Ordlista
Uppdaterad: 10 oktober, 2024
När det handlar om att köpa, sälja, hyra eller hyra ut en bostad finns det en hel del ord och begrepp som kan vara svåra att förstå. I denna ordlista kan du hitta svar på vad de olika orden betyder.
— A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö —
A
Amortering
Amortering innebär en avbetalning av lån. Amorterar du 500 kr på ett lån på 10 000 kr så har du således 9 500 kr i skuld därefter.
A-skattsedel
A-skatt innebär att din arbetsgivare drar skatt och betalar arbetsgivaravgifter och liknande. Om du är anställd som privatperson och inte som företag så kommer din arbetsgivare behöva betala skatt och avgifter och kan då begära en A-skattsedel som bevis på detta. Du kan beställa A-skattsedel hos Skatteverket.
B
Belåningsgrad
Belåningsgrad är hur stor del av en bostads värde som är belånat. Har man tex en bostad som är värd 1 000 000 kr och lån för 700 000 kr är belåningsgraden 700 000 / 1 000 000 = 70 %. Detta används för uträkningar av amorteringskrav.
Bostadsrätt
Rätten att nyttja en bostad på obegränsad tid. Bostadsrätter är allra oftast lägenheter men kan också vara, radhus eller villa. Läs mer om bostadsrätter här.
Bottenlån
Bottenlån användes tidigare som term för att beskriva den del av bolånet som har en säkerhet. Idag används istället termen bolån för bottenlån och kontantinsatslån för topplån.
Bruksvärde
Det praktiska värdet på bostaden ur hyresgästens synvinkel.
Bruksvärdessystemet
Bruksvärdessystemet innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service.
D
Driftkostnad
De kostnader som uppstår när fastigheten är i drift. I begreppet innefattas el, värme, vatten men även andra kostnader för hushållet som sophämtning och dylikt.
F
F-skattsedel
Att en företagare innehar F-skattsedel innebär att denne är godkänd för F-skatt, och innebär att företagaren själv är ansvarig för inbetalning av skatt och avgifter. Det är ett bevis för uppdragsgivaren (den som anlitar företaget) att denne inte behöver göra Skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Det är kort sagt ett legitimitetsbevis för företag. Har företaget F-skatt kan du lita på att det är ett seriöst företag. Detta kan vara bra att dubbelkolla exempelvis om du anlitar en flyttfirma.
Fast egendom
Fast egendom är per definition jord, som är uppdelat i fastigheter enligt 1 § Jordabalken i svensk lagstiftning.. Begreppet är något svårdefinierat då det kan innefatta ett fysiskt objekt men även en äganderätter. En bostadsrätt är ingen fast egendom då du enbart köper en del av en fastighet.
Flyttskatt
Begreppet innefattar egentligen fyra skatter som uppstår när man säljer en bostad. Främst är det reavinstskatten som avses, som består av 22% av den vinst du gör på din fastighetsförsäljning.
H
Handpenning
Handpenningen är den del av köpeskillingen som du betalar på direkten (oftast inom fem till 14 dagar) efter att du skrivit på kontraktet för ett bostadsköp. Man kan se det som en säkerhet för att du inte ska dra dig ur affären utan att säljaren kan kompenseras.
Handpenningslån
Handpenningslån är ett kortsiktigt lån som hjälper dig att finansiera handpenningen vid ett bostadsköp.
K
Kallhyra
Kallhyra är den hyra som inte avser driftkostnader. Till kallhyran kan det alltså tillkomma kostnader för el, vatten, bredband, sophämtning, värme och så vidare.
Kapitalkostnad
Beräknad som en rimlig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Avkastningsräntan anses rimlig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta.
Konsolidera lån
Att konsolidera lån innebär att man flyttar om flera dyrare lån till ett större, men billigare lån. Om ens bostad stigit i värde kan man tex utöka sitt bottenlån i bostaden och betala bilen, båten eller kreditkortsräkningarna för denna summa. Lånesumman blir densamma men din räntekostnad varje månad minskar.
Vissa företag som till exempel är specialiserade på att göra om sämre krediter (exempelvis smslån, avbetalningar och liknande) till ett billigare privatlån.
Kontantinsats
Kontantinsats är den delen av kostnaden för en bostad som man personligen lägger in från egna sparade pengar. Resterande summa täcks av bolånet. Kontaninsats + bolån = 100 % av köpsumman. I och med införandet av bolånetaket är kontantinsatsen alltid minst 15% av köpsumman.
Köpeskilling
Den summa du betalar vid köp av en specifik fastighet. Alltså det pris som köpare och säljare avtalat.
L
Låneskydd
En typ av säkerhet som vanligtvis går att lägga till när man lånar. Innefattar skydd för om du skulle bli arbetslös eller förlora din arbetsförmåga helt. Kan även ersätta dödsfall i de fall då lånet är upptaget för en familj.
Lös egendom
Kortfattat är det allt som inte är fast egendom. Begreppet innefattar en stor del objekt, allt från diverse föremål till bostadsrätter. De flesta objekt som går att flytta på är lös egendom.
M
Marknadshyra
Den hyra som som fastighetsägaren och hyresgästen fritt kommer överens om för ett hyresavtal. Marknadshyra finns om marknaden är helt fri, vilket den inte alltid är. I Sverige talar man istället om skälig hyra.
Månadsavgift
Månadsavgiften är den avgift som betalas till bostadsrättsföreningen. Den bidrar till att betala föreningens gemensamma kostnader för uppvärmning, reparationer, sophämtning mm. Den brukar ofta, felaktigt, refereras till som hyra men är inte en hyra. Om man så vill kan man dock se det som en ”hyra till inköpspris” då, likt en hyra, ska den betala för underhåll av fastigheten och liknande, men ämnar inte att ge mottagaren en vinst.
P
Pantbrev / pantsatt bostad
En pantsatt bostad betyder att den nuvarande ägaren finansierat bostaden med ett lån där bostaden är satt som säkerhet, en ganska vanlig företeelse med andra ord. Se mer i artikeln om pantsättning och i artikeln om pantbrev.
Privatlån / blancolån
Privatlån kallas ofta också för blancolån och är ett lån man tar helt utan säkerhet. Detta betyder att lånet, ur bankens synpunkt, är relativt osäkert och har därför oftast en hög ränta.
R
Ränta
Räntan är ”avgiften” som banken tar ut för att låna ut pengar till dig. Den räknas årsvis men betalas oftast månadsvis och betalning av räntan påverkar inte storleken av din skuld till banken. Med en ränta på 6 % per år så betalar du, förenklat, 0,5 % per månad (6/12 = 0,5). Om din skuld till banken är 10 000 kr blir räntan alltså 50 kr för den månaden. Skulden är fortfarande 10 000 kr efter att du betalat räntan.
Ränteavdrag
Det avdrag på din skatt som görs baserat på dina ränteutgifter. Beroende på hur mycket ränta du betalar på ditt bolån kommer ett avdrag göras på din slutskatt. Ränteavdraget är för närvarande 30% av skatten upp till 100 000 kr sedan blir avdraget 21%.
Räntetak
En fast gräns för hur högt ditt bolåns ränta kan öka. Har du ett räntetak på ditt bolån kan inte räntan överstiga denna nivå, oavsett vad räntan i realitet ökar till.
S
Säkerhet
Säkerhet är bankens mått av hur troligt det är att de kan få pengarna tillbaka. Ju högre säkerhet, desto lägre ränta. När du tar ett bolån har du bostaden som säkerhet. För banken innebär detta att de vet att eftersom bostaden är värd en viss summa så vet de också att de, i värsta fall, kan låta dig tvångssälja lägenheten för att de ska få sina pengar. Har de ingen säkerhet, som för ett privatlån/blanco-lån, så måste de förlita sig på din återbetalningsförmåga (baserat på din inkomst) för att få tillbaka pengarna.
Skattereduktion
Skattereduktion innebär att skatteuttaget minskat, vilket kort sagt innebär att du betalar mindre skatt. Specifika omständigheter ger rätt till minskad skatt. RUT-avdraget, ränteavdraget och jobbskatteavdraget är namnkunnige exempel på skattereduktioner. Du behöver oftast inte heller ansöka om skattereduktion utan om du har rätt till det så sköter nästan alltid skatteverket det åt dig.
Skuldkvot
En angivelse för hur högt du får belåna dig. En skuldkvot anges som en viss procent av din inkomst. Det finns ännu inget lagstadgat krav men flera banker använder skuldkvot för bolån.
Snittränta
Genomsnittliga räntan som bankerna gett sina kunder under året. Idag finns ett lagstadgat krav på att dessa siffror publiceras vilket innebär att det används flitigt i jämförelser av olika bankers boräntor.
T
Topplån
Topplån är en gammal typ av lån som inte längre används. 2010 infördes bolånetaket som ändrade reglerna. Ett topplån var oftast cirka 5-10% av det totala lånet och den del som amorterades av snabbast och hade högre ränta än bottenlånet. På grund av bolånetaket används inte bottenlån & topplån längre. Istället används boån och kontantinsatslån.
U
Upplåtelse
När en bostadsrättsförening säljer en bostadsrätt för första gången. Tex när en hyresrätt blir en bostadsrätt. En upplåtelse sker bara en gång. En upplåtelseförsäljning ger bostadsföreningen ett tillskott i kassan motsvarande försäljningssumman. Vid ett köp av en upplåtelse så betalar man alltså delvis vid sig själv.
Uppskov
Ett sätt att skjuta upp betalning av skatt vid försäljning av en bostad. Hur det fungerar och när du bör göra det kan du läsa om på sidan om uppskov.
V
Varmhyra
Varmhyra är den hyra som innefattar värme, vatten och el. Alltså ingår de flesta driftkostnaderna i begreppet.
Ö
Öppen budgivning
En budgivning på en lägenhet som fungerar som en auktion. Spekulanterna får lägga bud på lägenheten och blir meddelade om någon bjuder över detta bud. Då får man chansen att lägga ett bud över detta.
Överlåtelse
När en bostadsrätt säljs vidare från en person till en annan. Detta är den vanligaste typen av försäljning.
Kommentarer