Vad händer om hyran inte betalas vid andrahandshyra?
Om hyran inte betalas, vid andrahandshyra, måste personen som har förstahandskontraktet fortfarande betala till hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om så inte sker kan kontraktet förloras.
Du som hyr ut i andrahand kan däremot agera för att på olika sätt kräva in andrahandshyran samt ansöka om avhysning hos Kronofogden. Här förklaras ansvarsfördelningen och hur du som hyresvärd kan agera om detta problem uppstår.
Innehåll
Förstahandskontrakt har yttersta ansvaret
Du som har förstahandskontraktet, och därmed hyr ut i andrahand, har alltid juridiskt ansvar att betala hyran till hyresvärden eller avgiften till bostadsrättsföreningen. I regel betalar därför den som hyr i andrahand till personen som hyr ut vilken i sin tur betalar avierna. Det gör att du vet med säkerhet att betalning skett i tid och har koll på samtliga betalningar.
Det kan visserligen framgå i andrahandsavtalet att betalning ska ske direkt till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. Men oavsett vad som skrivs i avtalet är det personen med förstahandskontraktet som har det juridiska ansvaret.
Uppsagd och vräkning
Betalas inte hyra/avgift i tid kan påminnelseavgifter och inkassokrav uppstå. I värsta fall blir kontraktet uppsagt i förtid utan någon uppsägningstid.
Eftersom de flesta vill behålla sitt förstahandskontrakt behöver alltså hyra/avgift betalas löpande även om andrahandshyran inte kommer in. Det kan självklart bli mycket dyrt om personen behöver betala för både den lägenhet som hyrs ut och annat boende.
Kräva ersättning i efterhand
De uteblivna hyresbetalningarna kan däremot krävas in från den som hyr i andrahand men det kan ta lång tid om den personen motsäger sig kravet. Hur uppsägning, ersättningskrav och avhysning kan ske förklaras under kommande rubriker.
Uppsägning en vecka efter förfallodag
Vid andrahandsuthyrning gäller antingen Hyreslagen (Jordabalk 12 kap) eller Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad. Om en situation inte regleras av den sistnämnda lagen gäller alltid hyreslagen.
I Hyreslagen (Jordabalk 12 kap 42 §) anges att hyresrätten är ”förverkad och hyresvärden berättigad att säga upp avtalet att upphöra i förtid om hyresgästen, när det gäller en bostadslägenhet, dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen…”
Att avtalet är förverkat innebär att det upphör omedelbart vilket alltså ger hyresvärden rätten att säga upp avtalet i förtid och utan uppsägningstid. Detta om inte betalning skett senast en vecka efter fakturans förfallodag.
Uppsägning skriftligt
Har hyresavtalet löpt mer än tre månader behöver uppsägning, från hyresvärdens sida, ske skriftlig (enligt 8 §) . Vid kortare tid kan det även ske muntligt även om skriftlig är betydligt bättre utifrån en bevissynpunkt.
Kom ihåg att uppsägning i förtid även ska meddelas till kommunens socialnämnd. Det sker så att socialtjänsten kan agera och eventuellt betala hyran i det fall som personen annars skulle bli bostadslös.
Tre veckor på sig att betala
Efter att hyresvärden har underrättat hyresgästen att avtalet är brutet, och att avtalad uppsägningstid inte gäller, har hyresgästen rätten att bo kvar i tre veckor (Hyreslagen 44 §) Under denna period förväntas betalning ske så att inte personen längre ligger efter med betalningarna. Sker betalning har hyresgästen ”återvunnit” sin hyresrätt och kan bo kvar enligt tidigare hyresavtal.
Betalningsföreläggande och avhysning
Sker inte betalning inom tre veckor efter att uppsägning skett måste hyresgästen flytta ut. All obetald skuld kvarstår däremot vilken hyresvärden har rätt att kräva in.
Det finns två vägar att kräva in skulden och vilket alternativ som bör väljas beror delvis på hur lång tid det är kvar ordinarie hyresperiod.
Alternativ 1 – Avhysning
Om personen som hyr i andrahand inte flyttar ut, trots uppsägning, kan hyresvärden ansöka om avhysning hos Kronofogden. Myndigheten kan då handgripligen, i vissa fall med hjälp av polis, fysiskt få bort personen.
För att Kronofogden ska ha rätten att avhysa en person krävs däremot en tingsrättsdom som anger att personen olovligen bor i bostaden. Första steget blir därmed att skicka in en stämningsansökan till den lokala Tingsrätten.
När ett beslut vunnit laga kraft kan det skickas in till Kronofogden som bevis på domen. Processen att få en person avhyst kan alltså vara både lång och krånglig. Ett exempel, som Expressen skrivit om, är Valentin Ponce vars process att återfå sin lägenhet beräknades bli närmare två år lång. I detta fall för att den som bosatt sig i bostaden på flera sätt motverkat avhysningsprocessen.
Alternativ 2 – Stämning i efterhand
Ett annat alternativ är att vänta ut hyresperioden och att personen därmed självmant flyttar ut ur bostaden. När så skett kan ansökan om betalningsföreläggande ske hos Kronofogden, eller stämningsansökan skickas till Tingsrätten, kring all obetald hyra samt övriga skadestånd. Har exempelvis lås behövt bytas ut kan kostnaden för detta tas upp skadeståndskravet.
Det här alternativet kräver däremot ett tidsbegränsat hyresavtal och att den som betalar andrahandshyra väljer att självmant flytta efter denna period. Hyresvärden bör även ge information om att detta förfarande kommer att ske om inte hyran betalas.
Vanliga frågor om Vad händer om hyran inte betalas vid andrahandshyra?
Det är personen som har förstahandskontraktet som har juridiskt ansvar för att hyran blir betald. Det är även bäst att den personen betalar alla avier för att därmed vara säker på att betalningen kommer in i tid.
Ja, det går att bryta ett andrahandskontrakt i förtid om hyresgästen exempelvis inte har betalat hyran inom 7 dagar efter förfallodag eller vid flera tillfällen misskött betalningar. Då gäller ingen uppsägningstid.
Ja, det kostar pengar att ansöka om ett betalningsföreläggande och avhysning. Här kan du se aktuella priser på Kronofogdens hemsida.
Det är oftast bäst att anlita jurist vid upprättande av stämningsansökningar då varje fall är unikt. Den grundläggande informationen som ska vara med kan ses via denna länk på Lawline.se
Läs vår artikel och använd vår kalkylator som hjälper dig att räkna ut en skälig hyra vid uthyrning i andra hand.