Hyresavtal för bostadsrätt
Uppdaterad: 6 november, 2023
När man hyr ut sin bostadsrätt är det viktigt att man upprättar ett hyresavtal, både för sin och hyresgästens skull. Avtalet bör innehålla information om hyra, uppsägningstid, hyresperiod och eventuell övrig information. Avtalet bör helst vara skriftligt för att undvika framtida tvister, men även muntliga hyresavtal är giltiga.
Innehåll
Gratis mall för hyresavtalet
Vi har upprättat en färdig mall för hyreskontraktet som kan laddas ner gratis. Vi tar dock inget juridiskt ansvar för de mallar vi publicerar så känner du dig osäker på hur du ska fylla i kontraktet korrekt är det bättre att du lägger några hundra kronor på att köpa en färdig mall och få den support och hjälp med att fylla i kontraktet som ingår i priset.
🔗 Ladda ner gratis mall för hyreskontraktet (Word-fil)
🔗 Ladda ner gratis mall för hyreskontraktet (PDF-fil)
Hyresavtalet ska helst vara skriftligt
Hyresavtalet bör helst av allt vara skriftligt, men även muntliga avtal är giltiga. Däremot kan det vara svårt att komma ihåg vad som har avtalats muntligt, och därför riskerar muntliga avtal att leda till tvister.
Viktig att hyresavtal för bostadsrätter täcker allt
Som med alla avtal bör ett hyresavtal för bostadsrätter vara omfattande. På så sätt kan man minska risken för att det ska uppstå meningsskiljaktigheter.
Ett hyresavtal för en bostadsrätt bör tydliggöra hur lång hyresperioden är, hur hög hyran är och vad som ingår i den, som till exempel tillgång till parkering, samt hur lång uppsägningstiden är. Utöver det får avtalet gärna innehålla information om vilka rättigheter och skyldigheter bostadsrättsägaren och andrahandshyresgästen har gentemot varandra.
Som bostadsrättsägare måste man fråga bostadsrättsföreningen om tillåtelse att hyra ut bostaden. Hyr man ut utan styrelsens samtycke kan föreningen säga upp bostadsrättsägaren som då måste flytta.
Uppsägningstiden är tvingande till hyresgästens fördel
Enligt lagen om uthyrning av egen bostad kan en hyresvärd säga upp avtalet till månadsskiftet som inträffar tidigast tre månader efter uppsägningstiden. Hyresgästen kan tidigast säga upp avtalet till månadsskiftet som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen.
Hyresvärden och hyresgästen kan själva komma överens om en annan uppsägningstid i hyresavtalet. Uppsägningstiden får däremot inte vara sämre för hyresgästen än vad som står angivet i lagen.
Exempel! Om både hyresvärden och hyresgästen har en uppsägningstid på tre månader kan hyresgästen ändå säga upp avtalet till det månadsskifte som inträffar tidigast en månad efter uppsägningen. Det beror på att lagen är tvingande till hyresgästens fördel.
Hyran för bostadsrätten ska vara skälig
Hyran, ska framgå i avtalet och hyran måste vara skälig. Det innebär att den inte påtagligt ska överstiga bostadsrättsägarens kapitalkostnad och driftkostnad.
Med driftkostnad menas alltifrån avgiften till bostadsföreningen till kostnad för bredband och el.
Kapitalkostnaden ska ses som en årlig avkastningsränta för att bostadsrättsägaren har kapital bundet i bostaden. Avkastningsräntan får ligga ett par procent över riksbankens styrränta.
Läs även våra artiklar

Kommentarer
Hej!
Jag har en fundering kring ett scenario som står inför, då jag hyr i andrahand en bostadsrätt. Jag sa upp lägenheter i oktober och hyresvärden godkände att använda min desposition som var två månadshyror, i hopp om att få den uthyrd den tredje månaden. Vi hade kontrakt på 3 månaders uppsägningstid. Nu är det så att hen har hyrt ut lägenheten, som motsvara tredje månaden, till någon annan men vill ändå ha betalt från mig. Alltså dubbel uthyra lägenheten. Det känns inte rätt men kan inte lagen där. Har kommunicerat detta till den nya hyresgästen och dem känner att det måste vara fel, medans hyresvärden säger att hen har rätt till detta. Alltså att dubbel uthyra lägenheten. Hen har fått pengarna från mig men vill inte betal tillbaka dem. Vad säger lagen där?
Tack för svar.
Hej!
Jag avser att låta en vän som bilvit bostadslös hyra in sig hos mig i 2:hand, jag kommer även att själv bo på samma adress, men 2-3 dagar/vecka kommer jag att bo hos min fickvän och det händer även att jag bor hos min mamma som börjar bli till åren som stöd 1gång/vecka.
Min hyra är ca 2600kr/mån och är fullt möblerad, vad är en skälig hyra att ta ut för detta?
Tacksam för svar.
Hej Filip,
Jag har skrivit kontrakt med ett företag som skulle hyra min bostadrätt 1 juli-16 augusti.
Båda parter har naturligtvis skrivit under kontraktet och jag har även fått skriftligt godkännande av ordförande i BRF samt meddelat mitt försäkringsbolag om uthyrningen.
Nu är det såhär att jag idag(20/6) fick ett mejl från företaget där de skriver att personen som skulle bo hos mig under perioden har sjukskrivits och att de därför önskar att avstå från att hyra min bostad.
Min fråga är vad jag har för rättigheter i en denna situation?
Jag kommer inte att hinna hitta en ny hyresgäst för perioden och jag har redan planerat semester/boende kring dessa datum.
Har jag rätt att kräva betalt då det är företaget som skrivit under kontraktet och ej personen som sjukskrivits?
Jag verkar inte kunna bifoga kontraktet, kanske behöver ni titta på det för att svara på mina frågor.
Stort tack på förhand,
Luciano