Kontantinsats

Så mycket finansieras kontant av bostaden

Utskriftsvänlig PDF

Kontantinsatsen är den lagstadgade delen av bostaden som ska finansieras utan bolånet. I dagsläget måste 15 procent av bostaden finansieras genom kontantinsatsen. I centrala områden kan kontantinsatsen bli ett stort belopp och kräva ett större sparande eller ett privatlån som täcker insatsen.

Kontantinsatsen bör finansieras med eget kapital

De regler som omger kontantinsatsen syftar till att minska svenskarnas exponering mot ränteförändringar. Genom att tvinga svenskarna att finansiera fastigheten med en viss del eget kapital minskar den totala lånevolymen.

Tänk på! Kontantinsatsen ska minska andelen av bostadens värde som finansieras med lånat kapital.

Trots att kontantinsatsen ska minska lånevolymen hos svenskarna så väljer allt fler att finansiera kontantinsatsen med ett privatlån. Det gör att fler hushåll får en betydligt högre månadsavgift och ibland en belåningsgrad på upp till 100 procent.

Räkna på kontantinsatsen

kr
%

Storlek på kontantinsats

Du kan finansiera kontantinsatsen med lån

Om du väljer att ta ett kontantinsatslån bör du vara medveten om att detta lån kommer att ha en högre ränta än ditt bolån. Det beror på att ett lån till kontantinsatsen inte har bostaden som säkerhet. Eftersom räntan är högre än för bolånet är det extra viktigt att jämföra räntor från flera långivare.

Kontantinsats kräver ett stort sparkapital

För den som planerar att köpa en bostad i ett centralt område kan kontantinsatsen bli en stor investering. För att finansiera detta krävs det i de flesta fallen ett bra välfungerande sparande. För att kunna finansiera avgiften kan det därför vara klokt att börja sparandet i god tid.

Tips! Kan du inte finansiera kontantinsatsen bör du först söka finansiering hos bekanta innan du vänder dig till en långivare.

Skulle du hamna i en situation där du inte kan finansiera kontantinsatsen under en pågående bostadsaffär kan det vara klokt att vända sig till föräldrarna för finansiering före en långivare. Det beror på att ett så stort privatlån vanligtvis leder till mycket stora månadskostnader.

Handpenningen betalas i samband med köpet av bostaden

Till skillnad mot handpenningen så är kontantinsatsen ingen förskottsbetalning, utan en specifik del av bostadens kostnad som ska finansieras av eget kapital. Däremot kan handpenningen ingå som en del av kontantinsatsen om den inte finansierades som en del av bolånet.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

8 Relaterade frågor & svar

Teresa Letelier Linque skriver:

Hej Filip!
Min man och jag kommer att sälja vår hus. Vi tänker köpa en lägenhet (bostadsrätt). Hur mycket insats behöver vi för den nya bostad/ för att få lånelöfte om vi säger att vår nya kan kosta 2500000. Är det krav på åldern för att låna?
Tack Tessan

Evelina skriver:

Hej Teresa,

Som vi skriver ovan är kontantinsatsen för bostäder 15 procent. Om ni vill köpa en bostadsrätt för 2 500 000 behöver ni alltså 15 procent av detta i insats, det vill säga minst 375 000 kronor. Använd gärna vår kalkylator för kontantinsats på sidan för att räkna ut hur mycket ni behöver.

Bankerna kan ha olika ålderskrav på sina lån. Det kan variera mellan 18, 20, 21 eller 22 år.

Torulf Holmström skriver:

Hej Filip
Bor i hyresrätt, det har bildas BRF förening för att köpa loss fastigheten. Min lägenhet kommer troligen enl erfarenheter av tidigare utförsäljningar hamna på 1,2 milj med ett marknadsvärde på ca 2 milj. Måste jag fortfarande betala kontantinsats 15%?, banken får ju en väldigt bra säkerhet på mitt lån.

Evelina skriver:

Hej Torulf,

Nej, oftast behöver du inte betala 15 procent i kontantinsats när du köper din lägenhet vid ombildning. Detta just eftersom priset du köper lägenheten för i regel är lägre än marknadsvärdet, så din insats ligger i stället i själva lägenheten snarare än i pengar. Många gånger är det då möjligt att kunna ta bolån för hela köpesumman.

navid skriver:

hej Filip
tack för din information om kontantinsättning men jag har en fråga .
kan man låna kontantinsättningen från kompisar eller från familijan ?

Evelina skriver:

Hej Navid,

Ja, du bestämmer själv hur du finansierar kontantinsatsen. Att låna från familj och vänner kan vara ett bra alternativ, bara ni hittar en lösning som fungerar för alla inblandade.

Linus Grönlund skriver:

Hej Filip!
Jag och sambon köpte bostad i Januari. Vi har båda fått hjälp av våra föräldrar att finansiera kontantinsatsen. Då köper skedde lite hastigt så blev det att min pappa ställde upp med besparingar som han inom snar framtid behöver. Detta är inget jag pratat med banken om och heller inget dom har frågat om då vi köpte bostaden.
Hur skall jag gå tillväga nu? Är det någon skillnad för våran del att få ett privatlån eller topplån till kontantinsatsen då köpet redan är gjort? Eller är det någon skillnad på om köpet inte hade varit gjort?
Hur skall jag tackla detta med min bank?
Mvh Linus

Evelina skriver:

Hej Linus,

Nej, jag tror inte att det borde vara någon större skillnad från om ni hade tagit privatlån till kontantinsatsen innan köpet. Det kan till och med vara lättare eftersom ni har en bostad som trygghet, även om ni har ett bolån på bostaden.

När ni ansöker om privatlån tittar banken på er ekonomiska situation och framtida betalningsförmåga. Har ni bolån på bostaden tas detta med i beräkningen, men det hade det också gjort om ni hade ansökt om privatlån för kontantinsatsen i samband med att ni köpte bostaden och i samma veva ansökt om bolån.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen