Privatlån

Hur ett privatlån kan användas vid bostadsköp

Utskriftsvänlig PDF

Privatlån, eller blancolån som det också kallas, är ett lån som till skillnad från ett bolån tas utan säkerhet. Eftersom det inte finns någon säkerhet för privatlån är maxtaket för hur mycket som går att låna lägre än vid till exempel ett bolån. Samtidigt är räntan för privatlån är ofta lite högre eftersom det saknas säkerhet. Privatlån tas ofta för att till exempel finansiera en kontantinsats eller en reparation.

Privatlån kan hjälpa dig att finansiera en del av bostaden

Ett privatlån kan vara till stor hjälp för att finansiera olika bostadsrelaterade investeringar. Eftersom det finns ett krav på hur hög belåningsgrad du får ha för ditt bolån är det svårt att låna mer med bostaden som säkerhet. Då kan privatlån vara ett bra alternativ. Ett privatlån kan bland annat vara lämpligt vid följande investeringar:

Man kan ta ett privatlån till kontantinsatsen

Sedan 2010 då kravet på kontantinsats infördes i Sverige har privatlån fått en viktig roll för många bostadsköpare. Kontantinsatskravet innebär att bostadsköpare inte får finansiera hela sitt bostadsköp med ett bolån utan 15 % av köpeskillingen måste komma från sparade pengar.

Eftersom bostadspriserna stadigt stigit har det blivit allt svårare för många att spara ihop till en kontantinsats. I sådana fall har det blivit allt vanligare att bostadsköpare tar ett privatlån för att, antingen delvis eller helt och hållet, finansiera kontantinsatsen. Eftersom privatlånet inte är ett bolån omfattas inte det av reglerna kring bolånetaket.

Hitta billigaste privatlånet

 • Jämför villkor från 35 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Sveriges största låneförmedlare
Till Lendo
 • Jämförelse av lån från 30 olika banker
 • Jämför även kreditkort
 • En kreditupplysning från UC
Till Lånekoll
Sambla

 

 • Över 40 banker jämförs samtidigt
 • Mångårig erfarenhet av låneförmedling
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Sambla
Freedom Finance

 

 • Jämför villkor från 30 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Freedom Finance

Man kan även finansiera handpenningen med privatlån

Handpenningen är ett belopp du måste betala direkt när du skriver köpeavtal för en bostad. Ett privatlån går snabbt att få utbetalt och därför kan det vara ett bra alternativ om du ännu inte hunnit spara ihop tillräckligt mycket pengar.

Exempelvis använder många privatlån till handpenningen vid köp av nyproduktion. Detta eftersom handpenningen för nyproduktion kan tas år innan bostaden faktiskt är färdig, vilket innebär att du kanske inte hunnit spara ihop pengarna än.

Renovera din bostad med ett privatlån

Innan bolånetaket var det vanligt att utöka bolånet för att genomföra en renovering. Numera går det bara att låna upp till 85 % av bostadens värde och därför finns det sällan utrymme för att låna mer pengar till en renovering. Istället kan ett renoveringslån vara en bra idé, särskilt om du är i akut behov av en renovering.

Ett privatlån används ofta för att täcka oförutsedda utgifter

När det kommer till privatlån i samband med bostaden är det absolut vanligast att ansöka om privatlån för att finansiera en kontantinsats eller som ett lån för att täcka större, ibland oförutsedda, utgifter. Som bostadsägare är det i princip alltid en bra idé att försöka spara till en buffert för oförutsedda kostnader, men att möjligheten att ansöka om ett privatlån finns är ytterligare en trygghet om något oväntat skulle hända.

Tips! Har du sedan tidigare flera olika lån med mindre bra villkor kan du ofta samla ihop dessa till ett enskilt större lån med mer förmånliga villkor.

Att göra omfattande renoveringar eller tillbyggnader på din bostad kan i förlängningen också innebära att värdet på bostaden ökar och att privatlånet på så vis betalar sig självt. Samtidigt innebär renoveringar oftast att din levnadsstandard höjs under tiden du bor i bostaden


Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

14 Relaterade frågor & svar

Evelina skriver:

Hej!
Jag undrar vilket man ska göra.. om jag ansöker om ett bolån men behöver ta ett privatlån för att betala handpenningen, ska jag då berätta det för banken eller ska jag ansöka om bolånet först och sen privatlånet?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, du bör absolut berätta för banken. I värsta fall kanske du får ett bolån men sen inget privatlån. Banken kommer också vilja veta hur hela bostaden finansieras.

Anna skriver:

Hej, jag har sedan tidigare ett lån på ca 1700000 för min lgh (värde idag ca 2200000).
Har nu sett en fritidsbostad för 650000, hur skulle jag kunna finansiera detta? Har ingen kontantinstas men möjlighet att betala av ett lån på ex. 100000 på 2 år. Går det att få igenom eller blir det alldeles för höga räntor? Är det alltid att föredra att ha alla lån i samma bank (är kund hos en av storbankerna). Tack på förhand!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag är tyvärr inte så insatt i marknaden för fritidshus men utifrån det jag vet så är det högre risk för dessa och därmed också högre krav / högre räntor. Rent teoretiskt skulle du kunna ”toppa upp” ditt bolån (om det finns utrymme, har inte räknat på det) och använda för kontantinsats. Men, som sagt, jag vågar egentligen inte svara på detta.

Jossan skriver:

Jag och min man vill köpa ett radhus för ca 2 milj (friköpt). Vi har en del pengar sparade men vill inte använda upp hela vår buffert. Hur är möjligheterna att ta ett tex medlemslån från facket för att täcka kontantinsatsen? Vi har båda fasta anställningar och tjänar knappt 30 000 i mån vardera.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag är inte direkt insatt i exakt hur medlemslån för fackförbund fungerar men utifrån det jag läst på om detta så kan man använda dem som lån utan säkerhet. Detta borde innebära att de går att använda för kontantinsatsen för en bostad.

Notera dock att kostnaden för detta lån kommer att vägas in i den totala kalkylen som banken gör när ni får ett bolån. Att man delar upp lånekostnaderna på två olika platser innebär inte att de är osynliga för respektive låneinstitut. Detta vet ni förstås redan men kan vara värt att poängtera.

Gabriella skriver:

Hej

Jag vill köpa en bostadrättslägenhet men har inte den blekaste aning om hur mycket jag får låna. Min inkomst är 20 000/mån innan skatt, jag har csn lån på 850 kr/mån men inga andra lån. Prisklassen på lägenheten jag hade tänkt mig är ca 750 000 kr (plus månadshyra på ca 2 500 kr) Är det möjligt för mig att ta ett bolån samt ett privat lån (till kontantinsatsen) till en lägenhet i den prisklass, baserat på min inkomst? Om inte, vilken prisklass bör jag ha råd med?

Tack på förhand

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Gabriella, prova att räkna på detta i kalkylen: http://www.boupplysningen.se/bostadskalkyl/kopa-bostad-kalkyl/ så kan du leka själv med olika räntor osv och se vad som är troligt att du får låna.

Robert skriver:

Hej!

En mycket trevlig och bra sida detta måste jag säga.

Jag och min tjej planerar att köpa en lägenhet med en prislapp mellan 1.7-2.1 milj. Vi har inte delad ekonomi, och vill därför äga 50% var.
Insatsen kommer hamna på mellan 127 000-157 000kr per person. Jag har ca 170 000 att lägga in, och kan alltså täcka min kontantinsats. Medan hon har max 30 000, och kan alltså inte betala kontantinsatsen.

Hon har en lön på ca 22 000 innan skatt, och jag 26 000(ifall det är relevant).

Kommer hon ha möjlighet att låna dom resterande ca 100 000 genom ett sk ”Blanco lån”?
Och i sånt fall, vad skulle ett sådant lån rimligtvis kosta i månaden, med ränta, ammortering osv?

Då min tjej jobbar som inredare och jag snickare, så kommer vi sikta in oss på ett mer eller mindre renoveringsobjekt. Dels för att vi tycker att det är kul att göra om, men även för att vid försäljning kunna tjäna en extra hacka.

Vad skulle vi ha för möjligheter att få låna ytterligare 50 000-70 000 till en renovering?

Tack på förhand!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Trevligt att du gillar BoUpplysningen!

Utan att veta mer om er ekonomi än ni angett men tror jag inte att det ska vara några större problem att få de lån ni behöver. Det är svårt att veta exakt vad ni skulle få för ränta på ett privatlån (det kan skilja mellan cirka 5-13%) men kolla in Lendo.se och se vilka anbud ni får. Prata också med den bank som ni kommer ta ert bolån och se om ni kan få rabatt (bra ränta) om ni tar privatlånet där också.

Ni har ju goda förutsättningar att skapa ett ökat värde genom att använda era kunskaper till att förbättra en bostad. Bostadsmarknaden är fortfarande i ett svajigt läge och det finns inga garantier för att man kan tjäna en hacka så gör det lika mycket för er egen skull som en investering. Jag tror inte att det ska vara några större problem med att få lån till renoveringen heller, men det beror som sagt på hur er totala ekonomi ser ut efter bolån osv.

Sean skriver:

Hej! Jag funderar på att ta ett blanco lån till en lägenhet så jag kan använda de till handpenningen. Jag har precis fått fast anställning och tjänar just nu 16500 kr före skatt. Hur dumt är de att ta ett blanco lån på hundra tusen i min situation?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Beroende på vilket blancolån du väljer och vilken ränta du får kan du kanske räkna med ränteutgifter på c:a 5 000 – 10 000 per år + amorteringar utöver ditt bolån. Det är väldigt svårt att säga om det är en dålig idé eller inte annat än att ett privatlån på 100 000 kr låter ganska mycket för en bruttolön på 16 500 kr. Jag behöver dock mer av en helhetsbild för att göra en bra bedömning. Använda gärna vår kalkyl!

Jenny skriver:

Hej!
Jag vill ta ett privatlån för att täcka upp en del av handpenningen, hur ser läget ut för det idag? Tänkt låna hos Nordea där jag och min blivande sambo varit kunder sen vi föddes.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jenny: Räntorna är extremt låga just nu och de förväntas ligga på den här nivån i ett år framöver. Därefter kommer de förmodligen stiga. Det är dock osäkra tider så riskerar du att förlora jobb eller liknande så är det ingen bra idé med ett privatlån. Du borde dock kunna prata med Nordea om ett Handpenningslån istället som är knutet till bostaden.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen