! Jag har två frågor:
– Kan man vid en budgivning inkludera möbler i sitt slutbud?
– Är det viktigt att ha lånelöfte från flera olika banker när man budar?
Tack på förhand!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Roligt att du gillar sidan! Till dina frågor:

– Jo, det kan du göra. Man kan i princip erbjuda vad man vill i sitt bud men det är lite okonventionellt och ger förmodligen inte så mycket effekt eller mervärde (om inte säljaren av någon anledning verkar vara i behov av möbler).

– Nej, det räcker med lånelöfte från en bank.

CA skriver:

Får man delta i flera budgivningar samtidigt?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

CA: Ja, absolut. Du kan också råka vinna två budgivningar utan några problem (har hänt mig personligen). Mäklaren kanske inte blir jätteglad men håll honom eller henne uppdaterad om din situation. Ofta brukar de fråga också.

CA skriver:

Tackar för svaret!

Intressant, var i köpartagen i Jönköping för några år sedan och en mäklare hävdade med indignation i rösten att det var ”om inte förbjudet så djupt omoraliskt”

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

CA: Det är också vad en mäklare förväntas säga. Man ska i möjligaste mån stå för sitt bud men det bör inte hindra en från att buda på två bostäder samtidigt, framförallt om man informerar mäklarna om detta.

Carro skriver:

Hej!
vi har hittat en jätte fint hus som ligger billigare är andra hus i närheten som är till salu men detta är även mer renoverat än andra. (Enligt mäklare va detta hus billigare för att säljaren redan köpt ett nyrr hus och det är 2 andra hus till salu på samma gata.)
Min fråga är då, vi tänkte lägga ett bud innan budgivningen börjat för att det säkert kan dra iväg. Vad skulle du då rekomendera?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Carro: Om ni verkligen vill ha huset och har en bra känsla för vad det kommer sluta på så skulle jag nog prova att lägga ett bud som är runt 50-70% däremellan. Tex säg att utgångspriset är 2.5 Mkr och ni tror att det kommer sluta på 3.0 Mkr. Om ni känner att 2.75 Mkr fortfarande är ett riktigt bra pris så tycker jag ni att ni kan prova det, och gör det tidigt. Det gör att de andra spekulanterna, som inte är lika hugade, kan börja fundera mer på de andra två husen på samma gata som inte är lika dyra.

Madicken skriver:

Hej, hár itne lyckats hitta info/tips om hur man gör om man är ensam intressent före tt hus. Vi är i det läget och jag undrar hur mäklarens roll ser ut, trissar hon upp priset för egen vinning? Vi vill gärna träffa säljarna men hon säger att dom vill att hon sköter prisdiskussionen medan jag tror att vi kunde komma överens om vi sågs. T.ex så vet jag att dom köpt nytt och då kan vi tänka oss att flytta in så snart det passar dom. Vad tror du? Hur skulle du göra med pris, möte med säljarna och taktik mot mäklaren?
Tack på förhand!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Madicken: Oavsett om en mäklare har som uppgift att skapa en bra transaktion så gäller alltid ”så högt pris som möjligt utan att göra nåt olagligt”. Man ska alltid räkna med att mäklaren försöker ta ut så högt pris som möjligt.

Med betoning på ”som möjligt”.

För om mäklaren tar ut ett alltför högt pris från dig som ensam spekulant så försvinner ju du och då är nästa bud 0 kr. Det kan vara värt att komma ihåg, du sitter i en bra sits utifrån det avseendet.

Det är ovanligt att mäklarna låter köpare och säljare att träffas eftersom det skulle förta hela mäklarens uppgift i frågan. Det är också sällan till gagn för säljaren, och det förklarar förstås mäklaren till säljaren. Förvänta dig alltså inte detta.

I ditt fall skulle jag vara väldigt tydlig med mitt budskap (och bud). Ställ först in dig själv mentalt på att du eventuellt inte kan få köpa huset. Sen sätter du ett bud som är något (c:a 50 000 kr) under det du egentligen vill betala och meddelar att det är ditt sista bud. Punkt. Det är viktigt att du är orubblig och att du visar det med röst och kroppsspråk, du har andra alternativ – det har inte säljaren. Du är i en maktposition och ska använda dig av den.

Säljaren kommer förstås tycka att det är jobbigt, fundera och överlägga. Försöka komma med motförslag etc. Därför är det viktigt att du håller på ”sista bud”.

De sista 50 000 kr du har är för att ha och förhandla om det är någon ny information eller motdrag som dyker upp. Då är det bra att ha ett ess till i rockärmen. Det kan komma in i sista sekund och knuffa säljaren över till beslutet att sälja.

Lycka till!

Sofia skriver:

Hej!

Jag skulle behöva ett litet råd. Deltog i en budgivning där högsta bud kom upp i utgångspriset men den som vann budgivningen fick inte lån så vi (som var den enda med bud nu) erbjöds köpa till utgångspriset. Då vi anser att budgivningen bör strykas och att priset är för högt satt gick vi tillbaks till vårt första bud. Detta tog inge säljaren utan anordnade en visning till utan resultat. Vi står fortfarande för enda budet och det har nu gått väldigt lång tid. Hur ska vi göra, vi vill ju ha huset, ska vi höja vårt bud (som nu är 1 250 000) eller ska vi vänta ut säljaren? Tror inte att ett snålt bud biter på de här säljarna, radhuset står tomt och det är två bröder som säljer deras pappas och verkar bara vara ute efter pengarna, inte att få det sålt så snabbt som möjligt. Ska vi lägga ett tidsbestämt bud för att sätta press? Med risk att de inte tar det och vi är tillbaks på ruta ett? Utgångspriset var 1 395 000. De gav oss ett förslag efter två dagar, det var på 1 390 000, nu har det gått tre veckor sedan dess. Suck,.

Mvh/Sofia

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Sofia: Det du beskriver tror jag är ganska vanligt och säljaren har ju faktiskt rätt att inte sälja, men jag förstår att det måste vara frustrerande för er.

Jag föreslår att ni tänker ”resultatorienterat” kring det. Dvs, vad behöver ni göra för att få huset och vad är ni i slutändan redo att betala för detta? Vad skulle få er att avstå? Red ut detta i ekonomiska och tidsmässiga termer och bestäm er utifrån detta.

Försök också därmed bortse från att tänka ”historiskt” och hur säljaren agerat i de olika lägena. Ge det budet ni tycker att ni kan betala, under den tidsperioden ni känner att ni vill betala det. Tex 1 350 000 kr och budet gäller fram till 15:e nov – och håll sedan fast vid det.

Om mäklaren känner att ni tvekar kommer han utnyttja det men är ni 100% bestämda så sätter ni press på säljaren. Då får ni också vara beredda att inte få huset.

I det långa loppet handlar det om att ni ska ha ett hus ni gillar för ett pris ni kan tänka er att betala – hur sen köpeprocessen gick till handlar ”bara” om känslor och det kommer ni snart att glömma bort.

Arvid skriver:

Hej!

Jag vann en budgivning och vill nu ta reda på vad den andra budgivare heter så jag kan kolla upp om det verkligen var ett bud. Kan märklaren neka mig?

Jag vet jo hur detta låter, men… Hur vanligt är det (om det nu händer överhuvudtaget) att en säljare eller märklare skapa en falsk budgivning?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Arvid: Det är inte alla mäklare som ger ut denna information men i princip alla stora mäklarfirmor gör det. Du har inte en laglig rätt att få ut den och kan således inte kräva det, men säger du att du drar tillbaka ditt bud om du inte får uppgifterna så ska du nog se att du får namn och telefonnummer.

Det är inte speciellt vanligt att mäklare och säljare skapar en falsk budgivning, för mäklaren finns det för mycket som står på spel (hela firmans renommé). Däremot finns ju förstås risken att säljarens vänner agerar ”köpare”, men då är det mäklarens uppgift att syna den bluffen. Jag vill nog påstå att det inte heller är vanligt…

Siv skriver:

Hej!
Vi försökte kontakta mäklaren idag vis 2 tiden på eftermiddan och hon visste att vi skulle komma med ett bud. När hon äntligen ringde tillbaka (vi hade lämnat 2 meddelande) så säger hon att hon inte hinner, detta måste vänta till måndag. Är det rätt? Är inte mäklaren skyldig att vidarebefodra budet till säljaren så fort man har fått det från den eventuella köparen? Detta kan ju påverka affären!

Anders Gullberg skriver:

Hejsan! Jag har precis vunnit en budgivning, och signerat köpavtal etc. Fick ju en lista på motparterna i budgivningen. I detta fall endast en. Som jag ringde upp, och som säger att hon inte hade lånelöfte när hon budade, och dessutom inte kunde få lån på de belopp som hon budade. Antar att hon fick den slutliga infon ifrån bank i sluttampen av budgivningen, sista dagen. Då jag försökte få till avslut och Mäklaren påstod att inte fick tag på denne budgivare. Nu vann ju jag, och undrar, finns det något jag kan göra åt priset, i efterhand, så ju min prisdrivande motpart uppenbarligen inte bör betraktas som seriös?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Anders: Du kan inte göra något åt priset såhär i efterhand när du skrivit på avtalet. Mäklaren har dock agerat mycket oseriöst i min mening som låter en person som inte har finansieringen klar att buda!

Om du vill kan du dock rapportera mäklaren till Fastighetsmäklarnämnden.

Siv: Visst är mäklaren skyldig att vidarebefodra ett bud – hon kan dock göra det på måndagen när hon tar upp budgivningen igen.

Många mäklare arbetar dock halvdag på fredagar (eftersom de jobbar söndagar) men då stänger de oftast av telefonen för att inte drabbas av detta. Man kan väl likna det vid någon som ringer till ens kontor en minut innan man går hem på fredagen. Det är professionellt och snyggt att hantera det men kanske förståerligt om man skjuter upp det till nästa arbetsdag.

Moa skriver:

Hej! Jag undrar hur det här med utgångspris funkar. Alltså får budgivningen gå hur högt som helst. Om en lägenhet ligger ute på budgivning med utgångspris 1 000 000 får den gå upp till 5 000 000? Eller finnns det någon max-procent?

Tacksam för svar.

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Moa: Ja, en bostad får gå upp med hur mycket som helst från ett utgångspris – det finns inget maxtak. Det finns kritik mot mäklare att de sätter utgångspriser som är väldigt låga gentemot det antagna slutpriset. Uppgångar på 50 % är inte ovanligt i Stockholm till exempel.

Lina skriver:

Hej Christoffer,

Vill bara tacka dig otroligt mycket för denna sida. Har just deltagit i en budgivning och kände mig – om inte totalt cool – så åtminstone rätt lugn och sansad. Detta till stor del pga all matnyttig information på den här sidan. Priset galopperade dock iväg ett par hundra tusen mer än jag var villig att ge så därför hoppade jag av. Men jag misströstar inte. Det går fler tåg!

rexed skriver:

Hej,

Jag har deltagit i en budgivning för en bostadsrätt där utgångspriset
var satt till 1800000 kr. Budgivningen startade dock med ett underbud
på 1400000 kr och pågick i drygt en vecka (jag lade vinnande bud).

Efter avslutad budgivning pratade jag med mäklaren som sa
att säljaren inte vill sälja under ”minst 2.1 miljoner”, detta då
mäklaren påstod att det var vad han och 2 kollegor oberoende värderat
den till, samt att liknande lägenheter i samma område nyligen sålts
för detta pris. Innan jag gav mig in i budgivningen har jag givetvis kollat upp vad lägenheter i området sålts för och de lägenheter som varit jämförbara har varit genomgående i bättre skick.

Jag bör också tillägga att säljaren, enligt mäklaren,
köpt lägenheten för 4 år sedan för 1925000 kr.

Då jag förstod säljarens sits och gillade lägenheten erbjöd jag mig
att betala 2000000 kr och till detta tillkommer sedan ca 150000 kr i
renoveringskostnader, dvs. ett slutpris för mig på 2150000 kr.

Jag har svårt att se att mäklarfirman kan värdera lägenhetens marknadspris
bättre än marknaden själv och jag ville inte riskera (då näste
budgivare var villig att betala 1900000 kr) att inte få igen mina
pengar vid en framtida försäljning.

Nu till min fråga. Som jag har förstått det är inte detta förfarande
olagligt men möjligen strider det mot mäklarsamfundets regler om
lockpriser (då inte säljaren accepterade ett bud som låg 200000 kr
över utgångspris)? Hur ser du på detta?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

rexed: Det är ganska ofta jag hör om liknande situationer och som du säger ”det är fortfarande inte olagligt” om än väldigt irriterande.

Men, säljaren måste inte sälja och han utgår förmodligen från att det var en dålig försäljning. Budgivningen är inte en perfekt prissättare för marknadspris: en dålig mäklare kan skapa ett dåligt försäljningspris, en regnig dag kan ge färre spekulanter osv.

Visst är det ett lockpris men det är så vanligt förekommande att det är kutym i branschen. En lägenhet i mitt hus låg ute för 1.8 Mkr och såldes senare för 2.7 Mkr!

Man kan i det här läget tyvärr bara utgå ifrån sin egen magkänsla – om man tycker lägenheten är värd priset. Vad tvåan i budgivningen gav är relevant, men inte nödvändigtvis en god indikation på marknadspriset.

Chris skriver:

Varför tycker du att man ska räkna utan ränteavdrag?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Chris: Det är för att denna summa trots allt är faktiska pengar som ska ut varje månad, om man inte jämkar (vilket relativt få gör). Man måste veta om man kan lägga ut dessa pengar utan att ekonomin går på knäna fram till skatteåterbäringen.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Clabbe & ni andra: Jag har missförstått allas frågor hela tiden, det är förstås länken i denna text ni menat. Sorry… Nu fungerar även den. Tack, Clabbe.

M skriver:

Hur mycket höjer man per gång ( i vilken storleksordning)? Jag är intresserad av en bostadsrätt som kostar drygt 3000000 i utgångspris, men jag misstänker att den kommer gå för ca 4000000. Är riktigt nervös för budgivningen, för jag känner mig så osäker på hur man ska gå till väga…

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

M: Det finns ju absolut inget facit men personligen tror jag på att höja ganska ordentligt från början.

Om du kan tänka dig att högst betala säg 3 800 000 kr på den här lägenheten och du, som sagt, misstänker att den hamnar kring 4 Mkr…bjud då säg 3 620 000 kr. Då blir du av med alla som var lite halvintresserade och då skriver av den lägenheten snabbt.

Det kan ju vara så att man är lite halvintresserad av en lägenhet men blir mer och mer intresserad om en budgivning går trögt. De får då upp ögonen för lägenheten, och detta vill du förstås undvika.

Sen tror jag ofta på att bjuda ojämnt, många håller inte stenhård koll på alla bud i budgivningen och det kan ge intrycket av att det är flera som bjudit i snabb takt. Att det helt enkelt verkar vara en ordentlig konkurrens. De andra kan då dra öronen åt sig och titta närmare på andra objekt.

Slutligen, det är klart du är nervös. Alla är nervösa under budgivningen och många är osäkra. Men det är kanske bara du som läst den här guiden och har ett äss på hand 🙂

Andreas skriver:

Om jag köpte min lägenhet för ett halvår sen, har jag då rätt att i efterhand kräva att mäklaren redovisar den dåvarande budgivning och de budgivare som föregick mitt köp av bostaden? Jag misstänker nämligen att mäklaren hittade på ett namn och ett bud som fick mig att bjuda högre.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Andreas: Jag är ganska säker på att du inte kan det, men mest för att jag aldrig hört talas om att någon lyckats. Prata med mäklaren och återkom gärna här med vad du fick för svar!

Okänd besökare skriver:

Kan jag börja buda på en lägenhet innan jag sålt den lägenhet jag har?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det går utmärkt. Det är inte ovanligt att man även köper en lägenhet innan man sålt sin gamla. Då kan man använda sig av ett så kallat överbryggningslån.

Det är klart att det är riskabelt att göra så dock. Du kan ju riskera att bli tvungen att sälja för ett lägre pris än du tänkt dig, det är ju inte lätt att ha is i magen med två lägenheter!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen