Hyreslagen

Allt om hyreslagen och dess innehåll

Utskriftsvänlig PDF

I hyreslagen finns omfattande bestämmelser som rör hyra av både bostad och lokal. Hyreslagen är, namnet till trots, inte en egen lag. När man refererar till hyreslagen pratar man om jordabalkens 12 kapitel. Även om hyreslagen reglerar de flesta former av uthyrning finns det även andra lagar i vissa fall.

Hyreslagens innehåll

Hyreslagen innehåller 73 paragrafer indelat på 16 olika sektioner. Lagen behandlar huvudsakligen relationen mellan hyresgästen och hyresvärden vid en förstahandsuthyrning. Vid en sådan uthyrning har både hyresvärden och hyresgästen vissa rättigheter och skyldigheter som alla går att utläsa ur hyreslagen.

Vid uthyrning av en bostad som uthyraren själv äger gäller även lagen om uthyrning av egen bostad.

Särskilt viktiga bestämmelser i hyreslagen

Eftersom hyreslagen innehåller många bestämmelser är det också många bestämmelser som  är särskilt viktiga att ha koll på. De vanligaste frågorna som berör reglerna i hyreslagen handlar om hyrestid och uppsägning.

Tänk på! När du hyr ut en bostad träder efter en tid besittningsskyddet i kraft vilket innebär att hyresavtalet inte får sägas upp hur som helst.

De frågorna handlar om det så kallade besittningsskyddet som anger när och hur en hyresvärd får säga upp ett hyreskontrakt. Förutom besittningsskyddet berör hyreslagen när hyresgästen har rätt att hyra ut sin bostad i andrahand och vilka krav på lägenhetens skick som hyresgästen kan ställa på sin hyresvärd.

Hyreslagen går att läsa i sin helhet på Riksdagens hemsida.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Jhonny Gyllenvråk skriver:

Hej
Jag flyttade ut från en andrahands lägenhet för ca. 11 veckor sedan,som jag bott i 3,5 år. Jag bad hyres värden att komma och besiktiga lght tillsammans med mig innan jag gav tillbaka nycklarna, vilket han inte ville göra, bad mig bara att lägga nycklarna i postlådan.

Efter tre veckor återkom han med bilder på en sovrumsvägg där jag haft huvudändan av sängen, det var en fläck som han menade på gjorde att han var tvungen att tapetsera om. Jag har inte fått något kostnadsförslag för hantverkare men ett kvitto på tapet á 800 kr/rulle.
10 veckor senare skickar han en bild på vardagsrumstaket och menar att det skulle vara sot från öppnaspisen och att han nu är tvungen att måla om även där, vilket skulle medföra mer kostnader.
Jag har betalat in en deposition på ca 26 000kr som han nu vägrar att betala tillbaka. Jag har även betalat hyra i förskott/halvår.
Vet ej vad jag ska göra.
Gör han rätt? Eller har jag rätt att få tillbaka min deposition?

Evelina skriver:

Hej Jhonny,

Hyresvärden måste kunna bevisa att du har orsakat skadorna för att du ska bli betalningsskyldig. Skadorna måste också anses vara värre än normalt slitage, vilket jag är tveksam om att dessa skador är.

Blir du betalningsskyldig är det depositionen som ska täcka dessa kostnader i första hand. Om hyresvärden har behållit depositionen och de täcker kostnaderna ska du alltså inte behöva betala något mer. Är skadorna inte värre än normalt slitage har du rätt att få tillbaka din deposition.

Den deposition och förskottshyra du har betalat är mycket högre än vad som rekommenderas. Även om det inte är inskrivet i lagen är den allmänna rekommendationen allra högst tre månadshyror i antingen deposition eller förskottshyra. Det verkar alltså inte som att hyresvärden har skött detta på rätt sätt.

Är du medlem i Hyresgästföreningen råder jag dig att kontakta dem för att få hjälp. Annars rekommenderar jag att du vänder dig till annan juridisk expertis för att få hjälp med tvisten, om du inte får tillbaka dina pengar.

Sara Stenquist skriver:

Hej!
En fråga om uppsägning av hyresavtal. Två sambos står båda två på hyresavtalet. En vill säga upp sin ”del” och flytta ut. Hyresvärden godtar inte uppsägning av ”del” av kontraktet. Den andra sambon vill inte säga upp och vill inte heller betala hyra. Klart är att de är solidariskt betalningsansvariga för avtalet, men hur länge? Kan den ena sambon ”tvinga” kvar den andre i hyresavtalet?

Evelina skriver:

Hej Sara,

Enligt de regler jag kan hitta ska den ena sambon kunna säga upp sin del av hyreskontraktet. När uppsägningstiden går ut är då den personen inte längre betalningsansvarig för lägenheten, utan bara den sambon som bor kvar. Det hyresvärden då får avgöra är om de kan godkänna att den kvarvarande sambon som ensam ansvarig för kontraktet och hyresbetalningen.

Det ska alltså inte vara möjligt för den andra sambon att hålla kvar den sambo som vill flytta ut vid kontraktet.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen