Sälja utan mäklare

Allt om hur du säljer en bostad privat

Utskriftsvänlig PDF

Att sälja utan mäklare innebär att du genomför en bostadsförsäljning på egen hand. Om du väljer att sälja din bostad utan mäklare ska du vara beredd på att det krävs mer jobb från din sida. Samtidigt kan affären bli billigare om du säljer privat utan en mäklare.

7 steg för att sälja en bostad utan mäklare

1. Värdera bostaden

Först och främst måste du få bostaden värderad för att komma underfund med vilket pris du ska sätta. Du kan värdera bostaden på olika sätt:

  • Se vad liknande bostäder har sålts för. På Hemnet kan du exempelvis söka efter liknande bostäder i samma område för att få en uppskattning om priset.
  • Få en kostnadsfri värdering. Låt en eller flera mäklare genomföra en kostnadsfri muntlig värdering. Värderingen är bara en uppskattning och du binder inte upp dig till något avtal. Du kan hitta mäklare i ditt område genom HittaMäklare.
  • Anlita en värderingsman. Att ta hjälp av en värderingsman är billigare än att anlita en mäklare. Fördelen med detta är att du kan få en officiell värdering som även kan ligga till grund för ett bolån.

Om du vill ha tips på hur du kan öka värdet på bostaden kan du läsa vår guide om värdering av bostaden.

2. Utforma en säljannons

När du har gjort en värdering av bostaden är det dags att få ut en säljannons på marknaden. Eftersom du inte har en mäklarfirma som kan annonsera ut bostaden kan det vara svårt att nå en lika stor kundkrets. Som privatperson kan du exempelvis inte lägga upp en annons på Hemnet.

Tips! Se till att skriva en välformulerad bostadsannons och inkludera bilder på bostaden.

Det finns dock fristående sajter där privatpersoner kan annonsera ut sina bostäder, till exempel Blocket. Prata sedan med familj och vänner och be dem dela annonsen i deras sociala medier. Ett tips är att du i bostadsannonsen lägger ut ett utgångspris så att köpare direkt kan börja buda via e-post eller sms.

3. Planera inför visning

Nästa steg är att du utformar en plan och avsätter tid för att kunna ha visning av bostaden. Tänk på att det kan krävas mer än en visning. Vill du läsa mer om visningen kan du läsa våra tips på hur du förbereder dig för visning.

Glöm inte att samla in kontaktuppgifter från spekulanterna så att du kan höra av dig efter visningen.

4. Budgivning

Efter visningen är det dags att kontakta spekulanterna och se om någon vill lägga ett bud. När budgivningen väl är igång är det viktigt att du hela tiden håller alla spekulanter uppdaterade på om eventuella bud har kommit in.

Som säljare är det du som bestämmer till vem du vill sälja och vilket pris du accepterar. Det betyder att du kan stoppa budgivningen och sälja bostaden till en utvald köpare.

5. Kolla upp köparens ekonomi

När sista budet har lagts kan det vara klokt att kontrollera att eventuella köpare verkligen kan fullfölja bostadsköpet. Be att få se deras eventuella lånelöfte och kontakta den bank köparen har lånelöfte hos. Det kan även vara bra att be om att få se spekulantens deklaration och en kreditupplysning från Kronofogden.

6. Genomför en besiktning

Du som säljare har ett visst ansvar över vissa eventuella felaktigheter som köparen upptäcker efter inflytt. Före försäljningen bör du därför genomföra en besiktning för att kunna avsäga dig ansvaret för de fel som du har upplyst köparen om redan vid försäljningen.

7. Skriv köpeavtal

För att avsluta försäljningen ska du utforma ett köpeavtal som både du och köparen skriver på. I vår guide om att skriva kontrakt vid försäljning kan du läsa mer om vad du behöver tänka på vid avtalsskrivningen.

För köpeavtalet rekommenderas att du tar hjälp av en jurist. Om din köpare har ett lånelöfte kan ni eventuellt få hjälp av köparens bank för en mindre summa.

För- och nackdelar med att sälja privat

Även om majoriteten väljer att anlita en mäklare när de ska sälja sin bostad finns det fortfarande en mindre skala som väljer att testa att sälja bostaden utan att blanda in en mäklare i affären.

  • Du sparar pengar. Anledningen till varför privatpersoner väljer att sköta försäljningen själva är för att undvika att betala mäklararvodet. Om du ska sälja en bostad som är värderad till 2 000 000 kronor kan du spara mellan 40 000 och 90 000 kronor på att sköta försäljningen själv.
  • Du har kontroll över affären. Eftersom mäklare arbetar på provision kan vissa tycka att det går lite väl snabbt. Om du sköter affären själv har du full kontroll över vad som pågår.
  • Det är krångligt. Att sälja utan mäklare kan upplevas krångligt. Allt från att hitta köpare till att formulera köpeavtalet tar betydligt längre tid. En mäklares tjänster underlättar affären oerhört mycket.
  • Större risk att något blir fel. Rent juridiskt kan det vara en stor risk att sälja utan mäklare eller juridisk hjälp. Få privatpersoner har tillräckliga kunskaper om vilka lagar som gäller och hur du som säljare ska förhålla dig till dessa.

Sälja bostad till bekant/släkting/familjemedlem

Om du redan har en köpare till din bostad kan det vara enklare att sälja utan mäklare. Du kan hoppa över de flesta steg som att skriva en bostadsannons och ha budgivning. Däremot rekommenderas det att du genomför en besiktning och även skriver ett köpeavtal. Det kan vara bra att anlita en jurist istället för en mäklare.

Om du har anlitat mäklare och därefter vill sälja privat

Även om du har anlitat en mäklare för att sälja din bostad finns det inget som hindrar dig från att sälja bostaden till en bekant, släkting eller nära vän, även om personen inte har varit med i budgivningen. Det är du som är säljare, och därför får du själv bestämma till vem och hur mycket du vill sälja bostaden för.

Exempel: Du ska sälja en bostad och har anlitat en mäklare för att sälja bostaden. På egen väg lyckas du hitta en köpare, en vän till familjen. Trots detta måste du betala mäklararvode eftersom uppdraget har förenats med en ensamrätt.

Gällande mäklararvodet har mäklaren bara rätt till provisionen, det vill sälja en viss procentsats av köpeskillingen, om köpeavtalet har upprättats genom mäklarens förening. Om mäklarens uppdrag har förenats med ensamrätt har mäklaren alltid rätt till provision om bostaden säljs under ensamrättstiden. Det gäller även om bostaden inte säljs till spekulanter som har tillkommit tack vare mäklarens jobb. Ensamrättstiden är vanligtvis tre månader.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Anders Loohagen skriver:

skall inte köparen begära en lagfart via lantmäteriet ?

Evelina skriver:

Hej Anders,

Ja, om det är en fastighet som säljs ska köparen mycket riktigt ansöka om lagfart. Vi har skrivit en egen sida om det: Lagfart

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen