Kontantinsats

Så mycket finansieras kontant av bostaden

Utskriftsvänlig PDF

Kontantinsatsen är den lagstadgade delen av bostaden som ska finansieras utan bolånet. I dagsläget måste 15 procent av bostaden finansieras genom kontantinsatsen. I centrala områden kan kontantinsatsen bli ett stort belopp och kräva ett större sparande eller ett privatlån som täcker insatsen.

Kontantinsatsen bör finansieras med eget kapital

De regler som omger kontantinsatsen syftar till att minska svenskarnas exponering mot ränteförändringar. Genom att tvinga svenskarna att finansiera fastigheten med en viss del eget kapital minskar den totala lånevolymen.

Tänk på! Kontantinsatsen ska minska andelen av bostadens värde som finansieras med lånat kapital.

Trots att kontantinsatsen ska minska lånevolymen hos svenskarna så väljer allt fler att finansiera kontantinsatsen med ett privatlån. Det gör att fler hushåll får en betydligt högre månadsavgift och ibland en belåningsgrad på upp till 100 procent.

Du kan finansiera kontantinsatsen med lån

Om du väljer att ta ett kontantinsatslån bör du vara medveten om att detta lån kommer att ha en högre ränta än ditt bolån. Det beror på att ett lån till kontantinsatsen inte har bostaden som säkerhet. Eftersom räntan är högre än för bolånet är det extra viktigt att jämföra räntor från flera långivare.

Kontantinsats kräver ett stort sparkapital

För den som planerar att köpa en bostad i ett centralt område kan kontantinsatsen bli en stor investering. För att finansiera detta krävs det i de flesta fallen ett bra välfungerande sparande. För att kunna finansiera avgiften kan det därför vara klokt att börja sparandet i god tid.

Tips! Kan du inte finansiera kontantinsatsen bör du först söka finansiering hos bekanta innan du vänder dig till en långivare.

Skulle du hamna i en situation där du inte kan finansiera kontantinsatsen under en pågående bostadsaffär kan det vara klokt att vända sig till föräldrarna för finansiering före en långivare. Det beror på att ett så stort privatlån vanligtvis leder till mycket stora månadskostnader.

Handpenningen betalas i samband med köpet av bostaden

Till skillnad mot handpenningen så är kontantinsatsen ingen förskottsbetalning, utan en specifik del av bostadens kostnad som ska finansieras av eget kapital. Däremot kan handpenningen ingå som en del av kontantinsatsen om den inte finansierades som en del av bolånet.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

navid skriver:

hej Filip
tack för din information om kontantinsättning men jag har en fråga .
kan man låna kontantinsättningen från kompisar eller från familijan ?

Evelina skriver:

Hej Navid,

Ja, du bestämmer själv hur du finansierar kontantinsatsen. Att låna från familj och vänner kan vara ett bra alternativ, bara ni hittar en lösning som fungerar för alla inblandade.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen