Lånelöfte

Ett lånelöfte är ett skriftligt dokument från en bank eller bolåneinstitut som visar på personens betalningsförmåga. Lånelöftet är viktigt för att mäklaren ska veta att du kan backa upp dina bud, ekonomiskt, under en budgivning. Ordet är dock lite missvisande då det inte handlar om ett löfte om att få låna.

När du ska köpa en bostadsrätt tex ansöker du om en specifik summa för ditt lånelöfte. Detta lånelöfte är viktigt att ha redan innan du börjar söka lägenheter eftersom det kan gå snabbt när du väl hittar ett objekt du ska bjuda på. Du behöver dock inte rent fysiskt ha med dig lånelöftet till visningarna!

Viktigt att tänka på

Ordet lånelöfte är som sagt lite förvillande då det inte gäller som ett löfte om att få låna. Man kan se det som att det gäller som ett säkerställande om betalningsförmåga för att få ge bud i budgivningen.

När affären sedan ska slutas och man ska skriva på kontraktet spelar dock andra faktorer in:

 • Har din betalningsförmåga ändrats?
 • Har din arbetssituation ändrats?
 • Har det ekonomiska läget i stort ändrats?
 • Motsvarar bostaden du köper det du föresatte dig i lånelöftet? Samma område? Samma typ av bostad?
 • Hur är bostadsrättsföreningen som äger bostadsrätten?
 • osv

Det är högst troligt att du kommer få låna enligt summan du fått lånelöfte på men inte 100 % säkert. Banken kan alltså säga nej till ett lån de har gett ut ett lånelöfte för! Anledningen till detta är alltså att någondera av faktorerna angivna ovan har påverkats på ett sätt som gör det mer riskfyllt än vad de “lovade” innan. Därför ska du inte heller förlita dig blint på giltighetstiden på lånelöftet utan förnya det ofta.

Av ovanstående anledning ska du aldrig skriva på ett kontrakt innan du fått klart från banken att du får låna för köpesumman! Om du ändå måste göra det, se då till att få med en klausul i kontraktet om att köpet endast är giltigt om du får lån från banken. Annars kan du riskera att få böta för kontraktsbrott!

 

Kan man ansöka om fler än ett lånelöfte?

En fråga som har dykt upp lite nu och då är om det är negativt att ansöka om fler än ett lånelöfte. Att ansöka om ett stort antal lån, framförallt om det gäller privatlån, kan ibland tyda på ett beteende som förknippas med personer som har dålig kredithistoria. Om man, i kombination med ett stort antal låneansökningar, även har andra faktorer som tyder på samma sak (många privatlån och skulder, betalningsanmärkningar etc) så kan det påverka ens chanser negativt att få en låneansökan beviljad.

Detta gäller dock i mycket mindre grad för bolån (än för privatlån) och om en person med “normal” ekonomi och kredithistoria ansöker om bolån hos några olika banker så är den negativa effekten av detta minimal. Man kan alltså utnyttja sina möjligheter som konsument att “shoppa runt” och ansöka från flera banker  för att kunna jämföra villkoren man får.

 

Var skaffar jag ett lånelöfte?

Lånelöfte kan man enkelt skaffa på nätet eller via telefon med banken. Varje bank och bolåneinstitut har en sida där du kan göra det. Ett lånelöfte är inte bindande och kostnadsfritt, så på sätt och vis spelar det inte så stor roll var du väljer att ta lånelöftet egentligen.

Du kan enkelt skaffa lånelöfte på internet hos tex Swedbank, där man får ett preliminärt svar inom 2 minuter!

Om denna artikel har hjälpt dig så sprid gärna den till dina vänner.
 

244 Responses to Lånelöfte

 1. Lana says:

  Hej

  Jag har en tillsvidareanställning och min man har också det. Men min har utländsk arbetsgivare och hans skatt betalas av hans arbetsgivare i Kanada. Vi har kontourdrag och anställningsbevis för att bevisa att han har ett fast inkomst. Kan vi få en lånelöfte fast att hans skatt inte betalas här?

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Om inte banken har en policy gentemot att ge bolån till personer som tjänar pengarna utomlands så bör det inte vara några problem. Exakt hur de ser på saken kan jag dock inte svara på men ta med så många papper som styrker detta som möjligt. Ni har förmodligen en bättre chans om ni träffar banken ansikte mot ansikte, skulle jag gissa.

 2. peter says:

  Hej, jag äger idag en bostadsrätt och vill köpa en andra lägenhet till min syster som är student. Hon har redan sparat till insatsen. Hur ser banken på detta och när är det möjligt ekonomiskt? Min nuvarande lägenhet är värderad till 2 miljoner där 70 procent är lån och min inkomst är 400.000 per år brutto.Är det möjligt att ta lån på ca 0,5 miljoner tror du?

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Det kan egentligen bara banken svara på och jag svarar (numera) av princip inte på faktiska räknemässiga frågor. Det som du behöver kalkylera är att om du skulle ha råd att köpa motsvarande lägenhet (minus insatsen). Skulle du ha råd med detta och samtidigt leva ett “normalt” liv?

 3. Therese says:

  Hej.
  Jag äger en bostadsrätt sedan 6 år där jag då tog 95% lån av banken.
  Idag när jag av ren nyfikenhet ville se vad jag skulle kunna låna för idag Då man får låna upp till 85% fick jag ett konstigt svar av banken där min lön räknas ska täcka min sambos leverne också trots att han har en egen inkomst men ej kan vara med och ansöka om lån pga. Anmärkning hos kronofogden ( som idag är betald men pricken
  Finns kvar ett par år till).
  Om banken ska räkna att jag har sambo
  Borde väl hans inkomst räknas in också?
  Annars bara räkna på mig att jag försörjer mig själv?

  Gäller detta för alla banker?
  Således borde jag ange att jag är ensamstående och då ev kalla min sambo för inneboende så de ej blandar in honom.

  Med vänlig hälsning,
  Therese

  • BoUpplysningen-Christoffer says:

   Detta är mycket vanligt och gäller nog för de flesta banker (såvitt jag hört). Jag tror banken räknar med “minsta gemensamma nämnare”, dvs att om personen inte kan räknas med som en bidragande faktor (pga betalningsanmärkningen) så är hen en faktor som ska försörjas – hur frustrerande det än kan kännas. Om du ansöker om bolån under falska premisser så finns det en risk att det kan slå tillbaka, och är inget jag kan rekommendera. Vad säger banken när ni pratat med dem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>