Sälja tomt
Uppdaterad: 8 juli, 2024
Det går att sälja en obebyggd tomt privat eller via mäklare. Försäljning sker främst till privatpersoner eller företag med inriktning mot bostadsutveckling.
Här presenteras hur värdering kan ske samt en övergripande steg-för-steg guide för dig som funderar på att sälja din tomt.
Innehåll
Värdering av tomt
Det enklaste sättet att värdera en tomt är att kontakta en lokal mäklare som bland annat ser på läge, tidigare försäljningar och storlek för att ge en värdering. Andra faktorer som kan påverka värdet är bland annat:
- Eventuella servitut
- Om vatten, el och avlopp är framdraget
- Vad som får byggas enligt detaljplan
- Närhet till kommunikation
- Förhandsbesked från kommun att tomten får bebyggas
Taxeringsvärde ger riktmärke
Det går delvis att använda taxeringsvärdet som ett riktmärke gällande vad tomten kan vara värd. Taxeringsvärdet förväntas nämligen vara 75 % av tomtens marknadsvärde. Det beräknas fram utifrån prisnivåer på sålda tomter inom dess värdeområde samt värdefaktorer på tomten.
Taxeringsvärdet är däremot ofta missvisande då årets värde speglar 75 % av marknadsvärdet två år tidigare. Under dessa två år kan marknaden ha ändrats avsevärt.
🔗 Läs mer: Vad är taxeringsvärde?
Kontakta mäklare
Som visas ovan kan taxeringsvärdet vara missvisande och har det inte sålts flera exakt lika tomter i närheten, och i närtid, kan det vara svårt att göra en egen värdering.
De flesta mäklare erbjuder däremot en gratis värdering vilket därmed är första steget för att sälja, eller inte sälja, tomten.
Sälja tomt – Steg för steg
1. Jämföra mäklare
Det finns alltid en fördel att kontakta flera mäklare och jämföra dessa inför att tomten ska säljas. Utöver exempelvis erfarenhet av tomtförsäljningar i området bör bland annat mäklararvoden jämföras.
Sälja tomt utan mäklare
Det går även att sälja tomten utan mäklare. Primärt sker det för att undvika mäklarkostnaden som uppstår. I detta fall är det en stark rekommendation att ta hjälp av en jurist för att allt ska ske juridiskt korrekt. Mäklare kan även anlitas för ett begränsat utbud av tjänster, exempelvis att säljaren bara får hjälp med det administrativa arbetet. Detta kallas för ett skrivuppdrag.
Att sälja utan mäklare innebär även att tomten inte kommer att kunna marknadsföras i lika stor omfattning som vid försäljning via mäklare.
🔗 Läs mer om: Sälja utan mäklare
2. Förbereda inför försäljning
Till skillnad mot en bostadsförsäljning behöver väldigt få åtgärder genomföras inför försäljningen av en tomt. Det kan eventuellt vara bra att ta bort träd och buskar och på detta sätt göra det tydligare för spekulanter hur tomten skulle kunna användas. Om det är värt att göra detta bör en mäklaren kunna svara på.
Tomtförädling
Med tomtförädling menas att tomten förbereds i sådan omfattning att värdet förväntas höjas. Det handlar därmed inte bara om att röja bort träd och buskar utan kan även innebära att tomten blir byggklar. Det kan till och med innefatta ett färdigt bygglov.
Den som köper tomten kan därmed snabbt sätta i gång med att bygga sitt hus. Även i detta fall bör en diskussion föras med en mäklare gällande kostnad i förhållande till ökat värde.
Avstyckning
Är den nuvarande tomten så stor att den kan styckas av till två, eller fler, tomter kan detta vara ett alternativ. Generellt får säljaren större total summa för tre lite mindre tomter än en betydligt större. Däremot tillkommer det kostnader för avstyckning och dessutom finns ett flertal regler som behöver följas. Det kan exempelvis anges i kommunens områdesbestämmelser hur stora tomterna minst måste vara.
🔗 Läs mer: Avstyckning av tomt
3. Marknadsföring
Om en mäklare är anlitad kan tomtförsäljningen marknadsföras på de största bostadsportalerna som exempelvis Hemnet och Booli.
Kom även ihåg att bostadsutvecklare kan vara intresserade av tomten. Bostadsutvecklare är företag som utvecklar tomter och andra markområden till nya bostäder. Beroende på var tomten är belägen, och regler i detaljplanen, kan tomten vara mer eller mindre intressant för bostadsutvecklarna.
3. Köpekontrakt
Till stora delar liknar försäljning av en tomt en bostadsförsäljning. Detta genom att parterna skriver under köpekontrakt, köparen får all information gällande tomten samt att ägandeskapet registreras i fastighetsregistret. Men det finns ett par skillnader:
- Finansiering
En obebyggd tomt kan inte användas som säkerhet för bolån. Det innebär att köparen måste ha ordnat med finansiering på annat sätt. Är det en tomt som kostar upp till 600 000 kr kan privatlån vara ett bra alternativ. Privatlånet kan sedan bakas in i bolånet när huset är klart.
- Dolda fel
Risken att köparen kräver ersättning för dolda fel, vid köp av en tomt, är mycket liten. Det är enkelt att inspektera tomten och ytterst få oväntade fel bör kunna upptäckas i efterhand. Men kom ihåg att köparen ändå har denna rätt och kan exempelvis kräva ersättning om tomten tydligt avviker från angiven information.
5. Deklaration
Om en obebyggt tomt säljs av en privatperson ska försäljningen tas upp i kommande års deklaration, på blankett K5. De flesta mäklare hjälper till med uträkningar av eventuell vinstskatt och hur blanketterna ska fyllas i. För privatpersoner gäller att kapitalvinstskatt betalas med 22% på vinsten. Sker försäljning med förlust får avdrag ske med 50 % av förlustsumman.
Vanliga frågor om Sälja tomt
Det enda som krävs för att sälja en tomt är ett giltigt köpekontrakt. För att köpet ska genomföras juridiskt korrekt, och tryggt för bägge parter, väljer de flesta att sälja sin tomt via en mäklare.
Det är enbart ägarbyte av fastigheter som registreras i fastighetsregistret. I vissa fall består en fastighet av flera tomter och i detta fall behöver alltså inte någon registrering ske.
Ja det är möjligt att sälja en tomt som förväntas skapas via en avstyckning. I detta fall anges ett villkor i kontraktet som anger att köpet upphävs om Lantmäteriet inte godkänner avstyckningen.
🔗 Läs även: Köpa tomt