Lånelöfte

Ett lånelöfte är ett skriftligt dokument från en bank eller bolåneinstitut som visar på personens betalningsförmåga. Lånelöftet är viktigt för att mäklaren ska veta att du kan backa upp dina bud, ekonomiskt, under en budgivning. Ordet är dock lite missvisande då det inte handlar om ett löfte om att få låna.

När du ska köpa en bostadsrätt tex ansöker du om en specifik summa för ditt lånelöfte. Detta lånelöfte är viktigt att ha redan innan du börjar söka lägenheter eftersom det kan gå snabbt när du väl hittar ett objekt du ska bjuda på. Du behöver dock inte rent fysiskt ha med dig lånelöftet till visningarna!

Viktigt att tänka på

Ordet lånelöfte är som sagt lite förvillande då det inte gäller som ett löfte om att få låna. Man kan se det som att det gäller som ett säkerställande om betalningsförmåga för att få ge bud i budgivningen.

När affären sedan ska slutas och man ska skriva på kontraktet spelar dock andra faktorer in:

 • Har din betalningsförmåga ändrats?
 • Har din arbetssituation ändrats?
 • Har det ekonomiska läget i stort ändrats?
 • Motsvarar bostaden du köper det du föresatte dig i lånelöftet? Samma område? Samma typ av bostad?
 • Hur är bostadsrättsföreningen som äger bostadsrätten?
 • osv

Det är högst troligt att du kommer få låna enligt summan du fått lånelöfte på men inte 100 % säkert. Banken kan alltså säga nej till ett lån de har gett ut ett lånelöfte för! Anledningen till detta är alltså att någondera av faktorerna angivna ovan har påverkats på ett sätt som gör det mer riskfyllt än vad de “lovade” innan. Därför ska du inte heller förlita dig blint på giltighetstiden på lånelöftet utan förnya det ofta.

Av ovanstående anledning ska du aldrig skriva på ett kontrakt innan du fått klart från banken att du får låna för köpesumman! Om du ändå måste göra det, se då till att få med en klausul i kontraktet om att köpet endast är giltigt om du får lån från banken. Annars kan du riskera att få böta för kontraktsbrott!

 

Kan man ansöka om fler än ett lånelöfte?

En fråga som har dykt upp lite nu och då är om det är negativt att ansöka om fler än ett lånelöfte. Att ansöka om ett stort antal lån, framförallt om det gäller privatlån, kan ibland tyda på ett beteende som förknippas med personer som har dålig kredithistoria. Om man, i kombination med ett stort antal låneansökningar, även har andra faktorer som tyder på samma sak (många privatlån och skulder, betalningsanmärkningar etc) så kan det påverka ens chanser negativt att få en låneansökan beviljad.

Detta gäller dock i mycket mindre grad för bolån (än för privatlån) och om en person med “normal” ekonomi och kredithistoria ansöker om bolån hos några olika banker så är den negativa effekten av detta minimal. Man kan alltså utnyttja sina möjligheter som konsument att “shoppa runt” och ansöka från flera banker  för att kunna jämföra villkoren man får.

 

Var skaffar jag ett lånelöfte?

Lånelöfte kan man enkelt skaffa på nätet eller via telefon med banken. Varje bank och bolåneinstitut har en sida där du kan göra det. Ett lånelöfte är inte bindande och kostnadsfritt, så på sätt och vis spelar det inte så stor roll var du väljer att ta lånelöftet egentligen.

Du kan enkelt skaffa lånelöfte på internet hos tex Swedbank, där man får ett preliminärt svar inom 2 minuter!

Om denna artikel har hjälpt dig så sprid gärna den till dina vänner.
 

266 Responses to Lånelöfte

 1. Ali says:

  Hej Christoffer

  Riktigt bra sida. Fått läsa till mig massa matnyttigt här. En fråga bara:

  Säg att vi får ett lånelöfte på 3mkr. Bostaden vi köper hamnar på 2.7mkr. Får vi ändå låna upp till 3mkr utav banken (t.ex för renovering,betala tillbaka på blancolån vi tog för insats osv)

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Hej Ali,

   Nej, det kan man inte. Lånelöftet avser det maximala beloppet man får låna men bara avsett gentemot bostadens värde, köper ni en bostad värd 1 Mkr så får ni förmodligen bara låna c:a 850’000 kr. Så, det går inte att göra som du skriver.

 2. Natalie says:

  Hej!
  Jag är 23 år fast anställd sen ett halvår tillbaka med en fast lön på 22.000+ provision så det brukar landa på 25.000 kr före skatt.

  Jag tänkte spara ihop till en kontantinsats och köpa en bostadsrätt till våren med lite hjälp av min pappa.

  Min plan är att sen när lägenheten är köpt, hyra ut den och resa iväg som au pair i ett år.

  Är det möjligt? Jag vill ut och resa och se världen, men vill även ha en trygg plattform att luta mig tillbaka till.

  Med vänlig hälsning Natalie

 3. Evelina says:

  Hej!
  Jag och min sambo funderar på att köpa en bostadsrättslägenhet i Stockholm. Jag har en inkomst på 27000 kr/mån och min sambo har en inkomst på 34000/ mån, båda innan skatt. Men jag har ett privatlån på 225000 kr och har tagit flera mindre lån tidigare som jag betalt av, med andra ord en lite sämre ekonomisk bakgrund för min del. Min sambo har däremot inga lån eller andra skulder. Eter skatt samt att jag betalat min månadskostnad på lånet har vi kvar ca 44000 kr att leva för i månaden. Hur tro du vår möjlighet att få ett bra lånelöfte, alt. ett bostadslån ser ut?

  Vänlig hälsning

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Hej Evelina,

   Jag svarar inte (längre) på denna typ av frågor, dels för att det är för frågor som denna som bolånekalkylen här på sidan är till för, dels för att det är vanskligt då ens inkomster och skulder bara är en faktor i termer av om man får låna eller inte. Så min eventuella uppskattning är helt enkelt inte pålitlig och informationen är dessutom inte riktigt användbar för andra besökare, vilket är något jag strävar efter att få till stånd.

   Emellanåt kan jag ge en vink om det ser väldigt lovande eller väldigt svårt ut att få lån. I det ni anger ser jag, trots era skulder, inte några konstigheter men det ända sättet är alltså att kontakta en bank och fråga. Ni kan som sagt också beräkna månadskostnader etc i kalkylen.

 4. Elias says:

  Hej!

  Jag har planerat att köpa en lägenhet på 1.6 Mkr. Och 10% (motsvarande 160 000kr) är kontantinsantsen som ska betalas vilket jag har sparat. Resten måste jag ta ett lån på (90%).

  Min fråga här till dig med erfarenhet är:
  Kan man ta ett sådant lån från banken ifall man har ett jobb inom Handels med fast anställning där inkomsten varierar mellan 13-16 000 tusen i månaden efter skatt?

  En till fråga till dig är:
  Ifall jag planerar att plugga efter att jag fått ta lånet (oavsett jobb denna gången), och väljer att säga upp mig från mitt nuvarande jobb pga plugget, påverkar det mitt lån jag tagit medan jag haft fast anställning med en stabil inkomstkälla? Vad kommer banken säga då?

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Om du får ett lån eller inte baserat på denna inkomst är vanskligt att säga då jag inte känner till resten av din ekonomi. De enda som kan svara på det är banken och det är viktigt att du kollar med dem så att du får ett lån innan du betalar kontantinsatsen. Du kan annars riskera att inte få köpa lägenheten alls (mäklaren säljer till någon som har lånet klart) eller att du skriver på kontraktet men sen inte kan betala, och kan då få riskera att betala avgifter etc för kontraktsbrott (helt beroende på vad som står i kontraktet).

   Vad du gör efter att du fått ett lån påverkar ingenting. Det kan påverkar eventuella ränterabatter etc men lånet kan inte sägas upp eller liknande för att du väljer att plugga efteråt.

 5. Anna says:

  Hej,
  Jag ska få tillträde till min lägenhet i januari. Har inte gjort klart bolån. Har varit anställd hos ett bolag i 2år, men precis nu bytte jag jobb och är provanställd i 6 månader, 6 månader går ut i december och då blir jag tillsvidare anställd. Nya tjänsten ger mig mer betalt. Hur ska jag göra med mitt lånelöfte?

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Om jag förstår dig rätt har du alltså redan köpt en lägenhet som du kommer flytta in i i januari och i samband med det också betala resterande köpeskilling. Har du inte haft någon kontakt med en bank innan? Jag skulle boka möte med några olika banker och förklara situationen. Om de ger dig ett lånelöfte eller inte är egentligen ointressant då det inte är bindande för dem eller ens användbart för dig. Det kan dock vara bra att veta att banken ställer sig positiv till att låna ut till dig när du ska skriva på kontraktet i januari.

 6. Helen says:

  Hej.
  Jag måste med anledning av skilsmässa söka ett bolån till en lägenhet. Nu läser jag att om man handlat på avbetalning kan man bli nekad. Jag har ett antal sådana köp bakom mig då jag tidigare arbetade deltid och det var bättre att betala av litet i taget. Dessa är dock betalda. Jag har inga betalningsanmärkningar och jag kommer att ha ca 700 000:- att lägga i kontantinsats. Finns det möjlighet att få lån?
  Med vänlig hälsning, Helen

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Ja, absolut! Att du köpt saker på avbetalning har ingen (eller mycket liten) påverkan på om du får bolån. Det banken tittar på är om du har ett oansvarigt beteende och då räknas många faktorer in. Många köp på avbetalning i kombination med andra saker (många småkrediter etc) kan tillsammans ge en sämre bild av dig som låntagare men att köpa saker på avbetalning är i sig inget du behöver oroa dig för.

 7. Payam says:

  Hej!

  Jag har skrivit på ett bokningsavtal för en lägenhet som jag ska flytta in i om ca 2 år. De vill ha en generell lånelöfte redan nu till hösten.

  Jag har just nu ingen kontantinsats att redovisa då jag har precis fått min ingångslön efter studierna. Men tänkte ifall det skulle fungera att säga att man vill betala en högre kontantinsats eftersom man nu kommer få mindre lån bara för att få tillräckligt till lånelöftet som de vill ha in nu. För att sedan om två år när man ska flytta in har en högre lön och då kan man sänka kontantinsatsen och höja bolånet istället när man ska flytta in.

  Vänlig hälsning
  Payam

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Hej,

   Jag har läst igenom din fråga ett par gånger men kan tyvärr fortfarande inte riktigt förstå vad du menar. Kan du utveckla detta lite mer?

 8. Ulrika says:

  Jag ska ta tjänstledigt från mitt fasta jobb för att studera vidareutbilda mig inom mitt yrke på annan ort och funderar på att köpa en lägenhet (svårt med studentboende). Går banken med på boendelån? Jag har sparade pengar till kontantinsats på 200000kr

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Banken lär ta viss hänsyn till att du, ur ett långsiktigt perspektiv, har förutsättningar att betala dina fodringar. Däremot kan det nog vara svårt att få ekonomin att gå ihop under studietiden men det är egentligen omöjligt för mig att veta utan att veta mer om din ekonomi.

 9. Amir says:

  Hej,
  Jag har fastjobb just nu och har fått ett lånelöfte men nu tänker jag köpa en lägenhet som bli färdig nästa höst dvs h2015.
  Undrar vad kommer hända om jag förlorar fasta jobbet och får en tillsvidare anställning med lägre inkomst? kommer jag få lånet ändå när det närmar sig inflyttningen?

  Med vänlig hälsning,
  Amir

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Jag är lite osäker på detta men såvitt jag kommer ihåg så kan det faktiskt bli problem om din ekonomi förändras från att du skriver kontraktet till att du köper lägenheten. Såvitt jag vet är bankerna dock pragmatiska när det gäller detta. Jag skulle ringa banken och fråga hur de ställer sig inför detta scenario.

 10. Mia says:

  Hej!
  Jag och min bror skall ansöka om lån tillsammans för att köpa en bostadsrätt.
  Han är 21 och jag är 23 år gammal.
  Jag drog in 388 000 förra året medans han endast har haft 25000 innan skatt sedan 2013-06. Jag har 27000 innan skatt numera. Hur ser banken på detta? Vi behöver låna 2.700 varav vi har sparat 45000 i kontant (15% av bostadens pris.
  Vi båda har köpt mycket på faktura (klarna osv) och det har ju gjort många kreditupplysningar pga detta. Vi har inga skulder och ingen av oss har betalningsanmärkning.

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Banken kommer att räkna samman er totala betalningsförmåga och bedöma er ekonomiska situation utifrån det. Vad de kommer fram till är inte något jag kan svara på. Att ni köpt saker på fakturor är inget jag skulle oroa mig för. Har ni däremot tagit många småkrediter via smslån och privatlån kan det ge en ekonomiskt oansvarig bild av er.

 11. tobias says:

  Hejsan! Har en anmärkning som går bort i januari 2015, vilket borde göra mig lite grönare för att ta ett hus lån, men har haft en skuld hos kf förra året som dock inte gav en anmärkning, är det någonting bankerna tar hänsyn till eller kommer jag att behöva vänta ytterligare tid för att bli godkänd hos en “normal” bank?

  Dilemmat är att vi nu kan låna via bluestep men det blir mycket dyrare och om det går att låna hos tex Handelsbanken när min anmärkning går bort i januari så är det värt att vänta tills dess…

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Såvitt jag vet så är det enbart existerande betalningsanmärkningar banken kan se, inte om man haft en skuld där sedan tidigare. Andra kunniga får gärna inflika angående detta men ett sätt att ta reda på detta är att ringa en bank som ni med största sannolikhet aldrig kommer att använda (där ni inte riskerar något) och höra vad de säger.

   Sen håller jag med om att det är en bra idé att vänta tills ni kan ta ett billigare bolån. Tyvärr kan jag alltså inte ge något klart besked.

 12. Lana says:

  Hej

  Jag har en tillsvidareanställning och min man har också det. Men min har utländsk arbetsgivare och hans skatt betalas av hans arbetsgivare i Kanada. Vi har kontourdrag och anställningsbevis för att bevisa att han har ett fast inkomst. Kan vi få en lånelöfte fast att hans skatt inte betalas här?

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Om inte banken har en policy gentemot att ge bolån till personer som tjänar pengarna utomlands så bör det inte vara några problem. Exakt hur de ser på saken kan jag dock inte svara på men ta med så många papper som styrker detta som möjligt. Ni har förmodligen en bättre chans om ni träffar banken ansikte mot ansikte, skulle jag gissa.

 13. peter says:

  Hej, jag äger idag en bostadsrätt och vill köpa en andra lägenhet till min syster som är student. Hon har redan sparat till insatsen. Hur ser banken på detta och när är det möjligt ekonomiskt? Min nuvarande lägenhet är värderad till 2 miljoner där 70 procent är lån och min inkomst är 400.000 per år brutto.Är det möjligt att ta lån på ca 0,5 miljoner tror du?

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Det kan egentligen bara banken svara på och jag svarar (numera) av princip inte på faktiska räknemässiga frågor. Det som du behöver kalkylera är att om du skulle ha råd att köpa motsvarande lägenhet (minus insatsen). Skulle du ha råd med detta och samtidigt leva ett “normalt” liv?

 14. Therese says:

  Hej.
  Jag äger en bostadsrätt sedan 6 år där jag då tog 95% lån av banken.
  Idag när jag av ren nyfikenhet ville se vad jag skulle kunna låna för idag Då man får låna upp till 85% fick jag ett konstigt svar av banken där min lön räknas ska täcka min sambos leverne också trots att han har en egen inkomst men ej kan vara med och ansöka om lån pga. Anmärkning hos kronofogden ( som idag är betald men pricken
  Finns kvar ett par år till).
  Om banken ska räkna att jag har sambo
  Borde väl hans inkomst räknas in också?
  Annars bara räkna på mig att jag försörjer mig själv?

  Gäller detta för alla banker?
  Således borde jag ange att jag är ensamstående och då ev kalla min sambo för inneboende så de ej blandar in honom.

  Med vänlig hälsning,
  Therese

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Detta är mycket vanligt och gäller nog för de flesta banker (såvitt jag hört). Jag tror banken räknar med “minsta gemensamma nämnare”, dvs att om personen inte kan räknas med som en bidragande faktor (pga betalningsanmärkningen) så är hen en faktor som ska försörjas – hur frustrerande det än kan kännas. Om du ansöker om bolån under falska premisser så finns det en risk att det kan slå tillbaka, och är inget jag kan rekommendera. Vad säger banken när ni pratat med dem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>