Skriftliga eller muntliga hyresavtal
Både skriftliga och muntliga hyresavtal är juridiskt bindande. På begäran av hyresvärd eller hyresgäst ska däremot skriftligt avtal upprättas. Förslag på avtalsändringar ska även förmedlas skriftligt.
Innehåll
Både skriftliga och muntliga avtal gäller
Grundregeln är att både skriftliga och muntliga hyresavtal är giltiga. Så länge som hyresvärd och hyresgäst är överens om att avtalet har accepterats av bägge parter ska villkoren följas. Även muntliga tillägg till skriftliga avtal är giltiga.
En stor nackdel med muntliga avtal är däremot bevisbördan i det fall det uppstår en tvist mellan parterna. Den som vill skapa större trygghet kan därför spara en ljudinspelning på den muntliga överenskommelsen eller begära att skriftligt avtal upprättas (se rubrik nedan).
Ska vara skriftligt vid begäran
Om någon av hyresgästen eller hyresvärden begär att hyresavtalet ska vara skriftligt måste det upprättas ett sådant avtal. Ena parten kan i detta fall inte neka ett skriftligt avtal.
Hyreslagen 2 § – Hyresavtal skall upprättas skriftligen, om hyresvärden eller hyresgästen begär det.
Skriftliga önskemål vid ändringar
Det är även krav på att skriftligt underlag ska användas om en av parterna önskar ändra avtalsvillkoren. Detta sker oftast i samband med att hyresvärden vill höja hyran.
Det skriftliga meddelandet ska då innehålla samtliga förslag på ändringar. Dessa börjar däremot inte gälla förrän motparten godkänt dem. Om hyresgästen däremot betalar den högre hyran anses detta som att de nya villkoren accepterats. Det krävs alltså inte alltid aktiv påskrift för att de nya villkoren ska börja att gälla.
OBS! Om hyresrätten omfattas av förhandlingsordning sker processen på annat sätt. Det vanligaste är att förhandlingar då sker med Hyresgästföreningen varpå något skriftligt meddelande inte behöver lämnas till hyresgästen inför förhandling.
Vid oenighet kring avtalsvillkoren
Oavsett om hyresavtalet är muntligt eller skriftligt ska eventuell tvist avgöras i Tingsrätten. Hyresnämnden kan inte hjälpa till med tolkning av avtalsvillkor. De kan däremot kontaktas vid tvister om ändrat avtal, exempelvis höjd hyra.
Mallar för skriftliga hyresavtal
Vi har upprättat ett antal mallar för hyresavtal som du kan ladda ner och använda helt gratis:
- Mall hyresavtal uthyrning hyresrätt i andra hand
- Mall hyresavtal uthyrning av bostadsrätt
- Mall hyresavtal uthyrning av villa
Vanliga frågor om Skriftliga eller muntliga hyresavtal
Den nya ägaren kommer ta över avtalen vilket innebär att de inte ändras för hyresgästen.
Ja, om parterna kommit överens muntligt behövs inte påskrift på det skriftliga avtalet. Ett annat alternativ är om hyresvärden förmedlar ny hyra och hyresgästen betalar den nya nivån. Det innebär att hyresgästen godkänt ändringar i avtalet, dvs höjningen.
Om hyresvärden vägrar upprätta ett skriftligt avtal kan Hyresnämnden hjälpa till i frågan. Är du medlem i Hyresgästföreningen kan de även bistå med hjälp.
Ja, muntliga avtal är lika juridiskt bindande som skriftliga. Däremot är det betydligt svårare att bevisa villkoren om de inte dokumenterats.
