Säljarens upplysningsplikt
Säljarens upplysningsplikt innebär att säljaren till en bostad ska ge köparen information om de fel och brister som den känner till och som köparen kan ha svårt att upptäcka vid sin egen undersökning. Upplysningsplikten gäller både när det kommer till försäljning av villa och försäljning av bostadsrätt. Att undanhålla fel eller brister kan resultera i prisavdrag eller skadestånd.
Detta innebär säljarens upplysningsplikt
Det ligger i säljarens intresse att meddela köparen om fel eftersom köparen då inte kan hävda att felen är dolda. Skulle köparen upptäcka dolda fel efter att köpet gått igenom finns en risk att säljaren krävs på prisavdrag eller skadestånd. Köparen kan efter köpet aldrig kräva säljaren på prisavdrag eller skadestånd för fel som säljaren upplyst köparen om.
Tips! Om du som köpare misstänker att säljaren brustit i sin upplysningsplikt kan du vända dig till mäklaren, alternativt en jurist, för att få rådgivning om hur du ska gå vidare.
Säljarens upplysningsplikt innebär inte att den måste berätta allt den vet om bostadens skick, men om köparen ställer en specifik fråga som säljaren har ett svar på får säljaren inte undanhålla svaret från köparen.
Säljarens upplysningsplikt innebär dock inte att köparen kan kräva att säljaren själv ska ta reda på svaren på frågor som säljaren inte kan svara på. I ett känt rättsfall som berörde just säljarens upplysningsplikt menade Högsta Domstolen att en säljare som inte berättat om det oväsen som en närliggande motocrossbana förde under vissa tider i veckan brutit mot sin upplysningsplikt trots att detta var någonting som köparen i teorin faktiskt hade kunnat upptäcka.

Kommentarer
Hi, I purchased an apartment in an old (1887) building in Stockholm in February 2021. I became a board member recently, and found information that my unit has high radon levels that the association has been trying to fix several years, but the numbers still remain high. I found documentation from Stockholm stad, that stated that a new buyer must be informed of this problem before selling the unit. I was never informed about high radon numbers in MY unit, the broker just mentioned that their have been issues ”in the building” that are being worked on- but they never said that it was in my unit. Is this something that could be a hidden fault, as now the value of my unit has gone down due to this? Thank you for your advice.
Hi Scott,
Thank you for your question.
Unfortunately, we cannot give advice on what counts as a hidden fault and what does not. Instead, we advise you to seek help from a legal expert.
However, the rules concerning hidden faults are stricter regarding apartments than they are for other properties. In addition, the buyer is obligated to investigate the apartment thoroughly.
With that being said, the seller does have a duty to disclose information about the property. And if you suspect that the seller has not acted accordingly, you could contact a lawyer or legal expert for further advice on how to move forward.
Good luck!
All best,
Linnéa
Min son har köpt en bostadsrätt, i frågelistan om bostadsrätten som mäklaren gjort till säljaren att svara på som upplysning av bostadsrätten. Har säljaren svarat att kabel-tv & bredband ingår i hyran.
Säljaren har och fått frågan om denna känner till eller haft anledning eller misstankar om andra brister eller fel som köparen bör upplysas om och att säljaren då skall tänka sig in i köparens situation, där har säljaren svarat NEJ.
När min son flyttar in upptäcker tecknikern från Comhem och tele2 att det inte finns antenn utrustning i lägenheten utan allt detta är bort tagit.
Mäklaren säger att min son själv skall ta detta med säljaren, denna lovade också garanti kopior på vitvaror, kök och badrum. Dokument som vi frågade efter på tillträdesdagen, men som säljaren då glömt. Min son har vid flera tillfälle sökt säljaren för dessa dokument, men inte fått varken svar eller dokument.
Vilken roll har mäklaren i detta?
Min son är 20år och gjort sin första bostadsaffär.
Hej Pernilla,
Tack för din fråga!
Mäklaren har som sin främsta uppgift att vara en oberoende part mellan köpare och säljare. Problem som ni har hittat efter tillträdesdagen borde alltså vara någonting som ni får ta direkt med säljaren. Om ni misstänker att säljaren har brustit i sin upplysningsplikt kan ni kontakta en jurist för vidare information. Ni kan också kontakta en jurist för rådgivning och hjälp gällande dokumenten ni efterfrågar.
Stort lycka till!
Vänliga hälsningar,
Linnéa
Vid köp av ett nybyggt hus, byggt privat av säljaren, gjordes ett vattenprov på en bybornas brunn. Jag frågade om resultatet av vattentestet och säljaren svarade att vattnet var utan anmärkning. Vid överlåtelsen var säljaren inte närvarande, mäklaren var ombud, och han meddelar att säljaren sagt att vattnet var utan anmärkning. Vid inflyttning märker jag att vattnet luktar illa och tvätten får mörka fläckar. Ber säljaren om att få en kopia på vattentestet de gjort innan de överlät fastigheten. Vattnet är tjänligt med anmärkning. Behövs ett filter som kommer att kosta mig 36.000:-. Kan jag åberopa upplysningsplikten? Säljaren hade fått provsvaret 10 dagar innan överlåtelsen och undanhållit informationen. Känner mig väldigt obekväm att ha blivit utsatt för undanhållande av viktig information. Behöver få reda på om upplysningsplikt gäller i detta fallet. Säljaren har undanhållit viktig information och faktiskt ljugit.
Hej Elisabeth,
Tack för din fråga.
Om du misstänker att säljaren brustit i sin upplysningsplikt behöver du vända dig till en mäklare eller jurist för vidare rådgivning.
Det kan dock vara bra att ha i åtanke att köparens undersökningsplikt ställer relativt höga krav på dig som köpare. Du som köpare förutsätts exempelvis vara kunnig, vilket innebär att man som köpare förväntas vara en erfaren lekman när man undersöker fastigheten innan köp.
Stort lycka till!
Vänliga hälsningar,
Linnéa
Hej! Jag köpte ett hus i september. Under visning var det tvärdrag och jag frågade mäklaren och säljaren om rökdoft som trots detta fanns i huset. Mäklaren svarar ”jag tycker inte det luktar så farligt”, säljaren uppger att hennes ni avlidna make rökt i öppning till altan. Innan vi skriver på kommer en besiktningsman från Anticimex som i sitt protokoll anger ”viss doft av nikotin men enbart i vardagsrummet”. Vi köpte huset utan avdrag för detta men med en doldafel-försäkring hos Anticimex. Vi försökte sova en natt i huset men det var en starkt röklukt i hela huset som gjort det omöjligt att vistas inomhus.
Jag hävdar att Anticimex brustit i sitt protokoll samt att säljaren farit med osanning när jag ställde frågan om rökning under visningen. Våra grannar kände paret och har nu bekräftat våra misstankar då maken fick stroke 2019 & enligt grannar sedan dess suttit och storrökt i soffan. Även säljaren är rökare framkommer.
Jag har haft en byggfirma & ocab ett saneringsbolag som oberoende av varandra styrker att allt måste saneras. Hur går man vidare? Detta medför minst 120.000 i kostnad för oss?
Mvh Hanna
Hej Hanna,
Tack för din fråga.
Som köpare kan man inte få skadestånd eller avdrag i efterhand för fel som säljaren upplyst köparen om. Men om du misstänker att säljaren brustit i sin upplysningsplikt kontaktar du mäklaren eller en jurist för vidare rådgivning.
En dolda fel-försäkring ersätter varken säljarens upplysningsplikt eller köparens undersökningsplikt. Läs mer om dolda fel här https://www.boupplysningen.se/skatt-juridik/dolda-fel och om köparens undersökningsplikt här https://www.boupplysningen.se/skatt-juridik/koparens-undersokningsplikt
Stort lycka till!
Vänliga hälsningar,
Linnéa
Ber att få korrigera; dold felförsäkring skulle istället vara ”varudeklarerat hus”.
Mvh
Jag och min man ska se på ett hus där överlåtelsebesiktning är gjord och det har framkommit att i badrummet som renoverades 2016 är det:
-Dåligt fall på golv.
-Svacka på golv.
-Tätskikt ej besiktningsbart.
-Kvalitetsdokument/våtrumsintyg saknas.
Min fråga är nu, kan säljaren bli betalningsskyldig för att badrummet är felgjort? Eller kan vi som köpare bara försöka få ner priset?
I samma besiktningsrapport står det att i tvättrummet som är renoverat 2021 att fördelarskåp uppfyller ej säkervatten. Finns det något vi kan göra där?
Taket har ej kunnat besiktas då det ej fanns godkänd stege vid besiktningstillfället. Dock har äldre fuktmärken med påväxt på undertak upptäckts under besiktningen. Frågan här blir då om det räknas som dolt fel om taket ej är ok även fast fuktskada synts på undertaket?
Hoppas ni kan hjälpa oss i denna djungel av saker att tänka på inför husköp!
Hej Ellinor,
Eftersom det finns upptaget i överlåtelsebesiktningsprotokollet så blir inte säljaren betalningsskyldig. Det säljaren kan bli betalningsskyldig för är dolda fel. Men inte fel som står upptagna i besiktningsprotokollet. Eftersom det finns en notering om fuktmärken och påväxt så bör ni anlita en besiktningsman själva som undersöker det. Det är inte troligt att det kommer att räknas som ett dolt fel. Ni som säljare har ju undersökningsplikt också. Det kan bli väldigt dyrt att renovera de felen som har påtalats. Det ni kan göra är att försöka få ner priset på huset. Mitt råd är att ni anlitar en egen besiktningsman och att ni skriver in det som en klausul i kontraktet. Anticimex är ett av många besiktningsföretag som årligen genomför tusentals husbesiktningar. Ni kan läsa mer om vad som gäller på deras sida vid en överlåtelsebesiktning. Lycka till med er husaffär!/Alexandra
Om säljaren medvetet tar en bild på ett fel på en minimal spricka i taket och inte informerar mäklaren om det.
Säljaren ska ha informerat mäklaren om fel i bostaden. Och ej nämnt det som de själva har tagit bild på då. Mäklaren kallar sedan köket för elegant i objektsbeskrivningen.
Gör säljaren fel genom att medvetet inte informera Mäklaren?
Mäklaren vilseleder köparen genom att kalla köket elegant.
Lägenheten är nybyggd och garantin har precis gått ut.
Säljaren gör fel eftersom säljaren har upplysningsskyldighet. Det är tryggare för säljaren att upplysa om alla fel och brister som säljaren känner till. Det minskar dessutom risken för att köparen kan kräva ersättning i efterhand. Mäklaren gör en ytlig undersökning av bostaden. Mäklaren har ingen skyldighet att göra någon mer ingående undersökning av bostadens skick. För en mer grundlig undersökning anlitas en besiktningsman. Eftersom mäklaren inte är medveten om sprickan är det inte vilseledande marknadsföring.
Mina föräldrar delade på mitt föräldrahem och skogsmarken gick i en del och huset och lite mark runt i en annan.
Min familj var tänkta för gårdsdelen, men då husen där är kraftigt eftersatta behövs en rejäl renovering.
Vi valde då att låta Anticimex göra en besiktning och en energideklaration gjordes även. Denna besiktning var sedan till grund för värderingen vid arvskiftet.
Skogen som tillhörde den andra delen värderades högre. Min syster blev topp tunnor rasande när hon insåg att hon var tvungen att kompensera oss och vi valde då för sämjans skull att ta skogsdelen med höga lån för att lösa konflikten. Hon fick en rejäl kompensation från oss + husen.
Nu ska systern sälja husen och väljer då att dölja alla fel och brister. Hon har gjort en ny överlåtelsebesiktning där det framgår nästan ingenting. Hon har dock med energideklaration.
Hon har dessutom dubblat utgångsbudet mot var mäklaren vid det första värderingen gjorde. Det är endast 2 månader sedan dess.
Har inte hon skyldighet att ta med Anticimex besiktningen då den gjordes för endast några månader sedan. Ingen renovering har gjorts sedan dess.
I Anticimex besiktningen framgår tydligt brister i grund, takläckage, lutningar i golv. Fukt.
Vet ju att både avlopp, el behöver bytas. Golv behöver tas upp och taket bör bytas omedelbart då det läcker in.
Mår dåligt av att detta inte framkommer och att nästa ägare blir förd bakom ljuset. Min syster är ju väl medveten om bristerna.
Hur ska jag agera? Då det faktiskt var vi som beställde Anticimex besiktningen.
Jag hade ju inte velat köpa ett hus där säljaren döljer ett Anticimex protokoll.
Hej,
Om Anticimex-besiktningen fortfarande är relevant och felen inte har åtgärdats skulle jag säga att det är information som säljaren borde uppge till köparen. Tyvärr är detta dock en för komplex situation för att vi på Boupplysningen ska kunna ge något bra svar. Det kan vara bra att prata med en juridisk expert om vad som gäller i fallet och vad du skulle kunna göra.
om det regnar in i ett hus jag köpt utan att någon informerat om detta. vilka rättigheter har jag för att åtgärda felet som säljaren inte informerat om kan jag räkna med någon hjälp yttertak är ju ingen enkel sak.Säljarens vetskap om läckande yttertak borde han ha vetskap om. köpeskillingen ligger på två och en halv miljon.hjälp
Hej Ulf,
Det beror på om du hade kunnat upptäcka saken vid en noggrann besiktning av bostaden eller inte. Om det varit omöjligt att upptäcka när du tittade på bostaden kan det räknas som dolt fel, och då bör det räknas som dolt fel, och då kan det hända att du får hjälp att laga det. Läs mer på vår sida om dolda fel när det är aktuellt och vad du kan göra.
Hade det däremot gått att se med egna ögon att taket skulle läcka in vid en noggrann undersökning ingår saken i köparens undersökningsplikt. I så fall räknas det inte som dolt fel.
Hej.
Vi köpte ett hus i mars i år och vid besiktming framkom fel som säljaren undanhållit eller påtalat som andra orsaker. Vi lyckades få prisavdrag på hussumman innan köpet.
Vid husvisning frågade vi efter tidigare besiktningprotokoll (då säljaren bara bott där i 1.5 år) men mäklaren säger att de ”tappat bort/ej hittat” dem.
Nu i efterhand har vi fått veta att säljaren månaden innan haft köpare som besiktade huset och drog sig ur pga vad som kom fram i besiktningsprotokollet. Så egentligen borde det funnits 2 besiktningsprotokoll att tillgå då både säljaren gjorde en besiktning vid eget köp samt när denne försökte sälja huset vid första tillfället.
Vi känner att säljaren medvetet undanhållit information från oss spekulanter innan budgivning och att inte berätta om de fel som uppdagades vid besiktning påverkat budgivningen. Kan vi gå vidare med detta eller är de bara gilla läget?
Hej Malin,
Tyvärr kan inte vi på Boupplysningen bedöma om det är ett fall att gå vidare med eller inte. Därför måste jag hänvisa till juridisk expertis i den frågan som kan titta närmare på själva fallet.
Hej!
Har köpt ett hus för 6 månader sedan som är byggt 1909. Huset har sedan dess fått ny brädfodring och treglasfönster bekostade av vägverket pga närhet till E45. Båda dessa förbättringar gjordes 2003 och står med i försäljningsprospekt. Ursprunglig husfasad var ljusmålad träpanel och vid köpetillfället var huset faluröd träpanel. Nu för en månad sedan upptäcktes att under träpanelen så sitter det kvar eternitplattor på hela huset. Detta har inte informerats om och har inte upptäckts av besiktningsman mao står det inte med i besiktningsrapporten.
Ingår inte detta i upplysningsplikten?
Dessutom var ett utrymme i ena änden av ett rel. nytt uthus beskrivet som isolerat men har i efterhand visat sig bara vara luftspalt mellan innerskiva och yttre brädfodring. Vems ansvar är detta? Säljare eller mäklare? Det står uttryckligen i prospektet att det är isolerat.
Hälsningar
Margareta
Hej Margareta,
Vi kan inte bedöma specifika ärenden, så jag rekommenderar att följa råden i vår artikel om dolda fel för att reda ut vems ansvar det är.
Hej
Vi flyttade in i vårt hus i januari och upptäcker då att det läcker in vatten i pannrummet. Säljaren har innan försäljning informerat om att dränering gjorts av fackman 2011. Det stod inget om att det läcker in vatten någonstans i besiktningsprotokollet. Detta stod dock:
”Vid kontroll av konstruktion i källaren mättes fuktkvoter stickprovsvis i en innerväggssyll i förrådet till ca 19,9% fuktkvot samt i en golvkonstruktion under innertrappan till ca 18,2% fuktkvot” och
”En äldre källare av detta slag utsätts i regel mer eller mindre för permanent fuktpåverkan från angränsande mark. ”
Då menar Säljarens Dolda fel försäkring att detta inte är något dolt fel.
Nu har vi även grävt upp i det hörnet det läcker in vatten och ser att dräneringen inte alls är korrekt gjord. Finns det någon chans att det blir ett dolt fel då?
Hej Stefanie,
Om dräneringen är felaktig kan det räknas som dolt fel. Felet måste dock också uppfylla ett antal kriterier för att räknas som dolt. Kriterierna hittar du på vår sida om dolda fel.
Titta igenom varje kriterie och fundera på om felet stämmer in på vart och ett av dessa. Sedan kan ni lyfta saken med dem som har hand om försäkringen, alternativt juridisk expertis.
Hej!
Min sambo har nyligen sålt sin lägenhet där mäklaren fick information från styrelsen att stammarna är bytta i både kök och badrum. När köparen nu rivit ut köket för renovering framkom det att köksstammen inte är bytt.
Ligger ansvaret på styrelsen som har lämnat felaktig information eller på säljaren (min sambo)?
Hej Gustav,
Jag är tyvärr osäker på vad som gäller här rent juridiskt. Prata med mäklaren eller med en jurist. Om du vill får du gärna återkomma när du får svar, för det kan vara intressant för fler att veta!
Hej!
Vi köpte nyligen en sommarstuga. Någon gång mellan visning och tillträde har grannfastigheten uppfört en tillbyggnad en meter från tomtgräns med den gamla ägarens (dvs säljarens) tillåtelse. Inget bygglov fanns på grannfastigheten vid kontraktsskrivningen. Grannens nya utbyggnad hindrar våra egna planer på att bygga ut. Hade planerna varit kända under budgivningen är vår uppfattning att det hade kunnat påverka slutpriset för fastigheten.
Är säljaren skyldig att upplysa om ingångna avtal och skulle detta kunna betraktas som dolt fel? Observera att avtalet inte fanns registrerat vid kontraktsskrivning.
Hej Jonas,
Tyvärr kan vi inte svara på vad som gäller här. Prata med mäklaren eller med en jurist för att höra vad de säger.
Hej,
när vi köpte vår lägenhet visade det sig att fallet i badrummet var bristfälligt. Badrumsrenoveringen är gjord i bostadsrättsföreningens regi, men den förra ägaren har inte påkallat det bristfälliga fallet i badrummet till föreningen. Nu när vi ska sälja vår lägenhet – är vi skyldiga att påkalla det bristfälliga fallet för mäklaren?
Hej,
Ja, om ni känner till felet och köparen kan ha svårt att upptäcka bristerna vid sin egen undersökning bör ni berätta om det. Annars kan det få konsekvenser i efterhand när köparen sannolikt upptäcker felen själva. Mäklaren ska också ha koll på vad som gäller angående upplysningsplikt och undersökningsplikt, så det är bra att överlägga saken med dem.
Jag har under året varit i vårdnadstvist med min sons pappa, som för att jävlas med mig har kontaktat köparna av lägenheten jag sålt 2019. Han har sagt till dem att han renoverat badrummet och att det är fel renoverat.
Det stämmer att han renoverade badrummet när vi köpte lägenheten ( sommaren 2008). Han renoverade det under sommaren 2008. Jag flyttade in i lägenheten hösten 2008. Då badrummet redan var renoverat när jag flyttade in så tänkte jag inte på att badrummet har renoverats under min tid som ägare av lägenheten. Jag har därför inte tagit upp det vid försäljningen.
Jag har nu anlitat en besiktningsman som har kommit fram till att det finns en del brister i badrummet. De bristerna har jag erbjudit köparna att åtgärda, jag har även erbjudit dem en kompensation som när jag talade med besiktningsmannen ansåg vara generös.
Köparen har återkopplat med ett svar där de i princip föreslår en kompensation som motsvara en hel badrumsrenovering.
När jag läst om upplysningsplikt vid försäljning av lägenheter står det att det avser av säljaren kända fel.
Jag menar att det var en miss av att inte informera om att badrummet blivit renoverat men de fel som upptäcks vi besiktningen inte var något jag kände till och hänvisar till köparens undersökningsplikt.
Jag vill göra rätt för mig men tycker att det de begärt i kompensation är för högt.
Om jag och köparen inte kan komma överens. Vad väger tyngst i ett sådant fall, upplysningsplikten eller undersökningsplikten?
Hej Mia,
Det är tyvärr svårt att säga om undersökningsplikten och upplysningsplikten väger tyngst generellt, utan det beror helt på situationen och de olika omständigheterna. Kolla gärna med mäklaren om det var en sådan inblandad i affären, eller med en jurist, om vad som är rimlig kompensation i det här fallet.
Hej!
Har precis lagt handpenning på ett hus och det visar sig att i parken bredvid bor flera hundra råkor som kommer att störa oss. Vi kommer inte att kunna vara utomhus för de skriker och smutsar ner. Så min fråga är: kan vi häva köpet eftersom grannen inte sagt något och när vi var på visning så var råkorna inte hemma.
Råkorna finns hos svenska kyrkan och vi har köpt huset av svenska kyrkan.
Snälla svara snabbt!
Hej Catarina,
På följande sida kan du läsa om i vilka situationer det går att häva ett köp: Ångra köp av bostad
Jag råder er att prata med säljaren eller eventuell mäklare, så att ni får en bättre bild av om de känt till problemet och kan komma fram till en lösning. Jag kan tyvärr inte svara på om säljaren har dolt saken medvetet eller inte.
Hej!
Jag har köpt nyligen en lägenhet och efter att vi har betalt och fick nycklarna säger säljaren att han skulle ta bort en lampa som hade limmats på taket och skadat taket. Nu svarar han inte på mina meddelande. Har jag rätt till skadestånd?
Hälsningar
Maryam
Hej Maryam,
Tyvärr kan jag inte svara på om du har rätt till skadestånd. Om en mäklare varit inblandad i affären råder jag dig att vända dig dit.
Hej,
Vi har precis sålt vår lägenhet. Vi vet att det dels är en spricka i handfatet (närmast väggen), lite glapp i lampan i kylen och även att handdukstorken inte fungerar.
Detta är dock ingenting som köparen nämnt eller troligtvis lagt märke till. Hur ser vår upplysningsplikt ut gentemot honom i denna fråga? Är vi skyldiga att berätta detta och kan han då kräva att vi löser problemen innan inflytt?
Hej Ros,
Det är svårt för oss att säga vad som utgör, eller inte utgör, ett dolt fel. Generellt rekommenderar vi säljare att upplysa om fel som köparen riskerar att missa. Risken finns annars att köparen i ett senare led, när hen upptäckt felet, riktar skadeståndskrav gentemot er som säljare.
Lycka till!
Vi har just köpt ett hus och hittat fel. Det är golvvärme i hela huset med jordvärme.
Nu visar det sig att styrningen till värmegolvet inte fungerar och alla ventiler verkar vara igensatt. Misstänker även att värmepumpen inte funkar. Är detta något som säljaren borde ha informerat om då de måste ha känt till problemet.
Och är av vesentlig betydelse.
Hej Magnus! Det är tyvärr svårt för oss att ge raka besked om vad som är, respektive vad som inte är, ett dolt fel i enskilda fall. Spontant tycker jag att det låter som att det du beskriver kan utgöra ett dolt fel, och mitt råd är därför att kontakta en jurist för rådgivning om hur du kan ta det vidare. Lycka till!
Hej.
Vi var på visning i december och undersökte lägenheten noggrant och skrev sedan kontrakt samma dag. Lägenheten var då uthyrd i andra hand .
När vi skulle komma och mäta i slutet av januari så stinker det cigarettrök i kök och vardagsrum vilket vi påpekade för mäklaren och säljaren direkt och att det inte gjorde det på visningen, vilket även mäklaren intygar.
Säljaren berättar då att det är grannen under som röker (en hyresrätt i brfen) och att de själva haft problem med det när de bodde där, samt att deras hyresgäster klagat. Säljarna hade kontaktat styrelsen när de själva hade problem med det, och fick i första hand skriva till grannen och klaga.
På tillträdesdagen så luktar det fortfarande cigarettrök, och han röker ungefär var 30e minut och det STINKER varje gång. Känns som att det tränger upp under köket.
Jäkligt tråkigt, för det var inte vad vi köpte och hade verkligen inte kunnat ana. Har säljaren brustit i sin upplysningsplikt?
Har kontaktat styrelsen och en advokat för mer rådgivning.
Hej,
Det är svårt att säga om säljaren var skyldig att meddela dig detta. Har du kontaktat styrelsen och en advokat kommer du förmodligen få bra vägledning i frågan!
Hej,
Jag har nyligen skrivit på köpekontrakt om att sälja min bostadsrätt. Jag har nu i tiden mellan kontraktsskrivningen och tillträdet kommit på att det under en garderob i sovrummet är ett gammalt fult skrapmärke i golvet på 3×5 cm ungefär. Detta var ingenting jag tänkte på att upplysa om då jag bara sett golvskadan vid ett enda tillfälle när jag möblerade om för flera år sedan. Kan köparen kräva prisavdrag för detta? Det står i kontraktet att köparen uppmanats att undersöka lägenheten. Jag har inte heller fått någon fråga om golvets skick eller sagt något specifikt om golvets skick. OBS: Det är ingen fast garderob så om man har intresse av att undersöka golvet så är det bara att dra den åt sidan även om man kanske får ta i lite.
Hej Christian,
Nej, köparen ska inte kunna kräva prisavdrag för detta. Eftersom du inte medvetet undanhållit information om golvskadan och köparen relativt enkelt skulle kunna upptäcka den, är min bedömning att du inte har brutit mot din upplysningsplikt som säljare. Dessutom verkar skadan för liten för att ha någon större påverkan på priset och försäljningen.
Vi har nyligen köpt en tomt och påbörjat ett husbygge på denna. En dag kom det hem ett brev i brevlådan om att det planeras en bergtäkt 500 m bort från vår fastighet, nu oroar vi oss för ett minskat värde på vår tomt i och med buller och dammning. Vår tomt och marken som ska användas till bergtäkten är från samma säljare. Borde säljaren informerat oss om att det samtidigt fanns planer på en bergtäkt på hans mark i närheten av vår tomt när han sålde till oss?
Hej Kristina,
Säljaren kan ha varit skyldig att informera er om planerna. Det finns nämligen tidigare domstolsfall där säljaren har ansetts brutit mot sin upplysningsplikt när personen inte har berättat om byggnationsplaner för tomter i närheten.
Jag kan dock inte bedöma situationen närmare än så, utan råder er att vända er till mäklaren eller en jurist för att få råd om hur ni kan göra.
Hej Har säljaren upplysningplikt när det gäller en tidigare konflikt som säljaren haft med bostadrättsföreningens styrelse? styrelsen hade misskött sig grovt. För två år sedan anlitade några bostadrättsinnehavre tillsammnas en advokat för att få styrelsen att skärpa sig.
Nu när vi har köpt lägenheten och har ett stort problem med ventilationen (från dag ett) och tvingas bo på lägenhetshotel. Nu har vi förstått att styret är helt omöjliga att ha å göra med. Borde säljaren upplyst oss om detta?
vänliga hälsningar
Hej Stephanie,
Det är svårt att säga om detta ingår i säljarens upplysningsplikt eller inte. Jag måste därför hänvisa er antingen till mäklaren som hade hand om försäljningen, eller till en jurist.
Hej!
Har mäklaren plikt att upplysa om planer på rivning och nybygge på bredvidliggande tomt?
Hej Louise,
Det beror på om mäklaren känner till detta eller inte. Mäklaren har i regel ingen plikt att undersöka närmare om det finns några sådana planer för kringliggande tomter. Däremot får mäklaren inte medvetet neka eller undanhålla den informationen om mäklaren redan kände till saken.
Hej
Min dotter köpte en lägenhet i mars 2018.
Efter köpet talade säljaren om att något fel med en vattenledning i en vägg hade åtgärdats.
Allt skulle vara okej. Det var inget de sa före. Min dotter tänkte inte mer på det eftersom de sa att det var fixat. Nu börjar hon oroa sig att något kanske är galet ändå.
Jag skriver bara i stora drag nu då jag inte har detaljerna än. Men hur rätt och riktigt är detta? I mina ögon har säljaren gjort fel oavsett om det blir följdfel eller inte.
Säljaren borde talat om detta före köpet.
Vad kan vi göra?
Hej Eva,
Att informera om fel som har åtgärdas bör ha legat i säljarens intresse när din dotter köpte lägenheten. Däremot kan jag inte svara på om det kan räknas som att säljaren har undanhållit ett fel.
Om det skulle visa sig vara något fel på vattenledningen som kan kopplas till det som åtgärdats innan köpet, rekommenderar jag att ni tar hjälp av er mäklare eller en jurist för att ta reda på om något kan göras åt saken.