Bolån för pensionärer
Uppdaterad: 3 januari, 2023
Som pensionär kan det bli svårare att få ett bolån. Det beror främst på att de flesta pensionärer har mindre inkomster. Det kan bli extra svårt att få ett bolån om din pension inte är tillräckligt stor för att uppnå bankernas inkomstkrav.
Innehåll
Så får du bolån som pensionär
För att få ett bolån som pensionär finns det ett par saker som är viktiga att ha i åtanke. Först och främst kan det bli aktuellt att höja din månadsinkomst, exempelvis genom att strukturera utbetalningar på ett sätt som gör att du får en högre inkomst.
Utöver det kan det vara en god idé att ha en medsökande, eftersom bolånen då i högre grad blir beviljade. Det kan även vara klokt att vända sig till långivare och banker som erbjuder seniorlån, om bankerna har bra villkor.
Försök öka din månatliga inkomst
Den låga månadsinkomsten är det som hindrar de flesta pensionärer från att ta ett bolån. Det är svårt att lösa det problemet på något annat sätt än att höja månadsinkomsten.
För de flesta pensionärer är det enda alternativet att minska utbetalningstiden för pensionen och på så sätt få ut ett större belopp under en kortare period. Det har sina uppenbara nackdelar, som att man i värsta fall inte får ut någon pension senare i livet. Om du väljer att minska utbetalningstiden kan banken även anse att din inkomst inte är säkrad för framtiden och besluta sig för att inte låna ut pengarna på grund av det.
En medsökande ökar möjligheten avsevärt
Ett väldigt enkelt sätt att öka chansen för att få ett bolån är att skaffa en medsökande. I praktiken innebär det att ytterligare en person utgör en säkerhet för banken. Personen behöver dock kunna betala lånet själv om det skulle bli aktuellt.
Problemet är att det är ett stort åtagande att vara medsökande. Som pensionär är ditt främsta alternativ att be någon i din familj om hjälp. Kanske kan ett barn ha möjlighet och ha tillräckligt god ekonomi för att stå som medlåntagare. Planerar du att ta ett bolån skadar det i alla fall inte att fråga.
Ett seniorlån kan vara bra om villkoren är bra
Ett seniorlån är ett bostadslån som är speciellt riktat mot äldre och pensionärer. Det låter som den perfekta lösningen, men historiskt sett har de omgärdats av kontroverser och ibland närmat sig lurendrejeri.
Tänk på! Ska du ta ett seniorlån bör du vara mycket observant på villkoren för lånet.
I dagsläget finns det ett fåtal långivare som erbjuder seniorlån till seriösa villkor. Att granska marknaden för denna typ av lån skadar inte, men var mycket observant på lånets villkor och acceptera inte en ränta som kan leda till ekonomiska svårigheter.
Vanliga frågor om bolån för pensionärer
Här finner du svaret på flera av de vanligaste frågorna om bolån för pensionärer. Hittar du inte svaret på din fråga, tveka inte att kontakta oss.
Nekar bankerna pensionärer kategoriskt?
Det har uppdagats att några banker systematiskt nekar pensionärer. I dagsläget är så dock oftast inte fallet, utan det handlar om att de vill minska sin riskexponering. Eftersom de flesta pensionärer har låga inkomster kan många banker investera sina pengar i hushåll med mindre risk.
Hur får man en medlåntagare?
Det finns inget specifikt sätt att få en medlåntagare. Eftersom det innebär ett solidariskt betalningsansvar krävs det att personen känner stor tillit till dig. Därför ber många en familjemedlem att vara medlåntagare.
Tänk dock på att familjerelationer lätt kan förstöras av gemensamma affärer. Skulle du inte klara av att betala lånet är det troligt att den familjemedlem som tar över betalningarna kommer att känna sig lurad, trots avtalet.

Kommentarer
jag är pensionär me d låg pension men jag klarar mig även de högre räntorna
Men jag får inte låna till solceller på mitt hus trots att det skulle minska mina utgifter
Detta p g a min låga pension
Har banken rätt att göra egen bedömning i s f att gå på 6,5 ggr inkomsten
mvh Christer
Hej,
Mina föräldrar som är över 80 år vill flytta från sitt hus till lägenhet.
De säljer då sitt hus värderat till ca 4 500 000. Reavinst ca 4 000 000. Pris tilltänkt lägenhet ca 3 000 000. Även om de skattar direkt har de alltså tillräckligt med pengar över för att betala lägenheten ”kontant”.
De har även pengar till handpenning utan att sälja huset först.
Men hur gör de om de köper en lägenhet först med tillträde i t ex januari och säljer huset först i februari/mars? S.k. Överbryggningslån gäller väl bara handpenning?
Ska de ta nytt lån på nya lägenheten tills de sålt huset? Men de kan de väl sannolikt inte eftersom de är pensionärer med begränsad ”inkomst”?