Planera renoveringen

Utskriftsvänlig PDF

Det första steget att ta vid en renovering är att planera den. Utan att ha en uppsatt plan på hur du vill att det ska se ut, blir det svårt för hantverkare att göra sitt jobb. Det ger även dig en tydligare bild över resultatet, processen och kostnader.

Gör en budget för renoveringen

För att inte kostnaderna ska skjuta i höjden och överstiga vad du har råd med är budget en smart lösning. Vid renoveringar kan du i förväg kolla upp vad exempelvis kakelplattor, nytt golv eller köksbänkar kostar. Utnyttja din planering över hur du vill att resultatet ska bli. Kanske vet du exakt vilka material du vill använda och vilka hantverkare du kan tänkas anställa? Du kanske kan jämföra olika alternativ för att se vad som blir billigast?

Tänk på! Se till att alltid ha en buffert, dvs. lite extra marginal att röra dig med. Oftast dyker det upp oförutsägbara kostnader vid renovering.

Ju mer du planerar, desto enklare blir det för dig att göra en budget som matchar verklighetens priser. Budgeten behöver inte stämma överens till fullo med alla detaljer. Det viktigaste är att budgeten ger dig en mer tydlig bild över vad renoveringen kommer innebära.

Planera hur du ska finansiera renoveringen

Renoveringar kan ofta bli dyra. Finansieringen av en renovering är därför något du kan diskutera med din bank om, kanske finns det utrymme att utöka ditt bolån för att kunna renovera. Ett annat alternativ kan vara ett renoveringslån, ett lån som inte ingår i bolånet. Värdet på en bostad efter renovering är ofta högre än innan. Bostaden kan i många fall öka i värde med antingen lika mycket som renoveringen kostade, eller mer. Du kan då göra en omvärdering av bostaden och sänka dina månadskostnader.

Ta hjälp av renoveringsarkitekt

Ibland kan det kännas svårt att se en helhetsbild av hur resultatet kommer bli. Det kan också vara problematiskt att maximera ytor och hitta den bästa planlösningen. Ibland kan okunskap och saknad kreativitet begränsa en. Om du är osäker på hur du ska renovera kan det vara smart att anlita en arkitekt. Arkitekter kan dock vara lite dyrare och kräver ofta en större budget. Om alternativet är möjligt kan en inredningsarkitekten hjälpa dig med saker som:

 • Smart planlösning
 • Färgval
 • Tips på möblemang
 • Compact living
 • Ljussättning
Tips!

Dorunner – Hitta en bra arkitekt som kan hjälpa dig

 • Få offerter från flera arkitekter samtidigt
 • Över 20 000 omdömen i databasen
 • Fler än 10 000 företag
Hitta arkitekt

Långsiktigt tänk minskar risken för missnöje

För att inte slösa pengar på renoveringen är det bra för dig att tänka långsiktigt innan utförandet. Ska du bo i bostaden en längre tid kan du renovera mer personligt. Starka färger och annorlunda material kan då kännas helt i sin ordning. Vid kortare tidsperspektiv kan det istället vara viktigt för dig att tänka på vad andra potentiella ägare kan tänkas gilla. Bastoner, neutralitet och enkelhet är att föredra hos många.

Tänk på! En längre boendetid kan ge dig mer personlig frihet vid renovering. En kortare tidsperiod i bostaden kan göra att du måste ta hänsyn till potentiella nya ägares tänkbara preferenser.

Bostäder brukar generellt sett stiga i värde efter en renovering. Om du däremot renoverat enbart efter dina egna preferenser kan det orsaka minskat intresse för bostaden av. På så sätt kan du förlora pengar på renoveringen och att sälja din bostad kan bli svårare. Tänk därför brett när det kommer till val av sådana saker som människor kan ha starka åsikter om.

Då behöver du tillstånd för din renovering

Renovering kan skilja sig beroende på vad för boendetyp du äger. I vissa fall kan det krävas tillstånd inför din renovering. Se därför till att kolla upp vad om gäller för just ditt boende.

 • Hyresrätt. I regel gäller att du inte får renovera något i en hyresrätt utan din hyresvärds samtycke. Det finns vissa undantag gällande att måla om samt tapetsera men det ska då vara möjligt att återställa alternativt vara i neutrala färger för att inte minska bruksvärdet.
 • Bostadsrätt. Större ingrepp i en bostadsrätt kräver ett tillstånd från bostadsrättsföreningen. Definitionen av stora ingrepp framgår av bostadsrättslagen samt din förenings egna stadgar. Vid osäkerhet är det bra att få ett skriftligt godkännande från styrelsen, för att du ska vara på säkra sidan.
 • Villa eller hus. I villor och fristående hus behöver du inget tillstånd för inre renoveringar. Om du ska göra yttre renoveringar i villor, exempelvis bygga till, bygga en ny byggnad eller sätta upp en mur, krävs oftast bygglov. Om din villa ingår i en detaljplan måste du söka om bygglov även vid mindre, yttre förändringar. En sådan förändring kan vara ommålning av fasaden.

Om du är osäker på om din renovering kräver tillstånd kan du läsa mer på tillstånd för renovering.

Nästa del i guiden handlar om det man bör tänka på när man anlitar hantverkare.

Renovera Läs nästa del i guiden

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

C skriver:

Ville bara säga att om man inte har erfarenhet och kunskap när man ska renovera/bygga om, är det snarare så att man kan SPARA pengar på att gå till en arkitekt/inredare innan man sätter igång.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen