Checklista vid visningen

Utskriftsvänlig PDF

Visningen är kanske både det roligaste och viktigaste momentet i bostadsköpet. Det är ofta här som du kommer att bestämma dig för en bostad. Det är också på visningen du har möjlighet att verkligen ta reda på allt du behöver veta för att kunna fatta ett så bra beslut som möjligt.

Du som köpare har undersökningsplikt

Undersökningsplikten i köplagen och jordabalken innebär att du som köpare bär risken för eventuella fel i bostaden som du borde ha upptäckt. Du ansvarar alltså för att undersöka bostaden noga innan du köper den. Säljaren och mäklaren har i sin tur en upplysningsplikt som innebär att de är förpliktigade att informera dig om fel som de känner till.

Tänk på! Du kan göra mindre undersökningar på visningen. Om du vinner en budgivning bör du dock göra en besiktning. Glöm då inte att ta med i köpeavtalet att avtalet bara gäller om besiktningen godkänns!

Undersökningsplikten väger dock tyngre än upplysningsplikten – särskilt om det finns fel som säljaren inte känner till. Mäklaren är av lag bunden att vara opartisk och ge dig råd och information om boendet som har betydelse för köpet vilket du bör utnyttja genom att begära svar på frågor som är av relevans för köpet.

Tips!

Dorunner – Anlita en besiktningsman

 • Få offert från flera besiktningsmän
 • Över 20 000 kundrekommendationer
 • Mer än 10 000 kontrollerade företag
Hitta besiktningsman

Upptäck de vanligaste felen genom undersökning

Redan på visningen kan du undersöka om det finns några fel i en bostad. På så sätt kan du underlätta ditt letande efter bostad och direkt utesluta bostäder med eventuella fel. På en visning kan det därför vara bra att gå igenom bostaden och undersöka följande.

I samtliga rum

 • Öppna och stäng alla fönster
 • Hur kommer ljuset in vid olika tider på dagen? Ligger sovrummet i österläge får du räkna med ljusa morgnar eller bra gardiner!
 • Undersök förvaringsmöjligheterna – finns det tillgång till förråd?
 • Hur är ljudnivån från utsidan? Öppna fönstren och lyssna. Fundera också på hur det ändras under dagen (finns det till exempel en lekplats eller stor väg i närheten?).
 • Finns det döda ytor? Alltså utrymmen som är oproportionerligt stora och som inte kan användas till något egentligen.

I köket

 • Testa alla apparater (ugn, spis, fläkt, kyl, frys, etcetera).
 • Spola vattenkranen, testa varm- och kallvatten samt tryck.
 • Kolla att skåpen fungerar som de ska.
 • Leta efter skadedjur – ofta finns tecken på sådana i skåp eller längs golvlisterna.

I badrummet

 • Spola vattenkranarna och duschen, testa varm- och kallvatten samt tryck.
 • Spola toaletten.
 • Leta efter tecken på vattenskador, till exempel färgskiftningar eller om det finns bubblor i golvet.
 • Leta efter tecken på skadedjur längs golvlisterna och bakom eventuellt badkar och toalett.

Ställ relevanta frågor till mäklaren

Mäklaren ska kunna svara på dina frågor och om inte, återkomma till dig när han eller hon pratat med säljaren. Vilka frågor du bör ställa till en mäklare varierar lite beroende på om du köper en villa eller en bostadsrätt.

Villa

 1. Har det gjorts renoveringar? Om ja, varför, när och av vem?
 2. Finns det ett besiktningsprotokoll som jag kan få ta del av?
 3. Om jag vill göra en egen överlåtelsebesiktning – hur löser vi det?
 4. Varför vill säljarna sälja bostaden?
 5. Hur många tidigare ägare finns?
 6. När är tillträde?
 7. Hur är området? Vilka är grannarna?
 8. Exakt vad ingår i försäljningen?
 9. Har radonhalten mätts?

Bostadsrätt

 1. Hur ser bostadsrättsföreningens ekonomi ut? Har det gjorts renoveringar nyligen? Finns det planer på renoveringar i framtiden?
 2. När skedde det senast stambyte och finns det planer på att göra det framöver?
 3. Exakt vad ingår i månadsavgiften? Vad ingår inte som jag bör tänka på?
 4. Finns det några planer på att höja månadsavgiften?
 5. Hur värms lägenheten upp? Om elementen är eldrivna och elen inte ingår i månadsavgiften kan det bli dyrare på vintern.
 6. När är tillträde?
 7. Hur ser möjligheten till parkering ut? Vad kostar det och är det lång kö?
 8. Hur är området? Vilka är grannarna?
 9. Exakt vad ingår i försäljningen?

Häng inte upp dig på småsaker

Alla bostäder har förstås någonting som är negativt, eller åtminstone mindre positivt. Det är högst normalt, framförallt i lite äldre hus, men det är helhetsbilden du vill åt. Stirra dig inte blind på den vackra kakelugnen men inte heller på den fula fasaden.

Inför visningarna Efter visningarna

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

12 Relaterade frågor & svar

Mia skriver:

Ett tips som jag märkt är att man ofta kan se i energideklarationen om radonhalten är mätt och hur mycket den låg på.

Sara Karlsson skriver:

Hej (igen)

Har ytterligare en fråga, men denna rör stambyten. Hur ska jag tänka om föreningen står inför ett stambyte om tidigast tio år? Påverkar det priset negativt redan nu (dvs ska jag ”skambuda”) eller är tio år för långt bort för att det ska ha någon inverkan idag?

Är det generellt bara dumt att köpa ett objekt som står inför stambyte, om än om tio år, eller är det kanske en bra grej förutsatt att jag bor där när stambytet genomförs? Tänker att i det fallet så ökar ju värdet. Risken är väl om jag säljer två år innan bytet… Hjälp mig resonera kring detta!

Tack!

Jag tycker personligen att ett stambyte om 10 år inte är något som bör påverka priset. Visst är ett stambyte ett jobbigt problem när man är inne i det men med en tidsperiod på 10 år så är det nästan negligerbart. Det du bör ta hänsyn till är väl endast när du själv väljer att sälja. Om du säljer om tex 8 år så kommer det kanske påverka ditt säljpris något men det är som sagt inget som man på riktigt kan ta med i beräkningarna såhär tidigt.

Sara Karlsson skriver:

Hej,

Hur ska jag tolka Boolis värderingsrobot egentligen? Har hittat en etta på 35kvm i det område jag vill bo, det är satt accept på 1.795.000. Vanligtvis skattar boolis värderingsrobot liknande objekt till typ 2.050.000 och de säljs för mellan 2-2.170.000 kr, men just detta objekt säger booli är ”värt” 1.775.000 kr vilket jag reagerade på. Väldigt sällan de värderas under accept. Hur ska jag tolka detta? Hur pass mycket ska det påverka min vilja att köpa lägenheten till priset den kommer gå för, troligt slutpris är 2.1?

Tack på förhand!!

Såvitt jag förstått är Boolis värderingsrobot baserat på sista budet i budgivningarna, vilket inte nödvändigtvis behöver vara det priset som en bostad de facto har sålts för (till skillnad från Hemnet där det är baserat på slutpriset enligt mäklaren). Automatiska värderingar som de på Booli/Hemnet är jättebra verktyg för att bedöma slutpriser men är bara ett verktyg du bör beakta. I slutändan kommer de aldrig kunna slå din egen uppfattning av hur mycket en bostad är värd om du besöker många visningar och skapar en känsla för hur mycket en bostad bör vara värd.

Chris skriver:

Vissa källor hävdar att stammar bör bytas efter ca 50 år. Finns det några mer precisa riktlinjer? Går i tankar att köpa en bostad i en ny brf med stora lån där stammar byttes för 30 år sedan. Bör jag dra öronen åt mig?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Chris: 40-50 år är ”normalt” men därifrån kan det variera en del. Detta är annars typiskt ett läge då jag skulle ringa ordföranden och höra hur deras planer ser ut för stambyte. Då har du också ett ess på hand utöver de andra spekulanterna, du vet något de (förmodligen) inte vet.

(Kommentaren redigerad i efterhand)

Niklas skriver:

Hej Christoffer! Tack för en bra site!

Vem bär ansvaret för att stammarna funkar som de ska i bostadsrätt?

Vad händer om ett stambyte uteblir och rören läcker med vattenskador mm som följd? Vem betalar reparationen och renovering av detta?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Niklas:

Roligt att du uppskattar sidan! Det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för att stammarna till din lägenhet fungerar och således ska de betala för renovering och reparation vid eventuell läcka.

maria skriver:

vad innebär det om inte stambyten är gjorda i en bostadsrätt.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Maria: Det beror på när stammarna sattes in och när de byttes senast (vilket oftast är gjort NÅN gång, frågan är bara när). Var det ett par decennier sedan är det troligt att stammarna snart kommer bytas.

När man byter stammar så innebär det ofta en hel del olägenheter, som att man inte kan använda badrum och/eller kök under en viss period. Det kan dåna en hel del i huset vid borrningar och så när de arbetar hos grannen. Du kan få räkna med att bo någon eller några veckor någon annanstans.

Fördelen med stambyte är att man oftast kan passa på att byta ut fult gammalt kakel och så.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen