Bolån som egenföretagare
Uppdaterad: 22 oktober, 2024
När en egenföretagare ansöker om bolån kräver banken ett betydligt större underlag än vanligt eftersom de ser egenföretagande som en större risk än en vanlig anställning. Banken behöver ta hänsyns till både ditt företags- och din privata ekonomi vid bedömningen av din ekonomi. Banken kräver vanligtvis att du skickar in ett revisionsintyg, företagets årsredovisningar, att du har en inkomstförsäkring och så vidare. Därför är det ofta svårare för egenföretagare att få sitt bolån beviljat jämfört med någon som har en vanlig fast anställning.
Innehåll
- 7 tips – så får du lånelöfte & bolån som egenföretagare
- Bevisa för banken att du & ditt företag har en stabil ekonomi
- Visa företagets tidigare lönsamhet hellre än framtida
- Framhäv dina möjligheter att klara dig vid en konkurs
- Börja med att ansöka om ett lånelöfte
- Jämför bolån för egenföretagare
- Banker som godkänner lån till egenföretagare
- Bolån när man har enskild firma eller aktiebolag
- En medlåntagare ökar dina chanser att lånet beviljas
- Kan man köpa en bostad i sitt företag och bo i den själv?
- Kan man få bolån som egenföretagare?
- Vanliga frågor om Bolån som egenföretagare
7 tips – så får du lånelöfte & bolån som egenföretagare
- Ta ut en jämn lön, banken gillar jämna och stabila inkomster
- Visa banken att företaget är lönsamt och har en historiskt stark ekonomi
- Visa banken underlag för lön och utdelningar du tagit ut under de senaste åren
- Förekom banken genom att skicka in alla handlingar innan de ber om de
- Visa banken alla dina olika privata inkomster och tillgångar
- Förklara banken att du har en plan B ifall företaget skulle gå i konkurs
- Ta in en medlåntagare vid behov
Underlag att visa banken
- Bokslut och årsredovisningar
- Underlag som påvisar dina inkomster & eventuella extrainkomster
- Uppgifter om eventuell inkomstförsäkring eller andra säkerheter
- Underlag som påvisar andra finansiella medel i form av sparande, fonder, aktier osv
- Underlag som visar på dina andra skulder & tillgångar
Bevisa för banken att du & ditt företag har en stabil ekonomi
För att du som egenföretagare ska få ett bolån måste du uppvisa att du har stabil ekonomi. Ett bra sätt är att ta med företagets bokslut och årsredovisningar, gärna från flera år, som bevisar att lönsamheten är god. Ett annat är att försöka ta ut en anständig månadslön från företaget under en längre tid. Att visa upp att du har möjlighet att plocka ut lön visar på en konsekvent lönsamhet. Tar du ut utdelning utöver din lön är det bra att lyfta fram detta. Är utdelningen en stor del av din inkomst bör du kunna påvisa att motsvarande utdelningar är troliga även i framtiden.
Revisionsintyg
Banken vill ofta att du ska skicka in ett revisionsintyg. Det är ett intyg som en revisor utfärdar efter att ha granskat företaget och gjort bedömningen att företaget kommer att klara av att betala ut tillräckligt mycket lön under kommande år.
Ett revisionsintyg kostar vanligtvis mellan 1 500 – 2 000 kr.
Exempel på ett revisionsintyg
Vi har laddat upp ett exempel på hur ett revisionsintyg kan se ut. Intyget baseras på ett riktigt intyg som vi själva köpt inför en ansökan om bolån som egenföretagare.
🔗 Ladda ner exempel på revisionsintyg
Visa företagets tidigare lönsamhet hellre än framtida
Som egenföretagare är du förmodligen van vid att se möjligheter och potential i ditt företag. Bankerna tänker annorlunda. Banken premierar konsekvent lönsamhet över potentiell lönsamhet. Det banken bryr sig om är att ditt företag har råd att betala ut lön så att du kan betala räntor och amortering på ditt bolån månad efter månad.
Tips! Att ansöka om bolån som egenföretagare kan liknas med en förhandling av en stor affär. Din uppgift är att övertyga banken om att du kommer klara av bolånet samtidigt som du försöker pruta på räntan för lånet.
När du förhandlar med banken är det alltså inte av något större värde att påpeka hur enormt stor lönsamhet ditt företag kommer att ha i framtiden. Peka istället bakåt i tiden och visa att företaget redan varit lönsamt under en längre tid och att det troligtvis kommer att fortsätta vara det.
Framhäv dina möjligheter att klara dig vid en konkurs
Inget företag är 100 % säkert att klara sig bra. Oförutsedda händelser, starkare konkurrens eller bara ren och skär otur kan göra att också ditt företag en dag går i konkurs. När du förhandlar med banken kan du därför påvisa att du har kvaliteter som gör att din ekonomi inte står och faller med ditt företagande. Har du en plan B, exempelvis en studiebakgrund som gör att du enkelt kan få en anställning vid behov bör du framhäva den. På så sätt är det inte lika riskabelt för banken att ge ut bolån till dig som egenföretagare.
Om du har en bra inkomstförsäkring kan det göra att banken känner sig lite tryggare med att du kommer ha en inkomst även om du tvingas lägga ner företaget.
Börja med att ansöka om ett lånelöfte
Första steget mot ett bolån är att ansöka om lånelöfte. Med ett lånelöfte kan du i lugn och ro börja leta efter din nya bostad utan att behöva oroa dig för finansieringen. Det är i samband med lånelöftet som du behöver bevisa för banken att din och ditt företags ekonomi är stabil.
Jämför bolån för egenföretagare
Som egenföretagare kan de erbjudanden du får från bankerna skilja sig kraftigt. Det är också tidskrävande att jämföra ett stort antal banker om du ska kontakta alla själv. Med hjälp av en jämförelsetjänst för bolån kan du som egenföretagare få hjälp att hitta bolånet med den lägsta räntan. Din personliga handläggare sköter hela processen, från jämförelse till ansökan, och kan svara på dina frågor som egenföretagare.
Informationen du får om räntor och villkor kan du även använda när du förhandlar om räntan med den bank du vill välja.
Banker som godkänner lån till egenföretagare
Om du har svårt att få bolånet beviljat hos de traditionella bankerna finns det banker som i högre grad godkänner ansökningar från människor med eget företag, timanställning osv. Några exempel på banker som inte är lika hårda i sin bedömning är Svea.com, Bluestep.se och Marginalen.se. Eftersom de godkänner fler ansökningar erbjuder de också en högre ränta än de traditionella bankerna. Två av dessa banker och ett flertal andra jämförs om du använder Lånekoll.se för att jämföra erbjudanden från olika banker med endast en ansökan. Det är helt gratis att använda Lånekolls jämförelsetjänst.
Bolån när man har enskild firma eller aktiebolag
Om du driver ett aktiebolag räknas du som anställd i aktiebolaget. Då har du en vanlig lön som banken kan ta hänsyn till vid ansökan om bolån. Banken kommer dock även behöva undersöka aktiebolagets lönsamhet, historik, om det finns företagslån i företaget osv som vi nämner ovan.
Driver du en enskild firma behöver banken även då undersöka både din privata ekonomi och den enskilda firmans ekonomi för att se att företaget tjänar tillräckligt med pengar för att klara av att betala ut tillräckligt med lön till dig. Har du långa och stabila kontrakt med kunder kan de vara bra att visa upp de för banken.
En medlåntagare ökar dina chanser att lånet beviljas
Ju mer säkerhet banken har desto större sannolikhet är det att de beviljar bolånet. Om du kan hitta en medlåntagare kommer det öka dina chanser att få bolånet beviljat.
En medlåntagare är en person som står med på bolånet som extra säkerhet för banken ifall du inte kan betala dina räntor och amorteringar. Betalar du inte kommer medlåntagaren att krävas på betalning i ditt ställe. Medlånatagaren står ej med som ägare på bostaden, endast på bolånet.
Ett alternativ är att den medsökande står med som delägare av bostaden. Det är det alternativ som är tryggast för den medsökande eftersom den då äger en del av tillgången och inte bara är ansvarig för skulden.
Kan man köpa en bostad i sitt företag och bo i den själv?
Ja, det går utmärkt att köpa en bostad med företagets pengar. Den som bor i bostaden måste dock betala en marknadsmässig hyra till företaget, oavsett om det är du själv som bor där eller någon annan.
Tänk på att de flesta bostadsrättsföreningar inte godkänner att juridiska personer (företag) äger bostadsrätter. Om du avser att köpa en bostadsrätt i företaget måste du alltså först kolla upp bostadsrättsföreningens stadgar för att se om juridiska personer godkänns som ägare.
Köper du ett hus finns inga hinder rent juridiskt. Det är fritt fram för företag att köpa hus och hyra ut till företagets anställda, ägare, kunder eller utomstående. Det viktiga är att hyran är marknadsmässig, är den för låg räknas det som ett skattebrott.
Kan man få bolån som egenföretagare?
Det går att få bolån som egenföretagare men det är svårare eftersom banken måste godkänna både din privata och företagets ekonomi. Om banken bedömer att din och företagets ekonomi är tillräckligt god kommer de godkänna bolånet. De flesta banker erbjuder bolån till egenföretagare.
Vanliga frågor om Bolån som egenföretagare
Ja, men banken kommer att undersöka både din privata ekonomi och företagets ekonomi.
De traditionella bankerna är bäst men om man nekas bolån där kan man testa hos de banker som i större grad godkänner bolån till egenföretagare och timanställda exempelvis. Eftersom de erbjuder bolån till de som de traditionella bankerna ofta nekar tvingas de även ta ut högre räntor.
Räntan sätts individuellt och baseras på din och ditt företags ekonomiska situation.
Kommentarer