Ungt par köper en ny bostad

Tips & råd

Uppdaterad: 22 november, 2021

Budgivning vid bostadsköp kan kännas främmande för många. Det kan vara svårt att veta med vilken inställning du ska gå in med och hur du ska vara förberedd. Att vara påläst innan budgivning kan vara ett smart drag som kan resultera i vinst. Det gäller delvis att ha koll på vilka du budar mot. Det är även viktigt att ha ett maxtak, så du inte budar mer än du har råd med.

Alla har inte som avsikt att köpa bostaden

Det kanske är enkelt att tro att alla tänker precis som du på bostadsmarknaden. Att alla på en visning går runt och spekulerar kring samma saker. Det finns däremot flera anledningar till att gå på visningar och att leta bostad. Trots att det är många på visningen kanske alla inte har för avsikt att köpa bostaden.

Intressenter – Söker bostad men planerar inte att köpa

En del personer söker bostad utan att egentligen vara så insatta. Dessa kallas för intressenter. I många fall har de knappt några preferenser. De vet inte hur stor bostaden ska vara, vart den ska ligga eller hur mycket den får kosta. Så länge en person befinner sig i detta stadium kommer den aldrig att köpa en bostad. Personer i denna fas är alldeles för oförberedda.

Spekulanter – Förberedd men kräsen

Det finns de typer av människor som är mer förberedda på att köpa en bostad, så kallade spekulanter. Dessa personer har betydligt starkare preferenser än intressenterna. De vet ofta var de ska bo och vad de kan tänkas betala. Ibland kan kraven nästan bli för höga, exempelvis att bostaden måste ha en terrass med kvällssol, eller att lägenheten måste vara sekelskiftes. Trots att spekulanter kan ställa höga krav på en bostad, kan de ha en stor roll i budgivningen. Spontanitet och risktagande är stora faktorer som påverkar hur en spekulant lägger sina bud.

Köpare – Inställd på att vinna budgivningen

Den mest förberedda personlighetstypen på bostadsmarknaden är köparen. Dessa personer är ofta förberedda på att sälja sin egen bostad, om de inte redan gjort det. Kraven på den nya bostaden är ofta lägre hos köparen än hos spekulanten. Köpare är mer realistiska och vet vad de kan vika sig för.

Sätt ett tak innan du ger dig in i budgivningen

Att sätta ett budgivningstak innan du börjar buda på en bostad kan vara ett smart drag. På så sätt har du en gräns du ska förhålla dig till. Det kan vara lätt att bli meddragen i ögonblicket och bara lägga bud efter bud. Du kanske till slut vinner budgivningen, men till vilket pris?

Tänk på! Du är förmodligen inte ensam om att ha ett tak inför budgivningen. Genom att sätta ett ojämt tak, exempelvis 2 550 000 istället för 2 500 000 har du chans att vinna mot dom som har ett jämnt tak.

Har du inte råd med bostaden kan det uppstå problem. Därför är det viktigt att innan sitta ner och tänka över hur mycket pengar du är villig att betala. Det kan även vara relevant att vända sig till olika banker för att höra sig för kring olika lånevillkor och lånelöften.

Få hjälp att hitta bästa lånelöftet

Få hjälp att hitta bästa lånelöftet
  • Hjälper dig hitta bästa möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Strategier för att vinna en budgivning

För att vinna en budgivning kan strategin spela stor roll. Här gäller det att välja det drag inom budgivning som passar dig bäst. Alla budar inte på samma sätt. Genom att bestämma dig för en strategi innan du går in i en budgivning kan du öka dina chanser att vinna. I regel finns det 4 olika sätt att buda på:

  • ”Bid jumping” – göra stora hopp i bud.
  • ”Cutting the bid” – halvera bud.
  • ”Lighthouse bidding” – matcha andras bud.
  • ”Head nod” – samarbeta med mäklaren.

”Bid jumping” – Att buda högt

Denna strategi kan ha olika utfall från budgivning till budgivning. Det sägs finnas två vinnande scenarion och ett förlorande. Taktiken går ut på att bryta den så kallade budcykeln genom att lägga ett bud som är väldigt högt över det föregående budet, i början av budgivningen.
De två vinnande scenariona går ut på att de andra budgivarna känner att det är hopplöst att fortsätta buda, för att du alltid kommer lägga högre bud. Du kan därför på ett sätt vinna budgivningen rätt tidigt och till ett bra pris. Det andra vinnande scenariot är att du vinner budgivningen, men att ditt hopp i bud var så stort att det aldrig nått upp dit, trots att budgivningen fortsatt som vanligt. Taktiken fungerar inte om den inte gör sig av med några budgivare efter att du agerat. Detta gynnar enbart säljaren.

”Cutting the bid” – Halvera föregående buds höjning

Cutting the bid går ut på att bryta budcykeln genom att halvera det föregående budets höjning. Detta signalerar att du börjar trappa ner och att bostaden börjar närma sig slutpriset.
Denna strategi kan vara väldigt irriterande för både mäklare och andra budgivare. Många vågar inte chocka och lägga högre bud igen, för att de är rädda att de kommer överstiga vad bostaden egentligen är värd. Denna taktik gör att du får det enklare att kontrollera prisutveckling och takten på budgivningen, i och med att det i princip är du som sätter takten.

”Lighthouse bidding”- Matcha andra budgivare

Denna taktik går ut på att ständigt matcha de andra budgivarnas bud. Detta skickar en signal att du är uthållig och beslutsam. Det finns däremot inte riktigt någon genomtänkt plan med denna taktik utan det handlar enbart om att tävla med andra om vem som kan buda längst. Det kan skrämma andra budgivare, att du skulle kunna buda för evigt. Ofta slutar det däremot i att du måste betala mer än vad du tänkt dig, för att du vägrar sluta buda.

”Head nod” – Buda genom mäklaren

Med head nod-strategin kan du påverka budgivningen genom att ha ett slags samarbete med mäklaren. Du gör dig klart för mäklaren hur mycket denna får öka dina bud med, utan att kontakta dig. Detta ger bilden av att du är i någon slags inre cirkel av budgivandet och kan därför göra andra budgivare osäkra. Denna strategi kan däremot vara svår att få igenom med mäklare.

Avgör vilka du budar mot

  • Myran. Den första typen av budgivare är den som lägger väldigt låga bud, och även höjer med låga belopp. Vid en budgivning på ett hus för 2 miljoner kr är det inte ovanligt att denna person höjer sitt bud med 5 000-10 000 kr. Att vara försiktig betyder inte att denna typ av budgivare är osäker. Det kan finnas en genomtänkt strategi bakom dessa drag. Att enbart höja med små summor kan irritera många andra budgivare, och så småningom få de att backa ur. I många fall är det däremot inte så. Denna typ av budgivare testar sig fram och ser vad som händer.
  • Kameleonten. Denna typ av budgivare kan förhålla sig väldigt passiv genom hela budgivningen, och buda nästintill oklart. Ibland kan buden komma med snabba mellanrum, ibland långsamma. Buden kan variera i storlekar och höjningarna kan vara både låga och höga. Denna budgivare avvaktar ofta för att se hur de andra budgivarna agerar, för att sedan komma in och lägga sina drag.
  • Lejonet. Den tredje typen av budgivare är den aggressiva budgivaren. Denna person är inte rätt för att lägga höga bud och det snabbt. Antal budgivare spelar ingen roll, utan denna person budar mot. Denna typ av budgivare kan du lätt lokalisera i budgivningslistor. Det är ofta den personen som förekommer på vartannat bud. Otålighet är därför ett personlighetsdrag som kan kopplas till denna budgivare.

Genom att avgöra vilka du budar mot kan du anpassa din strategi gentemot dessa. Mer om budgivning går att läsa i vår köpa-bostad guide.

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan

Få hjälp att hitta bästa bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta bästa möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Joakim Ryttersson
Joakim Ryttersson Boendeskribent [email protected]