Bostadsrättslagen
Uppdaterad: 19 september, 2022
Bostadsrättslagen innehåller särskilda bestämmelser om bostadsrättsföreningar och bostadsrätter. Bostadsrättslagen består av elva kapitel och reglerar allt från hur förfarandet i bostadsrättstvister ska se ut till hur medlemmar i en bostadsrättsförening ska göra för att utträda ur föreningen.
Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter
För många är det mest intressanta kapitlet i bostadsrättslagen det sjunde kapitlet eftersom det berör vilka rättigheter och skyldigheter en bostadsrättshavare har gentemot bostadsrättsföreningen. Bland de intressanta paragraferna i det sjunde kapitlet kan nämnas 6-9 som reglerar hur bostadsrättshavaren får använda lägenheten.
Tips! I bostadsrättslagen finner du information bland annat om att hyra ut din lägenhet i andra hand.
Paragraf 10-11 reglerar vad som gäller om bostadsrättshavaren vill hyra ut lägenheten i andra hand. Paragraf 12 reglerar vilket ansvar bostadsrättshavaren har för lägenhetens skick och 18 som innehåller de grunder som kan leda till att bostadsrättshavaren förverkat rätten att använda lägenheten.
Andra viktiga bestämmelser i bostadsrättslagen
Förutom bestämmelserna i det sjunde kapitlet finns det andra viktiga bestämmelser i bostadsrättslagen. I lagens andra kapitel finns regler om föreningens medlemmar. I sjätte kapitlet finns regler om vad som gäller vid en försäljning av bostadsrätt. Regler som berättar vad som ska hända vid en bostadsrättstvist finns i elfte kapitlet.
Lagen finns i sin helhet på Riksdagens hemsida.

Kommentarer
Jag hade en tvist med ägaren av lägenheten om huruvida jag kan varna honom om avhysningen om en månad eller inte om kontraktet säger att jag är skyldig att göra detta om tre månader
Hejsan. Bor i en brf med lägenheter som byggdes -17. Det var många åtgärden som skulle göras och vid 2 års besiktningen var inte alla gjorde. (2 års besiktningen blev snarare 3 1/2år besiktning pga pandemin)
Det är fortfarande saker som inte är godkända och det känns som att byggherren förhala det hela. Fick höra av en granne att bygglovet eller var det nu var går ut i augusti. Och iom att flera punkter inte är godkända, så anses bostaden ej som en lägenhet utan som en byggarbetsplats, vilket gör att kommunen kan kräva vite av föreningen. Stämmer detta? Och vad kan man som boende göra? Mvh Christine
Styrelsen ändrar ansvaret för varmvattenberedaren till medlem. Kan de göra det?
Hej, Jag bor i en BRF och styrelseordförande agerar själv att avhysa en barnfamilj med en ombud utan styrelse medlemmar godkännande. Det står även på Stadgar att styrelseordförande får inte agera själv utan styrelsen medlemmar godkännande. Var anmäla man styrelseordförande när den personen har brutit bostadsrättslagen?
Hej! En privatperson A som äger en bostadsrätt anlitar en jurist B och vill ha hjälp om sitt boende. Sen skickar juristen en faktura på över 50000kr till bostadsrättsföreningen där personen A är medlem med en referens till personen A. Är detta lagligt? Hur ska föreningen agera?
Hej! Min bostadsrättsförening har gjort en överlåtelseavsyn en månad innan jag ska flytta där man hittade en massa ”fel” som inte är förankrade i stadgarna och som bara handlar om saker som är mitt ansvar. Jag har begärt underlag till synpunkterna men inte fått några. Jag anser kraven vara godtyckliga och att de saknar grund. Vad händer om jag inte genomför deras krav? Mina köpare är godkända som medlemmar i föreningen och jag lämnar om några veckor.
Är medlem i en BRF som hanterar stugor i fjällen. Vi är 50 stugor och är ett 20-tal andelsägare i en stuga och våra gemensamma anläggningar, nära 1200 medlemmar. Vi har bett om att få en medlemsmatrikel, men styrelsen hänvisar till GDPR. Frågan är Har inte jag som andelsägare rätt till en medlemsmatrikel?
Styrelsen i min bostadsrättsförening bestämde att en av lokalerna i huset blev restaurang utan att vi informerades, förrän efteråt.
Nu vill styrelsen att restaurangen ska få ha uteservering. Det känns som om beslutet redan är fattat, igen, men denna gången får vi rösta. Tyvärr bor majoriteten av boende i hus bakom det där restaurangen ligger och uteserveringen ska vara. Kan vi påverka beslutet på något sätt?
Vem har ansvaret för underhållet, i mitt fall utbyte av havererad (slitage) ”tätnings-gummi-tröskel” till balkongdörr. Dörren är en del av fönsterväggen.
Bostadsrättsföreningen eller innehavaren?
Hej! Min styrelse har skickat ut ett brev angående att de behöver fler medlemmar i styrelsen då några personer är på tur att avgå. Om inte fler medlemmar hittas kommer bostadsrättsföreningen försättas i konkurs och lägenheterna blir då hyresrätter värda 0 kronor.
Mina frågor är: Kan en bostadsrätt försättas i konkurs av den andra än ekonomiska problem? t.ex p.g.a för få människor i styrelsen.
Är det okej rent rättsligt sett att skicka ut ett brev de skrivit själva och berätta att man försätter Bostadsrättsföreningen i konkurs om inte någon vill bli medlem i styrelsen?
Hej, jag bor i en bostadsrättförening som renoverade hissarna för ett par år sedan. Hissarna har sedan dess fungerat väldigt dåligt och stannar vi minsta rörelse med ett kraftigt ryck. Många har blivit instängda i timmar med småbarn och även nattetid blivit sittande upp till 4h innan de blivit utsläppta. Jag känner stort obehag att åka då jag också har en kronisk sjukdom. Har därför börjat gå 3 tr upp trots ledbesvär. Då jag storhandlat har jag kört in min ”dramaten vagn” och skickat upp hissen därefter tagit trapporna själv. Sist hände något då hissen ofta stannar med ett ryck for väl vagnen bakåt mot dörren och därmed gick det inte att starta om hissen igen. Montör kom först dagen efter 16 h senare och mina färskvaror fick kastas för ett stort belopp. Vi har inga regler i stadgarna att enskild person skall betala vid tillfälle då hissen stannar. Jag har nu fått en faktura från hissfirman på 1.335 kr som styrelsen beordrat att jag skall betala då jag inte själv blev instängd de 16 H. Så om jag själv med vagnen blivit instängd hade brf. betalt utryckningen. Tycker det låter helt befängt att en styrelse kan fatta ett beslut som inte är förankrat i våra stadgar. Är det en lagligt att göra så? Var kan jag vända mig för hjälp?
Jag flyttade till denna bedårande i september 2019. Tydligen går räkning för parkering via föreningen, och inte via Riksbyggen (som skickar tröskning för hyra). De har ”glömt” skicka ut räkningar sen oktober och när detta uppmärksammade så skulle de korrigera detta, men nu en månad senare har ännu ingen faktura skickats ut. Kan jag begära att dessa fakturor stryks då de fortsätter missa att skicka ut dem eller vad gäller? Vilka rättigheter har jag k detta fall?
Hej
Vi har bott i vår bostadsrätt i 6 år.
Varje år har de en kontroll av bostaden, inga problem alls. Men sist så de att vi behövde montera en vattenavstängare för diskmaskinen. Kan man helt plötsligt bara begära en sån sak trots att de aldrig känt det tidigare? Det är ingen liten kostnad att behöva byta bänkskiva, diskho, kran och eve kakla om i fall bänkskivan ej kan monteras bort lätt. Mvh/ Madde
Hej! Vår bostadsrättsförening har placerat sopkärl ca 2,5 -6 meter utanför våra enda fönster (kök och vardagsrum). Vi bor på bottenvåningen och placeringen av kärlen var inte där när lägenheten köptes, utan stod utanför en kommersiell lokal. Dessutom slängs skräp ofta utanför, både skrymmande och matavfall. Vi har påpekat detta till styrelsen och vill veta vilka regler och förordningar som gäller utifrån både miljö- och hälsoskäl.
Hej ,
jag undrar vad som gäller när en granne renoverar, tar bort två icke bärande väggar… som föreningen ansett är ”delvis bärande” då det är ett gammalt hus och denna förändring orsakar att vi som bor under fått ett knarrande tak. Det är även vårt sovrum så även om vi inte pratar bullernivåer så vaknar vi av detta varje morgon. Vi har alltså fått missljud, en försämring till följd av deras renovering.
Hej! Min dotter bor i en privatägd bostadsrättsförening och har även denna höst/vinter otroligt kallt i lägenheten omkr 15 grader. Hon kan inte bo i lägenheten pga av detta. Elementen är luftade i alla lägenheterna men deras panna fungerar undermåligt. Fönsterrutorna är i då dåligt skick att jag inte skulle rekommendera att öppna dem vid putsning (äldre 2-glas fönster) Föreningen säger att deras uh-plan projekterar ett fönsterbyte 2024… Prio just nu är byte av ytterdörr och trappfönster?! Kan man tvinga till ett nytt prio i styrelsen, då flertalet fryser i sina lägenheter? Finns det ngt som kan tvinga dem till åtgärd?
Hej,
Toalettvatten går till duschhål i vår lägenhet. Vi har fortfarande fem års garanti på lägenheten. Jag kontaktar företaget som sålde lägenheten och de föreslår att man sätter ett filter i duschhålet. Detta är en snabb lösning och kommer inte att lösa den verkliga orsaken.
Vad ska jag göra i det här fallet?
Mvh
Amit
Hej vi är en liten brf 6 lägenheter. I en av lägenheterna har ägaren bott på annan ort i ca 1 mån. Lägenheten har stått tom. Vatten läkare uppstog i diskmaskinens,anslutning maskinren har inte använts under ägarens bortovaro. Diskmaskinen har varit inkopplad i köksblandaren med avstängningskran för maskinen
Vilken ej har varit avstängd. Stor skada har uppstått i lägenhetens kök golv bjälklag mm. Vems försäkring täcker detta. Föreningen anser att ägaren varit försummlig och därför skall dennes hemmförsäkring gälla. Vad gäller.
Fråga 1: Jag har en bostadsrätt. Sedan fönsterbytet (2-3 år sedan) har jag fått extrem torr luft i min lägenhet (20% fuktighet) som på verkar min hälsa (läkare rekommenderar att jag skaffar luftfuktare). Min nyslipade parkett ”delar sig), trämöbler likaså. Detta har jag påpekat för styrelsen som säger att det borde andra lägenheter också ha problem med isf. (vilket de inte har hört ngt in). Och sedan säger dom att parkettens mående är inne i lägenheten och då mitt ansvarsområde oavsett vad det beror på. Jag vill bara att föreningen köper en luftfuktare till min lägenhet så jag och min inredning kan må bra. Så min fråga är om föreningen skall/bör bekosta det? Fråga 2: Det har även visat sig att ngn form av fukt underifrån har satt spår i min parkett (25-30 stavar är påverkade). Detta har nuv styrelse vetat om ngr månader nu men ännu inte undersökt eller felsökt. Kan jag kräva att ngn undersökning görs och varför gör man inte det? /mvh Ylva Asplund