Hyra ut bostadsrätt i andra hand

Ska du hyra ut en bostadsrätt i andra hand är det viktigt att du får godkännande från bostadsrättsföreningen. Trots att du äger bostaden måste du ta hänsyn till bostadsrättsföreningens stadgar och styrelse. Det finns även bestämmelser om hur mycket du får ta ut i hyra och hur ett andrahandskontrakt ska upprättas.

1. Ta reda på om du får hyra ut din bostadsrätt

Att ha en bostadsrätt innebär att du äger en viss del av en bostadsrättsförening. Om du måste flytta ut tillfälligt kan du hyra ut bostaden i andra hand, förutsatt att din bostadsrättsförening godkänner detta.

Vad som gäller för andrahandsuthyrning är reglerat i bostadsrättsföreningens stadgar och i bostadsrättslagen. För att du som bostadsrättsinnehavare ska få hyra ut din bostad krävs det att du kan uppvisa skäl för uthyrningen. Med det sagt innebär det inte att alla skäl är godtagbara. Att köpa en lägenhet med avsikten att bara hyra ut den behöver inte godtas av bostadsrättsföreningen.

Giltiga skäl till att hyra ut en bostadsrätt

 • Du ska flytta ihop med din sambo för att testa att bo ihop
 • Du ska arbeta, studera, göra lumpen eller vårda en anhörig på annan ort (som du inte enkelt kan pendla till)
 • Du är sjuk
 • Du ska hyra ut till egna barn
 • Du ska hyra ut till närstående
 • Du har svårt att få din bostad såld på grund av marknadsläget

Om du ska hyra ut av dessa skäl bör bostadsrättsföreningen godkänna din uthyrning. Dessutom kan bostadsrättsföreningen tillåta fler anledningar till uthyrning. I så fall ska dessa stå utskrivna i bostadsrättsföreningens stadgar.

Om du inte skulle få din ansökan godkänd

Om din ansökan inte skulle bli godkänd kan du överklaga genom att skicka en ansökan till Hyresnämnden. Skulle Hyresnämnden ge dig rätt får du hyra ut bostaden baserat på detta beslut, trots att bostadsrättsföreningen inte vill det.

Tänk på! Du bör aldrig hyra ut din bostadsrätt i andra hand utan godkännande från bostadsrättsföreningen eller beslut från Hyresnämnden.

Att hyra ut bostaden utan godkännande från bostadsrättsföreningen eller beslut hos Hyresnämnden är aldrig en bra idé. Då kan bostadsrättsföreningen nämligen säga upp din nyttjanderätt av bostaden. Vad som gäller rent juridiskt kan du läsa mer om i Bostadsrättslagen. Det är dock inget vi går in djupare på i denna guide.

2. Bestäm vilken hyra du ska ta ut

Att bestämma vilken hyra du ska ta ut för uthyrning av bostadsrätt är inte det enklaste. Du måste delvis ta hänsyn till dina egna kostnader för bostaden, eftersom du inte vill göra förlust på att hyra ut i andra hand. Dessutom måste du ta hänsyn till vad som är en skälig hyra för din bostadsrätt. Om du tar ut en oskälig hyra kan hyresgästen begära att hyran sänks.

Tänk på! Bostadsrättsföreningen har rätt att ta ut en viss avgift för andrahandsuthyrning. Den avgiften kan du ta med som en driftkostnad när du beräknar hyran för din hyresgäst.

Se hur mycket du kan ta ut i hyra för en bostadsrätt

Välj typ av bostad
Hyresrätt
Bostadsrättt
Villa/Radhus
Rum
Räknar ut hyran
I samarbete med

3. Annonsera att du söker en hyresgäst

Var du ska annonsera att du hyr ut din bostadsrätt är helt upp till dig. Många lägger upp annonsen på Blocket.se, andra i den lokala tidningen, och den senaste tiden har det blivit allt vanligare att lägga upp en annons på Facebook.

Om du lägger upp din annons på Facebook kan det vara bra att göra inlägget delbart, så att dina vänner kan dela annonsen med sina vänner. Oavsett var du lägger upp annonsen bör du ta del av våra tips på hur du skriver en bostadsannons och hittar rätt hyresgäst.

Tips!

Samtrygg – Hyr ut din bostadsrätt säkert

Genom att använda Samtrygg ökar dina chanser att på ett tryggt, säkert och smidigt sätt hitta en hyresgäst som du kan lita på. Dessutom erbjuder Samtrygg både juridiskt och ekonomiskt skydd.

 • Speciellt framtagen försäkring för uthyrning i andra hand
 • Personlig support genom hela hyresperioden
 • Samtrygg garanterar hyran varje månad
Lägg upp annons

4. Komplettera din ansökan till bostadsrättsföreningen

När du hittat en hyresgäst kan du behöva komplettera din ansökan om att få hyra ut din bostad. Det beror på att att bostadsrättsföreningen ofta vill veta vem du planerar att hyra ut bostaden till och att personen i fråga är en ansvarsfull person som kommer att kunna betala för bostaden.

En privatperson kan gratis begära att få en kreditupplysning på sig själv en gång om året, vilket du kan be din hyresgäst att göra. På så sätt kan du visa för din bostadsrättsförening att personen du planerar att hyra ut till har god ekonomi.

5. Skriv andrahandskontrakt och inventarieförteckning

Det absolut viktigaste vid uthyrning av bostadsrätt i andra hand är att du upprättar ett andrahandskontrakt och en inventarieförteckning. Du som hyresvärd har fortfarande fullt ansvar för din bostadsrätt och ett kontrakt anger vad som gäller om hyresgästen inte betalar hyran, orsakar skada på bostaden eller liknande.

Tänk på! Vid andrahandsuthyrning bör kontraktet alltid vara skriftligt, annars kommer du få svårt att bevisa vad som har avtalats om det skulle uppkomma en tvist. Läs mer om hur du upprättar ett kontrakt för andrahandsuthyrning.

Det kan även vara bra att din hyresgäst tecknar en hemförsäkring eftersom hyresgästen oftast inte skyddas av din hemförsäkring. Du som hyr ut bostadsrätten bör ha en hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg , ifall något skulle hända i lägenheten när hyresgästen inte är där.

Tips! Om du hyr ut omöblerat kan du välja en hemförsäkring som bara täcker bostadsrätten, men inte inredningen.

6. Upprätta ett protokoll över eventuella skador

Om det skulle uppkomma skador under tiden du hyr ut din bostadsrätt är det din skyldighet att bevisa att skadan har uppkommit under den tid din hyresgäst bodde där. Det är därför bra att upprätta ett protokoll över eventuella skador innan du låter hyresgästen flytta in. Ni kan också göra det gemensamt när hyresgästen flyttar in.

Ett besiktningsprotokoll ska innehålla skador som redan finns i bostaden när hyresgästen flyttar in. Det kan även vara en bra idé att inkludera foton så att du som hyresvärd kan bevisa om en ny skada har uppkommit när du får tillbaka din bostadsrätt.

7. Lämna över nycklarna och låt hyresgästen flytta in

På inflyttningsdagen ska du lämna över nycklarna till din hyresgäst och låta han eller hon flytta in. När hyresgästen har flyttat in innebär det att hyresgästen får exklusiv rätt till bostadsrätten. Trots att du som hyresvärd har reservnycklar får du inte återta lägenheten eller besöka den oannonserat. Kommer du att behöva hämta post eller liknande måste det anges i kontraktet som skrivs från början.

8. Skatta på dina inkomster från andrahandsuthyrning

När du hyr ut en bostadsrätt i andra hand ska du betala in inkomstskatt på hyran du får in. Inkomster från uthyrning i andra hand redovisas som inkomst av kapital i din deklaration. Enligt Skatteverket får du göra schablonavdrag på 40 000 kronor samt ett avdrag för avgifter som du betalar in till bostadsrättsföreningen. Eventuella inkomster utöver detta skattar du med 30 procent.

Läs mer om beskattning av andrahandsuthyrning på Skatteverkets hemsida eller kontakta dem på 0771- 567 567. Vi svarar inte på frågor om skatter i kommentarsfältet utan hänvisar direkt till Skatteverket.

9. Övrigt att tänka på vid uthyrning

 • Ha någon som företräder dig vid styrelsemöten. Om du exempelvis ska bo på annan ort under uthyrningen kan det vara lämpligt att ha någon som företräder dig på styrelsemöten. Det behöver inte vara din hyresgäst utan kan vara någon annan närstående. För att någon ska kunna företräda dig krävs det att du skriver en fullmakt för detta.
 • Betala avgiften till föreningen själv. Det är ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare att avgiften till föreningen betalas in i tid. Det är därför bäst att du betalar alla egna utgifter så som avgift till föreningen, abonnemang, el och liknande och att din hyresgäst i sin tur betalar en hyra till dig.
 • Ha kontakt med dina grannar. Det kan vara bra att kontakta en granne och informera honom eller henne om att du ska hyra ut din bostadsrätt, och lämna dina kontaktuppgifter. Då kan grannen höra av sig om något inte är som det ska, så slipper du få reda på det från bostadsrättsföreningens styrelse.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

207 Relaterade frågor & svar

Ludde skriver:

Hej!

Har hittat en förening som tillåter juridisk person att köpa lägenheterna i brf:en men även att man får hyra ut oavsett anledning. Hur vanligt är detta och finns det några ”minor” man kan gå på där?

”Vi välkomnar juridiska personer som köpare, andrahandsuthyrning är godkänt enligt föreningens stadgar.”

Evelina skriver:

Hej Ludde,

Jag vet tyvärr inte hur vanligt det är, men det finns i alla fall inget i lagen som hindrar föreningen att godkänna juridiska personer som vill köpa en bostadsrätt.

Gällande andrahandsuthyrning är det också upp till föreningen att avgöra vilka anledningar de godkänner och inte. Det betyder dock inte att det är fritt att hyra ut utan tillstånd. Den som vill hyra ut i andra hand ska därför alltid ansöka om tillstånd hos föreningen först, även om stadgarna är positivt inställda till andrahandsuthyrning.

Therese skriver:

Hej!
Jag har läst att det numera är bestämt i Bostadsrättslagen att du inte behöver uppge några särskilda skäl till varför du vill hyra ut. Styrelsen i din bostadsrättsförening kan därför bara neka dig om de har en god anledning – att du till exempel vill hyra ut ditt boende i rent vinstsyfte, att du tänkt använda bostaden för hotelluthyrning eller att din hyresgäst har dåliga referenser. Stämmer det och var i bostadsrättslagen finns detta i så fall skrivet?

Evelina skriver:

Hej Therese,

Det står inte specificerat i Bostadsrättslagen av vilka anledningar bostadsrättsföreningen får neka uthyrningen. Det som står (i 7 kap 10 och 11 §, mer specifikt) är att du måste ha bostadsrättsföreningens samtycke att hyra ut, och om de nekar kan du ändå få hyra ut den i andra hand om du i stället får tillstånd hos hyresnämnden. Det är då hyresnämnden som bedömer om föreningen har befogad anledning att vägra samtycke eller inte. Om det inte finns någon sådan anledning ska hyresnämnden ge tillstånd för uthyrningen.

Marcus skriver:

Hej , jag har en lite dum fråga här när det gäller att hyra ut i andrahand tills man går i pension. Kan jag hyra ut min lägenhet trotts att jag har 27 år kvar tills pension eller finns det någon tidsbegränsning. Vad skulle hända om jag sålde lägenheten innan jag når pension? kan jag bli återbetalningsskyldig då? Som sagt, dumma frågor. MVH

Evelina skriver:

Hej Marcus,

Du behöver bostadsrättsföreningens tillstånd för att hyra ut lägenheten om du inte ska bo där själv. Ett sådant tillstånd brukar delas ut för 6–12 månader i taget, sedan måste du ansöka på nytt. Det är inte så troligt att bostadsrättsföreningen tillåter uthyrning ända fram till din pension.

Tänker du bo kvar i lägenheten och hyra ut ett rum till en inneboende finns ingen direkt tidsbegränsning.

Skulle du sälja lägenheten medan du har en hyresgäst behöver du säga upp hyresgästens kontrakt. Sköter du det enligt ert kontrakt och lagen om uthyrning av egen bostad ska du inte riskera att bli återbetalningsskyldig.

Caroline skriver:

hej, hyr ut min lägenhet och parkering i andrahand. Min hyresgäst betalar hyra till mig sedan betalar jag in räkningarna då jag vill ha koll på att de betalas i tid osv.
Nu är de så att föreningen väljer att både höja hyra och avgift för parkeringen. kan jag då också höja hyresavgiften till min hyresgäst trots att de på vårat kontrakt står hyresavgiften som vi kom överens om då jag började hyra ut. höjning av hyra från bostadsrätts föreningen har inte gjorts tidigare år och inget jag kan påverka. även att extra kostnad för el till parkeringen tillkommer som man får räkning per kvartal hade jag också glömt räkna med. är de något man nu i efterhand kan säga att de tillkommer som extra utgift ?
känns dumt men det skulle ju min hyresgäst själv fått räkning på om han själv betalt in dom.
tack på förhand

Daniel skriver:

Hej Caroline!

Som hyresvärd har du rätt att begära omförhandling av hyresvillkoren. Så länge den nya hyran inte överskrider vad som är att anse som skälig hyra är hyreshöjningen tillåten. Förhoppningsvis kan du och din hyresgäst komma överens om att den nya hyran är rimlig.

Lycka till!

Johanna Thurdin skriver:

Hej
Min dotter ska studera på annan ort och jag vill köpa en bostadsrätt som hon kan bo i , eftersom det är jättesvårt och dyrt att hitta lagliga hyresrätter. Jag ser i frågorna på denna sida att det inte är självklart att man får hyra ut en bostadsrätt ens till sina barn och inte längre än ett år. Skulle det kunna förenkla om min dotter vore delägare i lägenheten, då måste hon väl få bo där utan att det räknas som andrahandsuthyrning? Hon har för låg inkomst för att få lån, men kan hon bli delägare även om hon inte står på lånet, utan bara lägger in en kontantinsats?

Evelina skriver:

Hej Johanna,

Jag skulle säga att det beror helt på vad bostadsrättsföreningen i fråga säger om saken. En del tillåter att en förälder köper bostadsrätten och låter barnet bo där själva, men då vill de i regel räkna detta som andrahandsuthyrning oavsett om barnet betalar hyra till dig som förälder eller inte. Andra bostadsrättsföreningar kräver att barnet som ska bo i lägenheten behöver vara delägare.

Kolla därför vad bostadsrättsföreningen har för krav när ni har hittat en intressant bostadsrätt. Om ni vill lösa det med delägande borde det gå att ordna även om din dotter inte står med på lånet, men där får jag hänvisa till din bank för hjälp med hur ni ska lösa det.

Jag vill även nämna att uthyrning till sina egna barn brukar vara ett giltigt skäl till andrahandsuthyrning i hyresnämndens ögon. Det är alltså en fullt möjlig lösning om det skulle visa sig bli lättare för er.

Emanuel skriver:

Hej!

Jag är 19 år och bor hemma för tillfället och vill inte flytta ut än. Jag har en ganska stor summa pengar som jag vill investera på något sätt. Har därför funderat på att köpa en lägenhet nu, hyra ut den och därefter möjligtvis flytta in senare. Kan jag göra så med tanke på att man hyresnämnden kan neka mig om jag köper en lägenhet för att just hyra ut den?

Mvh, Emanuel

Evelina skriver:

Hej Emanuel,

Det är i första hand bostadsrättsföreningen som behöver godkänna dig som medlem och därefter att du hyr ut bostaden. Många bostadsrättsföreningar säger direkt nej om du vill köpa lägenheten utan att själv bo där, och som du säger lär inte hyresnämnden bevilja uthyrningen om du överklagar till dem.

Dock finns det säkert en del bostadsrättsföreningar som skulle tillåta det, men då är det viktigt att de vet om att du vill köpa lägenheten med syftet att hyra ut. Mitt råd är därför att kolla med föreningen i fråga tidigt i processen – innan du går genomför köpet – om de skulle godkänna att du hyr ut bostadsrätten en tid.

Det finns även så kallade ägarlägenheter som är mer fristående än bostadsrätter. Kan du hitta en sådan att köpa är du mer fri att hyra ut den som du vill utan att behöva något godkännande.

michael berg skriver:

Hej familjen Ek ska köpa en liten bostadsrätt på annan ort, sonen 16 år ska studera där. Eftersom han är underårig så måste en godman skriva på i hans namn ( om han ska stå på kontraktet). För att slippa godman etc så vill mamman skriva på kontraktet men sonen ska bo där. Tolkas detta som 2a handsuthyrning? kan brf ta ut adm avgift för det ? De har flaggat för 10% av BB. Eller finns något annat förlag på upplägg?

Evelina skriver:

Hej Michael,

Ja, många gånger vill bostadsrättsföreningen att föräldern hyr ut bostadsrätten till barnet i liknande fall. I så fall kan föreningen mycket riktigt ta ut en avgift, där 10 procent är prisbasbeloppet är vad de högst får ta ut. Jag tror att detta är en rimlig lösning på situationen om personerna i fråga vill slippa god man.

Sara skriver:

Hej

Har fått veta av min granne att min hyresgäst har lånat ut lägenheten till ett par medan han är på annan ort utan att meddela mig, om han tar hyra eller inte vet jag inte, han menar att det är hans vänner och att det inte i kontraktet står att han inte får göra så. Jag tycker det är oacceptabelt eftersom jag hyrt ut den till honom enbart i godtro, har han rätt att göra så?

Evelina skriver:

Hej Sara,

Nej, din hyresgäst har inte rätt att göra så. Om din hyresgäst lånar ut lägenheten till någon annan utan att själv vistas där räknas det som uthyrning, oavsett om han tar ut hyra eller inte. Att som andrahandshyresgäst hyra ut till en tredje part är inte tillåtet.

Linn Malm skriver:

Hej

Jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand. Det är så att mina hyresgäster har tappat bort nyckeln till port och gemensamma utrymmen. Låsen måste förmodligen bytas ut och jag undrar vem som blir betalningsskyldig?

I kontraktet står det att andrahandshyresgästerna fått nycklar till gemensamma utrymmen och att samtliga nycklar ska returneras vid utflytt.
Kan nyckelförlust betraktas som skada eller förlust av egendom?
Bör nyckelförlusten polisanmälas och i sådana fall; ska den som tappat nyckeln eller ägaren av lägenheten polisanmäla förlusten?
Tacksam för svar.
Mvh, Linn

Evelina skriver:

Hej Linn,

Om dina hyresgäster tappat bort nyckeln ska de ersätta dig för ny nyckel, eller för låsbyte om det behövs. Dock är det i regel du som hyresvärd som behöver bevisa att nyckeln tappades bort under tiden som andrahandshyresgästen hade den. Att det står med i kontraktet är bra, men det är svårt att säga om det beviset räcker ifall det blir en juridisk tvist om saken.

Nyckelförlust betraktas som skada och går in under 24 § i hyreslagen.

Ja, borttappade nycklar ska polisanmälas. På så sätt finns det chans att få tillbaka nycklarna, ifall någon har hittat och lämnat in dem. Jag kan inte se att det spelar någon större roll om ägaren eller den som tappat nyckeln gör polisanmälan.

SS skriver:

Jag bor med min ex fru och min dotter. Jag hyrde min lägenhet (bostadsratt) i 6 månader. Jag försökte sälja men jag kunde inte hitta någon köpare. Nu vägrar föreningen min begäran att hyra. Jag har redan tecknat ett nytt kontrakt med mina hyresgäster. Jag kommer att adressera till Hyrenämden men kan mina hyresgäster bo där tills jag får svar på mitt fall? Jag bad godkänna att hyra eftersom jag inte kunde sälja.

Evelina skriver:

Hej,

Tyvärr verkar det inte som att du har rätt att låta dina hyresgäster bo kvar under tiden som hyresnämnden behandlar din ansökan. Låter du hyresgästerna bo kvar efter att föreningens första godkännande har gått ut riskerar du att bli av med bostadsrätten för otillåten andrahandsuthyrning, ifall även hyresnämnden skulle avslå din ansökan.

Skulle hyresnämnden däremot godkänna uthyrningen ska det inte vara några problem att de bott kvar, enligt den information jag kan hitta. Svårigheter att sälja bostaden brukar räknas som ett giltigt skäl, men det går tyvärr inte att säga säkert vad hyresnämndens bedömning blir.

Gustav skriver:

Hej!

Jag är student och kommer studera utomlands i två terminer (9 mån). Jag kommer inte ändra min folkbokf.adress utan tänkte stå kvar på min bostadsrätt. Nu till min fråga:
Jag och min sambo bor tillsammans här, vi är alltså båda skrivna här, men jag äger bostadsrätten. Måste jag hyra ut lägenheten till min sambo under tiden jag är utomlands?

Tack på förhand för svar!

Evelina skriver:

Hej Gustav,

Tyvärr kan jag inte hitta någon allmän regel för detta. Det säkraste är att du hör med din bostadsrättsförening om de i så fall skulle kräva att du hyr ut till sambon.

Att en närstående ska hyra lägenheten och tillfälliga studier på annan ort brukar räknas som ett giltiga skäl till andrahandsuthyrning, så om bostadsrättsföreningen nekar har du anledning att ta ärendet till hyresnämnden.

Christina skriver:

Hej!
Jag planerar att hyra ut min bostadsrätt i andra hand utan möbler för 10000kr. Hyran är 3500kr. Utöver detta har jag avgifter för mina lån på ca 3000kr/mån samt kostnader för el och bredband.
När det sedan kommer till skatten som jag eventuellt måste betala förstår jag inte riktigt hur jag ska räkna. Om jag förstått det hela rätt så får man dra av hyran (3500kr) från den hyra jag planerar ta (10000kr), men får jag inte dra bort för alla lån jag har också? Och hur ska jag tänka när det gäller el och bredband? Om jag betalar det som ägare måste jag ju inkludera det i hyran, men får jag dra av det då för att slippa skatta?

Evelina skriver:

Hej Christina,

Det stämmer att du får dra av den hyra och andra avgifter som du betalar till bostadsrättsföreningen om du betalar skatt på uthyrningen. Däremot får du inte göra avdrag för dina egna lån eller avgifter för ökade driftkostnader (t.ex. el och bredband), även om de sistnämnda avgifterna har räknats med i hyran. När du har dragit av schablonavdraget på 40 000 kronor och dina avgifter till bostadsrättsföreningen är återstående hyresintäkter det du ska betala skatt på.

Vad som ska räknas med i hyran har vi skrivit om på sidan skälig hyra. Läs gärna mer om saken där, och använd vår kalkylator för att försäkra att du tar ut en rimlig hyra för din bostad. Tänk på att dina egna lån inte ska tas med i hyran du tar ut, utan i stället en rimlig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.

Har du fler frågor om hur andrahandsuthyrning beskattas för bostadsrätter rekommenderar jag Skatteverkets information om att hyra ut privatbostad.

Anne skriver:

Ärvt bostadsrätt och funderar på att hyra ut. Min bortgångna förälder uttryckte muntligen att hen ville att bostadsrätt skulle tillfalla barnbarn när de kom i den åldern. Nu gick min förälder bort alldeles för tidigt och barnbarn har flera år kvar innan flytt. Inget av önskemål hann skrivas ner. Kan detta vara ett godtagbart skäl till uthyrning?

Evelina skriver:

Hej Anne,

Det är upp till bostadsrättsföreningen att avgöra om du får hyra ut lägenheten av det skälet. Om de nekar kan du gå vidare till hyresnämnden med ansökan, men skälet är inte bland de som brukar godkännas i hyresnämnden så det är svårt att säga vilket beslut du i så fall får.

Erik Li skriver:

Hej. Har ett par frågor…
Jag äger en bostadsrätt som min dotter bor i när hon gör sina gymnasiestudier. Bostadsrättsföreningen vill att jag ansöker om lov och att jag ser min dotter som en person som hyr i andra hand. Är det okey?

Har iaf ansökt och fått det beviljat. Bostadsrättsföreningen har nu lagt en extra avgift på min månadsavgift och kallar den för ”avgift vid andrahandsuthyrning”. Beloppet är ca 400 kronor, vilket blir ett påslag på drygt 20 %. Låter det rimligt?

Evelina skriver:

Hej Erik,

Ja, det är helt okej för bostadsrättsföreningen att göra så. När en förälder äger en lägenhet där barnet ska bo är andrahandsuthyrning en vanlig lösning. Du och din dotter bestämmer dock själva om hon ska betala någon hyra till dig eller inte.

Bostadsrättsföreningen har också rätt att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning, så länge det står i deras stadgar. Det finns dock regler för hur stor den avgiften får vara. Enligt Statistiska Centralbyrån får det beloppet år 2020 vara högst 4 730 kronor per år (10 procent av prisbasbeloppet). Så länge avgiften inte överskrider denna summa per år är avgiften alltså rimlig.

Claudio Ruz skriver:

Hej,

bor i en bostadsrätt sedan 10 år. Våningen ovanför var köpt och uthyrd i inom 12 mån.
Jag upplever dom som hyr som störande, har kontakta föreningen om detta. Enligt dom är det en godkänn uthyrning. Vet ej skälen för uthyrningen ännu.
Hur kan jag göra så att uthyrningen hävs pga av störande grannar?

Evelina skriver:

Hej Claudio,

Det är föreningens styrelse du behöver vända dig till, precis som du har gjort. Vanligtvis brukar de vilja att du som boende skriver upp vilka störningar du märker av och under vilka tider på dygnet. Om du inte får någon hjälp på en gång kan du höra med dina grannar om någon annan upplever störningar och be dem att också vända sig till bostadsrättsföreningen.

Om flera boende i huset upplever samma sak är det upp till styrelsen att påpeka saken till den som hyr ut bostadsrätten.

Claudio Ruz skriver:

Tack för svaret. Har kollat stadga och läst igenom giltiga skäl för uthyrning som finns på denna sida.
Om dessa inte uppfylls kan jag vända mig till hyresnämnden så att uthyrningen hävs?

Evelina skriver:

Hej Claudio,

Har föreningen godkänt uthyrningen kan det i regel inte överklagas till någon högre instans. Men störningar från andrahandshyresgäster hanteras på samma sätt som när en bostadsrättshavare stör grannarna. Jag tror därför inte att du kan överklaga till hyresnämnden, utan om fler upplever andrahandshyresgästerna som störande är det föreningen som ska begära att den som hyr ut sin bostad säger upp uthyrningen.

Lisa skriver:

Hej,
Jag hyr ut min bostadsrätt möblerad då jag har testat att bo med min pojkvän. Nu ska vi flytta till en mycket större lägenhet och skulle då vilja inreda den med en del av de inredningsdetaljerna vi lämnat kvar i den uthyrda lägenheten. Har man rätt att byta ut möbler/inredningsdetaljer (det gäller en spegel, några tavlor och lampor) i den uthyrda lägenheten, skulle då ersätta med liknande grejer som jag skulle få låna den perioden av en kompis som inte behöver sina grejer. Står (såklart, känns inte så vanligt) inget om detta i kontraktet och jag undrar vad som gäller här? Är det okej eller inte?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Lisa,

Jag kan tyvärr inte svara på vad som gäller rent juridiskt i den frågan. Men går hyresgästen med på att byta ut möblerna till likvärdiga möbler bör det inte vara några problem, så länge all inredning som ingår i kontraktet finns i lägenheten.

Kristina Månsson skriver:

Hej!
Jag är i ett läge där jag fått godkänt av min Brf att hyra ut lägenheten under en viss tid. Nu upplevs min tilltänkta hyresgäst som en ansvarsfull person som har bevisat att hen har ekonomiska möjligheter att hyra min lägenhet. Det sker dock inte på exakt det sätt som föreningen önskar, genom att visa upp en inkomst i Sverige i en kreditkontroll då personen är ny i landet. Är det möjligt för brf att ha ett så specifikt krav för godkännande?

Evelina skriver:

Hej Kristina,

Tyvärr kan jag inte hitta några bestämmelser som styr vilka krav bostadsrättsföreningen får ställa på andrahandshyresgästen. Däremot behöver föreningen godkänna personen som du vill hyra ut lägenheten till, och då är det troligt att personens inkomst spelar en central roll i den bedömningen.

Jag kan alltså inte svara säkert på din fråga, utan får hänvisa till en bostadsjurist.

Erik skriver:

Hej
Vi är en Brf som låtit en medlem hyra ut sin lägenhet i andrahand under ett år. Nu vill hen hyra ut under ett år till. Anledningen till att hen fick tillåtelse var att hen skulle provbo med sin nya sambo.

Nu har de provbott i ett år och vi är en liten förening som behöver medlemmar som bor där och är aktiva i föreningen. Kan vi neka hen att hyra ut ett år till? Är vårt skäl till tillräckligt starkt för att neka?

Vänligen
//Erik

Evelina skriver:

Hej Erik,

Vad jag förstår kan ni som bostadsrättsförening neka fortsatt uthyrning om ni har en befogad anledning. En sådan anledning kan vara att ni är en liten förening och behöver aktiva medlemmar. Att medlemmen redan har provbott med sin sambo i ett år gör också ert skäl starkare.

Om medlemmen är missnöjd med detta kan hen dock överklaga till hyresnämnden. Då väger hyresnämnden föreningens intresse mot medlemmens och avgör vilket som väger tyngst. Vilket beslut hyresnämnden i så fall fattar kan jag inte bedöma.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Jörgen skriver:

Hej alla,
Här pratas det om privata inehav ? en fråga enligt nedan…

Om ett Fastighetsbolag äger en bostadsrätt …Då har styrelsen godkänt vid förvärvet att de eller de personer som Fastighetsbolaget har valt att bo i bostaden, De vill säja vem som hels då fastighetsbolaget inte kan bosätta sig i bostaden ???
Mvh
Jörgen

Daniel skriver:

Hej Jörgen,

Ett fastighetsbolag är en juridisk person och kan, som du säger, inte bosätta sig i en bostadsrätt. Det är inte ovanligt att stadgarna i bostadsrättsföreningar förbjuder juridiska personer att bli medlemmar. I föreningar där juridiska personer får vara medlemmar vågar jag inte svara på frågan om föreningen har något inflytande över vem som sedan bor i lägenheten. Gissningsvis kan det regleras genom stadgarna också.

Betti skriver:

Hej
Jag läste om man köper bostadsrätt till bara hyra ut behövs inte ha godkännande av bostadsförening eller?

Daniel skriver:

Hej Betti,

Var har du läst det här?

Mvh,
Daniel

John skriver:

Överallt sägs det att föreningen måste godkänna uthyrning av bostadsrätt och vi är nu i ett läge där vi har giltiga skäl (arbete på annan ort under några månader), men min fråga är:

På vilka grunder har föreningen laglig rätt att underkänna en andrahandshyresgäst? Finner inget i lagen om detta?

Och, om föreningen krånglar, vad hindrar mig ifrån att påstå att mina hyresgäster endast är inneboende? Att jag sover på golvet?

Vilka befogenheter har de egentligen?

Filip Svensson skriver:

Hej John,
I bostadsrättslagen står det att ”En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke.” I lagen står det inte när styrelsen kan neka eller inte neka uthyrning, styrelsen sätter upp sin egen policy.
Om dina skäl inte är godtagbara sett till de riktlinjer styrelsen har satt upp kan styrelsen neka en andrahandsuthyrning.

Det finns dock vissa skäl som är giltiga för andrahandsuthyrning och arbete på annan ort är ett sådant skäl. Jag skulle därför rekommendera dig att kontakta hyresnämnden som kan pröva ärendet. Hyresnämnden kommer med största sannolikhet tillåta en andrahandsuthyrning.

Jag förstår att det måste vara frustrerande när föreningen krånglar och du kan inte göra mycket mer än att förklara att du har giltiga skäl. Om styrelsen står fast vid sitt beslut är det dock bäst att kontakta hyresnämnden. Du bör inte hyra ut bostaden utan tillstånd, då kan du förlora rätten att nyttja bostaden.

Lycka till!

John skriver:

Tack för svar! Och jo, så långt är jag med. Jag undrar dock i vilken utsträckning föreningen har rätt skapa en egen policy och hur en sådan står sig mot lagen? Är betalningsanmärkningar t ex ett skäl? Ev utebliven hyra drabbar ju bara mig som hyr ut?
Och finns det inte risk att styrelsers olika policy går emot div lagar om t ex diskriminering? Enligt vilka kriterier har de rätt att välja att avvisa någon, dessa är ju, trots vad de ibland själva tycks tro, stater i staten? Några riktlinjer måste väl finnas angivna eller är det endast fråga om godtycke?

Oavsett vilket torde det vara möjligt att kringgå dessa genom att hävda att man har en inneboende? Finns inga lagar som reglerar sådant?
Om man nu ej vill gå till hyresnämnden, som såklart är ett alternativ.

Filip Svensson skriver:

Hej igen,
Föreningen får skapa sin egen policy men det får inte bryta mot det som står i lagen. Styrelsen får exempelvis inte fatta beslut som går emot diskrimineringslagen. För att få bäst svar på dina frågor skulle jag dock rekommendera dig att rådfråga en bostadsjurist. De har bättre koll på hur långt en förening får gå när det kommer till att skapa sina egna riktlinjer.

Brf Pressläktaren skriver:

Här kommer en kommentar från en bostadsrättsförening. I stadgarna finns en paragraf som säjer att du köper lägenheten för att stadigvarande bo i den. Du kan alltid lämna in en ansökan för ev uthyrning. Det är en möjlighet men ej en rättighet. Tiden för uthyrning är i grunden ett år. Därefter sker en omprövning. I vår förening får du ett år för provbo med sambo och ev prisfråga på lägenheten. Sjukdom är en sällsynt anledning till andrahandsuthyrning. Det gäller att du blivit sjuk på annan ort och är behov av kvalificerad vård på den orten. Arbete och studier med intyg kan få ytterligare ngt år. Bostadsrättsföreningen har inget med hyresgästen att göra. Ansvaret ligger helt på dig som hyresvärd. Nya mantalskrivningsreglerna gör också att du ska vara mantalsskriven där du har din dygnsvila. Detta komplicerar det hela även om du låter din lägenhet stå tom och du bor på annan ort då meningen med lägenheten är att stadigvarande bo i den. När vi avslår våra ansökningar har vi tidigare beslut och lagar om när och hur det ska gå till som grund. Bostadsrättägaren kan alltid vända sig till Hyresnämnden för att pröva sin sak. Du får heller inte äga en bostadsrätt och samtidigt bo i en hyresrätt. Bostadsbolagen är stenhårda på den frågan och flera i vårt hus har hamnat i den knipan. Om man hyr ut utan bifall från styrelsen förlorar man sin nyttjanderätt. Föreningen har som grund de lagtexter som finns i bostadsrättslagen och stadgarna.

Anton skriver:

Hej

Jag försöker förstå vad som gäller vid andrahandsuthyrning av bostadsrätt, men är lite osäker.

Vad jag förstått gäller alltid 1 månads uppsägningstid för gästen och 3 för värden. Är hyrestiden i kontraktet inte längre än 9 månader upphör avtalet att gälla automatiskt vid avtalad tid (ingen uppsägning behövs). Är avtalet längre än så behöver det sägas upp trots att datum för när avtalet slutar står i avtalet. Är det korrekt?
I såna fall förstår jag inte riktigt vad det gör för skillnad att lägga in slutdatum om datumet är längre bort en nio månader. Förutom att det ger en indikation på vad som kommer att gälla, förstås. Men avtalet måste alltså ändå aktivt sägas upp enligt uppsägningstiderna?

Tack på förhand

Filip Svensson skriver:

Hej Anton,
Ja precis, hyresgästen har alltid rätt till en månads uppsägningstid vid uthyrning av bostadsrätt. I 3 § 1 stycket i lagen om uthyrning av egen bostad står det att avtal som ingås för bestämd tid upphör vid hyrestidens slut. Ett sådant avtal får även sägas upp till upphörande före denna tidpunkt. Det du skriver om nio månader vet jag står i hyreslagen men om det även tillämpas vid uthyrning av egen bostad vet jag inte. Jag skulle därför rekommendera dig att rådfråga en jurist för att vara på den säkra sidan.

Teo skriver:

Hej
Jag har fått ok från fastighetsägare att hyra ut i 2:a hand. Måste jag skicka kopia på kontrakt till fastighetsägaren som jag har mellan mig och hyresgästen som hyr ut till i 2:a hand?

Filip Svensson skriver:

Hej Teo,
Jag är inte helt säker på om du måste skicka kontraktet till fastighetsägaren, det är trots allt ett avtal mellan dig och din hyresgäst och inte din fastighetsägare. För att vara på den säkra sidan skulle jag rekommendera dig att rådfråga en jurist.

Sven skriver:

Hej
Har jag har en bostadsrätt som jag vill hyra ut i andra hand.
Ska flytta in hos min flickvän, så min lägenhet blir tom.
Hennes föräldrar känner ett par som vill flytta in i lägenheten, men dom har bara arbetsrätt i Sverige inte uppehållstillstånd, dom har heller inget Svenskt personnummer.
Dom kommer från Ukraina.
Kan föreningen neka dom på grund av detta?
Om du bara har visum till Sverige, kan föreningen neka då?

Filip Svensson skriver:

Hej Sven,
Om bostadsrättsföreningen kan neka en andrahandsuthyrning på grund av skälen du just angav vågar jag inte svara på. Jag skulle rekommendera dig att prata med styrelsen. Om styrelsen inte ger tillstånd att hyra ut i andra hand kan du alltid kontakta hyresnämnden och få ditt ärende prövat där.

Lycka till!

Hanna Persson skriver:

Hej,
Vad är en rimlig skälig hyra?
Jag skall hyra en lägenhet (bostadsrätt) för 12000kr/mån. Lägenheten kostade 2,8 miljoner att köpa och kostar 2688kr/mån i hyra för bostadsägaren. Personen som skall hyra ut har köpt lägenheten utan lån och tar alltså ut 9312kr/mån över sin egna kostnad.
Är detta rimligt? Känns väldigt mycket?

Tacksam för svar.
MVH
Hanna

Daniel skriver:

Hej Hanna,

Vi har skrivit en guide om hur man räknar ut en skälig hyra. Där hittar du förhoppningsvis den informationen du behöver för att få svar på din fråga. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Anders skriver:

Hej!
Har en släkting som äger ett företag. Företaget hyr en bostadsrätt i andra hand för att eventuella nyanställda från andra städer ska ha en plats att bo på medans de hittar egen bostad. Problemet är att bostaden nu står tom men jag som är släkting till företagets ägare/vd är i behov av lägenhet under en period och hen har erbjudit att jag kan hyra lägenheten.

Vi har meddelat ägaren till bostadsrätten att jag blir den aktuella personen som ska bo i bostaden hen har godkänt detta och nu är vi lite osäkra då jag INTE är anställd på företaget som i sin tur inte planerar att gå plus på att hyra bostaden till mig utan företaget blir som en mellanhand för att senare enklare kunna använda lägenheten till anställda.
Bostadsrättsföreningen har godkänt att bostaden hyrs ut i andra hand till företaget.
Är detta lagligt?

Tacksam för svar

Filip Svensson skriver:

Hej Anders,
Om ni meddelat att det är du som kommer att bo i bostaden och ni fått ett godkännande bör det inte vara några problem att hyra ut den till dig. Jag skulle dock rekommendera er att rådfråga en jurist för att vara på den säkra sidan. Det är möjligt att det finns regler som tillämpas i detta fall som jag inte känner till.

Karin skriver:

Hej! Jag har hyrt en lägenhet i andrahand av en vän i en månad. Det är alltså ett andrahandskontrakt och jag bor där ensam. Jag har betalat hela hyran och deposition. I kontraktet står att jag inte får ta hem kompisar eller ha någon som sover över, inte ens en natt. Jag undrar bara hur sådana regler gäller? Vad skulle hända om jag hade en kompis hemma?

Filip Svensson skriver:

Hej Karin,
Jag har aldrig tidigare hört att en hyresvärd nekar sin andrahandshyresgäst att ta hem kompisar så jag kan tyvärr inte svara på din fråga. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en jurist.

Cissi skriver:

Hej
Jag vill veta vad som gäller juridiskt när banken vill att jag skriva under följande i den separata pantförskrivningen. Detta när jag nu tänkt att byta till en ny bank (min befintliga har ej detta krav):
”Jag/vi avstår från att utan skriftligt samtycke av banken begagna rätten att hyra ut lägenheten i andra hand och rätten enligt bostadsrättslagen att avsäga mig/oss bostadsrätten”
Vad innebär detta juridiskt – kan banken besluta gällande detta- då det ska beslutas i styyrelsen på bostadsrättsföreningen , vilka krav gäller då för en bank att besluta i detta? Om jag skriver under detta, Vad innebär det? Om jag skriver under och inte bemöter bankens krav- vilka konsekvenser kan det innebära?
Tacksam för svar

Filip Svensson skriver:

Hej Cissi,
Vad jag känner till brukar det inte krävas något tillstånd från banken för att få hyra ut sin bostad utan endast styrelsen godkännande. Det är möjligt att bankerna börjar lägga till dessa krav för att bostadsägarna inte ska hyra ut sina bostäder. Men tyvärr har jag inte tillräckliga juridiska kunskaper för att våga svara på din fråga. Jag skulle istället rekommendera dig att rådfråga en jurist.

Samuel skriver:

Hej,

Jag har en bostadsrätt som jag hyr ut i andrahand. Jag och min hyresgäst skrev ett kontrakt i augusti för 6 månader och som löper ut i slutet av januari. Jag ska flytta tillbaka och min fråga är, hur fungerar då uppsägningstiden? Jag och min sambo kommer säga upp vår lägenhet i slutet på januari med tre månaders uppsägningstid vilket innebär att vi kommer vilja flytta tillbaka 1 maj. Har min hyresgäst tre månaders uppsägning trots att kontraktet löper ut, eller förnyar jag kontraktet och sedan säger upp det? Vi vill ju inte heller att vi står med dubbla hyror om hyresgästen bestämmer sig för att flytta ut tidigare med tanke på att kontraktet löpt ut.

Filip Svensson skriver:

Hej Samuel,
Efter som ni har skrivit ett tidsbestämt avtal som är under 9 månader (6 månader i ert fall) krävs i regel ingen specificerad uppsägning. Kontraktet löper automatiskt ut i slutet av januari och din hyresrätt har rätt att flytta då. För att inte stå med dubbla hyror skulle jag rekommendera dig att komma överens om en lösning med hyresgästen.

Victor skriver:

Hej

Jag hyr redan ut en lägenhet till två personer som inte är närstående.

Jag vill köpa en till bostadsrätt och även hyra ut den. Är detta tillåtet eller är det alltid ett nej att hyra ut två st?

Filip Svensson skriver:

Hej Victor,
Ja, det är tillåtet att hyra ut bostäderna förutsatt att du fått tillåtelse från styrelsen att göra det.

daniel skriver:

Hej!

Så det är okej att köpa lägenheter för att hyra ut och inte bo i dem? Det kan inte tolkas som en näringsidkare eller dylikt?

Evelina skriver:

Hej,

Det är bostadsrättsföreningen som avgör om du får hyra ut bostadsrätten i andrahand eller inte. Om du köper lägenheten bara enbart för att hyra ut den kommer föreningen troligtvis inte att godkänna andrahandsuthyrning om du inte har något av de giltiga skälen.

Selma Hamzagic skriver:

Hej,
Vi har hyrt en bostadsrätt i andrahand i snart två år. Vi skrev på ett kontrakt som sträckte sig på två år. Innan kontraktet skrevs fanns inga regler i styrelsen om andrahandsuthyrning. Vår hyresvärd vill fortsätta hyra ut till oss och vi vill bo kvar men de säger nej.

Detta trots att hyresvärden studerar utomlands och har giltiga skäl. Vem har rätten här? Vad kan vi göra för att få stanna kvar? Är uppsägningstiden 3 månader eller måste vi flytta ut isf när kontraktet gått ut?

Tacksam för svar!

Filip Svensson skriver:

Hej,
Styrelsen har rätt att neka andrahandsuthyrning det finns dock möjlighet att överklaga beslutet. Det din hyresvärd kan göra är att kontakta hyresnämnden som då tar ett beslut i ärendet. Studier utomlands brukar vara ett giltigt skäl för andrahandsuthyrning. Om du fortsätter att hyra bostaden utan tillstånd från styrelsen kan styrelsen förklara bostadsrätten förverkad. Du tvingas då flytta utan uppsägningstid.

robert skriver:

Kan man säga upp 2dra handskontrakt när man ska sälja sin bostadsrätt.. ell går det per automatik. Ell säger man upp kontraktet som har 3 mån uppsägning

Filip Svensson skriver:

Hej Robert,
Innan du säljer din bostadsrätt ska du säga upp andrahandskontraktet med din hyresgäst, det går inte per automatik.

Elin skriver:

Hej! Relaterad fråga – får försäljningsprocessen påbörjas innan andrahandsuthyrningskontraktet löpt ut? Om vi säger att kontraktet löper ut i slutet av januari, kan en starta processen, typ ta dit mäklare, fotografera och hålla visningar innan hyresgästet flyttat ut?

Filip Svensson skriver:

Hej Elin,
Processen kan påbörjas förutsatt att andrahandshyresgästen tillåter detta. Hyresgästen har ingen skyldighet att lämna tillträde för visning eller fotografering när bostaden ska säljas. Hyresgästen hade dock behövt lämna tillträde för visning om bostaden skulle hyras ut på nytt. Min rekommendation är att försöka komma överens om en lösning som passar båda parter.

Erik skriver:

Hej jag har ett litet lån på 4 % av bostadens värde hos en liten bank som jag ångrar att jag tog ett lån hos …jag vill nu hyra ut i andra hand och har till min fasa sett att jag måste fråga banken om tillstånd vad händer om jag inte frågar dom om detta utan bara har tillstånd från min Brf-förening ?

Filip Svensson skriver:

Hej Erik,
När du ska hyra ut din bostad måste du fråga din bostadsrättsförening om tillstånd, du behöver däremot inte något tillstånd från banken.

Daniel skriver:

Hej!
Jag har en bostadsrätt som har uthyrningsdel med egen ingån .
Har jag rätt att behålla uthyrningsdelen för mig själv och hyra ut stora delen av lägenheten utan att säga till bostadsrättsföreningen ? Räknas som inneboende?
Tacksam för svar

Filip Svensson skriver:

Hej,
Eftersom du fortfarande har kontrollen över bostadsrätten blir det rent juridiskt en fråga om inneboende. Du behöver därmed inget tillstånd från bostadsrättsföreningen.

Fahri skriver:

Hej. Jag har hyrt ut min lägenhet och det har blivit godkänt, men hon vill inte bo. Hur ska jag göra? Hon har bara betalt en månad

Evelina skriver:

Hej Fahri,

​Förstår jag dig rätt i att din hyresgäst har betalat en månads hyra, men inte vill hyra lägenheten längre?

Personen måste säga upp kontraktet med en viss uppsägningstid. Om det är en bostadsrätt som du hyr ut har hyresgästen en månads uppsägningstid. Det betyder att personen måste betala hyran i en månad framåt från att hon har meddelat dig att hon vill säga upp kontraktet.

Om du sedan vill hyra ut lägenheten till en annan hyresgäst behöver du ansöka om nytt tillstånd från föreningen.

Jonas skriver:

Min vän hyrde lagligt ut sin hyreslägenhet (rivningskontrakt, möblerat) till ett par. Paret i sin tur hyrde ut till en tredje person utan min väns vetskap. När min vän fick veta detta tyckte han synd om personen och hyrde ut direkt till denne, istället för till paret (som ändå inte bodde där).
Går det att anmäla paret för deras kontraktsbrott någonstans? Vart? Hur funkar det?
Personen, som nu hyr av min vän, andra hands kontrakt går ut samtidigt som min väns
första handskontrakt, inom 2v.
Min vän behöver tillträde till lägenheten för att ta ut vissa av möblerna (ej säng, matbord, soffa) och för att kunna städa. Personen vägrar att släppa in honom. Vad kan min vän göra?

Filip Svensson skriver:

Hej Jonas,
Om paret som hyrde i andra hand även hyrt ut bostaden i tredje hand har de gjort sig skyldiga till kontraktsbrott. Det är så pass allvarligt att man kan avbryta hyreskontraktet omedelbart och få dem att flytta. Mycket mer än så är dock inte möjligt att göra.
Vad gäller din andra fråga har jag svårt att se att din vän skulle ha rätt att få tillträde till lägenheten för att hämta sina möbler då dessa ingick i hyreskontraktet. Mitt råd är att försöka komma överens med andrahandshyresgästen och om inte det fungerar skulle jag rekommendera din vän att kontakta en jurist för att se vilka möjligheter som finns.

Lycka till!

Johan skriver:

Hej,
Jag har hyrt ut min bostadsrätt och använt ert andrahandsuthyrningskontrakt. Under ”Giltighetstid och uppsägningstid” så valde vi ”Alternativ 1” i kontraktet. Nu har avtalets ordinarie tid löpt ut vilket ger att kontraktet förlängs med 3 månader för varje gång enligt vad vi skrev på för. Nu vill hyresgästerna säga upp kontraktet så fort som möjligt och hävdar att det är ett tillsvidarekontrakt (1 mån uppsägningstid enligt boupplysningen.se/hyra/andrahandskontrakt punkt 5) och jag hävdar att det är tidsbestämt (fortsatt 3 mån uppsägningstid). Kan ni hjälpa mig här? Vem har rätt?

Filip Svensson skriver:

Hej,
I detta fall är det en månads uppsägningstid som gäller. Lagen är tvingande till hyresgästens fördel och det går inte att avtala bort. Man kan avtala om en egen uppsägningstid men i slutändan är det det som är till hyresgästens fördel som gäller.
Om du som hyresvärd sagt upp avtalet hade det varit tre månaders uppsägningstid (eller längre då det är till fördel för hyresgästen). Men nu när det är hyresgästen som säger upp avtalet är det en månads uppsägningstid som gäller.

Steffe skriver:

Jag håller på att köpa en bostadsrätt på en ort, och samtidigt kommer börja studera på en annan ort som ligger två timmar bort. Undrar om man kan hyra ut lägenheten fastän jag inte kommer bo i den från första dagen, jag tar över. Behöver snabb svar. Tack för hjälpen.

Filip Svensson skriver:

Hej Steffe,
Om du får hyra ut bostaden eller inte kan jag tyvärr inte svara på. Du måste prata med föreningen och få tillstånd för att få hyra ut den.

Gunilla Helmersson skriver:

Jag har en bostadsrätt som jag har hyrt ut ett år och samma hyresgäster vill fortsätta att hyra ett år till. Jag har hört att man inte ska hyra ut till samma personer mer än ett år, stämmer det och varför?

Filip Svensson skriver:

Hej Gunilla,
Om man hyr ut sin bostad får andrahandshyresgästen besittningsskydd efter två år. Det innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar i bostaden även om värden säger upp hyreskontraktet.

Besittningsskyddet gäller i första hand enbart för hyresrätter och du behöver därför inte oroa dig för att hyresgästen ska få något besittningsskydd.
Enda gången man har besittningsskydd i en bostadsrätt är om bostadsrättshavaren upplåter två eller fler lägenheter i andra hand. Då saknar den första hyresgästen medan den andra hyresgästen får besittningsskydd efter två år.

Andrahandshyresgästen måste dock alltid flytta om bostadsrättsägaren/förstahandshyresgästen vill flytta tillbaka in i lägenheten eller om hyresvärden säger upp förstahandshyresgästen (gäller hyresrätt).

Jennie skriver:

Vi har i vår förening kommit på en kille att hyra ut sin lägenhet utan tillstånd, varpå vi (styrelsen) krävt in en ansökan om andrahandsuthyrning. Han vill provsambo, så vi kommer sannolikt godkänna ansökan. Vi ser dock på kontraktet att han tar en hutlös summa i månaden för personen som hyr. Har vi som förening några skyldigheter att t.ex. meddela Skatteverket för hans extra inkomst och/eller meddela hyresnämnden för oskälig hör hyra?

Filip Svensson skriver:

Hej Jennie,
Att ni som förening skulle ha några skyldigheter att meddela skatteverket eller hyresnämnden tror jag inte. Det ni kan göra är att prata med killen som hyr ut sin lägenhet och upplysa honom om att han kan bli återbetalningsskyldig och tvingas sänka hyran om andrahandshyresgästen anmäler detta till hyresnämnden. Om inget händer skulle jag rekommendera er att även prata med andrahandshyresgästen om vilka möjligheter som finns till att få hyran sänkt.

Lennart skriver:

Jag ska hyra ut min bostadsrätt för att provbo med min nya flickvän.
1. Kan jag skriva mig skattemässigt hos henne eller måste jag vara skriven på min bostadsrätt då jag hyr ut?
2. El-kostnader och avgift till kabelTV/Fiber-bolagen antar jag det är jag som ska stå på abonnemangen och betala?
3. Radiotjänsts avgift, ska jag betala den eller ska hyresgästen betala den? En TV finns med bland möblemanget som jag hyr ut.

Filip Svensson skriver:

Hej Lennart,
Om du flyttar till din flickvän är det även där du ska vara skriven. Grundregeln att utgå ifrån är att man ska vara skriven där man bor.
Om din hyresgäst får tillgång till både tv och bredband är detta något denne ska betala. Detsamma gäller radiotjänst. Du gör dock bäst i att själv betala räkningarna men du tar betalat av din hyresgäst för detta.

Linne skriver:

Jag bor i bostadsrätt men äger bara 10%, mina föräldrar äger lägenheten främst kan man säga. Nu skulle jag vilja hyra ut lägenheten i 6 mån-1 år. Finns det några regler för det när det inte fullkomligt är min lägenhet?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Då ni äger lägenheten tillsammans krävs samtliga delägares samtycke. Dina föräldrar måste alltså godkänna att du hyr ut bostaden. Utöver det krävs även ett godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Lycka till!

Lotta Erikson skriver:

Hej!
Jag hyr ut min br till min son. Jag har godkänande från styrelsen och kontrakt mellan mig och min son. Jag sa muntligen från början att förrådet i trapphuset inte ingick. Nu efter 1 år vid förnyelse av kontrakt påstår han att det kom en lag 2015 som ger honom rätt till att ha förrådet. Stämmer det? Har ingen annanstans att göra av mina saker. Men ifall det är så får jag hyra ett förråd till mig. Men vill veta. Jag har bara hyrt ut lägenheten. Den ingår i br. Men inte i vårt kontrakt.

Filip Svensson skriver:

Hej Lotta,
Jag känner inte till att det ska finnas någon sådan lag. Men jag är tyvärr inte helt säker på att så är fallet. Lycka till!

Niklas skriver:

Hej,
Jag ska flytta ihop med min flickvän som bor i Danmark, och funderar på om jag ska hyra ut min bostadsrätt (i Sverige) till en början.
Men då jag kommer att bli skattepliktig i Danmark (utöver Sverige) i och med flytten, kommer jag att behöva betala fastighetsskatt för den svenska bostadsrätten till Danska staten.
Anta att styrelsen skulle godkänna att jag får hyra ut lägenheten i andra hand, får jag ta med den danska fastighetsskatten som en driftkostnad i beräkningen av vad som är en skälig hyra?

Filip Svensson skriver:

Hej Niklas,
Jag har svårt att se att du skulle få räkna med den danska fastighetsskatten när du beräknar skälig hyra. Detta då hyran inte ska vara påtagligt högre än för likvärdiga bostäder i området. Men du kan alltid vända dig till hyresnämnden för att få ett klart besked.

Therese skriver:

Hej,
Jag undrar om det finns något som hindrar att man i ett avtal om andrahandsuthyrning (bostadsrätt) skriver att hyresgästen måste bo minst ett år? Och sedan 3 månaders ömsesidig uppsägningstid efter det året.

Lovisa Biwall Sandberg skriver:

Hej Therese!

Om du vill att din hyresgäst ska bo i din bostadsrätt under ett år kan ni tillsammans ingå ett tidsbestämt hyresavtal. Då kan ni redan innan se till att avtalet slutar gälla vid ett specifikt datum, till exempel efter ett år som du önskar. Då blir både du och hyresgästen bundna till avtalet under hela uthyrningstiden. Däremot har hyresgästen alltid rätt att säga upp ett andrahandskontrakt med tre månaders uppsägningstid, oavsett vad som står i avtalet.

Mer information om vad som gäller vid andrahandsuthyrning hittar du här:
http://www.boupplysningen.se/hyra/andrahandskontrakt

Lycka till!

Steven Humby skriver:

Hejsan.
Finns det några regler när det gäller garage/parkeringsplats på den bostadsrätt som hyrs ut i andrahand.
Kan styrelsen neka till att ovanstående medföljer till den som ska hyra i andrahand eftersom en kölista finns på dessa.
Vad händer i så fall när den rättmätiga ägaren åter ska bo i lägenheten, får han tillbaka sin g/p eller har han förbrukat son g/p.
Tacksam för svar i från en styrelsemedlem

Filip Svensson skriver:

Hej Steven,
Vet med mig att det finns bostadsrättsföreningar som inte tillåter att p-platser medföljer vid andrahandsuthyrningar. Jag skulle dock säga att det är upp till bostadsrättsföreningen att avgöra. Vad som händer med en p-plats som inte medföljer i andrahandsuthyrningen när den rättmätiga ägaren återvänder vet jag faktiskt inte. Det finns nog inga tydliga bestämmelser kring detta utan är upp till varje styrelse i sig att avgöra. Lycka till!

Eva skriver:

Hej!
Är det rimligt att räkna på en avkastningsränta på 3% i dagsläget (för uthyrning bostadsrätt)? Och är det okej att ta ut marknadsmässiga priser vid andrahandsuthyrning?

Filip Svensson skriver:

Hej Eva,
Ja, en avkastningsränta på tre procent får anses rimlig, man brukar säga att den ska vara några procent över Riksbankens referensränta. Svaret på din andra fråga är även det ja. Vill du veta mer exakt vad en skälig hyra för din bostadsrätt är kan du räkna ut det här. Lycka till!

Allan skriver:

Hej!
På punkt 5 står det bland annat ”På så sätt kan du visa för din bostadsrättsförening att personen du planerar att hyra ut till har god ekonomi.”

Vad gäller ifall personen får bidrag från t ex soc, csn, försäkringkassan och annat men inte som vanlig lön av arbete?

Tack på förhand!

Peter skriver:

Hej Allan,

När man gör en kreditupplysning så framgår alla former av inkomster, även bidrag från t.ex. CSN eller Försäkringskassan.

Jasmine skriver:

Jag ska studera 3 år på universitetet. Kan jag hyra ut min bostadrättlägenhet under denna period. Kan förening stopa mig om dom tycker perioden är för lång?

Peter skriver:

Hej Jasmine,
Du kan hyra ut din bostadsrättslägenhet så länge du har samtycke från bostadsrättsföreningen. Ett giltigt skäl för uthyrning är just studier och därför bör du få ett godkännande från föreningen. Om ansökan inte blir godkänd kan du överklaga beslutet hos Hyresnämnden. Lycka till!

Kaj skriver:

Andrahandsuthyrning max 1 år åt gången ny lag 2014.

Karen Chen skriver:

Hej,
Vi är en 5 lägenheter förening (parhus). En av ägarna vill hyra ut sin lägenhet eftersom de planerar att segla runt om i världen. I vårt stadgar nämns inget om uthyrning. Måste ägaren ändå få godkännande från förening innan de kan hyra ut sin lägenhet? Tack!

Peter skriver:

Hej Karen,
Ja, enligt bostadsrättslagen måste styrelsen ge sitt godkännande innan bostaden får hyras ut.

Alice skriver:

Hej
Har ni en andrahandsuthyrningsmall för bostadsrätt på engelska? Har laddat hem den som finns på svenska men hade varit till stor hjälp om ni haft en likadan mall på engelska då jag ska hyra ut till en person som enbart pratar engelska. Tack på förhand!

Peter skriver:

Hej Alice,
Tyvärr har vi ingen mall på engelska. Hoppas det löser sig ändå. Lycka till!

Andre skriver:

Hej! jag undrar ifall man hade kunnat köpa en bostadsrätt eller ett hus och sedan hyra ut bostaden som ett tex kontorslandskap eller liknande?

Peter skriver:

Hej Andre,
Vanligtvis får du hyra ut din bostad i andra hand bara du har godkännande från bostadsrättsföreningen. Rekommendationen från oss är därför att du hör av dig till föreningen och frågar om du får hyra ut den som kontor. Lycka till!

alex skriver:

Vad är skälig hyra för en rätt nyrenoverad 4a på 105kvm med skärmtak, diskmaskin, tvättmaskin. i hyran ingår även tv,vatten,el. hyran i dagsläget ligger på 6000kr.
Vad är rimligt att ta om man skall hyra ut i andra hand?

Peter skriver:

Hej Alex,

Vi på Boupplysningen kan inte beräkna skälig hyra åt våra besökare. Däremot kan du gärna använda de verktyg som finns på vår sida om skälig hyra för att beräkna det!

Susanna skriver:

Hej,
Jag har en bostadsrätt som jag vill hyra ut i andra hand till två olika hyresgäster med varsin del av lägenheten samt tillgång till gemensam del. Vilka lagar och regler gäller i en sådan situation?

Peter skriver:

Hej Susanna,

Det är samma lagar som aktualiseras som om du skulle hyra ut till endast en hyresgäst. Lycka till!

Lembit Zilinsky skriver:

Hej!
Jag och min fru bor i Estland. Vi är svenska medborgare. Vi har tankar att köpa en lägenhet i Norrtälje i början för att hyra detta ut och tjäna pengar, sen efter oss ska lägenheten ärvas av vår son som bor i Sverige. Som jag förstår i vårt fall bostadsrättsföreningen har rätt att neka ge tillstånd för uthurning. Finns de någon möjlighet för oss?
Med vänlig hälsning: Vi två gamla här i Estland

Peter skriver:

Hej Lembit,

Du och din fru har förstått rätt. Att hyra ut sin bostadsrätt i syfte att göra ekonomisk vinst är inte ett sådant skäl som bostadsrättsföreningen enligt hyreslagen måste acceptera. Det finns dock bostadsrättsföreningar som godkänner andrahandsuthyrningar i hög grad oavsett skäl, men det är som sagt inget tvång. Lycka till!

Kerstin Olin skriver:

Hej,
Jag är ordförande i en bostadsrättsförening sedan 2 år. Min fråga gäller en ansökan från en medlem att hyra ut i andra hand. Medlemmen har under ett tio-tal år hyrt ut sin enrummare. Vilka skäl som angivits känner jag inte till. Medlemmen har nu på nytt ansökt om att får hyra ut ett år. Jag krävde att han skulle ange skäl vilket han gjort och skälet han angivit är att han arbetar och bor på annan ort, att han ska lägga ner sin yrkespraktik, ”sannolikt” till sommaren. Han skriver att han fått en forskartjänst på universitetet och kommer att forska heltid from sommaren 2018. Och han vill då ha tillgång till sin enrummare som övernattningslägenhet. Detta är ju ett rimligt skäl men problemet är dels att han redan har hyrt ut lägenheten alldeles för länge dels är han styrelsemedlem i vår brf. Ska jag kräva intyg från universitetet att han verkligen har en forskartjänst och ge honom tillstånd att hyra ut ytterligare för begärd tid. Jag vill att alla i föreningen ska behandlas på lika villkor och vi har tyvärr flera medlemmar som hyr ut sina bostäder med ständiga förlängningar vilket jag nu vill sätta stopp för genom att ta fram en policy som ska gälla för andrahandsuthyrning. Hur ser du på saken? Med vänlig hälsning Kerstin O

Peter skriver:

Hej Kerstin,

I regel tillåts det endast att hyra ut en bostadsrätt i ett år, oavsett vilka skäl ägaren har till uthyrningen. Eftersom du beskriver att personen har hyrt ut sin lägenhet i ett tio-tal år borde du därför ha skäl att neka uthyrningen. Det som kan hända då är att personen kan överklaga beslutet till Hyresnämnden. Hyresnämnden kommer även ta hänsyn till föreningens intressen när de fattar beslut om uthyrningen, vilket du kan läsa mer om på Hyresnämndens hemsida.

Det låter dock som att föreningen borde ta fram en policy som gäller alla medlemmar och som även tas med i stadgarna. På så sätt blir det även enklare för dig som ordförande att neka ogiltiga ansökningar med hänvisning till stadgarna.

Lina skriver:

Hej!

Jag har fått godkänt av min bostadsrättsförening i augusti i år att hyra ut min lägenhet i andrahand i ett års tid, vilket jag nu gör. Jag har folkbokfört mig på den adress jag bor i just nu, och mina hyresgäster har eftersänt sin post till lägenheten de hyr av mig. Nu har jag fått ett varningsbrev av föreningen pga att jag inte är folkbokförd i lägenheten jag hyr ut. De hänvisar till stadgarna där det står att jag ska vara folkbokförd där för att uthyrningen i andra hand ska vara giltig (de har dock redan godkänt den och i ansökan till styrelsen stod min nya adress)- annars kan de säga upp uthyrningen och tvångssälja min lägenhet. Kan styrelsen upphäva en godkänd uthyrning pga detta? Jag läser i folkbokföringslagen att man kan/ska vara folkbokförd där man har sin dygnsvila- går stadgarna över detta eller gäller folkbokföringslagen högst? Just nu bor jag i en hyresrätt- kan jag bo här utan att vara skriven här och skriva mig på min bostadsrätt istället?

Peter skriver:

Hej Lina,

Då du endast ska bo på annan adress kortare än ett år och har för avsikt att flytta tillbaka till din ursprungliga bostad behöver du enligt lag inte ändra din folkbokföringsadress. I din situation låter det därför enklast att folkbokföra dig i din bostadsrätt och enbart eftersända din post till din nya adress.

För frågor gällande den juridiska aspekten med bostadsrättsföreningens stadgar och folkbokföringslagen rekommenderar jag att du kontaktar en jurist.

Eleni skriver:

Hej!
Jag har en br som jag har bott i i flera år. Nu när jag och min man bor i villa (som han äger) vill jag hyra ut min br tillsvidare till vår 25årig dotter. Hon är bostadslös och det är så svårt att hitta hyresrätter i Stockholm.
Jag vill alltså behålla br och hyra ut tillsvidare till henne. Får jag det för hyresnämnden tror du? Föreningen är restriktiv och verkar fortfarande tänka som innan 2014.

Peter skriver:

Hej Eleni!

Om du får hyra ut din bostadsrätt till din dotter för bostadsrättsföreningen är svårt att svara på. Du skriver att föreningen är restriktiv i sin uthyrning vilket kan tala emot detta, men samtidigt är uthyrning till egna barn en giltig anledning till uthyrning i andra hand. Det absolut enklaste sättet att klargöra detta är att du vänder dig till bostadsrättsföreningen och förklarar situationen du befinner dig i. Skulle de inte godkänna din uthyrning och du känner dig missnöjd med detta beslut kan du alltid kontakta Hyresnämnden för att överklaga.

Hoppas det här hjälpte dig och att situationen löser sig för dig!

Jonas skriver:

Ett alternativ kan väl vara att dottern ”köper” in sig med 10% i bostadsrätten, så lär väl problemet vara löst. Då det gäller en familjemedlem som dotter i detta fall så bör det inte vara några problem och summan kan ju vara symbolisk. Eller har jag missat någon nackdel med att göra så?

Peter skriver:

Hej Jonas,

Det kan finnas flera problem med den typen av lösning. Vid ett köp kommer säljaren behöva skatta för kapitalvinsten. Men även vid en eventuell överlåtelse, som klassas som gåva kan det tillkomma en del bekymmer. Ytterligare ett problem skulle vara om dottern drar på sig skulder och blir föremål för utmätning. Hoppas du fick svar på din fråga.

Emma skriver:

Hej,

Vad gäller om en skada sker på inventarier som finns utanför lägenheten och som har tagit skada av en olycka som tillkommit av okänd utanför lägenheten där det blivit en polisanmälan för skadegörselse.
I avtalet står endast avtalat att andrahandshyresgästen är ersättningsskyldig på skador som hen vållat och orsakat. Kan ägaren av bostadsrättslägenheten kräva att hyrsgästen skall betala för skadorna som den inte orsakat eller kunnat påverka? Hamnar inte ansvaret på ägaren då när det inte finns någon ansvarig för skadorna?

Peter skriver:

Hej Emma!
Som du beskriver situationen verkar det osannolikt att du skulle få betala. Om skadorna uppkommit på saker utanför ditt hem till följd av annans vållande är dessa troligtvis ersättningsskyldiga. Generellt gäller det som står i kontraktet vid dessa situationer och som ditt kontrakt är formulerat ska du enbart ersätta det du själv skadar, vilket inte är fallet här. Eftersom en polisanmälan upprättats borde även detta framgå tydligt för den som hyr ut.

Hoppas att jag svarat på frågan och att allt löser sig för dig!

michel skriver:

hej,
jag köpte en lägenhet 1:a förra månaden dvs augusti i Norrköping. och nyligen fick jag svar från antagning.se att jag blev antagen till en utbildning i Stockholm. jag vill hyra ut lägenheten i andra hand på grund av det att jag är student i en annan stad som är väldigt svår att pendla till.
Min fråga är kommer föreningen godkänna min ansökan, i så fall de godkände hur mycket har jag rätt att ta hyra från hyresgästen där mina månadskostnad går runt 4000 per månad.
Tack på förhand

Peter skriver:

Hej Michel!

Först och främst, grattis till antagningen! Vad gäller andrahandsuthyrning av din bostad, ser jag inte att det skulle vara omöjligt att genomföra detta. För att en bostadsrättsförening ska godkänna en andrahandsuthyrning gäller det att du har giltiga skäl. Studier på en annan ort som är svår att pendla till är en sådan, vilket gäller i ditt fall. Om anledningen till andrahandsuthyrningen är detta, är det högst troligt att din bostadsrättsförening godkänner uthyrningen.

När det kommer till vad du skulle kunna hyra ut lägenheten för, hänvisar jag dig till vår sida om skälig hyra. Där får du tips om hur du kan räkna ut månadshyran, baserat på vad lägenheten är värd, driftkostnader, avkastning, hur möblemanget ser ut osv.

Jag hoppas du hittar rätt och att mitt svar var till hjälp!

Ali skriver:

Hej,
Vi (jag & min fru) vill köpa en lgh som vi vill nyttja när jvi går i pension. Kan vi under tiden hyra ut den? är det ett tilltäckligt skäl?
Tacksam för input,

Peter skriver:

Hej,

Det är bostadsrättsföreningen i huset som bestämmer huruvida andrahandsuthyrning tillåts eller inte samt under hur lång tid du får hyra ut. Det går därför inte riktigt att svara på eftersom det kan variera från förening till förening. Om en förening skulle neka en andrahandsuthyrning går det att ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden. Då ges tillstånd i regel i max 1 år om giltiga skäl finns. Enligt de giltiga skäl som Hyresnämnden uppger tolkar jag inte ditt skäl som giltigt.

Om ni har någon närstående som vill hyra lägenheten kan det vara ett alternativ att denne officiellt får äga en viss procent av lägenheten och att ni skriver ett inbördes avtal om hur ägarförhållandet faktiskt är. På så sätt kan personen i fråga hyra lägenheten utan tillstånd från föreningen, eftersom denne även är ägare. Detta rekommenderas dock inte att göra med vem som helst och ni bör vara noggranna med att ta in en jurist som hjälper till med de nödvändiga avtalen.

Ali skriver:

Tack för snabb återkoppling, uppskattas!
Hälsningar/
Ali

Patrik skriver:

Hej,
Jag hyra ut min bostadsratt sedan nagra mander tillbaka och ska nu gora en lattare renovering i lagenheten. Ar vi tvunga att sanka hyra for det?
Och hur faststaller man isf en ny hyra?

Peter skriver:

Hej,

Du som hyresvärd ansvarar för underhåll av bostaden så det kan vara så att en lättare renovering räknas som underhåll. Dock kan jag tänka mig att hyresgästen motsätter sig renoveringen om det inte står i avtalet att detta skall ske. Normalt brukar hyran höjas något efter en renovering eftersom bostaden får högre värde. Dock kan det som du säger vara aktuellt att sänka den under själva renoveringen om detta innebär besvär för hyresgästen.

Jag rekommenderar dock att du kontaktar Hyresnämnden för att fråga vad som faktiskt gäller.

Janne skriver:

Hej!
Har för avsikt köpa en nyproducerad ännu ej byggd bostadsrätt. Kan jag med stöd av de nya reglerna från 2014 låna/hyra ut utan ansökan/tillstånd från styrelsen? Läst på olika sidor med lite olika svar på detta. Tacksam för svar!

Johan skriver:

Hej Janne!

Oavsett anledning till uthyrning ska du söka tillstånd från styrelsen. Söker du inte om tillstånd kan uthyrningen räknas som olovlig och du kan riskera att förlora din bostadsrätt.
De nya reglerna från 2014 lättar på kraven kring vilka anledningar som ses som godkända vid uthyrning men förändrar inte kraven på ansökan hos styrelsen.

Hoppas mitt svar var till hjälp och att det går bra med uthyrningen!

Kaj skriver:

I vår förening framgår det i stadgarna att man inte får köpa lägenhet för att hyra ut. Syftet är att du ska använda den själv. Detta gör då även att en medlem inte kan sitta med flera lägenheter. Man får utgå från stadgarna om dem reglerar detta. Så läs i dem först.

Tom skriver:

Hej!

Jag har precis skickat in en förfrågan till min styrelsen om att få hyra ut min lägenhet i 1 år till en hyresgäst.

Anledningen till detta är för att jag ska flytta in i en annan lägenhet i 1 år och hade som ambition att sälja min lägenhet. Det visar sig dock att efter många försök av försäljning så får jag bara bud som är väldigt väldigt mycket mindre än vad värdet är på lägenheten. (Har gjort 3 olika värderingar).

Detta gör självklart att jag inte vill sälja till underpris just nu, men har samtidigt inte råd att betala för 2 st lägenheter.

Jag tolkar det som att i detta fall kan inte styrelsen neka min förfrågan eftersom min anledningen till att hyra ut lägenheten är pga att det är svårsålt för mig just nu. Har jag rätt här?

Ebba skriver:

Hej Tom,

Du har delvis rätt i frågan. För att hyra ut en bostadsrätt räcker det att du har ”skäl” att upplåta bostaden (till skillnad från en hyresrätt där du behöver ”giltiga skäl”). Hyresnämnden skriver att om en lägenhet är svårsåld på grund av de marknadsförutsättningar som råder ska det räknas som ett skäl till andrahandsuthyrning. Detta innebär alltså att du enligt de lagar och regler som finns, borde ha rätt att hyra ut.

Styrelsen kan dock neka din förfrågan ändå. Om så vore fallet kan du vända dig till Hyresnämnden för att överklaga beslutet. Det gör du genom att fylla i en ansökan om överklagan. Hyresnämnden borde ge dig rätt eftersom du har skäl att hyra ut, dock är det svårt att säga hur lång tid det tar.

Du har alltså skäl att hyra ut men styrelsen kan neka dig ändå. Min rekommendation är att du i sånna fall pratar med styrelsen och yrkar på det som Bostadsrättslagen och Hyresnämnden säger. Om de fortfarande nekar uthyrningen – kontakta Hyresnämnden.

Thomas Boberg skriver:

Vi hyr en lägenhet korttid 6 mån o har ett kontrakt för detta
Nu visar det sig att de tar vår post i brevlådan o i vissa fall har det visat sig att man även har öppnat posten
är det grund att såga upp kontraktet eftersom en del post är affärs relaterade

Vänligen
Thomas Boberg

Johan skriver:

Hej Thomas!

Jag tolkar det som att ni hyr UT en lägenhet.

Att öppna någon annans post, oavsett postens eventuella ärende eller ämne, är brottsligt. Jag rekommenderar att du påpekar detta för hyresgästen och om bättring inte sker kan du göra en polisanmälan.

Angående grund för uppsägning av hyreskontraktet så skulle det kunna vara det. Det finns inget tydligt skrivet i hyreslagen om fall som detta. Jag rekommenderar som sagt att du säger till hyresgästen, förhoppningsvis slutar hen med sitt beteende så att ni kan fullfölja hyreskontraktet.

Thomas Boberg skriver:

Hej
Nej vi hyr lägenheten o den vi hyr lägenheten har adressändrat varav en del post kommer till oss o en del post till familjen vi hyr av som återplacerar den i brevlådan i entrén o en del post har öppnats
Vi har en månad kvar av kontraktet o vill inte att vår post åker runt i familjen o vill avbryta kontraktet med omg utflyttning

Thomas

Johan skriver:

Hej Thomas!

Okej, ursäkta missförståndet.

Att bryta ett hyreskontrakt helt utan uppsägningstid kräver ofta väldigt allvarliga grunder. Jag har tyvärr svårt att se att du kommer kunna bryta kontraktet med omgående utflyttning, med endast en månad kvar på kontraktet.
Om du trots allt vill gå vidare med frågan rekommenderar jag dig att kontakta en jurist som kan ge mer exakta svar i frågan och kanske juridisk hjälp med uppsägning av kontraktet.

Hoppas det löser sig för dig och att mina svar varit till hjälp!

Ewa Olsson skriver:

Får ägaren till en bostadsrätt som hyr ut i andra hand under kontraktstiden ta ut merkostnad för el och vatten trots att det i kontraktet står att detta ingår i hyran? Har även kvar sin postnyckel. Är detta rimligt?

Daniel skriver:

Hej Ewa,

Det som är avtalat mellan hyresvärd och hyresgäst är det som gäller. Om det i hyresavtalet står att el och vatten ingår i hyran har hyresvärden alltså inte rätt att kräva ytterligare betalt för detta i efterhand. Vad gäller nyckelfrågan är det inte helt ovanligt att hyresvärdar har tillgång till nycklar till fastighet och postbox.

Ewa Olsson skriver:

Tack för svaret. Jag undrar dessutom om det är ok att uthyraren fortfarande är folkbokförd på och får sin post till lägenheten? Detta innebär att vederbörande som hyr lägenheten inte kan söka bostadsbidrag samt ska ta hand om posten till uthyraren.

Daniel skriver:

Hej igen Ewa,

Regler om folkbokföring finns i folkbokföringslagen. Huvudregeln i 6 § är att en person ska folkbokföras på den fastighet där den bor. Enligt 8 § behöver man inte folkbokföra sig på sin nya fastighet om flytten bara är tillfällig (max ett år). Vi råder dig att vända dig att vända dig direkt till Försäkringskassan och höra vad de har för rutiner kring bostadsbidrag i sådana situationer som du tar upp. Vad gäller posthanteringen är det vad som är avtalat som gäller. Har hyresvärden sagt att posten kommer att behöva hanteras av hyresgästen under hyrestiden och hyresgästen i sin tur gått med på det är det troligen att anse som avtalat även om det inte står i själva hyresavtalet. Det är inte ovanligt att andrahandshyresgäster hanterar hyresvärdens post under uthyrningstiden.

Emma skriver:

Hej. Jag hyr bostadsrätt i andra hand. Mannen jag hyr av sa att han skulle byta adress. Men har inte gjort det på 3 månader. Han skulle ha kvar en nyckel för att hämta sin post, tills hans adress är flyttad. Har inte kunnat få bostadsbidrag för att han fortfarande står på den adressen. Vad kan jag göra? Vill även tillägga att i kontraktet står det 3 nycklar, och han säger nu att vi aldrig sagt att jag ska få den 3:e nyckeln.

Daniel skriver:

Hej Emma,

Vad gäller folkbokföringsfrågan har jag inget bra svar att ge förutom att kontakta din hyresvärd, förklara situationen och be honom göra en adressändring. Enligt 6 § folkbokföringslagen ska en person folkbokföras på den adress om personen bor på. Om detta inte hjälper råder jag dig att kontakta Försäkringskassan personligen och förklara din situation. Då det inte är ovanligt att personer är felaktigt folkbokförda på adresser bör det finnas rutiner för att hantera ett sådant ärende.

Vad du och din hyresvärd kommit överens om i hyresavtalet gäller. Står det att du ska ha tre nycklar har du alltså rätt till tre nycklar. Vägrar han att fullfölja sin del av avtalet utgör det ett kontraktsbrott och du kan ha rätt till skadestånd, prisavdrag eller hävning.

Lycka till!

Claes Mattsson skriver:

Hej.

Tack för mycket bra information.
Jag har två frågor.

1. Måste man uppge vem man skall provbo med?
2. Måste man uppge hur mycket hyra man tar ut?

Med vänlig hälsning
Claes

Daniel skriver:

Hej Claes,

Om du vill flytta ihop med din sambo för att prova att bo ihop med denne kan du behöva styrka detta för bostadsrättsföreningen. Detta görs exempelvis genom att uppge vem du kommer att bo ihop med. Vad gäller hyran i ditt hyresavtal känner jag inte till att det skulle finnas någon tvingande regel som säger att du måste uppge avtalsvillkoren för din bostadsrättsförening.

Lycka till!

Allimor Neetee skriver:

Hej kära boupplysare!
Snabb fråga: min lägenhet är helt nybyggd och har aldrig varitt bebodd s.a.s.
Jag undrar om jag får hyra ut den direkt som den är nu, dvs helt tom..?

Ebba skriver:

Hej,

Det finns inga särskilda regler för hur länge du måste bott i en bostad innan du får hyra ut den. Du behöver dock giltiga skäl för att få hyra ut bostaden samt tillåtelse från din bostadsrättsförening (alternativ från Hyresnämnden om bostadsrättsföreningen nekar din ansökan).

Att lägenheten är helt tom spelar ingen roll förutsatt att du hittar en hyresgäst som vill hyra lägenheten omöblerad.

Anna Energård skriver:

Hej,
Just nu har jag hyrt ut min bostadsrätt i snart tre månader (kontraktet är på 6 månader i taget) och har redan fått klagomål från först föreningen och nu ringer mina grannar direkt till mig.
Det är ett väldans liv med spring i trappen hela nätterna och förmodligen används det olaga innehav där också.
Detta gör mig såklart helt bedrövad och vill ha ut henne direkt !
Men kontraktet är skrivet med 2 månaders uppsägning från båda håll.
Går den att bryta? i kontraktet skrev jag att det skulle vara rökfritt, vilket jag tror hon brutit mot, efter vad grannarna säger.
Sen undrar jag hur det är med tillgång till min bostad, kan jag gå in där om hon inte öppnar dörren fast jag hör att hon är där inne?

Hoppas på snabbt svar.

mvh Anna

Daniel skriver:

Hej Anna,

Vad tråkigt att det inte fungerar bra med din andrahandsuthyrning. Till att börja med noterar jag att ni skrivit kontrakt med två månaders uppsägning. I lagen om uthyrning av egen bostads 3 §, som är tillämplig vid uthyrning av bostadsrätter, står det att ”hyresvärden får säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen, om inte en längre uppsägningstid har avtalats”. Det innebär att om du skulle säga upp hyreskontraktet är hyresgästen bunden att flytta först vid det månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägning, trots att ni avtalat om annat. Skulle du säga upp avtalet idag (26 april) skulle hyresgästen alltså vara bunden att flytta senast den 31 juli.

För att kunna bryta ert kontrakt omedelbart krävs det att hyresgästen gjort sig skyldig till någon av förverkandegrunderna som listas i 12 kap. 42 § i jordabalken. Den punkt som ligger närmast till hands där verkar vara punkt nummer sex, men den är svår att tillämpa så jag vågar inte säga att du varken har rätt eller fel att göra det. Jag råder dig att rådfråga juridisk expertis som kan titta på helheten i ditt fall och göra en bedömning.

Vad gäller din rätt att få tillträde till bostaden är huvudregeln att du inte har den rätten. Det finns dock vissa undantag i jordabalkens 12 kap. 26 §. Hyresgästen har, vad jag vet, inte någon skyldighet att öppna dörren för dig även om hon är hemma om du inte åberopar någon av de skälen.

Lycka till!

Jens skriver:

Jag ska hyra ut min bostad för att under begränsad tid arbeta i Norge. Min arbetsgivare äger bostaden i Norge och det är sagt att jag inte ska behöva betala något för detta boende. Är detta ok?

Ebba skriver:

Hej Jens!

Om jag förstår dig rätt ska du hyra ut en bostad i Sverige för att arbeta i Norge (där du inte kommer behöva betala något för din bostad). För att få hyra ut en bostad i andrahand krävs det att du har giltiga skäl. Tillfälligt arbete på annan ort räknas i regel som giltiga skäl. Du bör börja med att ansöka om tillstånd att hyra ut hos din hyresvärd och om denne inte beviljar din ansökan kan du vända dig till Hyresnämnden.

Eftersom du har giltiga skäl att hyra ut bostaden borde du inte behöva uppge att du inte kommer betala för bostaden i Norge. Detta är snarare en förmån mellan dig och din arbetsgivare. Med andra ord borde din situation vara okej.

Lisa Shiner skriver:

Vi startade torktumlaren och kände att det luktade bränt. Stoppade och startade igen, men den hade slutat fungera. Kontaktade ägaren som krävde att vi betalar hans självrisk på 1500 för att få den ersatt. Korrekt?

Nej, det låter inte korrekt. Det är ju knappast något som ni har orsakat utan det är ett problem som med all sannolikhet redan existerade när ni flyttade in men som materialiserats först nu.

Sophie skriver:

Jag hyr i andra hand av en man som nu tyvärr gått bort. Lägenheten kommer därför ingå i bodelning mellan hans 2 vuxna barn. Jag har ett kontrakt som är tidsbestämt i 9 månader från dagens datum, med en avtalad ömsesidig uppsägningstid på ”minst 2 månader”. Ingen har än kontaktat mig för uppsägning av lägenheten. Vad gäller och hur länge har jag laglig rätt att bo kvar?

Jag är inte jurist men ditt kontrakt är ju numera med dödsboet om jag inte har helt fel, och ska vara fortsatt giltigt. Jag vet dock inte vem som har rätt att säga upp kontraktet i nuläget. Tyvärr, kolla gärna med ett juridikforum eller liknande!

Filip Dahlberg skriver:

Hej

Jag ska hyra ut min bostadsrätt i andra hand. Till bostadsrätten till hör ett förråd som finns tillgänglig i källaren. Detta förråd har jag fyllt helt och jag vill helst inte tömma förrådet.

Jag kan eventuellt tänka mig att tömma det men jag behöver mer information om vad som gäller kring förråd innan jag bestämmer mig hur jag vill göra. Därför har jag några frågor angående detta med förråd som jag vill veta innan jag tar ett beslut. Mina frågor är följande:

1. Får jag hyra ut min bostadsrätt utan tillgång till förrådet?
2. Får jag hyra ut förrådet till någon annan än den som har hyrt bostadsrätten i andrahand?
3. Får jag ta ut en extra summa tex 500kr/månad för uthyrning av förrådet?
4. Får jag säga upp uthyrningen av endast förrådet för att få tillgång till förrådet och inte bostaden (detta skulle jag då ta med i kontraktet som tecknas för att göra det möjligt) jag undrar om jag ens får göra så alls?

Om det finns annat som är bra att veta om förråd skulle jag uppskatta informationen mycket, gärna en länk till där jag kan läsa mer om det

Tack för hjälpen

Filip

Hej Filip,

Jag är rätt så säker men inte helt 100% om det finns några regler jag missat så ha det i åtanke med detta svar.

1. Ja, det kan du. Jag har personligen alltid gjort det när jag hyrt ut min bostadsrätt. Hyr man ut möblerat gissar jag att det är mer regel än undantag att man inte hyr ut förråd.

2. Svår, men intressant fråga. Spontant gissar jag att svaret på det är nej. Om så vore fallet skulle du nog behöva ett separat tillstånd från bostadsrättsföreningen. Denna person skulle behöva ha tillgång till förrådsutrymmet (nyckel osv) utan att faktiskt bo i huset. Jag tror inte att lagen styr detta och då är det i såna fall bostadsrättsföreningen och jag har svårt att tro att de skulle godkänna detta! Du kan ju alltid kontakta din BRF och fråga men förbered dig på ett nej.

3. Du kan inte ta 500 kr utöver den skäliga hyran (baserat månadsavgift, kapitalkostnad etc) men om du håller dig under denna skäliga hyra kan du ju själv välja vilka ”tillägg” som hyresgästen ska kunna välja till. Säg tex att om den maximala hyran du kan ta ut är 8.000 kr och du planerar att hyra ut den för 6.000 kr utan förråd och 6.500 kr med förråd så är det helt i sin ordning. Sen är det hyresgästens bedömning om hen vill ta del av det.

4. Ja, så länge det specas i kontraktet så kan du ju specificera exakt vad uthyrningen gäller. Det viktiga här är att hyresgästen vet vad hen hyr och under vilka förutsättningar.

Jag vet inte exakt var du kan läsa mer om detta men jag ska sätta upp på min ”att skriva”-lista att skriva mer om vad som gäller för förråd för de var bra och intressanta frågor du ställde.

Fredrik skriver:

Hej!

Jag planera att hyra ut min bostadsrätt i andra hand. Till lägenheten finns 2 förråd, ett i källaren och en på vinden. Jag har en massa saker som jag inte vill ta med mig och vill ha kvar det ena förrådet för mina saker.
Min fråga är: Får jag själv bestämma om jag ska ha förrådet kvar eller kan hyresgästen kräva att få tillgång till båda förråden?

Visst kan du behålla ett förråd. Du skriver i ert avtal vad det är hyresgästen faktiskt hyr. Där kan du skriva att hyresgästen har tillgång till tex förrådet i källaren.

Maria skriver:

Min sambo har köpt en lägenhet (nyproduktion som kommer bli klar i 2015). Vi bor nu i en hyreslägenhet på sitt namn. Har vi rätt att hyra ut bostadsrätten i andra hand men att vi bor kvar i en hyres? Vi vill gärna behålla hyreslägenheten och undrar om det finns ett sätt att hyra ut det utan att någon förmedling kommer att upptäcka det? Om detta inte är möjligt, kan det vara möjligt att jag vill hyra lägenheten av min sambo i andra hand som student eventuellt tillsammans med en annan student?

Hej,

Ni kommer med största sannolikhet inte få godkänt av bostadsrättsföreningen att hyra ut er nya bostadsrätt under de premisser du anger. Det är förvisso mindre strikta regler numera men det är fortfarande inte möjligt att hyra ut en bostadsrätt för att man helt enkelt väljer att inte bo där.

Du skriver att ni bor i en hyreslägenhet ”på sitt namn” vilket jag tolkar som att den står i hans namn. Att hyra ut hyresrätten till dig kommer inte heller att gå då hyresrätter har än striktare regler för andrahandsuthyrning. Din sambo har helt enkelt inte tillräckliga anledningar till att hyra ut den till dig, oavsett om du har en inneboende eler ej.

Robert skriver:

Jag ska hyra ut min bostadsrätt i 3,5 månader. Kan man avtala bort hyresgästens rätt till 1 månads uppsägningstid? Det är ju rätt trist för mig om han för för sig att säga upp avtalet efter en månad. Jag kommer befinna mig på andra sidan jorden och inte ha möjlighet att hitta en ny hyresgäst för den korta återstående tiden…

Zarko skriver:

Hej!
Funderar på att köpa bostadsrätt och hyra ut den till min son.Vet att detta är svårt. Är det möjligt om min son står som delägare och jag inte själv inte tänkt bo i lägenheten?

Mvh Zarko

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Sedan 1:a juli 2014 behöver man inte längre beaktansvärda skäl för att hyra ut sin bostadsrätt utan endast skäl. Man kan till exempel hyra ut till närstående (inklusive sina barn) så det är fullt möjligt det du beskriver. Du måste dock bli medlem i föreningen.

Lisa Lundmark skriver:

Hej,
jag har fått för mig att man har laglig rätt att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand i upp till 1 år för att prova på samboskap med sin partner. Är det på det viset?
Tacksam för hjälp!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Lisa,

Ja, det stämmer att prova på samboskap är en så kallad beaktansvärd anledning att få hyra ut sin bostadsrätt.

Simon skriver:

Jag har nu försökt sälja min lägenhet i 2,5 månad utan något intresse.
Har börjat fundera på att hyra ut den istället, sen i förrgår jobbar jag 40% på ort som det tar 2,5 timmes restid att ta mig till enkel väg var dag och från i Augusti kommer jag jobba där 100% i en månad. Efter det kommer jag börja jobba rullande skift på en ort 4 mil därifrån jag bor nu och skulle behöva bo närmre för att det ska fungera med transporterna.
Jag nämnde till en av de i styrelsen i bostadsrättföreningen att jag funderade på att hyra ut och fick svaret direkt att det är inget de tillåter, kanske bara i undantag om det är någon familjemedlem som ska bo där.

Finns det något jag kan göra det eller är det helt upp till dem att bestämma? Ska jag inte ha rätt att hyra ut den om jag har skäl (arbete på annan ort + att jag inte får den sålt)

MVH
Simon

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Att arbeta på annan ort brukar vara ett godkänt skäl för att få hyra ut sin bostad. Om du ämnar köpa/hyra en bostad på nästa ort så bör du således kunna göra det.

Det beror dock på vad som står i stadgarna i din bostadsrättsförening. Styrelsen måste följa stadgarna och det bör du påvisa för dem!

Lollo skriver:

Hej,
jag och en vän till mig har hyrt i andra hand av en kille i sex månader(bostadsrätt). Vi har skrivit ett utförligt kontrakt och betalat två månadshyror i deposition. När vi nu flyttat ut vill han inte betala tillbaka denna deposition utan menar att vi gjort hål i väggarna och annan skadegörelse (som i själva verket var där redan när vi flyttade in). Dessutom har frysen gått i sönder under tiden vi bodde i lägenheten, och han menar att vi ska stå för reperationen även för denna. Vad gör vi?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Notera att jag inte är juridiskt insatt när ni läser nedanstående svar:

Jag antar att ni inte har specat någonstans hur lägenheten såg ut när ni flyttade in? I såna fall kommer ord stå mot ord huruvida hålen i väggarna är gjorda av er eller inte. Stod det explicit i kontraktet att ni inte fick göra hål i väggarna (jag vet att det inte är ni som gjort det, men det kan vara till er fördel)? Att kylskåpet gått sönder handlar, för hyresvärden, om att påvisa att ni har haft sönder det. Om det inte är tydligt att ni haft sönder det kommer han få mycket svårt att påvisa detta. Är det dessutom ett äldre kylskåp (> 2 år) och det ”bara gått sönder” så är min bedömning att han har mycket liten chans att få er att betala för detta.

Jag skulle definitivt ta kontakt med en jurist för det låter som er hyresvärd försöker blåsa er på er deposition. Det är också mycket avgörande vad det stod i ert hyresavtal.

Mathias Andersen skriver:

Hej.

Jag har en bostadsrätt uthyrd p.g.a. att jag har arbetat utomlands senaste halvåret.

Nu har det kommit till min vetskap att de använt mitt förrådsutrymme (där jag förvarar mina saker under min tid utomlands) trots att i kontraktet står att de ej har tillgång till detta utrymme. Hur de har fått tag på nycklar dit vet jag inte, jag har inte givit dem en nyckel. Personerna i fråga är också mycket otrevliga i den kontakt vi har, så jag skulle vilja bryta det kontrakt vi har. Är detta ”brott” skäl nog att bryta kontraktet?

Med vänlig hälsning
Mathias Andersen

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det beror på hur kontraktet är utformat men om de bryter mot en klausul i kontraktet så bör det vara ett skäl till att bryta kontraktet. Det är dock mycket svårt att svara på utan att veta exakt vad som står i kontraktet.

sara skriver:

Hej

Kan jag köpa en lägenhet och hyra ut den till min bror. Det är så här att jag har en bror som är bostadslös och inte kan själv köpa eller hyra en bostad.jag tänker köpa en bostadsrätt och hyra ut till honom. Jag har själv en bostadsrätt. Kan jag göra det eller kan bostadsrättsföreningen kan säga nej?

mvh
s.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om syftet med köpet av en bostadsrätt enbart är at du ska hyra ut den till honom så är det 1. möjligt att du inte får medlemskap i föreningen eller 2. troligt att du inte får hyra ut bostaden eftersom du inte har en giltig anledning (tex utlandsarbete). Ett alternativ skulle vara att låta din bror stå med på bostaden, om det är något du kan tänka dig?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Från och med 1:a juli 2014 så gäller mitt svar inte längre. Det är numera även tillåtet att hyra ut bostadsrätter i andrahand till närstående, just av den anledning du beskriver.

Owe skriver:

Lagen har ändrats 2014. Stämmer detta fortfarande?
Hela upplägget bygger på att Sara vill hjälpa sin bror. Det tycker jag tyder på att han är närstående. Men oavsett Saras fall undrar jag:

Vem är närstående? Barn, föräldrar, syskon? Dvs vilka släktingar måste styrelsen godkänna?

Kan ni svara på det är jag tacksam.

Monica skriver:

Hej
Jag och min kille har en varsin bostadsrätt i samma hus. Vi harnu köpt hus och är mitt i försäljningen av den stora lägenheten. Vår tanke var att på något sätt behålla ettan till våra barn. Problemet är att vi inte har råd att sitta med både huset och en lägenhet. Vår lösning var att hyra ut den till ett företag så länge. Vi fick avslag både för att det var företag och vi får inte hyra ut i mer än 6månader. Det måste ju finnas något kryphål?
Om man hyr ut utan styrelsens godkännande vad kan hända då? Styrelsens svar var sälj lägenheten, men det är inget vi vill göra.
Vi vet inte alls vad vi ska göra nu. Hjälp

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag förstår er situation men det är ju mycket tydligt att ni inte vill följa bostadsrättsföreningens stadgar. Hyr ni ut bostaden utan styrelsens godkännande kan ni (efter många varningar etc) riskera att bli uteslutna ur föreningen. Detta ÄR en mycket vanlig regel och förutsättning för boende i en bostadsrättsförening och något ni får rätta er efter. Ett alternativ är att köpa en ägarlägenhet men de är ännu ovanliga.

Det finns mig veterligen inga kryphål och det är heller inte det BoUpplysningen är till för att hjälpa med heller.

Oscar skriver:

Hej!

Jag har tillsammans med några kollegor funderat på att starta ett företag där vi köper upp bostadsrätter för att sedan kunna hyra ut dem i andra hand. Jag undrar därför hur detta fungerar om det går att få tillstånd från föreningen att göra så? Vi har ju inga skäl (t.ex. utomlandsflytt eller liknande) och fungerar det därför inte?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, det kommer förmodligen bli svårt.

Sophie skriver:

Hej jag och min nuvarande sambo har köpt en bostadsrätt tillsammans, och nu vill han flytta men kan tänka sig att hyra ut sin del till mig. Hur går man tillväga?

Med vänlig hälsning,

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Den konstellationen har jag aldrig hört talas om måste jag säga! Du blir ju både hyresgäst och hyresvärd. Jag antar att ni förmodligen inte behöver blanda in bostadsrättsföreningen utan skriver bara ett avtal din sambo och du sinsemellan. Mitt generella råd är dock att alltid meddela bostadsrättsföreningen när man tar beslut som rör uthyrning, då de ofta sitter på kunskap och samtidigt ser man till att hålla ”ryggen fri” om man gör något som de kan klaga på. Men, som sagt, i ditt fall har jag svårt att se att de skulle kunna ha några som helst invändningar eller regelverk som påverkar detta.

Linnea Wahlund skriver:

Hej!
Jag och min före detta sambo äger en bostadsrätt tillsammans som vi hyrt ut de senaste två åren eftersom vi studerar utomlands båda två. Vi har ansökt till föreningen ett år i taget, men samtidigt talat om från början att vi kommer att studera i fyra år. Det verkar dock som att bostadsrättsföreningen helst inte vill låta oss hyra ut så länge, och jag är nu orolig att vi inte kommer att få godkänt när vi lämnar in ansökan om ytterligare ett år.
Jag har sökt information om detta tidigare, men är ändå oklar på hur det hela fungerar. Jag har dels förstått att studier på annan ort är godkänd anledning att hyra ut, och att föreningen teoretiskt inte bör kunna neka oss, men att vi ändå måste rätta oss efter föreningen som trots allt har sista ordet i frågan. Vad är det egentligen som gäller i denna situation?

MVH, Linnea Wahlund

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ni måste ju följa bostadsrättsföreningens styrelses beslut, som i sin tur måste följa bostadsrättsföreningens stadgar där det bör stå hur man förhåller sig till andrahandsuthyrning. Även om man hyr ut i andra hand av en giltig anledning (tex utlandsstudier) så är det fullt möjligt, och kanske till och med troligt, att man inte får hyra ut längre än två år. Jag har hört olika bedömningar utifrån detta men det vanligaste är just att man inte får hyra ut så länge som fyra år, även om man har giltig anledning.

sofi shen skriver:

Hej,
Kan man hyra ut sin bostadsrätt via online tjänstföretag air b&b om man har uthyrningstillstånd från BFs styrelsen?
Mvh
Sofi

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, absolut! Det är förstås upp till brf att godkänna hyresgästen men vilken tjänst du använder har ingen som helst betydelse.

Pervaiz skriver:

Min Brf gav mig tillstånd att hyra min lägenhet i 1 år när jag arbetar i Köpenhamn men bor i Sverige.
Kan jag få en förlängning med ytterligare ett år på grund av arbetet? I den här artikeln står det upp till 1 år för arbete.
https://www.samtrygg.se/s/viktiga-tips-om-du-funderar-pa-att-hyra-ut-din-lagenhet-i-andra-hand

Jag träffade min sambo och flyttade in tillsammans. Vi tänker bo i mitt lägenhet om 3 år när hon avslutar sina studier. Kan jag begära att hyra ut min lägenhet från Brf av denna anledning i 3 år?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Parvaiz,

Du kan alltid ansöka hos bostadsrättsföreningen om att få förlänga uthyrningen av lägenheten. Eftersom du har giltiga skäl för uthyrning och tydliga planer på att flytta tillbaka inom några år skulle jag tro att du har goda chanser att få fortsätta hyra ut. Troligtvis kan du dock bara hyra ut för ett år i taget, och sedan ansöka på nytt.

Skulle bostadsrättsföreningen inte godkänna ansökan kan du också överklaga detta hos hyresnämnden, och peka på att du har något av de giltiga skälen. Då kan det hända att de gör en annan bedömning än bostadsrättsföreningen, och i så fall kan du fortsätta hyra ut under den period som hyresnämnden godkänner.

Hoppas att detta var svar på din fråga!

Carola skriver:

Jag och min man bor i hus. Vi funderar nu på att köpa en bostadsrätt för att hyra ut den i andra hand. Tanken är att vi ska köpa bostadsrätter till barnen och hyra ut i andra hand tills de är stora och vill ta över dem. Kan man köpa en bostadsrätt för att hyra ut den i ca 10-15 år? Är det något särskilt man bör tänka på?

Mvh,
Carola

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det är tyvärr inget som går (om inte bostadsrättsföreningen har mycket ovanliga regler). Man får bara hyra ut en bostadsrätt i vissa specifika fall (tex utlandsflytt) och då bara under kortare perioder. Ni kommer att få mycket svårt att få bostadsrättsföreningen att godkänna er ansökan om andrahandsuthyrning.

Tommy skriver:

Hej! Har också funderat på att köpa BR till min son och hyra ut tills han ska flytta hemifrån. Med de nya regler som nu träder i kraft så krävs endast skäl att få tillstånd av BRF. Skulle det inte kunna betraktas som skäl?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om du menar att BRF ska acceptera att du vill hyra ut lägenheten tills din son flyttar hemifrån så tror jag inte kommer du kommer att få godkänt. De allra flesta bostadsrättsföreningarna låter en inte få hyra ut i andrahand om man inte har särskilda skäl för det och detta kommer med största sannolikhet inte räknas som detta.

Mårten skriver:

Jag vill hyra ut min bostadsrätt i andra hand.

1. Tjejen som jag tycker verkar vara en idealisk hyresgäst är kanadensisk medborgare, ej svensk, och arbetar som lärare i staden. Något jag bör tänka på?

2. Är det bättre att låta hushållsel ingå i hyran eller kan hon teckna eget avtal till lägenheten?

/Mårten

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

1. Inte såvitt jag vet. Jag har personligen hyrt ut till litauer, indier och svenskar och det har inte varit något speciellt. En liten detalj är ju att de sällan har svenskt personnummer att skriva ned i kontraktet så se till att du får med kompletterande uppgifter så att du kan få tag på personen om denne skulle försvinna spårlöst (utan att ha betalat hyran tex).

2. Ja, det brukar oftast vara lättast. Jag vet inte hur elbolagen ställer sig till att sätta ett avtal på en andrahandshyresgäst men det kan nog också fungera. Det finns ju förstås en risk att hyresgästen använder extremt mycket el och bäst är kanske, på grund av denna (lilla) risk, att byta avtal men lättast är att lägga på en schablonavgift för detta på hyran.

Mårten skriver:

Tack för ett välformulerat svar. En ide kan väl vara att skriva in i avtalet att hushållsel tillkommer enligt faktura från elbolaget till mig? Jag kan ju stå kvar på avtalet och se till att hyresgästen får kopia på fakturan.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, det kan du absolut göra. Ibland kan det vara lite svårt att bedöma dock, eftersom elen ofta betalas kvartalsvis och det blir en del överlappningar men det är en bra idé.

Hanna Linde skriver:

Hej
Jag hyr en bostadsrätt i andra hand på 1 år, nu har ägaren hört av sig och ska sälja lägenheten och förväntar sig att jag ska ställa upp på fotografering, förhandsvining och sen ytterligare 2 visningar (redan denna veckan). Min fråga, har hon rätt till detta? Jag hyr ju lägenheten och tycker inte det känns jättekul att hon springer där och ha massa folk i lägenheten vilket innebär att jag inte kan vara hemma. Dessutom betalar jag en mycket hög hyra.
Tack på förhand/ Hanna

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Denna fråga har dykt upp tidigare och det jag kom fram till då var att: Nej, det finns inga krav på att du ska behöva ställa upp på detta när en lägenhet ska säljas. Om hyresvärden däremot ska hyra ut en till en ny person efter dig så måste man ställa upp på det. Om det sedan finns några undantag etc är det inget jag känner till men såvitt jag kunnat se så kan inte hyresvärden kräva detta av dig.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen