Hyresavtal för hyresrätt
Uppdaterad: 6 november, 2023
Innan man hyr ut en hyresrätt bör man alltid se till att skriva ett hyresavtal. Avtalet bör innehålla information om hyresperiod, uppsägningstid, hyra, och annan information som kan vara av värde för hyresgästen. Om en hyresrätt skall hyras ut i andrahand krävs alltid tillstånd från hyresvärden, annars riskerar både första- och andrahandshyresgästen att bli vräkta.
Innehåll
Tillstånd krävs innan man får hyra ut hyresrätt
Innan man som förstahandshyresgäst ens kan börja fundera på att hyra ut sin hyresrätt måste hyresvärden godkänna uthyrningen.
Nekar hyresvärden en uthyrning kan man kontakta hyresnämnden för att få sitt ärende prövat. Vid giltiga skäl kan hyresnämnden tillåta uthyrningen.
Att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd från hyresvärden är aldrig en bra idé. Både första- och andrahandshyresgästen riskerar nämligen att bli vräkta.
Hyresavtalet ska vara omfattande
Ett hyresavtal bör alltid vara omfattande för att minska risken för oklarheter.
Ett hyresavtal bör alltid innehålla information om hur lång hyresperioden och uppsägningstiden är, hur hög hyran är och vad som ingår i hyran, exempelvis el eller värme.
Tänk på! Hyran ska vara skälig. Är den inte det kan andrahandshyresgästen kontakta hyresnämnden och få den sänkt. I vissa fall kan du även behöva återbetala hyresgästen retroaktivt.
I avtalet bör även parternas rättigheter och skyldigheter tydligt finnas med. Om eventuella problem skulle uppstå kan det vara bra om det finns information om vem hyresgästen ska ta kontakt med.
Gratis mall för hyresavtalet
Om du känner dig säker på hur kontraktet skall fyllas i kan du kan ladda ner vår gratis-mall. Känner du dig osäker kan du istället betala några hundralappar och få en mall + juridisk rådgivning och support så att kontraktet blir juridiskt korrekt.
🔗 Ladda ner vår gratis mall för andrahandskontraktet
Disclaimer: Vi tar inget juridiskt ansvar för våra gratismallar och kan inte helt garantera att de är fullständiga eller korrekta för alla individer som använder avtalet.
Man kan hyra ut en hyresrätt utan skriftligt hyresavtal
Det finns inget krav på att hyresavtalet måste vara skriftligt. Muntliga avtal är precis lika giltiga. Problemet med muntliga avtal är att det är svårt att bevisa vad som har sagts och vad man har kommit överens om.
Därför är det alltid bättre att ha ett skriftligt kontrakt. Då vet båda parter vad som förväntas av varandra och det blir lättare att undvika en tvist.
Efter två år får den som hyr hyresrätten besittningsskydd
Andrahandshyresgästen får besittningsskydd efter att ha bott i bostaden i två år. Besittningsskyddet innebär att andrahandshyresgästen inte utan vidare får kastas ut ur bostaden. Besittningsskyddet är något svagare för andrahandshyresgäster och gäller bara mot förstahandshyresgästen men inte mot hyresvärden.
Tänk på! Besittningsskyddet går att avtala bort i hyresavtalet.
Det innebär att om hyresvärden säger upp förstahandshyresgästens hyresavtal måste även andrahandshyresgästen flytta. Besittningsskyddet gäller inte heller om förstahandshyresgästen vill flytta tillbaka för att bo i bostaden.
Läs även våra artiklar

Kommentarer
Hej!
Jag ska flytta in i ny lägenhet där hyresvärden har skrivit i kontraktet att ”hyresgästen ska betala elen för att driva motorn i kryddhylleaggregatet om 1000 kWh. Får man skriva så? Ska inte den elen ingå i hushållselen eller hur fungerar det.
Hej!
När jag skrev under ett hyreskontrakt som fastighetsskötaren hade med sig. Då fanns inte hyresvärdens underskrift med på min kopia endast min namnteckning. Är kontraktet giltigt för mig? Eller kan jag bara avsluta detta och flytta, för dagen efter när jag hade hämtat nyckeln så var det en vattenläcka i vardagsrummet och man fick byta tak samt nya väggar. Då de ej gjort klart. Utan allt har stått still och 3 november så är det exakt 12 månader sen. De har krävt mig på ordinarie hyra. Men jag kan inte använda vardagsrummet. Och nu ser jag på hyreskontraktet som fastighetsägaren hade med så står endast mitt namn och inte underskrift på hyresvärden.
Tack för svar snarast
Mvh Maria
Hej, min son ska flytta till större lägenhet innom samma område och hyresvärd.
Inflyttningsdagen får han hjälp av en bekant med bil ock kärra för att flytta sitt bohag ca 100m till nya lägenheten men fastighetsbolaget vill inte lämna ut nyckeln innan hans gamla lägenhet är helt tömd.
Fastighetsbolaget åberopar hyreslagen, stämmer det?
Vänligen Kirsti
Hej!
I många hyreskontrakt kan man läsa att hyresgästen t ex inte får lov att måla om eller göra andra mindre renoveringar. I hyreslagen står det dock att man som hyresgäst har rätt till det. Gäller då inte ett sådant hyreskontrakt? För man kan väl inte avtala bort lagen? Eller?
Med vänlig hälsning,
Johanna K
Hej jag har en viktig fråga jag har skrivit kontrakt med kommunen på en andrahands lägenhet som dem har köpt på ett HSB område kontraktet har skrivits i förväg och jag fick inte tillträde till att kolla på lägenheten när jag väl ska flytta in så är lägenheten både smutsig och luktar väldigt illa och har en sån stark kryddig lukt att jag inte flyttat in mina kläder osv då lukten skulle kunna orsaka problem och har väldigt dålig bostadsmiljö
Hej
Skulle vilja fråga om jag går på en visning med hyres värden för att hyra en lokal vid visningen finns det hyllor på väggen, när ja ska titta en gång till för bestämma mig så visar det sig att någon knyckt hyllorna. Och hyresvärden haft dörren uppe och ja hade talat om att jag ville ha kvar hyllorna. Behöver de sätta upp nya
Mvh Carina
Kan en hyresvärd tillåta otillbörlig reklam för en livsåskådning hos en hyresgäst i ett fönster som vetter mot allmän plats ?
Finns flera lägenheter i fastigheten och övriga hyresgäster känner sig påtvingade denna livsåskådning.
Hej, om man har ett andrahandskontrakt mellen hyresgäst och hyresvärd, vad gäller då om man har en månadsuppsägnings tid. Min förståelse är att följande gäller:
om uppsägningstiden är en månad och brevet/emailet med uppsägningen anländer till hyresvärden eller andrahandshyresgästen så gäller det en månad från nästa kalendermånads start. Alltså en månad plus de dagar som är kvar i månaden när brevent/mailet anlänt.
Men håller det lagligt om det inte står specifikt i andrahandavtalet, dvs. att avtalet sägs upp i månadskiftet, utan endast står en månadsuppsägningstid?
Hej, om man ska byta sin hyresrätt till en annan inom samma hyresvärd måste man då säga upp sin nuvarande hyresrätt först innan man skrivit på det nya avtalet på den nya lägenheten?
Måste jag som hyresgäst . Med utflyttning om 2 månader Ha visningar som jag ska göra medans jag har kontrakt . Alternativ att ge vaktmästaren en nyckel , mot mitt nekande Hälsning Jan Bergström Hofors
Hej,har skaffat hyreskontrakt på ett år på ett hus! Flyttar om en månad,idag ringer han och säger att han måste sälja huset så han kan inte hyra ut det? Båda har skrivit på,är det inte kontrakt brott?
Tack för snabbt svar.
Mvh örjan.
Hejsan! Min pappa har flyttat från en lägenhet i ett kommunalt hyresbolag till ett kommunalt äldreboende. Vi var tvungna att tacka ja till platsen på äldreboendet och flytta inom en vecka (inkl med ett negativt Covid-19 test) i Augusti. Idag har vi haft slutbesiktning på lägenheten (20/10) och den nya hyresgästen hade ett email från det kommunala hyresbolaget att han skulle få nycklarna överlämnade på plats om han godkände slutstädning och besiktningen idag.
Vi var inte informerade om nycklarna skulle överlämnas, och inte heller att de haft visning utan att informera oss. Min mamma som bokat visningen idag (20/10) lämnande över nycklarna och skrev på överlämningen. Vi har nu betalt hyra tom den 31/10 dvs månaden ut. Enligt elbolaget så går inte elen att läsa av eller avsluta i förtid då det är uppsagt i slutet på månaden med. Vad har vi för rättigheter? Vad stödjer i lagtext eller policy att det kommunala bolaget ersätter oss för hyra för de sista 10 dagarna samt el? Tack på förhand!
Hej!
En anhörig till mig ska om några månader flytta till en hyresrätt ägd av kommunalt bostadsbolag. Hyresavtalet som är påskrivet av båda parter innehåller troligen ett felaktigt hyresbelopp per månad som är 900 kronor för lågt. Hur bundna är bolaget av den skrivningen? Kan de hävda att hyresgästen bort inse detta och därför anse att en högre hyran ska betalas?
Hej,
Jag har hyrt en möblerad lägenhet för en tidsperiod på 2,5 månad. Nu har jag blivit sjukskriven och kan inte längre bo kvar i lägenheten men värden kräver att jag betalar hyran ändå. Vilka regler gäller och vart vänder jag mig om jag kan överklaga detta?
Mvh Daniel
Måste ett kommunalt hyresbolag lägga ut en lgh för uthyrning innan dom tar in nästa hyresgäst? Dom har kölista.
Hej,
Jag har blivit erbjuden ett tillfälligt hyreskontrakt (tidigare kallat ”rivnings-” eller ”renoveringskontrakt”) av en privat hyresvärd (fastighetsbolag).
Det skrivs initialt på 3 månader, med automatisk förlängning per månad till antingen hyresvärden, eller jag själv säger upp avtalet. Kontraktskrivning kommer i stor sett ske omgående, så fort lägenheten är inflyttningsbar (städad och inspekterad).
Frågan gäller hur bunden jag är till att betala hyran och fullfölja inflyttning, om jag av någon anledning skulle behöva häva kontraktet efter att jag skrivit under det?
De vill ha betalning av hyran för resterande dagar den här månaden och för hela nästa, vid samma tillfälle. Jag har inte möjlighet att betala den summan. Kan jag på något sätt komma ur det avtalet jag signerat och samtyckt till, eller kan hyresvärden kräva mig på de pengarna av samma skäl?