Egen köpare till bostaden – har mäklaren rätt till provision?
Uppdaterad: 27 oktober, 2023
Du har anlitat en mäklare som skall hjälpa dig att sälja din bostad. Helt plötsligt hittar du en egen köpare, det kan vara en vän, granne eller kanske en släkting som vill köpa bostaden. Vad gäller? Tar mäklaren betalt? Kan mäklaren gör avdrag på provisionen? Det skall vi svara på i denna artikel.
Innehåll
- Har mäklaren rätt till provision?
- Säga upp uppdragsavtalet och sälja i ett senare skede
- Ge mäklaren uppdraget att endast hjälpa till med pappersarbetet istället
- De flesta mäklarna är snälla människor och vill hjälpa dig
- Har man rätt till avdrag på provisionen?
- Kolla alltid med vänner och bekanta innan du skriver avtal med mäklare
Har mäklaren rätt till provision?
Enligt reglerna har fastighetsmäklaren rätt till sin provision om bostaden säljs under uppdragsavtalets ensamrättstid. Det gäller oavsett om det är du eller mäklaren som hittat köparen och oavsett hur lite arbete mäklaren lagt ner på din försäljning. Läs i uppdragsavtalet, där står det om mäklaren har någon ensamrätt eller inte. Det vanligaste är att ensamrättstiden är 3 månader.
Exempel: Pelle anlitar en mäklare för försäljningen av sitt hus. I avtalet han skriver med mäklaren står det att mäklaren har 3 månaders ensamrättstid. Ett par dagar senare vill Pelles syster köpa huset. Mäklaren har då rätt till sin provision.
Om bostaden säljs när mäklaren INTE har ensamrätt har mäklaren endast rätt till ersättning om det är mäklaren som har anvisat köparen, dvs det är tack vare mäklarens arbete och marknadsföring som köparen blivit intresserad av at köpa bostaden. Som bevis för om det är mäklaren som anvisat köparen eller inte brukar man oftast använda en spekulantlista. I den listan skriver mäklaren upp vilka spekulanter mäklaren varit i kontakt med gällande bostaden. Står köparen med i den listan är det sannolikt att mäklaren har rätt till sin provision.
Exempel: Kalle anlitar en mäklare för försäljningen av sitt hus. I avtalet han skriver med mäklaren står det att mäklaren har 3 månaders ensamrättstid. 4 månader senare är huset inte sålt och Kalles bror vill köpa huset. Brodern står inte med i mäklarens spekulantlista och har inte heller varit i kontakt med mäklaren. I detta fall har mäklaren sannolikt inte rätt till någon provision.
Säga upp uppdragsavtalet och sälja i ett senare skede
Om du säger upp avtalet med mäklaren och väntar tillräckligt länge med att sälja till din köpare så kan du slippa mäklarens provision oavsett om köparen står på mäklarens spekulantlista eller inte. Hur länge du måste vänta går dock inte att säga. Det bedöms från fall till fall. För att mäklaren skall ha rätt till provision måste det bedömas att det är tack vare mäklarens arbete och/eller marknadsföring som köparen intresserat sig för bostaden.
Det räcker sannolikt inte att vänta i några veckor utan det krävs oftast att man väntar i flera månader med att genomföra affären. Det är inte ens helt säkert att det räcker att vänta några månader.
Kostar det något att säga upp avtalet med mäklaren?
Vanligtvis inte, men det beror på vad som står i uppdragsavtalet. Ibland kan mäklare skriva in att de har rätt till viss ersättning om avtalet sägs upp i förtid. Har ensamrättstiden (som normalt är 3 månader) löpt ut är det väldigt ovanligt att mäklare tar ut någon ersättning vid uppsägning.
Ge mäklaren uppdraget att endast hjälpa till med pappersarbetet istället
Om du hittar en egen köpare kan du fråga mäklaren om ni inte kan göra om uppdraget till ett så kallat skrivuppdrag istället. Ett skrivuppdrag innebär att mäklaren endast hjälper till med alla kontrakt, papper och det administrativa i affären och det kostar vanligtvis mellan 5 000 – 25 000 kr. Det är alltså oftast betydligt billigare än ett komplett försäljningsuppdrag.
Mäklarna brukar oftast gå med på att göra om uppdraget till ett skrivuppdrag om man frågar snällt.
- Läs vår artikel om: Skrivuppdrag – kostnad och innehåll
De flesta mäklarna är snälla människor och vill hjälpa dig
De allra flesta mäklare är snälla människor och är inte ute efter att skinna dig på pengar. Hittar du en egen köpare är de flesta mäklare beredda att avsluta uppdraget utan ersättning eller sänka sin provision så länge du inte agerat på ett oschysst eller bedrägligt sätt.
Har man rätt till avdrag på provisionen?
Man har inte någon rätt till avdrag på provisionen på grund av att man hittat en egen köpare men det är vanligt att mäklare och uppdragsgivaren kommer överens om att göra ett avdrag om mäklaren känner att det är rättvist.
Kolla alltid med vänner och bekanta innan du skriver avtal med mäklare
För att slippa alla dessa problem kan du höra dig för bland vänner, släkt och bekanta om det är någon som är intresserad av att köpa din bostad. Så länge du inte skrivit ett avtal med mäklaren har mäklaren ingen rätt till ersättning så det är bättre att kolla runt i den närmsta kretsen innan du skriver under avtalet med mäklaren.
Lägg ut en förfrågan på sociala medier och sprid ordet om att du skall sälja din bostad bland alla du känner så borde du kunna upptäcka om någon är intresserad eller inte. Skulle du hitta en egen potentiell spekulant men ändå vilja genomföra en vanlig försäljning med budgivning osv kan du be mäklaren att undanta den personen från sin ordinarie provision. Om den personen köper bostaden till slut så behöver du inte betala full provision eller liknande. Prata med mäklaren och var öppen, det brukar gå att komma överens om något bra.