Sambolagen

Allt om sambolagen och hur den påverkar dig

Utskriftsvänlig PDF

Sambolagen stiftades år 1987 med syftet att skydda den ekonomiskt svagare parten av två sambos om parterna väljer att separera. Sambolagen är tillämplig för alla samboförhållanden som innebär att paret bor i en gemensam bostad. Som sambor räknas två personer som har ett gemensamt hushåll och stadigvarande bor tillsammans som ett par. Om du bor med en kompis är det inte sambolagen som gäller.

Bodelning när ett samboförhållande upphör

Det centrala i sambolagen är att när ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av parterna önskar det. Vid en bodelning räknas all samboegendom ihop och summan av samboegendomen delas sedan lika parterna emellan. Alla egendomar räknas dock inte som samboegendom utan det finns vissa undantag. Hur en bodelning rent praktiskt går till kan du läsa mer om i vår artikel om bodelning.

Tänk på! Att se över vad som ska gälla mellan dig och din sambo är viktigt att göra innan ni flyttar ihop. Om ni inte skriver ett eget avtal kommer sambolagen att gälla om en eventuell bodelning ska göras.

Hur ägodelar ska fördelas beror på när dessa köpts och vad de planerades att användas till.

Skillnad på ägodelar som köpts för gemensamt bruk och privat bruk

För att klassas som samboegendom måste egendomen inhandlats för gemensam användning. All egendom som parterna äger sedan innan och som inte införskaffats för att det ska ingå i en gemensam bostad räknas alltså inte in vid en bodelning. På samma sätt ingår inte privata föremål, det vill säga egendom som en part införskaffat för att använda ensam.

Exempel: Paret Josef och Maria köper en lägenhet som de sedan flyttar in i. Josef äger sedan tidigare en soffa som han tar med och placerar i vardagsrummet. Maria äger en dubbelsäng som passar perfekt i det nya gemensamma sovrummet. Efter att de flyttat in i lägenheten inser de att de saknar en TV. Maria går och köper en ny TV för 5000 kr som Josef skruvar upp på väggen i vardagsrummet. Maria står för kostnaden själv då Josef har lite ont om pengar. Han har precis köpt en ny mobiltelefon eftersom hans gamla gått sönder i flytten. Den nya mobiltelefonen kostade också 5000 kr.

Om Josef och Marias samboförhållande upphör sker följande. Josef får tillbaka sin soffa och Maria får tillbaka sin säng eftersom de inte inhandlats för gemensamt bruk. TV:n, som Maria visserligen betalade för ur egen ficka, köptes för gemensamt bruk och är därför en samboegendom. Josefs mobiltelefon inköptes för privat bruk och är därför inte en samboegendom. Den behåller Josef helt enkelt. Om TV:n är det enda som kan klassas som samboegendom i hushållet får Josef och Maria dela på dess totala värde och får då alltså 2500 kr var.

En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst

För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Om man som par köper en lägenhet, oavsett vem som betalar hur mycket, har båda rätt till lägenheten om samboskapet upphör. Detta förutsätter dock att samboskapet pågått under en längre tid.

Exempel: Arash och Jessika är ett par som bott isär. Nu vill de testa på att bo tillsammans. Jessika bor sedan flera år i en bostadsrätt som Arash nu flyttar in i. Skulle Arash och Jessika separera i det här läget har Arash ingen rätt att få halva bostadsrätten utan den tillfaller Jessika.

Om Arash och Jessika bestämmer sig för att köpa en ny bostad tillsammans ser det annorlunda ut. Även om Jessika betalat hela den nya bostaden ensam delas denna bostaden lika om paret bestämmer sig för att separera.

Det går att avtala bort sambolagen med samboavtal

Det är inte alltid som sambolagen framstår som helt rättvis. Om en part ensam bekostar en större del av samboegendomen kan det förstås framstå som ologiskt att båda parterna har lika mycket rätt till dessa egendomar. Det bästa vore förstås om båda parterna i samboskapet betalar lika mycket. I praktiken är det dock inte alltid så enkelt att efterleva. För att undvika oenighet vid en bodelning kan det därför vara bra att skriva ett samboavtal.

Tänk på! Det kan vara bra att anlita en jurist för att upprätta ett ordentligt samboavtal.

Vad som sagts om sambolagen här omfattar inte allt som sambolagen står för. Det kan därför vara en bra idé att själv kika på lagtexten för sambolagen för att ta reda på vad som gäller för just dig och din sambo. Boupplysningen svarar inte på juridiska frågor eller frågor om särskilda fall. Behöver du hjälp med ett specifikt fall rekommenderar vi därför att du tar hjälp av en jurist.